Presiunea propagandistică și cenzura erau atât de mari încât nu lăsau loc niciunei opinii contrare. Cu toate acestea, se dezvoltau fenomene paradoxale care duceau la apariția așa-zișilor „dizidenți din întâmplare”. Mai venea câte unul și-ți șoptea: „Ai citit cartea lui X? Ia vezi ce zice la pagina 47!”. Nu vă gândiți că era cine știe ce dezvăluire. Scăpa câte-o sintagmă și, dacă treaba devenea „virală”, cenzura o considera periculoasă și întreg lotul de cărți dispărea din librării. Așa a fost făcută „dizidentă din întâmplare” Ana Blandiana(fosta cântătoare a „vibratoarelor de pe Argeș”) căreia, într-o carte banală pentru copii, i-au scăpat câteva versuri care păreau a avea ceva asemănare cu „tovarășul”.
V-am (re)adus în atenție puțin din „aroma” vremurilor trecute pentru a putea înțelege mai bine elementele care apar la declinul regimurilor. Pentru un trăitor în Estul Europei anilor 80 era limpede că totul se afla într-o fundătură. Întreaga industrie scârțâia, nimănui nu-i mai păsa de nimic, totul era înțepenit. Obsedantă însă era lipsa speranței. Cu toată că toți cădeau de acord că „nu mai merge nimic”, nimeni nu vedea vreo ieșire.
În mare, cam asta se întâmplă acum. Cenzura e în floare. A ajuns atât de aberantă încât poți deveni „dizident din întâmplare” oricând. Chiar am citit o postare a unui blogger în care te învăța cum să nu fii blocat pe Facebook. Spunea el că dacă te pune aghiuță să bagi un proverb de genul „Nu da vrabia din mână pentru cioara de pe gard” ți-o iei deoarece cuvântul „cioară” poate semnifica și altceva - dorea să spună el, abținându-se, țigan sau negru. Nu-i hazliu? În „societatea capitalistă multilateral dezvoltată” s-au găsit cenzori chiar mai proști decât ăia de pe vremea lu' nea Nicu. Nu-s oameni, sunt algoritmi.
Presiunea propagandistică este atât de mare încât - ca și atunci - orice chestie care iese din placa stricată a propagandei este eliminată rapid. Se mai întâmplă însă să mai scape câte ceva. Și-atunci când scapă, chiar și când e o gogoașă, devine virală. Sunt rime ale istoriei.
Mă uitam la un fenomen. Vorbeam cu un cunoscut despre Stația Spațială Internațională. Întâmplător omul a lucrat prin proximitatea Agenției Spațiale Europene, astfel încât știe bine ce vorbește. Îmi spunea că acolo e un dezastru întrucât sunt extrem de multe disfuncționalități și accidente. Că apar pierderi de aer, că instrumentele se cam strică și că este posibil ca, din cauza problemelor din ce în ce mai mari, să fie abandonată înainte de 2030. Ați auzit de chestiile acestea până acum?
Rușii au anunțat că o abandonează din 2025 și că, dacă obțin bani de la Putin, vor construi singuri una. Dacă nu - aici e partea interesantă - intenționează să se alieze cu chinezii. Oups, bag mâna-n foc că încă n-ați auzit: China tocmai ce și-a lansat propria stație spațială. Mă rog, e vorba de primul element, anume capsula centrală. Au făcut-o singuri singurei după ce au părăsit ISS. Indiferent de situație, în 2030 ISS trebuie abandonată. Probabil, asemeni stației MIR, va fi prăbușită controlat pe Pământ. Ați auzit de vreun proiect alternativ al Occidentului? Nu. SUA vorbește despre flote spațiale, cucerirea lui Marte, dar nu mai e capabilă să trimită un coteț plutitor pe orbită. De fapt n-a fost capabilă niciodată.
La fel stau lucrurile în toate domeniile. Actualele „glorii militare” ale SUA sunt niște fiare ruginite și energofage care din ce în ce mai greu își mai au rostul pe câmpurile de luptă. Navele cu greu mai plutesc, avioanele sunt scumpe și proste, iar rachetele sunt aceleași care în anii 80 erau considerate „de top”.
Nu-s vreun cârcotaș, dar lucrurile se văd limpede. Și, peste toate, avem prostirea excesivă a oamenilor. Întreg Occidentul e compus din proști plenari: de la bază până la vârf. Chiar și marii sforari sunt niște imbecili fără margini pe care-i ajută doar faptul că rămân în umbră. Dacă ar apărea în lumina reflectoarelor ar reși să fie mai penibili chiar decât „Prins Pol”. Marile universități sunt acum în Asia. E o chestiune care nu poate fi ignorată. Occidentul de azi e absolut similar Chinei Revoluției Culturale: își dărâmă statuile, caute să îngroape istoria și să clădească o societate pură pornind de la zero. E posibil? Istoria ne-a demonstrat până acum că nu.
Orb să fii să nu vezi ceea ce ți se arată în fața ochilor. Și partea proastă abia acum începe: răul cel mai mare nu e acela că Occidentul arată cum arată. Răul cel mai mare este că Rusia și China au ajuns modele. Gândiți-vă bine la asta întrucât eu deja am coșmaruri gândindu-mă că un 1989 ne va arunca în implementarea unui model chinezesc de societate!
SUA este in picaj. Noul centru de putere va fi cel probabil Asia, cu precădere China.
RăspundețiȘtergereAșa e! SUA n-au fost capabile niciodată să "trimită un coteț plutitor pe orbită". Orice altceva e propagandă mincinoasă! Aselenizările? Trucate la Hollywood. GPS? Nu există, e o iluzie! Sateliți de telecomunicații? Rusești de fapt, furate de ticăloșii imperialiști americani! Orb să fii să nu vezi toate astea! Gândiți-vă bine!
