Pe scurt, graficul prezintă evoluția cheltuielilor cu asistența socială de-a lungul timpului pentru cele mai puternice economii ale lumii. Graficul complet începe de prin 1850, dar am preferat să fac un zoom pe secolul XX din două motive. În primul rând pentru că în secolul XIX aceste cheltuieli erau practic zero - dinamica adevărată înregistrându-se în secolul XX - și în al doilea rând pentru că avem cât de cât clare evenimentele istorice, astfel încât să vedem limpede vectorii care au impulsionat această creștere. Pentru un maxim de obiectivitate vă voi spune că am selectat un grafic în care cheltuielile sunt reprezentate ca procent din PIB, nu ca valoare absolută.
Ce înțelegem din toată această explozie? Începutul secolului XX ne-a găsit practic cu zero cheltuieli sociale, iar acum s-a ajuns la valori pe care aproape nu le poți pronunța. E cât se poate de limpede pentru mine că evoluția cheltuielilor sociale merge pas la pas cu evoluția ideologică a societăților. Suntem obișnuiți să vorbim despre direcții diametral opuse ale comunismului estic și capitalismului occidental. Graficul atașat ne indică o cu totul altă poveste: după ce comunismul a fost instaurat în Rusia - transformată în URSS - cheltuielile sociale au explodat în Occident. După cum limpede puteți observa, în anii 60 acestea depășiseră, în medie, 9% din PIB! Până în 1985 s-au mai adăugat 10 procente ajungându-se la un incredibil 19% din PIB cheltuieli sociale. La asemenea valori te întrebi dacă nu cumva curgea lapte și miere pe străzi.
Adevărul e că, din punctul de vedere al occidentalului, perioada sa cea mai reușită a fost cea dintre 1960-1985. Generațiile care au prins cât de cât conștiente acești „ani de aur” au fost cele mai fericite, beneficiind de toate avantajele posibile. De altfel, în aceste perioade s-a semnat și decesul comunismului de tip estic deoarece se ajunsese ca Occidentul să asigure cetățenilor săi mai multă bunăstare pe gratis decât reușea Estul.
Dacă în 1990 comunismul a devenit istorie, ne-am fi așteptat ca trendul cheltuielilor pe asistența socială să treacă pe trend invers. N-a fost așa. Până în 19095 am văzut o creștere spectaculoasă a acestor cheltuieli. Într-adevăr, după 1995 multe dintre economiile mari au redus puternic stimulentele, doar că anul 2000 ne găsește cu o medie chiar mai mare, față de 1985, de aproximativ 20%. Aceasta deoarece economiile „rămase în urmă” la acest capitol și-au crescut puternic acest indicator. Astfel, ceea ce s-a pierdut de la economii precum cea a Franței sau a Olandei(care-a redus puternic cheltuielile sociale încă din 1990!), s-a recuperat de la economii precum Italia, Japonia, Grecia s.a.m.d.
După anul 2000 - cu excepția Suediei(care a avut o evoluție constantă) și a Germaniei(care a scăzut ușor) - absolut toate economiile au crescut puternic acest tip de cheltuieli. Și uite așa ajungem la situația din prezent în care, în medie, cam 25% din PIB se cheltuiește pe programe sociale. Văzând aceste cifre putem avea falsa impresia că pe la 1900 se murea pe străzi, iar în 1800 nu trăiau oameni ci dinozauri. Cum puteau exista statele de dinainte de 1900 fără asemenea aberații bugetare? Realizați totuși că în Franța mai bine de 30% din PIB se duce pe programe de asistență socială? Ce se întâmplă acolo? E raiul pe pământ?
De fapt, dacă veți studia mai atenți situația, veți constata cu surprindere că, în ceea ce privește calitatea vieții, occidentalii din 1985 trăiau mult mai bine decât occidentalii de acum. E într-adevăr paradoxal că, în condițiile unei creșteri continue a cheltuielilor sociale, nivelul de trai a scăzut extrem de mult. Dar acesta nu e singurul paradox. Faptul că SUA a ajuns să cheltuiască mai mult decât Canada e un alt paradox. În Canada, cel puțin, asistența medicală e gratuită, în timp ce-n SUA te costă un ochi din cap. Și, cu toate acestea, SUA cheltuiește un procent mai mare din PIB!!! Faptul că Suedia - recunoscută pentru larghețea mâinii autorităților - e cu mult sub Franța sau Italia - țări în care se trăiește mizerabil - mi se pare din nou relevant.
