Aflat în vizită la o fabrică a Eurocopter, Nicolas Sarkoy a anunţat că va propune o revizuire radicală a sistemului monetar global până la sfârşitul anului. De obicei stau departe de declaraţiile acestui individ care probabil şi-a ratat cariera de clown(când fac această comparaţie sunt conştient că jignesc clown-ii cărora le port un respect necondiţionat). De data aceasta însă cred că este ceva mai mult, motiv pentru care am considerat necesar să-i acord atenţie.
Exemplul dat de Sarkozy în amintita vizită este unul clasic: modul în care devalorizarea unei monede poate determina creşterea artificială a competitivităţii unei ţări. Aceasta nu este singura problemă. Volatilităţile mari, generate de criză şi de cantităţile enorme de lichidităţi existente în bănci au transformat piaţa valutară mondială într-o imensă maşinărie pur speculativă. Probabil că, din punct de vedere logic şi legal, nu este absolut nimic în neregulă, numai că volatilitatea s-a transformat brusc într-un duşman al industriei. Gradul redus de stabilitate a cotaţiilor poate îngenunchea un colos industrial numai din diferenţele de curs. Spre exemplu dacă imporţi o anumită materie primă la o cotaţie şi, în timpul ciclului de producţie, moneda cu care ai plătit materia primă se devalorizează cu 20%, te poţi trezi că produsul finit trebuie vândut în pierdere. Desigur, binevoitoare ca de obicei, instituţiile financiare vor replica rapid spunând că, pentru asemenea situaţii, există hedging-ul. Personal nu sunt de acord cu această opinie din două considerente: în primul rând rolul întreprinderilor este acela de a se concentra pe activitatea de bază, nu pe speculaţie financiară, iar în al doilea rând trebuie remarcat că hedging-ul, cu toate că oficial are rolul de protecţie pentru fluctuaţiile de curs, nu este gratuit şi conduce la o creştere a costurilor de producţie.
Revenind la declaraţia lui Sarkozy, nu-mi este deloc clar în ce va consta schimbarea propusă. Mi-ar plăcea să cred că este vorba despre un rol mai puternic al euro în sistemul monetar mondial. Argumente pentru un asemenea rol sunt destule. În primul rând, economia comunitară este cea mai mare din lume. Moneda euro, cu toate că este practic cea mai tânără din lume, este folosită de către băncile centrale din lume ca monedă de rezervă într-o proporţie de 26%(dolarul este preferat în proporţie de 64%). Sunt câteva cifre care spun multe despre piaţa unică şi despre puterea ei. Desigur, există în interiorul UE dezechilibre serioase, dar acestea ţin de chinurile facerii. O construcţie bipolară a sistemului monetar internaţional ar putea fi o soluţie foarte bună de pornire. În primul rând i-ar obliga pe americani să înceapă să-şi regleze mult prea spinoasa problemă a datoriilor. O concurenţă corectă între două economii puternice ar fi un lucru benefic şi ar conduce la progres.
Poate că este prea devreme să vorbim despre acest model. Euro este încă legat ombilical de dolar. UE ar trebui să-şi dezvolte mai întâi instituţii capabile să intervină atunci când lucrurile o iau razna(mă refer la un FMI european), agenţii de rating şi o groază de alte entităţi. Atacul speculativ asupra euro este posibil să fi deschis ochii oficialilor europeni, iar acesta este motivul pentru care am publicat ştirea referitoare la declaraţia lui Sarkozy. Trebuie însă să fim conştienţi şi de faptul că declaraţia amintită poate fi o petardă aşa cum au mai fost multe până acum. Rămâne să vedem cum vor decurge ostilităţile.
Titlul l-ai uitat sau e intentionat asa ? :-)
RăspundețiȘtergereNu e nici o problema ca unul sau altul vor o noua moneda internationala sau un nou sistem monetar mondial. Asta nu inseamna ca se va intampla.