RăspundețiȘtergere))
ȘtergereN-ai cu cine, nene, n-ai cu cine. Saracul e deficient, probabil de la ivermectina. Jumatate din textele lui sunt pur si simplu minciuni sfruntate, restul propaganda prorusa sau de fanboy chinez. Buhuhu, globalistii, buhuhu rezist, Plavanu, sorosistii etc.
@ Din Weasel, dinspre tine vine miros de creier ars!
RăspundețiȘtergereDle Diaconu, faceți ce faceți și tot exagerați - mai ales când vine vorba de armate, probleme militare, ruși sau americani.
RăspundețiȘtergereVă citez : Actualele „glorii militare” ale SUA sunt niște fiare ruginite și energofage care din ce în ce mai greu își mai au rostul pe câmpurile de luptă. Navele cu greu mai plutesc, avioanele sunt scumpe și proste, iar rachetele sunt aceleași care în anii 80 erau considerate „de top”."
Ei, hai ? Parcă ați fi Petre Roman in '90, vorbind despre industria românească. Cine ar citi ar crede că US au ajuns atát de decrepite, încât abia de mai lansează câte-o copaie pe Mississippi...
Pot exista, desigur, multiple probleme și la ei. Cu inovațiile au luat-o mai încet, corect, dar asta pentru că supremația lor e incontestabilă, nu sunt nevoiți a se lansa în curse de înarmare.
Ne putem îndoi de motivația / vitejia ostașului yank, dar nu ne putem îndoi de faptul că bugetul militar al Pentagonului depășește Rusia + China + Franța/Anglia (astea luate la un loc, să fiu clar). Cu asemenea potențial, să veniți a-mi spune că "numai vechituri"...haideți, totuși..
Mai mult, din 1990 până azi, armata SUA a avut rodaj permanent, pe diverse teatre de operațiuni. Rusia, după rușinea din Cecenia, abia de curánd, în Siria, ce a mai arătat reviriment. Iar China...hm...militarii chinezi nu au mai primit "botezul focului" din vremea când se deghizau ín "voluntari" pentru războiul din Coreea.
O curiozitate aș avea, după atâtea mirări. Dacă nu sunteți filo-rus, cum precizați uneori, atunci...cu ce v-au greșit, așa rău, amerlocii ? Că una-două, numai "găuri" și defecte inventariați pe la ei !
@ Haydè, înafară de faptul că au pustiit țări și popoare pe unde au pus piciorul cu ce se mai pot lăuda americanii?
ȘtergereEu nu fac aici apologie US. Moralitatea lor e índoielnică - mă rog, dacă a existat vreodată. Că veni vorba, nici eu nu mă dau în vânt după ei. Dar să nu picăm în exagerări eronate. Răi / buni / șmecheri, americanii sunt ceea ce sunt, și au ceea ce au. Iar când e vorba de dotări militare, chiar au !
ȘtergerePot fi criticate SUA sub multe unghiuri. Dar dacă se pedalează deplasat pe exagerări, atunci...ori "rusu' plătește", ori DD are o problemă personală cu cei de pesteocean.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereFara indoiala ca americanii au multe varfuri. Au fost aspiratorul de creiere al lumii timp de cateva zei de ani. Asta conteaza enorm. Dar ...
ȘtergereAici este un ... dar. Sistemul lor a devenit din ce in ce mai corupt. Lobby-ul si toate porcariile care au viciat relatiile politice si de afaceri au condus la aparitia unei administratii greoaie si la un sistem putred care usor, usor a coborat de la nivel inalt (cat a stat la cel mai inalt nivel n-a deranjat atat de mult) la nivelul corporatiilor si de acolo a inceput sa ajunga la nivelul individului. N-au ajuns inca sa calatoreasca cu nasul dar nu mai au mult pana acolo.
Asta arata deja ca societatea in ansamblu se indreapta spre decadenta iar ca s-o redresezi dureaza alte zeci de ani. De aceea si de catre ei este de preferat criza puternica care sa-i alinieze conform unor noi coordonate. Deci criza si poate chiar razboiul sunt o necesitate pentru americani in acest moment.
Mai mult, inovațiile americane nu trebuie căutate la Armata SUA (US Army), ci la Marina SUA (US Navy & Marine Corps). Washington-ul e putere talasocratică, deci nu va investi mai nimic în tancuri, de exemplu (la acest capitol mereu au fost sub ruși), ci în proiectarea forței armate cu alonjă globală. Din acest punct de vedere, apogeul puterii armate este astăzi portavionul (cu propulsie nucleară, evident).
ȘtergereCu chiu, cu vai, Franța are un singur portavion. Englezii parcă aveau 2...China abia vrea să-și facă...iar Rusia tot anunță că "termină unul"...dar nu se știe care e ăla.
Acum, dacă numărăm portavioanele yank (nu atât cele de stil Nimitz, cát și noua clasă G.Ford)...ne lămurim.
Hmmm!
ȘtergereRespectele mele tuturor d-aici.
Nu-mi stă-n fire sa mă contrez.
Nu sunt nici acel" nenorocit" de antisemit vânat peste tot in lume!Dar, hai sa precizam de fapt clar cu subiect si cu predicat: tiparnita este a evreilor in SUA si prin ricoseu în afară de Iran si Corea de Nord nu stiu să mai fii scapat vreo Banca Națională.
Sigur, nu acesta este cauza mizeriei generalizate pe Terra dar este un factor important!
Vă doresc tuturora sărbători frumoase si cu pace-n suflete
@ Hayde
ȘtergereCu tot respectul dar sa nu facem apologia tehnicii militare americane cunoscute. Aceasta nu valoreaza nimic in fata armelor asimetrice rusesti (ex. o racheta ruseasca de ultima ora desfiinteaza rapid orice portavion american).
