luni, 17 ianuarie 2022

Adevărata corupție


Încă de la apariția nebuniei Repo din 2019 am insistat asupra dimensiunii impresionante a facilității. Niciodată până atunci nu se văzuse un asemenea „morman de bani” scos la mezat de către FED. Am revenit de vreo câteva ori asupra sa deoarece pare extrem de cusută cu ață albă apariția COVID-ului după acel eveniment. O aplecare însă ceva mai abruptă asupra evenimentelor ne arată însă cam cât de mare e dimensiunea corupției în „țara necorupților supremi”. 

CDS sau Credit Default Swap este un instrument derivat de protecție la riscul de credit. Mai pe limbajul omului de rând, CDS-ul este un fel de contract de asigurare de risc de neplată. Adică, Gigel ia credit de la bancă, dar bănii îi e frică să nu intre Gigel în șomaj și astfel să nu-și mai plătească ratele. Pentru acoperirea riscului, banca încheie o asigurare cu o contraparte care se angajează să ramburseze creditul lui Gigel(și dobânzile aferente) în cazul în care acesta nu mai dă banii. Desigur, dacă Gigel e un chirurg de renume, costul adițional al CDS-ului este mai mic decât dacă Gigel e zilier. Sper că ați înțeles pe scurt cam cu ce se mănâncă acest instrument. 

Adevărata funcționalitate a CDS-urilor se vede în bonduri și obligațiuni. Pentru un investitor care cumpără o obligațiune pe 30 de ani, emisă de o companie bună în prezent, se pune problema protecției investiției. N-ai cum să știi că în 30 de ani acea companie va mai exista. Și-atunci îți asiguri protecția printr-un CDS. Partea ciudată e că aceste instrumente se tranzacționează pe piețe OTC, addică nereglementate. Mai mult, întrucât piața CDS a devenit una imensă, se fac speculații masive, și se tranzacționează de la unul la altul, astfel încât e aproape imposibil de aflat entitatea care garantează respectivul contract. De aceea una dintre principalele componente ale crizei din 2008 au fost CDS-urile(acolo era vorba de o împachetare și derivare în lanț a instrumentelor financiare astfel încât se ajungea la niște monștri financiari care, după cum s-a văzut, au înghițit și încă mai înghit tone de bani!).

Acum să vedem ticăloșia. Încă de prin luna mai 2019, lumea business-ului avea un „om bolnav”, anume gigantul turistic Thomas Cook. Firma mergea prost, fiind cât se poate de clar că modelul său de business nu mai funcționează. Datoriile, de asemenea, erau cât gardul. Astfel, pe 22 mai 2019, Fitch dă rating CCC+(nerecomandat investiției, cu riscuri substanțiale) pentru datoriile Thomas Cook. Pe 17 iulie, Fitch retrogradează Thomas Cook la CC(faliment iminent, cu o mică posibilitate de evitare). Pe 5 septembrie, Fitch retrogradează compania la C, iar în 11 zile Thomas Cook se pune sub protecția legii falimentului. Rețineți datele!

Așadar, pe 16 septembrie, cu doar o zi înainte de mega-operațiunile REPO, 2.7 mld. $ au explodat pe piața CDS ca urmare a intrării sub protecția legii falimentului a Thomas Cook. De asemenea, o groază de alte evenimente anunțau că „drobul de sare” e pe cale să se prăvălească: marile bănci internaționale au anunțat concedieri a aproximativ 60 000 de oameni întrucât, între altele, veniturile din tranzacționare ale marilor bănci de pe Wall Street scăzuseră cu aproximativ 25%. Ceva se întâmpla. 

