duminică, 10 martie 2019

Neotributul

Dacă nu știați care-i miza cu „agresiunile” rusești care se înmulțesc precum pricii pe câine, cred că e timpul să înțelegeți. După o propagandă acerbă în care rușii au fost identificați și arătați cu deștu până și-n pesta porcină, vine „eliberatorul” și ne spune că, iată, el e cel care ne protejează. Până acum cică a făcut-o benevol.



V-ați întrebat totuși care-s costurile adevărate ale menținerii trupelor americane? În afara faptului că absolut tot ceea ce înseamnă clădire, teren s.a.m.d. e pus gratis la dispoziție, armata americană nu plătește niciun impozit pentru construcțiile pe care le face sau terenurile pe care le ocupă. Mai mult, în respectivele zone se cedează suveranitatea, legea care acționează fiind cea americană, nu cea românească. Asta înseamnă că, dacă ești omorât într-o bază americană, vinovatul nu va fi judecat în România, ci i se va face un blat de proces în SUA, unde va fi scos nevinovat.

În caz că nu știați, soldații americani nu plătesc nicio taxă în România. Banii de TVA li se returnează pe baza chitanțelor depuse la fisc de comandamentul american. Mai mult, în cazul în care cumpără combustibil, li se returnează accizele și restul taxelor de solidaritate incluse în acel preț. Cu alte cuvinte, în timp ce un om normal plătește cu 5 lei litrul de benzină, americanul îl ia cu 1.2 lei. „C-așa e ei, mai săraci!”

În afara acestor mizilicuri, România mai acoperă între 30%-50% din cheltuielile trupelor staționate. Despre banii ăștia nu v-a spus nimeni, dar dacă veți studia bugetul Ministerului Apărării veți vedea că sunt incluși într-un capitol distinct.

Asta a fost până acum. Lucrurile însă se schimbă deoarece Trump a inițiat programul "Cost Plus 50". Știți ce înseamnă asta? Nici mai mult nici mai puțin decât că țările în care staționează trupele americane vor fi obligate să plătească 100% din toate cheltuielile armatei americane, la care se va adăuga un premium de 50%. Așa, de amorul siguranței pe care ți-o oferă „Unchiul Sam”. Ca să înțelegeți mai bine ce presupune asta, vă voi da un exemplu banal. În cazul în care armata americană decide că „rușii e pă noi” și că trebuie să aducă aici tehnică militară avansată, România va decarta banii necesari transportului și întreținerii la care vom adăuga 50%. Dacă Unchiul Sam decide că trebuie să aducă inutilele avioane F35 pentru patrulare, vom plăti atât transportul lor aici, cât și cheltuielile de funcționare și întreținere, în ciuda faptului că, în realitate, ele vor servi strict antrenamentului soldaților americani, neaducându-ne niciun beneficiu. La fel și cu scutul lu' Pește. Cu toate că acel monstru inutil asigură strict securitatea SUA, în timp ce pe noi ne transformă în țintă rusească, va trebui să-i plătim întreținerea la care, desigur, vom adăuga și plusul de 50%.

Iată cum tributul vine acum sub o altă formă: cea a, chipurile!, asigurării protecției. Dacă până mai ieri ne-au jupuit de bani cu fier vechi vândut ca tehnică militară, acum au inventat o șmecherie mult mai eficientă: plata pentru nimic. Cel mai probabil, de anul viitor, bugetul Ministerului Apărării va trebui majorat substanțial. Cei 2% din PIB se vor duce lejer spre 5%-6%. Din nou suntem proștii istoriei și ne lăsăm jumuliți.

19 comentarii:

  1. nu mai iesim din vortexul asta cu tributul, niciodata...

    RăspundețiȘtergere
  2. Habar nu aveam de toate informatiile prezentate. Facilitatile astea le au in toate tarile in care au trupe? Sau e Romania mai "prietena" cu americanii? Presupun ca programul "cost +50" priveste toate natiunile prietene americii...Crezi ca toata lumea va tolera taxa cu capul plecat? Sau america va ramane cu mult mai putini prieteni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. America nu are prieteni, ci numai supusi.

      Ștergere
    2. Pai toate tarile astea sunt conduse de slugoii vacarilor. Iar cetatenii, cetatenii sunt spalati pe creiere. Niciodata un imperiu n-a reusit pe langa cucerire sa spele si constiinta supusilor. Vacarii se pare ca au reusit ce n-a reusit nimeni niciodata. S-a ajuns in asemenea hal incat daca pleaca stapanii, sclavii ies in strada si demontreaza ca astia sa nu plece. Voi va dati seama ce vremuri traim?

