Dacă aş scoate din buzunar 3 miliarde de euro aţi fi de acord să demolez Cişmigiul? Este un business la care trebuie să ne gândim serios. Am putea beneficia toţi de pe urma acestor bani, întrucât am avea siguranţa unui curs mai stabil(cel puţin până la sfârşitul anului).
Dar dacă aş oferi vreo 30 de miliarde de euro în schimbul Deltei? În cazul în care s-ar renunţa la stupidul statut de rezervaţie naturală aş putea decima populaţia de pelicani astfel încât crescătoriile de peşti să fie sigure. La fel de bine, pentru a recupera o parte din bani aş putea face un blat cu ucrainienii astfel încât o cantitate suficientă de apă să fie deviată prin Canalul Bystroe. Mă rog, soluţii există. Pentru ţară, o asemenea sumă ar putea însemna independenţa faţă de FMI. Ne-am putea face singuri strategiile economice, am putea să ne dezvoltăm armonios fără să ne mai doară vreo câţiva ani de ceea ce zic unii sau alţii de peste hotare.
Sunt o groază de alte business-uri pe care le-aş putea dezvolta. Spre exemplu, mă gândesc să cumpăr Parcul Naţional Retezat. Este o zonă ideală pentru dezvoltarea unei afaceri de depozotare a deşeurilor, inclusiv a celor radioactive. Pentru dezvoltarea unui asemenea business aş putea plăti până la 10 miliarde de euro. Bani gheaţă! Aş putea da de lucru celor din zonele defavorizate. Dacă m-aş chinui puţin, cred că s-ar putea obţine şi sprijinul comunităţii întrucât, nu-i aşa, toată lumea se gândeşte la mai bine.
Dintr-un foc am putea face rost pentru ţărişoară de 43 de miliarde de euro. Bani cash, care ar merge direct la buget! Nu mai vorbesc de miliardele care vor fi investite în infrastructură, de locurile noi de muncă şi de atâtea alte beneficii, extrem de greu cuantificabile.Singurul sacrificiu, dacă-l putem numi aşa, este reprezentat de renunţarea la nişte buruieni sau animăleturi dubioase.
Vă place perspectiva? Nu trebuie decât să schimbăm ţara într-un deşert radioactiv şi vom avea tot ce ne dorim. De fapt nu chiar ceea ce ne-am dori noi, dar, în mod sigur, "populaţia" de maşini de lux de pe străzile noastre ar creşte vertiginos. La fel şi specia de piţipoance din Dorobanţi ar cunoaşte o revigorare sănătoasă. Ce ziceţi., vi se pare tentant?
Probabil aţi intuit la ce vreau să mă refer. Evident, la afacerea Roşia Montana şi la campania deşănţată cu purcoiul de bani pe care l-am scoate din acest business. Ce mai contează că preţul acestei investiţii de succes este ştergerea de pe faţa pământului a unui munte. Da, aţi citit bine, un munte întreg va fi distrus! De asemenea, exploatarea bazată pe cianuri expune zona unor pericole ecologice fără precedent! Evident, toate acestea nu contează. Doar interesul unei minorităţi care probabil o pune de-o şpagă.
Aceeaşi publicitate ne aduce în prim-plan localnici care explică cum susţin ei proiectul, asta după ce şi-au vândut casele din chirpici cu peste 100 000 eur. Mai mult, ni se sugerează o idee cât se poate de falsă, anume că localnicii ştiu mai bine ce trebuie făcut acolo. Oricât de localnic ai fi, nu ai niciun drept să produci într-o viaţă pagube iremediabile ale căror consecinţe vor trebui suportate de toate generaţiile viitoare! Asta chiar dacă un descreierat îţi împinge o sumă de rahat în buzunar pentru "liberatea" de a promova aberaţii în campanii publicitare ştiinţific targetate.
Poate că vă întrebaţi ce m-a apucat tocmai acum cu acest subiect. Campania publicitară este terminată de ceva vreme; probabil s-a pus şi praful pe respectivele clipuri. Ei bine, lucrurile stau cu totul altfel întrucât cred că acum, mai mult decât oricând, ar trebui luată atitudine. Circulă un zvon conform căruia se pregăteşte parafarea afacerii, lucru care nu mi se pare deloc OK. Banii respectivi sunt oricum o iluzie, iar pagubele pentru mediu vor fi dintre cele mai mari. Credeţi că merită? Mai gândiţi-vă!
