joi, 1 septembrie 2022

Noua strategie de dezvoltare a Rusiei


În timp ce-n Europa luminile se sting, iar politicienii ne explică „modul practic” în care să-ţi faci baie cu cârpa umedă, la Moscova se fac planuri mari în ceea ce priveşte dezvoltarea economică. E drept, din multe puncte de vedere Rusia este rămasă în urmă, dar asta nu înseamnă că găurile nu pot fi acoperite rapid. 

Pe canalul meu de Telegram am postat aseară informaţii despre noua dronă-avion de vânătoare Bayraktar Kızılelma. Este o bijuterie tehnologică, un monstru care va rescrie soarta multor bătălii. Cel mai impresionant lucru este însă că această armă e produsă integral în Turcia, ţară care în urmă cu 10-15 ani se afla în epoca de piatră a industriei militare. Ceea ce trebuie să înţelegem din veritabila lecţie turcească este că azi găurile pot fi acoperite rapid atâta timp cât există determinare şi resurse.

Revenind la programul economic al Rusiei, el este structurat pe câţiva piloni. În primul rând, Mihail Mișustin porneşte de la realitatea că lumea guvernată de Breatton Woods şi Acordul Jamaica a picat deoarece sistemul monetar în circulaţie serveşte strict SUA şi instituţiilor multinaţionale. De asemenea, Mișustin s-a referit la faptul că rezervele internaţionale(inclusiv cele de aur!) sunt inutile în condiţiile în care Rusia a fost văduvită de ele peste noapte, astfel încât ţara trebuie să se bazeze pe o strategie pragmatică şi să îmbrăţişeze noile paradigme în formare ale pieţelor internaţionale. În conformitate cu principiile Bretton Woods, volumul şi emisia masei monetare sunt făcute în raport direct cu masa de aur deţinută. Însă, în condiţiile în care masa de aur îţi este blocată, practic nu mai poţi emite monedă. Este o regulă teoretică, semi-funcţională în prezent, dar ea a fost dată ca exemplu în ceea ce priveşte pârghiile prin care forţele ostile Rusiei controlează capitalul intern al ţării. O altă remarcă deosebit de tranşantă a lui Mihail Mișustin a fost aceea că tranziţia către yuan(care e şi monedă de rezervă a FMI) sau la cea a altor ţări participante la sistemul Bretton Woods nu schimbă absolut nimic din esenţa problemei. 

Soluţia pe care-o vede Mișustin este provocatoare, dar va ridica numeroase probleme: bazarea pe sistemului financiar intern prin „dezvoltarea de instrumente eficiente care să răspundă provocărilor noii lumi”. Sintagma „noua lume” e destul de vagă, la fel ca şi soluţia prezentată. Ceea ce se ştie este că experţii ruşi lucrează cu motoarele turate la maxim pentru dezvoltarea unei structuri financiare interne extrem de flexibile şi care să permită dezvoltarea accelerată a ţării. Rusia se transformă într-un fel de laborator izolat de exterior, transformând sancţiunile - aşa cum ne-a obişnuit - în provocări care s-o conducă pe nivelul următor. 

În ceea ce priveşte industriile prioritare, vicepremierul Belusov este vioara centrală, coordonând dezvoltarea tehnologică: inteligenţa artificială, biotehnologiile şi tehnologiile de frontieră. Acestea sunt domenii în care Rusia are planuri concrete de preluare a ştafetei. De asemenea, un domeniu în care Rusia va investi bani pentru a nu rămâne în urmă este cel al ... producţiei de energie „prin intermediul principiilor netradiţionale”. Am dat o traducere cât mai exactă a denumirii pe care au dat-o ruşii domeniului care-n Occident e brand-uit ca „energie verde”. Poate că domeniile prioritare vi se par cumva copiate după cele occidentale. În mare cam aşa e deoarece Rusia a învăţat din lecţia istorică pe care-a primit-o. În anii 60-70 URSS a refuzat dezvoltarea tehnologică deoarece - spuneau ideologii de atunci - contravine principiilor socialist-comunismului. Fix din această cauză URSS s-a trezit depăşită de situaţie, încercând să acopere golul atunci când era deja târziu. De aceea Rusia de azi caută să se înscrie în zonele cele mai avansate ale ştiinţei şi tehnologiei, căutând să se situeze în avangarda dezvoltării. Pare extrem de articulat. 

