duminică, 17 martie 2019

Șî eu

Iată că țivilii oculți mai jucară o festă sub forma „cică protestului” pentru autostradă. Totuși, cam cât de idiot trebuie să fii pentru ca, din dorința de a avea o autostradă, să protestezi oprindu-te din mers? Mă rog, cam totul face parte din același scenariu absurd în care patronul își obligă salariații să participe la grevă. Dar dacă s-a deschis discuția, de ce oare n-am continua-o în profunzime, pentru a înțelege cu adevărat care-i socoteala.


E vorba de corupție în ceea ce privește infrastructura autohtonă? O, da! Dar nu corupție, ci mega-corupție. Hai să dăm cărțile pe față ca să înțelegem cum stau lucrurile. Având un prieten care lucra în branșă am aflat că, în negura băsismului, reprezentanții unei firme ultra cunoscute în acea vreme le propuneau asfaltangiilor de ocazie câștigarea licitațiilor contra unei mici contribuții de ... 16%-20% din valoarea proiectului. Totul la negru. Atunci prietenul meu - om cu oarecare experiență în domeniu - s-a lăsat de business. Țin minte că, înainte de a lua decizia radicală, am stat cu el de vorbă într-o seară până târziu. Îmi explica pe hârtie, cât se poate de logic, că îi e imposibil să supraviețuiască. Dacă intra în jocul șpăgii pentru a câștiga o licitație și a le da oamenilor de lucru, lucrând corect ar fi ieșit în pierdere. Poate că ar fi fost tentat să fure la materia primă, „să dea cu strat mai subțire” sau să facă șmecherii specifice care i-ar mai fi economisit din costuri, dar, după cum îmi spunea, pentru a merge după acea schemă trebuia să fii ori nesimțit, ori inconștient, ori ambele. Partea proastă e că, în urma unei lucrări de mântuială care i-ar fi adus o brumă de profit, singurul răspunzător ar fi fost tot el. I-a fost frică, astfel încât a profitat de „boom” și și-a vândut echipamentele, a transferat oamenii spre firmele noilor baroni, părăsind astfel business-ul. Inițial i-am spus că face o prostie, însă acum, privind retrospectiv, sunt convins că a avut dreptate. Chiar dacă a renunțat la ceea ce știa să facă, s-a dezvoltat în alte direcții în care statul nu e amestecat și trăiește liniștit.

Șmecheria asta vine dintr-o altă suveică avându-l la butoane tot pe ticălosul băsescu. Mai țineți minte povestea cu „Aici sunt banii dumneavoastră”? În perioada guvernului cederist, ministrul transportului de-atunci, traian băsescu, a inventat taxa de drum. În fapt era un bir prin intermediul căruia se adunau fonduri numai bune de tocat de către acoliții săi. Șmecheria cu pancartele cu „Aici sunt banii dumneavoastră” a luat-o din disperare. Îi fugea pământul de sub picioare întrucât un securist i-a șoptit că lumea e aproape de revoltă și că, dacă situația scapă de sub control, i se va pune pielea pe băț. Disperat, a luat decizia asfaltării de urgență a drumurilor mai circulate și a amplasării pancartelor buclucașe, salvându-și pielea întrucât bizonul zicea a prost: „am dat un ban, dar cel puțin se vede”. Aiurea, în spatele asfaltării de urgență s-au dat tunuri imense întrucât drumurile secundare și restul lucrărilor au fost licitate după sprânceană, iar taxa a îngroșat buzunarele șmecherilor din gașca băsistă.

