sâmbătă, 27 octombrie 2018

Spectrul crizei

În 26 ianuarie şi 21 septembrie a.c. avem pe graficul DOW două vârfuri care formează un double top de toată frumuseţea. E o formaţiune care anunţă sosirea furtunii perfecte. Absolut toate activele sunt „super-mega”(sic!) evaluate, dobânzile anemice, iar dezechilibrele structurale mai mari decât oricând în istorie. Ce se întâmplă?

Nimic, aş putea spune. Din când în când realitatea ne bate la uşă şi ţine doar de noi dacă o acceptăm sau nu. Cam asta se întâmplă acum. Trump acuză FED-ul, dar FED-ul are dreptatea proprie. Cei de-acolo ştiu că vine furtuna şi nu vor să fie prinşi cu chiloţii-n vine, precum surata europeană. De-aia au mărit pe repede-înainte dobânzile. Strict pentru a avea gloanţe pe ţeavă atunci când va începe nebunia. De partea cealaltă, europenii sunt ori mai proşti, ori mai inconştienţi, ori şi-au dat seama că totul e în zadar. 60% din PIB, suficient pentru a face faţă unei crize majore. Mai ales că propriul sistem bancar e varză şi vor trebui pompaţi bani sănătoşi acolo. Dar, cel puţin, nemţii se pregătesc intens.

Francezii şi-o vor lua din plin. Deja sunt vasalii nemţilor, economia le e praf, iar în eventualitatea unei furtuni vor trebui să accepte realitatea aşa cum e ea: o uniune franco-germană cu capitala la Berlin. Celelalte ţări au la îndemână atât explozibilul cât şi cheile de rezolvare. Italienii s-au prins de jocul nemţilor şi vor să ducă gradul propriu de îndatorare la nivele inimaginabile. Motivul e simplu: dacă tot au nevoie nemţii de pieţe de desfacere, cel puţin să se facă petrecerea cât mai mare. Iar când lucrurile deja vor deveni absolut inacceptabil de nesustenabile, ori îşi vor pune taşca la spinare şi vor ieşi din „Clubul” European, ori vor intra în incapacitate de plată cu consecinţele cunoscute.

În Asia, China are dezechilibre fantastice, suferind încă de chinurile facerii primei economii mondiale. În mod normal, la ratele ameţitoare de dezvoltare ale ţării, dezechilibrele sunt inerente, dar la fel de inerentă e şi scăparea lor de sub control. Astfel încât e posibil ca marea criză a mileniului actual să fie pornită, sau adâncită la extrem, de-aici.

Despre Japonia nu prea avem mare lucru de spus. Nivelul datoriei externe este deja unul ţinând ai mult de imaginar, nivel la care visează şi Italia. Însă, spre deosebire de Italia, Japonia îşi poate reechilibra destul de rapid structura economiei, în ciuda datoriei imense. Există însă aici un mare semn de întrebare care se referă la imbecilizarea populaţiei. Importul masiv de cultură americană a fragilizat la nivel extrem poporul japonez. Societatea e puternic atomizată, iar vechile valori sunt de mult uitate. Această realitate s-ar putea să joace Japoniei un renghi teribil.

Ceea ce putem observa cu ochiul liber este că, peste tot în lume, cu mici excepţii, statele sunt supra îndatorate. De asemenea, Băncile Centrale au dobânzile la minime istorice pentru a stimula iluzia pe care unii o numesc economie. Băncile comerciale n-au sărit peste şocul ultimei crize decât din punctul de vedere al imaginii. În contabilităţile lor se regăsesc toate acele cifre înfiorătoare ale ultimei crize, dar ceva mai bine mascate.

Punând cap la cap ce putem observa? Că furtuna care va veni va fi una extremă. Niciodată în istorie statele nu au fost atât de lipsite de arme pentru contracararea crizei. Astfel încât, ceea ce a început cu o criză de încredere(repatrierea aurului făcută de către statele conştiente), urmată de o criză comercială(ceea ce vedem acum) va continua cu o explozie la scară mondială pe mai multe paliere: în primul rând o cădere masivă a preţului activelor, apoi o deteriorare dezastruoasă a proprietăţii pe fondul taxării excesive(va fi singurul loc de unde statele vor mai putea scoate bani), urmată de un dezastru financiar pur. Băncile îşi vor vedea structura garanţiilor deteriorate, rău platnicii se vor înmulţi ca puricii, în timp ce deponenţii vor fi împiedicaţi, prin măsuri birocratice, să-şi ridice banii. Sunteţi pregătiţi?

