Orice scădere de preţ a unei materii prime este însoţită de explicaţia doctă că respectiva materie a scăzut „pe fondul întăririi dolarului şi a unei unei iminente creşteri de dobândă care va fi decisă de FED”. Cu alte cuvinte, piaţa reală este influenţată acum de ceea ce urmează a se petrece undeva în viitor. Dar, să ne înţelegem, respectivul eveniment este iminent!
Cât oare putem târî respectivul „iminent” rămâne să vedem. Cert este că FED-ul pare mai sigur ca niciodată că lucrurile merg spre mai bine. Să fie vorba de inconştienţă sau de un joc al unui pocherist de geniu? Oricare ar fi ipoteza de lucru, concluzia râmâne aceeaşi: tema economiei revenite este doar pură propagandă. Să vedem de ce.
SUA ne vorbesc despre o revenire a ratei şomajului la 5.3%, ceea ce, conform oficialilor, este rata naturală. Cum ar trebui să vedem acest fapt? Probabil ar trebui să înţelegem că problemele s-au rezolvat şi, iată, creşte numărul locurilor de muncă. Ceea ce înseamnă că economia a repornit. În realitate este fals! Rata şomajului indică persoanele aflate în evidenţa oficială ca beneficiare ale ajutorului de şomaj. După terminarea acordării ajutorului de şomaj, individul iese din evidenţe. Dacă nu mai apare în evidenţa respectivă nu înseamnă că s-a angajat, ci că nu mai încasează ajutorul. Este unul dintre indicatorii care păcălesc neavizaţii.
Mult mai utilă în evaluarea pieţei muncii este situaţia persoanelor neangajate. Abia aici înţelegem care este adevărata bubă, abil ascunsă de propaganda oficială. În graficul de mai jos am trasat(cu albastru) forţa de muncă neangajată vs rata şomajului(cărămiziu). Se văd cu ochiul liber două lucruri. În primul rând faptul că scăderea şomajului este reflectată „în oglindă” de creşterea numărului neangajaţilor. Cu alte cuvinte, cei ieşiţi din evidenţa şomerilor au intrat preponderent în rândul persoanelor neangajate. Pe de altă parte se observă cu ochiul liber cum, din anul 2000, se accelerează creşterea numărului persoanelor neangajate.
Practic, putem spune că din 2000 încoace ne aflăm într-o perpetuă recesiune mascată de false reveniri. Ceea ce este interesant e faptul că cifra neangajaţilor din economia americană,deja într-un incredibil vârf istoric, a ajuns la aproape o sută de milioane. Ştiu, sună incredibil. Practic unul din trei americani nu are de lucru!
Putem spune că această cifră este cauzată de un alt fenomen al zilelor noastre: optimizarea proceselor şi înlocuirea oamenilor de către roboţi. În procesele industriale repetitive acest fenomen este o realitate, însă în domeniul serviciilor lucrurile nu au cum să stea aşa. Chiar şi considerând „automatizarea” un fenomen care generează creşterea neangajaţilor, tot ne confruntăm cu o problemă socială majoră.
Un alt grafic a cărui evoluţie ar trebui să ne pună pe gânduri este Baltic Dry(imaginea de mai jos). Puţină lume a conştientizat că, în martie, BDI a ajuns la un minim istoric: aproximativ 500. Vă reamintesc faptul că în 2008, atunci când şocul crizei a lovit din plin, valoarea BDI ajunsese la 900. Acum, cu recuperare cu tot, abia se mai joacă pe la 1200, dar nimeni nu mai pare îngrijorat.
Sunt doar două elemente care ar trebui să ne atragă atenţia. Primul ne spune că „it's revolution in paradise”, iar cel de-al doilea că, în fapt, situaţia e la fel de roză peste tot.
Există însă şi un fapt pozitiv, e ceva care merge din plin. Ar trebui să fim bucuroşi deoarece preţul acţiunilor se află la maxime istorice. E o petrecere neîntreruptă pe burse. Dar cea mai interesantă revoluţie se desfăşoară la capitolul evaluare a startup-urilor. În graficul de mai jos aveţi evaluarea „startup-urilor legendare” vs. veniturile realizate de aceste business-uri aflate la început de drum. Eu unul, ceva mai conservatorfiind, spun că valorile din grafic sunt coborâte direct din virtual. Până acum însă piaţa mi-a dat peste nas şi mi-a spus că mă înşel. Posibil să fie aşa, dar parcă în ceea ce priveşte unele dintre aceste prospături ar cam trebui să se mai consemneze ceva şi la capitolul venituri. Nu de alta, dar banul curge...
Concluzia vă las s-o trageţi singuri. :-)
Fanfara canta!!!! Titanicul se scufunda. Toate onservatiile din articol sunt de bun simt. Problema este pentru noi, cei care constientizam ce se intampla. Ce este de facut?