Tunul tunurilor din vremea cederisto-băsistă a fost reprezentat de reasfaltarea autostrăzii București-Pitești. E o afacere care s-a uitat, în ciuda faptului că ar fi trebuit deschis un răsunător proces de corupție. Ce s-a întâmplat atunci a fost efectiv de râsu'-plânsu'. Întrucât băsescu nu s-a putut învârti pentru a acorda direct șmecherilor săi asfaltările, a fost nevoit să accepte suveica impusă din afară care de-atunci ne tot seacă de bani: firmă străină cu sub-contractanți locali. Mă rog, firma aia era străină cu cântec, dar nu mai intru în detalii. Șmecheria e că ăia, pentru a câștiga autostrada, au trebuit să cedeze ceva hălci din proiect către „lupii tineri” care, odată văzându-se stăpâni peste cașcaval au furat cu nesimțire. Și treaba s-a văzut rapid întrucât, la șase luni de la darea în folosință, autostrada s-a decopertat, iar după prima iarnă au apărut cratere de parcă ar fi fost bombardată.

N-am putut să înțeleg niciodată de ce băsescu și pupila sa Boiagiu n-au făcut pușcărie pentru jaful din infrastructură. Din spusele unor apropiați de-ai săi i-a cam tremurat fundul, dar s-a liniștit când a înțeles că Năstase mergea pe principiul compromiterii adversarului și nu al lichidării. Mă rog, apucături de pseudo-cavalerism care ceva mai târziu aveau să-l coste ani din viață petrecuți în pușcărie. E o lecție pentru toți cei care nu știu că golanului trebuie să i se dea pușcăria și nicidecum iertarea. Oricum, după scandalul cu autostrada, băsescu a înțeles că e greu să furi de la proiectele mari de infrastructură fără să te trezești cu un scandal monstru. Acesta e și motivul pentru care în mandatul său de președinte am avut o febră a asfaltărilor, dar fără autostrăzi.

Probabil vă întrebați de ce totuși n-a apărut PSD-ul în șmecheria asta. Treaba e destul de simplă: toată mafia a fost pusă la punct de băsescu în imensa perioadă în care a fost Ministru al Transporturilor. După ce-a furat - asemeni unui pirat - cam tot ce mișca pe mare, a trecut pe uscat unde-a pus la punct mafia asfaltărilor. Când în 2000 a venit Bombonel la butoane s-a trezit cu o mega-mafie și cu reglementări care avantajau asfaltatorii „de casă”. Pentru a mai curăța zona, a dat ordin ca licitațiile să se facă pe bune, iar lucrările să fie urmărite atent. Cu siguranță că s-a mai ciupit pe ici pe colo, doar știe bine toată lumea cum se făceau treburile. Nu trebuie ignorat nici că aparatul din Minister rămăsese tot ăla din vremea băsismului, cu instinctele cunoscute.

Năstase, înfumurat cum îl știm, a vrut să dea tunul și, după intrarea în NATO, a plătit o șpagă grandioasă „partenerului american”: încredințarea directă a execuției Autostrăzii Transilvania firmei Bechtel. Contractul era imens pentru acele vremuri: 4.5 mld$. Însă, în acel preț era inclus absolut tot. Întins pe zece ani ar fi însemnat circa 450 milioane$/an, bani destui de puțini față de amploarea lucrărilor.

Problema a fost reprezentată de semnarea contractului în ultima perioadă a mandatului lui Năstase, astfel încât nu s-a reușit prea mare lucru. Orbit de dimensiunea contractului, băsescu nu și-a putut imagina că nu s-a luat șpagă și-a devenit irațional. Încă din campania electorală tuna și fulgera deoarece el știa cam ce șpagă se-nvârte pe la drumurile secundare. E logic chiar și pentru un ageamiu că o lucrare amplă de infrastructură halește bani frumoși, dar golanului i-au intrat în fibrilație ochii ăia strâmbi când a auzit suma! De-aceea, primul lucru pe care l-a făcut după ce-a ajuns la putere, a fost să suspende lucrările și, timp de un an de zile, să renegocieze prin Dobre - interpusul său de la Transporturi. Credea că astfel taie șpaga de la Năstase și-o redirecționează către „băeții săi deștepți”. Problema a fost că americanii au înțeles că e rost de harneală și uite-așa șmecherul de pe Dâmbovița a fost făcut praf de țărănoiul șmecher de Texas: în urma renegocierilor prețul autostrăzii a crescut de trei ori cu șpagă canci, iar afacerea s-a transformat în cea mai mare țeapă de infrastructură care-a fost administrată României.

