marți, 10 iulie 2018

Despre furtişaguri şi alte minuni

Ieri s-a încercat o lovitură de stat. Destituirea Cicloapei chiar în ziua discuţiilor pe marginea Legii Offshore miroase rău a blat. Mai ales în condiţiile în care legea venise de la Senat cu nişte prevederi atât de laxe încât se reuşea vinderea pe gratis a întregii rezerve de gaz din Marea Neagră.

Nu ştiu ce s-a întâmplat, cum de-a scos Dragnea proiectul nou nouţ despre care n-a ştiut mai nimeni. Din punctul meu de vedere, de om aflat pe moment în afara oricărui cerc informaţional, sunt două variante. Prima este aceea că Dragnea l-a jucat pe Plăvan lăsându-l în fundul gol, cea de-a doua că, de fapt, a fost un blat în care cei prostiţi am fost chiar noi. O să le explic pe rând.
Aşa cum le-am mai spus multor prieteni, Dragnea are construcţie de ţăran(ştiu, nu-i o surpriză pentru nimeni). E o specie foarte ciudată şi surprinzătoare. Ţăranului îi place să se fălească, să aibă „casa cea mai mare şi gagica cea mai tare”. Însă, mai mult decât atât, acestei specii de ţăran îi place cel mai mult să fie văzut ca un erou. De-aici începe funcţionarea lui iraţională. Chiar dacă ar fi să piardă absolut toată averea, să-şi piardă gagica, să rămână sărac lipit, dacă asta-i garantează un respect din partea celorlalţi merge până la capăt. Individul de acest tip, chiar înainte de a muri, nu uită să-şi înfigă dinţii în jugulara duşmanului şi-n ultima suflare nu face altceva decât să-şi încleşteze maxilarul. Moartea eroică îi aduce zâmbetul pe buze.

Să rememorăm acum ce-a păţit Dragnea. La fel ca şi Ponta sau Izmană, a fost iniţial partenerul de nădejde al puterii securistice din umbră pentru ca, la momentul oportun, să fie obligat s-o cotească pe linia moartă. Mai cu un dosar penal, mai cu o acuzaţie de evaziune, mai cu o Brazilie,, mai cu o Belină s.a.m.d. Nu ştiu dacă a fost membru în statul paralel sau doar vreun marginal nimerit pe la petrecerile lor ca premiu de bună purtare. Ambele variante pot fi luate în calcul. Ceea ce e sigur e că precipitarea aventurilor sale penale au fost percepute de către Dragnea ca o tentativă de asasinare lentă a sa. Astfel, cu ocazia condamnării în dosarul angajatelor fictive i s-a declanşat instinctul eroic, promiţând să moară cu ei de gât. Când spune că nu-i e frică de puşcărie trebuie să-l credeţi. Vă spun sigur că dacă e în starea pe care-am descris-o, chiar nu-i e frică de nimic. În această ipoteză, e posibil să fi acceptat formal termenii blatului propus de la Cotroceni - revocarea Cicloapei contra Legii Offshore în forma de la Senat - şi să fi scos din mânecă forma care i-a lăsat pe tâlharii occidentali cu ceva mai puţini bani în buzunar. Astfel s-a văzut cu întreaga pradă în buzunar: şi Ciorduţa revocată şi-un şut direct în curul ticălos al lui Klemm.

Cea de-a doua ipoteză, diametral opusă faţă de prima, se bazează pe faptul că, şi în forma votată, Legea Offshore este una destul de puţin prielnică ţării. Interesul nostru era acela de a lăsa zona neexploatată, de a păstra gazele pentru mai târziu. Argumentele sunt banal de simple: ce s-ar fi întâmplat dacă nu i s-ar fi cedat petrolul românesc lui Rockefeller? Simplu, n-ar fi existat infrastructura de extracţie, iar în cele două Războaie Mondiale România n-ar mai fi fost vaca de muls a celorlalţi. Imaginaţi-vă ce-ar fi fost România acum cu rezervele de atunci. Aşa e şi cu gazele. N-avem niciun interes să le exploatăm acum, mai ales în condiţiile în care Uniunea Europeană îţi impune să tratezi orice cetăţean european ca pe propriul cetăţean. Asta înseamnă că, în afacerea gazelor, neamţul trebuie tratat ca românul. Nu poţi spune că-i dai românului metrul cub de gaze mai ieftin că-i concurenţă neloială. Desigur, asta convine de minune celorlalte state care au zero resurse. E frumos să găseşti un prost bogat în resurse ca România pe care să-l abureşti cu înaltele standarde europene. Vă întreb un lucru simplu: dacă UE se va duce de râpă la câţiva ani după ce se vor fi terminat rezervele noastre de gaze nu ne vom numi proşti? Nu-i mai simplu ca atât timp cât există hidrocarburi pe piaţă să ne prefacem că nu le-avem pe-ale noastre? Plătim şi noi preţul pe care-l plătesc ceilalţi şi cu asta basta. Nu-i nicio tragedie în condiţiile în care şi dacă extragem gazul ăla n-avem niciun beneficiu direct.

