Nu credeam că aş putea trăi asemenea vremuri precum cele de acum. Sunt sigur că nu greşesc dacă afirm că suntem trăitori ai unei bucăţi de istorie în care evenimentele excepţionale se înghesuie şi se succed aşa cum nu a mai fost niciodată în istorie. Un alt specific al perioadei pe care-o tranzităm este dat de o „sincronizare” a întregului Pământ, astfel încât, din punct de vedere practic, nu mai există nici măcar un punct care să nu fie implicat în evenimentele care se succed. De-aici vine nebunia întrucât nimeni nimeni nu-şi mai permite luxul unei pauze. De decuplarea de la evenimente nici măcar nu se mai poate pune problema.
Din punct de vedere economic trăim probabil cea mai ciudată perioadă. Unii spun că suntem intraţi în recesiune - doar anumite cifre ne-o arată limpede - în timp ce alţii spun că recesiunea poate fi evitată. S-a ajuns chiar să se facă nebunii legislative şi statistice pentru a împrăştia stihiile crizei. FED-ul, pornind de la situaţia reală, a început să se lupte cu inflaţia prin creşterea dobânzii, dar s-a trezit cu sistemul bancar apropiindu-se de colapsul absolut. A oprit programul, sperând că o pauză va aşeza lucrurile. Evident n-a fost aşa deoarece mecanismul n-a răspuns niciodată previzibil la stimuli, iar acum se află într-un grad de complexitate şi haos care a împins gradul de incertitudine la valori nemaivăzute. Mulţi pariau pe reînceperea cursei de tipărire de bani şi scădere a dobânzilor, ca efect al neputinţei resimţite de toată lumea. Atunci a venit surpriza creşterii dobânzilor operată de canadieni şi australieni. Dacă la australieni auspiciile sunt ceva mai puţin sumbre, ridicarea dobânzii în Canada e un joc extrem de periculos întrucât riscă să zguduie ţara din temelii. În 2008, în timp ce SUA a capitulat în faţa crizei, Canada a împins supraevaluarea imobiliară pe teritorii greu de înţeles. La ora actuală nu există justificare pentru preţurile imobilelor de acolo, dar nebunia continuă. La fel ca şi în SUA, „eroismul” băncii centrale riscă să se răzbune într-un mod care va zgâlţâi întreaga economie. Totul se află într-un echilibru extrem de instabil.
Cele anterior enumerate ar putea părea elemente izolate, dată fiind starea de pre-criză pe care o simte toată lumea. În general, înainte de o criză, se declanşează acel joc de „scapă cine poate”. Iniţial peştii cei mai agili părăsesc pe şest „paradisul”, după care, când se prind ceilalţi e deja prea târziu, iar isteria e deja o ştire care nu mai rezolvă nimic.Acum, în mod paradoxal, cu toate că acel sentiment de „stop joc” e mai prezent mai mult decât oricând, constatăm un joc extrem de hazardat al segmentului agil. În loc să se retragă pe şest, aşa cum au făcut-o de o istorie încoace, peştii agili găsesc noi „oportunităţi” şi se mişcă exuberant într-acolo.
Am avut până de curând o fierbere pe piaţa cripto, unde ajunseseră chiar şi coafezele să deţină poziţii. Acum, noua vedetă bună de speculat este AI-ul. Urmăresc cu deosebit interes fenomenul deoarece văd pe zi ce trece materializându-se elemente ale modelului crizei Dot-com. Dacă vrei să faci ceva bani, te apuci să scoţi un produs din orice domeniu pe care-l marketezi ca avnd în spate „algoritmi AI”. Astfel, poţi să scalezi rapid, găsind finanţare din belşug. Te listezi cu uşurinţă la bursă şi spoliezi banii naivilor. E reţeta clasică pe care-am tot văzut-o şi care se repetă acum cu AI-ul la o scară extrem de inflamată, cum n-am văzut nici măcar în criza Dot-com.
Dacă stai să analizezi, impresia cu care rămâi e cea a unei nebunii absolute, în care mişcările într-o direcţie sau alta sunt într-un echilibru sumbru. Probabil asta face ca actuala criză, chiar dacă este alimentată de pattern-uri ale trecutului pe are le identifici cu uşurinţă, să fie una absolut diferită de tot ceea ce am avut până acum, iar când va crăpa socoteala vom vedea cu adevărat cea mai mare criză a istoriei.