Însă, revenim la capitolul financiar. Pentru toate acestea ai nevoie de bani. Într-adevăr, Rusia se poate izola şi transforma într-un laborator „adiabatic” din toate punctele de vedere, dar aşa nu merge. A dovedit-o istoria: fără o deschidere ţi se reduce perspectiva şi fără perspectivă îţi pică întreaga creativitate. Aşa s-a întâmplat, deci o tentativă similară nu are cum să reuşească. Şi-atunci? Aici vine partea interesantă care va oferi punţi către exterior. Strategii de la Moscova spun pe şleau că actualul sistem de finanţare nu mai funcţionează(cel puţin pentru Rusia e închis total), astfel încât noua strategie va avea doi piloni principali. Pe de o parte finanţarea internă prin intermediul instrumentelor despre care vorbea Mişustin, dar şi o importantă componentă externă derulată prin proiecte comune cu ţări prietene şi aliaţi. De asemenea, se vorbeşte despre investiţii private care vor fi protejate printr-un mecanism bilateral de protecţie a investiţiilor. 

Ca efect al noii politici vă pot prezenta câteva elemente care ar reprezenta „mugurii” noului model economic. După cum se ştie, părăsirea pieţei ruseşti de către marile companii occidentale a lăsat un gol extrem de mare în special în zona IT. Criza se manifestă şi la nivelul producătorilor locali de software care şi-au văzut ruinate afacerile din cauza închiderii pieţelor internaţionale pe care se bazau. O situaţie de criză de la A la Z. Ei bine, ceea ce s-a rezolvat a fost asigurarea unei lichidităţi suplimentare pentru producătorii de software. Cum? Într-un mod absolut banal: toate firmele ruseşti, atunci când au nevoie de un produs software occidental - care acum nu mai poate fi achiziţionat legal - introduc solicitarea într-un sistem accesibil de către producătorii locali de software care astfel pot veni rapid cu soluţiile proprii care înlocuiesc produsul occidental. Poate pare o chestie banală, gen OLX. Într-un fel chiar aşa e, dar această găselniţă a transformat firme întregi care şomau în companii avide de atragerea de noi salariaţi întrucât nu mai fac faţă comenzilor. De asemenea, pe baza cerinţelor în creştere s-au înfiinţat o groază de noi startup-uri pentru a putea acoperi cererea.  

E doar un exemplu despre cum, de multe ori creativitatea înseamnă a găsi soluţii simple, prin unirea unor puncte. Atât pentru azi. Mă duc să sparg lemne! :)

27 de comentarii:

  1. „Turismul nu este un drept fundamental”: ministrul român susține interdicția UE asupra turiștilor ruși
    Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, spune că Uniunea Europeană ar trebui să interzică turiştii ruşi şi să accepte dizidenţi şi oameni numai din motive umanitare. Miniștrii de externe ai UE se adună la Praga în perioada 30-31 august pentru a discuta despre noi măsuri împotriva Rusiei, în timp ce aceasta continuă invadarea Ucrainei. Dar sunt împărțiți pe o interdicție generală a vizelor. Într-un interviu acordat RFE/RL, Aurescu a spus că „turismul nu este un drept fundamental”. El a mai spus că peste 3 milioane de tone de cereale ucrainene au fost expediate prin România și că națiunea sa lucrează pentru a accelera transporturile.
    https://www.rferl.org/a/russian-war-ukraine-eu-visa-ban/32011171.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca Aurescu avea cea mai vaga notiune despre stiinta dreptului, stia ca atat notiunea de "drepturile fundamentale ale omului" in UE, cat si in imensa majoritate a tarilor de pe planeta asta, provine din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata si proclamata de Adunarea Generala a ONU, la data de 10.12.1948.

      Si daca ar fi stiut asta si daca ar fi avut cu adevarat cunostiinte de drept, n-ar fi indraznit sa ia la misto ceva atat de serios si fundamental, ca drepturile fundamentale ale omului, facand afirmatii cretine despre "dreptul fundamental la turism"!

      Poate, daca frecventeaza blogul asta, afla si el ce scrie la art. 13, alin. 1 si 2, din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, semnata atat de Romania, de SUA cat si DE TOATE tarile din Europa, inclusiv de Rusia si de cele aflate acum in UE:
      "Articolul 13
      1. Orice persoană are dreptul de a circula în mod liber şi de a-şi alege reşedinţa în interiorul graniţelor unui stat.
      2. Orice persoană are dreptul de a părăsi orice ţară, inclusiv a sa, şi de reveni în ţara sa."