Privind prin această prismă, putem considera că ceea ce s-a petrecut ieri în Camera Deputaţilor a fost un blat, aproape o lovitură de stat. Posibil ca termenii pe care Dragnea i-a scos din joben să fi fost cunoscuţi, astfel încât politicianul Dragnea să fi jucat un joc din care el iese imaculat. Legea trecută prin Senat a adus îngrijorare prin faptul că statul nu câştigă nimic, iar Dragnea a apărut precum cavalerul pe-un cal alb propunând un aranjament financiar mai bun pentru stat. Văzându-le feţele reprezentanţilor Exxon şi-ale OMV şi, de asemenea, văzând radiografia votului, aş tinde să cred că Dragnea le-a cam dat la temelie. Nu pot însă să nu constat că, şi în condiţiile în care statul încasează ceva mai mult din această exploatare, începerea lucrărilor nu e în interesul nostru. De asemenea, nivelul taxelor este extrem de scăzut faţă de statele bogate în resurse.

În final nu-mi rămâne decât să repet ceea ce-am spus la început: nu ştiu care-au fost raporturile de forţe din umbră, ce anume s-a întâmplat, dar, din punctul meu de vedere, chiar şi cu suprataxele votate, legea nu e una în interesul nostru.

11 comentarii:

  1. Dragnea este controlat de cia. Legea Offshore a fost elaborata in laboratoarele beneficiarilor. Pentru a ramane intacta forma propusa de ei,zvonierii au raspandit ideea vanzarii gazului romanesc din Marea Neagra gratis. Apoi termenii contractului au parut chiar rezonabili dupa matricea "tot e mai mult decat nimic". Si ai dreptate autorule : conservarea gazului romanesc din Marea Neagra era solutia perfecta pentru Romania si cetatenii sai,mai ales acum ,in climatul de imprevizibilitate geopolitica europeana si mondiala...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă nu ar fi parte din planul intunecatilor,noi n-am fi câștigat "marea victorie" de la Haga,cu atribuirea perimetrelor avand pe aurescogoldst erou national

    RăspundețiȘtergere
  3. E foarte posibil ca aceasta miscare sa fie inceputul sfarsitului pentru persoana de la Cotroceni.

    RăspundețiȘtergere
  4. MAfia Locală a intrat în conflict cu MAFIA INTERNAȚIONALĂ! În 1989 când s-a executat Lovitura de stat cele două MAFII și-au dat mâna să jefuiască NEAMUL ROMÂNESC și AVUȚIA NAȚIONALĂ!Însă la acel moment nu era vorba de cătușe și gratii! Condamnarea lui Năstase a fost semnalul că MAFIA INTERNAȚIONALĂ dorește reducerea numerică și valorică a MAFIEI LOCALE! De aici conflictul! Ambele MAFII se luptă prin intermediul STATULUI SUBTERAN dar au și perioade de nonbeligeranță! Atat timp cât BNR este "autonomă și independentă politic" MAFIA INTERNAȚIONALĂ dictează termenii în colonia ROMÂNIA! MAFIA LOCALĂ se zbate (și a reușit niște victorii mărunte) să obțină un soi de autonomie redusă...ceva gen putem fura, ne facem că mergem la bulău iar MAFIA INTERNAȚIONALĂ rămâne deplin în control

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai bre ca a iesit bine....

    Ce ai fi vrut sa munceasca pentru noi? Noi nici sa masuram nu suntem in stare dar sa mai si extragem. Speranta e totusi sa ne zica si noua de macar 50% din cat au extras. OMV cara cu barja pe Dunare petrol in Austria sa nu plateasca nici amarata aia de redeventa. A fost unu in SRI care i-a desconspirat iar sefu i-a zis sa taca ca deranjeaza problemele strategice si a iesit la pensie.

    Nita ala de ai scris pe buna dreptate ca a fost condamnat fara sa i se respecte prezumtia de nevinovatie a zis ca poate marim redeventa de petrol la 20%. Acu cred ca regreta... Daca musti din ciolanul stapanului vei fi pedepsit si in lipsa faptelor.

    Singurul care a mers pana la capat a fost Eminescu...

    Practic banii sa puna biciul pe noi ii primim sa avem niste frimituri pentru pensii si salarii. S-au obosit sa faca si circul ala cu negocierea... totusi e un efort care denota un oarecare respect.