Mai mult însă decât orice, voi spune că evoluția acestui tip de cheltuieli nu-i nici mai mult nici mai puțin decât o foaie de parcurs către agenda comunistă de rit nou. Oamenii se uită cruciș la mine deoarece asociază comunismul unor valori. Mulți dintre cei mai în vârstă spun că „dacă nu era comunismul muream țăran analfabet”. Într-o oarecare măsură au perfectă dreptate deoarece comunismul reușise să eradicheze analfabetismul și sărăcia. Trebuie totuși să recunoaștem că săracii din vremea comunistă erau lorzi pe lângă săracii de acum. Nu vedeai boschetari pe-atunci și asta în ciuda unor cheltuieli sociale mult mai mici decât acum.
Ceea ce nu înțeleg oamenii este că atunci când spun comunism sau marxism, mă refer la o societate segregată, în care majorității îi este prescris „regimul marxist”. Ce s-a întâmplat în societățile occidentale de se trăiește mai prost? O nimica toată: s-a intensificat imigrația. Mereu s-au găsit motive pentru care a fost crescut permanent numărul imigranților. Ba că localnicii refuză să facă anumite munci, ba că populația e îmbătrânită, ba că nu sunt competențe în anumite domenii. Toate au fost motive false. După cum putem observa limpede, segmentele de populație cele mai puțin productive în oricare dintre societățile occidentale sunt reprezentate de imigranții din zona africană sau a Orientului Apropiat. Aceștia consumă cel mai mare procent din cheltuielile sociale, neaducând în interiorul societăților în care au fost transplantați decât dezordine. Nu e ciudat? Mă uit la Franța unde zona periferică a societății este dominată de imigranți - unii la a treia generație - care nu provoacă nimic altceva decât haos, trăind exclusiv din ajutoarele sociale.
Să fim bine înțeleși. Sunt deplin justificate ajutoarele sociale menite celor cu handicap, cele temporare având ca scop ușurarea trecerii unor oameni prin anumite probleme(de ex. ajutorul de șomaj, programele de reconversie profesională s.a.m.d.), dar să ajungi ca în hățișul de ajutoare sociale să vezi cum paraziții care nu au nevoie de ele nu doar că se înfruptă, dar mai și huzuresc, asta e deja prea mult. De fapt, dacă veți studia cu atenție sistemul, veți constata că cei care au nevoie cu adevărat de ajutoare sociale sunt de fapt o minoritate. Includeți la capitolul ajutoare sociale și modul în care păduchelnița de ONG-uri parazitează bugetul de stat, secându-l de o groază de bani din impozite doar pentru că „dezvoltă societatea civică”. Hai să fim serioși!
Dar unde e comunismul în toată chestia asta? Presimt că încă e întrebarea pe care o aveți pe limbă. Ei bine, fix aici e. Sistemul acesta de „redistribuire” e comunism în stare pură. E un egalitarism de cea mai joasă speță care nu are absolut nimic de-a face cu protecția socială ci cu înregimentarea unor mase de oameni în zona păstorită de stat. Succesul democraților din SUA nu un efect al condițiilor de trai de acolo, ci pur și simplu o consecință a susținerii ajutoarelor sociale. Toți cei care trăiesc de la o zi la alta din ajutoarele de stat - fără a face nimic pentru de a-și găsi un loc de muncă - se simt datori să voteze „forța călăuzitoare a națiunii”. Și chiar mai mult de-atât, sunt capabili chiar să fraudeze în numele comuniștilor. Ce are de pierdut un asistat social dacă se face cărăuș de voturi false? Absolut nimic. Dacă intră în pușcărie s-ar putea s-o ducă mult mai bine decât pe străzi, unde activează el. Pentru un republican însă, om cu familie, cu responsabilități, cu proprietăți și cu belelele aferente, un asemenea comportament e de neimaginat, pentru că el are ce pierde.