      Astfel, nu e vorba de "dreptul la turism", cum zice un politruc cretin, ci de dreptul la libera circulatie (care culmea, include si "dreptul la turism!!!"), un drept FUNDAMENTAL, pe care nimeni de pe planeta asta, nu-l poate restrange sau anula arbitrar si colectiv!

      Sigur ca un drept fundamental nu este si unul absolut, asa incat exercitarea oricarui drept poate fi restransa sau anulata dar numai pentru un anumit individ sau pentru un anume grup de indivizi si NUMAI in urma condamnarii acestuia/acestora de catre o instanta de judecata legal constituita si care a judecat in temeiul unor legi unanim acceptate de toate partile implicate!

      Similar (in temeiul dreptului la proprietate), trebuie judecat si abuzul inimaginabil al "confiscarii" proprietatilor din afara rusiei, ale unor cetateni rusi, exclusiv pe baza cetateniei si nationalitatii lor!

      Ștergere
    2. Păi cam da, Aurescu conduce in stil comunist. Bine ca nu pune câțiva aplaudaci la TV când i se ia interviu. Că atunci măcar era comunism pe față, nu de ăsta progresist in spatele permisiunii de a interpreta conform perspectivei "plicului".

      Ștergere
  2. Statutul recent dobândit al Republicii Moldova de candidat la UE a reaprins vechile speculații la Moscova cu privire la potențiala sa unificare cu România. Pe 25 iunie, fostul președinte Dmitri Medvedev, care acum este șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a sugerat că Moldova ar putea încerca să-și accelereze aderarea la UE prin unirea cu România, membră din 2007. Presa rusă a fost inundată de speculații. despre presupusele planuri ale Bucureștiului — în concordanță cu Chișinăul și susținute de prezența sporită a NATO în România — de a trimite trupe în Moldova și de a ocupa Transnistria.

    Rezultatul oricărei astfel de acțiuni ar fi catastrofal pentru Moldova și Transnistria și ar aduce Rusia și România în pragul unei confruntări militare directe. După treizeci de ani fără incidente, pare improbabil ca liderii de la Chişinău să contemple noi ostilităţi, destabilizand şi mai mult situaţia. Este la fel de improbabil ca România să se unească cu Moldova și să pună mâna pe Transnistria. Dar astfel de scenarii fac parte din visurile febrile ale bloggerilor naționaliști ruși din cele mai îndepărtate părți ale internetului, care folosesc drept dovadă retorica politică de decenii a partidelor „unioniste” din Moldova, care atrag în mod regulat sprijinul a aproximativ 10% din electorat. .

    În acest moment, Transnistria și Moldova împărtășesc interesul de a rămâne în afara războiului. Pentru Tiraspol, aceasta poate însemna sfidarea Rusiei, întotdeauna o cale de acțiune incomodă, dar alternativa arată ca o sinucidere militară și economică. Chișinăul are puține opțiuni în afară de a încerca să mențină tensiunile cu Tiraspolul la un nivel scăzut, să-și susțină în liniște eforturile de a rămâne în afara războiului și să roage politicienii de la București să nu aprindă și mai mult situația. Politica face tovarăși de pat ciudați. În acest caz, războiul o face și el.
    https://carnegieendowment.org/2022/08/02/transdniestria-moldova-and-russia-s-war-in-ukraine-pub-87609

    RăspundețiȘtergere
  3. Importurile din România din Rusia au fost de 5,62 miliarde USD în 2021, potrivit bazei de date COMTRADE a Națiunilor Unite privind comerțul internațional. Importurile din România din Rusia - date, grafic istoric și statistici - au fost actualizate ultima dată în septembrie 2022.
    https://tradingeconomics.com/romania/imports/russia

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt convins că Rusia încearcă toate măsurile pe care le-ai enumerat. Vom vedea dacă și reușește.
    Acorzi permisiunea de preluare a materialului ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Preia, dar cu link si atribuire!

      Ștergere
    2. Mersi. Precizarea e inutilă, mereu te-am specificat drept autor (și nici nu trunchiez materialul). Consideră fiecare preluare drept apreciere - destul de rar preiau texte de la alți autori.

