sâmbătă, 24 aprilie 2021

Curs de supraviețuire


De multe ori vă recomand cărți care apar cu greu și pe care le consider esențiale vremurilor în care trăim. O fac din bucuria pe care o am atunci când văd că mai există oameni care împărtășesc și celorlalți descoperirile lor.

Este și cazul cărții de azi aparținând Ieromonahului Serafim Rose, tradusă și editată cu pasiune de domnul Ninel Ganea. Despre părintele Serafim Rose se pot povesti foarte multe. Viața sa, dedicată căutării adevărului, este o aventură în sine. S-a născut într-o lume care-și pierdea reperele, în care a primit tot felul de surogate pe post de „experiențe spirituale” și în care îndepărtarea de adevăr, din păcate, devenea „calea succesului”. A rătăcit asemeni multor „colegi de generație” în căutarea „iluminării”, parcurgând un drum sinuos în care s-a împiedicat de numeroase curente ale vremii. A studiat filosofia occidentală până când a înțeles că e un drum înfundat. Pentru a pătrunde tainele Orientului a învățat limba chineză și a tradus vechi texte fundamentale ale înțelepciunii orientale, între care trebuie să menționăm „Tao Te King” al lui Lao Zi. Amintesc toate acestea pentru a se înțelege că, pentru cel care va deveni părintele Serafim Rose, căutarea adevărului a fost o muncă desfășurată asumat, cu implicare și sacrificii.

Despre descoperirea ortodoxiei mărturisește într-un mod impresionant: "Când am vizitat o biserică ortodoxa, a fost doar ca să văd o alta tradiție. Însă, când am intrat pentru prima dată în biserică(una rusească, în San Francisco), ceva mi s-a întâmplat, ceva ce nu mai trăisem într-un templu budist sau în alt templu oriental; ceva îmi rostea în inimă că sunt acasă, că întreaga mea căutare luase sfârsit."

Întreg periplul său intelectual ni-l indică pe părintele Serafim Rose ca pe unul care a  cunoscut și a înțeles bine ceea ce se petrecea cu lumea noastră, a văzut limpede care-i sensul „căii modificate” pe care suntem împinși să o urmăm. Iată motivul pentru care cartea sa este esențială celor care caută să-și mențină normalitatea. Adevărul este că raportarea noastră față de lumea care, de la o zi la alta este tot mai agresivă, devine din ce în ce mai asemănătoare unei supraviețuiri. Și, așa cum atunci când te trezești izolat într-un mediu ostil ai nevoie de vigilență și de cunoașterea dușmanilor, la fel se petrec lucrurile și în jungla socială a lumii de azi. Din păcate, spre deosebire de sălbăticiunile din natură, care atunci când atacă o fac fățiș, dușmanii lumii de azi îți intră pe sub piele într-o manieră perversă, afișându-se sub formă de prieteni, dar conducându-te spre pierzanie. Mai mult, au „o istorie” în spate prin care își justifică existența.   

Meritul principal al cărții părintelui Serafim Rose este dat de faptul că reușește să pună cap la cap toate ideile care ne sucesc mințile, prezentându-ne într-o manieră cât se poate de facilă - dar fără urmă de superficialitate - istoria și tâlcul lor. Veți putea înțelege astfel istoria într-un mod mult mai articulat, descifrând toată această spirală a căderii pe care o trăim. 

Cursul de supraviețuire ortodoxă” este mai mult decât un îndrumar: este o lumină într-un întuneric din ce în ce mai obsedant. Orice om - nu obligatoriu ortodox - care caută să înțeleagă lumea în care se află, ar trebui să o citească. Astfel, mesajele transmise în spațiul public vor căpăta un alt înțeles. Vă voi da un singur exemplu: apelul lui Kissinger pentru „apărarea ordinii iluministe a lumii”. Citind capitolele dedicate iluminismului, apelul respectiv capătă un alt sens, putând fi înțeles cu adevărat. 

Mă opresc aici cu prezentarea, chiar dacă am sentimentul că nu am reușit să prezint mare lucru din atât de densa carte aparținând părintelui Serafim Rose. Să trecem acum la chestiile mai pământești, anume modul de unde poate fi achiziționată și prețul său. În mod absolut surprinzător prețul acestei cărți este ... ZERO. Așa cum v-am spus încă de la începutul articolului, responsabil pentru acest dar consistent este domnul Ninel Ganea. Cartea în format electronic este deja disponibilă, iar în format tipărit va apărea după Paști. Cele 1250 de exemplare ale cărții vor fi distribuite gratuit către „parohii, mănăstiri, entuziaști și doritori”. Pentru a obține cartea trebuie doar să mergeți să o ridicați. Pentru mine este ceva extraordinar, care mă lasă efectiv fără cuvinte!

V-aș ruga însă să nu ignorați aspectul financiar și să contribuiți cu cât puteți la efortul acesta, donând o sumă de bani în contul domnului Nicolae Ganea, cod IBAN RO17BRDE410SV03769864100, deschis la BRD Sucursala Știrbei. 

Spor la citit!

