luni, 5 septembrie 2022

O fractură pe care-o veţi vedea în curând


Începând cu secolul al XIII-lea, destinele Letoniei şi Lituaniei s-au separat: letonii au căzut sub stăpânirea nemţilor, iar lituanienii au creat Marele Ducat - o forţă a acelor vremuri, dar aflată sub o puternică influenţă poloneză. Sunt ţări care, aparent, împărtăşesc acelaşi spaţiu geografic şi cultural. Însă, fragmentarea dată de cele două influenţe diametral opuse şi-a spus definitiv cuvântul asupra concepţiilor celor două popoare. Culmea, chiar dacă letonienii şi lituanienii au fost uniţi sub URSS, diferenţele culturale au rămas şi, mai mult, n-au pierdut niciun moment pentru a se hărţui. 

Există o întreagă încrengătură care e destul de greu de descifrat. De exemplu, se ştie că unităţile letone au fost, alături de cele ucrainene, cele mai fidele aliate ale lui Hitler în Al Doilea Război Mondial. Inexplicabil este că, după terminarea războiului, s-a îngroşat teribil diaspora letonă din Anglia. În total vreo 15 000 de foşti nazişti letoni şi-au găsit refugiul acolo. Nu e ciudat? Fiind aliaţi ai Germaniei, aceştia au luptat inclusiv împotriva Angliei, astfel încât primirea lor ca refugiaţi efectiv nu are sens. 

O parte din diaspora letonă a rămas în Anglia, dar majoritatea au emigrat în SUA şi Australia. Ei s-au grupat în trei mari organizaţii: Centrul European pentru Eliberarea Letoniei(Anglia), Asociaţia Letonilor din America şi Asociaţia Letonilor din Australia. Ele s-au grupat sub auspiciile Asociaţei Mondiale a Letonilor Liberi(Londra) pentru a pregăti desanturile ideologice pentru infiltrare după obţinerea  independenţei ţării. Aşa cum, de exemplu, Uniunea Mondială a Românilor Liberi era pregătită tot pentru o asemenea acţiune. Spun asta pentru cei care mai cred în poveşti frumoase.

Să vedem puţin şi situaţia Lituaniei. Emigraţia sa a fost una solidă în Anglia, comunităţile lituaniene existând acolo încă de la sfârşitul secolului XIX, atunci când a avut loc o masivă emigraţie lituaniană(1886-1914) în care efectiv 25% din Lituania s-a mutat în Anglia. Comunitatea de acolo a avut timp să se implanteze în ţara de adopţie, ajungând să ocupe posturi importante în structura statului englez. Subliniez că uşurinţa cu care comunitatea lituaniană a putut să-şi facă meandrele pe-acolo s-a datorat protecţiei primite din partea ... familiei Rotschild. Iată o legătură esenţială despre care vom mai vorbi!

Primirea letonilor de după Război s-a făcut aparent sub auspiciile aceluiaşi Rotschild care-şi propusese să devină stăpânul zonei. Doar că aici s-a lovit de interesele familiei Rockefeller care se considera stăpână pe Letonia. De ce, nu-mi dau seama. Cert este că masivul exod al letonilor din Anglia spre SUA a fost coordonat de Rockefeller care astfel şi-a consolidat contactele în ţara lor mamă. De asemenea, exodul leton din Anglia a fot ajutat şi de lituanienii din posturile cheie care nu vedeau cu ochi buni protecţia pe care le-o acorda Rotschild.  

De-a lungul ocupaţiei sovietice, prin intermediul celor două ţări, KGB-ul adânc a stabilit contacte cu Anglia şi SUA. Pentru Anglia erau utilizaţi lituanienii, iar pentru SUA letonii. „Pacificarea” şi uniformizarea celor două zone, a fost făcută de către sovietici prin setarea permanentă în structurile de securitate ale KGB-urilor locale a oamenilor din cealaltă tabără. Asfel, KGB Lituania era condus de letoni(sau avea infiltraţi în funcţii cheie), în timp ce KGB Letonia era condus de lituanieni. Însă asta nu înseamnă că s-a obţinut coeziunea. Întotdeauna şi-au dat la gioale pe unde au putut. 

