Un element deosebit de important al războiului din Ucraina trece absolut neobservat din cauza isteriei media. De fapt nici nu i-aş spune „deosebit de important” ci „de o importanţă colosală”. Care-i acesta?, mă veţi întreba imediat cu nerăbdare. Staţi să vedeţi şi veţi înţelege.
Pornesc de la un scandal din Rusia în ceea ce priveşte construirea de turbine de mare putere necesare pompării gazelor. Poate ţineţi minte că iranienii le-au spus ruşilor că le pot da ei turbine, ceea ce a ridicat la intern semne serioase de întrebare: cum adică, iranienii pot şi noi nu? Întrebarea e belicoasă, dar şi logică: fiind cel mai mare producător de gaze, Rusia se află pe acelaşi loc şi la capitolul tehnologii şi know-how. Cum te simţi în condiţiile în care vine unul aflat în urma ta pe podium să-ţi spună că-ţi dă el ceea ce-ţi lipseşte? Asta în condiţiile în care până acum ceea ce-ţi lipseşte luai de la o companiei aparţinând unei ţări care n-avea nici cea mai mică treabă cu producţia de gaze, anume Germania. Ca să fie treaba şi mai treabă, ruşii şi-au pus complexul industrial la lucru. Au scos ceva rapid, dar euforia iniţială a fost înlocuită de frustrare deoarece acea turbină pur şi simplu nu respecta criteriile minime care i-ar fi permis să opereze în siguranţă.
În urmă cu vreo câteva luni, un amic a cărui ocupaţie are legătură cu domeniul panourilor solare îmi spunea că nu prea mai poate instala clienţilor noi deoarece ... nu se găsesc invertoare. Mă rog, se găsesc, dar pentru cele bune se aşteaptă chiar şi 7-8 luni. La momentul respectiv informaţia a trecut pe lângă mine, dar mi-am amintit-o acum în contextul unei teribile crize de pe piaţa americană: nu prea se mai găsesc transformatoare de putere, comutatoare şi panouri electrice. În ceea ce priveşte comutatoarele vina ar aparţine unei componente chimice necesare realizării izolărilor. Componenta e produsă în Europa unde industria chimică se pregăteşte de o oprire pe toată linia. Iar pentru transformatoare, cică toată tărăşenia ar veni de la lipsurile de pe piaţa semiconductorilor. Dar că mai e o şmecherie aici: în cazul transformatoarelor SUA e dependentă de China şi Vietnam. Oameni fiind, trebuie să înţelegem că-n orice situaţie, indiferent cât de critică ar fi ea, hazul îşi face loc precum un diavol insistent. În cazul de faţă aflăm că problemele critice pe care SUA le are cu transformatoarele sunt cauzate şi de ... restricţiile pe care SUA le-a impus Chinei şi care acum se întorc împotriva sa ca un bumerang. Asta mai ales în condiţiile în care reţelele electrice ale SUA sunt învechite şi au nevoie de înlocuiri ca de aer!
Iar îmi vine în minte o informaţie de demult, de pe vremea în care n-aveam habar de COVID sau de războaie. Atunci, un incendiu la o fabrică necunoscută din Germania a paralizat industria auto deoarece acela era singurul loc din lume în care se producea un polimer utilizat în plasticăraia utilizată pentru producerea interioarelor maşinilor din ziua de azi. Mă rog, pe vremuri se făceau opere de artă din lemn de trandafir, în timp ce acum responsabil pentru toată vraja(vrăjeala?) e un polimen amărât produs într-o unică fabrică anonimă. Vedeţi numitorul comun?
Când în anii 80 s-a luat decizia desfiinţării URSS şi a renunţării la „raiul socialist-comunist”, aceasta nu s-a făcut pentru vreun bine comun, ci pe altarul unei ideologii perverse care spunea că globul se încălzeşte, că sunt prea mulţi oameni şi că resursele limitate ale planetei necesită o nouă abordare a relaţiilor internaţionale şi a exploatării Pământului. Sau, mai simplu spus, că trebuie să se treacă de la naţionalism la globalism, acest „vis de aur al omenirii”. Ca să înţelegi ce e globalismul, vei găsi mulţi experţi gata să-ţi ţină prelegeri docte. Eu o voi spune în câteva cuvinte: trecerea de la descentralizare la centralizare. După eşecul economiilor centralizate ale Estului Europei, capitalismul victorios s-a gândit să statuteze că ăsta s-ar putea să devină modelul ultim pentru „viitorul luminos al omenirii”. Şi uite-aşa, hălci întregi de activitate au început să se concentreze în zone punctuale deoarece „e mai ieftin aşa”. Fabricile de standardizare a creierelor - adică universităţile - au început să scoată pe bandă rulantă „manageri minune” care descopereau „eficienţa şi viabilitatea externalizării”. Peste noapte ne-am trezit că oţelul se produce de către câteva concerne la nivel mondial, că China e manufactura supremă a lumii şi că pentru a face un produs nu mai ai nevoie de facilităţi, muncitori sau alte bătăi de cap, ci doar de imaginaţie. Oare nu ne lovise raiul fără ca noi s-o ştim?