9 comentarii:

  1. Răspuns simplu și categoric: NU

    Pot să cumpăr aur în Singapore și să mi-l trimită prin poștă. La ce mi-ar folosi aici, totuși !?

    Banii la ciorap ? Care, leu, euro, dolar (alte valute nici nu prea poți schimba) ?

    Terenuri, agricole să zicem, în ideea că poate, cîndva, că la agricultură nu mă pricep ?

    Cum să păstrezi cît de cît valoarea banilor și să poți, măcar parțial, să-i ai la dispoziție la o mare nevoie ? Pentru că vorbim de mama crizelor, da ? Și ce rost are să fii pregătit cînd în mod cert în jurul tău vor fi toți vraiște, fără un nucleu minim de oameni prevăzători valul te mătură fără milă.

    Nu cred că există vreo variantă de siguranță, criza se va rezolva, poate asta se și dorește, printr-o mare schimbare politică, probabil în direcția înfeudării depline. Cu sau fără război, inutil de această dată, prea imprevizibil, prea riscant ca să așeze cu forța lucrurile după. Iar costul victoriei nu cred că și-l pot permite nici americanii. Dacă mai au vreun cuvînt de spus prin țara teoretic a lor ar fi bine să se gîndească de pe acum.

    Ștergerea datoriilor se va întîmpla. Posibil însă cu renunțarea la ceva mult mai important, de ce nu o sclavie biologică, cu control din afară al traseului individului, de la combinația genetică inițială pînă la eutanasierea liber consimțită... din oficiu. Vom fi contractați în detaliu de la început, resurse umane la propriu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai am citit unul dintre cele mai halucinante comentarii de pe acest site de pana acum. Acest comentariu incepe cu o justificare desprinsa din povestea cu drobul de sare, care o sa cada si o sa mi-l omoare, in mod evident, asa ca ce rost mai are, si se termina cu o filozofie si un comportament identic cu cel al ciobanului din Miorita, care ia oaia in brate si-si boceste de mila, mergand pe acelasi principiu... in care o sa mi-l omoare, in mod evident, si se termina cu elucubratii conspirationist-eugenice inspirate din scenarii de genul Gattaca, Equilibrium si In Time combinate la un loc. Halucinant.
      Comportament si mentalitate aroganta si fatalista, de roman neaos... las' ca stiu eu mai bime... ca am multi dusmani... ce plm. Sa moara mama de te mint.
      Cikalaka ciki cea!

      https://www.silverdoctors.com/gold/gold-news/one-year-in-hellsurviving-a-full-shtf-collapse-in-bosnia/

      Ștergere
    2. Deși nu are nicio logică, avînd în vedere că apare ca răspuns, se pare că textul anonimului ar trimite la comentariul scris de mine. Mă rog, fiecare cu ce poate.

      Nu merită răspuns prosteala din care se vede lipsa completă de înțelegere a sensului Mioriței, cu un mesaj deloc defetist, dar pentru a înțelege trebuie să prinzi ceva din conținutul orelor de română, măcar.

      Partea delirantă este însă link-ul. Există oricînd posibilitatea unei catastrofe care implică distrugerea fizică, dar nu acesta era sensul postării gazdei noastre, iar în comentariu am amintit posibilitatea unui război programat doar pentru a o cataloga drept o soluție falsă.

      N-ai decît să strîngi armament și conserve, gata să pieri cu vecinul înfometat de gît, doar că nu ești în SUA unde, de bine, de rău, în unele state mai poți să strîngi de un mic arsenal sau, dacă n-ai altceva mai bun de făcut, să investești în teoretica supraviețuire post-apocaliptică (în urma prăbușirii în anarhie). Nu așa o să arate criza. Trimiterea la o situație precum cea din Bosnia e abracadabrantă. Iar în fața unor grupări militare organizate machismul de puber întîrziat valorează mai puțin de o ceapă degerată.

      Ștergere
    3. Acekasi individ, acelasi tip de comentariu halucinant.