Puteți constata limpede că toată creșterea nebunească a cheltuielilor cu asistența socială este un cancer al societății. Treptat, cei care „au ce pierde” devin din ce în ce mai puțini, mâncați fiind de masa din ce în ce în ce mai mare a asistaților care „nu au ce pierde”. Înțelegeți așadar raportul de forțe. Astfel, pe măsură ce masa întreținută de stat devine majoritară se instaurează comunismul. V-ați întrebat ce-a fost cu lockdownul? De ce s-au adoptat peste tot în lume măsuri similare consumându-se sume nebunești de la buget cu plata salariilor celor obligați să rămână acasă. Ce-a fost asta? Nimic altceva decât o tentativă de a exersa o societate distopică în care majoritatea covârșitoare trăiește din ajutorul de stat.
Poate vă întrebați ce anume poate câștiga elita care manipulează din umbră, împingând societatea spre comunism. Ce are de câștigat acea minoritate dacă spală creierele idioților cu egalitarismul? Păi să ne gândim. Ce-a avut de câștigat în URSS? Întotdeauna elita a lucrat pe termen lung și foarte lung. Ca să vă dați seama care-i treaba, puteți vedea limpede că încă nu realizăm ce anume a avut de câștigat elita din declanșarea revoluției comuniste. Ceea ce trebuie însă să remarcăm este că, în ciuda nebuniilor, elita nu a avut de suferit. Și chiar când a suferit întâmplător - vezi cazul Aristide Blank - s-au găsit metode de a-i scoate pe cei picați în cursă. Așa cum Aristide Blank a fost scos de urgență de la Pitești, la fel s-au petrecut lucrurile similare peste tot în zona comunistă. Iar asta trebuie să vă dea de gândit.
Daca muncesti ca sa le faci unora piramide, in timp ce tu mori tot in cort, asta nu e nicio afacere cinstita!
RăspundețiȘtergereKim Ir Sen spunea ca popoarele ce au cunoscut socialismul se vor intoarce la el. Au trecut 30 de ani si profetia pare sa se confirme.
RăspundețiȘtergereIntradevar cam naşpa!
ȘtergereToti suntem mânati in directia socialista pe care partial am cunoscut-o. Diferenta este ca noi mental vom fi mai pregatiti ca occidentalii, atâta tot.
Vai de mama vesticilor. N au nici un "clue" ce se revarsa peste ei.
Mi se zburleste parul...
Pana acum, indiferent de directia in care s au tot intors popoarele, tot pe la spate au fost "regulate"!
ȘtergereAm înțeles că americanii investesc foarte mult în pușcării. Astea intră la cheltuielile sociale?
RăspundețiȘtergerehttps://www.theguardian.com/us-news/2023/oct/28/states-spending-money-build-prison-republican
Nu, la ora actuala este printre cele mai banoase afaceri.
ȘtergereD le Dan Diaconu, va apreciez analizele economice, și nu numai-pe care le faceți, dar- de data aceasta- dezamăgiți ; 1- prin emanciparea femeii- s au dublat numărul sclavilor ;2-ceea ce reușea un cap de familie/ acum 50-100 de ani-muncind de unul singur, și întreținând o familie de 5-6 copii, acum nu reușesc 2 salariați ; IN CONDIȚIILE IN CARE PRODUCTIVITATEA MUNCII A CRESCUT DE SUTE, DACĂ NU MII DE ORI ; 3- 25-30% din PIB ul actual- pare o suma mare pentru ca nu va raportați la plus valoarea adusă de noile tehnologii / automatizări / productivități; NU CUMVA -ACEST PROCENT- ESTE DERIZORIU, DACĂ NE RAPORTAM LA PROBLEMELE SOCIO-ECONOMICE INDUSE DE AUTOMATIZAREA PROCESELOR SOCIO- ECONOMICE !? ; 4- prin distrugerea clasei de mijloc, ca urmare a deținerii monopolului -multinaționalelor, in mai toate activitățile economice, era firesc sa crească ajutoarele sociale/ la acest lucru nu reflectați !?5- bugetele naționale- sunt supraîndatorate- NU URMARE A AJUTOARELOR SOCIALE- ci ca urmare a evitării de la plata taxelor _de către multinaționale; 6- CÂND