Mai mult, aproximativ 7% din expunerea Thomas Cook a fost short-ată(conform The Guardian) de două fonduri de investiții: TT International și Whitebox Advisers. În spate mai e o șmecherie. Mirosind socoteala care începe să pută, marile bănci și-au vândut expunerile în SUA și au început să short-eze piața CDS de pe piețele internaționale. Acela e momentul în care a intervenit FED-ul, cumpărând o bună parte din CDS-urile de pe piață(de fapt luându-le ca și colateral!) și asumându-și astfel plățile pentru o bună parte a creditorilor Thomas Cook. E de văzut aici și ce anume investitori și-au recuperat banii deoarece nu toți au avut „norocul” să fie în zona privilegiată. Așadar, marile bănci de pe Wall Street, nu numai că nu și-au asumat nicio plată, dar au mai și profitat speculând de pe piața internațională CDS-urile cu bube.

De altfel, în 2019 piața CDS a trecut printr-o nouă sincopă, acoperită de data asta cu dărnicie de FED care, în unele cazuri, s-a transformat în creditor de ultimă instanță, o poziție cel puțin dubioasă pentru piața de capital unde pierderile se marchează, nu sunt acoperite de Banca Centrală.  Având în vedere că până la sfârșitul anului FED a pompat peste 4 tln $, e clar că au fost multe putreziciuni în piață. Și dacă mai adaug că până pe 2 iulie 2020 programul REPO al FED a ajuns la 11.23 trilioane $ , devine limpede că FED-ul s-a comportat ca un veritabil aspirator de rahat!

Coroborați ceea ce v-am spus acum cu informațiile referitoare la implicarea armatei SUA în proiectul COVID, informații scoase la lumină de Project Veritas. Chiar credeți că a fost întâmplătoare criza COVID 19? 

Să vă mai spun una în loc de încheiere: pe data de 10 septembrie 2001, Donald Rumsfeld - Ministrul al Apărării SUA la acea dată, a organizat o conferință de presă în care a anunțat că din conturile Pentagonului lipsesc peste 2.3 trilioane de dolari. La data respectivă suma reprezenta 23% din Bugetul SUA, bani despre care nu se știa unde sunt! Înțelegeți magnitudinea? 23% din Bugetul celei mai mari economii a lumii erau de negăsit! Ei bine, cu toate că informația era una abruptă, doar o zi mai târziu a fost dată uitării. Și toată lumea nu-și mai amintește decât de 9/11. Deci, ce spuneați despre COVID?

17 comentarii:

  1. Falimentul agenției de turism Thomas Cook, anunțat la începutul acestei săptămâni, a afectat în jur de 600.000 de turiști în țări din întreaga lume.

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/efectele-falimentului-thomas-cook-ajung-si-in-romania-cati-turisti-sunt-afectati-1192028

    Deci ce pandemia a fost sa inchida procesele facute de turisti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pandemia a fost să acopere falimentului SUA, prin ingerarea cds-urilor. Și totodată a falimentării indirecte a tuturor investitorilor din Thomas Cook. Acum masa credala se va face cu ușile închise, iar creditorii ( fondurile de pensii private ) o vor lua în bot în fața băncilor.

      Ștergere
  2. Când se va termina aceasta pandemie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marile elite o vor permanenta.
      Ei sa consume cat pot si noi sa mancam de sub unghie.
      Nu astepta sa se termine curand.
      Razboiul pshihologic va continua.

      Ștergere
    2. U 20:47
      Inca mai avem foarte multe corcoate de pierdut de aia tremuram.

      Ștergere
  3. Mare belea pe capul omenirii e sistemul creditelor bancare cu dobânzi, sistemul acțiunilor și obligațiunilor, sistemul contractelor futures, sistemul asigurărilor, sistemul subvențiilor, etc...

    RăspundețiȘtergere
  4. prin 2001, bugetul pentagonului era de aprox 365 miliarde $ pe an adica 1 mld. pe zi, deci este aproape exclus sa fie absenti la apel 2.3 trilioane (2300 de melearde de bistari) mai ales ca banii astia nu sad asa in conturi. Cat despre REPO se stie.
    Covidu are legatura antefinala cu bistarii, ultima legatura e Puterea =L/T.

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S.
    Si totusi ..... https://www.youtube.com/watch?v=l8GsP-8dKOE
    TOM PAXTON - Sold A Hammer To The Pentagon

    RăspundețiȘtergere

  6. COVID = (Canceling Our Virtually Infinite Debt)-9/11 Plandemic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un om simplu nu anuleaza datoriile pe care cineva le are la el, deci nu strica sa crezi partial din ce vezi , citesti si auzi.