Or fi avand ceva secrete cum au cu totii de altfel insa ceea ce este cunoscut e depasit cu mult de catre rusi. Asta-i realitatea.
Rusii au venit cu foamea-n gat si au fost nevoiti ca fie creativi ca sa faca fata cu un buget de 10 ori mai mic.
Convingerea mea este ca americanii au destui asi in maneca cu care le vor face zile fripte rusilor in urmatorul razboi. Nu de la-nceput dar pe parcurs o sa-i copleseasca.
De exemplu racheta Avangard poate actiona pe o raza de 6000 km. ZZboara cu ... 27 Mach inca din 2018. La asta chiar n-ai ce-i face. Poate doar un laser bun (care astazi nu exista) s-o poata dobora.
Ștergere"Amarata" de Kinzhal are o raza de "doar" 2000 km si zboara "doar" cu 10 Mach (avantajul este c-o duc repede cu Mig 21 aproape de tinta). Chiar si asa nici la asta nu prea ai ce-i face cu armamentul de ultima ora de pe orice portavion din lumea asta.
Posibil, @Angela.
ȘtergerePrecum am zis, nu-s vreun "fan" SUA. Dar am sesizat niște exagerări în articol și am dorit să obiectivez perspectiva.
Da, rușii se străduie a compensa. Nu-s nici ei "din drum'.
De fapt, de ar fi vorba de un război exclusiv terestru - pe moșia lor sau ín Europa - sunt convins că rușii ar câștiga. Dar războiul nu e doar terestru - asta a învățat și Napoleon, cu tristețe, după Trafalgar (englezii au triumfat, preluând "manșa" lumii).
Permite-mi totuși să mă mir un pic, asemeni colegului @Mercy. Pentru o doamnă în etate, cunoști amuzant de multe detalii (exacte) privind tehnica militară rusească (de "ultim răcnet").
ȘtergereHobby ?
Haahaa ! Unii colectioneaza timbre, altii capace de bere...@Angela aduna in "album" poze cu ultimele rachete ale lui Ivan.
ȘtergereCare aveti bre poze cu ultimul "Topol" scos alaltaieri ? V-o platesc cand imi vine pensia, hi-hi !
@ Hayde
ȘtergereHai sa recunosc pana la capat. Dupa cum vezi in primul comentariu aveam idee despre ce este vorba dar n-am putut da amanunte. In generat scriu numai din mintea mea. Urasc sa stau de vorba cu botii sau cu cyborgii (si din pacate mai intalnesti si p'aici). Acestia sunt minti umane conectate insa la internet. Se simte asta din prostiile pe care le spun prin faptul ca pierd legatura cu realitatea. Lanseaza ipoteze fanteziste care aparent au ceva legatura dar daca le analizezi in detaliu nu stau in picioare. Mai dau si citate docte de zici mama-mama ce mai dastepti insa iti dai seama dupa fond ca nu si le-au insusit scriind o teza de doctorat ci sunt prinse din vant.
Evit asa ceva. Mi se pare o cadere din statutul meu de om. Am cultura pe care o am si stiu ce stiu. Nu mi-e rusine sa ma duc repede la o carte sa-mi improspatez niste idei insa chestia asta de interlocutor-google ma seaca efectiv. Imi repugna pana la stadiul de a-mi crea un rau fizic. M-ai provocat si uite ca dau din casa.
Cu rachetele acum am dat si eu un google si am completat informatia. Ar fi trebuit sa indic sursa. Am gresit. Te rog iarta-ma.
Primul comentariu a fost din mintea mea iar al doilea a fost mintea mea augumentata. Inteleg ispita si de aceea cred ca in curand oamenii nu-i vor putea rezista. Legatura on-line cu sistemul iti da puteri nebanuite iar de aici pana la cyborg mai este doar un pas.
Acum ma duc pe la treburile mele. Cele bune in continuare.
Nu stiu daca DD are apetenta asta pentru rusi din convingere, sau pentru ca nu vede alta alternativa la corporatismul vestic.
ȘtergereOricum, n-ar strica sa-si mai nuanteze opiniile fata de trupa lui Ivan (nu de alta, dar rusii n-au stiut decat sa ne fure).
@ Cassius
ȘtergereCu vecinul de peste gard nu fac cine stie ce chimie. Nu prea ne suportam si chestia este reciproca. Se simte. Dar amandoi facem eforturi si suntem amabili unii cu ceilalti. Amandoi stim ca o sa fim vecini si maine si peste un an si peste 10. Chiar ne ajutam cand este cazul, ne mai imprumutam cate ceva la nevoie. Chestii mici. Nimic esential dar dincolo de retinerea pe care o avem fiecare fata de celalalt ne straduim sa parem normali.
Consider ca la nivel de stat trebuie procedat la fel cu vecinii. N-ai alta solutie. Am incercat sa privesc Romania din prisma rusilor. Sa recunoastem ca suntem cam enervanti prin tot ce facem. Dincolo de declaratiile belicoase care sunt de porc facem totul pe dos. Chiar daca istoric am avut de suferit din cauza lor este bine sa ne gandim ce am gresit la randul nostru. Si au fost multe greseli din partea noastra. Bine ar fi sa invatam din ele si sa nu le mai repetam. Rusii nu sunt nici cel mai bun dar nici cel mai rau vecin daca la randul tau stii ce vrei, iti definesti clar interesul si te straduiesti sa ai o relatie principiala.
Sa nu uitam ca Rusia are o doctrina militara strict defensiva cu sanse extrem de mici sa fie schimbata in urmatorii 20 de ani. Dar pe noi ne mananca-n fund sa fim pion de sacrificiu ...
