miercuri, 9 ianuarie 2019

Prin iţele cîţâite ale economiei

Dacă vreţi să vedeţi cum arată un circar cu aere de „om al cifrelor”, priviţi cu încredere şi umor spre Florin Cîţu. E arhetipul individului pe care-l găseşti la frâiele sistemului bancar autohton(vă reamintesc, a fost economist şef al ING): plin de sine, dând impresia unei cunoaşteri aprofundate, dar, în fapt, un individ superficial, privind economia cam la fel cum priveşte lăutarul indicaţiile ăluia care-i lipeşte bancnota pe chelie. A-l asculta pe Cîţu e pierdere de vreme. Asta, desigur, dacă-l asculţi în alt scop în afara celui de a râde de aberaţiile pe care le îndrugă. Dar destul cu caracterizările, cred că e mai important să lăsăm „cifrele” să vorbească de la sine.


Am dat un search pe blogul domniei sale şi am observat că, aşa cum atunci când era la bancă făcea Power Point-uri, acum face rapoarte. Exact aşa cum spune la standard: bombastice, cu grafice, cu bla-bla, un fel de analiză economică tabloidizată. Desigur, trebuie să fii de-a dreptul masochist ca să te-apuci să-l citeşti pe Cîţu, dar am făcut-o şi pe-asta.

În octombrie 2017, Cîţu publică raportul „Starea României după 9 luni de guvernare PSD”, iar acolo face nişte predicţii impresionante. Spune el că estimează pentru 2017 un PIB real de 5-5.5%, o inflaţie de 2.2%, o rată de şomaj de 4.8% şi un deficit bugetar de 3.2-3.5%. Să le luăm pe rând. PIB-ul real a fost de 7%, inflaţia de 3.3%, rata şomajului 4.6%, iar deficitul bugetar de 2.9%. Vă daţi seama? Economisul lu' Peşte nu e capabil să dea nişte estimări cât de cât rezonabile cu doar 3 luni înainte de încheierea anului, în condiţiile în care avea la dispoziţie absolut toate datele necesare. Şi dacă ai fi aplicat regula de trei simplă indicatorilor la 9 luni ai fi reuşit să dai prognoze mai bune decât ale lui Cîţu.

Dar să nu ne oprim aici. În martie 2018, Florinel Copilu' Minune bagă un alt raport în care face previziuni sumbre pentru 2018. Spunea el atunci că, gata!, începe criza economică. Cică, din cauza dezastruosului program de guvernare al PSD-ului, rata inflaţiei va ajunge la ... ţineţi-vă bine! - 12%! Fără doar şi poate Florinel a intrat în liga greilor, nu se mai încurcă cu bagatele de 3-4 procente, ci cu numere cu două cifre. Dar Florinel are şi soluţia de backup: cică pentru a nu se ajunge la o inflaţie de 12%, BNR ar trebui să crească dobânda de intervenţie la 4.5%. Şi mai spune el că o să şi „esplodeze” cursul. Mai că te doare capul!

Cum stau lucrurile de fapt vedem cu ochii liberi. Rata de inflaţie va fi de 3.5%(Atenţie, pentru al doilea an consecutiv în ţinta BNR!), dobânda de intervenţie e de 2.5%, iar cursul a intrat în 2018 cu 4.63 şi l-a terminat la 4.66. Curat murdar, monşer! Până şi explozia din pantalonii de pijama ai lui Cîţu din nopţile cu poluţie e mai mare decât explozia asta a cursului.

Pentru cei care au ficat, Cîţu a publicat şi-o estimare pentru 2019. Spune el că vine criza. Desigur, o prognozase şi pentru 2018, dar, „supriză”!, ea n-a venit. Probabil n-a venit pentru că s-a speriat de Veorica, dar Cîţu e consecvent ca Plăvanul: vine sigur anul ăsta! Şi dacă nu vine anul ăsta, la anu vine sigur. Şi tot aşa!

Să nu credeţi c-am făcut acest demers dăunător ficatului oricui doar pentru a vă arăta imaginea reală a Cîţului. Probabil o intuiaţi doar văzându-l pe zdruncinat. Chestia fabuloasă e că ăsta riscă să ajungă Ministru de Finanţe. Asta desigur dacă nu cumva PNL-ul nu ne va face o plăcută surpriză, urmând traiectoria PNŢ-ului de după anul 2000. Vă imaginaţi totuşi cum ar arăta România cu ăsta la Finanţe? Faceţi, vă rog, un exerciţiu de imaginaţie. Nu trebuie să introduceţi setup-uri complicate în ecuaţie. Vedeţi că l-am avut pe unul ca boc prim ministru şi pe unul ca Ialomiţianu la Finanţe. Ştiu, Cîţu e mai grămadă decât ăştia doi la un loc, dar totuşi, faceţi acest exerciţiu! Nu de alta, dar trebuie să ştiţi ce vă aşteaptă!

