miercuri, 31 august 2022

Serghei Stankevici despre viitorul summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai


Voi continua să vă aduc în atenţie analize de primă mână care circulă prin zona de vârf a puterii ruse. Sunt foarte utile pentru înţelegerea reală a provocărilor prezentului. Mai jos, o însemnare de-a politologului Serghei Stankevici referitoare la viitorul summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

Autodeterminarea geopolitică a Eurasiei, lăsând în urmă interferențele enervante dinspre alte continente, se accelerează semnificativ. O confirmare importantă a acestei schimbări tectonice fatidice va fi summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), care va avea loc în perioada 15-16 septembrie 2022 la Samarkand, Uzbekistan. Vor sosi liderii tuturor celor opt țări - membri ai SCO - Kazahstan, China, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan, India și Pakistan. 

Componenţa va fi completată: Iranul va fi în sfârșit acceptat în organizație, iar Belarus va începe procedura de aderare. La discuții vor lua parte și partenerii de dialog Sri Lanka, Armenia, Azerbaidjan, Cambodgia, Nepal și Turcia. Intriga rămâne în jurul poziției Mongoliei, care rămâne stat observator în SCO, dar nu se grăbește să devină membru. Țara suverană cea mai slab populată din lume (3,3 milioane) nu vede avantaje semnificative pentru ea însăși. Deși acum poate să apară stimulentul întrucât Mongolia și-a intensificat participarea la proiectul Belt and Road din China, încercând să includă blocul său de infrastructură Steppe Road ca prioritate, care implică investiții mari în infrastructura țării. China ar putea lua în considerare aderarea la SCO ca o garanție suplimentară de predictibilitate și stabilitate. O sa mearga. 

Participarea Ankarei la summit prezintă un interes deosebit. Președintele Erdogan nu își ascunde intenția de a începe și procedura de aderare la SCO. Dacă acest lucru va avea loc, aproape toate statele semnificative din Eurasia de Est cu cele mai mari economii și potențial militar vor fi incluse în organizație. În plus, a apărut un detaliu senzațional: Siria a fost invitată la summit-ul de la Samarkand! Președintele sirian Bashar al-Assad va putea nu numai să-și restabilească statutul diplomatic internațional, ci și să aibă prima întâlnire personală cu liderul turc. Potrivit zvonurilor, pregătirile necesare au fost deja făcute de către agențiile de informații ale celor două țări. Poate începe un dialog privind normalizarea relațiilor dintre Siria şi Turcia. Dacă va avea loc normalizarea, prezența continuă a armatei americane în Siria poate fi interpretată ca „agresiune și ocupație”, ceea ce este puțin probabil să mulțumească Washingtonului. 

Dacă SCO adaugă expansiunii sale şi componente de consolidare organizațională(de exemplu, formează un Consiliu de Securitate și un Comitet pentru Coordonarea Dezvoltării Infrastructurii), atunci se va trece accelerat la o nouă ordine mondială care deja se naște aici și acum.

P.S. Suplimentar faţă de informaţiile prezentate aici vreau să vă mai atrag atenţia asupra unui alt amănunt. La summitul meenţionat Putin urmează să lanseze un program gigant de investiţii în Orientul Îndepărtat al Rusiei şi în zona arctică. De fapt, ceea ce urmăreşte Putin este diversificarea investiţiilor şi, mai ales, a investitorilor în respectivele zone. Până acum investiţiile de acolo sunt făcute aproape exclusiv de către China. Noii candidaţi sunt, cu siguranţă, indienii. 

27 de comentarii:

  1. "...Acesta nu este un război cu Ucraina. Este o confruntare cu globalismul ca fenomen planetar integral. Este o confruntare pe toate planurile - geopolitic și ideologic. Rusia respinge totul în globalism - unipolaritatea, atlantismul, pe de o parte, și liberalismul, anti-tradiția, tehnocrația, Marea Resetare, într-un cuvânt, pe de altă parte. Este clar că toți liderii europeni fac parte din elita liberală atlantistă.
    Iar noi suntem în război cu exact acest lucru. De aici și reacția lor legitimă. Rusia este acum exclusă din rețelele globaliste. Nu mai are de ales: fie își construiește propria lume, fie dispare. Rusia a stabilit o cale pentru a-și construi lumea sa, civilizația sa. Și acum primul pas a fost făcut. Dar suveran în fața globalismului nu poate fi decât un spațiu mare, un continent-stat, o civilizație-stat. Nicio țară nu poate rezista mult timp unei deconectări complete.
    Rusia creează o tabără de rezistență globală. Victoria sa ar fi o victorie pentru toate forțele alternative, atât de stânga, cât și de dreapta, și pentru toate popoarele. Începem, ca întotdeauna, cele mai dificile și periculoase procese.
    Dar când câștigăm, toată lumea are de câștigat. Așa ar trebui să fie. Creăm condițiile pentru o adevărată multipolaritate. Iar cei care sunt gata să ne ucidă acum vor fi primii care vor profita mâine de întreprinderea noastră. Aproape întotdeauna scriu lucruri care se adeveresc. Și acest lucru se va adeveri." .............
    Și din nou: "Ce înseamnă ruperea cu Occidentul pentru Rusia? Este vorba de mântuire. Occidentul modern, în care triumfă Rothschild, Soros, Schwab, Bill Gates și Zuckerberg, este cel mai dezgustător lucru din istoria lumii. Nu mai este nici Occidentul culturii mediteraneene greco-romane, nici Evul Mediu creștin, nici secolul XX violent și contradictoriu. Este un cimitir al deșeurilor toxice ale civilizației, este anti-civilizație. Și cu cât Rusia se detașează mai repede și mai complet de ea, cu atât mai repede se întoarce la rădăcinile sale. Pentru ce? Creștină, greco-romană, mediteraneană... - europeană... Adică la rădăcinile comune ale adevăratului Occident. Aceste rădăcini - ale lor! - Occidentul modern le-a tăiat calea. Și au rămas în Rusia.
    Abia acum Eurasia își ridică capul. Abia acum liberalismul din Rusia pierde terenul de sub picioare.
    Rusia nu este Europa de Vest. Rusia i-a urmat pe greci, Bizanțul și creștinismul răsăritean. Și continuă să urmeze această cale. Da, cu zigzaguri și ocolișuri. Uneori pe alei fără ieșire. Dar este în mișcare.
    Rusia s-a ridicat pentru a apăra valorile Tradiției împotriva lumii moderne. Este tocmai acea "revoltă împotriva lumii moderne". Nu ai învățat?
    Iar Europa trebuie să se despartă de Occident și chiar și Statele Unite trebuie să-i urmeze pe cei care resping globalismul. Și atunci toată lumea va înțelege semnificația războiului modern din Ucraina.
    Mulți oameni din Ucraina au înțeles acest lucru. Dar teribila propagandă liberală-nazistă furibundă nu a lăsat nicio piatră neîntoarsă în mintea ucrainenilor. Își vor veni în fire și vor lupta alături de noi pentru împărăția luminii, pentru tradiție și pentru o adevărată identitate creștină europeană. Ucrainenii sunt frații noștri. Au fost, sunt și vor fi.
    Ruptura cu Occidentul nu este o ruptură cu Europa. Este o ruptură cu moartea, degenerarea și sinuciderea. Aceasta este cheia recuperării. Iar Europa însăși - popoarele din Europa - ar trebui să ne urmeze exemplul: să răstoarne junta globalistă antinațională. Și să construiască o casă europeană adevărată, un palat european, o catedrală europeană."
    - Alexandr Dugin -

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde vezi tu 2 blocuri dusmane cand ambele vin cu aceasi digitalizare si supraveghere totalitara 1984 asupra populatiilor si isi mai si genoicideaza cetatenii sclavi cu vaccinuri? Poate se prefac ca lupta si se omoara dar nu mai suntem atat de prosti ca sa mai halim momeala. Ca nu avem cu ce ne impotrivi este partea a 2 dar exista deja o ordine mondiala ce doar iese acum la suprafata. Ca majoritatea sclavilor habar nu au si vad miscari de trupe asta nu inseamna ca este si real ceea ce vad. Niciodata ordinea mondiala nu va fi condusa de 1 tara sau continent ci va fi o clasa conducatoare transpartinica si multicolora privata. Asa zisii zei pe pamant vor face si desface pana la auto anihilare asa cum sa mai intamplat. Atata timp cat ai o clasa de oameni ce printeaza banii din nimic si majoritarii sunt evrei sionisti nici un guvern nu se va putea opune. Culmea e ca sunt niste rahati de la poalele caucazului ce brusc sau declarat evrei si sunt cat o picatura intr-un ocean ( exemplul cel mai bun e paralela cu romanii si negrii gen: la recensamantul actual au fost gasiti 18 mil de romani din care 16 mil sunt negrii ortodocsi ). Sunt perfect de acord cu ei ca trebuie distrusa actuala lume caci sa stai sa explici la populatie ca bombele nuculare si aselenizarile basca dinozaurii nu au existat niciodata fiind doar niste minciuni blatante. E prea mare bataia de cap si oricum tampitii s-au inghesuit la vaccinare de parca nu ar fi murit toate animalele la teste ca e sigur si eficient si fara testare umana + ca dupa ce recunosti minciuna dupaia apar intrebarile alea ciudate: dar ce altceva a mai mintit guvernul? Solutia e simpla se reseteaza jocul adica se returneaza toate piesele de pe tabla de sah inapoi in cutie dar cretinii au impresia ca doar 5% o sa fie lasati in viata dar jocul de sah va reincepe doar pe o tabla goala. Suna crud si nemilos dar si eu sunt satul de minciuna si iluzionismul zilnic. Chiar este nevoie de o resetare nu credeti?