      Ștergere
    3. Amice,
      Nu sunt vacari, ca jignesti o profesie demna. Sunt chipucari scurtati de puta....cei care conduc mareata natiune de peste balta atlantica, daca precepi ce zic.

      Ștergere
  3. Asta se cheama outsourcing si a inceput de cand retardul ala din deal a inceput cu cele 2% din care Romania a cumparat fiarele alea vechi de la portughezi care nu sunt in stare sa se ridice de 1 decembrie pentru ca....ninge!!
    Al Capone era mic copil pe langa nemernicii astia.
    Si daca o tara refuza sa plateasca taxa de protectie ce-or sa faca criminalii astia? Se cara acasa sau ii strang degetele in usa ca orice mafiot respectabil?
    Eu personal nu ma simt de loc amenintat de rusi ba din contra, de cand cu uie si zato Romania a ajuns intr-un stadiu de degradare coloniala neatins vre-o data sub sovietici. Din partea mea yankees go home! ca nu plange nimeni dupa voi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Problema atinsa e delicata. Realitatea e ca securitatea costa. TVA, impozit pe cladiri chiar si o parte din stationare e ok sa fie platite de noi.

    Problema e delicata e ca nevoile noastre de securitate nu corespund neaparat cu nevoile lor strategice. De ex cand dom presedinte baga batul prin gard clar la rusi clar nu ajuta la securitatea noastra. Deveselu e o problema serioasa pentru rusi dar pe noi nu ne apara cu nimic. Cand cumparam corvete ca sa aparam "petrolul nostru" e o gluma sinistra.

    La avioane am obtinut un deal bun pe sistemul complet depasit dar ieftin si te poti antrena pe ele. se poate lua ceva mai nou in continuare iar pilotii mecanicii is cat de cat pregatiti. La fel si la Patrioate prost scump si dar noi. Himarsul ar fi singura achizitie scump nou si foarte bun.

    F35 nu sunt deloc inutile mai ales daca vrei sa lovesti coloane de tancuri in ofensiva. Dar daca ne baga intretinerea pe factura aia rupe. Avionul are mentenanta dupa ce e zburat.

    Partea proasta la sistemul cu 50% e ca apare un conflict major de interese intre profit si securitate. Practic mai multa soldatime din Germania la noi mai multi bani la ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teapa totala insa sunt fregatele. Ieftine, uzate, aproape inutile, dezarmate dar nu suficient de ieftine cat sa le arunci. Sunt prea mari pentru MN si relativ lente. Din cauza asta sunt greu de aparat fiind o tinta ideala pentru aviatie sau submarine.

      Sunt deja vechi se strica des si reparatiile costa, sunt gandite pentru ocean cu autonomie mare care e inutila in misiunile din MN.

      Ca sa le faci eficiente tre sa le dotezi cu aparatura: rachete AA, antinava, antisubmarin, radare, sisteme de protectie integrata pe mai multe nivele, elicopter cu mijloace anti submarin. Toate astea costa ceva mld de dolari. Cu 2 lovituri bine plasate de adversar risti sa pierzi tot in 5 minute.

      Ștergere
  5. Se poate și mai rău... O analiză bună o face Petrisor Peiu in articolul http://www.ziare.com/emmanuel-macron/presedinte-franta/macron-rateaza-glontul-de-argint-vers-l-autre-flamme-l-union-europeenne-en-marche-1552685

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan Diaconu, cum stai tu acolo in Germania (am vazut ca ai mail de germania cu @dmx) cati bani iti iei de la rusi ca sa faci CONTINUU , CA O SCARBA IMPUTITA ANTI-ROMANEASCA propaganda pro-Rusia? Hai zi-ne , nu fii sfios ! ....

    Vali

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragul meu, rușii mă plătesc să trăiesc în Germania pentru că n-au bani să mă țină la Moscova. În fapt eu sunt un agent mai low cost. Dacă era ceva de capul meu mă opreau la Centru.
      E foarte bine că sunt vigilenți d-ăștia ca tine care apără țara de ruși. Îți recomand să te întorci cu totul spre granița noastră de est și s-o monitorizezi cu vigilență. Nu de alta, dar oamenii ăia prea cinstiți care ne asigură securitatea s-ar putea să se simtă stânjeniți dacă sunt priviți în timp ce cară de-aici prăduiala cu sacul. Ce naiba, să le asigurăm o minimă intimitate! Că ne va fi foame rău după ce vor fi plecat de mult de-aici aproape că nici nu mai contează!

