Documentul pregătitor al vizitei ministrului austriac de externe este clar o bombă care are potenţial distrugător. În timp ce toată presa va fi probabil preocupată de implicarea preşedintelui în "cazul Năstase", ceea ce ar trebui cu adevărat să ne preocupe este interesul vădit al Austriei pentru contractarea de către România a împrumutului de la FMI(înţeleg că în documentul respectiv Geoană este considerat "factor de bruiaj" din cauză că s-a pronunţat în câteva rânduri împotriva împrumutului). Această informaţie, alături de eliberarea aproape isterică a rezervei minime obligatorii(aici încă mai am îndoieli deoarece este posibil să fie vorba de altceva;din păcate nu am toate informaţiile care să-mi permită un diagnostic) reprezintă dovezi clare ale unui caz care în ţările civilizate s-ar constitui într-un proces răsunător de înaltă trădare.
Poate că afirmaţia de mai sus pare exagerată, dar până acum am tot fost bombardaţi cu slogane privind binefacerile acestui împrumut, contribuţia sa la echilibrarea macroeconomică s.a.m.d. La prima vedere, banii pe care i-am primit la o dobândă de doar 3% sunt mai mult decât buni întrucât la rating-ul de ţară pe care-l avem finanţarea în alte condiţii ne-ar fi costat triplu(sunt unul dintre cei care au susţinut împrumutul, dar pentru cu totul altceva decât se prefigurează). Numai că, prin prisma informaţiilor care ne sunt aduse la cunoştinţă cu pipeta, se pare că avem de suportat un cost final de vreo 10 ori mai mare. Şi asta pentru a salva interesele altei ţări. Evident, acum este lesne de înţeles şi de ce experţii FMI alergau după noi cu împrumutul(probabil lobby-ul celor care au poluţii visând la fostul imperiu e destul de activ). Ceea ce nu prea-mi pot explica e lipsa de reacţie a oficialilor nostri, a oamenilor politici de la putere sau din opoziţie. La fel de neînţeles ca şi votarea în unanimitate a privatizării Petrom (divagând, amintesc în treacăt afirmaţia celor de la MOL referitoare la ruşii din spatele OMV). Chiar nimeni nu e conştient de ce se întâmplă? Cred că e timpul să ne întrebăm extrem de clar despre sursele puterii şi despre cine conduce cu adevărat pe-aici.
Evident, aceste discuţii sunt sterile în ţara mămăligii total neexplozive. Nu vă aşteptaţi ca de mâine să se întâmple ceva. Probabil ştirea va face turul redacţiilor şi-şi va pierde din imporanţă la următoarea magdă sechestrată.
Cum suntem oameni de business, e clar că în această situaţie opţiunea e una singură: short pe România. Iar ca să ne înecăm amarul nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să boicotăm tot ceea ce e austriac pe-aici. Sunt curios ce s-ar întâmpla dacă oamenii nu ar mai cumpăra benzină de la ei, dacă nu ar mai ţine banii în băncile lor şi dacă nu ar mai mânca în restaurantele lor. Evident, aşa ceva nu e posibil în în ţara obsesivei Mioriţa, dar probabil e util ca exerciţiu de imaginaţie.
joi, 2 aprilie 2009
Adevarul minciunilor
15 comentarii:
Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)
As aprecia daca ati elabora tema imprumutului, care sunt premizele si implicatiile. Poate ca va adresati numai cititorilor avizati, insa pentru mine, este intrucatva dificil sa combin franturile de informatii.
RăspundețiȘtergerePuteti publica o lista a cartilor de economie si afaceri pe care le preferati?
Sunt curios exact de detaliile aflării unor asemenea informaţii din "mapele de lucru" austrice - ştie undeva cum se pot afla mai multe lucruri ?
RăspundețiȘtergeresi eventual daca nu s-ar mai duce la ski in statiunile lor, unde sa plateasca mai putin pentru servicii mai bune decat cele din rromania ;)
RăspundețiȘtergere@ Canadianu
RăspundețiȘtergere"Amice, esti un idiot." Nu e o jignire directa, ci un citat care vrea sa spuna ca genul acesta de sofisme si glumite cu care ati sufocat deja blogul lui Manole incepe sa devina agasant.
Ei bine, da, daca am fi o tara in care sa existe fie si o minima bruma de spirit civic, am boicota TOT, inclusiv statiunile de schi la care, stati linistit, in general merg cei care nu prea "se inhaiteaza cu prostimea" la tot felul de manifestatii si boicoturi.
Trebuie sa recunosc ca plingea sufletul in mine cind vedeam simbata cum s-au mobilizat nemtii, nemtii, nici mai mult, nici mai putin, in manifestatii si demonstratii in care au ingropat cosgiugul cu hoitul capitalismului, in conditiile in care sint cea mai stabila economie din UE, care sta pe cea mai mare rezerva valutara din UE (sint depasiti, in plan global, doar de Rusia si China), nemtii, asadar, care nu vor fi la fel de afectati de criza ca noi. Iar la noi ce aud: s-a mai sinucis un nefericit prin aruncare in fata metroului.