P.S. Link-ul de la care poate fi obținută cartea în format pdf este: http://karamazov.ro/images/stories/1.pdf

88 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. „apărarea ordinii iluministe a lumii”

    Mda, esenta efortului neintrerupt de a pastra cu sfintenia sfinteniilor perpetuarea marilor dinastii clanuri elitiste si familii in asa fel incit nici un fir de par DE-AL LOR sa nu se miste din cauza vre-unei perturbari "climaterice sau ecologice" sau fereasca sfintu de vre-o scinteioara iesita de sub control.

    Putin de altfel in sala uriasa a Manejului, la vre-o 30 DE METRI !!! de primul rind de demnitari, prin cuvinte avocatesti alese si ton mieros , dulce si placut i-a linistit pe iubitii si favoritii lor, iuropenii, inca o data, prin culorile clasice ALBASTRE ale liberalilor de pe pereti si a costumelor si cravatelor lor iuni, ca ei sunt si vor fi dedicati trup si suflet IN VECI cauzei ueiste, si ca nu cumva sa se faca confuzia ca ei ar fi , vai, vai,fereasca Dumnezeu cu chineJII.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deasemenea era de asteptat ca dupa modelul lor oligarhal tipic sa nu aminteasca absolut nimic de razbelul urias hibrid in derulare, nimic despre ce dezastru economic urias ne paste..a tacut milc, ca si cum tocmai a parasit buncarul sau dupa 10 luni de sedere, loc in care n a mincat usturoi si gura nu i miroase, precum un niznai.

      Ștergere
    2. Din ce sectă faceți parte?

      Ștergere
  3. Recunosc in mine căutarile ieromonahului, dar sfarsitul drumului nu este in biserica ortodoxă, ci in Dumnezeu. Biserica ortodoxa, atunci cand n-au luat-o razna si " păstorii", este un " liman".
    Un loc in care te asezi ca sa-ti tragi sufletul cand ai inghetat de frig prin lumea aceasta.
    Capatul drumului este in Dumnezeu. Si cel mai usor se creste spiritual printre oameni. Niciodata in izolarea unei chilii.
    Diferentele intre noi si ceilalti sunt sansa de a ne depăși limitele lumesti. Cand nu dau cu noi de pământ cu consecinte fatale, " ceilalti", cei de care pareti a va teme voi, pentru ca sunt " diferiti", reprezinta oglinzile noastre in care ne putem oglindi, descoperindu-ne astfel propriile probleme.
    Biserica ortodoxă nu va rezista prin izolare si conservarea propriei energii. Toate sistemele inchise degenerează. Evreii au incremenit in timp. De frica legii, au uitat sa iubească. Este valabil pentru toate religiile.
    A fost odata...cândva...un moment in care oamenii primordiali știau ca Biserica e Vie si este Creatia toata.
    Au aparut religiile care au fragmentat totul, luandu-si fiecare o " felie" din asa zisul adevăr pe care fiecare crede ca il detine. Iar oamenii au inceput sa uite ca toata Creatia este a Lui Dumnezeu, nu doar " biserica mea",
    " religia mea", " dogma mea",
    " ritualurile mele".
    O biserica, un templu, o moschee, reprezinta poarta prin care oamenii se pot reintoarce in Dumnezeu atunci când s-au ratacit. Cu o conditie: sa nu confunde religia practicata, cu Dumnezeu, atasandu-se de " adevarul meu", pentru ca atunci poarta ramane inchisa. Incrancenarea da naștere unui zid ce devine din ce in ce mai gros.
    De aceea nu ne Mantuim: poarta este inchisa, repetandu-ne si multiplicandu-ne greselile făcute fata de Creatie.
    Din nefericire, ideea de " ecologie" a fost grav distorsionata de aceasta moda practicata in grupurile celor ce au bani si se plictisesc. Daca ei au dat-o cu nuca in perete, nu inseamna ca datoria pe care o avem fata de tot ce este " in afara" noastra a fost stearsa de Dumnezeu.
    Dacă new age a dat cu oistea in gard propagand pe internet pana cand te apuca voma cuvinte zaharoase despre pace si iubire, nu inseamna ca acestea nu sunt firesti.
    Pacea si iubirea sunt firesti omului. Dumnezeu a pus in noi Daruri din plin.
    Ego-ul lui " eu sunt detinatorul adevarului absolut" a fragmentat lumea.
    Pentru mine sunteti o sursa continuă de uimire! Cititi, dar nu treceti dincolo de ceea ce citiți, neintelegand astfel ce se ascunde in spatele cuvantului tiparit. Ceea ce ma face sa cred ca stati foarte bine la capitolul minte, dar foarte prost la capitolul suflet.
    Va temeti de cei " diferiti". Va conservati energia. Credinta are forta ei, dar iubirea este cea care misca muntii din loc.
    Ce văd eu de 11 ani de când ratacesc pe net de la un grup la altul?
    Văd o jelanie nesfârșită a plangaciosilor cu drobul de sare deasupra capului!
    Se pare ca n-ati batut la usa potrivita...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar o femeie singura si frustrata din toate punctele de vedere. Nu o luati in seama.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Esti de o nesimtire fara margini. Te-ai gandit sa lovesti in Biserica tocmai la un articol despre parintele Serafim Rose care, cunoscand ortodoxia, a recunoscut ca a simtit ca a ajuns "acasa".