    Aia ca tii gazul sa il ai cand poti sa il extragi nu merge la gloata ca e prea infometata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. problema este mult mai complexa decat crezi tu
      http://riscograma.ro/13939/care-este-cantitatea-de-petrol-si-gaze-de-sub-marea-neagra/

      Ștergere
    2. Sunt convins ca e mult mai mult de aia am si zis... daca ne zic si de 50% din ce e acolo e bine.

      Statul roman are o definitie foarte ambigua asupra a ceea ce inseamna interes national ca sa ma exprim elegant.

      Iar populatia ca ultima solutie de a pune presiune e ocupata cu razboiul romano-roman si cauta vinovati nu solutii.

      Mai pe scurt cand profesionistii hotarati se intalnesc cu o gloata de amatori distrasi de alte probleme in mod normal ar trebui sa se incheie cu mass killing... Faptul ca ne arunca niste frimituri poate mai angajeaza si 2 - 3 firme pt paza si mentenanta tevilor e ok.

      Tflistii striga jos ciuma rosie in masa la Neversea apoi se duc si iau trenul pe gratis. Nu striga niciunul pentru paduri, redevente doar ii injura pe aia care le dau beneficii.

      Suna cinic dar atat se poate in contextul dat. Daca ne vom trezi din somnul cel de moarte... da atunci discutam intr-un alt context pana atunci zic ca e ok.

      Ștergere
  6. tocmai a aparut un articol foarte interesant:
    https://bit.ly/2mgsWWe

    nu ca lucrurile astea nu ar fi fost stiute de mult timp. acum sunt doar confirmate oficial. de ex:
    https://bit.ly/2mfSoep

    sa mai vorbim despre faptul ca atunci cand unii puneau asemenea probleme, prostimea spunea ca sunt nebuni?
    https://bit.ly/2zCDqZo

    consecinte:
    https://bit.ly/2zCWK8U

    sa mai vorbim despre toti ratatii aia socialisti-comunisti care dupa o viata traita in pozitia ghiocelului, dintr-o data deveneau curcani, se umflau in pieptu-i de arama si strigau cat ii tineau bojocii "bine le face viermilor capitalisti... aia sigur fura... ca altfel n-au cum". si uite asa "viermii capitalisti" isi mutau de urgenta banii prin Panama, isi inchideau sau mutau in afara firmele, isi faceau bagajul si isi luau talpasita. ghici cine o sa fie si mai sarac(i) si mai prost(i)?
    https://bit.ly/1OuqYa4
    https://bit.ly/1seEny2
    https://bit.ly/2uipCxZ

    ps. aia cu "bogatii ne fura" ma distreaza teribil. ce sa-ti fure mai exact? prostia, saracia si paduchii de pe tine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. completare
      https://bit.ly/2LcNjhz
      https://bit.ly/2L9Z7Ez
      https://bit.ly/2usTZkJ
      https://bit.ly/2uk5bB0

      consecinte
      https://bit.ly/2Lc5jsy

      Ștergere
  7. 1. Je, linkul de la Cristian Grosu este de stand up comedy. Sint convins, dupa prostiile pe care le scrie, ca este urmasul unui "mare stiutor", scos dintr-un sat, dupa 45!
    Toate referirile lui la "Germanika mult iubita" contin numai afirmatii prostesti, pe care nu le poate sustine vreodata!
    Pe Merkel o doare la basca de Curtea Constitutionala si de orice fel de alta instanta! Au fost facute impotriva ei mii de plingeri, pe la toate curtile, penale, civile, dar degeaba, pt ca absolut toate au fost respinse din start, adica n-au fost acceptate! Ca sa intelegi mai bine: in 54 familia ei s-a mutat din Hamburg in DDR. Cine putea in 54 sa dea un ordin de genul asta si cam ce-ar fi trebuit sa fie executantul, tatal ei? Daca te gindesti 1 minut trebuie sa stii deja. Plecind de aici e clar ca aia face ce vrea ea! Si mai sint si alte criterii de luat in seama.
    Prin anii 90, cit a fost Bundesumweltministerin, se folosea de un elicopter al armatei pt naveta la serviciu si nu s-a intimplat nimic, desi era ilegal.
    A depozitat deseuri atomice incalcind toate legile de siguranta, in vigoare pe acea vreme, provocind pagube estimate la 8 Mrd. Acestea continua sa creasca, deoarece problema n-a fost remediata nici astazi, desi au trecut peste 20 de ani.
    A facut petreceri pe banii statului pt un anumit bancher de la DB - Josef Ackermann. Ei si?!
    A incalcat toate legile posibile permitind emigratia ilegala. Chiar conteaza?!
    Ajunge despre Merkel si marea frica a acesteia de Gerichte? Ar trebui!
    Ne mai spune Grosu ca “Liviu Dragnea: În Germania nu ar mai fi numit judecători la Curtea Constituțională, pentru că ar fi fost măturat din politică îndată ce ar fi început urmărirea penală împotriva sa.”
    Sa lesinam de ris!
    Kohl si conturile negre: a declarat ca nu poate sa dea numele celor care i-au dat banii negrii, pt ca si-a dat cuvintul. A mai adaugat, la tv, ca acei bani negrii, din conturile elvetiene, s-au folosit pt dezvoltarea democratiei in Est si ca asa procedau toate statele mult prea cinstitului Vest. La sfirsitul confesiunii a intrebat retoric: “Ce nu va place ce-am facut in Est? Va placea ce-a fost inainte?” A ramas Kanzler pina in 1998 si fara vreo problema, vreodata!
    Schauble: el era implicat in afacere conturilor negre si, mai apoi, a luat si ciubucuri de la un armator, Schreiber, in 94. In 99 spunea ca nu stie cine era Schreiber, iar un an mai tirziu, recunoaste c-a luat bani de la acesta si ca s-a intilnit cu el si in 95. Zero consecinte!

