marți, 21 martie 2023

Lumea lor începe să se dărâme. Noi ne vom mai trezi vreodată?


Şmecheria cu mandatul de arestare emis pe numele lui Putin a fost doar o porcăriuţă mediatică menită să pună presiune pe vizita lui Xi la Moscova. Credeau ei că dacă va exista un asemenea act, Xi va renunţa, eventual lăsându-l pe Putin cu fundu-n baltă, pentru ca apoi trompetele sparte ale propagandei să continue jocul deşănţat al dezinformării. Ei bine, n-a fost aşa. Declaraţia lui Xi referitoare la „dragul său prieten” a fost una excepţională pentru conducerea superioară a Rusiei. Asta în timp ce la Washington oficialii făceau spume la gură. 

Xi a venit să propună un plan de pace. Acelaşi pe care l-a prezentat consilierul său pentru politică externă. În mod evident, de la Washington au început critici ale planului. De fapt Washingtonul a bătut şaua planului lui Xi pentru a pricepe paiaţa-iapă de la Kiev că trebuie să-şi trimită în continuare supuşii în maşina de tocat carne a Operaţiunii Speciale ruseşti. 

Întâlnirea dintre Xi şi Putin a fost una lungă, de aproape 5 ore, iar faptul că Putin a reuşit să obţină o victorie diplomatică am văzut-o la despărţire, când preşedintele rus şi-a condus invitatul până la maşină. Nu se ştiu multe dintre elementele discutate, însă e clar că a fost o discuţie masivă, în care s-au pus la punct numeroase elemente. Probabil concluziile referitoare la această discuţie le vom vedea peste vreo câteva luni. Surprinzător  însă e altceva, care aparent nu e legat de evenimentul de la Moscova.

În timp ce cei doi lideri se întâlneau, într-un alt punct al lumii avea loc o întâlnire senzaţională. La aproape 4000 de kilometi de Moscova, la Abu Dhabi, preşedintele sirian Bashar Al Assad era primit într-o vizită fastuoasă în Emiratele Arabe Unite. Vizita e una şocantă, atât prin fast cât, mai ales, prin faptul că se resetează total relaţiile din interiorul lumii arabe. Cei care-i trimiseseră teroriştii pe cap, cei care-au susţinut teza americană în Siria, acum se întorc la 180 de grade şi reiau legăturile diplomatice cu Siria. Este un moment epocal, care survine altuia, de o importanţă chiar mai mare, anume reluarea legăturilor diplomatice dintre Iran şi Arabia Saudită. Aceeaşi Arabie Saudită care în urmă cu vreo opt luni plănuia un atac asupra Iranului, alături de Israel. Mai trebuie menţionat că vizita lui Bashar al Assad în Emirate a fost predcedată de o altă vizită esenţială, cea a lui Ali Shamkhani, şeful Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale din Iran. Acesta, de asemenea, a fost primit de şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite. 

Practic toate aceste întâlniri ne arată că ecuaţia Orientului este pe cale să se rescrie, în locul războiului punându-se pacea şi cooperarea. Totuşi, e o mişcare atât de profundă şi atât de surprinzătoare încât nu-ţi vine să crezi. Ţări care mai deunăzi erau pe picior de război, au întâlniri prieteneşti de parcă absolut nimic nu s-ar fi întâmplat. Iar asta se petrece în condiţiile în care niciuna dintre aceste ţări n-a procedat la schimbări de regim sau de personalităţi proeminente. 

Cheia schimbărilor se află tot la întâlnirea de la Moscova, mai precis la politica externă promovată de Xi. Arabia Saudită şi Iranul urmează să adere împreună la BRICS, iar realizarea păcii este principala condiţie pe care-o pun chinezii. Noul Drum al Mătăsii, concepţia capitală a Chinei, are ca principală condiţie cooperarea, nu războiul. De altfel, în mod sigur, unul dintre punctele esenţiale ale întâlnirii Xi-Putin s-a axat pe o altă ecuaţie „de nerezolvat” a diplomaţiei mondiale, anume relaţia India-Pakistan. Este punctul cel mai fierbinte de care depind două proiecte extrem de importante: pe de o parte conducta de gaz rusească TAPI(Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India) şi, de partea celalată, componenta Drumului Mătăsii la care vizează China. De altfel, China caută modalităţi de pacificare a relaţiei sale cu India, relaţie care are numeroase puncte nevralgice. Şi, probabil, aici Putin va fi liantul necesar. Odată rezolvate crizele de-acolo, se poate trece la accelerarea cooperării dorite de China. 