Imaginea pe care o am panoramând lumea în care trăim este cea a unui velier aflat în mijlocul unui mega-uragan în formare. Se simt vânturile puternice, oceanul e învolburat, dar ceea ce e mai rău încă nu se vede. Cu parâmele întinse la maxim, cu velele umflate până la refuz, vasul nostru scârţâie din toate încheieturile. La bord, echipajul e împărţit: unii spun că trebuie strânse pânzele pentru a le conserva şi pentru a putea fi deschise atunci când furtuna se va înrăutăţi, în timp ce alţii aplaudă viteza pe care-a atins-o nava şi spun că e bine să se meargă cât mai repede. De fapt niciunii n-au dreptate pentru că întreg oceanul e tulbure şi învolburat, iar mega-uraganul nici măcar nu s-a văzut încă. Aşa e, putem avea certitudinea că la un moment dat apele se vor linişti, doar că atunci când eşti la bordul navei în derivă perspectiva imediată e cea care te loveşte şi te face să priveşti cu îngrijorare la propriul destin pe termen scurt.
Corect, domnu ' Dan:
RăspundețiȘtergerepână la fracțiunea infinitezimală de timp în care constați că ai fost făcut praf, continui ca să storci tot răul din bine!
La viteză mare, nu mai poți ca să bruschezi ghidonul "trotinetei" în vreo direcție, pentru a evita accidentul!
RăspundețiȘtergereÎntr-adevăr domnule Dan, marea finanța masonică supranațională loja canadiană, vrea ca să readucă puterea banului, în mâinile celor care economisesc banii în bănci, deci care nu și riscă economiile/rezervele în investiții/plasamente cu randamente infime, acceptate doar de dragul "afacerilor" gen risipă și poluare de mediu!
RăspundețiȘtergerePe furtună, strângi toate pânzele și culci toate catargele, și te apuci de dat la rame/vâsle dacă n ai motor. Și mergi contra curentului nu în sensul lui, pentru ca să ieși cât mai repede din ochiul furtunii, la apele liniștite.
RăspundețiȘtergereSuperb...imi place mult !
ȘtergereCorect
ȘtergereConcret:ce ar insemna sa mergi contracurentului acum ?
ȘtergereA strange panzele ar echivala cu iesirea din stocuri si in general,capul la cutie,nici un risc.
În ultimele decenii, procesul de globalizare a adus o interconectivitate mai mare între țări și a permis fluxuri de capital, bunuri și servicii la nivel global. Acest lucru a dus la apariția unor noi actori economici și la redistribuirea puterii economice la nivel global. Astfel, capitalismul nu mai este dominat în mod exclusiv de SUA, ci există o concurență mult mult mai mare din partea altor economii emergente care au capitaluri la fel de mari ca SUA, sau capitalul SUA este refuzat in schimbul acestor altor capitaluri.
RăspundețiȘtergereTot în ultimele decenii, inegalitatea socială a devenit o problemă tot mai presantă în multe țări. Chiar și în economiile dezvoltate, există o discrepanță semnificativă între veniturile și averile celor mai bogați și cele ale celor mai săraci. Această inegalitate submineaza stabilitatea și legitimitatea sistemului capitalist, generând nemulțumire socială și provocări economice. Vezi boschetarii din marile orase americane cum dorm pe strazi in corturi in Los Angeles si altele.
În perioada recenta economia globală a trecut prin mai multe crize majore, precum criza financiară din 2008. Aceste crize au afectat încrederea în sistemul capitalist și au evidențiat unele vulnerabilități și riscuri asociate cu funcționarea acestuia. În urma acestor evenimente, au fost implementate reglementări și reforme pentru a încerca să se evite repetarea crizelor, dar impactul asupra încrederii și stabilității sistemului persistă. Frica de colapsul 2008 nu a trecut, este inca in joc.
Progresele tehnologice accelerate din ultimele decenii au avut un impact semnificativ asupra structurii economiei și asupra locurilor de muncă. Automatizarea și robotizarea au dus la schimbări în cererea de forță de muncă și în modul de producție. Aceste schimbări au avut efecte asupra ocupării forței de muncă și au generat îngrijorări privind inegalitatea și stabilitatea economică. Capitalul nu poate sa rezolve deloc aceste temeri sociale.
Ca si paralela intre caderea comunismului si caderea capitalismului care a avut loc in 2008, si acum suntem in faza de cosmetizare a caderii capitalului.
