Astăzi am avut confirmarea faptului că ne îndreptăm cu viteză maximă spre dictatură. Lăsaţi la o parte toate simpatiile politice, toate elementele de amănunt şi încercaţi să judecaţi limpede. Avem în acest moment un sistem condus de o minoritate agresivă care şi-a adjudecat puterea pe căi absolut aberante şi nedemocratice.
Cei care-mi citesc blogul de mai mult timp ştiu bine că iniţial am refuzat discuţiile politice şi aceasta pentru că am considerat că nu are sens să intru în discuţii sterile. Am început să public articole cu caracter politic atunci când lucrurile au început să devieze, când era clar pentru toată lumea că manipularea agresivă şi jocul nedemocratic nu fac bine nimănui. Din nefericire s-a mers din rău spre mai rău şi am ajuns în pragul unei dictaturi aberante. Credeţi-mă, indiferent de cum ar fi prezentate lucrurile de către vuvuzelele media sau de către propagandiştii plătiţi realitatea este că avem de-a face cu o majoritate covârşitoare care nu este în niciun caz reprezentată de minoritatea radicală căţărată nedemocratic la putere.
Ciudat e că situaţia de acum seamănă ca două picături de apă cu forţarea de la începuturile carierei lui Hitler. Propaganda şi îndoctrinarea de-atunci prin intermediul radioului şi al afişului seamănă suspect de mult cu ofensiva de-acum de pe internet şi facebook a mişcării băsiste. Aşa cum Hitler a fost avantajat de neprezentarea la urne, băsescu a fost avantajat de absenteism reuşind, de fiecare dată, să întoarcă rezultatul alegerilor pe căi oculte. Şi, nu în ultimul rând, se vorbeşte insistent despre organizaţia ocultă care sprijină actuala grupare agăţată de putere, la fel cum partidul lui Hitler îşi trăgea seva din Thule-Gesellschaft. Sunt mult prea multe elemente care rimează şi care ar trebui să ne pună serios pe gânduri.
Nicăieri în lumea democratică minoritatea nu dictează majorităţii. Istoria ne-a demonstrat de nenumărate ori că atunci când majoritatea este ignorantă, minoritatea gălăgioasă poate câştiga instaurând dictatura. În acest punct ne aflăm acum. Nu vă aşteptaţi la o ofensivă a majorităţii deoarece în România nu va exista aşa ceva. Mai degrabă fiţi pregătiţi să vă faceţi ieşirea din ţară pentru că, din punct de vedere politic, lucrurile o iau razna.
P.S. Există o singură şansă care ne poate salva de nebunia iraţională în care ne aflăm, dar nici aceasta nu e grozavă deoarece ţine de o răfuială din spatele frontului. Poate o să scriu mai multe cândva, dar deocamdată chiar n-am chef.
Exagerati, domnule... Nu este adevarat. Nu, dictatura vor s-o instaureze astialalti. Nu, nu, nu aveti dreptate. De altfel toti conducatorii Romaniei au fost "sefi de stat", nu doar Ion Antonescu, cum afirma altii. Nu este adevarat ca, prin declaratiile sale, presedintele CCR a schimbat caracterul statului roman, transformandu-l intr-unul fascist... Nu, nu... E o iluzie.
RăspundețiȘtergereCe ne facem? Incredibil. Ce blestem ne apasa pe noi, romanii, de incep, toti cei care ajung in functii vremelnice in statul roman, sa aiba tendinte dictatoriale? Exista, cumva, o otrava in aer care le afecteaza gandirea rationala? E o problema de sange latin?
Pana la urma nu inteleg. Tu esti in caruta, in teleguta, in ambele sau in niciuna? :-)
Ștergere@Dan, sunt doar ironic. Romania se prabuseste...Paragraful doi, sper, e mai clar.
ȘtergereEu cred că mai degrabă minoritatea de care vorbiți își negociază agresiv o ieșire cât mai profitabilă din scenă.
RăspundețiȘtergereDacă actuala putere pune mâna și pe serviciile secrete, să vadă ce s-a întâmplat acolo în ultimii ani, probabil va descoperi că pierderile de la TVR, de la poștă etc. sunt nimica toată față de dezmățul de acolo.
