duminică, 3 iulie 2022

Etapa a doua a războiului


Un decret de-al lui Putin privind proiectul Sahalin-2(şi nu numai) a stârnit nervozitate maximă în tabăra adversă. Asta deoarece decretul respectiv ne face să intuim o nouă dezvoltare a strategiei ruseşti în actuala confruntare. 

Sahalin-2 este unul dintre cele mai mari proiecte de extracţie a petrolului şi a gazelor naturale din lume . Partea frumoasă este că întreg zăcământul - care e gigantic - este contractat în avans. Gazul lichefiat se vinde în principal în Japonia şi alte ţări din Asia, dar şi în America de Nord. Asta era structura de până la invazia din Ucraina, structur care, cu toate sancţiunile, încă se menţine.

Poate v-a surprins tăcerea asurzitoare a companiilor petroliere occidentale. Toate acestea sunt lovite adânc de sancţiunile impuse de propriile lor ţări. De exemplu, în exploatarea Sahalin-2, structura acţionariatului este următoarea: Shell - 27.5% minus o acţiune, Gazprom - 50% plus o acţiune, Mitsui - 12,5%, Mitsubishi - 10%. Structuri similare de acţionariat aveau toate exploatările internaţionale de pe teritoriul Rusiei, adică Gazprom avea 50% plus o acţiune, iar ceilalţi restul. Sancţiunile occidentale au împuşcat în picior companiile din propriile ţări care s-au trezit cu pierderi substanţiale strict din raţiuni de propagandă. Chiar dacă toate companiile occidentale au anunţat că părăsesc Rusia, din punt de vedere legal n-au făcut mare lucru, sperând că se va rezolva situaţia. Shell, de exemplu, s-a limitat la a anunţa pe site-ul propriu că intenţionează să se retragă din Rusia. Ei au tot sperat în această perioadă ori că se va termina războiul, ori că vor reuşi să-şi vândă participaţiile către entităţi chineze şi să mai salveze din bani. Doar că socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă.

După cum bine ştiţi, rusilor li s-au confiscat o grămadă de active în Occident. Totul fără nicio bază legală, strict „din gâtul palmei”. S-a mers pe ideea că „ruşii e răi(sic!) şi merită. Doar că era logic de înţeles că şi ei pot provoca deteriorări teribile utilizându-şi partea lor de lume. Astfel, prin decretul despre care v-am vorbit la începutul articolului, Putin încearcă să ajute companiile occidentale să-şi îndeplinească visul, adică să părăsească Rusia, dar cu buzunarele goale. 

Astfel, Putin a pus prin decret întregul proiect  Sahalin-2 într-o altă entitate controlată de Gazprom. În ceea ce priveşte investitorii străini ai proiectului, decretul precizează că aceştia pot să-şi ceară cotele pe care le aveau în vechea exploataţie în termen de 30 de zile, altfel vor pierde acţiunile. De asemenea, tot în decret se menţionează că aprobarea alocărilor de acţiuni în noua entitate trebuie aprobată de guvernul Rusiei. Este un şarpe otrăvit, foarte inteligent instrumentat. Ca să-şi revendice acţiunile, companiile occidentale trebuie să se adreseze în acest sens Guvernului Rus. Doar că, făcând asta, încalcă sancţiunile, astfel încât nu mai pot juca jocul dublu şi pierd întreaga participaţie. 

Sahalin-2 este un şah dat şi din altă perspectivă, anume Japonia. Aceasta este principala beneficiară a proiectului, economia sa fiind extrem de dependentă de gazele de-acolo. Ca să înţelegeţi care-i miza proiectului vă dau o singură cifră: Sahalin-2 deţine 4% din gazele naturale la nivel mondial!!! După ce ruşii au micşorat livrările de gaz către Europa, acum vor face acelaşi lucru cu Japonia. Treaba e cât se poate de simplă: SUA va trebui să-şi asume şi alimentarea cu GNL a Japoniei, ceea ce e imposibil. Şi-aşa este un efort imens alimentarea(doar parţială!) a Europei care urlă din toţi bojocii după gaz. 