Dar cum se împăca noua realitate cu capitalismul? Pe şleau spus, erau ca fraţii. Capitalismul, în esenţă este monopolist. De aceea în toate ţările, indiferent de gradul de sofisticare capitalistă, necesitatea unei legislaţii antitrust se vede încă de la primii zori ai implementării „sistemului economic ultim”. E banal chiar şi pentru un copil de ţâţă să demnstreze în câţva paşi cum, sub imboldul optimizării profiturilor, orice domeniu de activitate sfârşeşte ca monopol dacă nu există o legislaţie solidă anti-trust şi pro-concurenţă. Partea frumoasă e că acea legislaţie există la nivelul perimat al naţiunilor, însă nu şi la nivel internaţional unde mahării şi-au dat mâna pe sub masă împărţindu-şi jucărelele. Iar efectele acestei împărţiri se văd fix acum când unii dintre jucători - mai la comandă, mai la disperare - o fac pe smardoii ameninţând că-şi iau jucăriile şi pleacă. Doar că şi plecatul ăsta se lasă cu pagube peste tot.
Ştiu că-s mulţi care râd de disperarea cu care ruşii încearcă să-şi acopere anii de trândăveală din domeniul tehnologiilor de vârf. Unul dintre aceste domenii sensibile este cel al circuitelor integrate unde „era mai ieftin” să iei de la taiwanezi sau chinezi. Când taiwanezii le-au spus ruşilor că nu-i mai lasă americanii să le producă circuitele de care au nevoie ca de aer, insiderii ruşi au înţepenit dându-şi seama cât de fragilă e întreaga structură. După ce-ai ajuns să te culci de plăcere cu diavolul globalizării, sfârşeşti prin a te trezi buimac şi falit atunci când ai tentaţia de a bate cu pumnu-n masă întrucât jigodia-ţi râde-n nas, arătându-ţi sfidătoare cât de dependent ai ajuns de ea. Disperarea ruşilor e de înţeles, însă zâmbetele largi ale celor care arată cu degetul către eşecurile ruseşti în domeniul acoperirii hăului tehnologic, seamănă mai degrabă a prostie fără margini.
Veţi înţelege mai multe din snoava pe care v-o spun în continuare. E o dezbatere teribilă în ceea ce priveşte capacitatea Rusiei de a produce circuite integrate de generaţie recentă. Chinezii au şocat când au reuşit să treacă prin forţe proprii la 7 nm. Ruşii încă sunt la 65 nm. În condiţia dezbaterilor sterpe, Rosenergoatom a venit cu propunerea dezvoltării unui microcontroller rusesc 100%. Ştiau ce spun, doar sunt implicaţi în direcţii multiple de dezvoltare şi au nevoie de o sursă predictibilă de circuite integrate necesare dezvoltărilor industriale. „Dar în ce tehnologie să fie? Noi, din păcate, suntem limitaţi la 65 nm, adică tehnologia de acum 14-15 ani...” - a venit răspunsul plângăcios dinspre industrie. „Nu ne interesează, au răspuns cei de la Rosenergoatom! Poate să fie şi în tehnologie de 1m, ne interesează doar să fie şi să fie îndeajuns pentru a ne acoperi cererea”. Şi de fapt despre asta e vorba! Fără a fi din industria microelectronică, cei de la Rosenergoatom au rezolvat situaţia impecabil, asemeni lui Alexandru Macedon în faţa nodului gordian.
Nu ştiu dacă Rosenergoatom a avut vreun rol în toată povestea pe care o văd acum, dar treburile par a se fi dezmorţit la ruşi, în sensul în care se văd mai multe rezultate şi mai puţine discuţii sterpe. Rosatom are capacitatea de a judeca aşa, deoarece ei lucrează într-un domeniu în care, ca lider mondial, trebuie să fii pe propriile picioare. De aceea softul lor de modelare matematică şi analiză inginerească „Logos” şi-a făcut lansarea internaţională pe piaţa CAE. De aceea tot ei sunt cei care au forţat înlocuirea CAD-urilor occidentale cu versiunile ruseşti pe care tot ei le încurajaseră să apară.
