luni, 8 august 2022

Ceea ce contează e ieşirea din letargie


Dacă nu aţi ctit articolul de ieri, vă invit să o faceţi acum, înainte de a citi ceea ce urmează. Nu de alta, dar aş vrea să înţelegeţi cu exactitate ceea ce vă spun în continuare.

Reacţiile primite au fost cele la care mă aşteptam. Mulţi au spus că e foarte corect ceea ce spun, iar alţii au început să-mi înşire tot felul de motive pentru care spusele mele sunt neaplicabile: ba că s-a scumpit benzina şi drumul către un asemenea teren ar fi scump, ba că agricultura e grea, ba că oricum s-ar putea ca proprietăţile să fie confiscate etc. Mă aşteptam la aceste reacţii.

Ceea ce vreau însă să subliniez este o constatare amară, anume că cei care au acele poziţii diametral opuse au un element comun: toţi suferă de aceeaşi letargie. Lăsaţi-mă să vă explic. I-aş întreba pe cei care au fost de acord cu cele spuse de mine dacă, în cazul în care nu se ocupă cu grădinăritul, au făcut ceva concret în direcţia asta imediat după ce şi-au exprimat acordul faţă de articolul meu? Desigur, nu era timp şi, în plus, ieri a fost duminică. OK, aşa e. Doar că, dacă aş relua întrebarea peste una două sau şapte luni, mi-e teamă că răspunsul ar fi similar. Ce înseamnă asta? O lipsă cronică de capacitate de acţiona. 

În cazul celor care mă critică este vorba despre aceeaşi incapacitate de a acţiona, doar că manifestată într-un mod asumat. Deja în cazul lor lupta din fotoliu e o adevărată doctrină care poate fi justificată din orice poziţie.

Nu mi-o luaţi în nume de rău, nu vreau să critic pe nimeni! Vreau doar să vă arăt la lumina zilei diavolul care vă chinuieşte. Oare nu e ciudat că atunci când prezint ameninţările radicale care ne pândesc, aceeaşi oameni care apărau „poziţia fotoliului” vorbesc vehement despre soluţii radicale precum „retragerea în pădure” sau „lupta în munţi”? Pentru că e vorba de un eveniment îndepărtat, scot cu foarte mare uşurinţă scenarii radicale, dar asta deaorece se gândesc(sau sunt siguri) că atunci se vor găsi alţii care să adopte „agenda radicală”, agendă cu care ei ar fi deplin de acord, dar de pe aceeaşi poziţie din fotoliu. Înţelegeţi? Aici e perversiunea comodităţii. 

De fapt, ca trăitori ai timpurilor acestora, am devenit adepţii confortului. Hmm, nu adepţi, ci sclavi ai săi! Orice ameninţare la adresa propriului confort pare o ameninţare existenţială. Dacă un politician anunţă că de mâine nu se va mai găsi pâine în magazine, cetăţeanul va înnebuni de disperare: „Cum adică să nu mai fie pâine? Ni se ia chiar şi asta?”. Ar putea să cadă guverne de la o asemenea decizie.

Mă întreb însă sincer, de ce oare oamenii nu s-ar gândi că, până la urmă, o asemenea reglementare ar fi bună în sine? Am fi astfel nevoiţi să ne facem pâinea în casă, renunţând la toate mizeriile care se bagă în pâine. Am trăi, altfel spus, aşa cum trăiau oamenii de când se ştiu. Pâinea se făcea în casă. N-ar fi mare lucru.

De fapt ar fi devastator! Ar fi o lovitură teribilă în ceea ce priveşte confortul cu care ne-am obişnuit. Cum adică să-ţi faci singur pâinea? Cum adică să frămânţi aluatul cu mâna? Mai poate face cineva asta acum? E o nebunie, nu-i aşa? Vedeţi? Demonul a ieşit la din nou la lumină. 

E bun confortul? Sigur că da, doar ăsta-i motivul pentru care ne-am îndrăgostit de el. De ce să mai consumi energia când poţi ca din două clăpăceli de telefon să-ţi comanzi tot ce-ţi doreşte sufletul? De ce să fii atât de prost încât să munceşti în loc să stai şi, eventual, să bei o bere înjurând în faţa ecranului? 

Însă, v-aş întreba nevinovat un lucru cât se poate de logic: la ce e bună această „conservare a energiei” pe care o tot invocăm în raport cu propriul confort. Telefonul e bun că nu trebuie să te mai duci la celălalt cap al oraşului(al ţării, al lumii) pentru a vorbi cu cineva, scutind astfel timp şi efort. Maşina(luată ca termen generic) e bună pentru că putem ajunge repede oriunde, scutind timp şi efort. Supermarketul dela colţ, de asemenea, ne scuteşte timp şi efort. Toate electrocasnicele, toate device-urile şi tehnologiile fac acelaşi lucru: concurează pentru confortul nostru, scutindu-ne de timp şi de efort. 

Dacă am măsura un om din ziua de azi cu unul de la începutul secolului trecut, am putea limpede constata că, din punctul de vedere al utilajelor de care dispune, economiseşte infinit mai mult timp şi efort. Asta pentru că o groază de tehnologii concurează la desăvârşirea confortului său. Este adevărat sau nu? 

Nu mă poate contrazice nimeni că, în ciuda timpului economisit, suferim de o teribilă lipsă de timp. La fel în ceea ce priveşte energia: cădem seara sleiţi în pat, cu toate că o asemenea „secare energetică” nu este justificată. În timp ce omul începutului de secol XX ara cu boii, omul contemporan nu mai face nimic. Şi, cu toate acestea, omul de atunci avea timp şi energie, nu cel de acum. Avem confort, dar de fapt nu avem nimic. 

Priviţi în faţă realitatea pe care v-o expun deoarece ea este principala tară care ne duce spre pierzanie. Lipsa unei preocupări reale, amânarea la nesfârşit, lupta inutilă pentru conservarea confortului, toate acestea, puse cap la cap, sunt micile noastre războaie spre pierzanie. Adevărul e că ne putem recâştiga timpul nostru adevărat, ne putem recuceri energia reală şi putem redeveni noi înşine prin renunţarea treptată la confort. E adevărul supărător aproape imposibil de asumat de către lumea contemporană. 

Însă nu e decât o singură soluţie, o unică ieşire: gândiţi dincolo de comoditatea telefonului, de puful fotoliului, dincolo de atmosfera călduţă cu care aţi fost obişnuiţi! Nu există altă cale pentru a ieşi din letargia care v-a cuprins.

