Spasmele crizei actuale zguduie societatea din rădăcini. Indiferent de locul pe care-l ocupă un individ pe harta socială, indiferent de țara în care se află, nu are cum să nu fie lovit de criză. Și, cum perspectivele nu par a fi deloc limpezi, modalitatea de conservare a averii este subiectul zilei.
Rețetele trecutului nu mai funcționează, investiții care au fost sigure de-a lungul istoriei se dovedesc a fi riscante. Practic suntem prinși în capcana unor bani care nu mai au niciun fundament logic, dar care, prin convenție și manipulare, reprezintă baza economiei actuale. Când însăși cheia unui sistem este virusată e cât se poate de limpede că sistemul, în întregul său, nu are cum să funcționeze. Acesta este principalul motiv pentru care oricare dintre captivii corabiei caută o alternativă viabilă de evadare. Există ea oare?
Bitcoin pare a fi alternativa așteptată de toată lumea. În primul rând avem de-a face cu o monedă fără o autoritate centrală. „Băncile” bitcoin sunt calculatoare interconectate într-o rețea P2P care autorizează tranzacțiile. Banii pe care-i ai sunt depozitați în portofelul digital, un program având la bază criptografia asimetrică(care, de altfel, este cheia întregului sistem). Partea frumoasă e dată de faptul că absolut tot ceea ce are legătură cu bitcoin se bazează pe software exclusiv open source. Sistemul bitcoin este unul interesant și din altă perspectivă: chiar dacă există inflație, aceasta este pre-programată, fiind cunoscută de toți participanții. Numărul maxim de bitcoini care vor fi puși în circulație este de aproximativ douăzeci și unu de milioane. Până acum, aproximativ jumătate din masa monetară a fost generată. După generarea întregii mase monetare, sistemul va intra într-un proces deflaționist și, teoretic, valoarea bitcoin-ului ar trebui să crească.
Pare că am găsit un mediu ceva mai credibil. Un sistem care-și dezvăluie toate secretele, care funcționează destul de fiabil și care, atenție, promite anonimitate deplină participanților. Portofelul digital este un simplu cod de peste treizeci de caractere, fără nicio legătură cu deținătorul. Mediul de lucru anonim, vine la pachet cu câteva dezavantaje. În primul rând, dacă nu ești atent, poți să-ți pierzi bitcoin-ii pe care-i deții. Dacă un cracker reușește să-ți fure cheia privată a portofelului tău electronic, banii îți pot zbura instantaneu. De asemenea, tranzacțiile efectuate, după ce au fost autorizate de nodurile rețelei sunt ireversibile.
Acum, după ce am făcut o introducere sumară pentru cei care n-au auzit de bitcoin, să vedem cum stau lucrurile. O să încep prin a spune că datorită insistenței unor prieteni și a propriei curiozități sunt deținătorul unor bitcoini. Ideea articolului tocmai de-aici a pornit. În momentul în care o deținere pe care o ai își mărește valoarea de aproape 10-15 ori într-o perioadă scurtă de timp, e clar că se-ntâmplă ceva acolo. Dacă în urmă cu un an un bitcoin se tranzacționa cu un preț sub 5 dolari, în prezent cotațiile au sărit la peste 200$! În special situația din Cipru pare a fi accentuat serios cotațiile deoarece, în urmă cu o lună un bitcoin se tranzacționa cu 50$.
O asemenea creștere a valorii a condus la creșterea întregii economii bitcoin. Ținând cont de faptul că avem de-a face cu un sistem economic paralel care, în scurta sa istorie, și-a dovedit fiabilitatea oare nu e momentul să trecem la bitcoin? Pare că avem de-a face numai cu avantaje: anonimitate, descentralizare, imposibilitatea de manipulare s.a.m.d. Atunci ce mai așteptăm?