Dar nouăţile nu se limitează la Rostom. Am aflat cu stupoare că în Novosibirsk există o companie al cărei nume e Eltex, activând pe piaţa echipamentelor de telecomunicaţie. Ei bine, ei au găsit o oportunitate excepţională în noua legislaţie rusească referitoare la infrastructura de telecomunicaţii. Spune legea că întreaga comunicaţie din Rusia trebuie să se desfăşoare prin intermediul echipamentelor dezvoltate intern. Păi cum vine asta? Ce faci în condiţiile în care asta e o piaţă rarefiată unde Nokia, Ericsson sau Huawei se luptă cu atâta încrâncernare încât unii ajung să pună tălpi sub forma restricţiilor comerciale la nivel de bloc militar? Ei bine, Eltex a prezentat o platformă hardware pentru producţia de staţii de bază 4G şi 5G în conformitate cu specificaţiile deschise OpenRAN. OK, e bine şi frumos - veţi spune, dar când vor avea posibilitatea cei de la Eltex să prezinte asta? Şi eu am rămas surprins afkând răspunsul: în 2023!
Mă opresc aici cu exemplele pentru a vă face să înţelegeţi că elementul despre care vă vorbeam la începutul articolului este tocmai interdependenţa de nişte monopoluri lăsate să se constituie de dragul funcţionării maşinii globaliste. Eu unul încă trag speranţă că omenirea se va trezi din tot acest servraj pervers şi oamenii îşi vor da seama că trebuie să revină la fundamentele de bază, la sănătoasa descentralizare economică deoarece, dincolo de independenţă, asta ajută teribil la ieşiea omului din letargia în care-a intrat. Mă rog, nu-mi ascund păcatul de a fi rămas - pentru unii - idealist, la o vârstă la care „fluturii tinereţii” ar trebui să fi făcut loc de mult construcţiei înlţate pe fundaţia solidă a maturizării. Din contră, insist să cred că ceea ce spun eu nu e idealism, ci chiar acea fundaţie solidă nu doar pentru naţiuni - care oricum nu mai contează - ci în primul rând pentru om. Pentru omul adevărat, rupt de virtual şi cu picioarele bine ancorate în pământ.
Și uite așa devine manual de facultate dezvoltarea "comunistă" din România a anilor 70-80. 90% se producea în țară și se investea în cercetare, agricultură, industrie, economie, învățământ, medicina. Și așa au apărut inginerii, profesorii, medicii, etc.
RăspundețiȘtergereCeea ce era absolut normal, nicidecum un merit al victoriei socialismului...
ȘtergereFoarte bine spus 4Romania
ȘtergereDa...Dar tot timpul fructul oprit este râvnit. Daca Ceausescu nu ne oprea sa gustam si fructul capitalist, poate nu ne otraveam acum atat de rău. Ii stiam gustul si ne feream de generalizari. Plus ca limbajul de lemn comunist si fortarea oamenilor la ridicarea de osanale jenante, de parca Ceausescu era un faraon si noi eram sclavii ce ridicam piramide. Excesele produc reactii tsunamice in constiintele oamenilor.
ȘtergereSi tot asa aflam de ce a fost distrusa economia Romaniei, chir si acele domenii in care excelam.
ȘtergereEx. constructia de masini de teren, ramura pe care ne-a pulverizat-o AMERICANII !!!
https://www.bursa.ro/ziua-in-care-nu-mai-vin-transformatoarele-40483847
RăspundețiȘtergereDacă ne întoarcem iar la găsit piese pe sub tejghea, comunismul ceaușist pe cât de blamat, pe atât azi pare globalismul de mâine, doar ca rulează pe smartphones, nu pe carnetul de partid. Dar va fi fix la fel, nu o sa vezi globalismul ăla de la TV cu replicatoare de mâncare care îți fac ce produs vrei in 3 secunde. Ha-ha-ha.
RăspundețiȘtergereOrice sistem are h8be, și inginerii ăștia demenți care consideră oamenii mâncători inutili au impresia că au rezolvat toate problemele de logistică.
Tocmai ca politica, globalizarea, și suveranismul tehnologic au nevoie de logistică ca de apă caldă.
Ar putea inventa cineva Partidul Logistic si doar cu o politică bine pusă la punct de a duce mancare si energie la toți oamenii lipsiți ar castiga voturi. Ca abundență azi există cât Domn Să Înălțăm in fiecare zi. Logistica e materia la care toți sunt repetenți inclusiv Putin care se chinuie să fie primu din clasă la învățat.