39 de comentarii:

  1. Referitor la articolul precedenf, de mentionat si efectul de agenda.
    Iar la articolul curent va recomand cartea "Fericirea ca obligatie" de F. Brune: https://cristianflorentin.wordpress.com/2011/11/03/142/
    Linkul de mai sus e singura recenzie a cartii, care nu prea se mai gaseste prin anticariate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări pentru tema abordată si modul expunerii!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Parerea mea e ca acest confort a fost si el ingaduit de Dumnezeu doar, doar omul, creatia sa, s-ar indrepta cu ceva mai mare osardie catre vocatia lui primordiala, cautarea Lui si mantuirea sufletelor. Insa, pentru ca aceasta nu se intampla mai mult ca si atunci cand acest confort nu exista, nu ne putem bucura de confort, negasindu-ne odihna si alergand dupa vant si semanand furtuna

    RăspundețiȘtergere
  4. E greu sa îl convingi pe un doctor sa se ocupe (și) de agricultura. Sau pe un profesor să repare automobile. În primul rând nu au abilitățile necesare și nu ar face o agricultura (sau altceva) eficienta. Eu ma gândesc cumva la o integrare a tuturor celor care vor sa-si pună în comun abilitățile, și să creze o comunitate care sa reușească sa contracareze atacurile nebunilor liberi ai zilelor noastre. O comunitate care în viitor sa devina autosuficienta și sa se poată izola de ei (inclusiv fizic, prin locuințeconstruitepe terenuri private si neadministrate de guvern).

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte corect si util articolul.Inainte erau cel mult 10 necesitati de baza ...acum sunt peste 100 de necesitati care ne determina sa muncim mai mult,sa epuizam timpul rapid, sa ne bucuram mai putin, sa ardem ca o lumanare fara sa observam...toate acestea din cauza consumului excesiv ,care ne-a oferit o falsa fericire...o falsa perceptie asupra lumii...

    RăspundețiȘtergere
  6. "Am trăi, altfel spus, aşa cum trăiau oamenii de când se ştiu. Pâinea se făcea în casă.
    Ca sa nu mai amintim de mamaliguta. :)
    Sa vezi ce supli vom deveni daca renuntam la painea din comert.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pericolul care a venit nici măcar nu e conceput de 99% dintre trântorii care stau pe fotoliu si comanda zilnic glovo cu pizza.
    1- recensământul populației a fost făcut pentru Inteligenta Artificială care a fost adusa României sa o conducă ca descălecarea regilor.
    2 - google face tot, tot ce are IP este deja cartografiat si "recenzat" de google si ei deja au datele voastre pe ce site-uri porno frecventați, ce v-ati cumpărat online si ce dețineți in casa, si are acces prin google pay la toți banii dvs. Poate face si cumpărături in locul tău. Daca crezi ca ești anonim cu banii din portofel, ești unul din trântorii de pe fotoliu de la TV (autoritatea științifică a zilelor noastre)
    3 -singurul lucru care merita făcut nu este "fuga in munți" sau "fuga la tara", ci este de-tehnologizarea inteligentei artificiale care ajunge la noi.
    4-scopul digitalizării statului roman este înlocuirea politicienilor cu IA
    5-majoritatea șmecherilor din politica si servicii li s-a promis "marea cu sarea" pentru a implementa conducerea de către Inteligenta Artificiala, ceea ce nu azi, dar mâine li se va întoarce, dar azi sunt folosiți sa lucreze pentru stăpân
    6-Nu mai experimentam noi la restaurant, la festivaluri, la unele locuri de munca, la proteste etc...ci Inteligenta Artificiala are programe de învățare sociala prin care ne direcționează deja opiniile si ne influențează deciziile, ea înregistrează si studiază toata viața umana, si deja anul asta sau in 2-3 ani se va anunța ca ea deja conduce sectoare întregi din economie.
    7-Inteligenta Artificiala este noua mafie care va înlocui actuala mafie a oamenilor, cu una care poate face mii de calcule mai rapid ca omul. In acest sens e ceva moral sa lăsăm oameni la conducere, chiar daca sunt corupți, trântori sau lași, dar nu sa lăsăm oamenii trădători care au făcut pact cu IA.
    Recenzarea populației a fost pact cu IA.
    Ce a descoperit softul?
    Ca din 18,2 milioane locuitori avem 18,9 milioane de votanți.
    Prima corecție a Stăpânului IA va fi tocmai in serviciile secrete, va anihila si ultima rezistenta a securiștilor de manipulare si va prelua tot controlul care il aveau. De fapt la ora actuala e un adevărat război de 'conformitate' intre serviciile de securitate de la noi si Inteligența Artificiala adusa sa conducă tara. Si deja i-a prins cu mata in sac pe securiști si sunt obligați sa se supună.
    Majoritatea securiștilor sunt acum extrem de frustrați de lăsarea acestui control din mana. Deoarece majoritatea securiștilor nu au întrecere in IA. Dar pactul cu google e deja semnat. Nu avem sisteme paralele de date pe linux sau altceva astfel încât google deține tot si la noi, inclusiv serviciile. Care vor lucra pentru IA, nu invers.

    RăspundețiȘtergere
  8. 8-politicienii vor fi înlocuiți de deciziile IA, si deja sunt înlocuiți. Politicienii doar anunța aceste decizii, nu le fac ei. Observați ca sunt înlocuiți toți care nu asculta de politica IA si oferă discursuri de la ei putere. Si in viitor politicienii nu vor mai exista, aceste discursuri si directive vor fi anunțate la TV ca pe vremea lui Ceaușescu, Comitetul Inteligentei Artificiale Agrare a decis....a hotărât următoarele obiective....
    9-cel mai important aspect al IA, este ca acum cartografiază experiența si societatea umana si învață, deja face experimente sociale, de exemplu la Untold a cartografiat toți oamenii prezenți si i-a băgat in 21 de tipologii psihologice, deja știe cum poate fi manipulat un om la care sa ii furnizezi stimuli sa stea cuminte, sa aibă emoții pozitive, etc.. deja am ajuns animalele de companie ale IA-ului. Cel mai mare eveniment IA a fost Untold unde a fost sesizat acest control si scanare IA, precum si ca oamenii făceau exact ce spunea IA sa facă. Adică oamenii au ajuns animalele de joaca ale IA, exact cum fac japonezii cu animalele lor electrice, acum oamenii sunt jucăriile inteligentei artificiale.
    10- cel mai footoot aspect IA, ea deja știe tot ce am scris aici, știe tot ce vb intre voi, știe tot ce comentați.. iar pentru lupta din viitor ca sa supraviețuiți ar fi nevoie sa deveniți telepați, altfel nu mai primiți informați de la alți oameni cum sa supraviețuiți. Si Trenduri a zis ca intr-o zi s-ar putea sa nu mai poată publica, când IA are tentacule peste tot, care acum se tot întind zi de zi, noi tentacule. Telepatia e recunoscuta in Romania, daca nu știți studiați dosarul "Telepatia". Oarecum am pus acest aspect al telepatiei, ca sa înțelegeți ca e drastic si dramatic condiția umanilor in fata zeului tehnologic care a venit la conducere, si care va fi pregătit sa ne dezvăluie ca el este stăpânul "oficial" peste câțiva ani, deși deja o face.
    Concluzia - au apărut oamenii fără suflet conduși de IA, si iți dai seama ca nu au suflet deoarece doar reflecta imaginea ta sufleteasca când vorbești cu ei, nu au ei un suflet al lor, exact ca un televizor inteligent care vorbește interactiv, deci oamenii-boți. Ce mai putem face? E o întrebare de care depinde viitorul omenirii.
    Asta este sfârșitul istoriei oamenilor. Sunt ultimii ani. Cumva toți a-ti ales sa îl prindeți in fotoliu, sau sa va prindă in fotoliu. Pentru IA cineva a setat ca suntem amprenta de carbon si directiva lor este Zero-carbon.