@Hayde și ceilalți: nu-s exagerări în text. Să explic. Dacă nu mă înșel, prin 1987 rușii lansau la apă cea mai modernă fregată. Au rupt gura târgului. Nici naiba n-ar fi putut spune atunci că URSS e în cădere. Și, cu toate astea, după 2-3 ani s-a văzut adevărul: o armată dezorganizată, plină de bețivi care ți-ar fi vândut și un tanc pe-o sticlă de vodcă. Exact la fel e și cu americanii. Tactica lor e aia clasică: să controlăm toate oceanele lumii. S-au schimbat treburile. Oricare dintre puterile secundare amenință la fel cum a făcut Kim Jong Un: dacă nu mă lași în pace arunc bombardeaua pe tine și mor cu tine de gât. Marea Chinei de Sud va fi prima zonă din care se vor retrage treptat(nu cred într-o confruntare directă cu chinezii). Și-apoi vor pleca de peste tot. De ce se va întâmpla asta? Pentru că așa merge lumea: orice imperiu apune. Navele lor sunt la fel de ruginite ca și ale rușilor în 1989. În plus, nu-și mai au rostul. Atâta timp cât ai bombardea pe care-o poți trimite oriunde în lume s-a schimbat strategia. Puterile devin egale, iar restul echipamentului energofag. Asta trebuie să vedeți: că lumea merge în direcția sa, nu să vă lăsați orbiți de erichetarea pro-ruși, pro-chinezi, pro-americani etc.
ȘtergereÎn ceea ce privește problema rusă, noi chiar vom avea de suferit. Trebuie să cunoști istoria și să înțelegi puțină geopolitică. Să vezi că Rusia se comportă precum o mare, cu fluxuri și refluxuri. Să înțelegi că vecinul din nord-vest e aliatul Rusiei pe față, la fel ca și vecinul din vestul vestului nostru. Să înțelegi că atunci când ai dat economia austriacului pentru a te „occidentaliza” și n-ai văzut rusul din spatele lui te-ai numit prost. Și sunt atâtea aspecte pe care le ignorați judecând binar „anti-rus - pro-rus”.
Închei printr-o întrebare: dacă știind că va veni din nou deluviul rusesc militez pentru relații corecte cu Rusia sunt pro-rus sau pro-român.
P.S. După Primul Război Mondial, când ne-am luat Basarabia înapoi, bolșevicii ne-au chemat la negocieri pe problema respectivă. Aveau cu disperare nevoie de un tratat, astfel încât în schimbul unui tratat ar fi fost dispuși să parafeze unirea noastră. Ce-am făcut noi? Le-am întors spatele spunând că nu negociem cu ei și că nu-i recunoaștem. În loc să vedem situația din teren și să evaluăm la rece, am ascultat porunca unor bășinoși din Franța care oricum ne lăsaseră cu fundu-n baltă. Asta în condițiile în care mai aveam și tot tezaurul acolo. Dacă am fi încheiat tratatul cu ei, oare ne-ar mai fi luat Basarabia câțiva ani mai târziu? Ia să ne gândim așa, mai așezat!
Cu aceste p.d.v. pot fi, parțial, de acord - cel puțin la chestiunile enunțate ca principiu.
ȘtergereDeși sunt rusofob, nu fac parte din cei ce împing rusofobia până la isterie sau prostie. Când ești vecin cu un uriaș agresiv, e recomandabil să fii viclean, nu să bați tobe agresive.
Nu impărtășesc opinia dvs. despre starea arsenalelor SUA, dar sunt de acord că mentalul soldaților e problematic (cum era și la ruși atunci când luptau ca invadatori). De aceea, de fapt, Pentagonul trimite rar boot on the ground, mulțumindu-se a-și utiliza tehnica.
Întrebarea finală..."ce-as zice despre un militant pro-rus care știe că vine val peste România" - depinde, evident, de îndeplinirea anticipării.
Dacă rusul vine, și el a pregătit negocieri, e bine.
Dacă rusul vine in curând, si mai bine.
Dacă rusul vine repede si furibund, negociatorul ar fi salvator.
Dacă rusul nu vine - sau nu vine în orizont apropiat - cel in cauză ar fi trădător.
În anii WW2, unul din cei ce a gândit similar cu dvs. a fost Mihail Sadoveanu (și, firește, nu mă refer doar la valențele sale de scriitor).
Mulțumesc de răspuns. E bine să abordăm chestiunile spinoase (și) din alte p.d.v, de aceea îmi place blog-ul dvs. Dar să nu alunecăm...prea tare, ín unele p.d.v. radicale.
Universul nu-i sat fără câini să trimită cotețe plutitoare pe orbită care cum li se năzare. Nu vedeti caraghioslîcul situației? Aici, pe pământ covidioții mondiali au pus oamenilor botnițe iar pe Marte produce oxigen cotețul plutitor. Dintotdeauna cercetările spațiale au avut un singur scop : aflarea Pământului Nou, despre care vorbea Isus Hristos. Mai căutați băieți, mai cu talent că nu mai e mult până la Armaghedon!
RăspundețiȘtergereConcluzia ("un 1989 ne va arunca în implementarea unui model chinezesc de societate!"), despre care DD spune elegant ca se teme, este clara dar fiind destul de, sa zicem, incomoda simtim nevoia s-o contrazicem sau macar s-o intelegem mai bine pentru a vedea daca nu sunt sanse ca s-o cotim cumva spre orizonturi mai bune. Sa recunoastem ca modelul chinezesc pare cam de Doamne fereste.
RăspundețiȘtergereAm avea de analizat si alte posibilitati de functionare in viitor a societatii sau macar sa vedem de ce soarta pare implacabila si ne conduce spre o organizare de tip tehno-globalist-sclavagist.
Punctul de plecare este faptul ca societatea de acum, bazata pe crestere continua, este pur si simplu nerealista. Clar ca s-a ajuns la punctul care cere o schimbare majora iar nu carpeli pentru ca scartie si sta sa se rupa din atat de multe parti incat n-ai cum s-o mai mentii decat artificial (adica asa cum se procedeaza acum cu tiparirea de bani si bule peste bule care stau sa crape).
