Nimeni dintre angajați - poate doar cei de la contabilitate - nu are habar ce înseamnă să asiguri niște salarii. Tu, ca șef, trebuie să te asiguri că dai banii ăia în ziua promisă. De tine depinde „cadoul ăleia mici”, „bicicleta copilului”, „week-end-ul de împăcare cu nevasta”, „analizele graviduței” s.a.m.d. Dacă se întâmplă să nu ajungă banii în momentul promis, numai privirile ălea ajung să te ucidă. Nu mai e nevoie ca vreun muncitor mai tupeist să înceapă să urle. Dar, de cele mai multe ori, fiți siguri că urlă. Și nu doar el! Întreaga „ură de clasă” se revarsă în acele momente.
Toată viața am căutat să nu existe asemenea momente jenante. N-aș fi suportat ceea ce am văzut pe la unii amici de-ai mei și, de aceea, mereu am ținut în cont separat tot ceea ce ține de fondul de salarii. Pe atunci mă apucam să strâng de la o anumită zi și completam banii astfel încât în ziua Z să existe bani. Până la urmă angajatul nu e conștient că acel contract de muncă îl obligă destul de bine pe patron. Și, credeți-mă, nu-i nicio fericire să trăiești permanent cu acest stres. „Dar ce stres poți avea dacă zici că-ți asigurai din timp banii în cont?”. Presimt că asta mă veți întreba.
Ei bine, atunci, în punctul de inflexiune mi s-a întâmplat nefăcuta. Mergeam cu cu un cash-flow destul de strâns pentru a economisi la maxim. Vine ziua de salariu, momentul în care trebuiau făcute viramentele. Fix atunci vine o fătucă de la contabilitate să-mi spună că a intrat un cec de o valoare aproximativ egală cu fondul de salarii. „Bine că sunt banii ăia în cont!” - îmi spune ea fericită ca o floricică.
Ce se întâmplase? Nu înregistrase CEC-ul în program, eu uitasem de el și gata. Tot a fost bine că s-a prins dimineață, înainte de a suna banca după bani. Scadența m-a găsit în fundul gol. În acel moment am simțit că mă urc pe pereți. Ce fac? Plătesc salariile sau cec-ul? Extrem de puțini angajați au habar ce înseamnă să nu plătești un cec. Poate fi un fel de certificat de deces al firmei. E o tinichea groaznică. Un an de zile intri în interdicție. Toate cecurile pe care le ai pe circuit ți se refuză, partenerii vor să-i plătești pe loc, iar capacitatea ta de a te adresa unei bănci pentru finanțare scade exponențial. La orice finanțare bancherul consultă baza de date cu instrumente la plată și dacă găsește ceva în istoric e nasol. Dacă ești în interdicție ți se spune direct pa. Dar asta nu e singura problemă. Emiterea de cec-uri fără acoperire e o infracțiune pedepsită penal. Poți să faci și pușcărie dacă se ține vreun procuror de tine. Oricum, de dat tot trebuie să dai cu subsemnatul pe la organe. Probabil înțelegeți cât de cât sentimentul meu din acea clipă.
Țin minte că am urlat cerându-i duduii să-și facă scrie demisia înainte de a convoca eu comisia disciplinară. Eram atât de nervos încât mă gândeam să mă îndrept împotriva ei. Mă rog, nu rezolvam problema, dar mă simțeam asemeni fiarei rănite. Nu prea mai raționam. De aceea, în acel moment s-a făcut o singură plată de salariu: lichidarea ei. Apoi am mers la bancă cerându-le un credit rapid. Eram un client ca oricare altul, astfel încât în prima fază am fost preluat de un dobitoc care habar nu avea pe ce lume trăiește. Am avut noroc că se afla prin zonă directorul de unitate care mă știa indirect, prin intermediul unor amici, și care m-a direcționat rapid către o persoană specializată. Astfel am reușit să iau banii în timp util. Până la ora 13:30 - nu pot să uit! - nu dădusem salariile. Nu aveți însă habar de ce combinații îmi treceau prin cap. Desigur, după ce-mi epuizam prietenii - care m-ar fi refuzat cu grație - următoarea instituție pe care-o aveam în obiectiv era ... Nuțu. Înțelegeți cam care era nivelul de disperare. După ce am obținut facilitatea - scumpă-n draci, dar cine se mai gândea la bani? - am dat OK-ul pentru plata salariilor. Și toată lumea s-a liniștit.
Cam așa decurge o zi de muncă a „nesimțitului de patron”. De foarte multe ori - poate de prea multe ori - nervii îi sunt întinși și, din când în când, se mai trezește câte-un angajat șmecher care crede de cuviință „să-i explice el mai bine patronului cum trebuie făcută treaba”. Noroc că am simțul umorului și replicile pe care le dau sunt atât de inspirate încât se transformă în virale printre angajați, cunoștințele acestora și cunoștințele cunoștințelor. Și uite-așa mă mai trezesc pe la câte-o petrecere cum unul de la masă povestește tuturor în gura mare: „despre ce-a făcut un patron diliu!”. Mișto, mă recunosc din caracterizare!
Am făcut această lungă introducere pentru a le permite celor care n-au habar cum stau lucrurile să vadă și ei o frântură din „paradisul patronului”. Și stați că n-am ajuns la controale, la momentul în care ți se cere direct șpagă sau la discuțiile în care un mai mare al zilei îți propune „afaceri”. Atunci să te ții! Noroc că mi s-a dus buhul de „ăla zgârcit și prost”, astfel încât, de la un anumit moment, n-am mai avut parte de asemenea fenomene. Am luat, desigur, numeroase „faulturi tehnice”. Ce-a fost justificat am plătit, ce nu a fost justificat am contestat și câștigat, cu toate întârzierile de rigoare. Mă rog, nu asta e discuția. Să trecem însă adânc la subiect.
Voi începe cu ideea cretină conform căreia patronul fură munca angajatului. O prostie comunistă fără nicio noimă. Să vă dau un exemplu: bătrânul care are nevoie de o asistentă medicală pe care-o plătește, oare îi fură munca acesteia? Dacă merg la un frizer se poate spune că-i fur munca? Evident că nu, noțiunea e absurdă. Ce fac eu cu oamenii pe care-i angajez? După negocierea salariului și după acceptarea ofertei le ofer un mediu de lucru. În acel mediu de lucru organizarea activității îmi aparține. Dacă am organizat-o bine, posibil să câștig bani, dacă nu pierd. E simplu, e o luptă pe care-o dau zi de zi, riscându-mi strict banii mei. Desigur, e ca la ruletă: când îmi intră numărul, sunt primul care mă înfrupt. E compensarea, răsplata primei de risc. Dar și când mă frig, sunt singurul care plătește. Nu e nimeni solidar cu mine și nici nu și-ar dori asta. În principal de aceea patronul are mai mulți bani decât angajații. În timp ce angajatul știe că-și ia banii cu frecvența unui ceasornic, angajatorul îi primește în valuri. Când ești la început poți face luni de zile foamea, cu frustrarea de rigoare! Dar și când ești în vârf, te poți trezi peste noapte sub nivelul mării. Iar frustrarea, credeți-mă, e infinit mai mare!