Un eveniment interesant a avut loc în URSS-ul anilor 50-60, atunci când şi-a început ascensiunea politică lituanianul Alexander Şelepin. Acesta a fost un individ extrem de alunecos. Ca să înţelegeţi, a fost promovat de Stalin, apoi a lucrat din plin la destalinizare sub conducerea lui Hrusciov, după care s-a aflat la baza loviturii de stat care l-a îndepărtat pe Hrusciov, aducându-l la putere pe Brejnev. Ce-i drept, cam aici i s-a finalizat cariera deoarece treptat a fost înlăturat din structurile de putere. Lovitura finală a primit-o în 1967 atunci când Vladimir Iefimovici Semiceastnîi a fost eliminat de la conducerea KGB, moment în care i s-au rupt toate pârghiile de putere. Decăderea lui Şelepin a fost ajutată de structuri letone din KGB ajutate de clanul ucrainean Dnepropetrovsk, în ascensiune  la acel moment. După cum v-am povestit în primul episod despre istoria necunoscută a URSS, clanul Dnepropetrovsk avea legături cu Rockefeller, a cărui viziune asupra Letoniei diferea de cea a lui Rotschild, care era mai apropiat de lituanieni şi cu dorinţe de a stăpâni inclusiv Letonia. 

Sărind în prezent, constatăm că atât Letonia cât şi Lituania sunt integrate din nou în aceeaşi structură militaro-politică. Dacă înainte erau în URSS, acum sunt în NATO şi UE. Însă diferenţele dintre cele două ţări sunt radicale, la fel ca şi structurile de putere la care se raportează. Puţini ştiu despre diferendele dintre marile familii care controlează lumea şi despre noua realitate geopolitică pe care-o vom vedea în scurt timp. Pe moment apar doar fracturi aparent de suprafaţă, dar ele se vor adânci. Vom vedea în scurt timp - de fapt deja se vede - o diferenţă fundamentală de abordare în politica din zona Mării Baltice. Ia această diferenţă se va accentua pe măsură ce fiecare pion se va raporta din ce în ce mai radical la centrul de putere căruia i se subordonează. Însă nu va trebui să uităm pe viitor că, în ciuda actualei subordonări americane, la modul tradiţional Letonia are un puternic ataşament faţă de nemţi, iar asta va complica teribil situaţia atât pentru zonă, cât şi pentru centrele de coordonare.

Probabil veţi considera că subiectul nu necesită atâta atenţie deoarece e vorba despre nişte ţări insignifiante. Aparent doar. Jocurile de putere şi schimburile care se vor face acolo vor reconfigura întregi zone ale planetei. Aste nu pentru că ar fi importante din punct de vedere geopolitic - da, au importanţa lor, dar nu atât de mare - ci pentru că, în general, la începutul partidei de şah de sacrificat se sacrifică pionii, nu piesele grele. 

19 comentarii:

  1. Hoții de la conducere (spre deosebire de hoții în lege), sunt trădători fiindcă și-au trădat propriul electorat, care a crezut în ei. Tot pentru binele țării profesorii și doctorii, care formează și mențin spiritualul și materialul în cea mai perfectă creație a lui Dumnezeu-OMUL, trebuie să fie cei mai respectați și plătiți. "Să fim blânzi, buni cu medicii (și personalul medical) și cu învățătorii (de toate gradele). Primii ne vindecă trupurile vlăguite de boală, iar ceilalți ne vindecă sufletele, duc educația mai departe, cultivă încrederea în om și umanitate", spune și marele intelectual al contemporaneității, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. La noi însă un hoțoman instalat într-un loc călduț are salariul (doar salariul, nu și alte "venituri din scheme de corupție ") de 10 ori mai mare decât al profesorului și medicului. Un astfel de stat nu are viitor. Este arhicunoscut faptul că peștele de la cap se strică. Și nu numai peștele! Acest stat este falimentar în frunte cu hoțomanii trădători: Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Cătălin Predoiu, Mihai Răzvan, Ungureanu, Gabriel Oprea, Victor Ponta, Sorin Cîmpeanu, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă.5 septembrie 2022 la 10:36