Si ce sa pui in locul ei? Iar daca ne gandim bine avem la dispozitie un model verificat si testat pe larg care functioneaza destul de bine. Nu-i perfect dar pare ideal pentru o perioada de tranzitie (acesta nu-i finalul - acela arata mult mai "bine" din perspectiva unor psihopati care reduc fiinta umana la nivelul unor gandaci specializati). Are neajunsurile lui si se cere ajustat dar exista deja solutii pe masa mai-marilor. Seamana teribil cu un neo-comunism, adica o societate in care oamenii sunt piese ale lego-ului, proprietatea individuala abolita, adevarul instituinalizat iar libertatea legiferata strict, fiind mai degraba o notiune abstracta, greu pana si de imaginat in lipsa unor modele din viata reala.
De retinut este faptul ca o conditie esentiala pentru buna functionare a oricarui sistem este controlul. Asta spune orice manual de management. Este abc-ul conducerii de fapt. Ajungem astfel sa constatam ca supravegherea continua (ubicuua) a cetatenilor devine o necesitate. Insa nu numai a actiunilor ci si a intentiilor pentru ca prin cunoasterea gandurilor se defineste potentialitatea actiunilor. Pentru aceasta va fi folosita tehnologia. De ce? Pentru ca exista deja si poate face cu succes acest lucru.
Pe de alta parte IOT-ul combinat cu AI si ceva inginerie genetica va reprezenta o revolutie tehnologica (1989-ul de care vorbeste DD) prevazuta de altfel in documentele oficiale europene inca de prin anul ... 2005 daca-mi aduc bine aminte. Lucrurile nu sunt asadar noi si neprevazute. Exista si o agenda. Ea se numeste Agenda 2030 in care se regasesc toate cele de mai sus. Este oficiala iar nu vreo aiureala de care sa se vorbeasca pe la colturi. Poate s-o studieze oricine.
Problema care se pune este cat de realizabila e aceasta Agenda 2030 (cine o citeste ar zice ca-i pura fantezie prin prisma faptului ca diferenta intre situatia de astazi si cea de peste doar cativa ani este imensa). Ca sa se implineasca este clar ca ar trebui schimbat cam tot ce cunoastem acum.
ȘtergereIar aici avem un punct de vedere al lui DD care spune ca "Occidentul de azi e absolut similar Chinei Revoluției Culturale: își dărâmă statuile, caute să îngroape istoria și să clădească o societate pură pornind de la zero. E posibil? Istoria ne-a demonstrat până acum că nu." ceea ce ne-ar duce cu gandul ca lucrurile nu stau chiar asa si ca drumul pe care merge acum lumea nu are sanse reale sa o conduca in directia aceea de cosmar pentru un om normal.
Afirmatia lui DD este insa o contradictie in sine. Vazand China de astazi ca lider mondial n-avem cum sa nu ne indoim de ea (sa nu ne pacalim PIB-ul SUA este mai mare doar datorita masinatiunilor financiare, n-are legatura cu realitatea palpabila - americanii traiesc bine pt ca dolarul este inca principala moneda de schimb si de rezerva la nivel mondial, deci toata lumea contribuie la bunastarea lor, insa ceea ce pot face ei cu forte proprii este incomparabil mai putin si, nu de putine ori mai prost, decat China, spre exemplu).
Si nu ne aflam deloc in conditiile Revolutiei Culturale chineze pentru ca atunci cand spunem ca o luam de la zero intelegem de fapt ruperea doar acelor legaturi cu trecutul care ne impiedica sa construim viitorul. Spre exemplu, n-are rost sa ne cramponam de o valoare perimata precum, sa zicem, ... patriotismul. Acesta este bun numai la un nivel superficial de genul asa-zisului patriotism local cand se intalnesc un brasovean de la munte cu un constantean de la mare insa nu mai mult decat atat astfel incat sa duca la existenta unor granite, legi diferite, sistem fiscal independent si chiar de multe ori la lipsa unei limbi pe care sa o vorbeasca toti incat toata lumea sa se inteleaga cu toata lumea.
Din acest punct de vedere patriotismul este o valoare invechita pentru ca este o frana in calea unei societati ... deschise (ce "frumos" suna, nu?). La fel este si cu familia care e un cuibar de perpetuare a mentalitatilor invechite care franeaza schimbarile din societate prin conservatorismul sau si duce la cresterea necontrolata a populatiei cu elemente nesanatoase.
Demolarea lumii vechi nu vine asadar cu o tabula rasa ci cu noi reguli si valori care au fost deja testate si cultivate cu sarg de cateva zeci de ani insa care nu au avut ocazia sa se afirme din cauza mentalitatilor retrograde ale unor oameni mult prea conservatori.
Insa o criza puternica ii va pune pe toti la colt si-i va disciplina pe dizidenti pentru ca toti vor avea nevoie de un cupon de supravietuire care nu va putea fi obtinut decat de catre cei reeducati (nu va ingrijorati, pentru moment va fi acceptata si reeducarea declarativa; fiti siguri ca nu vor fi atat de prosti incat sa creada ca v-ati schimbat peste noapte atitudinea subversiva dar importanta este acceptarea noului sistem asa cum se intampla in prezent prin acceptarea cvasi-unanima a purtarii botnitei pe strada astfel incat toata lumea sa perceapa un pericol iminent si adeziunea la noua ordine politica sanitara). Chiar daca nu este din convingere nu-i nici un bai. Este un semnal suficient de bun ca se poate merge mai departe cu implementarea Agendei.