Japonia se va vedea într-o postură extrem de perversă. Deja are probleme majore pe piaţa financiară din cauza structurii împrumuturilor sale şi a scamatoriilor pe care Banca Japoniei le face în contrapartidă cu FED-ul. În luna iunie, cumpărările de titluri proprii de datorie ale Băncii Japoniei au ajuns la 300 mld $(ca să nu aveţi dubii vă spun limpede că Banca Japoniei cumpără datorie de la Banca Japoniei!). Este o tipărire atât de masivă de bani încât nici FED-ul nu se încumetă la aşa ceva. Ei bine, peste toată nenorocirea asta financiară a mai venit şi problema gazelor. Însă, aşa cum aţi observat, livrările Sahalin-2 acoperă şi America de Nord, astfel încât americanii nu vor mai putea tranzacţiona gazul rusesc ca gaz propriu, aşa cum făceau până acum. 

E o nouă dezvoltare a şahului global. Japonia e prinsă într-un joc extrem de pervers, din care trebuie să iasă cumva. SUA deja e la capătul puterilor în ceea ce priveşte noile cereri de gaz lichefiat. Partea proastă e că, prin acest joc, Rusia împinge SUA către o capcană economică: treptat economia acesteia se transformă într-una specifică naţiunilor dependente de exporturile de materie primă. Pentru a-şi putea menţine hegemonia, SUA exportă gaz în detrimentul interesului economiei proprii, aruncându-şi economia cu 100 de ani înapoi. De fapt chiar mai jos de-atât întrucât, la începutul secolului XX, marile exploatări americane serveau interesului economiei locale, nu a celei mondiale. Acum SUA se vede nevoită să-şi pună la bătaie propriile resurse pentru a-şi menţine hegemonia. Şi nu cred că mai trebuie să subliniez cât de strategice erau acele resurse şi de ce SUA se tot abţine să le exploateze. 

Războiul Est-Vest a intrat într-o nouă etapă, cea cu adevărat globală. Staţi pe-aproape că oricum n-aveţi unde să fugiţi.

11 comentarii:

  1. Sandramaua economico financiara globala este oricum gata, se cauta resorturi pentru pregatirea motivarii la nivel public a necesitatii razboiului militar pe scara larga, planurile celelalte de reset au fost abandonate fiind blocate de ... Dar urmeaza si surprize-surprize, chiar si pentru aia puternici, sa tina aproape ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine crede ca cei care detin puterea adevarata pierd de data asta se insala amarnic...daca pana acum , cei din clasa de mijloc ( intreprinderi mici,mijlocii si mari, precum si persoane fizice avute ) au fost pur si simplu ,,maturati ,,din punct de vedere financiar ...( piata cripto,etc,) ...acum urmeaza cei de deasupra ...corporatiile medii ...si ulterior corporatiile mari...pana se realizeaza situatia critica de concentrare a avutiei in mainile a 200-300 de smecheri care vor institui NOM, visul de aur a celor ahtiati de putere...Raman la parerea ca Putin face parte din plan iar marea prietenie ruso -chineza mi se pare la fel ca marea prietenie germano-sovietica din anul 1938 care s-a sfarsit cu planul Barbarosa din anul 1941 cand Hitler a aflat ca Stalin pregateste atacarea Germaniei si a facut-o chiar el , inaintea lui Stalin ...Doamne fereste sa nu se -ntample acelasi lucru cu China cu Rusia , cu specificatia ca China va prelua rolul Rusiei din 1941...Cine nu invata din realitatile istoriei plateste ponoasele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "cu specificatia ca China va prelua rolul Rusiei din 1941"
      Bun comentariul pina in punctul asta...unde ne-ai bagat pe toti in ceata.
      Ce sa caute ivanul in China, care se va apara precum rusii in 41'??? What???
      Asta-i un concept complet rupt de VRE-O realitate?
      Banuiesc ca ai vrut sa zici altceva...