Probabil ca si acest caz va avea aceeasi soarta ca si toate celelalte bisnituri(citeste privatizari) ale statului roman.
RăspundețiȘtergereMai ales acum ca e criza de bani pentru afacerile cu bani publici.
Localnicii chiar stiu cel mai bine ce decizie sa ia. Pentru ei, cei care stateau acolo, zona era oricum moarta. Nu va mai fi nici o generatie care sa patimeasca pentru daunele aduse mediului fiindca toti plecau oricum. Afacerea asta le-a oferit banii necesari sa faca miscarea mai repede.
RăspundețiȘtergereIn concluzie localnicii chiar stiu mai bine ce fac decat altii care nu pot nici macar sa indice pe harta zona.
A-i tine legati de pamant, adica sa nu le dai voie sa isi vanda proprietatile, asa facute din chirpici cum sunt, fiindca ar fi niste tarani desculti e cam arogant. Mai bine scrieti despre banci, mai desenati un grafic, ca la economie nu va pricepeti.
Serios ? Daca sunt asa de saraci si pirliti cum descrieti in nici un caz din banii platiti de ei ca impozite si taxe nu se va ecologiza peste 10-15 ani zona cind, mai mult ca sigur, institutiile europene ( aceleasi care acuma tac chitic ) vor face galagie pe tema asta ... :)
RăspundețiȘtergereCe ai face adaca ai scoate aurul de la Rosia Montana si banii ar ajunge la nenorocirile degradate de romani? Ar fi cu mult mai multi decit cei 4miliarde, suma e praf in ochi si Naumovici stie dar e patriotic si profesional tot ce face, nu-i asa? Prietenii stiu de ce!
RăspundețiȘtergerede pe http://cpoalelungi.blogspot.com/2009/06/prostitutie-frate.html
Am o alta propunere: ca toti cei care acuma se dau de ceasul mortii cu ecologismul sa puna mana de la mana si sa cumpere ei casele alora si gata, au salvat planeta.
RăspundețiȘtergerePana atunci, ciocu mic, ca oricum nu sunteti in stare sa faceti ceva.
@MIA: ce treaba are taranul cu UE? El vede un ban gramada, ii ia si gata. Oricum, el isi vinde casa, nu muntele.
@Anonim, poti sa-mi spui unde stai? Ma gandesc serios sa cumpar vreo 10mp de pamant langa locuinta ta si sa fac un depozit de cacat. Dupa aceea putem discuta despre salvarea planetei!
RăspundețiȘtergere@Gelu:
RăspundețiȘtergereChiar daca vrei, nu poti, ca nu iti permit regulile europene. Ai plati de niste amenzi de nu de vezi. Mai ales ca esti peste mic, nu se uita nimeni la tine.
Dar de ce nu cumperi zece metri la Rosia montana? Cumparati cu totii pe acolo si ati rezolva problema? Insa e mai bine sa iti asezi kkt-ul langa unu' care te cotrazice, decat sa si actionezi. Pana atunci, doar gura de tine. Probabil plina cu chestia aia de voiai sa mi-o faci vecin.
http://www.youtube.com/watch?v=YJ0oc2t5nZU
RăspundețiȘtergereSunt niste conationali care cred ca se vor imbogati de pe urma aurului ..
RăspundețiȘtergereo sa fie aceeasi poveste ca si cu petrolul gazul.. din vanzarea Petrom a primit cineva ceva? in afara de faptul ca ne-am aliniat cu peturile combustibililor la UE?!
PT EI: PUNETI MANA SI MUNCITI!! NIMIC NU E GRATIS! TOATE AU UN COST, IN CAZUL DE FATA COSTUL E PREA MARE!
@anonim:prin Constitutie, ceea ce se afla in sol e proprietatea statului, adica a noastra a tuturor, nu a celor ce detin terenul.
e fara sens sa cumperi teren! pune mana si macar informeaza-te!oricum gratis n-o sa primesti nimic!