Dar tot ceea ce am spus până acum nu valorează nimic față de ceea ce am de spus în continuare. În general în lume treburile se așează natural. Am spus-o de mai multe ori că sunt două tipologii umane dominante: cei care știu ce e de făcut, dar nu-s capabili să facă și cei cărora trebuie să li se spună ce să facă și care chiar sunt capabili să facă ceea ce li se cere. Există, desigur, și tipologia celor care știu ce trebuie făcut și pot face asta. Aici e întreaga tagmă a profesiilor liberale.
Prima categorie, a celor care știu ce e de făcut compune tagma antreprenorilor. Nu trebuie să doar o viziune, ci și curajul de a o pune în aplicare, să știi să-ți asumi riscurile, să treci prin foc și sabie prefăcându-te că nu simți nimic. Dacă nu sunt ăștia, ceilalți mor de foame.
Asta nu înseamnă că cea de-a doua categorie - care-i și cea mai numeroasă - e compusă din proști. Mulți antreprenori au imaginea aceasta, dar aceia sunt antreprenorii care, de cele mai multe ori eșuează. Cei mai buni experți nu-i găsești printre antreprenori. Antreprenorii sunt superficiali, caută scurtături, fac totul pe repede-înainte. Adevătații antreprenori înțeleg bine valoarea oamenilor pe care-i recrutează și știu foarte bine că, de foarte multe ori, sunt inferiori angajaților lor.
Aud numeroase critici la adresa „patronilor” mai mici sau mai mari. Aud că unii sunt nesimțiți. Totuși, nimeni nu ia taurul de coarne să recunoască o chestie logică: se află în firma respectivă pentru că a acceptat asta. La urma urmei nu ești legat de glie, poți oricând să pleci. Mai mult, atunci când te angajezi o faci ca un adevărat om de afaceri; diferența e că tu îți vinzi munca brută, în timp ce instituția la care activezi(sau patronul dacă-ți sună mai bine așa) ți-o cumpără. Mai nimeni dintre angajați nu înțelege trocul acesta: când te angajezi îți vinzi munca. Dacă ar înțelege bine asta poate că n-ar mai avea multe dileme carte acum persistă la modul aberant.
Să trecem acum la „ura de clasă”. Angajatul își urăște angajatorul. A cui e vina? Atâta timp cât nu te-a obligat nimeni să vii acolo, cât nu te ține nimeni cu forța, ura este o prostie. Poți fi nemulțumit pentru că salariul e prea mic. Dar în altă parte obții mai mult? Oups, se pare că ai o problemă: cu atât se plătește munca ta, adică marfa pe care-o pui la bătaie. Dacă vinzi mere în piață te adaptezi pieței. Nu poți vinde merele cu 1000 lei/kg dacă prețul mediu e de 1 leu pentru simplul motiv că nu ți le cumpără nimeni. Așa e și cu locul de muncă. Degeaba ai pretenții pentru că ăla e prețul, n-ai cum să iei mai mult! Întâmplător oamenii mei câștigă cu mult mai mult decât media. Dar asta nu se întâmplă pentru că-i plătesc mai mult, ci pentru că au productivitate mai mare, productivitate pe care o plătesc. Și, mai mult, mă asigur ca oamenii mei să aibă toate condițiile pentru a avea o productivitate superioară. De ce? Pentru că e reciproc avantajos: ei au venituri pe care nu le pot avea în altă parte, eu am profit main mare. E simplu.
Așadar, în ceea ce privește ura de clasă, cred că e o prostie fără sens. Cum o prostie fără sens e reprezentată de speranța unora că o uniformizare socialist-comunistă ar rezolva problemele. Aiurea, nu rezolvă nimic. Niciodată un om care nu are „virusul antreprenorial” nu va fi capabil să conducă eficient o unitate, la fel cum niciodată un antreprenor nu va fi un angajat bun. Pune-mă pe mine să lucrez la program și o să vezi cum arată cel mai prost angajat al mileniului. Nu pot, pur și simplu m-ș sufoca.
Există un exemplu chiar mai relevant: China. În timpul lui Mao au murit de foame pe altarul socialist-comunismului. Când și-a dat drumul China? După ce a implementat mecanismele de piață. Au înțeles atunci pe deplin diferențele dintre cele două tipologii și cum pot câștiga din asta. Ceea ce face China remarcabil - și nu se vede în „democrațiile” noastre - este lupta împotriva polarizării sociale. Iar asta se poate face fără a utiliza tehnici imbecile. Chinezii au înțeles bine că nu dăunează nimănui existența oamenilor bogați atâta timp cât nu ai sărăcie în țară. De fapt aici e meritul socialismului chinez: știe să combată eficient sărăcia, fără a dăuna mediului economic.
Doar că ne-am îndepărtat de subiect, astfel încât acum trebuie să revin răspunzând întrebării din titlu. De ce are dreptate? Pentru că, pur și simplu, tu te afli în bătătura lui, punând umărul la îndeplinirea viziunii sale. Dacă nu-ți convine lasă-l să moară! Dacă tu pleci și nu mai vine altcineva în locul tău, atunci acțiunea ta îl va convinge că face prost ceea ce face și-o va lăsa moale cu nesimțirea. Dacă însă își găsește pe cineva care e mulțumit cu locul acela de muncă înseamnă că tu ai o problemă.
De asemenea, nu te oprește nimeni să devii tu antreprenor. Așa cum am spus, nu-i foarte complicat, dar trebuie să te schimbi destul de mult și să intri în pielea asta. Nu-i imposibil. Părerea mea e că e simplu și acesta e motivul pentru care am tot deschis seria articolelor similare acestuia. Doar că, de fiecare dată când aduc vorba și când spun ce trebuie făcut, apar cârcotașii care-mi spun că nu-i așa, că mănânc eu rahat, că nu se poate s.a.m.d. Dacă ești dintre ei, atunci prețuiește-ți poziția ta actuală și caută să devii bun în domeniul tău. Și nu în ultimul rând ai grijă să nu te transformi într-o problemă pentru toți cei care încearcă să facă ceva.