RăspundețiȘtergereCumpara actiuni.
ȘtergereSa va inchinati la Mao si Stalin, apud boss here.
RăspundețiȘtergereMaoist sau stalinist o fi fost tac'tu bai securistule!
ȘtergereInteleg ca e un blog privat, dar a te cobora la nivelul lor nu-ti face cinste. E mult mai sanatos si satisfacator un click pe "Delete comment". Parerea mea.
Ștergere"Nu te certa niciodată cu oamenii proști. Te vor trage în jos la nivelul lor și te vor bate cu experiență". Mark Twain
Dane ai zis de ceva vreme despre patru luni pana la un posibil razboi si vad ca informatiile tale sunt repetate si de altii:
RăspundețiȘtergerehttp://www.eutimes.net/2015/08/putin-orders-massive-response-after-alien-space-fleet-spotted-over-japan/
In the conclusion, however, of this new MoD report is, perhaps, its most frightening assessment that the September-October “grand event” being planned by the West may be the most terrifying this world has ever seen…and which we will most certainly write more about as it draws nearer.
http://www.gandul.info/international/avertismentul-unui-parlamentar-rus-la-toamna-este-posibila-o-acutizare-a-situatiei-politice-din-rusia-care-este-motivul-invocat-14670109
La toamnă, este posibilă o "acutizare" a situaţiei politice din Rusia, deoarece politicienii occidentali "pregătesc în mod activ noi provocări", a declarat preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Serghei Narâşkin, într-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaia Gazeta, informează agenţia de presă Unian.
Pare ca din nou un razboi e planul de relansare a economiei.
Am putea incerca sa vedem posibile alternative ipotetice la ce se poate face intr-o postare viitoare. Salvari individuale, dara asa cu niste idei despre ce se poate face si ce nu in vreme de razboi, si pe unde. Nu prea gasesc informatii istorice cu idei salvatoare bune, poate daca as citi toate romanele de razboi.
salut, mi-a atras atentia prima stire, pe care am inceput sa o verific. citind linkurile din articol, exista o diferenta mare intre motivul oficial al formarii Sky Guard ("the creation of the new branch was prompted by a shift in the center of gravity of modern warfare activity into aerospace") si cel livrat de situl pe care a aparut stirea (aparitia celor 10 OZNuri deasupra Osaka, Japonia). mie la prima veder mi se pare stire de ora 5, daca cineva are mai multe info verificabile as fi curios sa inteleg mai multe.
ȘtergereRazboaiele secolului 21 nu prea mai au nimic in comun cu cele din secolele trecute. Azi e vorba de drone, tancuri in zone urbane si colegi de generala racolati ca "freedom fighters" care te impusca pe la spate. Vezi Irak, Siria, Libia, etc.
RăspundețiȘtergereIdeea e sa fugi inainte sa se dezlantuie infernul. Bineinteles, NU in directia Deveselu.
Nu stiu ce arata statisticile acestea dar prin SUA numai cine nu vrea sa lucreze nu lucreaza. Chiar pare ca e o alta bula, banul iar se invarte. De le-ar fi de 3 ori mai rau ca si acum le-ar fi cu mult mai bine ca la romani.
RăspundețiȘtergereFluctuatii. Au fost mai rau pana la jum. anilor 60:
RăspundețiȘtergerehttp://www.tradingeconomics.com/united-states/labor-force-participation-rate
Indicatorul este in procente si e "pe invers". Se pupa la fix cu ce ai dat tu, doar ca aici e pe o perioada mai lunga; si mai relevant. Corelatia ta nu se sustine daca o pui intr-un istoric mai larg.
Si mai relevant ar fi sa te uiti si in alte tari. Rusia infloreste, Japonia e in criza din 1950 incepand...
De ce nu ramai tu la impins cosuri?
ȘtergereBuna seara,
RăspundețiȘtergereAs dori sa pun o intrebare, in caz ca ma puteti ajuta, in legatura cu investitiile pe bursele internationale. Sunt sunat de ceva vreme de o firma de brokeraj pentru a investii pe bursele internationale. Firma se numeste Swissparners. Am cateva nelamuriri legate de modul in care zic ei ca s-ar face investitia. Mai exact, din ce am inteles, as transfera bani in dolari intr-o banca din Cipru si de pe platforma lor as tranzactiona pe bursa internationala. Dansi zic ca la retragerea banilor, nu trebuie sa platesc nici un impozit pe ei in Romania. As dori sa imi spuneti daca asa este? Nu este considerat un venit si ca atare este impozitat de statul roman atunci cand ii transfer in contul din Romania?
Multumesc.