Au mai vrut unii sa vaccineze intreaga populatie pentru ca asa "era planul" insa lucrurile n-au iesit cum sperau ei... :-)
In privinta legaturii "ombilicale" dintre euro si dolar recomand o poveste in imagini: Joc pe balansoar cu sistemul financiar
Americanii inca se uita cu un ochi la Europa, dar mai au un ochi si pentru Asia. Am urmarit in timp declaratiile oficialilor chinezi privind acel cos valutar care sa tina mai putin cont de dolarul american (parca declaratiile 'belicoase s-au imputinat in ultimele doua luni, dar trebuie sa mai citesti si printre randuri). Sunt sigur ca sunt oficiali americani ce sunt interesati de acest lucru. Iar evolutia pretului aurului pe burse mi se pare tare interesanta in ultima vreme, reflecta un anumit grad de incredere. Problema este fata de ce moneda.
RăspundețiȘtergereEuro are o problema fundamentala fata de dolar si de orice alta valuta nationala. Respectiv este o moneda comuna a mai multor tari care in schimb au politica fiscala diferita. In momemntul in care ai o politica monetara comuna si politica fiscala diferita, este clar ca daca exista diferente dintre tari in materie de taxe, cheltuieli guvernamentale, etc... atunci se va ajunge la situatia cum sunt acuma PIGS.
RăspundețiȘtergereDe ce credeti ca DST nu a ajuns moneda internationala care sa inlocuiasca dolarul, euro, yenul si toate celelalte?
Sarkozy este un oportunist recrutat si pregatit din timp de reprezentantii noii ordini mondiale, el l-a propus oficial la sefia FMI pe DSK, (întîmplator !? au si ceva origini comune) iar prima sa vizita dupa cîstigarea alegerilor a facut-o în SUA, adoua în Israel. Trebuie sa fim atenti ce spune, nu ca ar initia el ceva ci pentru ca-i mai scapa una, alta din ceea ce i se prelucreaza.
RăspundețiȘtergereIn ceea ce priveste Franta si pe francezi, acestia încep sa-si dea seama de adevarata fata a lui sarkozy. Tradator, vîndut, oportunist si arogant cu un puternic complex narcisist.
Cam acest profil a fost ''promovat'' de actuala''democratie''la sefia statelor tarilor dezvoltate.
@horatiu:
RăspundețiȘtergereSau, mai sigur, e asa: intr-o natiune cu un numar majoritar de "manelisti" sunt mari sanse ca si in fruntea ei sa fie tot un "manelist" (vezi "relatia" dintre sectorul 5 cu Rahova-Ferentari si al ei "manelist-suprem" Vanghelie)... :)
Daca inlocuiesti "manelisti" cu "infumurati" iti da vreo cateva state mari, vezi SUA in vremea lui Bush si Franta lui Sarkozy.
Nu stiu de ce am impresia ca Europa este mereu cu un pas in urma Sua si ca asa va fi mult timp de acum incolo...O posibila explicatie? Europa este un fel de Turn Babel...
RăspundețiȘtergereZexe: Pai cam e... Gandeste-te cand se vorbea in termeni catastrofici despre falimentul Californiei si implicatiile acestuia asupra SUA. Cam acelasi scenariu ca si in cazul Greciei.
RăspundețiȘtergerehttp://www.zf.ro/zf-24/update-basescu-vorbeste-despre-un-nou-imprumut-5717151/
RăspundețiȘtergereTe imprumuti usor,
Te imprumuti cu Base...
Ca asa ceva trecatorule,
RăspundețiȘtergereFiecare natiune are conducatorii pe care îi merita, e asa de adevarata chestia asta.
Asta vrea sa zica : înainte de a-si schimba conducatorii o natiune, deci fiecare individ ar trebui sa se schimbe pe sine, iar mai apoi alegerea conducatorului, natural va da roade ... dar mai avem mult de lucru.
Asa-i, subscriu si eu, Europa în urma SUA si România în urma Europei Occidentale. Da' oare la baza nu e chestie de influenta, dominare si chiar amestec în treburile interne ? + agenturi straine !?
Sarkozy vorbea la un moment dat de revenirea la un sistem tip bretton Woods, si chiar la revenirea la standardul de aur.
RăspundețiȘtergerehttp://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=arrakoZdgCFg&refer=europe