      @ DD - libertatea cuvantului nu inseamna sa poti debita orice enormitati. Blasfemia nu se incadreaza in libertatea cuvantului iar ce spune individa asta aici este mai mult decat o negare pe fata a parintelui Serafim Rose.

      Ștergere
    4. @ 1

      Nu-mi suna. Spre deosebire de tine n-am lipsit de la orele de istorie. Te banuiesc ca nu stii cine este Biserica dar nici nu voi polemiza cu tine. Imi este greu sa incep cu ABC-ul. Macar atat fa si singur ca sa dai dovada de bunacredinta.

      Ștergere
    5. Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”
      Ioan 14:6
      Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014
      ATÂT. Restul sunt rătăciri.

      Ștergere
    6. Maria Aurelia aveți dreptate! Mercy, bucovinean ești? A? De restul nu mai scriu, dar vă dă clasă Maria Aurelia sau poate că doar o lăsați voi, nu, Anghela, Adam, etc?

      Ștergere
    7. Zicea cineva că "iubita să nu te mai lipești la comentariile mele..." Sweet regards!

      Ștergere
    8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    9. D le necunoscut .Reciteste istoria si ai sa vezi ca biserica ortodoxa nu se confunda cu biserica disidenta catolica .S au rupt de noi din pura mandrie si au inceput un drum gresit presarat cu cruciade inchizitie etc Ortodoxia nu a comis crime in numele lui Hristos .Ar trebui sa cunosti istoria ortodoxiei pt ca esti botezat ortodox tot asa cum ar trebui sa cunosti istoria romanilor pt ca esti roman

      Ștergere
    10. Cred că intrăm în discuții inutile, ca toate cele ce derivă din atacuri la persoană. Să ne rezumăm a dezbate idei, nu colegi.

      Ștergere
    11. Fiecare societate are uscaturi :politisti corupti popi hoti judecatori nedrepti avocati mincinosi docori incompetenti femei curve ...
      Dar poti generaliza?.Nu .Asa ca daca ai sa cauti ai sa gasesti preoti buni si cu har care nu te fura .Dar ca si fetele mari trebuie sa i cauti.Revin la indemnul de a pune mana pe istorie .Biserica s a format pt prima data la Ierusalim.Nici o legatura cu Roma .



      Ștergere
    12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  4. Am avut probleme la accesarea sitului Karamazov.ro.
    Antivirusul mi-a blocat navigarea si a trebuit sa accept toate riscurile de care am fost avertizat. Sunt curios daca a mai patit cineva asta.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, site-ul respectiv are riscuri foarte mari: îl învață pe om să gândească! :)

      Ștergere
  5. De Ioan Petru Culianu nu zici nimic ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Vă recomand cartea Zelotul scrisă de Reza Aslan. E o încercare a cercetării a istoriei lui Isus. E o expunere a unei încercări de sistematizare a datelor prezente cu comentarii și îndemnare de îndreptarea credinței spre concluzie.

    RăspundețiȘtergere
  7. De asta imi place locul asta. Recomandati carti si autori de care ,cu rusine spun ca nu am auzit desi am citit cate ceva in viata asta....
    Va multumesc baieti si fete.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pentru recomandare(am si descarcat-o).Am citit de acelas, Ortodoxia si Religia Viitorului.Am invatat si inteles multe.
    Domnule DD,sa mai veniti cu astfel de recomandari,plus n-ar strica sa spuneti public si sursele de pe unde va luati informatiile(de la noi,de afara).
    Ma bucur pentru cat de animat a ajuns blogul,cu multe comentarii de calitate.Reclamatii doar pentru Maria-A.....in schimb ovatii din tot sufletul pentru doamna Angela.(apreciez exprimarea clara si concisa,daca vine si pe un fond Crestin e super...daca mai sunteti activa si pe alte bloguri,v-as urmari cu placere).
    Sper sa nu uit si indemnul lui DD cu donatia,daca tot se apropie sarbatorile Pascale,sa fac si o fapta buna(merita efortul traducatorului)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Dumitru

      Nu mai postez pe alte bloguri- Aici am semnat condica vreo 10 zile insa a fost doar conjunctural (am avut mai mult de lucru in fata calculatorului).

      In continuare voi posta foarte putin.

      Raman insa cu regretul ca nu pot face mai mult. Pentru a sustine o idee este nevoie de mult efort iar eu nu am nici timpul si nici puterea de a merge pe o linie explicativa si combativa in acelasi masura.

      Ma bucur ca DD da dovada de mult discernamant si ii doresc sanatate si putere sa continue.

      Ștergere
    2. AM o intrebare: ce e cu obsesia asta cu adoptia africanilor?De unde sentimentul asta de culpa la albi ,pe cand negrii se f...t ca iepurii si fac copii pe banda rulanta?Va simtiti responsabili pentru ei?
      De ce nu adopta un copil roman ca nu cred ca s-au terminat orfanii sau saracii in Romania!

      Ștergere
    3. @ Adam = cred c-am si facut-o deja :) Ai locsor acolo. Imi plac tare mult oamenii destepti. Tu ai citit un pic, ai si o inteligenta speculativa nativa ... Mare grija cum le folosesti. Potential este.