      Ștergere
    2. Schema e sa-i momesti din nou si din nou pe vulg, caci pe cei de pe scarile superioare ii momesti cu contracte. Vulgul va fi momit cu promisiunea anularii datoriilor, asa cum bolsevicii au promis o lume minunata in care prostimea sa conduca si ghici ce, prostimea chiar conduce...
      Inflatia de cerere strica tot, toate proastele si cocalarii au masine si se dau cu iele, dezvoltati singuri.

      Ștergere
  7. Covid a fost creat intetiont sa acopere o noua criza economica.
    Agenda e alta si nu are nici o legatura cu sanatatea.
    Idea este sa convinga oile sa fie sacrificate usor, prin otrava, injectii, global warming.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pe langa scopul/scopurile primare, 9/11 s-a dovedit a fi un experiment psiho-social imens, de maxima importanta pentru cei de la butoane. Probabil neintentionat. Dar faptul ca oile au vazut cu ochii, au auzit cu urechile lor si totusi n-au crezut, le-a deschis psihopatilor drumul spre ce se intampla azi si au stiut inca de atunci ca oricate greseli ar face, oricate neconcordante si lipsa de logica ar demonstra, oricate minciuni ar spune, prostimea planetara va crede naratiunea oficiala a mass mediei, nu realitatea palpabila si va ignora propria ratiune. Ce sa zic, bravo lor, psihopatilor! Am dovedit ca suntem cea mai idioata specie de pe planeta. Pana si animalele ne sunt superioare, datorita instinctului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant punct de vedere, cu care tind să fiu de acord. Totuși au fost foarte mulți care nu au înghițit pe nemestecate gogoșile oficialilor.
      Cu aceștia ce facem? Îi scoatem din rândul "speciei" umane?
      Osândirea colectivă niciodată nu a fost corectă...

      Ștergere
  9. Nimic Nou sub Soare, vorba Eclesiastului. "Helita" își bate joc de vulg pentru că poate, și asta le dă satisfacții, ce este mai grav e că vulgul a devenit masochist , vulgului a început săi placă biciul și lanțurile, umilința și traiul mizer, sclavul în antichitate era conștient de stare în care se află, astăzi scavului modern sclavia i se pare virtute, cere să fie biciuit și legat în lanțuri(vacinat și certificat). Ciclurile speculative au înlocuit ciclicitatea economiei, nici nu se mai pote vorbi în termeni concreți despre economie, în imperiul nor atlantic economia sa transformat într-o sală de păcatele și atât. Dacă china se supăra, asistații și truditori din imperiul nord atlantic, rămân la propriu desculț,in curând, pentru cei mai mulți, a poseda o pereche de tenișii va fi un privilegiu care puțini și-l vor permite. Profitul este privat, pierderile sunt naționalizate, vina este aruncată pe proști de serviciu, de asta au și fost scoși la înaintare. Rușii au fost capabili a-și restructura imperiul(URSS-UL), pentru a salva ce mai putea fi salvat, pe când occidentul nu-l văd capabil de o altfel de strategie, ăștia mergând pe principiul ori tot ori nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dac tot citezi din KOHELET (Eclesiastul in denumirea lui normala), sensul vietii este sa aplci regulile lasate de Dumenzeu, nu sa creezi tu reguli noi si sa pui pe altii sa se inchine la ele.

      Ștergere
  10. Am zburat doar odata cu Thomas Cook: stewarzi 40 ani +, zbor de 5 - 6 ore ( Manchester, UK - Hurghada, Egipt ) fara masa inclusa in pretul biletului ( aproape £ 400 pt 2 sapt pe final de Decembrie ( inclus Craciun, Anul nou )), bagaj de doar 6 kg inclus in pret )... nu am fost impresionat. Mi s-a parut pacaleala, dar era " cea mai buna / ieftina " oferta.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)