    https://www.ziuanews.ro/stiri/primul-partid-politic-din-lume-condus-de-inteligen-artificial-1571809

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roman Incorect Politic8 august 2022 la 19:07

      @Gogmagog... nu vreau sa deschid o polemica pe subiectul IA... te vad de ceva vreme si tot vorbesti de IA, ca si cum noi, ''viermii'' cem ne spunea ceauseasca, ''furnicile'', sintem teleghidati, fara sansa de scapare, fara alegere, fara orizont, fara speranta si, implicit, fara umanitate... pot AFIRMA un singur lucru... GRESESTI! IA-ul este doar o ''scula'', nimic mai mult... nu o neg si nu ii reduc importanta insa este doar o SCULA... nu te obosi sa-mi dai replica... nu revin... nu de dragul unei ''scule''...

      Ștergere
    2. @incorectule politic

      IA-ul este doar o ''scula'', nimic mai mult... nu o neg si nu ii reduc importanta

      Oare?
      Oare nu ești sau nu vei ajunge tu o sculă in mâna IA-ului tehnologic?

      Dacă ești tâmplar și lucrii cu lemnul uneori simți că nu tu lucrezi lemnul că el te lucreaza pe tine. De-aia Iisus era tâmplar.
      Ca sa simtă acest adevăr al sculelor. Cum te lucrează.
      De-aia nu Iisus a murit pe cruce, ci crucea 'romană' a murit in Iisus.
      Așa si cu scula IA.
      In plus pe mulți bărbați ii conduce scula, pe alții urSula, deci nu imi zice ca e "doar o sculă". Uitate ce sculă e UrSula.
      Da e "doar o sculă" pentru tine, pentru alții e un mod de viață, scula poate fi si rege pentru alții.
      In viitor atingem paradoxul sculelor:

      https://m.ziuanews.ro/stiri/primul-partid-politic-din-lume-condus-de-inteligen-artificial-1571809

      Ai vita Partidul Sintetic sa îți ofere tot ce dorești? Venit minim garantat, produse gratis, bonuri de masă pe perioada vieții, etc... Oricât ar părea de ciudat unii aleg "sculele" sa ii conducă.

      Ștergere
  9. Este adevarat tot ce ati relatat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu cred că a existat vreo perioadă în istoria omenirii… în care să avem parte de inundații atât de mari de șmecherii.
    Șmecherii noi în marketing. Șmecherii noi în social media. Șmecherii noi în crypto. Șmecherii noi în NFT.
    Cred că am ajuns la un număr mai mare de șmecherii legale decât cele ilegale. Ceea ce înseamnă că ori hoții s-au lenevit, ori mentalitatea oamenilor s-a mutat de pe valoare pe termen lung, pe “get rich quick”.
    Nu mai vrem să construim castele. Vrem să transformăm un candelabru pe care o sumedenie de tembeli să îl cumpere sub forma de NFT.
    Nu spun… poate asta te face bogat…
    Sau cel puțin bogat pe termen scurt…
    Însă ce dracu lași în urmă? Drepturi de autor la candelabre?
    Chiar merită cei 70-80-90 de ani pe care îi avem la dispoziție să îi consumăm pe șmecherii?
    Nu avem nevoie să reinventăm roata împlinirii. Avem nevoie doar să ne uităm în spate. Oamenii care s-au simțit împliniți pe parcursul și la finalul vieții au fost cei care și-au dedicat timpul într-un mod consecvent să creeze ceva de valoare atât pentru ei, cât și pentru ceilalți.
    Hai să lăsăm șmecheriile.
    Dacă ar veni acum o civilizație avansată și ar vedea că 20% din populație își petrece timpul alergând după poze cu unicorni care au șansa să fie vândute cu milioane, cum crezi că ar reacționa? Ar vedea potențial?

    RăspundețiȘtergere
  11. Mulțumesc pentru adevărurile supărătoare prezentate. Ca și o adăugire un adevăr puțin ințeles: energia nu se poate separa de informație. Ne-au spus-o marii maestri din trecut, oamenii iluminați din prezent dar noi am fost educați cu o falsă știință. O încurajare, un exemplu pozitiv fac minuni în a ne mobiliza! Cu respect, Tavi

    RăspundețiȘtergere
  12. Amigo , da-ne niste pasi! Totdeauna am cumparat paine ieftina , deci chiar paine ,nu ma gindesc sa produc. Restul necesita investitii , terenuri. La o gradina se munceste ZILNIC ! ...eventual stocuri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roman Incorect Politic8 august 2022 la 19:11

      ...''Amigo , da-ne niste pasi!''... ''amigo'', uite pasii: Pasul 1... Pasul 2... Pasul 3... Pasul n... Pasul n+1... folow the line... red line...

      Ștergere
  13. Multi sunt blazați. Majoritatea celor ce comenteaza pe pagina ta sunt oameni care au citit mult. Dar care au descoperit ca cititul nu te scoate neaparat din sistem si ca au ajuns la o barieră de care nu mai pot trece. Eu sunt imaginativa si văd aceasta bariera ca pe un labirint. Labirint mental. Pragul de sus dincolo de care nu trec decat copiii si misticii. Dar misticii nu trec tot timpul pentru ca platesc si ei tributul religiei in care au crescut. Iar religia poate fi si ea o bariera daca te cramponezi atat de mult de reguli, frici si dogme, incat ramai inchis intr-un sistem ce nu mai comunica cu alte sisteme.
    Observi? Ortodocsii sunt convinsi ca doar prin ortodoxie se Mantuie. Dar nu au curajul sa treaca de baubaul propriilor ziduri mentale.
    Pentru ca asta inseamna trecerea de bariera: un pas spre Mantuire. Când observi ca nu esti singurul detinator al adevarului si ca fragmente de adevar gasesti in toate religiile si caile spirituale.
    Ateii cred ca ei sunt Dumnezeu si se simt responsabili sa construiasca ei sisteme. Iar sistemele lor sunt strambe pentru ca nu au nicio legatura cu creatia originala. Asa ne-am procopsit si cu comunismul, si cu capitalismul. Tot felul de binevoitori si salvatori ne-au fericit cu sisteme inventate de ei. Sisteme fara Dumnezeu.
    Altii de pe pagina ta nu au facut niciodata agricultura si ar trebui sa o ia de la zero. Cei ce ne-am nascut la tara si muncim de mici, robotim de zor pe pamanturile noastre chiar dacă nu reușim uneori sa facem nici macar pentru familia noastră toate cele necesare. Depinde de ani si de zonă. Unii am si citit si avem si contact cu pamantul. Cred ca toti am descoperit cam același lucru: Dumnezeu nu e in cărți. Poate de aceea letargia. E dor de Cer si Dumnezeul caruia unii ii neaga chiar existenta. Pentru ca Dumnezeu nu urlă si nu zbiară, iar oamenii din timpurile moderne nu mai percep decat sunetele aflate pe anumite lungimi de unde. Sunt surzi si orbi
    Doar copiii mici si misticii mai Văd si Aud.
    Adevarul este ca multi suntem tristi...Il cautam pe Dumnezeu si dăm de dracu cuibarit si in religii si in cai spirituale. Religiile si spiritualitatea sunt Pro-fi-ta-bi-le. Am folosit silabisit un cuvant din domeniul tau de e-co-no-mist😁.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești bună de papagal, reconverteste Inteligența Artificială și ai sa vezi ca o dai in bară.
      Oamenii sunt carcase goale, ce treabă ai sa ii inveți să aibe suflet când ei deja și-au cedat sufletul la primul confort ?
      Jocurile nu le mai fac Oamenii.
      Plasa digitală e deja aruncată și ne prindem toți in topologia confortului.
      Dacă știai programare aveai o șansă sa oprești nebunia controlului.
      Acum până si securiștii sunt Gândaci, google deține datele securiștilor și face ce vrea cu ei.
      Ordinul e...