În urmă cu câțiva ani telefonul meu (eu fiind un cetățean obișnuit, neimplicat în politică, neimplicat în nimic, și având o simplă afacere, mică, măruntă, cu câțiva angajați) a fost ascultat câteva luni pentru simplul motiv că am depus un dosar de angajare la oficiul ăla pentru străini pentru o cetățeană din Iran care avea 23 de ani și era de 6 ani în România, făcuse și facultatea aici.
Tot în ultimii ani am aflat de fel de fel de cunoscuți, altfel „băeți” de treabă, că lucrează la SRI, unii încercând chiar să racoleze pentru diverse tâmpenii (și știu bine ce vorbesc când zic tâmpenii... cretinisme de-a dreptul, oligofrenisme) persoane din anturajul meu.
Aceste mici întâmplări m-au convins de faptul că serviciile secrete chiar dispun de o grămadă de bani pe care îi toacă pe fel de fel de nimicuri. O grămadă de neica nimeni și tăietori de frunză la câini au o situație privilegiată în cadrul lor și întrucât au dus-o bine sub Băsescu, se tem că orice schimbare se va face în defavoarea lor. De aici războiul informațional, de fapt dez-informațional, care pare să nu se mai termine.
E o copilarie sa crezi ca Serviciile Secrete o vor duce "mai greu" daca USL-ul castiga intreaga putere politica.
RăspundețiȘtergere:)) Nu... dar USL-ul are cu siguranță propria sa armată de pierde-vară care abia așteaptă să se facă „utili patriei”, pe o sumă... „corespunzătoare”, ca să zic așa. Și cum două săbii nu încap în aceeași teacă...
ȘtergereSunt de acord cu faptul că politicienii români au tendinţe dictatoriale. Însă de aici şi până la dictatura băsistă e cale lungă.
RăspundețiȘtergereTot ceea ce i se reproşează lui Băsescu, observ că li se poate aplica şi liderilor USL, ba poate chiar tendinţele dictatoriale sunt mult mai clare în cazul lor. Eu mă tem de ziua în care un partid ( fie USL, PDL sau altul) va acapara toată puterea în Romania (preşedinte, parlament, primării), atunci vom cunoaşte adevărata dictatură.
N-ai de ce sa te temi. Deja e in desfasurare acapararea puterii de catre basescu. Cum e posibil ca CCR sa declare acum neconstitutional votul uninominal pur in conditiile in care in urma cu un an il declarau constitutional??? Si mai sunt o groaza de alte exemple, dar se pare ca nu are sens sa le mai insir...
Ștergere@Denis Palade: Si pana acum 2 luni, cand era PDL-ul la putere, deci aveau "toate parghiile de control" cum a fost ?
RăspundețiȘtergere@Dan de ce mi-ai sters comentariul? pt ca nu corespunde ideii tale din articol? dar ai lasat raspunsul. care nu are sens fara comentariu dar se pupa cu articolul tau. cata impartialitate...
RăspundețiȘtergereTi-am sters comentariul pentru ca nu gazduiesc pe blog slogane basiste.
Ștergerenu insir nici un slogan. e parerea mea si mi-am argumentat-o. nu tin nici cu base, pdl, nici cu ponta, usl, antonescu, pnl, etc. cu totii au aceeasi mama (securitatea) si acelasi tata (partidul).
Ștergereprin comentariile mele incerc sa deschid un dialog, cu tine si cu alti cititori, prin care sa aflu ce se petrece in jurul meu.
argumenteaz-o si tu pe a ta. e foarte usor sa zici "slogane basiste" si sa stergi, nu?
Pana la dictatura lui Basescu, o dictatura in care fiecare face cam ce vrea (de fapt dictatura asta seamana mai degraba cu o anarhie) vad ca se apropie tot mai mult dictatura parlamentara, in care o sa facem toti cam ce vrea... parlamentul. Halal dictatura cu dictator injurat pe la toate colturile (cum ar fi fost sa faca sute de oameni miting pe vreama lui Ceasca, sa scandeze impotriva lui, orice, nu doar injuraturi; cum ar fi fost sa-l critici zi si noapte in media si sa te mai dai si mare cu asta;), cu mafioti pe toate drumurile (o fi existat "ilicitul" acum cateva decenii?), cu nerespectarea legilor la cote alarmante (o da, si pe vremea odiosului puteai sa-ti bati joc de politie, codul rutier, civil, penal, dupa cum aveai chef, siguuur ca da...), dictatura ce mai! Dictatura nesimtirii mai degraba (inteleg, base e de vina ca majoritatea suntem nesimtiti)...