      Ștergere
  5. Cred ca Rusiei in momentul de fata i s-ar potrivi teoria de dezvoltare economica a lui Mihai Manoilescu :file:///C:/Users/asus/Desktop/BCUCLUJ_FG_287765_1930.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roman Incorect Politic1 septembrie 2022 la 12:29

      ...te rog sa-mi dai IP-ul tau si parola pe care o ai ca sa pot sa iau materialul ala... iti precizez ca si eu am ASUS, un ROG performant asa ca nu va dura mult sa-l descarc pe fibra optica de doi giga... sau, daca nu-ti place asa, nu mai posta link-uri catre desktop-ul tau ca nu faci decit sa apari ca un penibil care nu stie NIMIC...

      Ștergere
    2. Roman Incorect Politic1 septembrie 2022 la 13:44

      ...link corect: https://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/138440

      Ștergere
  6. Diferenta enorma intre necivilizatia satanist occidentala si civilizatia oriental-eurasiatica, sta in faptul ca unii doresc sa ucida 95% din populatia omenirii, asa ca nu au nicio motivatie sa se dezvolte in continuare, pentru ca sunt motivati sa distruga cu cantitatile enorme de arme in care au investit enorm, si acum ei considera ca a sosit momentul sa le foloseasca impotriva tuturor care nu accepta dictatura satanisto-fascista pe care ei doresc sa o impuna ca mijloc de constrangere prin care se poate impune neo-comunismul de tip satanist.
    Asta pe cand civilizatia doi = adevarata civilizatie Eurasiatica, doreste sa se dezvolte permanent, fie si pentru faptul ca prin stiinte si tehnologii inalte, sa capete acea putrere de a se putea apara de neo-comunistii satanisti, care la fel ca Hütler doresc sa devina singurii stapani ai planetei.
    Si lupta asta intre bine si rau, cere progres adevarat bazat pe cercetare stiintifica si tehnologii inaintate, si iata ca atat Rusia cat si China devin pionerii acestei revolutii tehnico - stiintifice, deci si cei care vor invinge Marele Satan de peste ocean, (care nu este poporul american ci satanele care ii conduc din umbra)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @supapele@... din converastia de ieri, mai au o caracteristica functionala. Ei/ele, cum este D. SOS, indiferent ce spun ce adevaruri si actiuni enunta, ea doar elibereaza presiunea acumulata, fara insa ca ea sau altii ascultatori ai ei sa aibe vre o posibilitate sa schimbe vreodata ceva. Schimbarea pornita de jos, PUR SI SIMPLU NU EXISTA SI N A EXISTAT VREODATA IN ISTORIE.
      Tot ce face ea, facea Jirinovski, Vadim T., Marie the Pain, etc, este cum zic partenerii:
      “Blowing off some steam” toata viata lor asta fac, si asta i jobul lor!

      Ștergere
    2. @supapele@ Draga amice, cine ti-a zis ca "supapa" Sosoaca trebuie neaparat sa faca o revolutie de jos? Pai tu nu vezi ca Rusia este tot mai puternica si occidentul tot mai slab?
      Din ce cauza ai tu impresia ca Rusia nu poate sprijini un partid pro rus, si mai ales unul condus de deoasebit de inteligenta dar si inimoasa Sosoaca?
      Ai te rog doar putintica rabdare, ca bolovanul rusesc s-a urnit din varful dealului si deja a luat-o la vale spre o Europa condusa de tradatori idioti care la comanda SUA isi distrug tarile si prin asta dau apa la moara sahistului Putin care este de cca 1000 de ori mai inteligent decat toata banda de adunaturi idioate care in locf de valorile europene adevarate ca de4 ex. valorile culturale si nationale sustinute prin patriotism, aceste nuloitati sataniste cultiva valorile "americano-sataniste" ale pedofiliei, ale LGBT-curismului, ale batjocoriri notiunii de familie, fara sa mai amitim de "democratia" prin dictatura FASCISTA "a la Auschwitz" in care otravirea cu produse care modifica gena umana devin OBLIGATORII pina si pentru bietii copii nevinovati ai prostimii occidentale, care dupa parerea mea, chiar are mare nevoie de cat maimulte asemenea "vaccinari"!
      Si am scris numai cateva exemple care dovedesc INFERIORITATEA societatii de SCLAVI prosti dar care se cred grozavi pentru ca sunt mancatori de carnati (artificiali adica otravitori) si ragaitori de bere, si asta ca sa intelegi din ce cauza "supapa" Sosoaca are cele mai mari sanse sa ajunga in varful piramidei, pentru ca va fi sustinuta de o super-putere condusa de un om inteligent care nu are nevoie ca la granita tarii sale sa existe vipere dusmanoase care sa-i atace tara, doar pentru ca asa vrea o bosorogo-cratie imbatranita in crime, escrocherii si tot felul de alte bicisnicii diabolice.