ȘtergereSunt multe argumente care spun ca legatura cu lumea veche trebuie taiata din radacini. Avand nevoie de o lume in oglinda cu ceva veche este esential pentru cei care gandesc aceasta schimbare sa reuseasca o inversare la nivelul mintii oamenilor iar noile generatii sunt terenul fertil pentru ca ei reprezinta viitorul (ex. vedeti lupta care se duce cu studierea in scoli a istoriei, geografiei, a limbii romane etc.; pana si latina deranjeaza).
Avem deja o serie de oameni pe care-i vedem ca gandesc in paradigma noii lumi si-i zeflemim considerandu-i prosti. Or fi in acceptiunea unora iinsa ei sunt reeducatii, nucleul pe care se construieste noua lume.
Singura discutie este in privinta vitezei cu care se va produce aceasta schimbare. Parerea mea este ca ea va fi pe repede-nainte insa aici este o alta discutie.
@Angela, timpul de impunere a "noii paradigme" depinde de amploarea / intensitatea reactiilor. Daca "sclavii fericiti" (vb lui Hurduzeu) vor fi incantati, atunci timpul va fi scurt. Daca nu....oricum vor introduce AI, treptat - dar asta va fi problema urmatoarelor generatii.
Ștergere@ Cassius
ȘtergereNu stiu ce vom face amandoi in 2030 dar tare as vrea sa vorbim atunci despre asta.
Eu nu stiu de ce crezi ca un program UE cu termen 2930 e asa...cert. Birocratii aia fac totul in planuri cu cifre rotunde. Asa au zis ca si fumatul se va reduce cu imbecilitatea lor de restrictie,ori eu nu am sesizat ca intr-un deceniu oamenii sa nu mai fumeze (ca de prin 2010 au inceput sa taie acces la tigari).
ȘtergereIar eu sigur nu ma voi lasa.
2030 voisem a scrie, evident.
ȘtergereEste un reper. Nu se va face tot ce scrie acolo dar si numai jumatate daca se fac ...
ȘtergereȘi-a trimis Elon Musk mașina în spațiu.
RăspundețiȘtergerehttps://autoblog.md/video-cea-mai-puternica-racheta-din-lume-reusit-sa-duca-cosmos-primul-automobil-o-tesla/
Si acolo tot singura se conduce?
ȘtergereMare lucru dom'le ...
O conduce Starman :)
ȘtergereAhaaa ... ;)
ȘtergereÎn jurul lui Musk se naște deja o mitologie tip "Iron Man".
ȘtergereNu-i neg meritele, dar să nu credem că tot ce face "musca" provine din creierul "muștei".
Aici votez cu @Angela. E triumfalism al agendei "tehno".
Si @y spune acelasi lucru.
ȘtergereSubscriu. Inca nu-s lamurit cum de l-au lasat "de capul lui" petrolistii. Ca sa bagi Tesla trebuia si "spate", nu doar parale.
Ștergere@ Cassius
ȘtergereDe acum gandim verde. Politica globala, instrument de inrobire a oamenilor, superior intereselor petrolistilor.
Energia verde este acum noul petrol.
Eu stiu. Dar ma mir ca nu-si pune intrebari restul lumii. Si ca veni vorba, desi a facut ceva valva, masina "verde" nu e chiar asa populara.
ȘtergerePai este o excrocherie si multi inteleg asta. Oricarui om ii este greu sa renunte la o masina cu caracteristici decente ca sa-si ia alta mai slaba si mult mai scumpa.
ȘtergereDar in cazul masinii verzi poate s-o conduca si altcineva. Nu ca n-ar putea si la celelalte mai noi dar la cele verzi e floare la ureche. O parchezi si-o bagi in pom cand vrei.
Societatea viitorului este de tip comunist. Incontestabil. Indivizii nu vor avea bunuri proprii decat simbolic (si la puscarie ai lucrurile tale). Proprietatea n-o vad insa de stat (pentru ca statele nu vor mai exista) ci mai deggraba mega-corporatista de genul ca unii detin apele, unii pamantul, altii fac roboti samd.
RăspundețiȘtergereStatul global, nicidecum statul national care este o entitate perimata ce sta acum in calea istoriei.
RăspundețiȘtergereLa fel cum suprastatul european anuleaza practic tarile care-l compul la fel va fi si cu suprastatul global care va inghiti suprastatele regionale.
RăspundețiȘtergereIn Europa statele nationale sunt sparte in regiuni care ajung sa aiba legatura direct cu Bruxelles-ul.
Daca ar lasa lucrurile sa mearga de la sine ar fi un proces relativ indelungat (cateva zeci bune de ani) dar el va fi accelerat.
Si toare resursele naturale vor fi privatizate catre corporatii care stiu mai bine sa le administreze. Si sa fii incredintat ca vom plati si pentru aer.
Nu gandesti prea verde dar ai timp sa te conformezi.
Câteva reflecții privind decăderea statului național.
RăspundețiȘtergereE drept, de prin 2000 încoace conceptul decade. Dar de ce ? Doar din cauza propagandei "open society"? Sau din cauza fiecărui "poporean"?
Păi dacă e o valoare naturală, cu valoare intrinsecă (precum familia), atunci, în ciuda fluctuațiilor de intensitate, nu va dispărea nicicând.
Dacă e însă o valoare cultivată (de alte propagande, vechi), atunci va fi înlocuit de alte cultivări, mai noi.
Altfel spus : este patriotismul o noțiune pe care o simți, lăuntric, sau e ceva ce trebuie învățat ? Dacă e prima variantă, atunci e o valoare autentică. Dacă provine doar dintr-o anumită formare / condiționare, atunci, în esență, nu e nici mai bun, nici mai rău decât alte noțiuni ce pot fi induse - precum globalismul.
De aici reiese o concluzie rece : un stat nu poate fi mai național decât dorința fiecărui cetățean-component de a fi...național. Dacă (să spunem) o mare parte va simți / gândi precum colegul @devlin (cosmopolit, să sintetizăm), ideea de național va decade iremediabil.