Bine, şi atunci cum facem? Nu mai exploatăm aurul? Nu a inventat nimeni un alt procedeu decât extragerea lui cu cianuri. În schimb de aur este nevoie, mai ales în industria electronică.
RăspundețiȘtergereDe fapt, teama este alta: că statul român, prea slab şi corupt, nu va putea impune respectarea angajamentelor de mediu. Spaniolii au un proiect asemănător, şi locul exploatării, după finalizarea producţiei, arată minunat. La fel au făcut şi germanii cu exploatările de cărbuni la suprafaţă. Sunt un rai, cu păduri, heleşteie, peştişori. Nici nu zici c-au fost mine acolo. Se poate. Cu bani şi cu bâta statului în mână.
Dupa cum am zis, taranii aia isi vand casele, nu vand muntele. Pentru ala aia negociaza cu altcineva.
RăspundețiȘtergereCat despre faza cu statul suntem noi, e realmente tragic ca mai sunt atat de multi oameni care inca cred asta.
La inceput, cand au inceput discutiile cu cativa ani in urma, am fost impotriva ideii, dar hai sa fim seriosi ... de bani e mare nevoie, de aur la fel, de locuri de munca si infrastructura la fel.
RăspundețiȘtergereSunt convins ca nu vom vedea direct nimic din banii aia, dar statului in sinte i-ar prinde banii ... si mai incap si cateva Ferrari-uri pentru smecherii de la guvern.
tragic e ca in tzara asta "prosperitatea" e gandita numai cu afaceri de genul asta..
RăspundețiȘtergeremaine , poimaine nu o sa mai fie nimik de vanzare prin tzara asta si atunci sa vezi durere..unii chiar vor trebui sa munceasca!!
in alta ordine de idei, eu zic sa pastram Retezatul ca rezervatie..
de anonimi
felicitari
RăspundețiȘtergereun articol foarte bine scris
am ajuns oare atat de rau incat cea mai tare afacere este sa distrugem natura/locul in care traim doar de dragul banilor? nu vorbesc de localnici ci de administratie (de stat).
RăspundețiȘtergereînainte de a vă da cu părerea despre proiectul acesta urcati în maşină şi mergeţi să vedeţi ce e acolo şi pe restul vaii Arieşului.
RăspundețiȘtergereAvem mare noroc că Mureşul trece şi prin Ungaria. Chiar dacă nu ne place ei au guvern şi societate civilă responsabile.
Putina cianura in gatul lacomilor nu a stricat niciodata. Romanii nu au invatat in 2000 de ani de istorie ca nu te poti vinde ca o curva, ca banii nu sunt totul si oricum nu ii vei putea folosi odata ce locuiesti intr-o zona poluata masiv. Cati vor sa locuiasca la Cernobal sau la Copsa Mica? De ce toti isi fac vile pe malurile lacurilor aproape de paduri!!. Aurul pt romani e un blestem si ma bucur sincer ca nu mai avem petrol. (Irakienii inteleg mai bine ce spun)
RăspundețiȘtergerebravo patratel. oricine face minerit in ziua de azi face gropi cat china. filoanele alea pe care le cautau celtii si agatrasii sunt varza de pe vremea lu avram iancu. in momentul de fata se ia niste sol d-ala, se toaca, se decanteaza cu diferite metode - cianura aia din cauza de care faci in pantaloni e una din cele mai nepoluante, exista si mercur si altele - si dupa aia se decanteaza.
RăspundețiȘtergereasa se face in finlanda, austria, africa-de-sud. dar sigur noi romania suntem o tara plina de bani si n-avem nevoie de asemenea catastrofe ecologice.
Nu sunt de acord cu ceea ce zice Daniel Cazangiu despre privatizari. Unele au fost mai proaste, altele mai bune. BCR s-a vandut bine la ERSTE, la fel ca si Mittal. Romtelecom merge foarte bine de cand cu OTE.
RăspundețiȘtergereMarile mizerii s-au intamplat mai ales in anii '90. Ce facem, ramanem la stat cu totii si statul nu face nimic? La Rosia Montana s-a inchis exploatarea prin 2006, daca nu ma insel, ca n-au mai avut ce face. Mai e o chestie langa, numita Rosia Poieni, de unde se scoate cupru. Acolo e proprietar inca statul si acum cateva saptamani era sa se intample o catastrofa fiindca n-aveau nu stiu ce fel de var ca sa neutralizeze niste reziduuri.