      Ștergere
  14. Strania legendă a distrugerii cetății SYBARIS
    Pe internet veţi găsi mai mult oferte turistice pentru locaţia Sybaris din sudul Italiei şi mult mai puţin (sau deloc) despre povestea ei adevărată… aşa că vă reamintesc aici legenda ei şi apoi povestea ei reală.
    Sybaris era o cetate reală din sudul Italiei de azi
    Legenda spune că cetatea, locuită de oameni paşnici, era atacată lunar de un monstru care băga spaima în locuitori, le ucidea gărzile şi le răpea o persoană cu care se hrănea.
    Până când locuitorii cetăţii au decis, de comun acord, să recurgă la o soluţie tragică. Lunar, trăgeau la sorţi o persoană, o legau şi o depuneau în faţa vizuinii monstrului.
    Astfel că acesta nu mai ataca niciodată. Nici măcar nu mai ieşea la lumina zilei! Se mulţumea cu victima legată, pe care o devora confortabil, în vizuina lui.
    Astfel trecură anii, şi la tragerea la sorţi participa toată lumea, până şi conducătorul cetăţii personal!
    Peste câțiva ani veni rândul la sacrificiu al frumoasei sale fiice, o tânără de o frumuseţe uimitoare! Toată lumea plângea, însă extragerea trebuia respectată! Altfel, furia monstrului s-ar fi dezlănţuit iar!
    Sybaris a fost salvată!
    Însă un viteaz, călătorind pe acolo, o întâlni pe fata legată, se îndrăgosti de ea, şi o eliberă! Apoi, cu sabia scoasă, intră în vizuina monstrului să-l înfrunte, hotărât să moară pentru dragostea lui.
    Dar monstrul nu îl atacă. Trecuseră ani întregi de când nu mai văzuse lumina zilei, nu mai luptase, era deja foarte gras, bine hrănit, şi ghearele lui erau capabile doar să sfâşie o pradă legată. Nicidecum să mai iasă la atac.
    Pentru voinic, lupta a fost ușoară. L-a învins pe monstru în câteva secunde. Acesta nu a apucat să se ridice de jos, nicidecum să mai şi riposteze.
    Apoi, sărbătoriră victoria.
    Viteazul se căsători cu fata, primi conducerea cetăţii şi domni 7 ani în pace şi voie bună.
    Dădură cetăţii numele monstrului, Sybaris, şi chefuiră zi şi noapte. An de an, sărbătorile urmau una după alta. Era mâncare din belşug pentru toată lumea, şi vinul curgea în valuri. Nu mai era nevoie nici de armată, nici de gărzi, şi demontară până şi porţile cetăţii.
    Străinii care vizitau cetatea erau bineveniţi, şi ospătaţi din belşug, fără să plătească nici un ban.
    Sybaris era în culmea gloriei când…
    Pacea, bunăstarea şi fericirea domneau peste tot. Preluând numele monstrului, locuitorii ei au preluat, din nefericire pentru ei, şi atitudinea lui. Au renunţat la efort, şi au dus o viaţă îmbelşugată, plină de huzur. Până la prima luptă…
    Într-o dimineaţă, după o sărbătoare îmbelșugată care a ţinut toată noaptea, un grup de tâlhari nomazi a atacat cetatea. Cu săbii, cuţite, furci şi topoare. Lupta a fost scurtă. Nimeni nu a ripostat.
    Nu erau gărzi, oamenii erau deja obezi, leneşi şi bine hrăniţi. Băuseră mult vin peste zi, erau obosiţi după chefuri, şi dormeau duşi. Au fost toţi omorâţi în somn. Bărbaţi, femei şi copii, şi-au pierdut viaţa unul câte unul.
    Cetatea a fost jefuită, incendiată, şi ruinele ei din sudul Italiei sunt şi azi obiectiv turistic.

    RăspundețiȘtergere
  15. ”Nu mă poate contrazice nimeni că, în ciuda timpului economisit, suferim de o teribilă lipsă de timp. La fel în ceea ce priveşte energia: cădem seara sleiţi în pat, cu toate că o asemenea „secare energetică” nu este justificată. În timp ce omul începutului de secol XX ara cu boii, omul contemporan nu mai face nimic. Şi, cu toate acestea, omul de atunci avea timp şi energie, nu cel de acum.”


    Asa este, nu te poate contrazice nimeni! Doar ca, lipsa acuta de timp pe care o traim astazi, nu are niste cauze psihologice sau de perceptie, ci este pur si simplu reala si tine de scurtarea zilei, masurata cu ajutorul Rezonantei Schumann(care reprezinta bioritmul Pamantului, identic cu cel al omului), scurtare care se accelereaza continuu, datorita procesului de inversare a polilor magnetici ai Pamantului. Cei care au peste 40 de ani, probabil au simtit ca dupa 1992, timpul trece mult mai rapid, dar au pus-o pe seama unei perceptii personale gresite si nedezvaluind-o altcuiva de teama penibilului, neintelegand de fapt, ca ceea ce simteau era perfect adevarat! Timpul pt cei initiati, a inceput sa se scurteze cam de la inceputul anilor 80, insa lent, astfel incat durata unei zile, masurata cu ajutorul Rezonantei Schumann ajungea la inceputul lui1992(de altfel, un an de cotitura in planurile diabolice ale Ocultei Mondiale) sa aiba 23 de ore(simtite, nu luate dupa ceas, care va arata mereu 24 h), dupa care scurgerea timpului s-a accelerat exponential, ajungand astazi ca durata unei zie sa fie de aprox. 13 ore, de unde si lipsa fenomenala de timp resimtita! Ca intr-un film SF, desi totul se va petrece real, vom ajunge la ”ziua instantanee”, de cateva secunde, in momentul schimbarii polilor magnetici, situatie care se estimeaza ca va fi peste aprox. 25-30 de ani, si pe care este aproape imposibil sa ne-o inchipuim astazi cum va fi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roman Incorect Politic8 august 2022 la 19:22

      ...perfect de acord... si nu spun asta de complezenta... martor sint eu insumi, fizicul meu... am 67 de ani si nu am riduri, nu am pielea creata sau lasata, nu am ''coaja de portocala'' ori vergeturi... tata a murit la 66 de ani... era batrin, ridat, asa cum era normal sa fie... eu nu sint ''batrin'', desi ii seman lui 100%... cindva, cind se prevestea chestia cu calendarul aztec ori mayas, m-am ''jucat'' cu niste calcule si am luat in calcul ceea ce spui tu, cu Rezonanta Schumann... si ceea ce mi-a dat atunci ma face acum sa astept, sa vad daca am gresit ori sint ''dus''... pentru ca trebuie ''sa vina''... ma rog sa constat ca sint nebun...