Ei bine nu prea cred că e momentul unor mișcări pripite. Așa cum m-am mai exprimat de mai multe ori, personal nu am încredere în acest sistem. Dacă spunem că monedele actuale au o falsă valoare, bitcoin-ul nu are absolut nicio valoare, e doar o convenție. În ceea ce privește anonimitatea sa, lucrul e parțial adevărat. Realitatea e că toate tranzacțiile sunt publice, iar anonimitatea este dată de lipsa legăturii dintre adresa bitcoin și posesor. Însă, în urma unei analize - ce-i drept puțin mai complicată - poate fi dovedită legătura dintre o persoană și adresa bitcoin. Mai mult, istoricul tranzacțiilor e public! „Libertatea” sistemului poate fi și ea pusă sub semnul întrebării. Economia bitcoin e mică și neimportantă pentru autorități. Părerea mea e că deocamdată lucrurile sunt lăsate libere pentru a avea un spațiu de experimentare. Nu trebuie însă să uităm că oricând autoritățile pot interzice utilizarea bitcoin, iar acțiunile pentru punerea în practică a acestor măsuri nu sunt deloc greu de efectuat.
În concluzie, voi afirma că bitcoin e un experiment interesant, că merită urmărite și înțelese mecanismele din spatele său. Actuala apreciere o consider un balon care probabil se va dezumfla la un moment dat. Cu toate că nu cred că economia bitcoin se va dezvolta astfel încât să reprezinte o amenințare pentru modelul actual, trebuie să înțelegem că avem de-a face cu o primă încercare de democratizare reală a economiei. Ceea ce se petrece în prezent în lume nu este o criză economică, ci un deficit abrupt de democrație. Bitcoin are meritul de a fi spart gheața, de a arăta lumii că se poate și altfel. Din punct de vedere tehnologic este un început fantastic, dar e doar o încercare, un început. De-aici pot porni noi tehnologii, însă, chiar dacă e vorba de monede virtuale, e necesară o mai mare legătură cu realitatea, cu valoarea. Cu toate că ne aflăm în plină bulă a bitcoin-ului, modelul e interesant de studiat.
e prima data cand aud de bitcoin. totusi, de ce ar fi un sistem paralel? mie imi pare o marfa care se cumpara tot cu bani din aia vechi, dependenta deci de sistemul la care se vreo o alternativa. din ce scrii in articol, pare o marfa foarte volatila si predispusa la speculatii.
RăspundețiȘtergeredin contra, mie nu mi se pare o economie paralela, mi se pare o alta forma, nici macar foarte rafinata, a celei actuale.
Moneda asta e la fel de folositoare ca si cea traditionala in cazul in care intra in atentia "baietilor mari".Are citeva calitati si avantaje in raport cu fiatul traditional(relative anonimitate,usurinta in transfer,etc) dar,in acelasi si o serie de dezavantaje majore(poate fi declarata ilegala oricind,nu are "hard back",pentru 2/3 din populatia globului este inacesibila plecind de la lipsa infrastructurii,etc).Marii jucatori nu vor permite asa ceva,istoria are destule exemple,probabil ca in momentul cind va devein cu adevarat semnificativa in piata,fie vor recurge la manipularea pietei(nu e greu tinind cont de sumele necesare si de faptul ca imprimanta nu costa mult) ,fie vor impinge bitcoinul in zona ilegala,fie vor gasi o cale (desi numarul/masa bitcoinurilor e limitat)sa implementeze ideea (la urma urmei,cine castiga intr-un sistem monetar eminamente electronic/virtual?cei care il controleaza).
RăspundețiȘtergereBula clar. Si nu de autoritati mi-ar fi teama, interceptarea traficului SSL e imposibila, interdictia SSL ar afecta si comercianti "legali". Dar Bitcoin are termen de expirare, quantum computing o sa-l transforme in istorie. Si MD5 parea al naibii de safe acum cativa ani, iar acum autorul anunta ca e mort si ar trebui ingropat.
RăspundețiȘtergereDar nu spune nimeni ca nu se poate profita de bula... ;)
Interceptarea traficului SSL nu e atat de sigura pe cat crezi. NSA are capacitatea de a decripta orice comunicatie care utilizeaza tehnologiile de criptare actuale.
Ștergereagree
ȘtergereDa, dar nu in timp real, nu fara ca partile sa fie constiente de asta (atac MIM). Si daca face asta folosindu-si puterea astronomica de calcul, oricum poate decripta maxim cateva conexiuni in paralel, niciodata atat de multe conexiuni pe cate tranzactii sunt deja cu Bitcoin.
ȘtergereScoaterea in afara legii nu sperie multa lume, nu-s toti in US, dovada fiind succesul Silk Road. Dar ar ingreuna temporar extinderea.