Nu înțeleg totuși, în contextul protestului de ieri, de ce n-a mers nimeni la Ambasada SUA să protesteze pentru cea mai mare țeapă de infrastructură din istorie. Pentru „Autostrada Bechtel” s-au decartat miliarde bune de dolari și n-a fost livrat mai nimic. În plus, lucrările făcute au fost făcute de mântuială, doar pentru a se bifa execuția, întrucât după renegociere se știa că autostrada nu va fi terminată niciodată. Probabil mai multe ne-ar putea spune Clotilde dac-ar fi luată la scuturat.

Teoretic protestul e de-a dreptul hilar, mai ales că e inițiat de un gigel dintr-o zonă în care drumurile sunt mai mult pustii. Dar, totuși, știți care-i declanșatorul protestului? E simplu, pornește tot de la Dragnea care, în stilu-i caracteristic, a scăpat porumbelul la amenințare în loc să se pună pe treabă și-abia apoi să se bată cu cărămida-n piept. Așa-i că nu știți ce-a spus Dragnea? Hai să vă reamintesc: „I-am cerut domnului ministru al transporturilor să vorbească cu cei de la companie(CNAIR) să se gândească în mod serios în ce măsură şi cât de repede poate compania naţională de drumuri să înceapă să lucreze în regie proprie, inclusiv autostrăzi. De prea mulţi ani companiile mari încasează foarte mulţi bani pe claim-uri”.

Păi e logic că e deranj și că toată suflarea asfaltatorilor care-așteaptă tremurând restaurația și redeschiderea baierelor largi ale pungii tremură la o asemenea perspectivă. Dacă CNAIR s-ar apuca să lucreze în regie proprie s-ar duce de râpă toate licitațiile cu cântec, toate studiile de fezabilitate „de laptop” și toate șmecheriile care-au fost coloana vertebrală a unei corupții endemice. Corupție care, adăugată ticăloșiei unor interese ale câtorva țuțeri europeni ne-au împins, din punct de vedere al infrastructurii, înapoi cu cel puțin 100 de ani.

Ticăloșia cea mai mare pe care-o văd acum este imbecilitatea isteroidă cu care se urlă „CORUPȚIE” dinspre tabăra cea mai coruptă din punct de vedere al infrastructurii. Toți prostovanii băsiști care arată acuzator spre putere atunci când urlă „Vrem autostrăzi!”, ar trebui să privească retrospectiv și să înțeleagă care-s motivele pentru care infrastructura țării e la pământ.

Toate acestea vin la pachet cu prostia pesediștilor care, în loc să se așeze în avangarda luptei pentru infrastructură, bagă capul în pământ precum struții. Păi stați, fraților, de ce mama naibii nu puneți în practică ceea ce declarați? Dezvoltați CNAIR pentru a lucra în regie proprie, eliminați păduchii și porniți la construit infrastructură. Dați și de muncă oamenilor și se vede și ceva palpabil. De ce nu se face asta?
 
Cred că aici e vorba și de o impotență politică de care pesediștii au dat dovadă de-a lungul timpului. Mai țineți minte momentul în care Șova amenința cu publicarea contractului Bechtel? Înțeleg că un telefon de la Ambasada SUA l-a făcut să-și înghită cuvintele. De ce? Din lașitate și prostie, aș spune eu. Dac-ai luat-o pe un drum, atunci mergi pe drumul ăla. Șova oricum a ajuns la pușcărie. Același lucru i s-ar fi întâmplat și dac-ar fi avut demnitatea să facă public contractul original. N-a făcut-o din slugărnicie deoarece oricine s-ar fi întrebat cum naiba de un contract renegociat a ajuns să coste de trei ori mai mult și - spun gurile rele - s-ar fi văzut undeva la capătul unui fir ceva corupție băloasă a unor oficiali americani.

