joi, 28 februarie 2019

Lumea din penumbră

Omul cu care mă mai întâlnesc din când în când şi care-mi dă cam totul peste cap m-a lăsat din nou fără cuvinte. Sunt de-a dreptul şocat, dar probabil cel mai rău mă deranjează faptul că are dreptate. Teoriile mele merg până într-un punct, dar de-acolo intervin variabile inexplicabile. Ceea ce-mi spune el e coerent şi are sens. O să vă descriu pe scurt ceea ce-am aflat. Dar pentru asta trebuie să ne întoarcem puţin în timp.

Singura pagină de aur a spionajului român aparţine fabulosului personaj Mihai Caraman. Între 1958 şi 1968, folosindu-se de farmecul său personal şi de abilităţile deosebite, Mihai Caraman a reuşit să dezvolte o reţea care efectiv a zguduit NATO din temelii. Nu vom şti probabil niciodată dacă au fost şi ruşii amestecaţi sau dacă absolut tot ceea ce s-a făcut a fost 100% munca sa. Cert este că, asemeni marilor spioni, Mihai Caraman a reuşit să penetreze întreg dispozitivul advers(NATO) prin cârtiţele pe care le-a amplasat cu abilitate, chiar dacă toţi ochii erau ţintiţi pe el. Este una dintre puţinele poveşti remarcabile ale Serviciului Extern român. Imaginaţi-vă că, pentru înlăturarea lui Caraman din interiorul SIE s-au făcut presiuni de la cel mai înalt nivel al SUA, NATO şi al ţărilor Occidentale. Mai multe puteţi afla din fascinanta carte „Le réseau Caraman - Treize roumains ont fait trembler l’OTAN” scrisă de de Pierre Accoce și Daniel Pouget.

Să ne întoarcem acum la personajul cu care m-am întâlnit ieri. Eram destul de scârbit de povestea cu procurorul european. Mi-am dat seama că ceea ce avem noi în Parlament sunt adevăraţi academicieni pe lângă nulităţile şi prostovanii care freacă menta prin Parlamentul European. Spectacolul de-a dreptul macabru, în care unei nulităţi care minţea cum respira îi erau ridicate mingi la fileu mi s-a părut atât de grotesc încât pur şi simplu aproape mi-a provocat voma.

Povestindu-i toate stările mele, omul a început să zâmbească, spunându-mi că ar trebui să fiu mândru. M-am uitat cruciş la el, iar el, pe un ton imperturbabil mi-a repetat acelaşi lucru. După care a pus în contextul tabloului general despre care mai vorbiserăm de atâtea ori, rezultând o fotografie extrem de coerentă. În mare ştiu informaţiile la care are acces, îi ştiu trecutul şi ne leagă o prietenie solidă, în ciuda diferenţei de vârstă. Mie îmi place modul său calm şi organizat în care pune evenimentele în context şi le leagă de informaţiile la care are acces. Totul cu calm, detaşându-se pentru a fi cât mai obiectiv şi a-i reuşi raţionamentul. Dar, înainte de a ajunge la concluzii vă vă spun tot tabloul său general.

Unica profitoare de pe urma Revoluţiei a fost Securitatea. De altfel, Revoluţia devenise necesară întrucât se acumulaseră ilegal sume fabuloase de bani care nu puteau fi justificate şi care, mai rău, stăteau blocate. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Securitatea a trădat, lăsând ţara „liberă la penetrare” şi tot acesta a fost motivul pentru care s-a mers pe o lichidare rapidă a Ceauşeştilor. Astfel s-a închis gura oricui ar fi îndrăznit să ridice puţin vălul realităţilor dureroase.

Cei care-au cucerit puterea în România au înţeles rapid că modelul de urmat e cel Occidental, cu elita financiară ascunsă şi cu jucători de carton în politică. Astfel a început lungul drum al infiltrării partidelor politice, a sindicatelor şi a tuturor factorilor de putere. Astfel, în spatele incompetenţilor căţăraţi pe funcţii se putea derula lejer afacerile cele mai bănoase, se puteau învârti banii fără niciun control.