      Sa fii hotarat in privinta a ceea ce vrei sa faci. Multilateral n-ai cum sa fii. Important este sa fii sincer in primul rand cu tine insuti.

      Blogul este un loc bun de antrenament. Foloseste-l insa cu moderatie.

      Ștergere
  9. Vorbești de Pergamentul Diafan, din ce văd. Probabil ai citit și Jocul de Smarald, sursă din care s-au inspirat și creatorii jocului Assassin's Creed (divizia Ubisoft București).
    Dar mai adânci sunt lucrările sale documentare Eros și Magie în Renaștere ori Religie și Putere.
    Există o foarte mare probabilitate ca asasinarea lui în Chicago să fi fost legată de această zonă inițiatică, și nu de politica anilor '90.

    Legătura cu cartea lui Rose e faptul că "ordinea iluministă a lumii" nu poate fi înțeleasă fără "marele reset" din perioada Renașterii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Onest fiind, trebuie sa ma recunosc a fi prea rationalist pentru a "vota", 100%, cu optica lui Rose.
    Sunt de acord cu prezentarea cauzelor cronologice, apreciez si analizele de etapa, insa nu-mu pot insusi, decat partial, setul sau de concluzii.

    Motivul este o ciocnire de subiectivisme, al meu si al scriitorului. Periodic, dupa ce descrie succint filosofii sau (alte) credinte, conchide ceva de genul "dragut, dar nu-i asa", "intetesant, dar totusi gresit", s.a.m.d. Contra-opune, mereu, fundamentul ortodox, pe care il pretuieste ca infailibil.
    Ca sa conchid si eu, argumentele sale au baza intuitiva, de simtire. Pai asa si eu, unde simt ca el, zic ca el...dar unde eu simt altfel..lucrarea sa isi pierde puterea de convingere.

    Oricum, merita parcursa. E o prezentare mult mai coerenta decat balmajelile unui popa rural.

    RăspundețiȘtergere
  11. De la Culianu am citit doar "Pergamentul..", iar cel mai mult mi-a placut Tozgrec. Dat fiind ca in nuvela toti potentatii voiau sa-l ucida pe Tozgrec, putem cataloga povestea ca o premonitie a asasinarii.

    RăspundețiȘtergere
  12. La acestea pot adăuga vechea zicală: "De faci un pas spre Dumnezeu, El va face 10 pași către tine".
    E și firesc, El își permite, în cazul său nefiind vorba de "efort".
    Dar adevărul privind limitele oricărei scrieri rămâne. Chiar Rose sugerează că scolastica a fost o primă denaturare, ceea ce e alt mod de a spune că raționalizarea Divinului e o eroare.
    Pot adera la acest enunț. Dar asta înseamnă că, argumentația fiind, intrinsec, vinovată de raționalism, oricum e inutilă, neputând înlocui simțirea.
    Și cum, deh, fiecare e cu simțirile lui, câte simțiri...atâtea puncte de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  13. N-aș merge până la a-l clasifica pe Culianu drept "sfânt". Avea o tonă de păcate lumești, multe recunoscute de el însuși în corespondența cu Eliade.
    Și nu era inițiat, cât auto-inițiat. N-a intrat, în sensul tradițional, în nicio confrerie secretă, deși a dialogat cu mulți oculți. A inceput în profunzimi catolice (imediat după fuga din România), apoi a trecut prin orientalism, protestantism, multe - sfârșind totuși cu apetențe qabbalah (probabil de la logodnică).
    In fine...parcursul său e interesant, dar mai puțin relevant aici. Pentru mine are marele merit de a fi menționat adevărul despre Giordano Bruno, cât și despre fabulosul tratat de manipulare medieval, De vinculis, in genere.
    Exact tot ce se aplică azi, de la marketing comercial la cel politic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Un exemplu - eu și Biblia.
    Am luat act de ea devreme (8-9 ani). printr-o sinteză ilustrată. Unele lucruri le-am priceput (in sens moral), multe nu - copil fiind.
    Prin gimnaziu m-am apucat să citesc varianta originală, dar pe sărite. Mai mult Noul Testament, "vechiul" mă plictisea crunt.
    Prin liceu-facultate, intrând în etapa "liber-cugetător", n-am mai căutat profunzimi, dar, paradoxal, am citit cu mai multă atenție părți intregi, vrând să verific ipotezele paleoastronautice (niște imbecilități, oricum, chiar și ca liber-cugetător am realizat asta).
    Apoi, periodic, in urma diverselor experiențe, am recitit multe capitole - descoperind, de fiecare dată, profunzimi nebănuite.

    Ca să n-o lungesc - e clar că, pe măsură ce mi se metamorfozau simțirile, se schimba și nivelul de pătrundere. Dar textul, implicit argumentația, rămâneau neschimbate - doar nu se modifica Biblia după dispozițiile mele.

    Corolar (valabil și pentru lucrarea de azi) - ideile vor fi acceptate după simțirile fiecăruia, iar însușite vor fi, ulterior, după "digerarea" in creuzetul intelectual, cu "enzime" emoționale (dacă-mi permiteți această alegorie...digestivă.