Despre ce e vorba? E principala problemă de care mă lovesc, anume „tipologia sindicalistului”. Există printre angajați unii care sunt sub-mediocri, dar care au pretenții. Și, culmea, au pretenții inclusiv pentru alții. Ăștia sunt sindicaliștii. Veșnic nemulțumiți, veșnic mâncători de rahat, aparent revoltați, dar gata să pună botul instantaneu la o ticăloșie dacă le iese ceva din asta. Problema e că pe ăștia nu trebuie să-i angajezi deoarece e imposibil să-i mulțumești. Și, în plus, provoacă haos în colectivele în care apar. Nu i-am înțeles niciodată și de aceea consider că baza pregătirii antreprenoriale constă în detectarea acestei tipologii. Dacă în cazul angajatului onest se găsesc numeroase chestiuni în care are dreptate - și trebuie să se corecteze chestiunile pe care le semnalează! - în cazul „sindicalistului” efectiv niciodată nu are dreptate, iar toate ideile sale sunt aberante.
Și-acum trebuie să pun punct articolului pentru a vă permite să-mi transmiteți înjurăturile de rigoare. Dacă însă sunteți onești, veți înțelege că am dreptate și veți privi cu alți ochi firma la care lucrați. Și, în final, credeți-mă că e mult mai bine să lucrezi la o companie mică, în care vocea ta e auzită uneori până la cel mai înalt nivel decât într-una mare în care mediul depersonalizat te copleșește. Atât pentru azi.
Nu există pe undeva un "contract social"? La muncă ești chiar în bătătura patronului? Nu cumva e mai complicat de atât? Fraierii care își vând viața, nu munca, pe bani puțini, nu "strică piața"?
RăspundețiȘtergereDa, ai dreptate. Nu patronul este dușmanul ci colegul. Colegii. Idioții care mai pun și presiune pe tine, să tragi și tu! Peer pressure, dragostea patronului.
Și încă ceva: stăpânul zgârcit face sluga hoață!
"Idioții care mai pun și presiune pe tine, să tragi și tu!"
ȘtergereFoarte ciudata observatie si mi se pare trasa de par!
Eu de regula am dat mereu peste colegi care puneau presiune sa ma calmez si muncesc mai incet pentru a nu schimba ritmul lor zilnic IAR CHIABURUL SA NU SE SPURCE LA MAI MULT. Si btw.. colegii erau nemti, nicidecum romani.
Problema spusa mai simplist este ca salariile in romania sunt de mizerie in timp ce patronu' nu-si refuza masina de lux, vacanta in dubai, copiii la studii in strainatate si toate daca se poate in primul an cu firma.
RăspundețiȘtergeredaca ar fi salariile la fel de mici dar ar umbla patronul rupt in cur te-ai simti mai bine?
Ștergere"patronu' nu-si refuza masina de lux, vacanta in dubai, copiii la studii in strainatate"
ȘtergereDeschide-ti si tu firma ta daca esti in stare!
Judecand dupa felul in care te lamentezi si "sindicalizezi" tu nu ai fost in stare sa-ti deschizi si sa administrezi nici macar un rahat de cafenea cu 2 angajati la colt de strada.
"toate daca se poate in primul an cu firma"
Alt idiot frustrat care are impresia ca le stie pe toate "ca un om mare"!
Aveți toată libertatea să deveniți patron. Eu am fost bugetar 22 de ani. În ultimii 14 ani sunt antreprenor (sic, am un magazin sătesc cu materiale de construcții și trei angajați). Se poate.
Ștergere"daca ar fi salariile la fel de mici dar ar umbla patronul rupt in cur te-ai simti mai bine?"
ȘtergereNu, pentru ca ar fi o lepra care se preface ca sanchi n-are de unde.
Lucrez intr--un oras mic la urmarire si executare silita. Daca ai sti ca patronii care isi permit ce ai zis tu sunt cei care nu platesc datoriile la stat si la banci! ... sute de mii de euro datorii... sotul meu are o mica afacere si este exact cum zice Dan. Platim toate taxele si am mers in concediu in Bulgaria...
ȘtergereAm iesit de pe canalul dumneata de Telegram fiindca trebuia sa pierd foarte mult timp citind propaganda capitalista si răspunzînd urît unor jigodii! Eu mă simt vizat de articolul prezentat şi sper să nu ştergeți dreptul la replică!
RăspundețiȘtergerePe lumea aceasta nu există decît 2 categorii de oameni Chiaburi Exploatatori si Muncitori ! Sînt sigur că celor ce muncesc ptr dvs nu le convine eticheta! Propaganda Fascist Capitalista a reusit să convingă clasa muncitoare că nu msi e munvitoare ci o " resursă".....voi raspunde punctual
1 in China e capitalism cu iluzie de comunism....succesul Chinei se datoreaza localizarii industriei de pe Terra la ei....ce produce China e totalmente prost dar e ieftin
2
Angajatii nu au acces la resursele supravietuirii si sint obligati sa accepte conditiile Chiaburilor
3 In timp ce clasa muncitoare e dezorganizata total, chiaburii sint f bine organizati si actioneaza in grup criminal organizat transfrontalier...dumneata nu faci exceptie
4 Eu sint unul dintre " sindicalisti" dar nu ptr ca iminplace scandalul ci fiindca de 23 de ani am vazut aroganta si nesimtirea patronilor....am exemple cu duiumul si argumente cu camionul
5 Intotdeauna Chiaburul zice ca da sa manince Muncitorului dar realitatea e invers....Angajatul hraneste pe chiabur....
6 Puteti sa scrieti ProCapitalism cit doriti...Capitalismul ucide..
Până la urmă, o societate comercială (SRL, SA, …) nu este proprietatea “patronului”. Patronul doar a împrumutat firma la înfiinţare şi o administrează în speranţa că va obţine profit. Doar acel profit, după ce este impozitat ca profit şi ca dividente, devine proprietatea patronului, care poate dispune cum vrea de acei bani.
RăspundețiȘtergereDar până la profit, patronul mai aduce bani de acasă pentru a face firma să funcţioneze. Dar, de cele mai multe ori, patronul se împrumută de la bănci (că de la Nuţu nu te poţi imprumuta decât daca ai afaceri cu superprofit, gen trafic de droguri). Împrumutul de la bancă este garantat cu averea patronului, cu tot partimoniul firmei şi cu veniturile prezente şi viitoare.