Oricum, discutiile despre Bitcoin sunt pe un teren in care 99.999999999% din populatie intelege mai putin decat din neurochirurgie. Discutam de interceptarea tranzactiilor dar ignoram incidente ca Stuxnet, uitam ca ne tinem banii electronici in portofele cusute cu aţă Made in USA.
Interesant e cat va fi lasat acest experiment sa ruleze.
Bitcoin e mai rau ca si banii electronici existenti.
Are toate dezavantajele lor , fara sa aiba nici unul din avantajele banilor oldschool, cu acoperire in aur sau argint.
"LOL", auzi, acoperire in aur sau argint... Nici aurul nu mai are acoperire in aur in zilele astea. :)
ȘtergerePresupun ca ar trebui ca bitcoinul sa aiba totusi acoperire în ceva. Alfel ar fi o moneda abstracta care s-ar pute emite la nesfârsit.
RăspundețiȘtergereDatorita designului, nu se poate emite la nesfarsit. Dar se vede ca parintele Bitcoin nu era si economist sau sociolog pentru ca deflatia unei economii bazate pe Bitcoin e mai periculoasa decat inflatia. Daca nu periculoasa cel putin interesanta. Si conform unui proverb chinez, sa te fereasca zeii sa traiesti vremuri interesante...
ȘtergereAcoperirea banului este violența și brutalitatea. Banul are în spate sprijinul legii, iar lege înseamnă război împotriva oricui încalcă legea. Banul este un drept de proprietate, iar proprietatea care nu este apărată de o lege nu este proprietate. Fără violență, brutalitate sau război, iese din discuție noțiunea de stat, lege și proprietate privată. Toate statele lumii s-au creat prin războaie. Războiul este singura acoperire a valorilor fictive, a legilor, autorității și proprietății private. Ceea ce este, este ceea ce dispare atunci când iei și apare atunci când pui. Dacă luăm violența care este alintată drept "ordine" sau "menținere a păcii", ce va dispărea? Evident va dispărea statul cu tot cu legi și deci și cu instituții și cu tot cu proprietatea privată.
RăspundețiȘtergereCat se poate de logic si pot completa cu un citat nu cunoscut de multa lume :
Ștergere"Respingeţi cu îndărătnicie toate falsele teorii ale falşilor apostoli umanitarişti şi pacifişti, care tind să vă dezarmeze sufleteşte. Nu uitaţi că dreptul este o proprietate care se sprijină pe forţă. În lume oamenii se luptă. Din adâncul mării şi până în înălţimile văzduhului, nu-i decât o luptă în care animalele se devorează unele pe altele. În lumea plantelor, în natură, în păduri şi pe câmpii, acolo unde oamenii se duc să guste pacea, nu este în realitate decât o luptă surdă şi necruţătoare pentru viaţă. Voiesc să spun că nu există în natură „pacea" pe care o cântă toţi poeţii şi literaţii, nu există decât o singură realitate, mare, crudă, superbă: războiul. Neamurile cari înţeleg acest adevăr trăiesc. Celelalte pier."
-CORNELIU ZELEA CODREANU-
Păi mulți cred că valoarea o dă piața, dar nu este așa mai ales în cazul banului. Pentru a putea pune o monedă în circulație trebuie ca mai întâi să impui prin lege cau cu forța o datorie din acea monedă (cum ar fi impozitul de exemplu), iar apoi să dai cu împrumut acea monedă cuiva care angajează forța de muncă. Munca înseamnă în esență a face voia altuia pe o anumită perioadă de timp numită program de muncă. A nu munci înseamnă a fi în timpul liber. Rolul bunurilor este tot de a supune oamenii. Ideea puterii constă în a supune oamenii pentru a nu mai face voia lor. Acesta este rolul bogăției. Omul vrea bogăției nu pentru că ar fi nesătul ci pentru că vrea să fie liber și să își stăpânească semenii. Bogăția nu ar folosi la nimic dacă prin ea nu s-ar putea supune semenii. Numai că banii, chiar dacă sunt niște simple numere într-un calculator care sunt însoțite de o semnătură cât mai nefalsificabilă, siguranța valorii lor nu este dată de piață ci de consecințele neplăcute ale neplății datoriilor. Bitcoin are doar o valoare controlată de piață și nu o valoare care se poate fixa prin impozite și taxe impuse de lege. De asta, teoretic statele nici măcar nu se pot falimenta pentru că teoretic oricând pot fixa un impozit oricui. Ar fi trebuit interzise tranzacțiile pe bani intre state. Între state ar fi trebuit să existe numai și numai trocuri după părerea mea. Dar cum nu este așa, s-a generat astfel o relație de tip angajator-angajat între state și nimeni nu se gândește să conteste asta.
