duminică, 28 aprilie 2024

SUA-China: de șapte ori nu


Probabil sunteți curioși de ceea ce s-a petrecut cu adevărat la vizita lui Blinken în China. Știu că tot felul de comentatori discută chestiuni care mai de care mai abracadabrante și, cel mai probabil vă doriți o prezentare onestă, frustă și fără echivocuri. Ei bine, fix asta vom trata în articolul de azi.

Ca o traducere scurtă, voi spune că tot efortul lui Blinken s-a finalizat cu șapte răspunsuri de NU. Care mai de care mai ferm. Mă rog, nici nu-mi dau seama ce altceva putea primi la ce probleme a ridicat. Dar să le luăm pe rând.

De ce-a mers Blinken acolo? Ca și Yellen, pentru a cere imposibilul. Janet Yellen a mers pentru a le cere chinezilor s-o lase mai moale cu producția industrială, să-i mai lase și pe tovarășii europeni și americani să se afirme prin intermediul unor strategii de no-combat. Chinezii au ascultat cu atenția și au răspuns plini de pasiune: „Canci!”. 

Blinken, mai cu diplomația pe el, a venit pentru a le spune chinezilor s-o lase mai moale cu Rusia. De altfel, nu e nicio surpriză că, dintre cele șapte puncte ale vizitei sale, cinci se referă la Rusia. Frustrarea SUA în ceea ce privește modul în care și-o ia în bot în Ucraina a început să creeze inamici imaginari. De exemplu, americanii sunt convinși că Rusia câștigă teren acolo din cauza ajutorului dat de chinezi. Ceea ce e absolut fals. Dacă China ar ajuta Rusia, războiul probabil s-ar termina mult mai repede. China însă, în general, respectă o parte a restricțiilor impuse de SUA, în special cele legate de echipamentul militar. 

Inițial Blinken a cerut ca China să rupă total comerțul cu Rusia, iar chinezii i-au spus discret că nu e pe tarlaua mă-sii. În termeni diplomatici i s-a comunicat că schimburile comerciale dintre cele două țări nu încalcă nicio sancțiune de-a ONU, astfel încât solicitarea SUA este aberantă. După care, Blinken a dat înainte cu problema exporturilor chinezești cu dublă utilizare. Spune Blinken că, întrucât anumite produse pot fi folosite și în război, acestea nu ar trebui exportate. Chinezii i-au spus a doua oară „pas” întrucât noțiunea de „produs cu dublă utilizare” e absolut vagă. Un pahar de apă, poate fi folosit atât acasă, dar și pe front. Asta ar însemna ca să li se refuze chinezilor posibilitatea de a exporta inclusiv pahare în Rusia. O imbecilitate, desigur.

După aceea Blinken a ridicat la fileu problema exercițiilor militare comune, accentuând că japonezii sunt deranjați de acestea. Din nou, chinezii i-au spus nu deoarece întrucât nu trebuie să dea socoteală nimănui despre ceea ce face în apele internaționale. Oricum, să aduci argumentul Japoniei pe teren chinezesc e o formă de prostie fenomenală. Ceea ce nu e deloc de mirat!

Cum treburile nu prea evoluau, Blinken a adus în prim-plan sclavii europeni. El a spus apăsat că războiul din Ucraina este văzut de europeni ca o amenințare directă la adresa lor și de aceea Europa poate deveni reticentă la colaborarea cu China dacă nu sunt impuse restricții Rusiei. Desigur, chinezii cunosc statutul de vasalitate al Europei față de SUA și, cu toate acestea n-au fost impresionați. Dacă SUA va împinge UE la sinucidere prin boicotarea Chinei, cu siguranță că asta nu are cum să dureze. Deja cei din Europa au ajuns la capătul puterilor astfel încât o boicotare a Chinei ar fi exact bomboana de pe colivă. Asta deoarece din momentul doi, Europa ar deveni echivalentul Zimbabwe(mă rog, dacă te uiți pe străzi s-ar putea să te crezi deja acolo!). Deci, din nou NU.