ELIMINI LOCURI DE MUNCA -PRIN AUTOMATIZARE- ESTE FIRESC SA CREASCĂ AJUTOARELE SOCIALE !!! NU ACEASTA ESTE PROBLEMA/ CI NEPLATA TAXELOR ȘI IMPOZITELOR DE CĂTRE MULTINAȚIONALE !!! NUMAI CÂND NE GÂNDIM- LA IMENSELE DATORII ALE ÎNTREGII PLANETE, IN CONTRAST CU PROCENTUL DE 25/30%- AJUTOARE SOCIALE-REALIZAM CA NU AJUTOARELE SOCIALE SUNT PROBLEMA !!! IN REALITATE/ GENERAȚIILE CARE AU GENERAT CEA MAI MARE REVOLUȚIE INDUSTRIALĂ/PE SPATELE CAREIA S A CONSTRUIT ACEAST PROGRES ECONOMIC- A AJUNS CERȘETOARE- LA PICIARELE CELOR CARE -AU SĂVÂRȘIT CEL MAI MARE JAF PLANETAR AL TUTUROR TIMPURILOR !!! ACEASTA ESTE ADEVARATA PROBLEMA ! Noul comunism digital-care ni se pregătește, este consecință refuzului ,,multinationalelor-de a împarți plus valoarea, cu de-i care au generat o, și se accelerează implementarea-de teama convulsiilor sociale pe care aceste transformări economice- le au indus in societate ! DACĂ SI UN ECONOMIST CA DV.NU PUNCTEAZĂ ACEASTA REALITATE CUTREMURĂTOARE, SI ABORDAȚI PROBLEMA DPDV AL AJUTOARELOR SOCIALE- CINE SA O FACĂ - D LE DIACONU !?
RăspundețiȘtergereFoarte bun răspunsul.
ȘtergereNu ma așteptăm la o înțelegere atât de slaba, sunt extrem de surprins. Public spending este educația, sănătatea (împreuna sunt 30%-80%) apoi cheltuielile militare câte pentru America sunt peste 50%, menținerea aparatului birocratic, ajutoare de ex date de US Israelului si Pakistanului si altor tari, si desigur ajutoare sociale care sunt gen 0.00001% din buget. Dar asta este complet irelevant pe tru ca este vorba de procente deci ceva relativ la mărimea bugetului, Or construcția bugetului, si ea la rândul ei s a transformat puternic pe parcursul acestor 123 de ani. Piketty este important pentru ca da date statistice pe ultimii 200 de ani si cartea este foarte accesibila. O recomand foarte călduros pentru înțelegerea a ce este “public spending”. Încă o mică nota: comunismul se definește exclusiv ca proprietatea comuna a mijloacelor de producție. Nu putem avea comunism cu proprietatea mijloacelor de producție privată, e NON sens. Nu tot ce exista in comunism era comunism. Oamenii beau apa in comunism.
RăspundețiȘtergereVezi ca ai uitat un cuvant: nu e public spending, ci e public social spending!
ȘtergereAsa este, e public social spending graficul respectiv, dar trebuie inteles tot in contextul bugetului complet: surse, cheltuieli in toate domeniile, evoluția in procente a surselor (taxarea) pe perioada 1900 - prezent, dar mai ales, ce treaba are statul sa ia taxe si sa cheltuiască? Adică de ce face asta? Ce nivel de alfabetizare era la 1900, ce acces aveau oamenii la sănătate, unde trăiau (de ex. In București in anii 30 erau 120,000 care dormeau un canale, santuri si sub poduri, evident analfabeți si fără acces la sănătate, deci alcoolul si moartea timpurie erau perfect de așteptat), etc.?
ȘtergereNu, nu este comunism. Este neo-comunism. Care de fapt duce la "perfecțiune" vechile idei marxiste. Cu câteva mici excepții, mijloacele de producție aparțin corporațiilor, care sunt societăți pe acțiuni, deținute în mare parte de cei care au promovat neocomunismul. Acum nu se mai pune problemă că O TARA sa devina comunistă: globalismul a făcut că părți importante din toate tarile lumii (daca nu țări întregi) să aparțină celor ce dețin acțiuni la astfel de corporații, fonduri de investiții, etc. Și astfel realizam scopul ADEVARST AL MARXISMULUI: acapararea de către o anume elita a întregii bogății a acestei planete
ȘtergereTare tare!
Ștergere(De replica de mai sus zic.)
Piketty este un comunist si ca orice comunist este un debil mintal!