    RăspundețiȘtergere
  15. ,, Nu cunoașteți scripturile, nici puterea lui Dumnezeu de aceea vă rătăciți." A spus-o Fiul lui Dumnezeu. Umblați pe căi bătătorite de alți rătăciți, vă izolați în chilii, în peșteri, vă lipsiți viața de binefacerile civilizației DAR, de ce nu-l credeți pe cel care ne-a promis : ,,voi fi cu voi până la sfârșit"? Nu-l vedeți înlăuntrul vostru? Bieți vânători de iluzii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare?De ca n a lasat scrisa direct pe cer, pe frunze pentru a asigura o comunicare directa, nu prin intermediari?
      Oare este vorba de timiditate din partea Lui?

      Ștergere
    2. @citadela, la început Dumnezeu comunica direct cu Adam și Eva. După ce l-au trădat și și-au pierdut strălucirea ( hainele de lumină) au apărut intermediarii. Enoh spune în cartea lui că îngerii l-au răpit la cer și l-au învățat tot ce ține de comunicare ( scris, citit, etc). De aceea lui Enoh i se spunea scribul. Enoh ajunge chiar intermediar între îngerii aruncați din cer și Dumnezeu. Ei trimit un memoriu către Dumnezeu, în care se roagă să fie iertați și să fie acceptați din nou pe planetă lor. Dumnezeu însă, le transmite prin Enoh că pentru ei nu mai este loc în cer, nici iertare. Vezi tu, Dumnezeu a vrut să-l facă de la început pe OM coautor la tot ce crea. Nu este vorba despre timiditate, ci despre exprimarea perfecțiunii. Cele 10 PORUNCI rămân valabile din veșnicie în veșnicie ; prin jertfa fiului său, EL doar le-a mutat de pe tablele de piatră în inimile noastre. Din veșnicie în veșnicie ne vom aminti că ne aflăm în Împărăție pentru că am avut un răscumpărarea.

      Ștergere
    3. Enoh este echivalentul lui Thoth din mitologia egipteană.
      Posibil ca acesta să fie motivul neincluderii textelor sale in colecția canonică a Vechiului Testament.
      Mai probabil însă, deși Enoh e menționat și in Biblie (statut aparte, doar el și Ilie), inclin a crede că ceea ce circulă în prezent este doar o făcătură post-factum.
      Dacă avem dubii și la Biblia acceptată (nimeni nu poate cunoaște lanțul de alterări, intenționate sau neintenționate), atunci de ce ne-am repezi a crede un text apărut brusc mai înspre zilele noastre ?

      Oricum, faptele lui Enoh, reale au ba, au puțină legătură cu normele de conduită ale Noului Testament.
      Mergând mai departe, aș opina că era mai util ca Evanghelile să nu fie legate, în același op, cu stufoșeniile evreiești din Vechiul...
      Mă rog, asta e doar o opinie pur personală.

      Ștergere
    4. @U. 16:59
      Din nou reiterezi ceva ce a fost povestit de un intermediar... si doar Hristos ne a prevenit:

      “Ioan 8:44 NTR

      Voi sunteți de la tatăl vostru, diavolul, și doriți să împliniți poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaș și n‑a stat în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbește din ale lui, pentru că este mincinos și tatăl minciunii!”
      ...extrem de socant daca stai sa te gindesti, mai ales prin implicatiile in teren, in viata de zi cu zi.

      Ca urmare daca El stie perfect cit de manipulati suntem si in acelasi timp este atotputernic, de ce totusi ne a lasat pe mina intermediarilor si nu scrie direct pe cer? Ca doar poate, este o nimica toata comparat cu alte minuni savirsite de EL.

      Ștergere
  16. Pățesc și eu asta, frecvent. Nu doar cu cărți de spiritualitate, ba chiar și cu romane prozaice.
    Unii se pripesc în a numi asta "maturizare". Nu prea ader la această idee, căci ea presupune, în sensul cuvântului, o "creștere", o "coacere" - ultimativ, ceva pozitiv.
    Dar nu e deloc așa. Trecerea anilor poate aduce traume, care bulversează gândirea, modificând-o, adevărat, dar nu neapărat superior.
    Funcție de ce evenimente au traversat, unii se preschimbă din habotnici în atei, alții invers.
    Cred că avem din aceste categorii și colegi pe aici.
    Morala - să nu ne grăbim la concluzii tranșante, de tip bun / rău, revelație / blasfemie. Răbdarea oferă timpul necesar unor decantări.
    Dar, de citit, trebuie citit, cât mai mult. Altfel răbdarea degeaba ajută procesarea, dacă "baza de date" e mică (ori, mai rău, unilaterală).

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. E clar. Azi toata lumea se va cala pe spititualitate.
    Cred ca n-o sa va prea incurc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adam, protestantii americani sunt multumiti de el pe motiv ca religia, indiferent care, in cazul de fata ortodoxia a reusit sa i schimbe comportamentul si orientarea sexuala, de la a fi ghei la abstinenta, ceva major. Mai cunosc cazuri...