Bre "dezbatatorilor", ia hai la un off-topic : mai incercam ceva sa facem forum, sau ne chinuim pe acest format ?
RăspundețiȘtergereNu de alta, dar se pierd o multime de idei, emise in ultimele 2 luni (de la multi colegi). Plus ca am scapa de trolli, ba s-ar mai calma si cei ce cred ca "spionii" se strecoara in curtea lor.
Nu e o intrebare doar pt.DD.
@ Hayde
RăspundețiȘtergereAi dreptate in general dar este nevoie sa introduci in ecuatie si interesele care vad statul national o frana in calea ... unii ii spun dezvoltare dar eu n-o pot numi asa. Si nu este doar propaganda ci interese corporatiste uriase (ex. spuneam deunazi ca micimanii nostri pe care DD ii numeste tradatori nu pot fi numiti asa decat daca vezi situatia prin prisma statului national Romania insa daca o privesti prin prisma UE in care romania ete doar o regiune chiar are sens sa cedam portul si alte alea, la fel cum si indienii au cedat pamanturile spre binele Americii).
Individul este deja pe planul al doilea. Ce simte, ce gandeste, ce face etc ajunge sa se subordoneze intereselor ... superioare si isi schimonoseste mintea si sufletul in consecinta. Asa ajung corporatistii sa gandeasca in acord cu cerintele stapanilor. Sunt victime, stiu, dar devin tortionarii celor care nu se aliniaza gandirii lor.
Un "papagal" cu sentimente nationale este un cosmar pentru corporatii asa ca se vor stradui ca astfel de indivizi sa fie cat mai putini si sa nu ajunga in pozitii care le-ar putea incomoda.
Cu tristete spun ca epoca statelor nationale este la apus.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergerePai face, daca vrea. De la munca lui ne adunaram pe aici. La Semoer e problema ca a fost acaparat de admini progresisti. Nu cenzureaza, dar nici mu incurajeaza alte idei. De aia, desi are format util si elegant, abia daca sunt 2-3 postari la...saptamana.
Ștergere"Semper" e un subsidiar al ONG-ului omonim, unde sunt și membri (onorifici) de notorietate. Acolo ori au avut sprijin M.Ap.N, ori au accesat alte fonduri.
ȘtergerePoate de acolo și orientarea foarte..."corectă".
Se poate, nu exclud.
ȘtergereDar cred ca si ei, ca si alte forumuri interesante din perioada 2000-2010, au decazut din motivul expansiunii Facebook.
Ar merge si Reddit. Dar de ce nu ne batem capil sa facem ceva precum Semper Fidelis ? Acolo au si loc pentru articole cu comment, si forum pe categorii, chiar si chat-box, unde se mai injura unu-altu'.
RăspundețiȘtergereAr costa prea mult ? Poate ne lumineaza cineva nai priceput.
@ Adam
RăspundețiȘtergereIntrebari pertinente si absolut legitime. Este o tema foarte interesanta si de cea mai mare importanta. Din punctul meu de vedere sper sa o discutam cu proxima ocazie. Acum tb sa plec.
Bun, sa nu cadem iar in paranoia - ne-am distrat ieri.
RăspundețiȘtergereE destul un mail pentru inregistrare, creat ad-hoc.
Si apoi, doar nu vom pune bombe pe acolo, Doamne iartă!
L-as face eu, dar nu am calificari. As putea sugera chestii de design, insa chichițele IT ma depasesc (si nici nu ma claxoneaza, nesimtitele..ma lasa in urma pe tacute).
Bine, vedem. Eu doar am amintit ideea discutata acum ceva timp. Par a da tarcoale trolli sau neghiobi, iar eu n-o sa stau sa ma rastesc la toti aiuritii - blogul ar deveni o hazna, spre incantarea unora.
RăspundețiȘtergereMda, am vrut sa postez ceva dar nu m-am prins cum. Pe reddit doar am mai citit, niciodata n-am activat
RăspundețiȘtergereBun. Am scris ceva.
RăspundețiȘtergereDar tot nu putem scapa de prostovani. Cum ne-am inscrie noi, s-ar inscrie si altii. Daca nu e moderare stricta, iar vom avea gunoaie gen @Ion (scuze ca am murdarit ecranul numindu-l).
RăspundețiȘtergereOk. Dar deocamdata sa vedem ce zice titularul.
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei - ref. la articol - si eu cred ca Statia Spatiala Internationala nu va mai avea multe zile. Si nu vorbesc doar de gradul de uzura (asta s-ar mai putea drege) ci de faptul ca nu mai exista aceeasi cooperare ca la momentul lansarii. Cat de repede va fi lansat altceva similar...e mai greu de estimat.
RăspundețiȘtergereAsa e. Dar vom vedea daca acest nou avant spatial este real, sau doar un narativ de prostit lumea. Nu de alta, dar la cate cețuri se prefigureaza in anii urmatori, numai de aruncat bani in vant nu vor avea chef.
ȘtergereAici eu n-as fi atât de convins ca voi (nu despre SSI ci despre cooperarea spațialā între giganți).
ȘtergereDin 1990 încoace, niciodatā nu au fost sincope sau certuri în domeniu. Americanii au zburat bine-mersi cu rachete rusești, de la Baikonur, chiar și dupā tensiunile izbucnite în 2014. Pe mine mā mirā cum nu...mirā pe nimeni în mass-media consacrate. Adicā, pe fațā, se acuzā, se exclud...embargou, sancțiuni, amenințāri etc., dar când e vorba de cosmos sunt frați buni. Din ce știu, rușii n-au oprit sau condiționat niciodatā lansārile US din zona lor, nici n-au crescut tarifele ca represalii.
Bizar. Deci sā nu ne grābim a crede cā fiecare "își ia jucāriile" și pleacā.