Astfel, în cele mai multe cazuri, datoriile pe care le are societatea către stat (impozite şi taxe), către bănci (împrumuturile acordate cu dobânda aferentă), către salariaţi (salarile curente), către diverşi furnizori de produse şi servicii şi către patron (capitalul social subscris şi vărsat), acestea toate, pot fi mai mari decât valoarea patrimoniului.
În multe cazuri, chiar dacă afacerea este mare, diferenţa dintre profit şi pierdere este foarte mică. Dacă este profit, patronul este fericit şi încasează profitul, dar dacă este pierdere, toată această pierdere este tot a patronului.
Aşadar, cei care le “poartă sâmbetele” patronilor, de fapt nu înţeleg nimic din modul în care funcţionează o firmă.
"cei care le “poartă sâmbetele” patronilor, de fapt nu înţeleg nimic"
ȘtergereDa, da, sigur:)
Lasa ca am mai lucrat si noi mai pe aproape de patroni fi familiile lor BAGATE la inaintare la firme mai mici profitabile.
Ce spui tu este adevarat, dar pe hirtie. In practica este diferit cu 180.
Articolul prezintă situația într-un mod foarte superficial și în China ăia au murit pe altarul prostiei lui Mao, nu pe altarul comunismului. Ca să nu repet:
RăspundețiȘtergerehttps://trenduri.blogspot.com/2023/10/saracia-manual-de-utilizare-si-curs-de.html?showComment=1697269334060#c3168083330025344990
N-ai specificat ce produce firma pe care o deții, că e cel mai important.
"ăia au murit pe altarul prostiei lui Mao, nu pe altarul comunismului. Ca să nu repet:"
ȘtergereCorect,
Comunism nu a existat inca in istoria omenirii. De fapt nimeni NU STIE CU CE SE MANINCA!
"N-ai specificat ce produce firma pe care o deții, că e cel mai important."
ȘtergerePROFIT!
Oricum nu te priveste pe tine.
Mulțumesc. Înseamnă că mi se confirmă bănuiala că e vorba despre activități de jocuri de noroc și pariuri (cod CAEN 9200), având în vedere că cineva a scris că de la Nuțu nu te poți împrumuta decât dacă ai afaceri cu superprofit. Având în vedere că era una dintre opțiuni... ar fi multe de zis deci mă opresc aici. Mai jos a scris cineva că se ocupă și de construcții.
ȘtergereExcelent spus!
RăspundețiȘtergereConfirm cu vârf și îndesat perspectiva dvs, trecând eu însumi prin cele 3 ipostaze: salariat la firmă mică, salariat la firmă mare și antrepenor.
În privința economiei de piață am o precizare: în momentul actual în Occident nu mai există o economie de piață reală.
S-a instalat sistemul politic discreționar mai rău decât în comunism. Zic „mai rău”, pt. că în comunism cei privilegiați nu furau atât de mult ca cei de azi din „capitalism”. Nu erau melteni, mârlani, parveniți în aceeași măsură.
Ceaușescu umbla cu un Renault 21 albastru, nu cu limuzină. Ăia de prin PCR aveau și ei o Dacie mai răsărită cu număr mic, o casă în loc de apartament și ceva mai multă mâncare. Nu aveau însă câte 3 palate de neam prost, ca cei privilegiați de azi.
Ori asta a reușit China în mod magistral: a preluat doar ceea ce era util în capitalism, dar a păstrat decența și bunul simț din comunism.
Rusia calcă pe urmele Chinei din acest pdv.
Poate vrei sa spui ca modelul adoptat de China a fost sa preia din capitalism -doar- prosperitatea unei paturi restrinse, in cazul lor de cel mult 300-400 milioane de-a lungul coastei marine in timp ce, din surse oficiale, nu-i un secret, a pastrat saracia(cu mici variatii in functie de regiune) din socialismul lor adica restul de 1 miliard.
ȘtergereIn general foarte-multimilonari si miliardarii(zeci de mii+) alesi pe sprinceana, sunt de regula extrasi de acolo si storsi in state-canada. In schimb stau in siguranta care li s-a promis.
@citadela, bați câmpii! China a reușit să reducă teribil sărăcia în propria țară. De asemenea, polarizarea socială este una dintre cele mai mici din lume! De altfel lupta împotriva polarizării sociale este obiectivul lor strategic începând de la ultimul Congres.
ȘtergereDe regula nu fac follow-up la necunoscuti dar acum fac o exceptie pentru dumneata deoarece consider subiectul de mare importanta si care vad ca genereaza alte idei de articole bune!.
Ștergere1. Nu am afirmat ca saracia este identica cu cea de pe timpul lui Mao. Asa cum zicea un comentator mai sus, clasa muncitoare au devenit o RESURSA si la ei, doar cu acces la mai multa varietate alimentara si fleacuri electronice. Ceea ce nu vedem este vre-un IMBOLD PROLETAR pe baza hotaririlor nenumaratelor Congrese de a ii sui pe toti in autoturisme personale si a muta aceste sute de milioane de resurse umane in orasele lor (fantoma), momentan nelocuite care contin milioane de apartamente inzestrate cu sisteme de Aer Conditionat. Pentru cine si pentru ce PERIOADA viitoare au fost construite?...ramine deocamdata un mister.
Ce nu este un mister in toata afacerea asta este ca DACA Partidul s-ar hotari sa mute aceste sute de milioane de suflete de la sate in blocurile turn, in momentul in care vara pe calduri PORNESC Aerul Conditionat (un exemplu maricel din multe alte consumatoare), INSTNTANEU este game over energetic pentru ei.
Ca urmare obiectivul strategic al luptei contra polarizarii...TREBUIE SA MAI ASTEPTE....cit timp? Conform surselor mele...(ca nu sunteti singurul cu surse) din motive strict obiective, pe timp nedefinit!( o analiza pentru alta data)
1. Ce ar fi patronul fara angajati ? Ah exista solutii ?! Sa vedem cum va fi cu robotii viitori angajati ( si aia vor trebui impozitati pentru ca Statul! )
RăspundețiȘtergere2. De ce sa te faci antreprenor cand taxele reale sunt 47%+19% ?
3. De ce sa fii patron cand statul e beneficiarul final ? Sa angajeze doar statul. Taxele sunt chiar voia statului de a te lasa pe tine sa fii patron.
Solutia ? Nepermisa.
"1. Ce ar fi patronul fara angajati ? Ah exista solutii ?! Sa vedem cum va fi cu robotii viitori angajati ( si aia vor trebui impozitati pentru ca Statul! )"
ȘtergereAi vazut cumva pana acum vreo civilizatie construita de saraci si de muncitori? Oare cand si-au depasit astia conditia lor reala de păstori si de constructori si locuitori stâne si de bordeie?