Apoi a venit problema Mării Chinei de Sud. Aici poziția chinezilor e inflexibilă, la fel ca și cea a americanilor și a sclavilor lor. Doar că, pe măsură ce China își consolidează poziția acolo, capacitatea de negociere a americanilor e din ce în ce mai redusă. Și, cel mai probabil, se va tranșa după ce se vor trezi cu un vapor scufundat acolo. Deocamdată nu se va întâmpla asta, dar nu mai e mult!

În final, Blinken a scos artileria grea la atac, amenințându-i pe chinezi că e posibil ca SUA să impună sancțiuni împotriva lor din cauza atitudinii inflexibile. În cadrul acestei discuții, a venit la pachet și problema TikTok. Chinezii au spus apăsat că știu că marea problemă a americanilor nu e vreo ipotetică acțiune de spionare chinezească prin intermediul TikTok(ce-ai putea spiona la niște retardați care dau non stop cu laba pe ecran?), ci că SUA vrea să pună mâna pe algoritmul de recomandare utilizat de TikTok. China, în cazul acesta, a anunțat că va riposta pe linia protecției proprietății intelectuale. Iar asta ar fi jale pentru SUA deoarece și-ar lua adio de la o groază de venituri de-acolo. Așa cum v-am spus, problema TikTok a fost discutată în cadrul mult mai larg al amenințării americane. Iar chinezii, calmi, le-au explicat partenerilor lor mai grei de cap, că orice acțiune ilegală va avea parte de o reacție dură din partea Chinei. 

Finalizând, vă voi spune că Blinken, exact la fel ca și Yellen, a mers efectiv degeaba cu basca-n mână la Bejing. Sau, cum s-ar spune în termeni antici modernizați, „Veni, Vidi, Canci”.

17 comentarii:

  1. Disperare mare la americani pe multiple planuri. Tesla va intra in moarte clinica in China pentru ca a aparut Luxeed S7 autoturism construit de ... Huawey. Am avut sansa sa-l vad in salonul de prezentare din Shanghai saptamana trecuta. Un fel de naveta spatiala. Tesla S e un fel de gioarsa pe linga Luxeed.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca sa te uiti dincolo de "entertainment Center" care le ia ochii mai ales tinerilor, toate butonasele, si ledurile colorate. Du-te direct la performanta bateriilor! Acolo-i bataia pestelui, nu jucarioarele de prostire a mintii si umflare a egoului.
      CC

      Ștergere
  2. Ne bucuram ca, niste idioti vremelnici la butoane si.o iau in freza. China gindeste pe 100 de ani minimum. Si chiar ar trebui sa ne ingrijoreze! Pleaca/pica astia dar chinezii vor continua strategiile incepute. Si asta va insemna sinuciderea urmatoarei generatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "China gindeste pe 100 de ani minimum."
      O fac degeaba, ca n-au cu ce!

      "Pleaca/pica astia dar chinezii vor continua strategiile incepute."

      Nu vor continua strategiile pe motiv ca nu au suficienta energie. SUntm in mijlocul unui deficit energetic fara precedent.
      Atentie!
      Pentru ca China si India sa continue progresul, trebuie sa fie DECONECTATI ALTI CONSUMATORI!
      Cam spinoasa treaba, nu?

      Ștergere
    2. Ar fi destui candidati pentru deconectare, slugile americii

      Ștergere
  3. THE DARK AGENDA OF SYNTHETIC BIOLOGY. CHEMTRAIL NANO-BOT SMART DUST IS EVERYWHERE SOFIA SMALLSTORM https://www.bitchute.com/video/VKqaFExisdGW/