      "Completa intelegere" a Mioritei nu are nici o legatura cu viata reala. Miorita impreuna cu alte cretinatati literare "de mare valoare" ar trebui sa fie scoase din programa scolara. Deslusirea tainelor Mioritei nu iti pune mai multi bani pe masa, nu-ti ofera vreun avantaj ceva in viata reala si nici nu te face superior intr-un fel sau altul asa cum te crezi tu.

      Nu in ultimul rand, in ultimii ani au aparut divrese studii facute de diverse organizatii, care ca afirma ca elevii romani isi pierd 3-4 ani din viata invatand lucruri inultile, iar la absolvirea liceului ~45% sunt analfabeti functionali, adica nu sunt capabili sa inteleaga un text pe care tocmai l-au citit, sa nu mai vorbim de faptul ca nu sunt in stare sa-si scrie un cv, o scrisoare de intentie, o descriere de afacere, de produs sau de un serviciu, o scrisoare de vanzare prin care sa vanda un produs sau un serviciu, un eseu de 2-3 pagini in care sa-si exprime coerent o idee sau un principiu, etc. Practic vorbind... sunt la nivel de oaie laie bucalaie, iar "succesul" lor in viata este "garantat" fix in santierele si plantatiile alora din Spania Italia si UK, prin macelariile si santierele din Germania, prin bucatariile si cafenelele de prin tot Vestul pentru servit la mese si la spalat de vase si wc-uri, prin bordelurile si pe centurile de prin toata Europa, etc adica axact asa cum se intampla si acum.

      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/studiu-42-dintre-elevii-romani-sunt-analfabeti-functional-607539

      https://www.zf.ro/eveniment/romania-anului-2018-generatiile-viitoare-40-analfabeti-functional-social-cauza-lipsei-educatie-primara-ceea-insemna-catastrofa-piata-muncii-business-economie-viitor-vom-ajunge-tara-vom-importa-tot-16919263

      https://psychologies.ro/editorial-iuliana-alexa/romania-pe-locul-1-la-analfabetism-functional-ue-2157265

      https://adevarul.ro/educatie/scoala/romania-tara-cea-mai-mare-rata-analfabeti-functionali-ue-aloca-mai-bani-invatamantul-superior-decat-preuniversitar-1_5ba7b853df52022f75c0ee4b/index.html

      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21401074-circa-42-dintre-elevii-romani-15-ani-sunt-analfabeti-functional-nu-inteleg-citesc-studiu-centru-educational.htm

      Great Success! 100% mioritic!
      Nu uita sa-ti faci copiii "premianti" si experti in Miorita. Vor fi la fel de halucinanti ca tine si vor reusi in viata in mod garantat. Miorita este la baza reusitei.
      Ma indoiesc ca ai suficient discernamant sa intelegi ce scrie in acest articol:
      http://www.contributors.ro/dezbatere/nimeni-nu-s-a-nascut-adult-despre-invatamantul-obligatoriu/

      Ștergere
    4. Linkul nu este nici o parte "deliranta". Este ceea ce se intampla in mod real in situatii de razboi, criza sau de colaps. Situatii similare s-au intamplat si prin alte tari de pe glob si nu vorbim de tari de lumea a treia si nici neaparat de situatie de razboi. In lumea reala nu se intampla de loc elucubratiile halucinogene si eugenic-conspirationiste pe care le debitezi tu cu mandrie. Chiar daca este un "razboi programat". Ma rog, la tine exista si alte notiuni de razboaie, de genul razboi involuntar, razboi accidental, razboi la mishto, etc. Nu de altceva dar asa stii tu ca pleaca lumea/natiunile la razboi, fara o pregatire minutioasa in prealabil.
      In lumea reala se intampla exact asta si nici nu e nevoie de razboi pentru asa ceva:
      https://www.amazon.com/Modern-Survival-Manual-Surviving-Economic/dp/9870563457

      Stransul de conserve, de arme si muritul ca "martir" in fata pivnitei este pentru oameni saraci, care au mentalitate si buget de oameni saraci. Oamenii inteligenti cu venituri mari se pregatesc pentru astfel de situatii in alt mod. Atunci cat astfel se situatii vor aparea in mod real, vor fi de mult timp departe, asistand la situatia respectiva in mod "live" in fata televizorului.
      Nu ar strica sa te familiarizezi cu ceea ce se numeste "seven flad theory" si este exact ceea ce fac oamenii inteligenti si cu bani DE SECOLE, nu de ieri de astazi.
      https://flagtheory.com/the-foundation/