Ma asteptam ca pe un blog economic sa gasesc o analiza mai la rece a situatiei.
Foarte corect demersul Dvs.
RăspundețiȘtergereAcea reclama mincinoasa si-a atins partial scopul. Multa lume vorbeste de cele 4 miliarde. Nu este vorba de 4 miliarde.
In primul rind ei vorbesc de 4 miliarde de dolari, cand majoritatea lumii calculeaza totul in euro. 4 miliarde de dolari sunt insa la cursul de schimb de azi 2,8 miliarde de euro.
Insa nici cei 2,8 miliarde de euro nu sunt suma care ar intra efectiv la bugetul de stat. 55% din aceasta suma este conform site-ului oficial al GC alcatuita din
"bani cheltuiţi în România pentru: resurse umane, energie electrică, transport, construcţii, reactivi pentru procesare, piese de schimb."
Nu exista nici o garantie ca aceste produse servicii vor fi achizitionate in Romania. A se vedea exemplul bechtel care a adus muncitori turci si cumpara beton din Turcia. In orice caz acesta suma (2.2 miliarde dolari, 1,54 miliarde euro) nu va intra in totalitate la bugetul de stat, ci doar intr-un procentaj discutabil.
Abia a doua parte, 1.8 miliarde de dolar, 1,26 miliarde de euro, constand din "beneficii directe ale statului român, în dividende pentru Guvernul României, impozite pe salarii, redevenţe şi alte taxe;" ar intra la buget.
Si asta in conditiile in care zacamintele estimate (Au + Ag) valoreaza cel putin 7 miliarde de euro.
completare:
RăspundețiȘtergereSuma de 7 miliarde de euro, valoarea zacamintelor de aur si argint de la Rosia, este calculata la preturile actuale de piata.
Desigur preturile aurului si argintului pot creste sau scadea in viitor. Daca s-ar reduce, nu s-ar reduce doar profiturile firmei ci si redeventele si suma incasata de statul roman.
Avand insa in vedere ca GC lanseaza o noua ofensiva pt a realiza proiectul putem deduce ca GC porneste de la premiza ca preturile pe termen mediu si lung vor creste, vor ramane constante, sau nu vor scadea sub nivelul care nu ar mai face profitabila exploatarea.
>Romtelecom merge foarte bine de cand cu OTE.
RăspundețiȘtergereAsta cred ca ar trebui pusa la colectia de perle ... :))
RomTelecomul a mers bine cit timp a avut statut de monopol garantat de stat ( pina prin 2001 ) si un pic dup-aia asa ... din inertie. Dar toate astea pe spinarea consumatorului roman care a platit ani la rind tarife absolut nesimtite.
Ionele, simti o nevoie imediata de a trimite aurul in Canada, crezi ca noua nu ne mai trebuie sau ca nu suntem sau nu vom fi capabil sa-l exploatam. Problema nu e ca se investeste, problema e ca putini bani se vor duce in economie si mi-e teama ca nu vor ajunge nici pentru a inlatura efectele poluarii.
RăspundețiȘtergere@Autogreen
RăspundețiȘtergerecred ca ai inteles mesajul meu tocmai pe dos. Sunt un adversar al proiectului. Vroiam sa evidentiez doar cat de mincinoasa este reclama celor de la GC. Ei vorbesc de 4 miliarde, care de fapt sunt doar 2,8 miliarde euro, din care doar 1,2 miliarde s-ar duce direct la stat si asta in 7 ani, deci 180 milioane pe an.
In rest total de acord cu tine.
uite o alta parere:
RăspundețiȘtergerehttp://gadjodillo.wordpress.com/2009/07/12/sinuciderea-unei-natiuni/
Este usor sa vorbesti de ecologie cand nu iti pui problema zilei de maine.
RăspundețiȘtergereNu ca as fi de acord cu RMGC, dar pentru oamenii aia trebuie sa se ofere ceva in schimb. Traiesc intr-o saracie lucie..