      Ștergere
  19. Dan Diacomu. Ma bucur pentru sensibilitatea ta din zona asta a credintei. O carte fundamentala pentru devenirea noastra si pentru vremurile care le traim si vor veni este Serafim Rose viata so lucrarea. O carte marturie a unei vieti de cautare, de statornicire in adevar, de misiune printre si pentru oameni, o carte profetica. Exceptiomala ca solutii in marea confuzie in care traim.

    RăspundețiȘtergere
  20. De acord. "Vinculis" atinge profunzimi pe care "Principele" doar le enunță. Machiavelli explică ce trebuie să faci pentru a prelua / menține puterea,dar Bruno intră în labirintul concret cum trebuie să faci.
    Desigur, ambii autori nu au vreo bătaie de cap cu scrupulele.
    Dar, deh...nici Puterea nu se încurcă cu d-astea.

    Păcat totuși că nu am găsit textul integral la "Vinculis". Poate a mai apărut pe undeva în ultimii ani, voi mai căuta.

    RăspundețiȘtergere
  21. Adam, evident ca scrierile lui CCastaneda includ un amalgam de scoli de gindire, dar oricum a i da o ramine un gigant al studiului antropologic si shamanist. Desi s a incercat copierea stilului lui de catre altii, mai toti au dat o in bara si nu s au ridicat la nivelul sau.
    Eu am invatat sa extrag ceea ce este bun si folositor, iar el are o colectie uriasa de invataminte esentiale.

    RăspundețiȘtergere
  22. Aș vrea să recitesc JIDOVUL RĂTĂCITOR dar nu mai știu autorul și vreau să o caut la bibliotecă. Îmi spune cineva?

    RăspundețiȘtergere
  23. Gata, știu : Eugène Sue. Fiica mea este cel mai rapid motor de căutare!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cel mai mult ma deranjeaza -obligativitatea de a crede- De ce trebie musai sa fi fortat sa crezi?? Aici este cea mai mare golanie implementata de manipulatori.
    Cel mai clar se poate vedea in NOUA religie a covrigului care se bazeaza pe impunerea acestei cerinte venita tot de la aceeasi categorie de... entitati organice care ne schimba mintea cu mintea LOR.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da.
      Exagerarea impunerii a adus, aduce, si va mai aduce multe deservicii Bisericii.
      Unii chiar cred ca Dumnezeu are nevoie...de ajutorul lor, haahaa.

      Ștergere
    2. Ahhh, helo, ...a devenit deja o religie, nu stiu daca ai observat. Priveste in jurul tau. Si nu numai dar evolueaza intr un ritm alarmant, si asta i doar inceputul, urmeaza sa fie adaugate la pachet si fiintele extraterestre.

      Ștergere
    3. @citadela " Pentagonul a confirmat că înregistrările unor obiecte ciudate a căror prezenţă nu a putut fi explicată au fost surprinse de militari americani activi.Departamentul Apărării şi Serviciile Naţionale din SUA vor prezenta concluziile investigaţiei lor într-un raport aşteptat să fie publicat în luna iunie a acestui an ".
      Probabil te referi la acest raport care va da startul unei sminteli mai mari decât scenariul Covid19 .

      Ștergere
    4. Hmmm. Un coleg anterior, captiv în nișa malițiozității.
      Posibil să fie și ăsta un soi de hobby.

      Ștergere
  25. "Aici este cea mai mare golanie implementata de manipulatori." - mie mi se pare ca este cea mai buna dovada ca in spate este ala cu coarne. Manipulatori, golanie ... astea sunt eufemisme. Lumea veche a fost hristica iar cea noua, care acum scoate capul iar noi vom parcurge durerile nasterii ei, este ANTI-hristica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lumea veche Angela? Hristica?
      Pai toate neajunsurile si belelele au fost evidentiate atunci, acum doar le repetam

      Ștergere
  26. Astfel, daca Dumnezeu ar SCRIE cu degetul sau celestial direct pe marea tabla a cerului , automat, ar anula cea mai mare facatorie si neajuns, dictat de derbedeii manipulatori.

    Necesitatea de a crede:

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa zici....pai domn citadela, prea multe vrei si mata, ..nu poate asa

      De ce nu poate?

      Ștergere
    2. Cind stie cu precizie ca lumea noastra este impinzita de minciuna si facatorie.
      Repet, poate ma lamureste cineva.
      Dumnezeu este timid?

      Ștergere
    3. Ba se poate. A și scris. Scrisul lui e Creația însăși.
      In timp ce știința se străduie să impartă atmosfera / stratosferă, condensări / evaporări, Goethe a zis "E destulă semnificație că ceru-i albastru".
      Nu că Dumnezeu n-a scris, ci nu știm noi citi.
      Că doar nu era să scrie in toate limbile, glifele și grafiile zecilor de seminții.
      Altă "vedere" implică insă, obligatoriu, altă transpunere de conștiență (ba și de conștiință, dacă tot veni vorba).
      Dacă Dumnezeu a hotărât că în deșert, de pildă, trebuie să fie o oază...inseamnă că a scris ceva cu oaza aia.

      Ștergere
    4. De ce nu in toate limbile Hayde, nu de la EL a pornit babilonia? In rest de acord cu perfectiunea matematica a universului.