Securitatea a ştiut mereu să fie în avangardă. Următorul pas a fost infiltrarea organizaţiilor mai mult sau mai puţin oculte. Această operaţiune le oferea nu doar pârghii în manipularea opiniei publice, dar şi acces în eşaloanele superioare ale puterii mondiale.

Omul mi-a descris cu lux de amănunte modul în care Securitatea s-a reinventat, devenind o mega-organizaţie necontrolată de nimeni şi cu tentacule întinse peste tot. România e rădăcina din care se adapă, însă deschiderea ţării spre „partenerii occidentali”, i-a pus pe „stăpâni” în faţa unei noi provocări, anume aceea de a-şi menţine privilegiile fără a deveni vulnerabili în faţa acestora. Cu toate că s-a adoptat tacit principiul „spunem ca ei, dar facem ca noi”, au înţeles că munca de cosmetizare nu poate funcţiona la infinit, mai ales în condiţiile în care urmau să exista interese fix în zona care li se cuvenea până atunci în mod exclusiv. Astfel au trecut la nivelul următor care presupune nu rezistenţa, ci alierea cu duşmanul. Sunt presiuni pentru intrarea pe un anumit domeniu? Foarte bine, omul de carton din politică se opune, în timp ce ei îşi demonstrează competenţele deblocând totul. Pentru această „facilizare” duşmanul îl ia aliat, iar din combinaţie „mafia elitelor” are de câştigat. Duşmanul optimizează la maxim, că doar are know how-ul în sânge, iar prada se împarte. Nu doar că nu pierzi, dar îţi deschizi o portiţă spre un eşalon superior.

Moda supunerii, a stufului care se apleacă în vânt, dar nu se rupe, a funcţionat de minune. Toţi oficialii ajunşi în România s-au crucit cât de uns pot merge treburile aici. Ordinele de-acasă se îndeplineau perfect, fără rezistenţă şi cu ajutorul unui aparat permisiv. Mai mult, trecerea pe la Bucureşti a echivalat întotdeauna cu rotunjirea buzunarelor. Toţi ambasadorii SUA(cu o excepţie) au fost mituiţi şi au plecat bogaţi de-aici. Gitenstein lua într-o vreme câte 100000$/lună de la Adamescu. În fapt, banii scurşi de-aici nu sunt aruncaţi ci reprezintă investiţii. Acesta e modul în care „cadre de nădejde” s-au strecurat prin eşaloanele transnaţionale de putere. Astfel, organizaţiei ilegale de la noi i s-au deschis oportunităţi pe alte pieţe. Cu alte cuvinte, întreaga mafie s-a globalizat, chiar dacă baza operaţională o reprezintă tot România.

Amicul meu susţine că practic nu există zonă de influenţă dintre cele ale partenerilor noştri care să nu fi fost otrăvită de „băieţii deştepţi de la noi”. Arta mitei, a mânjirii de la borcanul cu miere a funcţionat excelent, astfel încât puterea organizaţiei a crescut la un nivel greu de perceput în prezent. Privind din acest punct de vedere, amicul meu îmi spunea că ar trebui să fiu mândru: o organizaţie din România reuşeşte să influenţeze şi să infiltreze la vedere structurile europene. Spectacolul pare a dezavantaja România, astfel încât prostovanii se înghesuie să apere „persoanele nevinovate care s-au rupt de naţiune în numele idealului european”. Aiurea! Pe băieţii deştepţi nu-i interesează naţiunea, ţara sau alte prostii, ci propriul profit. De-aceea tranzacţionează aceste noţiuni, întrucât scopul lor este să agaţe o halcă cât mai mare din tort, nu să se limiteze la prăjiturica lor, pe care oricum o controlează.