      Ștergere
    2. Adica China va ataca Rusia ( sa-si recupereze o parte din teritoriu ,Manciuria spre ex.) ,desi toata lumea crede/a ca Rusia va ataca candva China ....desi prietenia lor de acum cred ca este aceasi prietenie cum a fost intre Germania si Rusia din anul 1938...adica de fatada ! Germania -Rusia in anul 1938...China -Rusia in 2022...tot de fatada deoarece intre ele sunt divergente mari ,alimentate de interese la fel de mari ( ale celor care detin puterea reala ) USA va chibita la fel , de pe margine ,va intra atunci cand este cazul...si va mai conduce lumea cel putin o jumatate de secol cu resursele suratelor invinse gratis ...

      Ștergere
    3. Mai Tata mai, ca sa intelegi corect realitatea, trebuie sa stii multa multa istorie ADEVARATA, si in acest context trebuie sa stii ca prietenia ruso-germana este o porunca lasata de marele Bismarck. Este adevarat ca Hitler a incalcat aceasta LEGE pentru ca in schimb Marile Satane de peste ocean sa-i modernizeze in 5 ani atat tara cat si armata cu conditia sa atace URSS-ul, doar ca patriotul Hitler nu a uitat ca Germania a fost "infranta" la portile Parisului prin tradarea politicienilor evrei si sionisti din Reichstagul Germaniei, asa ca Hitler cand s-a vazut cu tara si armata modernizate, s-a tinut oarecum de cuvant, atacand Rusia ...dar in acelasi timp a lichidat tot ce era evreu sionist in tarile pe care le ocupa, dar de data aceasta nu in favoarea Satanelor de peste ocean pe care le ura ca pe ciuma, ci in favoarea planurilor sale preluate de la Satanele de peste ocean, asa ca Satanele s-au mobilizat, mai intai au ajutat Rusia si apoi au intrat si ele in joc dearcand in Europa. Politca ruso germana a reinviat odata cu cancelarul Schröder care a legat energetic Germania de Rusia, politica continuata discret de Merkel, spre groaza Satanelor panicate de teama asocierii Germaniei cu Rusia, dar aceasta politica EXTREM de favorabila Germaniei si Europei a fost curmata de carnatzul transpirat (de frica) pe nume Olaf Pilaf.
      Concluzie este aceea ca politica dintre Rusia si China, nu are aceleasi baze ca politica germano-rusa pentru ca ea este bazata pe asocierea impotriva unui dusman comun care vrea sa le distruga pe amandoua, asa ca nici vorba nu poate fi despre anexari de teritorii rusesti, pentru ca dupa Marele Razboi repriza a 3-a care va urma, va exista atat de mult spatiu eliberat de americani si vasalii lor, incat atat Rusia cat si China se vor putea indestula peste masura fara sa fie nevoite sa intre intr-un conflict pentru sfasierea Siberiei

      Ștergere
    4. Multumim de comentariu pertinent insa la sfirsit ar trebui sa clarifici un pic.
      "... atat Rusia cat si China se vor putea indestula peste masura fara sa fie nevoite sa intre intr-un conflict pentru sfasierea Siberiei"

      Ștergere
  3. Dupa ce NS1 furnizeaza doar 40% din capacitate, pe la mijlocul lui iulie intra in revizie fluxul prin Marea Baltica devenind zero.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NS1 va fi inchisa complet pina-n Ian '23..in caz ca nu stiai. Doua saptamini de revizie s-au transformat in mod miraculos in multe luni...

      Ștergere
  4. Ce legitimitate are Rusia asupra Sahalinului? Ia uitati-va la harta sa vedeti ce distanta uriasa este intre Rusia si Sahalin. Mai degraba lucrurile vor merge mai departe, dar locul Rusiei va fi luat de Republica Sahalin

    RăspundețiȘtergere
  5. Sweet deams .... daca aduci in ecuatie "distanta" , ar fi trebuit intai sa te gandesti la Kaliningrad. Iar chestia cu "republica", well, bag-o la loc in palaria magicienilor debili care nu prididesc sa rotaie de zor morcovul infipt in c*rul iepurelui.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)