sâmbătă, 20 martie 2021

Viralitatea vremurilor și cronicarul lor


D
e mult timp mi-am propus să vă semnalez apariția unei cărți eveniment. Dincolo de faptul că aparține unui scriitor cu ale cărui gânduri rezonez aproape în totalitate, cartea este o mărturie vie a nebuniei pe care o trăim de un an și care, iată, nu dă semne că s-ar termina. 

În „Timpuri virale. Gânduri pe contrasens”, Alexandru Petria și-a inventariat experiența actualei pandemii. Desigur, privind superficial, ne-am putea întreba la ce bună o mărturie atât de recentă în condițiile în care toți am trăit experiența? Ei bine, fix aici e punctul forte al cărții, cel care vă va surprinde și vă va face să nu vă mai opriți din citit.

Scriitorul are o altă raportare cu realitatea. Are „senzori” care-i permit să dea la o parte coaja lucrurilor și să pătrundă adânc în esența lor. Dacă n-ai această capacitate nu poți fi scriitor. Și tocmai aici excelează autorul. Fiecare rând al cărții are puterea de a înlătura orice balast al sufocantei propagande, pentru a ne pune în față imaginea necosmetizată a realității. 

În ciuda titlului său, în esență, cartea nu este una despre pandemie sau, mai bine spus, nu numai despre pandemie. E mai mult decât atât. E o bucată decupată din viața scriitorului, fotografiată și înmagazinată pe hârtie. Sunt trăirile sale, gândurile și modul în care s-a raportat la evenimentele pe care le-am trăit cu toții. Și-abia de-aici lucrurile încep să devină fascinante întrucât te simți parte a unul mecanism intelectual de excepție. Un mecanism care folosește întâmplarea doar ca suport pentru a-ți deschide orizontul, astfel încât să înțelegi consecințele sale, pericolele care te pândesc și adevărata față a actorilor care, de cele mai multe ori, își joacă extrem de prost rolul de eroi.

Fără doar și poate, cartea lui Alexandru Petria este o lectură obligatorie. Vă va face nu doar să înțelegeți istoria recentă, dar și să vedeți ceva mai mult din viață în general. Dacă n-ați citit-o încă, vă invit călduros s-o faceți, iar dacă ați citit-o vă aștept cu interes opiniile.

9 comentarii:

  1. Buna cartea, dar nu are e-book, nu are audiobook, doar tipărită.
    Am cumparat o carte asemanatoare despre pandemie a celebrului filosof francez Bernard-Henri Lévy

    https://carturesti.ro/carte/acest-virus-care-ne-sminteste-audiobook-989057733
    Am ascultat audio book ul si într-adevăr te face sa te rememorezi pe tine însuți prin ce am trecut într-un an. Mulțumesc de recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa comand cartea, multumesc!😁
    Dar eu am o alta teorie despre timpurile pe care le traim: sunt efectele somnului adultilor ce sunt incapabili sa gândească in perspectiva.
    De cand insirăm vorbe pe internet?
    Ce s-a schimbat in Romania de cand ne dam care mai de care mai destepti, culti, crestini pe net?
    Unii de mai mult timp, altii sunt mai noi in spatiul virtual.
    Eu am trecut si pe paginile preotilor preferati, Dumitru Ichim si Savatie Bastovoi. Amandoi scriu dumnezeieste! Parintele Ichim este ezoteristul. Ieromonahul Savatie Bastovoi este copilul ce rade de moravurile lumii in care traim. Va recomand cartea
    " Pestele-pescar" si toate cartile aparute. L-am privit cu infinita admiratie pe parintele Mihail Jar, cat de frumos isi creste orfanii si ce privire curata are...Am trecut prin grupurile new agistilor, ale
    " paranormalilor". Am poposit chiar si pe pagina asa zisului Dao Argeseanu, prilej cu care m-am distrat copios. Dao sforaie! Pasamite se crede Dumnezeu!
    Pretinde ca va construi o Biserica Vie. Sunt deprinsa de cand eram mica sa explorez Biserica Vie a Lui Dumnezeu si nu o sa cred niciodata ca Dao este un cucoș ce se ouă soarele! Oricati lingusitori ar avea Dao in jurul lui.
    Teoria mea este ca internetul este spatiul in care putem invata multe lucruri bune. Cu conditia sa nu adormim pe internet! Pentru ca nici Iisus si nici Maica Domnului cu a carei bunatate se lauda de zor crestinii de parca ar fi bunatatea lor personala, nu vor veni sa ne puna tara pe roate si sa ne apere copiii. E lectia noastra ca popor. Daca nu, ramanem iar repetenti si la coada căruței.
    Cartile nu ne ajuta sa ne si Mantuim. Doar faptele...
    Cred ca v-a pus cineva somnifere in internet😂😂