    RăspundețiȘtergere
  8. 2 Este de 45 de ani membru al Bundestag-ului al carui Presedinte este din 2017. A mai fost Minsitru de Interne si de Finante, perioada in care a avut loc aceasta intimplare explicata aici:
    https://de.wikipedia.org/wiki/Dividendenstripping
    Se considera ca statul, prin faptul c-a intirziat sa interzica astfel de practici, a pierdut 6 Mrd annual.
    “Cum-Ex-Affäre
    Die Steuerabteilung des Bundesfinanzministeriums wurde im März 2011 durch einen nordrhein-westfälischen Finanzbeamten auf einen Zeitungsartikel hingewiesen, in dem über „Merkwürdigkeiten“ bei Aktiengeschäften der DekaBank berichtet wurde. Der Artikel wurde noch am selben Tag an die zuständige Abteilung für Finanzmarktpolitik im Finanzministerium weitergeleitet. Die DekaBank als Wertpapierhaus der deutschen Sparkassen und als Anstalt öffentlichen Rechts wird unmittelbar vom Bundesfinanzminister beaufsichtigt. Schäuble persönlich wurde drei Monate später auch durch den damaligen Münchner Oberbürgermeister Christian Ude darauf hingewiesen, dass deutsche Banken ausländischen Anlegern bei der Umgehung der deutschen Kapitalertragsteuer halfen. Erst 2012 kam ein Gesetz zur endgültigen Unterbindung von Cum-Ex-Geschäften, und zu einem Verbot ähnlich angelegter Cum-Cum-Geschäfte kam es erst 2016. Allein durch sie entgingen dem deutschen Fiskus jährlich bis zu sechs Milliarden Euro. Die langsame Reaktion der Politik wird auch auf den Einfluss von Bankenlobbyisten auf das Finanzministerium zurückgeführt.”
    ARD: Die Story im Ersten - Milliarden für Millionäre 15.02.2016
    - https://www.youtube.com/watch?v=YEUok276phM
    Mai aflam de la Grosu ca avem “creștere economică fără dezvoltare (ba, cu excepția Transilvaniei, chiar regres)”
    Transilvania este lasata sa progreseze ca populatia sa ceara ruperea de Romania, ca doar n-o sa-i tina ei in spate pe toti! Un scenariu care ²s-a intimplat” in fostele state Cehoslovacia si Yugoslavia.
    Vestul are crestere economica fara dezvoltare de peste 20 de ani!!!
    Se explica in “Die Globalisierungsfalle: Der Angriff auf Demokratie und Wohlstand Taschenbuch – 2. November 1998, von Hans-Peter Martin (Autor), Harald Schumann (Autor)
    Consecinta este ca salariile de astazi sint doar 40% din ce-au fost la inceputul anilor 90.

    Mai alfam de la Grosu ca toate functiile sint politizate in Romania si la nemti nu! In Romania nu s-a inventat chiar nimic. Romanii doar copiaza ceea ce vad in Vestul luminos. Deci, in Germanika mult iubita si in alta state din vest, joburile bune se dau “celor care merita”, in functie de grade de rudenie, prietenii si daca n-ai il vinzi unora de incredre.
    Aflu si ca e tare de tot chestia cu abuzul in serviciu prin Germanika! Sa ne spuna Grosu chestia cu Klaus Wowereit si constructia aeropertului din Berlin unde s-au „ratacit“ 5 Mrd.
    Likuri despre cele afirmate mai sus am postat in trecut. Daca este cineva care le vrea, le voi reposta, desi ar putea sa le caute si singur.
    Romanii se bat pe postul de naivii lumii si nu au adversari decit membrii triburilor Amazoniene.
    Curaj, ca se poate sa invingeti! Sansele sint f mari!
    Du-te si scriei prostului, ca sa afle si el pe ce lume traieste!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)