      Ștergere
    2. @creierul malefic@
      Felicitari pentru felul corect in care percepi realitatea si mai ales pentru felul clar in care ne-o prezinti, ceea ce ne dovedeste ca nu ai un creier malefic, ci unul care functioneaza mai precis ca un ceas Doxa!
      Sincer sa fiu, un asemenea articol scris atat de concis si competent, nu am mai citit, asta desi pun mare pretz pe a ma informa.
      BRAVO si inca o data FELICITARI

      Ștergere
  2. Noua Ordine Mondiala preconizata de domnul Putin nu e deloc noua, s-a nascut acum un secol in mintea unui prinț exilat și mare lingvist Nikolai Trubețkoi:

    https://financiarul.ro/actuale/noua-ordine-mondiala-preconizata-de-domnul-putin-nu-e-deloc-noua-s-a-nascut-acum-un-secol-in-mintea-unui-print-scapatat-nikolai-trubetkoy/

    RăspundețiȘtergere
  3. 15 septembrie, fain ca la școală.
    Începe Eurasia să facă liceul, să își ia bacu. O ajuns cu trăit pe spatele know-how al vesticilor. Acuma să pună mâna pe carte, să-și facă și ei ce trebuiau acum 100 de ani să facă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ptr ce vine nu mai are nimeni nevoie de bac.
      Da, se vor intoarce la ce faceau acu 100 de ani, ...vor iesi cu capra la pascut in Herastrau.

      Ștergere
  4. Sper ca în România să vină la putere Diana Iovanovici Șoșoacă, să schimbe șefii de servicii secrete și să scoată România din UE și NATO. Apoi să bage țară noastră în această organizație economică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine, o supapa de rasuflare controlata?
      Nici dupa 32 de ani nu v ati trezit?
      Ce somnifer folositi?

      Ștergere
    2. @Cine, o supapa de rasuflare controlata?@
      Indiferent de faptul ca Diana SOS este o supapa controlata sau nu, important este ca aceasta Diana este singura "supapa" care cere ca Romnania sa iasa din UE si din NATO!
      Si aici are dreptate 100% ...asa ca ce alta varianta de "supapa" mai buna decat Diana ai?

      Ștergere
    3. Robert, ai vîna in postari, I ll give you that!
      Revenind...rolul supapei este de a elibera nu numai tensiunea ei( fake sau nu , n are importanta)...avocatii sunt mari actori si circari, ci prin ea elibereaza tensiunile altora, grupuri mici si mari, comunitati intregi...intelegi, care CHIAR pot prezenta o provocare pentru baietii smecheri care trag sforile. In schimb PRIN Diana, ei se calmeaza cu totii...iti spun sigur ca este o tehnica consacrata. Toti o folosesc...rusii cu Jirik care a murit recent de Guvid, la noi la fel, nemtii, francezii pe Marie cu palari, toti au cite unul din asta...
      Hai ca am vazut ca bunghesti ceva psihologie umana...

      Ștergere
    4. @Revenind...@
      Nu contest faptul ca toate tarile isi au supapele lor prin care se incearca linistirea prostimii, la fel de bine accept si faptul ca si Sosoaca joaca acest rol de supapa de presiune, doar ca diferenta intre ea si alte "supape" locale, este aceea ca ea elibereaza tensiunile printr-o propunere a unei orientari corecte a directiei de eliminare a tensiunilor, adica una anti NATO si anti UE, care sunt cele mai mari instrumente satanico-fasciste de batjocorire a cetatenilor UE, deci si cele mai mari surse de tensiuni interne.
      Prin urmare ceea ce face Sosoaca, este nu numai bine venit, dar si foarte util tarii si cetatenilor ei.

      Ștergere
    5. @@@Robert G, tocmai de aceea D(a)IANA nu va nici o putere de a schimba lucrurile;dacă se va da ordine de desființare a U.E. sau/și NATO, atunci i se va da putere;pionii albi versus pionii negri sunt de când lumea...