ȘtergereSi pentru ca tot vorbesti de carti accesibile uite una gratis aici pentru tine:
https://mises.ro/carti/economia-intr-o-lectie/
https://mises.ro/carti/
Ideea cu proprietatea comuna a mijloacelor de producție e slogan și propaganda. Mijloacele de producție și bunurile sunt deținute de Partid! Înlocuiește Partidul cu Multinaționale și ai comunismul de acum. Si oricum asta e latura economica...mai îngrijorătoare este cea sociala.
ȘtergereBuna ziua! Eu nu pot sa fac un comentariu analizand strict analiza dumitale, domnule Dan Diaconu, dar pot sa scriu ce gandesc despre situatia in care se afla intreaga lume si noi, in particular. Toata aceasta situatie grava in care ne aflam acum eu o vad ca o consecinta a ideologiei, a politicii de partid, a organizarii defectuase a societatilor pentru ca se pune accent pe profit si nu pe buna starea membrilor societatii. Si profiturile nu sunt numai in bani si achizitii materiale, ci si in acceptiunea spre o anume ideologie sau castigarea unei cat mai largi mase de votanti pentru sustinerea acelei ideologii. Ajutoarele sociale intr-o foarte mica masura sunt pentru ajutorarea indivizilor in nevoi. Oarecum ati spus clar pe unde se scurg aceste ajutoare sociale, dar nu aceste cheltuieli saracesc o tara, o natiune, un popor, ci politica ascunsa in spatele vorbelor pompoase folosite de politicieni si sustinatorii religiilor care, in profunzime, sunt tot o forma de politica. Daca preocuparea de baza ar fi buna starea poporului nu ar exista bogati si saraci, nu s-ar permite ca unii sa adune imense bogatii si cei defavorizati, prin munca lor, sa sustina societatea si bogatiile parazitilor din partide, armata, biserici.....Cancerul acestei lumi este politica, ideologiile celor ce fac parte din diferite partide, religii, armata.....Poate nu stiu sa expun ceea ce observ ca se intampla si nici sa-mi exprim parerile care m-au adus la astfel de intelegeri, dar modul cum au fost organizate vietile oamenilor de prin anii 1800, 1900 incoace, este total si complet gresit, abuziv, subiectiv si a impins lumea intreaga in abisul ce-l traim astazi dand vine pe orice numai pe ADEVAR nu, pe adevarul ascuns si nedezvaluit. Numai bine dorec tuturor!
RăspundețiȘtergereSocietatea evolueaza!!! Se produce mult mai mult decat acum 100 de ani. Cu toata redistribuirea cei bogati au devenit excesiv de bogati cu consumuri proprii de multe ori irationale. Poate ar trebui sa se revina la 10-12 ore munca/zi si 7 din 7. Precis acumularile ar fi mai mari. Educatia si sanatatea ar trebui trecute tot la cheltuieli sociale. Oricum nu mai este mult pana acolo!
RăspundețiȘtergereCred ca articolul a vrut sa fie o incercare de masurare a acceptarii ideii.
"Nu cred că există o altă reprezentare mai clară care să explice ceea ce ni se întâmplă și care să arate de ce modelul comunist este unul eminamente falimentar...
RăspundețiȘtergereÎnceputul secolului XX ne-a găsit practic cu zero cheltuieli sociale, iar acum s-a ajuns la valori pe care aproape nu le poți pronunța. E cât se poate de limpede pentru mine că evoluția cheltuielilor sociale merge pas la pas cu evoluția ideologică a societăților."
Oare pe munca si pe banii cui s-o face chermeza asta?
Si se mai mira unii de ce productia se muta in Asia si capitalurile fug mancand pamantul in offshore.
"Realizați totuși că în Franța mai bine de 30% din PIB se duce pe programe de asistență socială? Ce se întâmplă acolo? E raiul pe pământ?"
Ghici de ce in vestul Europei incepand cu Franta, Spania, Italia, Olanda, Germania, UK, Irlanda si terminand cu scandinavii si sa gasesti multe milioane de "ingineri, doctori si IT-sti" veiti din Africa, Orient si Asia, adica din toate gropile de gunoi ale lumii?
Ghici cine plateste pentru existenta acestora?
Daca ati raspuns politicienii, socialistii sau ONG-urile, urcati-va pe bloc si aruncati-va in cap ca sunteti prea prosti pentru mileniul trei!