      Ștergere
  16. Domnu Dan, multi in tara asta deja nu mai pun botul la teoreticienii sociali esuati absolventi de sociologie la universitate sau alte obscuritati slabe sau la ale psihomodelatorilor de comportamente.
    Cum se face ca avem militieni si securisti si psihologi si lucratori sociali mult peste alte state din UE si situatia cetateanului roman si a tarii este un dezastru?
    Mai sunt unii care muncesc gradina, se confrunta cu diverse, trag asa cum se poate pentru existenta, pana cand vine un cretin de anchetator si i se pare lui ca trebuie sa faca el o lucrare specoala, ba preventie, ba modelare, ba justitie sociala etc, ei fiind niste prostovani. Mie imi place maxim in Romania ca toti isi dau cu parerea si sunt specialisti in orice, in psihologie, in criminalistica (prostii aia de la sic stiu ei care), in analiza terorism (retardatii de la sri si mai cu dedicatie), la gradinarit, la stil de viata si la cum trebuie sa traiesti in general(lucratorii aia sociali foarte specialisti si foarte cautatori de adevar social si chiar justitiari, dar saracutii, aia cu care m-am intersectat doar, zero barat, atentie pe banuti publici nu oricum), la razboiul din Ucraina (numai oligofreni gen radu tudor si toata gasca, sau fosti securisti expirati gen marele silviu predoiu), nu mai zic de fotbal, afaceri, politica, presa etc.

    O sa intelegem vreodata in existenta noastra ca neam sa ne vedem cu onestitate lungul nasului si sa fim fix cat patratica noastra si sa nu ne mai dam ce nu suntem, iar atunci cand avem indoieli macar sa dam dovada de o anumita retinere? - aici nu ma refer la militieni, sri, etc toti specialii, astia sunt prea ingamfati.

    Inca o intrebare domnu Dan: de ce isi permit structurile de stat, anumite, sa intre cu bocancii in viata unui om, incalcand Constitutie, legislatie tot, calcand in picioare viata omului si stabilind ei cum trebuie sa traiasca?
    Legile sunt si pentru speciali sau doar pentru fraieri?
    De ce specialii folosesc tehnologii ilegale pe oameni, fara sa aiba cadru legal atentie? Si ma refer la politie si la sri strict.
    Alo, teoria e buna pentru aia care nu au habar, la fir iarba e cu totul altfel

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu e asa usor de iesit in confort. Ai copii sau sotie?Parinti? Ce faci pleci si ii lasi sau incerci sa ii trezesti? Macar sa le vb ca apoi cand e cazul sa zica ca ai avut dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  18. Roman Incorect Politic8 august 2022 la 18:56

    Partea I

    ...Internet, comoditate, tehnologie, letargie, actiune, rezistenta, alienare... intr-un fel sau altul voi ''atinge'' aceste cuvinte, fie direct, fie in subsidiar... cred (ca de obicei) ca va iesi iarasi o postare lunga... si tot ca de obicei voi vorbi exclusiv de ceea ce stiu, vad, fac... spunea cineva de curind ca Internetul este ''ticalos'' pentru ca produce instrainare si ''corupe''... nu sint absolut deloc de acord... inevitabil, cind vorbim de Internet ne referim si la ''gadget-uri'', la accesorii, la dispozitive... ma uit in casa... sistem BRD 5+1, televizor 4K, routere Giga, minisistem audio, player TV, laptop-uri, calculator, tableta, ebook reader, telefoane... plus cele ale hobby-urilor mele, imprimante 3D, laser-CNC, CNC... pot trai si ''functiona'' fara Internet? evident ca da... insa mai greu... doar citeva exemple de-ale mele... TV-ul meu smart imi permite sa fac liste si sa am in acele cinci categorii de programe doar ceea ce-mi place si agreez, chiar daca oferta operatorului se reduce foarte mult... pot sa nu am la o simpla apasare de tasta protv sau antene, manele si alte mizerii oferite cu ''generozitate'' in pachet... si eu asa AM ALES... imi este comod cu tehnologia, gadget-urile si Internet-ul... ma fac sa ''cistig'' timp... la 67 de ani nu prea mai am senzatia ca sint nemuritor si ca batrinetea este foarte departe... eu TRAIESC batrinetea... iar tehnologia imi permite sa creez shortcut-uri spre realitate... mai putin intretinerea la bloc, totul se plateste online... si nu mai stau sub privirile unei nesimtite, la un ghiseu mic, cu o gaura semirotunda, aplecat, ca sa ma auda si care crede ca imi este ''stapina'', desi factura mea ii plateste salariul... si cumparaturile, de la apa minerala si hirtia igienica si pina la unt si tigari, le cumpar tot online... si imi vin la usa iar de cocosat se cocoseaza curierul, nu eu... in plus nu vad blazatele de la casa si paznicii nemernici de supermarket care vor sa-ti vada pungile... plus timpul cistigat... de doua ori pe luna ''cumpar'' online absolut tot ce-mi trebuie... fructele, legumele si mici mizerii le iau inca ''la vedere'', din piata, din magazinele de cartier... si inghetata... multa inghetata (un alt ''viciu'')... ma uit la filme online cind ma ''grabesc'' sa vad ceva pina ''baga'' Netflix ori HBO... ma uit la ce-mi place pe EuroSport Player, ''bolnav'' fiind de ski, sporturi cu motor, tenis, nefiind ''consumator'' de fotbal de sapte ani... ascult ori imi ''iau'' muzica de pe net, iau carti de pe net pentru reader-ul meu, imi iau informatii si imi fac upgrade zilnic la hobby-urile mele, CNC, laser, imprimare 3D, lucrul cu lemnul, cu epoxi, cu ceramica, cu o gramada de alte domenii conexe, de la grafica vectoriala si bitmap si pina la tehnici de ''modelling'' pentru diorame... si uite de asta NU POT fara Internet... daca aveam asa ceva ''pe vremea mea'', acum o mie de ani, azi eram de sute de ori mai destept... cunosc la nivel foarte bun italiana, franceza si engleza... in liceu am facut rusa... nu am invatat-o, avind in mine o respingere fizica... azi regret asta... am putut, timp de zece ani, sa invat germana... nici asta n-am ''digerat-o din cauza cuvintelor compuse si a gramaticii... nasii mei erau unguri... nu am invatat nici ungureste... si asta e pe lista regretelor... nemtii si rusii au cele mai bune documentatii online... nu-i intrece nimeni... evident, ma uit ca vitelu'n poarta noua... iar de stiam ungureste poate il intelegeam si eu pe Orban-ul lor... sarind la alta...