Pai nu e de mirare. De vreme ce realitatea nu "pusca" cu ce titreaza presa "oficiala", unii si-o explica prin fel si fel de teorii (a mai tare fiind ca-s uniti contra ET...haha!).
Ștergere@ Hayde
ȘtergerePropaganda apartine psihopatilor dar de ambele parti sunt si multi oameni normali care in timp s-au cunoscut si au creat relatii.
In privinta cercetarii spatiale americanii n-aveau cum sa se supere pe rusi pt ca nu aveau cu ce sa se duca sus. Acum s-au mai stricat de cand cu Space X.
Comandantii din Siria dar si cei insarcinati cu comunicarea intre armate se inteleg bine. Iar contributia lor a fost esentiala in evitarea unor ciocniri care altfel nu se stie unde ar fi dus samd.
Dar, @Hayde, de cand cu initiativele spatiale Tesla - sprijinite si de Trump, oficial - cooperarea cu rusii (bizara in ultimii ani cu "sanctiuni", consimt) se apropie totusi de final.
ȘtergereAngie, mi-ai luat "vorba din gura". Oricum e bizar ca americanii una zic, alta fac - dar mai bizar e cat de putini sesizeaza asta in public (desi SSI nu e ceva secret).
ȘtergereCu cercetarea spatiala cred ca se vor separa apele. Militarizarea cosmosului impune pastrarea unor secrete asa ca cine poate isi face propria statie (sa poata in primul rand sa-si duca oamenii la ea).
Ștergere@ Angela
ȘtergereHmm, tot cu speranta desarta a separarii apelor... a segmentarii unupolaritatii lumii. Te inteleg..asta ar ascunde o sansa, o speranta a unei "eliberari"...dar din nefericire pactul initierii lumii noi a exclus aceasta posibilitate. Nu se militarizeaza nici un cosmos...filme...
Toata tehnica detinuta in "secret" de rusi de fapt apartine tuturor puterilor...si tot ce fac in prezent este rezultatul unui efort colectiv chiar daca nu este vizibil pentru oricine.
Este extrem de greu sa ne rupem de sintagmele trecutului insa cu putin efort vei reusi si tu.
Faptul ca foate multe tehnologii noi sunt in standby este deasemenea rezultatul unei strinse intelegeri intre ei.
ȘtergereNu vor da drumul la nimic pina nu vom fi adusi la un nivel nou al constiintei la cea rationala.
Captain Dan, the Aliens are trying to take the control of the Flying Dutch !
RăspundețiȘtergereHaahaa ! Buna asta.
RăspundețiȘtergereDeci sa inteleg, suspiciosule marinar @Moca, ca tu vrei sa "vorbeste" cu noi ? Nu-i cu plata, sa stii.
Apropo de bugete uriase.
RăspundețiȘtergereTin minte in 2016 panarama de Tramp le a dat un buget de vre o 6 miliarde NASAi cu potential nelimitat daca vor avea nevoie, i a uns pe veterani, armata a sustinut o in mai toate demersurile. Totul a fost facut in speranta ca structurile aatea de putere il vor sustine la urmatoarele alegeri, si ce au facut cu totii, in frunte cu armata?
S au kkat pe freza lui!
N am mai avut demult un asa SHOW!
N-a fost chiar inutil efortul "blondului". In pofida unui malaxor mediatic, nu doar ca si-a pastrat voturile, dar a mai luat si 12 milioane in plus.
ȘtergereDoar ca, precum la sah, si in jocul asta muta si adversarul - iar ailalti au mutat mai...smecher.
Asa este, eu reflectam mai mult catre ideea de aliante,loialitati, chiar amicitii daca nu prietenii.
ȘtergereCa sa vezi de cine esti inconjurat in politica.
Toti l au tradat ca pe Cezar
Asa pare.
ȘtergereDoar ca Trump nu prea a fost Cezar.
Si oricum, nu Trump e problema "celorlalti" - ci grupul care l-a impins in fata pe "blond".
Poate mai apucam sa vb despre asta - la 'merloci lucrurile nu-s chiar asa transate.
Cum spuneati cu alta ocazie, exista popoare carora nu li se potriveste democratia! Parerea mea este ca si poporul roman face parte din aceasta categorie, iar sintagma din anii '90 "e democratie, fac ce vreau" confirma aceasta afirmatie! Poate ca o societate dupa modelul chinezesc este cea mai potrivita pentru acest popor , iar prostimea va fi dresata, pentru ca e clar ca nu s-a reusit civilizarea ei! Atunci cand cocalarul va trebui sa foloseasca cateva luni cu troleibuzul va invata sa respecte regulile de circulatie, sau atunci cand va circula pe jos va invata sa nu mai manance seminte in tramvai si sa nu-si puna picioarele pe scaun!
RăspundețiȘtergerehttps://www.youtube.com/watch?v=fy9u4ZuuLIs
RăspundețiȘtergere@Adam- Sa incepem cu ceva anterior zilelor noastre .Al 2-lea razboi mondial .....cine l-a subventionat ? Statul sau privatul? Cine avea interes sa vanda tehnica militara statul sau privatul? STATUL a pierdut RAZBOIUL cu PRIVATUL prin intermediul politicului CORUPT. Lipsa razboi , lipsa afaceri cu tehnologie militara ! Corporatiile au deja propriile lor scheme de a substitui ceea ce unii din voi mai cred ca se numeste STAT . De ce se pune accent pe abolirea nationalismului, a familiei dintre un barbat si o femeie , educatie de tip political corect , sistem de sanatate mediocru ......matricea e mai complexa de atat . DAR, noua oranduire , noii arhitecti ai lumii , nu bani mai vor ,sunt deja ai lor tot ce exista ca masa monetara ! Ei vor CONTROL TOTAL !
RăspundețiȘtergere