    Hoții de la conducere (spre deosebire de hoții în lege), sunt trădători fiindcă și-au trădat propriul electorat, care a crezut în ei. Tot pentru binele țării profesorii și doctorii, care formează și mențin spiritualul și materialul în cea mai perfectă creație a lui Dumnezeu-OMUL, trebuie să fie cei mai respectați și plătiți. "Să fim blânzi, buni cu medicii (și personalul medical) și cu învățătorii (de toate gradele). Primii ne vindecă trupurile vlăguite de boală, iar ceilalți ne vindecă sufletele, duc educația mai departe, cultivă încrederea în om și umanitate", spune și marele intelectual al contemporaneității, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. La noi însă un hoțoman instalat într-un loc călduț are salariul (doar salariul, nu și alte "venituri din scheme de corupție ") de 10 ori mai mare decât al profesorului și medicului. Un astfel de stat nu are viitor. Este arhicunoscut faptul că peștele de la cap se strică. Și nu numai peștele! Acest stat este falimentar în frunte cu hoțomanii trădători:
    Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Cătălin Predoiu, Mihai Răzvan, Ungureanu, Gabriel Oprea, Victor Ponta, Sorin Cîmpeanu, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bănuiesc că te referi la perspectiva ambițioasă a gonflării Poloniei de către anglo-americani, în detrimentul Germaniei. Doar într-o asemenea ecuație ar conta "vasalitățile" discrete ale balticilor. Lituanienii ar marșa pe un "commonwealth" polonez (cum au mai și marșat în istorie), și ar fi împinși și de factorul britanic. Paralel, probabil consideri că letonii vor fi capacitați de nemți să joace altă carte, diferită de această "axă" baltică.
    Eu nu am încredere în longevitatea acestor inițiative. Dar e posibil să apară asemenea mișcări, sporind ambientul de carambol european.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Polonia e deja gonflată. În ceea ce priveşte vasalităţile, faptul că există vasalităţi multiple poate da bătăi de cap în orice situaţie. Mai mult, ca să se complice treburile definitiv, ar mai trebui menţionat că inclusiv în interiorul acestor state sunt tensiuni interne. Spre exemplu e o diferenţă foarte mare între letonii din Riga şi latgalienii din Est(având centrul în Daugavpils) faţă de cei din regiunile Kurzeme și Vidzeme. Primii sunt mai orientaţi spre ruşi, iar ceilalţi sunt nucleul dur al naţionalismului-nazist leton. Lituanienii, de asemenea, au teritoriul ţării împărţit în mai multe zone: una radicală pe model ucrainean, alta moderată, cu aplicare către Rusia şi o zonă diferită de ambele şi deosebit de mare, care-şi doreşte independenţa absolută pe model elveţian. Inclusiv aceste forţe interne atârnă balanţa în funcţie de zona gravitaţională în care se află.

      Ștergere
    2. Nu neg. Dacă adaugi și minoritatea rusă din ambele țări, mozaicul devine și mai intricat. Ziceam însă că ideea "Polonia vs Germania" nu pare realistă pe concret sau termen lung. Mai degrabă gonflarea e o pârghie (sau o sperietoare) pe care SUA o gândește pentru o mai bună persuasiune a Germaniei (a se citi prin persuasiune control).
      În fine, vedem. În ultimii ani am tot văzut atâtea "jocuri" planificate, încât nu s-a materializat niciunul. Tot cu actorii tradiționali se joacă încă.

      Ștergere
    3. @DD. Oare si despre noi fac strainii analize pe bloguri: ca moldovenii's asa, ca oltenii's pe dincolo, ca ardelenii se contreaza vesnic cu secuii in "interiorul arcului carpatic"... :)
      Pt ca, de fapt, la nivel micro, nu sunt "tensiuni" decat provocate de vreo gagica, un gard si vreun animal care a intrat in gradini aiure, un pahar de jinars, sau combinatii...
      Independente, autonomii, religii - fix pix! Alea's in alte "ceruri".

      Ștergere
    4. Și, apropo, cam acum două luni o anticipai pe...peripate(l)tica aia pe scaunul lui BoJo. Nu ai nimerit, deși....nici cu Lizzie nu mi-e rușine :))
      https://www.you.co.uk/liz-truss-interview-2019/

      Ștergere
    5. A fost în cărţi, dar s-a sucit treaba pe ultima sută de metri: Liz a fost aleasă strict pentru că e englezoaică sadea. Priti Pattel a trecut docilă în tabăra ăsteia încă din iunie întrucât ăsta a fost ordinul pe unitate. La momentul la care am făcut eu estimarea nu se complicase atât de rău situaţia în UK. În prezent poliţia face pregătiri pentru o creştere accelerată a infracţionalităţii şi a nesupunerii civice ca efect al frigului şi foamei, astfel încât ea încă va fi la butoane. Oricum e un element foarte important al cabalei conducătoare de la Londra.

      Ștergere
    6. Negi nu, dar alunite ?
      pt telectuali ca tine sa infintat Legiunea, daca era acuma Harsht !

      Ștergere
    7. Onorabila nu poate fi "element" important. Poate "instrument" important (dar deja ne-am încurcat cu o contradicție în termeni :)
      Deci ea va capacita "instalatorul" polonez ? Hai s-o vedem și p-asta...