9 comentarii:

  1. Corect ar fi fost să se numească Cuțu sau măcar Azorică ...
    Tot legat de economie. Mirciulică la emisiunea lui de la miezul nopții a prezentat, în stilul caracteristic, cum se calculează ROBOR-ul. Ce este între ghilimele sunt afirmațiile lui:

    „Să zicem că sunt 10 bănci, A1, A2... A10. ROBOR-ul se calculează ca media dobânzilor interbancare. Adică băncile ... se împrumută reciproc, adică se duce A3 la A1 și zice ... ai bă până mâine sau luna viitoare 50 meleoane de euro? Am trăiți-ar! La cât mi-i dai? Cu dobândă, normal, că-i bancă! Ți-i dau cu x la sută. Bine oaie. Și-i dă.
    Ideea e în felul următor, dacă A2 se împrumută la A1 și are o dobândă, să zicem așa, 1%, dacă A3 se împrumută la A2 și are o dobândă de 2%, dacă A4... și înțelegeți ideea... Și A8 se împrumută la A7 cu o dobândă de 10%, și nu împrumută 50-100 milioane ci împrumută doar unul. Nu are nevoie decât de 1 milion. Bine. Ți-l dau cu dobândă de 10%. Deci, să zicem că aia a împrumutat 100 milioane de euro cu o dobândă de 1% și o bancă a împrumutat-o pe asta cu dăcât 1 milion cu o dobândă de 10%. După aia se face media dobânzilor interbancare și o să fie 1%, 1%... 10%. Se face media așa și ăla-i ROBOR-ul.
    Stai măi nene puțin! Și nu se ponderează cu sumele? Nu. ... Deci e o golănie, golănie ...”


    Chiar așa se calculează ROBOR-ul, fără să fie luate în calcul și sumele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ROBOR , EUROBOR ........ cine este popa prostul in aceasta ecuatie? De ce traiul meu zilnic de cetatean de rand, dator sau nu la vreo banca , trebuie sa depinda de combinatiile interbancare ? Adica noi suntem spectatori la filmul lor si evident filmul se plateste nu? Urat mon cher.....foarte urat ! A inceput sa bata vantul ........il aude cineva ?

      Ștergere
  2. Citu a postat pe facebook acum 2 zile primele masuri pe care pnl trebuie sa le ia in primele 24 de ore cand vine la guvernare. Printre ele - Introducerea principiului 85/15 = angajatii din sectorul bugetar nu pot sa reprezinte mai mult de 15% din totalul angajatilor din economie!! Adica penele vrea sa dea afara peste 600 de mii de oameni!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ok fie si asa....dar de ce sa se dea afara (somaj) peste 600 de mii de oameni si sa nu se majoreze , proportional , numarul de locuri de munca in sectorul privat (doar o alta masura ar fi cea cu eliminarea restrictiilor la importul de forta de munca) ; oricum chestiunea pe fond sta tot in bugetarea locurilor de munca, iar pentru neobolsevicii astia oamenii , in general, nu trebuie sa mai fie ...oameni, ci doar sclavi moderni, roboti, zombie, etc.....

      Ștergere
    2. Nu sunt de acord cu opiniile dlui Citu,dar mai terminati cu jelania asta la adresa bugetarilor.La primaria unde platesc impozitul local-o comuna amarata cu nici 2000 de locuitori-activitatea merge astfel:o angajata se uita cat am de plata,alta taie chitanta,alta incaseaza,alta vorbeste la mobil cu sotul,iar ultima e plecata la magazin,asa ca mai lasati-ma...

      Ștergere
    3. Dar hai sa gandim altfel ! Prost sau nu , o sa vedem ! Existenta bancilor comerciale ! Cauza , efect, solutie ?

      Ștergere
  3. Chiar asa, cu precizarea ca se elimina dobanda minima si cea maxima, deci e o medie a 8 dobanzi. Iar neponderarea cu sumele e smecheria suprema: pot sa se imprumute cu un euro, nu conteaza! Asa trag dobanda la titlurile de stat in sus. Si pe cea pentru fraierii ca noi, ce vor un tv cu un hectar de ecran! Personal, as interzice cumpararea de titluri de stat de catre bancile comerciale, permitand ca acestea sa fie cumparate DOAR de catre persoanele fizice si de catre fondurile de investitii! Nu de catre cele de pensii!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Efectul democratiei necontrolate ! Vinde cine vrea si cumpara cine poate !

      Ștergere
  4. POrogramul lui contine doau cuvinte pricipale:
    eliminare si reducere.
    Cu asa ceva n-a costruit nimieni, niciodata, nimic! Daca sint romani care cred ca asta este drumul "maibinelui", nu au decit sa-i voteze pe cei care-l vor numi ministru de finante ca sa vada cum e cind ajungi sa vezi stele verzi.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)