Infiltrările pe care le reuşeşte structura ilegală autohtonă sunt de-a dreptul remarcabile, susţine amicul meu. De la Caraman încoace nu s-a mai reuşit o asemenea infiltrare care, culmea, se face prin obedienţă şi slugărnicie. Cu toate acestea, peste tot pe unde-au acţionează nu există oficial care să nu se fi mânjit cu „miere românească” şi despre care să nu fie documentată mânjeala. Structura e extrem de mare şi difuză. E un avantaj şi, în acelaşi timp, un dezavantaj. Avantajele sunt cât se poate de clare, anume capacitatea de protecţie din exterior(vezi campaniile media şi politice) şi aceea de a-şi trage profituri din mai multe zone(cu toate că până la acest moment nu prea s-a dovedit mare lucru). Dezavantajul constă în faptul că maşinăria devine energofagă, atrăgând atenţia din ce în ce mai mult prin numărul lucrătorilor care-i asigură protecţia şi prin eforturile financiare din ce în ce mai mari necesare menţinerii mecanismului.

Desigur, cât timp veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, caracatiţa funcţionează fără probleme, dar atunci când se va trece pe minus efectele sunt discutabile întrucât fiecare va fi interesat să-şi mai salveze ce e de salvat, iar totul se va dărâma.

Există însă şi o mare necunoscută în tot acest „succes” autohton: cine sunt cei din spatele „mecanismului invizibil”. Aici însă e o negură extrem de mare cu foarte multe necunoscute şi, din păcate, niciuna nu ne avantajează pe noi.

10 comentarii:

  1. ”fabulosul” Caraman lucra de fapt pt KGB, era un trădător, și a fost făcut să pară mare spion pt a afecta negativ imaginea României pe cât de mult posibil - să vadă cei din vest cât de periculoasă este România comunistă. în realitate era cel mult un mediocru. citiți cărțile lui Larry Watts.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce am citi cărțile pe față declaratului agent CIA? Altfel net superior, dar tot ușor de descifrat, unui Alex Stoenescu, de exemplu, alt popularizat cu insistență, aflat și el "cu treabă" la rescrierea istoriei.

      Caraman nu a lucrat pentru KGB. Dar nu poți opri fraierii să creadă ce trebuie să creadă din cărțuliile scrise exact pentru și la nivelul lor de înțelegere și informare.

      Ștergere
    2. cea mai bună dovadă că fabulosul Caraman a fost recrutat de KGB e că a fost pus șef la SIE după 89. după ce rușii au dat lovitura de stat, era logic să pună profesioniști la conducerea serviciilor de informații sau pe agenții lor?

      Ștergere
  2. Fiind vorba de spionaj nimic nu e foarte clar. Reteaua Caraman a reusit indiscutabil succese mari insa inclusiv un istoric de casa al SIE spune ca e posibil ca francezii sa fi inchis binevoitor ochii la activitatea ei.

    Cat despre prezent...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cornel-Dan Niculae28 februarie 2019 la 18:41

    Dar daca va inselati? Astfel de idei nu apartin si miscarii #rezist? Cu oricine ma intalnesc de o vreme, mi se spune ca „Securitatea a tradat” (mortul este de vina pentru tot, ca de obicei?). Parca ar fi mantra momentului (Securitatea l-a tradat pe Ceausescu. Ceausescu era bun?). Dar daca „Securitatea” nu a mai facut fata intre mersul evenimenteleor din jurul tarii si un limitat mintal ingamfat (ce fel de „patriot” a fost Ceausescu cand fara invazia sovietica a tarii din 1944 el nu ar fi fost nimic? Nu a fost un oportunist care s-a adaptat la spiritul national?) „Baietii destepti”? Alta lozinca, inventata chiar de un ex-securist: Traian Basescu. El era un… „baiat prost”, asa de nebaiat destept a fost el, incat a ajuns presedinte si sluga la colonizarea tarii Romania? Idei, idei, idei. „Amicii” care va sugereaza ce s-a intamplat in 1990 nu sunt cumva chiar ei „baietii destepti”. Trosca (securistul ucis ca netradator de conspiratia globala KGB-CIA in decembrie 1989) ce a fost: Tot tradator? Era securist, dar nu „tradator”, in nici un caz. Idei, idei, idei. Ceausescu, „tradatul” mai avea putin si ne dadea si un printisor (pe Nicusor). Era lumea aceea mai fireasca, cu dinastii „comuniste” (de oameni infipti feroce la putere)? Este un cosmar mai bun decat celalalt (cel prezent)? Iertati-ma, va rog! Idei, idei, idei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Self-aggrandizing.