      Ștergere
    8. Laurentiu5 septembrie 2022, 14:11
      "Oare si despre noi fac strainii analize pe bloguri: ca moldovenii's asa, ca oltenii's pe dincolo, ca ardelenii se contreaza vesnic cu secuii in "interiorul arcului carpatic"... :)"
      Nu trebuie sa fim straini din alte parti sa vedem cum e la noi. Suntem prea obisnuiti si multe marlanisme, golanisme ni se par atat de firesti, normale incat nu intelegem nici aluzii subtile. N-as invoca ceva referitor la mii de exemple incluse in cateva tipuri, ci mii de situatii diferite, fiecare avand zeci de mii de exemple la nivel national. Sunt..."sporturi" nationale, cu ele vom muri. Fiind "nationale", nu tin de varsta, sex, profesie, educatie. De la tineri anjajati la privat pana la batrane de pe vremuri comuniste, aceleasi reactii: ce faci cu aia, le vinzi, si apoi raspunsurile nasc alte intrebari politienesti. N-avem treaba cu viata privata a omului, nu intelegem ca are dreptul sa nu raspunda, ca "comunicarea nu e obligatorie ci de comun acord al ambelor parti" si nu poate fi nimeni fortat (decat in interogatorii, in instanta si alte zone similare) sa raspunda. Perversi, multi interogheaza incisiv sub tonul si masca blandetii absolute, avand arsenal dezvoltat de a sari de la prima reactie: eu am intrebat, n-am dat cu parul. Sau...am pus si eu o intrebare, ce sariti asa? Avem deci in sange IRS-ul care se dezvolta peste ocean.
      Alt tip de situatie, cu alte multe mii de exemple: pe strazi, in magazine, desi e spatiu fizic berechet, multi se sufoca doar de prezenta fizica a cuiva, doar pentru ca i se pare ca-i taie calea. Deja ii ia aerul respirabil, care e in intregime al lui. Daca la iesirea dintr-un hipermarket sunt 5m sau mai mult spatiu de manervra cu un carucior, multi vor vrea sa treaca cu el prin tine, oricat de pitit ai sta. Poti crede impotetic ca e calea cea mai scurta catre locul unde si-a parcat masina...Si cand vezi ca te da la o parte, si apoi o coteste in directie opusa, preferand un ocol doar ca sa te dea la o parte, ca ii stai in cale...Poate unii care se uita pe camerele de supraveghere au motive de ras ore bune pe zi.
      Strainii insa n-au timp de analize pe bloguri, mai ales despre romani. Doar daca-s tot romani, care posteaza doar in engleza, si au o raca cu cei de aici pe care ii considera in bloc principalii vinovati de faptul ca i-au facut pe ei sa plece peste hotare. Tot cu poporul au problema, nu cu politicienii, si asta de zeci de ani. Ca si noi, si ei vor muri la fel. Tone de frustrari.
      Dau un exemplu recent. Cineva scria despre I.A. Au sarit 3 "anonimi", iar 2 postari denota tulburari mentale grave. Unul le si invoca, fara sa stie ca se descrie. Atacul la persoana nu neaga ideile cuiva, si nici macar nu e atac sustinut ci o lista de insulte frecvente care se pot arunca oricui. Despre @Romanul Incorect Politic n-are rost sa dezvolt, pentru ca daca nu e evident, degeaba as mai dezvolta. Dar l-au atacat persoane care n-au facut nici 1/10000 din ce-a facut el, si nu stiu nici 1/100000 din ce stie. Ei "argumenteaza" cu insulte si atacuri miselesti. Functioneaza, exact ca in banc, pentru ca "calul nu avea nimic impotriva". Calul fiind poporul. Si, cu exceptia pensionarilor care au mai mult timp, cel putin teoretic, restul din ce-si castiga painea? Trolland 10 ore pe zi pe diverse site-uri?
      Pe alte site-uri se discuta cum sa conservi mancare, ce tipuri de alimente si cum sa o faci sa nu se altereze. Pe la noi, inca o dam in povesti abstracte. Sper sa tina de foame si de frig la iarna.
      Este ultimul meu comentariu. Nu pot posta pe aceleasi pagini unde un individ ii face permanent imbecili, cretini, idioti pe altii. Si nu numai el. Sunt si altii cu fitile si chestii de doi lei.