1. Atât în SUA în prezent, cât și în URSS înainte de căderea comunismului, au existat presiuni sociale și nemulțumiri din partea cetățenilor. Acestea pot fi legate de probleme economice, inegalități sociale, corupție sau alte motive. Presiunea și nemulțumirea generală au creat un climat propice pentru schimbări politice majore.
2. În ambele cazuri, există argumente că sistemul existent (capitalismul în SUA, comunismul în URSS) a prezentat semne de ineficiență și corupție. Ineficiența economică și lipsa de transparență conduc direct la pierderea încrederii în sistem și la căutarea unor alternative.
3. În ambele perioade, schimbările geopolitice și relațiile internaționale au avut un impact semnificativ. În cazul URSS, prăbușirea blocului comunist în Europa de Est și schimbările în relațiile cu SUA și NATO au jucat un rol important în căderea comunismului. Astăzi, schimbările în relațiile economice și politice la nivel global influențeaza direcția capitalismului în SUA.
4. Atât înainte de căderea comunismului în URSS, cât și în prezent în SUA, există provocări economice și financiare semnificative. Crizele economice, volatilitatea piețelor financiare și creșterea datoriei publice afecteaza direct stabilitatea sistemului și se cer schimbări în structura economică.
Capitalismul nu mai functioneaza din 2008.
Anonim12 iunie 2023 la 11:56
ȘtergereSorry dar dupa cum se vede in toata lumea, comunismul care era doar socialism, NU a cazut, ci din contra a INVINS, devenind cea mai mare putere industriala a lumii, in timp ce capitalismul bazat pe camatarie, si escrocherie financiara "americana", nu numai ca a dat faliment, dar a avut mare grija sa dezindustrializezet toata Europa occidentala, in asa fel incat acum puterile emergente, din grupul BRICS sa poata starpi colonialismul nesimtit, si criminal, cu un simplu "spitz in cur" pentru ca ai detin nu numai materiile prime, dar si puterea industriala, ceea ce face ca escrocii care traiesc doar din marsavii financiare, sa fie invinsi in orice razboi, pentru ca economia de razboi cere materii prime si o industrie producatoare, asa ca Imperialismul bazat pe escrocherii financiare, va muri rapid din lipsa atat a industriei cat si a materiei prime necesare unei industrii de razboi.
Si ghici cine va triumfa?
Ai ghicit socialismul pe care fraierii il numes COMUNISM, fara sa-i duca capul sa-si deie seama ca adevaratul COMUNISM vine pe calea capitalismului liberal, si va fi impus cu forta printr-o tiranie fascista, fie ea cu aspect medical, fie ea ca urmare a razboiului, pe care prostii care conduc lumea imperialista, o cred singura lor cale de salvare!
Dar nu este pentru ca s-au auto-condamnat la moarte!
"Capitalismul nu mai functioneaza din 2008" . Capitalismul nu mai funcționează din anii 20 ai secolului XX, lau făcut funcțional, trecandul pe perfuzii și anabolizante, cel mai puternic anabolizant care ia fost administrat și la revigorat pentru aproape două decenii a fost cel de-al doilea război mondial, din anii 70 capitalismul este încontinuu perfuzat, la începutul anilor 90 i sa mai administrat un anabolizant ,preluarea spre exploatare a blocului statelor socialiste din estul europei. Pentru a prelungi agonia sistemului capitalist occidental întrat în competiție cu comunism-liberalismul chinezesc(organizare statala comunistă, organizare economică pur capitalistă și
Ștergereorganizare socială si culturală, traditional-confucianista) , capitalismul occidental are ca prioritate spre a-și prelungi existența haosul. Căpitanul corăbiei(SUA)nu căuta țărmul ci furtuna,pentru a masca faptul că nu are cu ce-și plăti echipajul(el fiind falit),așa speră că el va scăpa și echipajul va pierii înecat.
RăspundețiȘtergereConfiscarea dolarilor Rusiei a avut efectul caderii capitalismului in dolari, volatilitatea stocurilor in aceasta moneda, precum si lipsa totata de asigurare a tranzactiilor. Dolarul este mort. Nimeni niciodata nu mai vrea sa pateasca ce a patit Rusia, sa ii fie confiscati intr-o secunda toate depozitele in dolari.
A devenit evident ca dolarii au doar sclavii, cu cat ai mai putin dolari cu atat esti mai putin sclav, si mai mult suveran. Detinerea de dolari a devenit masura sclaviei la nivel mondial.