Apropo, o intrebare de 1000 de puncte: ghici ce ideologii sustin ci cu ce fel de paartide voteaza milioanele de "experti si profesionisti" importati? Dar de invatat si de specializat unde au facut acest lucru?
"De fapt, dacă veți studia mai atenți situația, veți constata cu surprindere că, în ceea ce privește calitatea vieții, occidentalii din 1985 trăiau mult mai bine decât occidentalii de acum."
How Bizarre!
"E într-adevăr paradoxal că, în condițiile unei creșteri continue a cheltuielilor sociale, nivelul de trai a scăzut extrem de mult."
https://www.youtube.com/watch?v=C2cMG33mWVY
"Oamenii se uită cruciș la mine deoarece asociază comunismul unor valori."
Sunt oligofreni, da-i in ma-sa!
"Mulți dintre cei mai în vârstă spun că „dacă nu era comunismul muream țăran analfabet”."
Daca iei un prost de pe ogor si il bagi in fabrica, nu inseamna ca l-ai literalizat, sau mai rau, ca i-ai crecut coeficientul de inteligenta.
Mai mult dacat atat, majoritatea oamenilor sunt atat de batuti in cap incat nu pot face diferenta intre instructie si educatie. Culmea culmilor este faptul ca multi asociaza educatia cu reusita in viata, lucru 100% FALS!
Un om educat, dar prost de bouăne:
https://www.businessmagazin.ro/actualitate/povestea-femeii-care-in-romania-era-profesoara-cu-doua-facultati-iar-acum-este-maturatoare-in-italia-vezi-de-ce-a-fost-nevoita-femeia-sa-plece-din-tara-17050085
Un om needucat, dar de succes, ce produce un minim de 10.000 de euro pe luna:
https://www.gazetaromaneasca.com/observator/comunitate/de-la-sapa-intr-comuna-din-galati-la-performante-gastronomice-italia-profesor-de-pizza-la-italieni/
"Într-o oarecare măsură au perfectă dreptate deoarece comunismul reușise să eradicheze analfabetismul și sărăcia."
Sigur ca da! De aia era atata bunastare si mormane de mancare prin alimantari, aporozare si gostate!
https://www.comunismulinromania.ro/index.php/1980-legea-13-rationalizarea-alimentelor/
https://www.youtube.com/watch?v=OTVxFOGfnm4
https://www.youtube.com/watch?v=FXUjzkSWL68
https://www.youtube.com/watch?v=I9dbKkA-q-o
...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereHai să nu le mai zicem „elită“, că le dăm îndrăciților conotație pozitivă.
RăspundețiȘtergereExperimentul "Univers 25" este unul dintre cele mai terifiante experimente din istoria științei, care, prin comportamentul unei colonii de șoareci, reprezintă o încercare a oamenilor de știință de a explica societățile umane
RăspundețiȘtergereIdeea "Universului 25" a venit de la omul de știință american John Calhoun, care a creat o "lume ideală" în care sute de șoareci ar trăi și s-ar reproduce. Mai exact, Calhoun a construit așa-numitul "Paradis al șoarecilor", un spațiu special amenajat în care rozătoarele aveau Abundență de hrană și apă, precum și un spațiu de locuit mare. La început, el a plasat patru perechi de șoareci care, în scurt timp, au început să se reproducă, ceea ce a dus la creșterea rapidă a populației lor. Cu toate acestea, după 315 zile, reproducerea lor a început să scadă semnificativ. Când numărul rozătoarelor a ajuns la 600, s-a format o ierarhie între ele și atunci au apărut așa-numiții "nenorociți". Rozătoarele mai mari au început să atace grupul, cu rezultatul că mulți masculi încep să se "prăbușească" din punct de vedere psihologic. Ca urmare, femelele nu s-au mai protejat și, la rândul lor, au devenit agresive față de puii lor. Cu timpul, femelele au manifestat un comportament din ce în ce mai agresiv, elemente de izolare și lipsa dispoziției de reproducere. S-a înregistrat o rată scăzută a natalității și, în același timp, o creștere a mortalității la rozătoarele tinere. Apoi, a apărut o nouă clasă de rozătoare masculi, așa-numiții "șoareci frumoși". Aceștia refuzau să se împerecheze cu femelele sau să se "lupte" pentru spațiul lor. Tot ceea ce îi interesa era hrana și somnul. La un moment dat, "masculii frumoși" și "femelele izolate" reprezentau majoritatea populației.