      Ștergere
    3. Subscriu. Odata ce unora li s-a urcat la cap conceptul de "falsa opozitie" si "supape", orice intiativa sincera va fi pusa sub semnul intrebarii.
      Facusem cu 20 si ceva de ani in urma o comparatie intre mecanismele de defulare social-controlate si un blitz. Sursa step-up, un condensator pe cateva sute de volti care e conectat la tubul de quartz permanent, si o minisursa "high-voltage" cu un curent infim, cu sarma mai subtire decat firul de par, care produce descarcarea in tub. Metafora blitz-ului e comparabila cu cea a eclatoarelor care, cand apare o supratensiune au rolul nu de a o anula (ar trebui disipatie termica) ci doar de a arde o siguranta.Scrisesem deci despre "opozitia controlata" cu mai bine de 20 de ani, cand putini isi imaginau prin ce perioade vor trece.
      Despre Putin, intr-adevar, e unul dintre cei mai inteligenti oameni de pe planeta, se observa asta din neurodinamica exteriorizata in mimica, priviri. Daca mimica poate fi controlata de multi actori/politicieni, cu privirea e alta poveste.
      As putea dezvolta, dar n-am chef sa mor in stil balcanic corcit cu cel latin-palavrageala cat incape, si fapte ioc. Mai degraba ma preocupa cum pot scoate apa potabila din aer, cum se poate scapa din mania consumabilelor alde filtre de apa, apoi cum se poate curent din alte chestii...Astea incep sa aduca a adevarate dileme: de ce LiFePo4 e "tricky" in timp ce LiIon, LiPol n-au nici o treaba? Cum se explica faptul ca la LiFePo4 tensiunea la borne poate sa n-aiba nici o treaba cu capacitatea? Am facut din elementi 18650 LiIon si din prismatici LiPol acumulatori pe 12V. 2 suporta descarcari de kW pe timp scurt, iar 1kW il duc lejer, fara sa treaca de 40 grade. Elementi 18650 de 3Ah bucata, 25A discharge per element, continuu, cu peak posibil de 35A. Am spus ca "pe timp scurt" pentru ca se incalzesc, iar daca implementez racire fortata, ventilatoare, nu mai sunt waterproof si shockproof. Trec pe 24V, gratie invertoarelor inteligente care suporta atat VRLA, sealed-lead, pana si baterii auto serie-paralel pentru care exista balancers. Trebuie testate si balancers, si mai ales BMS, care par prea "inteligente". N-aveti idee cata munca e doar in etapa de testare.
      https://postimg.cc/gallery/7TGp2K8/53c4f31e
      Asta e puisorul de 10.8V/60Ah. Dupa cum se vede in poza https://postimg.cc/7fXyg9TP l-am gandit sa stea intr-o borseta si sa pot lucra cu cateva scule pe 12V in caz de urgenta.
      Am facut si cu blindaje mai complexe si protectie la conectori.
      https://postimg.cc/gallery/jRMRg6H/d431ad2c Arata urat pentru ca sunt in faza de testare, masurile de siguranta fiind imperioase. Sa incepi sa incepi sa gandesti cu adevarat inseamna sa-ti pui probleme de genul: ce va face BMS care trimite date prin BT catre telefon/tableta cu android in caz de EMP sau alti factori care perturba inclusiv aia 2.4GHz nenorociti?
      Desigur unii s-au intrebat cum de am facut paranteza asta lunga si abrupta, si cum de la aprecieri despre Putin am dat-o in acumulatori, off-grid si altele? In tarile "comuniste" e apreciata sau cel putin valorizata munca fizica, creatia, fie la valoarea lor, fie nu, dar cel putin exista repere de raportare. In tari hibride, intre luntre si punte, primeaza trancaneala, inteligenta sterila in care intra si tradarea intelectualilor, prostitutia multidimensionala, si desigur servicii de tot felul care n-ar exista fara munca fizica a altora. Munca si papagalul sunt diametral opuse. Indiferent de ce informatii pe sub mana au primit unii, lasii, tradatorii si palavragii vor pieri primii. Ofer totusi clementa: fiind mereu intre luntre si punte, adica linia Est-Vest, trebuie sa te produci, ca o tar**. Ori apartii de un peste, ori de altul, oricum ar fi, pe cineva tot tradezi. Nu stiu in ce lume traiesc unii, dar n-am intalnit tara care sa respecte tradatorii propriului neam, veniti cu cetatenie asigurata de sus.
      Si daca tot o ardem in politici, hai mai bine s-o dam in calcule: care, cati, cum, in ce fel vom crapa, in cat timp?