    RăspundețiȘtergere
  4. Regulile impuse cu arma după care anglo-saxonii conduc întreaga Lume sunt simple. Anglo-saxonii au voie să facă orice vor. Nimeni nu are voie să considere că există ceva imoral și nedrept în ceea ce fac anglo-saxonii. Celelalte neamuri, popoare, etnii și națiuni au voie să facă doar ceea ce le permit anglo-saxonii. Doar Statele Unite ale Americii are voie să aibă Doctrina Monroe. China, Rusia, Iranul, Venezuela și toate celelalte țări ale Lumii... NU au permisiunea anglo-saxonilor de a avea o doctrină de tip Monroe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum SUA, ca bastion militarist al anglo-saxonilor, este peste oceane și cum anglo-saxonii își exportă puterea militară principală prin intermediul portavioanelor (aeroporturi maritime deplasabile)... cea mai probabilă acțiune militară decisivă, ruso-chinezo-iraniană, împotriva anglo-saxonilor, va fi distrugerea portavioanelor cu toate avioanele lor și distrugerea navelor și submarinele de sprijin ale acestora.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oare tante Yelen va face istorie ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Excelent punctat !👏👏

    RăspundețiȘtergere
  8. Să ne amintim că în anii interbelici și al doilea război mondial ziarele englezești și americane scriau despre germani că trebuie exterminați de dragul democrației.

    RăspundețiȘtergere
  9. A trecut vremea portavioanelor, deoarece acum pot fi distruse de o simplă dronă rachetă hipersonică, chiar și fără exploziv ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit că americanii au retras portavionul Einsenhower din Marea Roșie (de la lângă forțele Houthi) în Marea Mediterană.

      Ștergere
  10. Chinezii de obicei in anul alegerilor americane zic NU la orice propunere și le zic că așteaptă desfășurarea alegerilor și apoi negociază.

    Chinezii de felul lor nu se grăbesc ca Iohannis să-și rupă gâtul fix la șefia NATO. HAHAHAHA 😆😂

    După dezastrul din țară cu cea mai mare inflație din Europa și un miniSchengen eșuat sa pui un idiot util la NATO ar însemna să îl pui ca să desființeze NATO cum o făcut cu Tractorul Brașov, rețeta perfectă de demolat proprietățile de stat și privatizate.

    Pui un idiot util la conducere ca să privatizeze NATO.

    Deja America le tot zice prin trompeta Macron să privatizeze NATO dar oculții ăștia nu au învățat să le zică direct, tot vorbesc pe ocolite: faceți armata europeană.

    E clar că americanii își vând bazele din Europa.
    Baza aia NATO noua de la Marea neagră ce vor să o facă o vor vinde tot Uniunii Europene și e un impuls să-și facă UE armată că NATO se va desființa.
    E unul din punctele cerute de RUSIA și China susține desființarea NATO.
    Ei știu asta, de aceea și-au creat AUKUS.

    AȘA că să nu vă mirați dacă idiotul de Iohannis de care râd toți va ajunge șeful NATO.
    Că cred că au deja data când NATO se va desființa, americanii din NATO se relocheaza in AUKUS, și ceilalți în Armata Europeană.

    Problema cu crearea unei armate europene înseamnă mult mai mult decât o armată.
    Trebuiesc egalizate toate: aceleași taxe, aceleași salarii, aceleași Schengen pentru toți.

    In acest caz mai bine Uniunea europeană ne menține ca și colonie a coloniei și angajează Armata Rusă să păzească Europa. Eu cred că austriecii decât să elibereze colonia Romania de furt mai bine angajează Rusia în loc de NATO.
    E hilara ideea acum, dar daca ziceai asta de Germania acum 80 de ani nu te credea nimeni.
    Deoarece acum 80 de ani ziarele englezești și americane scriau zilnic că germanii trebuiesc exterminați toți de dragul democrației.



    RăspundețiȘtergere
  11. Blinken nu știu cine-i.
    Nici chinezii nu știu cine e.
    Când te întreabă nu știu cine chestii serioase normal că zici canci, niet, no, nu, bu.
    Expresia "Nu facem afaceri" în limba chineză se poate traduce ca: "我们不做生意" (Wǒmen bù zuò shēngyì). Aici, "我们" (wǒmen) înseamnă "noi", "不" (bù) înseamnă "nu", și "做生意" (zuò shēngyì) înseamnă "a face afaceri".

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)