Dacă ești om politic trebuie să ai puterea să te iei de gât cu oricine. Nu trebuie să te moi atunci când un limbric de Bruxelles e obraznic sau când ambasadorul SUA își ia nasul la purtare. Nu trebuie să accepți umilințele zilnice la care ești supus de către un retardat aflat în spatele contului de Facebook al Ambasadei Suediei. S-a furat prea mult din țara asta ca să mai acceptăm umilințele unor nimeni din lumea largă. Ca om politic trebuie să fii puternic, să ai curajul de a da de asfalt cu toți cei care nu respectă principiile de bază. Principiul suveranității te obligă să reacționezi, nu să te comporți ca un limax. De-aici încep toate. Și dacă vă mai întrebați de ce nu avem infrastructură, răspunsul e în acest ultim paragraf: pentru că nu avem politicieni.

10 comentarii:

  1. Cine e neam de sluga nu are curaj si nu poate fi politician, ci doar sluga prea plecata stapanului. Aceasta e drama tarii noastre sa fie condusa dupa 89 doar de slugi ale oricarui ocupant ideologic si economic.

    RăspundețiȘtergere
  2. E ceva ce imi scapa din emisiunea de mai jos sau primariile ar putea sa isi rezolve problemele pe fonduri europene?
    https://www.youtube.com/watch?v=MF-uIjOd_4Y

    RăspundețiȘtergere
  3. munca la stat
    https://opencube.ro/despre-cum-merge-sistemul-inainte-sau-de-ce-lucram-pentru-hoti/

    RăspundețiȘtergere
  4. De departe cel mai informativ articol de pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  5. Total de acord mai putin cu afirmatia ca in zona drumurile sunt mai mult pustii.(Distanta Suceava Roman de 105 km se parcurge in aprox 2,5 spre 3 ore aproape in orice moment al zilei).
    PS:Putini stiu ca DN2(E85) asa cum arata el azi cu o banda si acostament si asfalt de buna caliate a fost realizat de CNAIR in regie propie(sau cum se denumea la vreamea respectiva '95-'96) la influenta fratilor Sechelariu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Regret ca aici nu citeste si comenteaza niciun personaj din "politica". Ne-ar scuti de presupuneri. Probabil ca, prin cartile scrise post-factum, Nastase da si el propriile explicatii (rational cenzurate, normal) la actele ce au dus la distrugerea economica a Romaniei.
    Basescu nu cred ca a scris ceva, a descrie chiar verbal sistemul mafiot ce l-a servit si care la servit la randu-i, e clar la ce l-ar expune (un mafiot de casa mare a fost curatat de catre "fratiori" zilele trecute, in fata casei sale, la NY).
    Iliescu e prea putin credibil, indiferent ce-ar spune. A trecut peste sangele romanilor cu dezgustatoare usurinta si veselie.

    Cand mafia e atat de bine organizata, de pusa la punct, cum ar ajunge sa treaca de ea un posibil politician care sa ajunga la urechile oamenilor (asta daca votul chiar ar conta in procesul alegerilor)?

    Poate doar sa se gaseasca o gasca mafiota cu inclinatii mai umane, “imbolnavita” de vreo forma de nationalism ce-ar da voie sa respire si acestui popor nenorocit.

    PSD ar fi vrut sa simuleze aceasta gasca, dar nu are si potenta respectiva. Sunt doar jalnici simulanti. Sau simuleaza grotesc de slab ca ar fi "altceva" decat restul mafiei S"R"I ce se face ca pazeste cadavrul tarii noastre, dupa ce l-a ucis pentru interese meschine de grup.