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu mi-o luati in nume de rău. Am gandire " maternă" si consider ca sunteti intr-o mare eroare cand discutati atata daspre masca si virus!
    Si mai cred ca de fapt ati căzut in capcana săpată de anticrestini: uitati mereu de ce este esential in crestinism. Nu crucea arborata la gât sau chiar pe cap! Cruci isi trage si Basescu!
    Crestinismul inseamna Iubire si poporul care nu-si apara copiii isi merita soarta. Inclusiv sa fie torturat acum de noii stapani care se joaca cu noi ca pisica cu soarecii.
    V-ati gandit vreodata la ce simte un copil abuzat sexual intr-o comunitate care se crede crestina? Uneori, de vecin sau unchi, sau tata vitreg.
    V-ati gandit vreodata cum ajunge un baietel homosexual? Ma refer la cazurile din casele de copii sau copiii nimanui parasiti de parintii ce zburda prin toata lumea dupa bani.
    V-ati pus vreodata in pielea Alexandrei si Luizei rapite de o caracatita ce se ocupa cu traficul de " ieduțe"?
    Ganditi-va la asta atunci cand votati oameni care au trecut prin politică si nu au făcut nimic. Decat si-au umflat propriile buzunare.
    Imi amintesc de behăielile
    " crestinului" Becali! Cand o fata a fost violata de un grup de baieti, undeva prin Moldova. Becali le gasea scuze ca baietii merg in fiecare duminica la biserica. Evident, doar fata era vinovata!
    Pute a fariseism prin Romania, de trăznește! Degeaba dăm cu tamaie, ciulinii si spinii semanati se intorc! Poate nu intamplator virusul are forma unui scai.
    Crestinismul formal nu ne scapa de demonii lumii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Aha. Surpriza. Propaganda lgbt. ,,V-ati gandit vreodata la ce simte un copil abuzat sexual intr-o comunitate care se crede crestina...,,
    Raspunsul e simplu:
    Crede exact ce crede alt copil abuzat sexual intr-o ,,familie,, lgbt ,,moderna,,.
    Doamne cata insolenta....

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am citit (încā) vreo lucrare de acest autor. Am auzit însā despre el, în siajul unor glosāri despre autori contra-curent (precum Lavric, Mircea Platon, Ovidiu Hurduzeu, etc.).
    Mențiunea "contrasens" mi-l calificā deja drept eligibil pentru o viitoare lecturā.

    Adiacent, opinez cā e îmbucurātoare mobilizarea "intelighenției" național-conservatoare, dupā o (prea) lungā perioadā de non-combat. În același context imi reiterez aprecierile și pentru acest blog, incluzând autorul și pe unii din interlocutori.
    Orice revoluție incepe in lumea ideilor, abia ulterior venind vremea unor posibile fapte. Dar, dacā eșafodajul ideatic nu e bine clādit, nici acțiunile din cotidian nu pot avea coerențā / consistențā.

    Unii din literații menționați au optat pentru implicarea activā in surprinzātoarea formațiune AUR. Nu zic cā e rāu, nici nu mā pripesc a califica asta dreot bine. Ades, intelectualii sunt mai naivi decât oamenii simpli, tocmai pentru cā sunt captivi in irealitatea (incipientā) a ideilor.
    Poate incet-incet debuteazā o coagulare. De voi percepe seriozitate in astfel de nuclee, cine știe...poate voi ieși și eu din pasivitate, contribuind cu unele...sau altele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate cuvantul "revolutie" e cam exagerat. Dar o renastere a actiunii, dincolo de vorbe, mi s-ar parea si mie binevenita.

      Ștergere
  6. Trebuie să apara si cărțile bune. Lumea rupta-n doua: înainte de pandemie si după pandemie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiare foarte fain site-ul asta, Trenuri ecologice!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt interesante și comentariile de-atunci. Erau uniicare-mi spuneau conspiraționist...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)