Elita mondiala mai are o singura carte de jucat inainte sa piarda total controlul si sa nu mai poata face nimic in restrangerea libertatii oamenilor: banii si controlul care il desfasoara prin bani.
iar prima lor greseala in scaparea de sub controlul lor al lumii este sa confiste averea in dolari a Rusiei, eea ce a subminat intreg esafodajul capitalist mondial pe care isi bazau toti averea. Le-a demonstrat la toti ca toti dolarii nu sunt ai celor ce ii au, ci ai celor ce ii tiparesc, si degeaba ai miliarde de miliarde in dolari ca cei care ii tiparesc ii pot lua la ei acasa si tu mumu ogun.
Si masura aplicata Rusiei de confiscare a banilor se va apălica la nivelul fiecarui individ, cand ne vor bloca banii sa cumparam numai ce vor ei, la ce fac ei reclama cand va veni marea foamete.
Anonim12 iunie 2023 la 11:58
ȘtergereCorect, corect si iar CORECT!
Vedeti realitatea cu ochii mintii larg deschisi... si e bine asa!
https://www.youtube.com/watch?v=5l_7lfM1-_c- statul roman capturat...Omenirea capturata ...Cum ? Exact cum expui in articol draga Dane ...Explicatia este simpla ...si totul se datoreaza faptului simplu ca suntem niste cretini...Noi toti care populam aceasta planeta !
RăspundețiȘtergereDonisroi!
ȘtergereEh, nu chiar toți suntem cretini congenital, chiar dacă suntem aceleași neamuri!
Mai sunt și cretinii de conjunctură/complezență, dar ei sunt primii treziți!
Scuze ai dreptate ...ma gandeam la mine si celor asemeni mie...
ȘtergerePentru România ar fi o soluție: renationalizarea economiei! NU prin naționalizarea de tip comunist a proprietății și a mijloacelor de producție ci prin promovarea interesului național!
RăspundețiȘtergereAvem încă resurse, de tot felul, de la cele minerale până la capacități de producție, care ne-ar permite promovarea interesului național în economie. Ne lipsesc însă, resursele umane, la nivelul conducătorilor statului, unde avem oameni mediocri și ticăloșii, gata să ne vândă cu totul, după ce s-au vândut ei!
Matrix e (încă) puternic și controlează bine situația.
RăspundețiȘtergereCine credea în 2009 - 2010 că după mai bine de 12 ani totul e (încă) sub control !? Lupta împotriva inflației mi se pare una de fațadă, Sistemul (Matrix) are nevoie de această inflație, și încă de una puternică pentru a dilua datoriile, de care nu vrea, nu că nu s-ar putea scăpa.
Pe față ni se prezintă o situație, lupta împotriva inflației cu a sa necesară mărire a dobânzilor și deci restricții monetare, iar pe de altă parte, banii, creditul curge în cantități nemaivăzute și nemaîntâlnite pînă acum. E adevărat, spre alte bule, cum e cea a AI.
Matrix apasă pe frână și pe accelerație în același timp.
În situații de criză gravă, sacrifică o bulă, cum a fost cazul criptomonedelor.
Matrix gestionează (foarte bine până acum) o situație de crize multiple, suflând aer (credit) cât trebuie în balonul care se găurește, până astupă gaura, în așteptarea unei găuri mai mari care n-are cum să nu apară ... Și tot așa, până când veți spune ?!?
Până când !? Nimeni nu știe ! Căci este scris :
,, Nimeni nu cunoaște ceasul, nici eu, nici voi, nici îngerii din Paradis, nici măcar Fiul. Doar Tatăl ! ! ! ,,
Da. Timp de milenii, inteligenții s au chinuit ca să producă întruparea/materializarea Spiritului.
ȘtergereDe curând au anunțat public, nu doar că ar fi reușit, ci că s au apucat deja de reversarea procesului/de dezintegrarea Spiritului întrupat!
Justificarea Canadei re imobiliarele Dane, este faptul ca gasca lor de iluzionisti de la putere reusesc inca sa pacaleasca pe bogatii lumii asiatice sa si parcheze la ei banii in SIGURANTA.
RăspundețiȘtergereHmm..da.Foarte ilustrativă exemplificare -(velieriul).....inconfundabil stilul ..felicitari Dl.Dan Diaconu!
RăspundețiȘtergere