    Caraman probabil încurca pe cei mai conectați decît el (era, totuși, în afara securității active de mai mulți ani în 89). Pe de altă parte, să înțeleg că s-a găsit o întreagă generație de Caramani, foarte abili, dar extrem de cinici și lipsiți de patriotism, care și-au făcut loc printre alții ca ei, înfruptîndu-se din felia celorlalți. Hmmm. Cam slăbuți securiștii ăilalți.

    Partea cu lipsa de patriotism îmi pare destul de probabilă. Doar că e în contradicție cu instinctul de conservare, în cazul ăsta educat. Sau care ar fi trebuit educat eficient. Prăjiturica nu e sigură deloc, dacă te bazezi numai pe ocult, tare de caracter, lăcomie și abuz. Orice brînci istoric te poate lăsa în fundul gol sau mai rău.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa te arunci cu totul in bratele celuilalt stapan dupa ce stapanul initial ti-a omorat nejustificat comandantul, crezand ca noul stapan va avea un alt comportament, e dovada de naivitate imensa. Dupa lovitura de stat din 23 august 1944, desi am fost ocupati militar si ideologic, am reusit sa ne revenim si sa urmarim interesele romanesti, dupa 89, alta lovitura de stat, totul s-a termninat si am devenit o simpla provincie. Nu se ajungea aici daca atunci nu ar fi tradat conducatorii din securitate, dar si din armata. Lasitatea celor care puteau limita mult efectele a dus la disparitia noastra ca tara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da de fapt asta e versiunea lor despre evenimente in care ei spaguiesc influenteaza mondial etc... Tot ei recunosc ca tot ce a vrut externul s-a executat uns si fara nici o cracnire...

    Daca ii intrebi pe ceilalti o sa iti zica ca ai nostri sunt niste executanti docili, spagari, ahtiati dupa bani demni de mila si dispret. In Japonia medievala casta samurailor cea mai apreciata iar aia care se ocupau cu strans banul erau niste nimicuri. Marile afaceri probabil sunt: trafic de droguri, trafic de arme, prostitutie, retele de cersetorie.

    Iar apoi platesc tributul dand resursele tarii pe nimic ca sa isi protejeze afacerile. Pe scurt ne scot prostimea la mezat ca vorba aia prostii tot prosti or sa moara.

    RăspundețiȘtergere
  7. Securitate este o biata ceata de talhari autorizati. Pe vremea lui Ceausescu controlau aprozarele,alimentarele,restaurantene,bazele agroalimentare . Acesti bieti trogloditi infatuati erau sefii vanzatorilor,sefilor de restaurante,magazionerilor,laptarilor,brutarilor,bisnitarilor...Dupa revolutie acest roi de trantori orgoliosi au devenit sefii bietilor patroni romani;interlopilor,traficantilor de tot felul. Nu exista macar un singur amarestean "privat"sau "privatizat" roman fara sa nu aiba de intretinut macar un trantor securist. Si lucrurile merg gradual: cu cat "obiectivul" economic romanesc este mai mare,cu atat numarul de trantori care smântânesc osânza "obiectivului"este mai mare(in grad)))... Cei mai crestati dintre ei au incercat frâiele puterii(in cateva randuri de la revolutie),insa neavand gene de albine lucratoare au produs catastrofe ireparabile. Bietul traian besila a "condus" Romania pana a ajuns pamant pârjolit....etc,etc...!!! Sa faci acesta haita de hiene multe cata frunza si iarba,fudule ,proaste de dau in gropi, habsâne si teribil de agresive si razbunatoare infiltrati in inima statelor si economiilor marilor puteri este ca si cum ai spune cozii sa miste cainele... Oameni buni,securitatea romana este doar unul din cele câteva stupuri de trântori care devoreaza tot ce produc albinele lucratoare ale acestei tari. Pentru a fi lasati sa trantoreasca pe spinarea capitalului romanesc securitatea este cerberul care pazeste macro explotarea straina in tara noastra. Cam asta este in mare cu "infiltratii" si "desteptii" care au "uns cu mierea coruptiei"marea elita globala....

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)