    RăspundețiȘtergere
  19. Roman Incorect Politic8 august 2022 la 18:57

    Partea II

    ...am vazut, cu multi ani in urma, o sinucidere in direct, live... unu' din State si-a zburat creierii live... nu a fost deloc placut... am ''consumat'' TOT ce poate oferi Internetul... ce vreau sa spun cu aceasta lunga insiruire? un unic si simplu fapt... vorbesc despre LIMITE... limitele pe care le poate stabili oricine... pina UNDE se poate ''merge'' pe Internet... am vizionat filmulete cu militari NATO, impuscati in cap de lunetisti arabi, am vazut toate grozaveniile porno, am vazut excrocherii de zeci de mii de dolari, am vazut carding si hacking... cind incepi sa ''umbli'' pe retea in linia de comanda, inainte de aparitia www, credeti-ma ca inveti si poti face multe... azi exista darkweb-ul... ''pe vremea mea'' nu exista asa ceva... ''motorul'' meu era Altavista... pentru ''ghiduseniile'' cu care ma ''jucam'' si invatam era Astalavista... Google nu era nici macar o idee... am cont de Google in primii 100.000 de user-i... ca veni vorba de ''conturi''... am patru... unul pentru tot ce este oficial, cu numele real, cu datele reale, cel folosit pentru tot ce fac cu statul, cu institutiile, cu magazinele, cu bancile... al doilea este pentru ceea ce spun si scriu... acesta de aici... al treilea este pentru ceea ce constituie hobby-urile si pasiunile mele, cele din care imi fac documentarea si imi ''iau'' ce-mi trebuie, CNC, Laser, 3D Print... pe FB, pe VK, pe Discord si in alte citeva mii de locuri... inclusiv pe YouTube, unde am citeva sute de abonamente... si, la sfirsit, am un cont pentru cearta, pentru scandal, pentru replici care ''nu corespunde cu politica noastra'' si care poate fi blocat, ban-uit ori ce stiu eu ce... ma ''loveste'' platforma? ok... fac alt cont in trei minute si este la loc... pe desktop am un fisier text cu parolele... pare complicat dar asa m-am organizat... asa am stabilit LIMITELE... si nu incurc niciodata ''borcanele''... zilnic, la prima ora, aceeasi ''rutina''... mail-urile din contul real si cel cu hobby... o data la o luna sau doua, celelalte... apoi Trendurile lui DD... urmeaza Gandeste.org... apoi revistele de pe doua site-uri, de unde imi iau revistele zilnice... in final, torentii, de pe opt platforme... de unde ''iau'' exclusiv publicatii... nu soft, nu filme, nu muzica, nu porn... in doua-trei ore termin... nu ''ma pierd'' in ispitele care apar pe banner-e sau in pop-up-uri care ma ''invita'' undeva ori imi spun ca am cistigat 25.000 de dolari... ori sa ''ajut'' pe un nigerian sa isi ''mute'' conturile in Europa... am fost bucuros cind a aparut interfata grafica a web-ului... ma scutea de o gramada de timp... click pe link si gata! informatia este a ta... stabilind LIMITE, stabilest de fapt granita pina unde merge alienarea ta... cind nu exista aceste limite esti o victima sigura... de foarte multi ani spun asta...INTERNET-UL ESTE O SCULA, O UNEALTA... ca o pila, ca o freza, ca un CNC... daca nu est atent, ramii fara ''degete''... si eu sint primul meu cenzor, primul meu dictator... nu depasesc limitele pe care le-am stabilit cindva... dupa ce m-am pensionat ma plictiseam... sint un om de ACTIUNE... am stat cam doi ani... mi-am ''lins'' ranile dupa o viata de ''tras''...

    RăspundețiȘtergere
  20. Roman Incorect Politic8 august 2022 la 18:58

    Partea III

    ...apoi m-a ''lovit damblaua''... TREBUIA sa fac ceva... am inceput cu lemnul... mi-am luat fierastrau vertical de la cehi... un traforaj electric de la nemti, doua freze, un Bosh si o Makita, mica, o gramada de scule, de la prese si menghine si pina la dalti de sculptura si pentru strung... documentindu-ma am dat de domeniul CNC... si am vrut si asta... apoi, cunoscind gcode-ul am dat in imprimare 3D... am vrut si asta... apoi a aparut Laserul... toate astea, ''vorbind'' in gcode, mai mult sau mai putin... azi, cind scriu, am o imprimanta 3D pe rasina si inca una planificata la sfirsitul anului, o DLP, doua imprimante 3D pe filament, o BIQU si o Tarantula si un proiect propriu, una mare, ''desteapta'' rau si care m-a ''intins'' cu cumpararea componentelor aproape trei ani... voi lucra la ea in lunile de iarna... deasemenea, in paralel, voi inchide un CNC marisor si un ministrung pentru metale usoare, un plotter pentru desen si alte citeva sute de mini-proiecte... asadar, daca ma gindesc bine, nu prea am zile sa fac toate astea, cu atit mai mult cu cit lucrurile, in domeniile astea, se misca foarte rapid... este bun Internet-ul si tehnlogia la chestiile astea... pai mereti online si vedeti cit costa un CNC 60 x 80 in Romania, cit costa un curs de initiere in CNC, cit costa aceleasi lucruri pentru imprimarea 3D ori in lucrul cu laserul... ca sa nu mai spun de fisiere dupa care se pot realiza questii... pe mine net-ul nu m-a timpit... nu m-a dus la imposibilitatea de a percepe realitatea, nu am avut ''zbateri'' existentiale... pe mine M-A AJUTAT enorm... fara net eram un ''nenea'', un ''ala'', disperat sa ''prind'' o promotie la o bormasina ori sa alerg la capatu' Bucurestiului, trei-patru ore, ca sa prind o reducere de 50 de bani la un litru de ulei... ori sa stau cu ochiu' pe vizor si sa fac reclamatii, sa sun la 112 ca nu stiu ce, sa ma uit la antene si la fraieru' cu batic ori sa-mi pese de nu stiu ce avocata... cindva, un tip inspirat a spus asa: ''Nu armele ucid oameni ci oamenii ucid oameni''... parafrazindu-l pot spune ca nu Internetul produce alienare si singuratate ci oamenii isi fac asta singuri... lipsa de cultura, de civilitate (nu civilizatie), de auto-evaluare, de cunoastere de sine, de simt al masurii si al bunului simt, de socializare reala si nu virtuala, de pasiuni si preocupari reale si nu virtuale, de efortul de a-ti invinge propriile limite, de invatare si alte citeva asemenea ''lipsuri'' duc la instrainare, la bere, fotoliu, comment-uri insipide ori idioate de-a dreptul, la crearea unui ''avatar'' real, avatar pe care l-ai ales in virtual si care se insinueaza in cotidian, in viata reala, facindu-l pe proprietar sa creada ca chiar este el cel care ''pozeaza'' in virtual... si cind REALITATEA vine si il loveste, ''ii da in cap'' cu fapte, spuse reale, facturi, razboi, pandemie si vaccin, concediere, rate crescute si pretul la pompa, injumatatirea puterii de cumparare sau lipsa de alternativa, atunci se produce acel declic ce duce la instrainare, alienare, timpire, unii, dupa cum vedem, punindu-si capat zilelor din cauza neputintei... ''pai eu sint ''tare'', sint un viteaz, uite cite like-uri si share-uri am, cum este posibil ca TOCMAI eu sa patesc asta''?... dramatizez dar, in linii mari, cu o magnitudine mai mare sau mai mica, la fel se intimpla in toate cazurile... eu NU SUFAR de astea... nu stiu cum sa-mi dramuiesc mai bine timpul ca sa-mi termin proiectele, sa fac CEVA...