Ștergere"Mony -is a claim on human labor."
RăspundețiȘtergereSi pt cine a zis aici ca bitcoins sunt un economic bubble, se dovedeste ca aveai dreptate mai repede decat banuiam http://www.zerohedge.com/news/2013-04-10/bitcoin-tumbles-25-hours
QED:
RăspundețiȘtergereBitcoin hits new high before losing $160 in value in one day
The digital currency spikes at $266 before plunging to $105 on Wednesday in wild ride possibly linked to Reddit user
Singura posibilitate fezabila de conservare a averii este in alcool dublu rafinat de 98%.
RăspundețiȘtergerePoate fi stocat relativ usor, nu isi pierde proprietatile in timp, nu este perisabil, are valoare de intrebuintare in diverse domenii, de la consum uman, sectorul medical si pana la combustibili.
In varianta penuriei de hrana anuntate, preturile alcoolului vor creste in consecinta, acesta fiind obtinut pe scara industriala si prin distilarea materiei prime provenite din cereale.
In varianta imbatranirii populatiei cererea de servicii medicale va creste si odata cu asta si cererea de alcool necesar pt. sterilizare.
In varianta scadereii ofertei de combustibili fosili, alcoolul poate fi utilizat in amestec pt. inlocuirea combustibilului.
In varianta marii depresii psihologice (pe langa economice) si a extinderii saraciei, alcoolul va fi consumat in cantitati din ce in ce mai mari ca adjuvant, remontant dupa patternul istoric cunoscut.
In orice varianta, alcoolul (98%, fara apa, de ce sa stochezi si apa cand poti s-o adaugi la momentul vanzarii?) va inregistra cereri record.
Valoarea/volum e una destul de mare, valoarea de piata a unui mc de alcool dublu rafinat fiind astazi in jur de 10.000 USD.De exemplu intr-un rezervor de marimea medie a unei fose septice pt. fecale (12 mc) se poate stoca alcool in valoare de 120.000 de USD.
Mai important, prin insasi starea sa de agregare are o lichiditate naturala, ca sa zic asa.Spre deosebire de aur sau bitcoin, poate fi valorificat oricand, oriunde, in orice cantitate, in orice concentratie si in orice subdiviziune.Cu degetarul, cu ţoiul, cu sticla, cu damigeana, cu cisterna.
Datorita potentialului natural, lichid, de a se substitui ca moneda de rezerva naturala, alcoolul este supus in orice tara si in orice epoca unor reglementari drastice.Mai drastice ca aurul , mai drastice ca bitcoinul.
Singurul inconvenient este ca n-ai voie sa prepari, sa detii sau sa stochezi sau sa vinzi alcool decat in conditii foarte stricte.
Hahaha..
Extrem de inflamabil, dorit de miliarde de oameni, super accizat. :)
ȘtergereDionis, in conditii de crash de ala pe care il descrii tu , cea mai eficienta metoda de stocare a "averii" e in arme si munitie .
RăspundețiȘtergereAres, in arme si munitie spui? Daca mizezi pe arme, intotdeauna te pot concura mai multe arme simultan sau una singura dar mai groasa si mai lunga.
ȘtergereDaca mizezi pe alcool de 98%, ce alcool mai concentrat te poate concura? Chiar daca s-ar gasi un alcool de 100%, diferenta e de doar doua procente.Pe cand, de exemplu, diferenta intre calibrul unui pistolet si calibrul unei bazooka e mult mai mare.
Ares, mai bine ia o dusca de la nenea Dionysos, sa vezi cum ti se schimba perspectiva.E mai profitabil ca schimburile sa se faca in alcool decat in plumbi.
Factorul uman va face si de aceasta data acelasi lucru ! BOOOOOOOOM!
RăspundețiȘtergereFinancial Times anunta ca JP Morgan incearca sa emita o moneda echivalenta cu Bitcoin.Probabil au mirosit ca vor pierde startul.
RăspundețiȘtergere