      Ștergere
  3. Trump a avertizat germanii in 2018 ca nu accepta dependenta unui stat Euro de un singur furnizor. Nemții râdeau de Trump, dar indirect râdeau de gândirea americana. Azi americanii rad de nemți ca o fost cum a "prezis" Trump. De fapt, Trump le-a spus la nemți ceea ce nu voiau sa audă nemții din partea establishment-ului mondial.
    https://epochtimes-romania.com/news/in-2018-heiko-maas-a-ras-de-trump-cand-acesta-a-avertizat-ca-germania-devine-dependenta-de-gazul-rusesc-iar-acum---334030

    RăspundețiȘtergere
  4. China: US used 41 weapons to launch cyber theft ops for over 1,000 times against Chinese university
    https://www.youtube.com/watch?v=AspDzu_yi4o

    RăspundețiȘtergere
  5. *Si cred ca in nici 10 ani vom avea doi noi vecini vechi: Rusia si Polonia...*Asta am mai avut !
    Ba chiar am fost mai buni vecini cu polacii decât cu urmașii banderiștilor. Vorbind, frontul european nordic a fost mereu periferic; cel care a contat a fost mereu Frontul Central, pe direcția Germania-Polonia-Risia și retur, atât în campania napoleonică cât și în cea a Kaiserului și cea a Fuhrerului. la fel și cu cel sudic, românesc și unguresc.Nu s-a scimbat nimic nici acum, în campaniile huseinului și a bideului.
    Da, letonii au fost vajnici membri ai Waffen SS- un fel de Brigăzi Internaționale ale lui adolf- dar lituanienii au fost bravi partizani antihitleriști.
    Fiecare, cum îl trage ața....Ucrii au fost împotriva lui Higtler și a lui Stalin, în același timp. Au fost singurele trupe de partizani care au luptat împotriva a doi dușmani distincți simultan.
    Noi ? Să fim isteți și să stăm deoparte, măcar la nivelul 1914-1916....
    Încurcate mai sunt Căile....

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai 1⁰0% dreptate cind zici ca ei au constituit in mare parte 75% din trupele arm rosii din RM2.
    Este o mare aberatie sa ti pui sperante in Polaci care nu vor avea de niciunele si isi vor pierde orice suport in momentul in care fiecare va fi pentru el.
    Din cauza pozitionarii lor precare in Europa si fata de ruskie vor fi cu muult mai rau chiar si decit Bulgaria,...cind vor ramine fara energie, fara agricultura si fara industrie...zero barat, la pamint, lucru care i va determina sa se adune in hoarde precum zombii in filme si jocuri si sa porneasca in genunchi sa construiasca cele 10 orase ultramoderne promise de Shoigu si chinezi.
    Ruskyie iarta dar NU UITA....Istoria dureroasa i a invatat acest amanunt.

    RăspundețiȘtergere
  7. Se uita ca in tarile baltice sunt foarte multi etnici rusi .Minoritatea rusofona ,foarteoprimata de catre baltici .Sunt un pion important in ochii Rusiei ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Letonii și lituanienii,că și ucrainenii au fost parteneri de nădejde ai nemților in comiterea de atrocități feroce față de populația evreiască și rusă în timpul WW2 ! Au fost mai cruzi decât trupele SS special destinate Operațiunii Finale ! Este normal să-i urască pe ruși,care i-au cam maltratat,deznationalizat că răspuns la ce au comis în WW2

    RăspundețiȘtergere
  9. @"Deci ținta este 2040"@
    Tinta CUI?
    Tinta 2040-50 de care ni se impuie capul, si care se vede clar este cu totul alta.
    Printre muulte altele indicate de wef prin sefii de state, si alte voci de clanuri, Elitismul statelor mari, imaginea de mari puteri va fi in curind lichidata, proces care l vedem clar in derulare.
    Ca urmare, cum poate cineva sa mai creeze o natiune mare( mai ales niste slavi de vest, cu CE energie, cea care nu mai exista si e pe terminate, iti mai arde de creat alte vermahturi) in timp ce toate puterile din ue si N.Am se autolichideaza, lucru care se vede cu ochiul liber, fara sa fi de meserie.
    In conditiile prabusirii actuale nici nu este/va fi greu pentru amariti ca noi sau polacii sa i ajungem sau chiar sa i si depasim pe nemti. Ei nu mai sunt un vector obiectiv de comparatie.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Economia Poloniei va ajunge din urmă pe cea a Germaniei până în 2040. - asta zice Analiza lui McKinsey"

    Nici nu va fi greu. In ritmul actual, in curind chiar si economia trIbului Baluba, va ajunge din urma pe nemti.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)