Stai linistit ca halele alea cu roboti cu tot pot fi foarte usor relocate si statul nu mai impoziteaza nimic. Ba va mai obtine si deficit bugetar fiind nevoit sa importe produsele respective in loc sa le produca local.
"2. De ce sa te faci antreprenor cand taxele reale sunt 47%+19% ?"
Taxele alea "reale" pe care le postezi tu SUNT TAXELE PENTRU ANGAJATI, nu pentru antreprenori!
Devi antreprenor ca sa castigi mai mult decat un angajat si ca sa nu platesti taxe pe viata ca un sclav, pardon, ca un "angajat".
Te las pe tine sa afli ce taxe plateste un antreprenor, ca vad ca le conosti pe toate, "ca un om mare". Le gasesti in Codul Fiscal.
Apropo, pana la varsta asta ar trebui sa cunost faptul ca:
- nu in toate tarile taxele si impozitele sunt la fel
https://nomoretax.eu/the-advantages-of-doing-business-in-bulgaria-low-taxes-low-costs-and-high-potential/
- nu intotdeauna taxele si impozitele sunt ceea ce par a fi, adica afara e vopsit gardul...
https://nomoretax.eu/austria-silent-partnership-offers-privacy-and-low-taxes/
https://nomoretax.eu/austrian-foundation/
"3. De ce sa fii patron cand statul e beneficiarul final ? Sa angajeze doar statul. Taxele sunt chiar voia statului de a te lasa pe tine sa fii patron."
https://nomoretax.eu/panamanian-private-interest-foundation/
tocmai de asta se numeste patron,daca este destept are ocazia sa se imbogateasca sa fie milionar pe cand salariatul chiar daca este si el destept, nu va deveni niciodata bogat sau milionar, asa ca asta este riscul asumat...cunosc CALVARUL zilei de salariu si nu sunt patron
RăspundețiȘtergereSincer, cred ca:
RăspundețiȘtergere1) una este sa implantezi cuiva un organ lipsa,
2) si cu totul alta este, sa i faci un implant unuia, caruia nu i lipseste niciun organ! 🤣🤣🤣
Doar munca produce plusvaloare nu capitalul. Nu faceți din toți antreprenorii niște îngerași că nu sînt.
RăspundețiȘtergere"Doar munca produce plusvaloare nu capitalul."
Ștergereda sigur! cum sa nu!
"noi muncim nu gandim!"
ia plugul de coarne si calul de dârlogi si du-te unde iti este locul!
Să te fac prost că nu știi ce este plusvaloarea dar îți dai cu părerea, ar fi inutil.
ȘtergereD-le Diaconu, sînteţi o splendoare de om, romîn, patron (antreprenor = patron de firmă de construcţii, aşa că prefer patron/întreprinzător) şi eseist. Vă mulţumesc pentru articolul de azi, care mi-a prilejuit, în nota obişnuită, o lectură minunată.
RăspundețiȘtergereAvem însă aici o mică problemă: tot ceea ai scris (mai puţin adevărul beton general privind stressul oricărui patron) se aplică în cazul strict pentru tipologia Dvs. de patron ( adică pentru patronii care au caracterul şi inteligenţa Dvs ), adică toată “poanta” articolului are un grad de regăsire în viaţa reală occidentală absolut infim şi un grad de regăsire în viaţa reală romînească de 0,0001% din infim.
Şi mai e ceva: ştiţi cum se mai df = f’dx restul patronilor romîni de Dvs ? Prin cea mai fetidă, imundă şi josnică infamie capitalistă: afacerile cu Statul.
Să fiţi iubit şi plin de succes ! Vă mulţumesc pentru tot.
Ia uite, are firmă de construcții? Nu știam. Așa e, dacă lucrezi în execuție e stres mare cu betonul.
Ștergerehttps://www.constructosu.eu/cum-sa-procedezi-corect-la-turnarea-betonului/
De ce scrii roman cu i din a (n-am meniu in Romana,da' ma intelegi ce zic)?! Ii fii Rromi(n) de rasa ta?!
ȘtergereTipologia sindicalistului e extrem de larg răspândită, și nu poate fi eliminată complet. Nu poți concedia 30-40% din angajați! Dar se concediază singuri și pleacă din țară. Și acolo câștigă mai mult. Cel puțin NUMERIC, că valoric se învârt în zona minimului pe economie. Și funcționează bine, deoarece NU AU DE ALES. Nu li se PERMITE! Adică ei ȘTIU că dacă își pierd slujba și implicit venitul, pierd și CHIRIA, care presupune plata ANTICIPATĂ pe 3 luni plus garanția... (cât salariul pe 2-3 luni). Deci problema nu stă numai în această tipologie, ci și în mijloacele antreprenorului de a se impune (ca lider, ca manager) prin exemplu personal și prin poziția aferentă. E chestie de luptă pentru putere. Putere pe care sindicalistul de ocazie o PIERDE COMPLET când pleacă din țară, și redevine obedient. Deci să nu înfierăm doar caracterul lor, ci și incapacitatea noastră de a „manageria” eficient raportul de PUTERE.
RăspundețiȘtergereComplicat subiectul ! "Am dreptate" sustii tu, si da, ai intr-o masura destul de mare. Totusi nu iei in calcul niste factori, de exemplu cultura antreprenoriala din Romania. Daca in Germania sunt patroni din tata in fiu, in Romania unii s-au "trezit brusc" patroni nu mai spun prin ce mijloace. Repet, am scris "unii" ! Deci nu toti ! Apoi legat de angajata ta, care a gresit din ce spui tu. Reactia ta de a o da afara, mie nu imi pare in regula. Merg pe ideea ca toti gresim... si tu gresesti, de acord ? Era la prima greseala ? A o da direct afara.... daca faceai brusc o sedinta si explicai, cu ea de fata, ce s-a intamplat, oamenii tai te-ar fi inteles sau nu ? Banuiesc ca ar fi fost prima data cand intarziai salariile ! De ce oare sunt convins ca pricepeau si acceptau situatia ? Astfel, zic si eu, nu te mai stresai nici tu sa alergi la banca sa iei imprumutul etc. Gresesc ? Posibil tu stii cel mai bine in cazul de fata ! Unde ai dreptate, mare dreptate, este in faptul ca oamenii pot pleca daca nu le convine ceva ! Teoretic da, asa este ! Pot pleca ! Exista aici o fractura logica interesanta... Chiar tu afirmi intr-un text recent ca oamenii accepta orice (vaccin, lideri politici tradatori si incompetenti, reducerea platilor cash, pierderea treptata a tot felul de libertati etc) asa ca de ce crezi ca oamenii ar avea curaj sa spuna "nu" unui patron ?! Bineinteles asta nu reduce valoarea de pricipiu a afirmatiei tale ca "Port pleca !" - doar ca realitatea e alta si astfel tot textul tau se reduce la principii unde da, tu ai dreptate !