      Ștergere
  5. Asistăm, fără îndoială, la consolidarea unui bloc eurasiatic gigantic. Din păcate, politica de excludere practicată de UE a împins Rusia și Turcia înspre alte perspective, făcându-le a se depărta de firescul european.
    Nu întâmplător locul summit-ului a fost ales Samarkand, străvechea capitală a lui Genghis Han - coincide cu spațialitatea imaginată de prințul Nikolai Trubețkoy încă de acum un secol.
    O problemă rămâne însă la blocul eurasiatic - lipsa valorilor comune. Inutil a mai dezbate aici dacă sunt valori bune/rele. Cert e că diferențele sunt atât de mari încât e greu de previzionat cât le va ține coeziunea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În mod sigur vor sta împreună atâta timp cât au un duşman comun. Ce s-o întâmpla după asta cred că nici nu mai contează.

      Ștergere
    2. Așa e, lipsa axiologiei comune e compensată de focalizarea pe inamicul (sau concurentul) comun. Cât ține înfruntarea ține și alianța.
      Dar e ca în politica uzuală. Ades se formează coaliții ciudate (chiar "monstruoase", vorbă din altă epocă) pentru a răsturna o putere impopulară. Se și reușește, câteodată, ca alianța nefirească să câștige - dar apoi, în larga majoritate a cazurilor, coaliția se destramă repede, ba chiar se reaprind și mai intens vechile conflicte de interese.
      Și cum să nu conteze asta ? Dacă prin absurd am părăsi blocul UE, mi se pare elementar să evaluăm, măcar teoretic, longevitatea și viabilitatea altui cadru.
      Că altfel ar fi pur și simplu un picaj "din lac în puț".

      Ștergere
    3. Corect, daca au facut-o pina acum de sute de ani, coeziunea comunitatilor uriase va continua. Rusia mereu a fost o adunatoare de popoare oprimate( ghici de cine?), popoare carora, istoric vorbind li sa oferit loc de cinste la masa comunitara euroasiatica.

      Ștergere
    4. Mestere Haidi bre dupa stiinta mea capitala lui Gingis Han a fost Karakorum nu Samarkand. Semneaza: ala care ti-a vizitat saitul, stii tu..

      Ștergere
    5. Așa e, Genghis Han doar a jefuit orașul, capitală a devenit sub celălalt mongol legendar, Timur Lenk. Îți mulțumesc pentru corectare, sunt binevenite îndreptările, chiar și de la (unii) comentatori ostili.

      Ștergere
  6. De curiozitate, ce e asa senzational ca o tara de doi bani ca Siria participa la intalnirea astora?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă era „o ţară de doi bani” nu se investeau atâţia bani în războiul de acolo. Dilema ta trădează un analfabetism funcţional în perceperea realităţii geopolitice a lumii în care trăim.

      Ștergere
    2. Mi se pare normal să existe analfabetism geopolitic.
      De când cu pandemia, credeti că deja toți au câte un mini-manual de guerrilla geopolitică in buzunar?

      Ștergere
    3. Inainte ca Yurcia sa stea la masa cu Turcii, trebuie sa lase golanelile de granita unde fura cu nerusinare petrolul sirian bazindu se pe slabiciunea vecinului. din pacate, clepto-oligarhatul kremlinian mai precis sunt de data asta mina n mina cu tilharii...joaca pe mai multe fronturi si isi apara interesele din Turcia: hoteluri, complexe de condouri, litoralul, terenuri.

      Ștergere
    4. Exact, Siria e cheia de bolta a Orientului,o punte intre Shia, Sunni, crestinism, o tara complexa, cu o pozitie strategica, cu o armata care si dupa 11 ani de razboi civil a ramas puternica, e prima linie de aparare a axei siite a Iranului

      Ștergere
    5. Ok, deci nici un raspuns concret la intrebarea mea. Poti sa bagi bani acolo pentru ca baga si adversarul, asta nu e un raspuns. Pozitia strategica e o vrajeala, resurse sunt ceva, dar limitate fata de tarile din jur. In afara de interesele marunte ale Iranului sau Turciei in zona, nu e nimic. O shit hole country in toata regula.

      Ștergere
    6. Ma Petrica, ...la fel cu o sa fie si tara ta iubita odata ce nu vei mai primi hapul semestrial din vest.

      Nea Gica

      Ștergere
    7. Lasa bai nea Gica ca in caz de ceva emigrez in Siria. Daca nu, mai sunt si alti monstrii sacrii precum Egipt, Somalia sau Pakistan.

      Ștergere
  7. Ucraina este în planul 2 pt Rusia (și inclusiv pt Occident). La Moscova, Beijing și New Delhi se petrec lucruri mari, care restructurează planeta. Acolo este adevăratul război, cele 3 mari puteri cu ele însele, pt a ajunge la consens și coordonare. Dacă reușesc să facă asta, Occidentul devine "Fetița cu Chibrituri" de H.C. Andersen , care se uită pe geam și mai frige un greiere la o găleată de gaz lichefiat din Texas.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)