RăspundețiȘtergereAm fost convins ca va referiti la parlament si troica Ponta-Antonescu-Voiculescu, pana am citit "miscării basiste", dupa care m-a podit rasul. Dupa, ingrijorarea... Chiar asa orb sa fiu sa vad totul pe dos, sa vad mai degraba o instaturare cu forta a unei dictatura useliste in locul celei basiste? E drept, port ochelari... Dar macar mai am memorie. Memoria unei dictaturi din pacate adevarate. Ceausescu a fost dictator. Astia de acum sunt pentru mine, cu totii, anarhisti. Bunul simt care ne-ar duce in democratie e atat de departe...
O zi buna.
PS. Probabil n-o sa-l publicati, contrazice ideea articolului. Totusi e bine sa stiti ca mai sunt si alte opinii prin tara...
Probabil suferi de o orbire temporara. Hosni Mubarak a stat 30 de ani la putere. Avea opozitie, erau ziare si televiziuni care-l injurau si, cu toate astea, aparea votat de 95-99% din populatie. Cel putin la noi are bunul simt sa iasa cu cincizeci si ceva la suta...
ȘtergereDaca Basescu e un despot, atunci Nastase ce a fost...si ce viitor ii prevedeti lui Ponta avand in vedere activitatea lui ca premier din ultimele doua luni?
RăspundețiȘtergereNastase a fost ceva mai democrat decat basescu(la nivel declarativ era zbir, dar practic nu prea avea nicio putere; basescu e invers, in sensul ca da impresia ca nu prea are putere dar controleaza tot cu o mana de fier). Probabil atunci cand basescu va fi arestat si plimbat ca maimuta prin piata publica voi avea opinii similare cu cele pe care le-am avut despre nastase.
ȘtergerePonta si-a pus pe masa pentru 6 luni un mandat sigur pe 4 ani. Daca esueaza in astea 6 luni va iesi din viata politica sau va fi inmormantat in esaloanele 2 - 3.
Printre altele, despre blandetea guvernarii Nastase...: http://www.criticatac.ro/17371/de-ce-adrian-nastase-nu-nelson-mandela/.
ȘtergerePe vremea aia lucram si eu la un ziar. Nu, n-am suferit nici o obstructionare, era un ziar PSD-ist, "Obiectiv" de Brasov. Tin insa minte ca aveam in ziar recama la... Electroputere Craiova. Era o poza mare, cu o locomotiva frumoasa, cu detalii tehnice si datele firmei, cam cum sunt reclamele la masini acum. Reclama avea 1/4 dintr-o pagina de ziar. Format A3 era pe atunci. N-am aflat niciodata cati brasoveni si-au luat locomotiva la reclama... Bine, isi facea si Roman SA reclama, pe o pagina alaturata, dar cine naiba isi lua camion pe atunci?
Aha, inteleg ca dupa ce atunci mancai din palma lui Nastase, te-ai trezit acum deontolog. Ei bine prietene pe mine nu m-a platit niciodata nastase, n-am luat bani de la basescu si, in general, n-am avut nicio interactiune cu statul sau cu diverse capuse. Am cam trait pe picioarele mele. Asta e diferenta care-mi permite mie sa vorbesc si care ar trebui sa-i oblige pe unii ca tine sa taca.
ȘtergereAsta cu Nastase sa le-o spui jurnalistilor din perioada respectiva. N-a fost Nastase nici mai bun dar nici mai rau decat Basescu dar Ponta si-a pus ambitia sa-i lase pe amandoi in urma. Deja i-a depasit cu mult pe ambii in tot ce e mai rau. Vazut din afara tarii, Ponta pare mai degraba un pacalici. Basescu e acuzat ca ar fi dictator dar Ponta o sa ajunga un mic Mussolini daca nu e tinut in frau.
RăspundețiȘtergereMarius, daca mai faci propaganda te trimit la junk. Cat despre marturiile unor jurnalisti de-atunci ai un caz mai sus.
ȘtergereFa ce vrei, e blogul tau. Daca tu asta intelegi prin propaganda, sterge mesajul. Nu ar fi prima data cand ma faci propagandist. Cine nu-ti impartaseste ideile este automat catalogat drept basist, propagandist, etc. Imi aduce aminte de felul cum se abordau problemele in perioada Dej.
Ștergere