RăspundețiȘtergereOricum am privi lucrurile,capitalismul e o societate bolnava care si-a trait traiul,si-a mincat malaiul.Comunismul nu a reusit pentru ca,in fond,este un crestinism fara Dumnezeu.Nu inteleg cum o persoana atit de inteligenta ca d-voastra poate sa fie un adept al acestei mizerii numita capitalism.
RăspundețiȘtergereAi atins foarte multe aspecte, dar din puctul de vedere al unui patrol local, ce se chinuie cu lupta cu sistemul. Sa luam pe rand aspectele tratate. 1. Lucrurile stau cu totul altfel pentru firmele mari ale ocupantului care beneficiaza de fonduri aproape infinite. Si de multe ori, ei sunt cei mai zgarciti cu plata angajatilor. Acolo se fac cele mai mari reduceri de costuri cam de fiecare data. Deci nu putem compara prapaditul de patron roman si lupta sa cu sistemul care-l taxaza si amendeaaza excesiv cu o firma supranationala care are mai totul la liber (de multe ori chiar tot: curent, teren, etc), taxe zero ca stie sa se "optimizeze fiscal". Asta duce la punctul 2. De ce sa mai munceasca omul ? Pentru un salariu care-l poate castiga in maxim doua zile la ocazie ? Pai hai sa luam exemplul unui electrician. El poate avea un salariu de 3-4000 lei net, la o firma oarecare din Romania. Pentru salariul ala, tre sa fie prezent la ora fixa, 20-21 din zilele lunii. Pai sa ma scuzati, dar mi se pare corect sa zica pas. Pentru o lucrare de cablat un apartament cu doua camere, va lua cel putin tot atat si va munci maxim doua zile, cu program la alegere si pauze de bere/cafea/tigare/orice cand vrea el. Deci 10% din timpul acordat unei firme, acelasi castig. Deci pentru ce sa mai vina sa fie angajat ? La fel este in multe alte domenii de activitate. Si se vede asta, avem vreo 5 milioane de Romani care sunt 100% apti de munca, majoritatea chiar si calificati si nu fac nimic. De ce? Pai d-aia. Ca nu merita sa se dea jos din pat pentru banii aia. Si le dau 100% dreptate. Solutia e simpla: toate firmele ocupantului sa plateasca minim salariul mediu pe UE pe postul/domeniul respectiv. Nu ? Pa ! La gara cu ei. Ne putem administra si singuri ca mii de ani am facut asta. Nu ne trebuie firmele lor, locurile lor de munca si nici furtul lor a tot ce se fabrica si a profitului scos.
RăspundețiȘtergere3. Patronii de-a gata vs cei care au castigat prin munca. Problema asta a aparut dupa '90, dupa ce Voiqlescu si ai lui au impartit banii tarii si s-au transformat peste noapte in mari oameni de afaceri. Banditii astia nu au facut la viata lor decat sa dea telefoane cand si unde trebuie si atat. Contributie efectiva zero. Comparati-i acum cu cei care au plecat de la o bijnitarie de apartament si au ajuns sa detina chiar si cateva procente din economia tari. Foarte putini; dar si astia putini au fost executati de cei cu bani de-a gata. Banul de-a gata a fost mai puternic decat banul castigat cinstit. Deci antreprenorii adevarati au fost decimati in carne vie. Asadar, ca "să devii tu antreprenor" te opresc foarte multe: "autoritatile", lispa de fonduri initiale, coruptia celor coruptia celor santajati din cei cu vechime in domeniul in care vrei sa pornesti ceva. Aici pot da un exemplu: am ajutat pe cineva din toate punctele de vedere la categoria afaceri sa porneasca o afacere. I-am explicat ce sa faca, ce sa nu faca, cum sa trateze sau nu clientii, cum sa le ia fata celorlati de pe piata si asa mai departe. Dupa ce a luat cam totul in considerare s-a apucat de calcule. Calculele, cu recomandarile date de mine, ieseau exceleni. Ne-am vazut la o cafea si mi-a prezentat calculele. Ajunsese la concluzia ca in 3 luni de sezon ar castiga ceva mai mult decat in 12 luni de munca la un angajat. si asta in prima faza. I-am validat tot calculul dar cu o atentionare: cum ar fi sa isi ia cate o amenda de 1500-3000 lei la fiecare cateva zile sau chiar zilnic ? I-am expus clar problema cu care s-ar putea confrunta. Mi-a explicat deschis ca patronul care inchiriaza toate spatiile comerciale din zona este prea tare ca sa pateasca chiriasii lucruri din astea. Am zis: pai bun, in cazul asta da-i bataie ! S-a apucat de treaba si lucrurile chiar asa au mers: cand veneau controale asa ca vor unii, respectivii inspectori erau interceptati de patron, care ii asigura ca treaba merge si cotizatia vine la timp. Cota parte din chirii. Cat % nu stiu ca n-am intrebat, dar clar suficient. Nu s-a atins nimeni de nici un chirias al celor cateva zeci de spatii comericale. Se intevenea doar in caz de reclamatii directe. Concluzia aici: a avut noroc, a avut un prieten sa-l sfatuiasca si a avut competenta si curajul sa demareze afacerea. Acum s-a extins semnificativ si-i merge bine. Dar asta e un caz foarte rar. Cine ar vrea sa miste ceva de la sine in zilele noastre nu ar avea 2 din acesti 3 asi in maneca, din contra: ar fi intentionat sfatuit gresit de concurenta ca sa-i rupa gatul cat mai repede, iar sacalii amenzilor nejustificare ar gasi prada proaspata si usoara.
RăspundețiȘtergereDeci nu transmit injuraturi ca inteleg ambele tabere, dar articolul este doar o poarta deschisa inspre intelegerea corespunzatoare a acestor aspecte.
Si eu am simtit aceeasi dezamagire ca si tine luni dimineata, legat de Polonia... dar uite ca azi sunt ceva semne de optimism...Cum spui si tu acesti conservatori polonezi sunt preferabili globalistilor UE condusi de Tusk.