      Ștergere
    4. Wow! Ce gandire masonică! Voi nu puteți gândi decât țuguiat, piramidal...Rusii nu reprezinta răul cel mai mic. Rusii sunt tot Răul, ca americanii. Tot un drac!
      Iar Sosoacă e o palavragioaică si atât! Ii place circul si isi ridica adeseori poalele in cap. Ca la usa cortului, deh...
      Suntem prea mici si in calea vantului ca sa ne permitem de a fi cu altcineva decat cu Dumnezeu. Cu stapanii vremelnici nu treci puntea din simplul motiv ca nici ei nu o trec. Acesta e si motivul pentru care repetam istoria si avem mereu karma prostilor: murim in razboaie care nu sunt ale noastre si suferim de frig sau foame pentru ca asa vor
      " domnii" cu gandire țuguiata ca si tine!
      E doar " cernerea". Noi ne alegem stapanii viitori.
      Eu il aleg pe Dumnezeu si ma lepăd de tradatori si slugi ce sar dintr-o barca in alta dupa cum bate vantul. Iar vantul de la răsărit nu este mai bland decat cel din vest. Mergi la mormantul unui român ucis de slugile bolsevice si reflecteaza. Daca ai cap. Daca nu ai cap ci doar țugui, atunci vorbeste tuguiul tau in locul lui. E bine sa stim cu cine vorbim. Cu capul, sau cu jobenul de pe cap?
      Măscărici ca tine sunt milioane la kg! Nu știți de fapt nimic, dar va dati mereu rotunzi. Si nu faceti de fapt nimic! Doar dati din buze! Vociferati, tropaiti, fluierati in biserici si peste tot.
      Niste bieti mascarici!🤣

      Ștergere
    5. "Schimbarea pornita de jos, PUR SI SIMPLU NU EXISTA SI N A EXISTAT VREODATA IN ISTORIE."

      Mă scuzați,

      http://www.computinghistory.org.uk/det/1794/Richard-Stallman/

      Ștergere
    6. Anonim1 septembrie 2022, 20:33
      "Mergi la mormantul unui român ucis de slugile bolsevice si reflecteaza."
      1. O dai perfid cu Dumnezeu incoace si incolo, ca pretins crestin, dar nu stii de iertare cata vreme invoci bolsevicii care nu erau rusi cum nu-s politicienii nostri romani. O spune eu, evreul ala ucrainian a carui singura "vina" e ca, cu niste secole in urma s-au corcit unii cu altii. Unii impamanteniti au tras si indurat ca mine si ca multi altii toate ponoasele asa-zisului comunism. Altii, ca de obicei, au fugit primii si acum se intorc si cer diverse despagubiri.
      2. Sugerezi sa reflectam? Comparativ cu mortii ucisi de slugile tale bolsevice, ai idee cati romani din '90 incoace au murit de foame, dati afara din fabrici, falimentati pentru ca chiar au crezut ca poate aparea o clasa de mijloc intre cele 2 caste care nu se ating reciproc, saracii si bogatii? Ai reflectat cate drame au fost si cresc continuu? Te-ai gandit la legile din justitie una mai ceva ca alta impotriva romanului obisnuit?
      Multi securei m-au intrebat daca vand ce fac, alde acumulatori, invertoare, module, diverse. Voiau sa ma bage la munca subdeclarata, fraude si altele. Intuitiv, cu mult inainte sa apara legile respective, am pozat tot ce am cumparat si la un moment dat casat cu ciocanul, flexul, pendularul!! Daca vine unul si spune: avem dovezi ca ati cumparat cutare lucru, pe care nu-l mai aveti, si credem ca l-ati comercializat, le arat poze. Si gutuie cu umbreluta la pahar.
      Am fost haituit, hartuit, nu doar observat o viata intreaga; au incercat nu doar sa ma observe ci si sa-mi modeleze unele convingeri. Ani buni m-au incurajat sa parasesc tara, imi testau intentiile. Ulterior erau preocupati la ce nivel de "evolutie spirituala" si "descoperiri tehnice" am ajuns. Cu precizarea ca la noi, invidia pe munca, realizarile, efortul fizic si mental, si in primul rand sacrificiile de a renunta la unele pentru altele nu e de respectat ci din contra, de invidiat. Invidiem mai degraba munca cuiva cinstita si fara finalitate comerciala, decat vilele si masinile politicienilor pe care ii mai si apreciem ca uite ce sus au ajuns. Toate astea erau stiute, s-a speculat mandria, invidia romanului, chit ca nu suntem toti la fel. Asa au "functionat" ultimii 30 de ani, printre altele.
      Cat despre salvare si ajutor divin, stim povestea ca pana si pentru un singur Om Dumnezeu va aduce salvarea. Exista acel om "pur", sau e si el contaminat fara stirea si vrerea lui, cu "diverse" kestii? Dar asta e alta posibila discutie. Sau nu.