      Ștergere
    2. Dan :)
      Apreciez ironia.
      Eu revin aici (din cand in cand) pentru ca tu publici articole inteligente, bine argumentate (ca si constructie). Stii care e problema mea ? Faptul ca tu esti crunt de biased pro-Rusia. Tu realizezi ce s-ar intampla daca Romania ar renunta la UE sau NATO?
      pont : de ce Rusia si-a majorat agresiv rezervele de aur si Ungaria (DOAR Ungaria din Europa centrala si de est) si-a adus in tara rezerva de aur? Aurul e de folos cand apar perspectivele unui razboi.
      La cat de revansarda e Ungaria si la cat de pro-Putin e Orban al Ungariei tu intelegi cat de distrugatoare ar fi combinatia pentru Romania? Ar disparea de pe harta Lumii Romania cum o stim noi azi (mai ales pe fondul unei destructurari a UE si/sau a NATO) !

      Cum poti sa fii atat de anti-NATO si anti-UE stiind ca ele asigura maximum de securitate pentru Romania luand in seama toata istoria Romaniei de pana acum ?

      Cum ??? Nu ai inima de roman in tine? Nu vezi pro-stalinismul lui Putin? Nu intelegi ce e in capul acelui vierme scarbos de Putin ? Nu vezi semnele ca Putin e un lider psihotic pe modelul lui Stalin si Hitler ?

      Si daca esti inteligent si intelegi...

      nu ai inima de roman ? Si daca ai.... de ce nu intelegi contextul istoric?

      O lume fara Rusia ar fi o lume mai buna. O lume fara Rusia ar permite Romaniei dezvoltarea ei la capacitate maxima.

      Eu sustin o lume fara Rusia. Rusia e lipsita de relevanta valorica si identitara in lumea viitorului. O lume fara Rusia e o lume reala. Si Austro-Ungaria a murit , si Imperiul Otoman a murit. Rusia sa moara! E vremea segmentarii ei !
      Rusia sa moara pentru o lume mai buna!

      Vali.

      Ștergere
    3. Vali, contextul istoric ne creează oportunitatea unică în istorie de a fi independenți. Ai idee ce înseamnă INDEPENDENT? Să te autoguvernezi, să-ți faci singur politica, să nu mai fi sluga oricărui tiriplici de ambasadă s.a.m.d.
      Când spui că „susții o lume fără Rusia” înseamnă că ai luat-o razna. Cam cum ar veni asta? Dai cu bagheta magică și dispare? Tu ai impresia că un colos ca Rusia poate fi dărâmat de propaganda americană cu care te hrănești tu? N-a putut fi dărâmată atunci când americanii și nemții au pus la punct revoluția bolșevică, adică atunci când rușii erau conduși de teleghidații ăstora. N-au putut-o face atunci când l-au impus pe spionul dublu Gorbaciov sau când l-au adus pe bețivul de Eltin. Ce te face să crezi că vor reuși acum?
      Nu-i mai corect să pornim de la premisa - reală și palpabilă - ca Rusia există și, mai mult, că e în coastele noastre? Că nu are sens să fim nici câmp de bătaie și nici subiect de vânzare a americanilor care ne-au mai fript odată în trecut? Spui de unguri, dar te-ai întrebat de ce ăia se înțeleg cu toată lumea și-și fac singuri politica? Orban nu dă cu subsemnatul la nicio ambasadă și văd că e în Schengen, face jocuri la nivel european, SUA se comportă cu el cu mănuși s.a.m.d. Mai mult, a mai pus mâna și pe un credit infim pentru construcția de către ruși a unei centrale nucleare. E rău? Mie mi se pare că Ungaria e independentă și că politicienii ei lucrează pentru popor.
      În ceea ce privește aurul, nu doar ungurii sau rușii și l-au repatriat, ci și olandezii, francezi, nemții s.a.m.d. Știi de ce? Nu din cauza unui război, ci din cauza unei previzibile schimbări de paradigmă monetară. O vreme în care e bine să ai valorile la tine acasă deoarece, altfel, s-ar putea să aibă soarta tezaurului depozitat la ruși.
      Gândește-te bine la cele pe care ți le-am înșirat. Încearcă să vezi lumea așa cum e, nu cum îți vând ție unii slogane propagandistice.

      Ștergere
    4. @Vali aberezi cu gratie.

      Retine doar atat... daca Rusia va fi atacata militar si noi vom sustine forta invadatoare orasele mari de la noi vor fi cenusa.

      Posibil ca dupa o sa fie o lume misto cum zici tu dar va fi o lume fara fara Romania...