    Cand stii adevarul despre cei care conduc lumea, cine sunt si ce sanse ai sa lupti cu ei, ai doar doua optiuni: sa mori (ucis, cel mai probabil inainte de a realiza ceva) sau sa pleci acasa. La noi nu mai moare nimeni din cei ce ajung “sus”, dimpotriva, devin nemuritori si nici acasa nu pleaca. E cineva dispus, dintre noi sau dintre cunoscutii nostri, sa moara ca prim pas dintr-un sir lung de lichidari (asasinate) ce ar aduce usurare tarii? Nu stiu NICIUN astfel de om. Si ar trebui multi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dle Diaconu,incercarea dumneavoastra de a-l "spala" pe Adrian Nastase compromite campania ,admirabila de altfel,pe care o duceti impotriva mafiei politice romanesti.Proclamarea lui Basescu drept singurul autor al raului va face partizan si un personaj care parca sta la dreapta lui Voiculescu.Noi ,cei putini, care va citim asteptam opinii obiective .De ce aruncati afacerea Bechtel in bratele lui Basescu,negociata si semnata de AN?De ce puneti tot raul care se intampla Romaniei doar in carca lui Basescu?Faptul ca suntem acum o colonie a UE se datoreaza si modului cum guvernul Nastase a negociat aderarea.Infierati mereu spolierea resurselor dar nu spuneti niciodata ca Petrom a fost vandut pe nimic de catre guvernul Nastase .Ma mir ca nu observati ca mai singurii condamnati in urma anchetelor DNA sunt oamenii lui Basescu:Pinalti,Gabriel Sandu,Elena Udrea,Gabriel Berca s.a.Sa intelegem ca PSD-ul e un partid de oameni cinstiti,PNL-ul la fel .Cum se face ca anchetele Lulutei au murit "la intrare"in cazul lui Ponta,pe Radu Mazare se fac ca nu il gasesc,pe Ghita nu il mai cere nimeni din tara vecina Serbia,insa pe Udrea se dau de ceasul mortii sa o aduca tocmai din Costa Rica.Vedeti,d-aia n-are ursul coada.Raul acestei tari este in fiecate dintre noi,cu totii suntem mai mult sau mai putin vinovati,fie si prin lipsa de obiectivitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raul principal a fost provocat de basescu, deoarece ala a facut pasul esential in demolarea Romaniei si nu altii, inaintea lui! Nastase putea sa refuze, cumva, ceva? Daca un politician afirma ca nu avem nevoie de E.U. si alte org. minune, ce-ar fi facut populatia de genii? Ar fi iesit pe strada si l-ar fi injurat si alungat pe cel care a indraznit sa nu vrea sa intre in paradisul oferit de vest, nu-i asa? Deci, orice politician roman, indiferent ce gindea, nu avea incotro si trebuia sa accepte santajul oricarui strain, deoarece in spatele lui nu exista un popor de romani, ci o multime inebunita dupa niste povesti cu un vest plin de civilizati, unde alearga si astazi ciinii cu covrigii in coada, iar porcii zboara prin copaci pina obosesc, ca sa cada, pe inserate, sub forma de cirnati, pe pragul fiecarui cetatean. Petromul i-a fost luat de Schüssel, despre care nici n-ai auzit. Blair, pe vremea aia, vindea combinatul din Galati, lucru scris in presa lor. Deci, ce vroiati sa aveti altfel, cind astia sinteti?! Romania reprezinta oglinda locuitorilor, o totalitate a inteligentei, talentelor, educatiei, caracterului si cunostintelor de care dispun. E simplu de tot, iar situatia de astazi, pentru unii care au fost in stare sa gindeasca, macar cu zeci de ani inainte, se vedea inca din anii 60! Si mai terminati cu prostia asta, livrata de propaganda strainilor, pe care o tot repetati aiurea, ca politicienii fura! Ce sa fure?! Unde sint banii, ca nu apar? Tu crezi ca poate cineva sa scape de ochii stapinilor, care detin bancile de oriunde? Uitati prostiile astea! Din tara lipsesc trilioane si cine putea sa le scoata? Banii sint ai vestului si d-aia nu aveti nimic, pentru ca asta ar insemna sa renunte la ceva in favoarea voastra, iar lucrul asta nu l-au facut vesticii niciodata, in toata istoria lor, care este scrisa si din care nu invatati nimic. Slugile politice se multumesc cu bacsisiul aruncat de vestici si, daca se obraznicesc, sint pedepsiti, dupa cum ai si vazut. Cum venea ponta cu lista de la barosso?! Ai uitat?
      http://mobile.hotnews.ro/stire/12232190
      Priveste ce faceau strainii! Ati protestat impotriva lor, vreodata? A incercat vreunul sa se opuna obrazniciei ambasadorilor? Nimeni! Au indraznit aceeasi straini sa faca la fel in Ungaria? Nu. Oare de ce? Cine sa fie de vina?! A repetat Bechtel afacerea din Romania in Albania si Bulgaria? Nu. Ce-a facut diferenta?! Voi, marea multime de destepti! Politicienii sint ceea ce sinteti si voi, pentru ca acelasi mediu produce acelasi tip de om. Daca ar fi indraznit un politician roman, sa faca exact ca cei din vest, ati fi facut prapad. Orice roman ajunge la iubitii lui de civilizati uita instantaneu de pasiunea pentru coruptie si justitie. Nu reusesc nici in zece ani sa afle unde sint si ce se petrece! Ai stiut ca politicianul neamt poate primi zece mii de € donatie, pe care nu este obligat s-o raporteze? Stii ca pot face petreceri pe banii statului?