RăspundețiȘtergereAs îndrăzni să zic că la un moment dat se vede patronul care se străduie să țină de angajați (vorbim de cei ok) și la un moment dat se filtrează echipa și se stabilizează (cât de cât). Există însă destui patroni care nu gândesc ca d-voastră și care puținele vorbe care le scurg către angajați sunt mai degrabă rude cu oțetul.
RăspundețiȘtergereUn patron adevărat care va avea grijă de banii lui cum spuneți va avea grijă și de banii angajaților și va ști să spună o glumă poate un zâmbet. Și acestea fac parte după mine din mentinerea unui mediu de lucru potrivit.
Cu alte cuvinte ca să-mi fie mie bine tre să am grijă puțin și de ceilalți. Sigur asta asta e mai mult valabil în cazul firmelor mici și medii. Firmele mari, multinationalele vor fi mereu doar un alt tren pe care îl iei spre o destinație (iluzorie !?)
Dar echilibrul trebuie menținut din ambele părți și angajatul să înțeleagă cât de cât problemele firmei și că un dialog cu patronul este obligatoriu pt ca să se poată simți în regulă la locul de muncă dar și patronul să nu-și privească angajații ca pe niște mașini pe care din păcate tre să le plătești sau poate mai rău ca pe niște sclavi ajunși acolo doar pt că nu sunt suficient de buni pt alții...
Teoretic e corectă abordarea, în realitate însă mai ales în România și mai ales în provincie nu e deloc așa. Nu oricine poate deveni patron chiar dacă are toate calitățile descrise în articol . Dacă nu faci parte din sistem, la mine în Vrancea este numit " cooperativa", nu ai nicio șansă, faliment scrie pe tine din secunda în care ai înființat firma. Deci mai ai nevoie de o rețea de neamuri la Finanțe, ITM, Poliție,etc. și cel mai bine în politică, PSD sau PNL. Același lucru începe încet, încet să apară și în Occident. De exemplu nu poți întra pe o piață unde e și un evreu.
RăspundețiȘtergere„Dacă în cazul angajatului onest se găsesc numeroase chestiuni în care are dreptate - și trebuie să se corecteze chestiunile pe care le semnalează! - în cazul „sindicalistului” efectiv niciodată nu are dreptate, iar toate ideile sale sunt aberante. ” - Este o afirmație falsă, fără acoperire. Nu știu câte cunoști despre sindicate/sindicalism/lideri sindicali, dar „părerile” cu privire la acest „domeniu” nu le stăpânești. Asta ți-o spune un „mărunt lider de sindicat”, dintr-o companie cu peste 25000 de salariați, cu capital de stat... Habar nu ai de problemele sindicale, dar, dacă dorești, te pot pune la curent...
RăspundețiȘtergereCa simple idei generale:
RăspundețiȘtergere1) Patronii au acces la cei care fac/aplică legile, angajaţii, niciodată.
2) Angajatul devine rău şi agresiv cînd nu mai are încotro (ca reacţie). Niciun angajat nu se comportă astfel doar de dragul de a fi recalcitrant ( caz în care şi-ar sabota el însuşi salariul ).
3) Sindicatele şi Legislaţia M-cii s-au inventat NU pentru a face din angajat egalul patronului, ci pentru a-l apăra pe angajat de abuzuri.
Cu drag şi respect, mulţumesc pentru articol şi pentru dezbatere.
Diferența dintre „exploatați” și „exploatatori” este că în timp de muncitorul nu are capacitatea să priceapă ce face patronul, acesta știe exact ce trebuie să facă muncitorul.
RăspundețiȘtergereUn angajat normal se bucură când „prăvălia” merge bine și se bucură sincer atunci când patronul lui câștigă bine, ba chiar e mândru. Unde vrei să fii angajat: la Opel, sau la BMW?
Orice muncitor ar putea fi patron, cel puțin la noi, dacă își vinde apartamentul și apoi stă în chirie. Din 50.000 euro, are doi-trei ani de zile 10.000 de euro pentru chirie, încă 10.000 pentru doi ani de trăit, iar cu restul își poate cumpăra mijloace de producție și poate angaja doi-trei oameni. Dacă îl duce capul, după doi trei ani se echilibrează și după aceea trece pe plus. Dacă lucrează fără angajați, doar cu familia, atunci se poate dezvolta „organic”, fără prea multe riscuri.
Așa cum ați arătat, dar lumea nu prea pricepe, dacă vrei să ai o viață decentă, trebuie să te pricepi la ceva util.
Legat de cei care își urăsc patronul (nu cred că sunt chiar așa de mulți, totuși) ar trebui să-și pună întrebarea: ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista „dușmanul de clasă”?!
Eu cred ca analiza din articol, cat si raspunsurile din comentarii, reflecta situatia limita -in care capitalismul a ajuns, o Realitate in care echilibrul dintre capital si forta de munca este rupt total; de acest echilibru a depins atat dezvoltarea economics cat si nivelul de trai decent ; acesta este Insa efectul; cauza este reprezentata de mutarea industriei/ plus valorii in Orient, si as cundersea plus valorii- remade-de catre multinationale -de fiscalizare; in a este conditii - comunismul ramane singura si de neevitat forms de guvernare in viitorul apropiat.
RăspundețiȘtergereCapitalismul, liberalismul și demo[no]crația sunt cele mai mari SATANISME ale umanității.
RăspundețiȘtergereDane, adevarul e la mijloc!
RăspundețiȘtergereSunt unul dintre multii palmasi, din aia care-si fac treaba pana la capat, bine, precum un samurai.
Nimeni nu-mi datoreaza nimica, dar nici eu nimic nimanui.Ca sa ajung meserias mi-am consumat timp, energie si bani.Vrea cineva sa beficieze de pe urma mea?Marca banii!
„E principala problemă de care mă lovesc, anume „tipologia sindicalistului”. Există printre angajați unii care sunt sub-mediocri, dar care au pretenții. Și, culmea, au pretenții inclusiv pentru alții. Ăștia sunt sindicaliștii. Veșnic nemulțumiți, veșnic mâncători de rahat, aparent revoltați, dar gata să pună botul instantaneu la o ticăloșie dacă le iese ceva din asta. Problema e că pe ăștia nu trebuie să-i angajezi deoarece e imposibil să-i mulțumești. Și, în plus, provoacă haos în colectivele în care apar. Nu i-am înțeles niciodată și de aceea consider că baza pregătirii antreprenoriale constă în detectarea acestei tipologii. Dacă în cazul angajatului onest se găsesc numeroase chestiuni în care are dreptate - și trebuie să se corecteze chestiunile pe care le semnalează! - în cazul „sindicalistului” efectiv niciodată nu are dreptate, iar toate ideile sale sunt aberante. ” - Asta demonstrează că habar nu ai despre sindicat/sindicalism/lideri sindicali! Dacă nu cunoști o problemă, atunci nu te pronunți cu privire la ea, ori, încerci să o pricepi, pe diferite căi... Dacă dorești să afli cam cum stau lucrurile în activitatea sindicală, de aici, din „kolonia” România, poți lua legătura cu mine, te pot lămuri... A, ca să nu uit, mă ocup de probleme sindicale de aproape 15 ani și îți pot spune lucrurile adevărate, reale, nu ce se vede prin media sclavagistă și servilă...