După cum limpede puteţi observa, lumea se rostogoleşte într-o altă direcţie faţă de cea trasată de Washington. Acolo unde americanii vin cu deja răguşita lor „pax Americana” bazată pe ţăcănitul rece al armelor, BRICS-ul vine cu o altă abordare. Şi, de asemenea, mai pune pe masă ceva: bunăstarea. Nu-s vorbe mari! Noul Drum al Mătăsii este un proiect de cooperare. Într-adevăr, China şi-a rezervat un rol central. Doar că, spre deosebire de americani, planul chinezilor n-are de-a face cu organizarea politico-socială a ţărilor care aderă, n-are de-a face cu vreo militarizare şi nu e bazată pe vreun război. Iar de-aici începe tot dezastrul a relicvei istorice pe care-o numim „Occident Colectiv”.

11 comentarii:

  1. Familia Biden e acuzata de 459 de infracțiuni, s-a scris un raport despre asta și a fost lansat recent pe twitter.
    Posibil sa asistăm la un show mare.


    https://twitter.com/KanekoaTheGreat/status/1637988901217505284?s=20

    RăspundețiȘtergere
  2. Surprinzător că pe discursul "să învățăm din lecțiile istoriei", o parte consistentă a românașilor sunt doar la un pas de la întoarcerea spatelui celor care, acum două decenii, ne-au ajutat sa facem pasul către lumea democrată, către economia de piață, către libertate.
    De çe oare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze ca intreb, dar poate eu pricep mai greu, cine sunt cei care acum 20 de ani, "ne-au ajutat sa facem pasul către lumea democrată, către economia de piață, către libertate"?!?

      Ștergere
  3. Aceste doua personalitati gigantice vor distruge imperiul satanic !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu o treapta doua peste a mea pe scara lui Peter. Dar imi aduc aminte de un proverb arab cica: " eu impotriva fratelui meu; eu si fratele meu impotriva vecinului meu; eu ,fratele meu si vecinul meu impotriva străinului ".

    RăspundețiȘtergere
  5. 'ceva e putred in Anglia'. Drept e ca Putin a fost de nenumarate ori la Xi si ca acesta trebuie sa-i intoarca vizita. Dar parca, parca....e ceva mai mult.
    Tare mie , ca are mai mult de-a face cu un fel de alianta militara , un semnal dat altora fie sa tina pusca in cui fie sa intre in cooperare cu BRICS. Si unul si altul stiu, ce e de stiut. Occidentul care ar trebui sa fie colectiv ,dar e doar o sluga americana obosita le vrea 'pielea in bat'. Momentan e totul clar : sint tot felul de politici greu de inteles : gen razboi prelungit in UKR, Covid in Shangai care nu fac decit sa roada ca un vierme la radacina acest Occident. Din pacate sintem si noi niste victime nevinovate si neputincioase. Tot ce pot sa sper e ca nu s-au intilnit ca sa puna la punct un plan militar defensiv in ideea ca treaba se va imputi. Ca e clar ca daca Rusia pica , pica si China ca nu mai are resurse. Deci momentan sint legati cu un ombilic ca si siamezii. Doamne pazeste!

    RăspundețiȘtergere
  6. De parca pe Xi al Chinei l-ar interesa mandatul de la Haga pentru Putin , de parca China ar fi condusa eminamente de chinezul patriot ....tot la cartile de colorat revii ?! Ai scris in dorul lelii acest articol ! Una calda, una rece !

    RăspundețiȘtergere
  7. Scrii fierbinte si foarte optimist pe alocuri ,dar asta nu ne ajuta in contextul in care Vestul Salbatic vrea ordine prin dezordine , la ei bunastarea s-a scris .....cum bine stim ca s-a scris ! Cat priveste alianta estului euroasiatic si aici sunt sceptic ...... e dracul cu puntea , hai spor la vise frumoase , cosmarul incepe cu prima raza de soare !

    RăspundețiȘtergere
  8. Este timpul sa se oprească intervențiile americane în orice tara care are resurse de jecmanit de către SUA. Ori unde este rost de furat, SUA pune de un război și se erijează în salvator, ca apoi sa poate jefui tot ce se poate!

    RăspundețiȘtergere
  9. @DD
    Desi poti avea impresia ca multi s au trezit, nu e chiar asa. Chiar ca informatiile din articol sunt aproape socante, Basar in Uae, Iran-Arabia Saudita, iar comentarii f putine. Dar in rautatea si prostia lor, romanii, chiar si cei care inteleg cat de cat, se fac ca nu pricep ce se intampla! Boala lor principala este ca nu cumva Rusia sa ajunga sus. Da, ei nu inteleg ca lumea lor se scufunda! Poate ca titlul potrivit era "lumea noastra se scufunda...", ca doar noi facem parte din ea.

    RăspundețiȘtergere
  10. The UN Security Council did not accept Russia's resolution on the establishment of a commission to investigate the sabotage at Nord Stream.

    The resolution was supported by 3 countries (Russia, China and Brazil), no one voted against, 12 abstained

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)