      Ștergere
  27. Eu zic ca, pana sa se-ncaiere pe aici lumea, fiecare cu "pasarea" lui, important e sa fie citita cartea recomandata. Dupa aia...fiecare cu ce retine, ori cu ce-i convine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viata m-a invatat Cassius, ca este bine sa cunosti "chichitele" si ciudateniile omului din spatele cartii scrise de el, mai ales cind vine vorba despre studii teologice... Te asigur ca vorbesc din cunostere directa ale unor bizarerii de comportament ale unora. Posibil ca pentru tine orientarea sa nu conteze ci doar scrierile.

      Ștergere
    2. Pai...si un pacatos poate zice niste adevaruri. Ce, noi suntem niste puri ? Nu suntem. Eu sunt o jale, haaha. Dar mai emit si eu cate un adevar, din Craciun in Paste. Am zis ceva istet la Craciun, mai scot una acu, ca e Paste...apoi sunt o calamitate toata vara !

      Ștergere
    3. Ades, un fost păcătos știe mai multe despre un anume păcat (sau 2,5,9) decât cei care scriu doar să se alinieze la doctrină.
      Depinde, desigur, dacă cel în cauză a depășit păcatul sau dacă se căiește sincer.
      Cam pe aici e și tâlcul cu "oaia rătăcită, mai mult iubită".

      Ștergere
  28. Oprirea dialogului intern, tensegrity, recapatarea energiilor pierdute din socializare....samd
    Chiar ai ramas doar cu utilizarea plantelor psihotropice? Are atit de multe povestiri fascinante, de viata care pe mina m au trimis la reanalizarea vietii mele si a intelegerii mai profunde a ceea ce mi se povesteste de catre altii, intimplari de viata, pline de mister al acestei lumi.
    Chiar si dupa ce ai lecturat toate cartile , ai ramas doar cu ...alterarea constiintei prin chimicale din plante?
    Este mult de vorbit.
    Daca nu ai citit o inca, iti recomand “ The active side of infinity”... presarat de povestiri sensibile si profunde traite intr un fel ne noi toti, insa nu intodeauna usor de descifrat. Aici este cheia!

    RăspundețiȘtergere
  29. Totuși, dacă ai fost un "fan" Culianu, îți recomand, dle @Adam, o lucrare foarte amplă și documentată, pe care însuși profesorul a utilizat-o când a scris "Eros și Magie". E vorba de specialista britanică Frances Yates, iar lucrarea sa se intitulează chiar Arta Memoriei.
    O poți găsi aici

    RăspundețiȘtergere
  30. Cata tulburare produce o provocare .Suficient ca d l Dan sa ne spuna despre un descoperitor de ortodoxie ca fiecare din noi sa si arate "arama".S Rose a fost un profesor american ce a predat la multe universitati americane in anii70 pana cand la intalnit pe episcopul Ioan Maximovici al Bisericii ruse din exil.Un mare om .De ce unii dintre noi simt nevoia sa arunce cu noroi ?Degeaba filosofam noi degeaba ne chinuim sa gasim cheia .Suntem blocati in traiul nostru cotidian si nu mai gasim loc pt Hristos in sufletul nostru .Scaparea este doar in biserica ortodoxa .Restul e desertaciune....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar Biserica Ortodoxă ? Deci restul oamenilor, până la 8.000.000.000, ce n-au nicio legătură cu spațiul nostru euro-estic sunt așa, damnați a priori, sau sortiți la deșertăciuni ?
      Iată, astfel de exclusivisme tranșante mai mult îndepărtează lumea de religie, în loc să o apropie.

      Ștergere
  31. Păi, înainte de a fi asasinat, i s-a spart și locuința, de unde i s-au furat toate dischetele. Era fascinat de computere, exact ca personajul cu Abulafia din "Pendulul lui Foulcault" (Umberto Eco).
    Nu se știe ce stocase pe acele dischete. Putem doar presupune.

    RăspundețiȘtergere
  32. Spuneati ca ati citit biblia.Poate ati sarit pasajul in care Hristos spune ca numai prin El putem avea viata vesnica .Ceilalti nu sunt scrisi in Cartea vietii .Toti stiu de Hristos dar putini il cauta ...Despre dumnezeul musulmanilor pot spune ca este satana .De ce ? Pt ca isi invata supusii sa ucida in numele lui .Despre Budha pot spune ca a fost un om satul de bunatatii le oferite de tatal sau ,care a cautat altceva .Satul de cautari s a intors la curtea tatalui sau unde a murit de indigestie dupa o portie prea mare de orez cu carne.Nimeni din invatatorii oamenilor nu a afirmat despre sine ca ar fi Dumnezeu .Numai Iisus Hristos a spus asta cu subiect si predicat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine domnule, să lăsăm islamul. Biblia vorbește de Iisus, corect - nu de "ortodocși", "catolici", "penticostali", "adventiști", etc.
      Toate aceste culte tot de la Iisus și Biblie se revendică.

      Ceea ce ați scris nu poate constitui argument.

      Ștergere
    2. Mi-e clar că n-ați citit Coranul. Nicăieri Mahomed nu cere cuiva să ucidă, ba chiar, cât trăia, ordonase strict să nu fie atinse lăcașele creștine din zonă (precum Mânăstirea Sf. Ecaterina" de la muntele Sinai.