Potrivit lui Calhoun, faza morții consta în două etape: "prima moarte" și "a doua moarte". Prima era caracterizată prin pierderea scopului în viață dincolo de simpla existență - nicio dorință de a se împerechea, de a crește pui sau de a-și stabili un rol în societate. Pe măsură ce timpul trecea, mortalitatea juvenilă ajungea la 100%, iar reproducerea ajungea la zero. În rândul șoarecilor pe cale de dispariție, s-a observat homosexualitatea și, în același timp, canibalismul a crescut, în ciuda faptului că exista hrană din belșug. La doi ani de la începerea experimentului, s-a născut ultimul pui al coloniei. Până în 1973, a fost ucis ultimul șoarece din Univers 25. John Calhoun a mai repetat același experiment de încă 25 de ori și, de fiecare dată, rezultatul a fost același. Munca științifică a lui Calhoun a fost folosită ca model de interpretare a colapsului social, iar cercetările sale servesc drept punct central pentru studiul sociologiei urbane. În prezent, suntem martorii unor paralele directe în societatea de astăzi: bărbați slabi, feminizați, cu abilități reduse sau inexistente și fără instincte de protecție, și femei prea agitate și agresive, fără instincte materne.
Orasul de 15 minute -Sinteza
Esență problemei este o lege economica , anume: Concordanta relațiilor de producție cu nivelul de dezvoltare a forțelor de productie. Dezechilibrul acestora
RăspundețiȘtergereAceasta(
Foarte corecte sint afirmatiile lui Anonim din 10 noiembrie 2023 la 15:02! Nu doar ca nu plateau taxe, dar fortau statele sa le acorde subventii de tot felul. In plus nu plateau decit o fractiune din preturile serviciilor la care aveau acces: curent, apa, gunoi etc! Practic oamenii plateau concernele ca sa aiba unde se duce la serviciu! Statul social era un ris fata de ceea ce furau concernele si marionetele din sectorul politic.
RăspundețiȘtergereWDR-Reportage: Steuerfrei -- Wie Konzerne Europas Kassen plündern
https://www.youtube.com/watch?v=EzOgd7rsQ90
Cum jefuiesc concernele statele europene de 1000 de miliarde!
Scandalurile bancare sint fara numar:
https://blog.cursuribursa.ro/9-mari-scandaluri-de-spalarea-banilor-in-care-au-fost-implicate-banci-renumite/
Fara anchete, procese si condamnati!
La constructia aeroportului din Berlin s-a umflat nota de plata cu ceva miliarde. Ce s-a intimplat? Nimic!
https://www.ingenieur.de/technik/fachbereiche/verkehr/ber-flughafen-berlin/
https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/hauptstadt-flughafen-eroeffnung-mit-acht-jahren-verspaetung-das-waren-die-peinlichsten-pannen-am-ber/26289256.html
Despre austriecii care au ras padurile si nu numai:
"Land der Diebe" von Kurt Kuch
"Tara hotilor" de Kurt Kuch, pe care o poti lua de la Amazon.
"Korruption hemmt das Wirtschaftswachstum erheblich."
https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/oesterreich/444001_Schmieren-kostet-Milliarden.html
Deci, in 2012 s-a constatat ca paguba anuala datorita coruptiei este de 27 miliarde pt o tara cu 8,5 mil de locuitori.
Cind se fura sub miliard nu mai intereseaza pe nimeni!
https://www.diepresse.com/4862652/oevag-ein-bankenskandal-der-nicht-untersucht-wird
Si cine scrie legile renumitei org e.u.
https://kontrast.at/lobbyisten-in-europa-so-beeinflussen-konzerne-die-gesetze-der-eu/
https://www.spiegel.de/wirtschaft/service/lobbyismus-in-bruessel-wie-die-industrie-sich-ihre-gesetze-schreibt-a-837515.html
https://en.wikipedia.org/wiki/CumEx-Files
Si, apoi, intr-un sistem monetarist este clar ca nu ti se permite supravietuirea din salariu. Daca vrei ceva mai multe firimituri trebuie sa te bagi la credite si sa incepi cu plata birurilor. Viata in vest n-a existat, deoarece totul era doar o mare roata de hamster in care naivii se aruncau in baza unor sperante lipsite de orice suport.