RăspundețiȘtergereMă rog, când spun sindicalist nu mă refer obligatoriu la organizațiile care apără drepturile salariaților. Au și ele rolul lor, necesar uneori în echilibrarea situației.
ȘtergereEu mă refer la o tipologie anume, căreia îi spun „sindicalist” deoarece aparent iese în față cu chestiuni care țin de relațiile de muncă, dar asta nu pentru că ar vrea să repare ceva, ci doar pentru a avea pe cine să dea vina.
Perfectă dreptate. Eu ca, momentan, singur angajat la o firmă am de a face până și cu problematici administrative, am cerut asta, am discutat asta cu colegul/patronul meu, dacă prefer să iau ordini sau să mă implic mai mult, iar atunci când nu mai fac față să angajăm oameni care să preia din sarcinile mele, iar eu să îi administrez.
RăspundețiȘtergereDe multe ori am apelat la alți diverși oameni ca să îmi vină cu soluții, de cele mai multe ori consultative și scurte, pe patron nu l-a interesat că eu am găsit soluția sau că am aplelat la cine știe câte contacte/resurse proprii pentru a soluționa problema, am avut o sarcină, treaba mea cum i-am dat de capăt.
Avantajul este și că vad spatele, cheltuielile reale și necesitatea de a avea contacte, pe când, cum ai spus și tu, un simplu angajat execută sarcina și are doar pretenția de a fi plătit la final de lună, asta una, iar doi, am dobândit și o experitză a mea prin care pot avea idei constructive pentru a dezvolta afacerea, ceea ce la o mega corporație ar fi aproape imposibil.
Încă îmi amintesc stresul și dezumanizarea muncii de la corporație, unde existau nenumărate proceduri inutile care mâncau jumatate din timpul de muncă, iar mai toți muncitorii (erau din IT, ei se credeau zei, dar tot muncitori erau) stăteau cu orele când conducerea era în delegație, ca să discute legi, economie și cum ar guverna ei mai eficient corporația la care erau angajați.
Mi se părea hilar cum toți USRistii corporatiști înjurau bugetarii când ei la rândul lor comiteau aceleași păcate, frecau menta, angajau prieteni/neveste/amante care erau sub pregătiți și se dădeau cu părerea pe subiecte unde nici măcar suprafața nu au analizat-o.
Iar la final mai spun că atunci când am spus foștilor colegi ce program am, anume haotic, dar totuși planificat de mine, majoritatea au spus că ei nu ar putea avea așa program, că preferă să "culeagă bumbac pe plantație" 9 ore pe zi fix, decât să aibe stresul unui program extraordinar de flexibil.
Foarte multe probleme cred se pot rezolva prin adoptarea firmei la o dimensiune umană și a evita astfel și sindicalistul. Din experiență, problemele încep să apară când depășești 10 angajați. Iisus însuți a avut doar 11 apostoli loiali, al 12 lea a s-a dovedit a fi un trădător.
RăspundețiȘtergereGermania și Italia s-au dezvoltat armonios, descentralizat, au avut o viață socială sănătoasă, au făcut copii, atâta timp cât au cultivat un țesut dens de mici firme familiale cu o piramidă a vârstelor bine definită. Contrară formulei de turmă a corporației americane și acum chinezești. Să nu ne luăm după ei!
Francezii (cei mai bătrâni) au și ei o vorbă care mi-a plăcut întotdeauna și care zice cam așa :
Paharul meu e mic, dar eu beau din paharul meu !
Small is buttiful, zic și englezii, nu-i așa ?!?
Bogatia este o stare de spirit, o frecventa. Esti pe frecventa, te simti bogat -esti. Un baiat destept, pe nume Neville Goddard, spunea ca daca s-ar imparti averea lumii in mod egal intre toti pamantenii, in maxim 6 luni ea s-ar intoarce in mod natural in buzunarele celor de la care a plecat.
RăspundețiȘtergere👀Salariul este ”mita” pe care o primești ca să-ți uiți visele.
RăspundețiȘtergereDoar gândește-te puțin…
Câți oameni știi tu că s-au îmbogățit, muncind pentru alții?
Sau hai să nu folosim cuvinte mari ca ”îmbogățire”, dar câți oameni cunoști care nu au niciun fel de stres financiar, lucrând pentru altcineva?
Probabil că niciunul.
Dar știi de ce❓
Pentru că oamenii liberi financiar nu au un program fix de la 9 la 5 și 20 de zile de concediu pe an.
Ci, muncesc pentru ei, își fac singur programul și nu așteaptă ziua de 15 să le intre salariul.
Am fost acolo. Pe mine insa nu m-a daramat atat partea cu plata salariilor lunar, ci faptul ca statul complet haotic schimba in mod constant regulile jocului.
RăspundețiȘtergerePlus controalele constante, nevoia de spagi etc.
Eram in plina dezvoltare, banii mereu intinsi la maxim ca sa poti creste si ma trezeam cu cate un control stupid, cu norma arbitrara de spaga si amenda si ma termina mental. Toate planurile se duceau naibii, pentru 5000 de lei ma blocam 3 luni cu cresterea (la vreo 1 mil euro cifra de afaceri anual in 2003-2008). Mereu visator intr-o lume ideala si corecta, mi-a luat ceva ani sa invat sa pun buget de haos deoparte. Inginer de formare, tot nu pricepeam ca relationand cu statul roman 1000 + 1000 da mereu 1500.
Capac mi-a pus boul de Boc cu forfetarul si furtuna de controale ce le-a trimis dupa.
Exista tot felul de patroni de la oameni care fac cate in luna si in stele ca sa mearga afacerea de care depind zeci/sute de angajati, uneori singurul venit din familie etc. Am cazuri in familie de multimilionari cunoscuti care au pastrat afaceri greu de întreținut numai ca sa nu puna oamenii pe drumuri. O metoda interesanta e de a împarti si o parte din profit/dividende cu angajatii. Obții o stimulare directa a acestora.
RăspundețiȘtergere