      Ștergere
    2. 2 Iti este cunoscut ca, indiferent de cite pierderi provoaca sau ce afaceri fac, nu raspund pentru nimic? In Germania poti avea afacerea ta, dar si un loc in parlament sau guvern, deoarece nu exista incompatibilitate. In Romania au bagat tot felul de restrictii, care la ei nu exista. Contractele intre stat si firme private sint secrete. E bine? Germania a semnat pactul ONU, privind combaterea coruptiei, in 2015. Sa te uiti sa vezi cind l-a semnat Romania, ca sa faci o comparatie. De treizeci de ani va livreaza mereu un zmeu, care este raul absolut, vinovat si pentru cutremure si inundatii si va repeta mereu aceleasi cuvinte, cu efect magic asupra voastra, comunisti, rusi, hoti si lozincile alea prostesti din care traiti, dupa care dai si lupta, ca toti va credeti feti frumosi, ce altceva?! E de mirare ca se mai gaseste cite un fraier sa va tina partea, atit cit se poate si sa mai faca cite ceva pentru voi, deoarece, tinind cont de lipsa totala de caracter a majoritatii, dovedita si fata de Ceausescu, care v-a dat ce n-ati avut neam de neamul vostru, n-ati merita nimic, cu exceptia unor suturi. Bine, astea le luati oricum de la straini, iar in unele cazuri, vi le dati si singuri, pentru ca puteti.

      https://www.stiripesurse.ro/asta-e-corup-ie-cea-mai-mare-frauda-fiscala-din-istoria-europei-peste-55-de-miliarde-euro-au-fost_1297437.html

      Steuerfrei – Wie Konzerne Europas Kassen plündern (Doku/Dokumentation) – produs de ARD!
      Fara taxe – cum jefuiesc concernele statele europene
      –https://www.youtube.com/watch?v=hJElnCmF5Qg&t=1s
      Este vorba despre o suma de 1000 de miliarde anual!!!
      https://www.welt.de/newsticker/news1/article125256665/Jaehrlich-40-000-Tote-durch-Krankenhaus-Infektionen.html
      Deci, din cauza infectiilor spitalicesti mor 40000 de oameni pe an in stralucitele spitale din minunata Germanika! Spune ziarul Die Welt!
      https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/08/21/untersuchung-eu-schreibt-gesetze-woertlich-nach-vorgaben-von-lobbyisten/

      Jefuirea populației cu ajutorul politicienilor germani corupți
      Die Ausplünderung der Bevölkerung mit Hilfe von korrupten deutschen Politikern
      https://www.youtube.com/watch?v=LGnzCjkpHik&app=desktop

      Si o carte audio:
      Thomas Wieczorek - Abgewirtschaftet - Ruinat
      https://www.youtube.com/watch?v=tEtYTooped0&app=desktop

      Ștergere
    3. Excelent spus! Naivitatea imensa a populatiei ne-a adus aici.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)