Daca nu ar fi atit de dramatic, ar fi de-a dreptul comic.
"Cred că e timpul să ne întrebăm extrem de clar despre sursele puterii şi despre cine conduce cu adevărat pe-aici"
RăspundețiȘtergereOare nu-ti aduci aminte din istoria medievala si moderna ca romanii din fosta Tara Romaneasca (cam astia conduc tara si acum in plan politic) sunt niste tradatori si niste slugi la puterile straine? Prefera sa plateasca tribut la sultan ca sa fie "pace" decat sa lupte pt rezolvarea problemei. Foarte rar a aparut unul care sa fie de partea neamului, iar cand a aparut de cele mai multe ori a fost linsat.
In loc sa ne razbunam pe austrieci, care sunt si ei oameni simpli cu nevoi si probleme specifice, n-ar fi mai inteligent sa-i luam la intrebari pe ai nostri ?
RăspundețiȘtergereCa-s mai aproape si mai usor de identificat si mult mai responsabili de mizeria care au facut-o...
Nu ne-ar fi luat austriecii petromul si nici banii daca nu i-ar fi lasat cele cateva personaje cu caresunt de acord sa fie judecate pentru faptele comise.
@DanTrenduri - "Cred că e timpul să ne întrebăm extrem de clar despre sursele puterii şi despre cine conduce cu adevărat pe-aici."
RăspundețiȘtergereAi pus punctul pe "i". Cine "ne conduce"? Aceasta intrebare implica ca sintem niste oi intr-o turma care are nevoie de ciobani si caini care sa o indrepte in oarece directie. Si asta se intimpla de citeva mii de ani, dar sint tot mai multe oi care devin constiente si ies din turma iar sistemul incepe sa se clatine.
Cei care conduc nu sint in fata, nu sint persoane publice, nu apar la tembelizor sau in presa tocmai aici este puterea lor - discretia si cunoastere profunda a mecanismelor psihologice a turmei pe care o conduc.
Cine stie ce "organizatii" bat la usile "alesilor" nostrii, cine stie de ce sint capabile astfel de organizatii, astfel putem sa intelegem ce "tratative" au loc intre ei, ceva de genul: banii sau mustata. Asa ca ei iau banii si au grija de familiile lor si poate poate vor dormi bine noaptea. Turma saraca se uite la lupi gata gata sa sara din padure.
Baietii au mai aruncat o mana de paie pe foc, bursele au mai urcat un pic in ultimele 2 saptamani asa cum prevedeam acum 3 saptamani AICI, dar finalul va fi acelasi. S-a vazut cat de fragila e situatia dupa episodul de vineri si luni, pe care l-am explicat in week-end. Grija mare, ca nu se stie cat mai dureaza. Si o sa vedem si DOW-ul sub 6000 sau S&P-ul sub 700 pana la vara ;)
RăspundețiȘtergereNu e "criza" asta gata si de fapt partea mai interesanta abia acum incepe. G20, FMI, SDR, optimism, criza incheiata ? Astea sunt temele zilei...
Iar intre timp adevaratele stiri raman in umbra:
Social Security Stunner; Bankruptcy of Nation Moved Up Several Years
Well, Obama is talking tough with the Big Three, even letting on that the bankruptcy of GM and Chrysler is a very real possibility and may happen soon.
Since these are bankrupt companies, I suppose this makes a certain amount of sense, leaving aside the perplexing silence on why a similar approach is not being taken with insolvent banks. I guess it's possible that manufacturing paper profits is now “more American” than fashioning real goods out of hard materials.
But it goes further than this. The current administration might as well be worrying about the fact that the US government itself is hurtling towards bankruptcy.
Not only are debts exploding - moving smartly past “unsustainable” and into “ruinous” - but revenues (tax receipts) are falling like a rock.
Yesterday it was reported that the difference between Social Security income (taxes) and outlays (benefits payments), which is known in Washington-speak as “the SS surplus”, would shrink to zero next year.
Conclusion: The United States government has a date with a fiscal emergency that will not differ appreciably from the current predicament in which GM finds itself. This future crisis will look like, act like, and feel like a bankruptcy. With history as our guide, we can be almost completely certain that political and monetary leaders will prefer a policy of printing over taxation and that this will ultimately result in a crisis of the currency involved.
In economiile similare din zona noastra s-au aplicat cumva aceleasi retete, acolo unde a fost cazul? Ma refer la existenta unor "banci mama", presiunea lor pe guverne, si in epilog, semnarea rapida unui acord cu FMI, cu dezvaluirea ulterioara a surprizelor adiacente: lichidari de rezerve, etc...etc.Poarte zilele care vin ne rezerva si alte surprize.