      E bine să fiți creștin.
      E și mai bine să lăsați judecarea pripită a altora.

      Ștergere
    3. Argumentele mele despre islam sunt vizbile de cateva sute de ani .Nici biserica din Ierusalim nu a fost distrusa de arabi si turci .Dar zecile de mii de martiri crestini care chiar si in zilele noasre sunt ucisi ritualic de musulmani ce sunt Hristos a spus ca fiecare pom face poame .Bune sau rele .Deci credinta in islam ce poame face ?Pildapomului se poate aplica si celorlalte denominatiuni crestine .Trebuie doar sa vedem ce fructe au facut.

      Ștergere
    4. Hayde iti arat eu unde daca nu ai vazut:
      Sura 9:32(nu doar prima parte aia pacifista) si mai ales sura 9:33

      Ștergere
    5. Ce bafta are nenea texanul ca nu este Cassius(Clay) pe aici...pfiu!

      Cica unde-s protestantii, acolo sunt societati decadente. Dar pina acum ca azilant nu ti-a displacut sa maninci o piine protestanta acolo, nu?

      Ștergere
    6. Am mai gasit si 9:29i sunt cate vrei.
      Sper doar sa nu inceapa cineva cu ,,islamul,religia pacii,,....

      Ștergere
    7. Adam, Hristos n-a trimis pe nimeni si nu va trimite vreodata.

      Avem starea adamica, cea care aduna animalele in jur precum un magnet biologic, asa aveau unii pustnici de prin Carpati, Sf.Serafim de Sarov care discuta cu ursi salbatici, lupi, vulpi, Sfinti din Biblie, Ilie hranit de corbi, Sf Francisc de Asissi

      Si stare hristica( Budha, Mohamed) si cine o mai fi de care NU stim!

      Ștergere
    8. Si-a schimbat bosorogu` numele?Credeam ca a dat ortu` de la covidu` ala inchipuit...

      @Heyde da un ochi si aici:https://www.memri.org/tv/iran-quran-expert-bahrampur-national-tv-protest-slaughter-feet-hands-chopped-off-alternate-sides-if-we-kill-10000-of-them-not-exaggerated

      Ștergere
    9. Dle @Mercy, am dat cu ochiul.
      Una e Coranul, alta isteriile contemporane, alimentate din ambele părți, cu fel și fel de interpretări belicoase.
      Versetele de care vorbești - posibil găsite de pe vreun site, fără detalii, sunt următoarele:

      9.32. Voiesc ei sã stingã cu gurile lor lumina lui Allah(43), însã Allah nu voiește alta decât sã desãvârșeascã lumina Sa, chiar dacã
      necredincioșii urãsc [aceasta].
      9.33. El este Cel care l-a Trimis pe Trimisul Sãu cu buna cãlãuzire(44) și cu religia Adevãrului(45), pentru ca ea sã fie biruitoare asupra oricãrei alte religii, chiar dacã politeiștii urãsc [aceasta]

      In fine, eu nu fac apologia Islamului, cum nu fac nici a altor religii.
      Și in Evanghelii Iisus spune "am venit să aduc sabia"...dar textul înseamnă altceva, nu că El cerea să se facă vreun măcel.
      In ultimii ani s-au făcut manipulări grosolane pentru a fi anatemizat Orientul, și vinovați sunt doar "perciunații".
      Inutil să dezbatem aiurea teologie mahomedană.
      Eu imi păstrez opinia.

      Ștergere
  33. Domnule Adam arata mi te rog unde am judecat eu pe cineva.Asta este doar perceptia dumitale.Atat timp cat gazda ne tolereaza fiecare poate emite o parere.

    RăspundețiȘtergere
  34. Domnule Adam Hristos a spus doar despre apostolii sai ca ii trimite in lume.Mahomed a urmat dupa vreo 500 de ani iar Budha a trait antrior lui Iisus

    RăspundețiȘtergere
  35. Cat despre cultele protestante si neoprotestante sa ne uitam unde au aparut si cum au evoluat in istorie Rezultate nule Fructe putrede si otravitoare Societati decadente infrante in lupta cu homosexualitatea si toate tarele ce le macina .Aceasta asazisa libertate promovata in tarile protestante a facut ca bisericile lor sa fie goale sau numai biserici nu.Astfel am ajuns sa fim si noi obligati sa ne schimbam perceptiile
    Uratul a devenit frumos si anormalitatea obisnuinta .

    RăspundețiȘtergere
  36. Posibil. Nimeni nu știe ce era pe dischetele alea, decât decedatul și cei ce le-au...imprumutat.
    Oricum, istorie veche. Informațiile alea erau prețioase pentru 1990, azi e posibil să nu mai fie relevante.

    RăspundețiȘtergere
  37. Atata timp cat exista oameni ca dumneavostra( si aici ma refer la puterea de intelegere a lumii in care traim + numarul mare de persoane ce va citesc articolele) ce recomanda astefel de carti, pe de o parte, si persoane ce ve urmeaza indemnul si cumpara si citesc aceste carti pe de alta parte, mai exista speranta pentru lumea in care traim.
    Sa fiti iubit.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)