      Ștergere
    5. E un raspuns echilibrat si interesant. Multumesc.
      Rusia poate fi daramata de propriile gap-uri dintre straturile sociale (care sunt mari si se maresc din ce in ce mai mult). NU de forte externe. Doar si doar de fortele interne care sunt extrem de eficiente.
      Eu apreciez autonomia si independenta pentru Romania, stai linistit.
      Nu sunt un pro-american sau pro-european irational. Cand scriam ce scriam eu doar puneam situatia Romaniei in contextul geopolitic actual si luam in seama datele prezentului si pozitia actuala a Romaniei (precum si orientarile si alegerile ei din ultimii 20-30 de ani si implicatiile lor in viitorul proxim).

      O alegere irationala (zic eu) a unui frumos vis de libertate si totala independenta (pe fondul destructurarii apropiate a UE si pe fondul retragerii influentei SUA din Estul Europei - asa cum doreste Trump) ne expune unei mame de invazii militare ruse (sustinute secundar de unguri) cum nu am mai vazut. Si nici un tratat Helsinki (1975) nu o sa ne salveze. Nici SUA si UK sau Vest carora le vom fi intors spatele (conform abordarii tale).

      E o mare diferenta intre idealuri si 'real politik'... un gap care deseori a fost acoperit de suferintele romanilor de rand (inclusiv bunicii mei care au murit la Canalul Dunare-Marea Neagra si li s-a nationalizat averea lor de ''chiaburi'').

      Dan, eu aleg 'real politik'-ul pragmatic. NU vreau sa mai vad picior de rusi in tara mea.
      De preferat as vrea sa vad Rusia definitiv rupta in minim 10 republici care sa se bata intre ele. Rusii sunt un popor irational si violent cu vecinii - nu sunt un popor bun cu vecinii lor. Sunt satanisti din punctul asta e vedere.
      Rusia rupta in bucati = asta e visul meu. Un mostru la est rupt in bucati ...care sa permita Romaniei sa respire si sa se dezvolte natural.
      Sa ma auda Dumnezeu in ce zic! Sa rupa tara celor rai si invadatori de la Est!

      Vali.

      Ștergere
    6. Dane, iti apreciem foarte mult inteligenta cu adevarat superioara de care ai dat dovada in raspunsurile de mai sus. Asteptam cu nerabdare o expunere mai pe larg a elementelor cheie abordate acolo, un articol maimales despre motivul real al cumpararii masive de aur- cel economic de supravietuire post colaps finaciar. Esti mare, bravo! Sa tot avem asa fii si fiice in Romania care prin prezenta lor in viata noastra sa si aduca contributia la lupta dusa pentru trezirea la realitate si a contracararii prostiei crunte si inversunate, acel fakenews generalizat care a invadat mintile multora, ...prea multora.
      Thomas

      Ștergere
    7. http://cluborlov.blogspot.com/2019/03/military-defeat-as-financial-collapse.html#more

      Chiar si cu putina engelza pe care o stapiniti unii dintre voi, faceti un efort sa cititi/traduceti articolul de mai sus a lui ClubOrlov. Chiar si o traducere gugal pe alocuri defectuoasa este mai buna decit orice gasiti la ora actuala pe mmedia

      Un scurt citat din articol:

      " What do mommy and daddy do with a spoiled brat who has maxed out his credit cards squandering money on bar tabs, fancy toys and hookers? Why, take the credit cards away, of course!

      In the case of the US, this action goes by the name of dedollarization. Those who have attempted it before—figures such as Saddam Hussein and Muammar Qaddafy—were swiftly killed and their countries destroyed. But now such countries as China and Russia are heading up the dedollarization drive—countries that the US cannot hope to oppose, especially when they act in concert—and the American response so far has amounted to empty threats, toothless sanctions and a great deal of angry but incoherent mumbling.

      To describe the situation in the simplest terms possible: the function of the US military is to intimidate other countries into letting the US buy whatever it wants by printing US dollars as needed, essentially robbing the rest of the world at gunpoint. Once their ability to intimidate the world into submission is gone so will be their ability to endlessly fleece the planet. And once that ability is gone all that will remain of the “richest country in the world” is a pile of worthless paper. When precisely that moment arrives is anyone’s guess, but you shouldn’t need to time it exactly provided you can plan for it. I recommend that you do so—if you haven’t already."

      Enjoy,

      Ștergere
  7. iaca vin si tancurile la UM24: https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/general-american-rusia-ar-putea-invada-romania-1098015

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. “Paradoxal” cum rusii incet incet renunta la Siberia in favoarea Chinei si Indiei, orientul apropiat, Insulele Kurile si ii freaca grija de Romania intr o lume care se retrage de peste tot si se pregateste pentru reintroducerea standardului de aur pe 29 Martie. Mari experti sunt generalii astia, :)))) cheers!
      Thomas

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)