RăspundețiȘtergereAnonim(1): Am mai tratat tema ]mprumutului si implicatiile acestuia. Nu trebuie decat sa te uiti prin articolele mai vechi...
RăspundețiȘtergereIn ceea ce priveste lista cartilor, cred ca mi-e destul de greu.
MIA: Pai exact asta nu intelegeam nici eu. Sa fie ceva legat de o oarecare campanie electorala? :-))
canadianu': tine-o tot asa, dar nu pe blogul meu, please.
Aciduzzu: Multumesc. Mi-ai scutit o groaza de timp pentru replica :-)).
Anonim(2): Din pacate imi aduc aminte si asta ma intristeaza. Este vorba de o hiba educationala pe care o avem unii dintre noi. Tot traim cu impresia ca am fost o tara mareata cand de fapt lucrurile stau invers, iar asta ne face sa traim paralel cu realitatea.
Flavian:Pana sa-i tragem pe-ai nostri la raspundere, parca mai usor mi se pare sa-i boicotez pe austrieci(chiar daca gestul meu e inutil:-))
Mad: Am pus o intrebare... Raspunsul chiar nu-l am.
HH: Proll(ministrul de finante austriac) a vizitat toate tarile Europei de Est pe care bancile sale au expunere(inclusiv pe cele din afara granitelor UE). Probabil cu fiecare a picat la un fel de pace.
RăspundețiȘtergereHai sa vedem cateva ec=venimente:
RăspundețiȘtergere1 se reduc provizioanele pentru creditele restante
2 se reduce rmo intr-un fel bizar, si anume se face zero pentru finantarile mai mari de doi ani, si asta numai dupa 31 mai
3 se mentine dobanda de politica monetara
4 se impun de catre bnr restrictii sectoriale de creditare unor banci precum Alpha bank , Volksbank , Romexterra, Banc post, Unicredit.
Pai toate astea arata aproape limpede ca nici vorba de "stimularea creditarii" ci mai degraba de cedarea unor lichiditati spre sistemul bancar .
Iar bancilor le va fi cam greu, in conditiile in care mai nou cam 5% din credite sunt neperformante, sa mai gaseasca piata in Romania pentru plasarea acestor bani.
Asa cum se prezinta in prezent structura finantarilor bancilor din Romania, suma provenita din reducerea rmo ar fi cam de 600-700 milioane euro. Destul de putin. Cu ce se mai strange si de la reducerea provizioanelor, este oricum sub un miliard.
Transformarea finantarilor pe termen scurt in finantari pe termen mai mare de doi ani, ar putea sa mareasca aceasta suma,dar mi se pare dificila, datorita costurilor si putin probabila.
Asta e o mare ciudatenie. Vasazica s-au luat bani de la fmi ca sa se reduca rmo si uite ca nu se reduce.
Atunci avem doua intrebari:
1 Ce face bnr cu banii din urmatoarele transe de la fmi?
Un rapuns posibil ar fi ca....nu se stie. Poate o surpriza continuta printr-o anexa pe undeva, ceva de care vom lua cunostiinta atunci nu acum.
2 Ce fac bancile cu miliardul recuperat?
Aici e mai simplu. Finanteaza guvernul.
alex.dumitrascu:la punctul 4, chestia cu restrictiile sectoriale de creditare e praf aruncat in ochi. Aceste restrictii au fost luate acum vreo 4 sau 5 luni, iar Capital le scoate de la naftalina de dragul senzationalului. Daca nu ma insel, la mijloc este vorba de o rafuiala ceva mai neortodoxa despre care o sa scriu in momentul in care voi avea toate datele.
RăspundețiȘtergere>MIA: Pai exact asta nu intelegeam nici eu. Sa fie ceva legat de o oarecare campanie electorala? :-))
RăspundețiȘtergerePosibil şi asta deşi s-ar putea să fie chiar mai grav şi de asta mă tem : unul din primele simptome de transferare a crizei economice în domeniul (geo-)politic ... şi dacă e aşa ... Dumnezeu cu mila - înseamnă că deja în unele cercuri "mai înalte" concurente SUA ( şi probabil UE ) se simte deja mirosul de stârv şi s-a ieşit la atac ...
Ori cum liderii noştri sunt deja la faza de "auto-devorare reciprocă în direct" ... reacţia riscă să fie către zero ...
>Tot traim cu impresia ca am fost o tara mareata cand de fapt lucrurile stau invers{...}
Am fost ... pe vremea lui Ştefan şi Mihai Viteazul. :)
Şi dup-aia cât de cât când am avut noroc cu două "dinastii" simultane : Carol I - Ferdinand şi Brătienii. ;)
O seară plăcută !
Dan, sunt anonimul intai al comentariului. Multumesc pentru ca ai acordat timp pentru a raspunde intrebarilor mele. Felicitari pentru felul in care intretii conversatia.
RăspundețiȘtergere