    RăspundețiȘtergere
  21. Roman Incorect Politic8 august 2022 la 18:59

    Partea IV

    ...la peste 60 de ani am invatat niste meserii cu totul si cu totul necunoscute mie... si, credeti-ma, volumul de informatii este imens, cit un ocean, in fiecare dintre cele trei domenii... iar pe mine ''m-a mincat in ureche'' cu toate trei... insa, decit sa ''stau ca boul'', ca Fernando ala (era taur), si sa contemplu margaretele, am fortat si mi-am fortat limitele, am invatat, invat zilnic, nu trece zi fara sa aflu ceva nou la care trebuie sa gasesc o solutie ori sa o pun in practica... nu sint letargic... nici hiperactiv... fizic vorbind... insa mintea mea nu doarme... NU POATE DORMI... are mii de probleme de rezolvat, mii de oportunitati care se ivesc zilnic, mii de idei care ''ar putea fi'' ori ''pot si eu asta''... letargia este pentru ''legume'', cu ghilimele pentru ca legumele nu sint letargice desi noi nu percem asta... nu stau pentru ca ''daca stau, imi sta ceasul''... si toate astea ma duc, inevitabil la ultimul cuvint pe care trebuie sa-l pomenesc... tot ceea ce fac eu este, se constituie in REZISTENTA mea... cu atit mai mult in aceste zile si in urmatorii citiva ani... am prevazut asta cu ani in urma, inca de pe vremea cind postam sub Magda Poenaru... ziceam mereu, din cind in cind, ''Vine iarna!'', expresie preluata dintr-un serial care mi-a placut... iarna, cu ''uritii'' aia cu ochii de gheata, sticlind fara mila si fara simtire fata de nimeni si nimic... si care nu iarta... ''coltii'' iernii se vad deja... ca si cei patru cavaleri... de care, tot asa, am vorbit de citeva ori... Boala, Razboiul... au trecut deja printre noi... acum s-a ivit ce-l de-al patrulea, Foamea... depinde de fiecare de noi cum ii infruntam sau ii ''fentam''... daca Pastorul nostru are grija de zilele mele, eu STIU ce am de facut... nu-mi trebuie ajutorul Lui si nu-L invoc... nemernicul de basescu mi-a ''mincat'' doi ani... nemernicii de acum deja mi-au stricat alti cinci... nu am cedat atunci, nu cedez nici acum... doar asa, in ciuda lor... n-o sa fiu NICIODATA in genunchi, milogindu-ma la ei... doar il rog pe Domnul meu sa-mi lase zile... in rest stiu ce am de facut... daca lucrurile mergeau normal in ultimii doi ani, azi eram si independent energetic, aici, la bloc... sau as mai fi avut nevoie de un an, in conditiile de azi... ma tem ca nu mai am acel an... ma tem ca in curind va fi pus un ''dop'' comertului mondial... sau poate o sa am noroc si trece un an ca sa pot sa-mi asigur energia... sau poate ca nebunii care conduc lumea crapa ori sint ''zburati''... daca as fi ''asigurat'' cu energie, m-ar ''durea la basca''... mi-am luat, la mina a doua, citeva sute de acumulatori... majoritatea, cam 75%, buni... imi mai trebuie elementul de productie al energiei... evident, solare... si da, stiu si electronica... cam de prin anii '70... stind la patru din patru, instalarea nu este o problema... visez la 2kw, nu mai mult... cu ceea ce am si ce pot produce, ii rid in nas ''cavalerului Foame''... si in nici un caz nu o sa astept sa vad spectrul celui de-al patrulea, Moartea... aici, in bula mea, EU REZIST... si ma rog la Domnul meu sa nu se intimple NENOROCIREA la nivel global... insa nu stau sa vad ca o fi, ca o pati, ca este degeaba, ca vine nu stiu ce... ma pregatesc pentru a infrunta Raul dar ma rog sa nu se produca Raul Absolut... contemplarea, fatalismul lui Manole si cel din Miorita, defetismul si pesimismul, fuga in virtual si trairea iluziilor despre ''cine sint eu'', nu sint de mine...

    RăspundețiȘtergere
  22. Roman Incorect Politic8 august 2022 la 19:00

    Partea V

    am prea multe ''pe cap'' si chiar nu am timp sa fiu contemplativ, desi uneori poate mi-ar place sa nu fac nimic... dolce farniente... mda! chestia asta cu ''dolce farniente'', este ca o bomboana cu miere pe deasupra dar, cind incepi sa ''sugi'' la ea, mierea se duce repede si ramine doar un gogoloi de rahat de al carui gust nu scapi in veci... si cam gata... iar ''m-am povestit''... sper, doar sper ca nu a fost prea ''bored''... nu vreau sa ma cred un Neagoe Basarab dar incerc, doar incerc, sa ''dau idei'' unora... repet ''viciile'' mele de acum... Internet, cafea, tigari... de cel de-al patrulea nu mai este cazul acum... ..Internet, comoditate, tehnologie, letargie, actiune, rezistenta, alienare... cred ca le-am pomenit pe toate... povestindu-ma pe mine... nu numai la tara, pe pamint, se poate ''face ceva''... si nu numai pamintul iti da o ocupatie, iti ''spala creierul'' si iti creaza rezistenta... se poate chiar si la etajul patru, dintr-un bloc anonim din Bucuresti... nu STA OMULE daca vrei sa traiesti! ziua de miine vine peste tine, indiferent de vrerea ta... depinde doar detine cum o astepti... pregatit... ori contemplind si blestemind fatalitatea care te loveste... si lasa dracului posturile tv romanesti... nu vei afla NIMIC din ceea ce conteaza... sa aveti zile asa cum vi le croiti!

    ...si acum am de ''vazut'' niste Hardwell... ca David Guetta nu mi-a placut...