La noi la capitolul Logistică e o incompetența greu de descris, ma abțin.
Spui in canalul tău de pe Telegram,apropo de jocuri de șah, că Turcia a primit 20 de miliarde de la Libia (nu știu dacă între luptele dintre ei, plătesc pe turci) Quatar la fel 20 de miliarde,iar Arabia Saudită, în război cu Yemen,5 miliarde. Unde apare informația asta?
RăspundețiȘtergereAi răbdare vreo câteva zile şi-o s-o vezi! :)
ȘtergereUn articol pe gustul meu din toate punctele de vedere! Nu ma disculp din ideea de a fi vreun admirator al politicii de la Kremlin , pe care efectiv nu o inteleg decat partial ! Planul lor pe termen lung vizavi de Ucraina cunoaste multe neajunsuri nu ma asteptam la asa ceva ! Pentru noi , nu are relevanta fiindca tot idioti politic suntem ca si clasa politica ! Tipam la urs fiindca asa ni se spune , ne asigura unii jucarii deja jucate de altii si noi zambim aiurea in tramvai ! Dar interventia militara nu trebuia abordata ca si prima solutie , prea multe colaterale care nu vad a fi justificate ! Undeva e o problema in managementul acestui conflict militar supraevaluat emotional undeva si de momentul 2014 le-a cazut precum un cal troian anexarea Crimeei ! Deobicei se spune cai toamna se numara bobocii, eu zic sa ii numaram la primavara!
RăspundețiȘtergerehttps://off-guardian.org/2022/03/30/is-russia-the-real-target-of-western-sanctions/
RăspundețiȘtergereUite link unde scrie clar ca dacă se dorea lovirea economică a Rusiei se putea face ca si in 2014 când au livrat petrol ieftin pe piață cu nemiluita și Putin a recunoscut ca a avut probleme din cauza scăderii prețului. Deci occidentalii sunt buni la economie.
Înseamnă ca razboiul din Rusia nu loveste Rusia economic , ci pe noi, dar nu asta ne spun nouă. Citiți in articol cum Rusia a beneficiat de toate sancțiunile europene pentru a ridica rubla, si a se întări financiar mai mult decât in 2014. Deci astea nu sunt sancțiuni împotriva Rusiei, ci împotriva noastră pentru a ridica Rusia.
Autorul este atât de șocat de evidențe încât susține ca americanii ii ajută pe ruși de fapt in detrimentul europenilor, dar încă nu le-a spus asta si europenilor, dar devine tot mai evident.
De fapt, Europa e vândută Rusiei de catre SUA pentru Ch8na. Rusia a zis ca le da China dacă ii pune a Europa la picioare. Și asta fac ucrainienii, pun Europa si europenii sub ucrainieni care sunt tot ruși dar inversati.
Europa trebuie să plătescă toate datoriile, locuințele si mâncarea ucrainienilor, toate ridicările de preț impuse de falsele sancțiuni care nu există, ca de cumpărat gaz tot de la ruși se face pe ascuns ceva cantitate, si prin Turcia. Turcia spală gazul și petrolul și il vinde ca fiind indian si arab.
Oare cât timp mai sunt europenii proștii guvernanților vânduți toți lui Putin?
Schema asta cu sancțiunile, cu discuția eterna a bobelor nucleare, a statului terorist sunt manevre de speriat europeanul să deschidă portofelul.
Toți banii trimiși in Ucraina ajung la FTX care ii da Partidului Democrat.
Cine mai crede ca banii europenilor mai ajung sa z8cem sa cumpere arme pentru Ucraina. Nimeni. Că e șocant sau nu americanii și rușii sunt pe o mână. Și împreună ii vând pe europeni și pe chinezi. Ha-ha-ha.
Ce o sa râdem la sfârșit de ăia care cred in certurile astea telenovelizate.
De ce autorul din articol e destul de încrezător in evidențe? Că americanul nu il atacă pe rus numai dacă ii da voie rusul. In 50 de ani mereu au cerut voie.
Imi amintesc când a început războiul in 24 februarie. Biden tot zicea, azi începe. Putin nimic. Biden maine începe. Putin nimic. Biden peste 3 zile începe si fix i-a si dat drumul.
Toți in soc si groază.
Dar oarca Biden ii transmitea cumva datele daca e de acord. Și Putin a fost de acord a treia oară a prezicerile Biden. Primele două le 8gnorase.