      Ștergere
  7. Intre timp presedintele Lukoil a cazut de la etajul. S-a sinucis in Putin style.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roman Incorect Politic1 septembrie 2022 la 13:54

      ...cind ''fluieri'' in biserica nu trebuie sa te astepti sa fi ''iertat''... ''mina'' lui ''Dumnezeu'' este lunga, implacabila si te poate ''atinge'' oriunde, cind te astepti mai putin ori cind crezi ca ai scapat, ca nu te-a ''vazut''... pe malurile Dimbovitei se practica ''boala incurabila'' care ''sfirseste din viata in mod fulgerator'' ''tinta'', adica ''fluieratorul''... una dintre ''tinte'', printre primele, dupa 1989, a fost generalul Gusa... urmat, sistematic, de un lung sir de indezirabili incomozi ori a-prea-multe-stiutori...

      Ștergere
    2. ,,mainile'' sau safii astia sant si ei la randu-le usor ,,operabili'';
      exista un ,,zmeu'' si el este motivul adevarat al apropierii americanilor de Rumunia ; multe alte ciudatenii ar putea fi asfel explicate, vezi fuga din Afgan., alegerea lui Trump, intalnirea lui Kim Jong cu Trump, toleranta Rusiei fata de Romania, INCREDIBILA oprire a pandemiei si multe altele...

      Ștergere
  8. Progresismul ăsta adus de WEF și pandemie e un comunism de lux, foarte scump și făcut cu bani și pe bani.
    Comunismul ăla trăit de noi sau părinții noștri era unul făcut din sărăcie, nu ein bani dați să se facă.
    Adică se dă șpagă să se 'implementeze' §comunism pandemic.
    Politrucii noștri sunt ca șefii din comitetele ceaușiste umblă numa după plicuri.

    RăspundețiȘtergere

  9. Un dialog între Elon Musk și un sistem de Inteligență Artificială (IA) „ridică o mulțime de probleme duhovnicești foarte grave, luând în calcul faptul că astfel de sisteme nu știu de iubirea lui Dumnezeu nu știu de iertare, nu știu de milă”, scrie O Chilie Athonită, site operat din Sfântul Munte Athos

    RăspundețiȘtergere
  10. Zici ca e un fel de propaganda de pe vremea URSS. Au pierdut natural 1 mil de oameni anul trecut, le-au si emigrat ceva oameni educati de cand au inceput razboiul, dar ei viseaza. Probabil aia batrani care si sustin sistemul. Seamana cu ce e si e pe la noi.
    Prin 2050 vor fi turcii la fel numeric. Americanii probabil de 4 ori mai multi. Daca va scadea si importanta combustibililor fosili, chiar nu vor mai conta la fel.
    Cumva grabesc tranzitia prin situatia actuala. As zice ca asta e partea buna.
    Au reusit sa tina Europa legata de resursele lor. Bine ca a trezit-o. Au mai blocat si zona cu Siria, ca sa nu existe mai multe alternative.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ziceti ca dronele Bayraktar Kızılelma sunt produse integral in Turcia cand de fapt ei doar asambleaza totul cu componente cumparate de la diferiti producatori din lume , de exemplu motorul urmeaza sa fie cumparat de la o companie ucraineana . Asa arata lista componentelor din actualele drone ,,turcesti,, - https://anca.org/assets/pdf/BayraktarDrone_US_Nato_Technology.pdf

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)