      Nici macar nu trebuie sa fii miliardar sau super-rich sa faci o chesteie de genul asta si nici neaparat in locatia respectiva sau la preturi mari:
      https://www.townandcountrymag.com/society/money-and-power/a9408/billionaires-new-zealand/

      https://www.stuff.co.nz/business/88705064/super-rich-americans-buying-land-in-new-zealand-as-bolthole-from-apocalypse

      https://www.dailymail.co.uk/news/article-2931325/Super-rich-buying-property-New-Zealand-bolthole-case-west-goes-meltdown.html

      Las-o moale cu insultele. Nu stiu care dintre noi doi sufera mai exact de "machism de puber intarzaiat". Mai citeste-ti inca o data ineptiile pe care ai reusit sa le debitezi in doar doua postari si apoi mai citeste inca oi data ceea ce am scris eu. Ma indoiesc ca poti intelege sensul unui text simplu, care oricum nu este la nivelul unui ganditor care aprofundeaza sensul Mioritei.

      Ștergere
    5. conumishu, este foarte pertinent comentariul facut de tine. Asa este, sau foarte pe aproape!

      Ștergere
  2. Să nu mai doarmă noaptea și să-și facă probleme ăia care au, că ăia care n-au oricum n-au șanse să mai acumuleze! Nu le am cu economia și subtilitățile ei dar știu măcar că o datorie presupune că cineva are de dat și cineva are de luat. Am spus-o de multe ori. Nimeni n-a binevoit să lămurească și un novice într-ale economiei cu un răspuns la o întrebare banală. Acum câteva luni, FMI și BM ne avertizau (nu știu la cine făceau referire) că datoria globală, publică și privată a ajuns la frumoasa sumă de 164.000.000.000.000 dolari. Deci niște persoane fizice, persoane juridice și niște state au de dat purcoiul ăla de bani cuiva. Întrebarea este: cine sunt cei care au de primit frumoasa sumă, că FMI și BM n-au suflat un cuvințel despre acest aspect?

    RăspundețiȘtergere
  3. Desfiintarea acordului Brenton Woods este fundamentul pe care s-a dezvoltat aceasta criza. Motivatia a fost una foarte subtila, criza din 1929 a condus la razboiul din 1940. Deci amanarea crizei duce la amanarea razboiului, iar amanarea la nesfarsit duce la o pace eterna.

    Astfel se instaureaza un mecanism global al datoriei condus de magicienii financiari ai FED ce pot printa bani la nesfarsit "out of thin air". Mai mult se creeaza si mecanismul rezervei fractionate in care pentru ficare dolar detinut de o banca se poate oferi credit 10 dolari.

    Astfel amanarea crizei pentru a mentine pacea... a eliminat mecanismul corector si a permis crearea factorilor pentru furtuna perfecta. Am ales raul cel mai mic pana a ajuns raul cel mai mare.

    Criza care va veni va fi impachetata si livrata impreuna cu un razboi global. La sfarsit nu va mai interesa pe nimeni cauza crizei si nici de criminalii financiari din spatele ei. Un outcome similar e sustinut si de think-tankuri anglo-americane care nu pot accepta o redefinire radicala a peisajului geopolitic fara lupta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel puțin în procesul generării de ipoteci cred că s-a trecut dincolo de fractional (reserve) banking. Dacă am înțeles bine, există procese pe rol, în Anglia cel puțin, prin care victimele (nu băncile, evident) argumentează că de fapt băncile îi împrumută cu proprii lor bani inventînd o datorie fără a da cu împrumut niciun sfanț în realitate, de unde și acțiunea în judecată care contestă existența unui capital împrumutat, deci victima nu recunoaște dreptul băncii de a-i vinde casa dacă capitalul nu a fost returnat. În orice caz, am impresia că aici nu funcționează limita de împrumut de 10 la 1 sau cît o fi. Cred că nici în cloaca derivativelor nu se aplică limitări de genul respectiv. 10 la 1 încă ar fi bine, dacă nu mă înșel cînd a apărut Banca Angliei era 4 la 1 (sau 2 la 1 ?), cu 10 la 1 n-am sta atît de rău.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)