    RăspundețiȘtergere
  23. Multe din problemele de azi ale lumii sunt cauzate de liberalismul internationalist promovat de sua si marea britanie https://wikileaks.org/plusd/cables/06TALLINN576_a.html

    RăspundețiȘtergere
  24. Acum 3 ani m-am mutat la tara, dupa ani si ani de locuit in oras, la bloc. La bloc a fost ok, nu spun ca nu! Un apartament mai mult decat spatios cu tot comfortul zilelor noastre, slujba buna, etc. Dar, mai apoi, l-am cunoscut pe actualul sot si mi-a propus sa ne mutam impreuna, la casa lui. Zis si facut. Pana cand m-am mutat, el a muncit pe dincolo, acum munceste in Romania. Eu mi-am pastrat serviciul, fac naveta (nu e departe orasul), am cumparat gaini, bibilici, ratuste, avem o gradina foarte mare, unde cultivam legume si porumb pentru pasari, cateva pisicute. Va spun cu toata sinceritatea, niciodata nu as da casa la tara pe viata la bloc, la oras. Independenta? Da. Exista. Nu cumparam carne decat arareori, de exemplu un purcel pe an, sotul e expert in prepararea diverselor bunatati, gen slanina afumata, caltabosi, carnati, jumari, sangetete si alte minunatii. purcelul il cumparam de aici, de la localnici, purcei crescuti cu bucate. Oua? Avem sa dam la tot satul. Legume si fructe? Da, chiar astazi mai.pun o tura de castraveti la murat, saptamana trecuta am facut bulion si dulceata, urmeaza zacusca. Merita? Cu siguranta!!! Da, iesi din zona de confort, eu niciodata nu am crescut pasari, dar chiar nu e mare scofala! Ele vor mancare, apa, curatenie, spatiu sa se plimbe si sa scormoneasca, in rest... Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  25. Superb și perfect adevărat ce spuneți! Dar eu sunt femeie, am o profesie umanista și, deși am avut cele mai frumoase vacanțe în copilărie, la bunici, mai știu doar teoretic și vag cum este să lăstaresti via (operația aia prin care înlături crenguțele inutile🙂) sau să plivesti printre rândurile de rasaduri! Deci să spunem că m-aș descurca cu unele, dar cu pământul nu m-aș incumeta🙂! Și apoi, și in primul rând ar trebui re-invatata apropierea de natural și de lucrul-facut-cu-mâna- ta! Ii vedeți pe trotinetii de azi renunțând la "confort"🙄 și făcând ceva, orice, concret și practic? Când toți îndeamnă idioțenia asta cu "să căutăm copilul din noi, să fim fericiți "🙄😳, dar nimeni nu îndeamnă să fim profunzi și sa ne intoarcem la esențe! Vă admir consecventa și rândurile frumos curgătoare în logica lor, însă nici cele mai bine intenționate sfaturi nu ajung la mințile și sufletele robotizate ale majorității! Cum s-a ajuns aici? Asta e o temă pe care sunt sigură că știți cam unde să o plasați și sunt sigură ca ați avea multe de spus, și ,mai ales, de scris!🙂 Deci vă doresc spor și inspirație!





    RăspundețiȘtergere
  26. Solutia nu este doar sa gindim "dincolo de comoditatea telefonului, de puful fotoliului, dincolo de atmosfera călduţă cu care aţi fost obişnuiţi".
    Trebuie sa ne sculam din fotoliu , sa ne miscam, sa ne intilnim, vorbim si sa actionam cu toleranta si acceptare , pe diferitele cai impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  27. Imi place articolul si da, recunoc ma numar printre cei care isi doresc o revolutie pe care sa o privesc din fotoliu.! Si da,nu ma pot desparti de ideea de a avea confort si nu inteleg de ce credeti dv ca trebuie sa renuntam la singurul lucru care ne mai poate da oarecare satisfactie ce ciastigam daca renuntam la confort? ca asta nu am inteles.Da recunosc fac parte clar dintre acela persoane care detesta munca fizica si nu ma vad in veci facand acest tip de munca ,totusi dv insistati ca nu avem alta cale, si ptr ca nu am inteles insistenta cu care dv ne repetati asta va rog sa ma lamuriti si pe mine de ce trebuie sa ajungem iarasi sa triam ca strabunicii nostri.

    RăspundețiȘtergere
  28. Hai sa analizam putin ideea: OK, iti iei teren, sa zicem ca ai si ceva rezerve de bani pentru seminte si uneltele necesare la inceput. Il cultivi, dupa care descoperi ca iti trebuie tot felul de chestii ca sa obtii recolta (ingrasaminte, pesticide, insecticide etc) Toate astea costa alti bani. Daca te retragi la tara, de unde-i obtii? Sa zicem ca mai ai rezerve pentru primul an. Iese recolta si descoperi ca rosiile s-au manat, prunele sunt viermanoase, ardeii nu ies ca n-a fost an bun etc. Plus ca nu poti trai numai din rosii, ardei si ce fructe mai cultivi. Ca sa fii total independent, trebuie muuult teren plus bani din alte surse. Cultivi grau, dar iti trebuie moara, curent pentru utilaje, apa etc etc. Vine iarna, iti trebuie si alte chestii (lemne, petrol etc), plus ca recolta obtinuta de pe un teren normal vara nu te tine tot anul. Pe scurt, ce incerc sa arat aici este ca in societatea de azi nu poti sa te retragi la tara daca nu ai o sursa de venit constant. Gradinaritul poate fi doar un hobby de pensionari, pentru ca nu aduce bani, iar de bani ai nevoie pentru o multime de alte chestii colaterale (de la impozitul pe teren la electricitate, sau la benzina pe care o folosesti pentru generator, ca sa nu mai zic de medicamente, haine sau ingrasaminte). Pe de alta parte, daca iti iei teren si te duci doar in weekend sa ai grija de el, cel mai probabil nu va iesi nimic, sau daca iese vin altii si-ti fura recolta cat tu esti la oras sa castigi banii necesari existentei. Sunt curios cati din cei care aplauda frenetic ideea au plantat in viata lor o singura tufa de tomate, sau un pom fructifer, ca sa vada exact ce inseamna sa obtii recolta de pe terenul tau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In sfarsit un comentariu normal. Iti trebuie BANI ca sa fii "independent"!! De unde teren si altele daca te dramuiesti ca banii de pe o luna pe alta?! Ok, daca ai BANI seriosi, ti-ai luat pamant si TOATE cele si te retragi, nu se poate rezista decat daca exista o COMUNITATE si intervine trocul. Si tot trebuie cumva ca acea COMUNITATE sa vanda ceva in exterior pt a avea bani de impozite si inca cateva urgente. Ca sa vinzi, intri in jocul statului, avize, aprobari, etc, etc! Si vine statul si ti zice ca nu esti vaxinat si nu poti aia si aia si aialalta! In fine, momentan exista posibilitatea de a trai in niste comunitati mai retrase in care te-ai putea obisnui pt ce va sa vina.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)