Ei bine, întreg sistemul este dependent de niște schimbătoare de căldură care ... sunt produse în Rusia. De fapt, ca să subliniez și mai adânc șmecheria, aceste schimbătoare de căldură sunt produse DOAR în Rusia. Acum nu vreau să par absurd și să sugerez că n-ar putea fi produse în altă parte a lumii. La urma urmei, sunt niște schimbătoare de căldură. Problema este că Boeing certificase și testase aceste schimbătoare de căldură, iar înlocuirea lor va cauza o grămadă de bătaie de cap, proceduri birocratice și bani la greu, întrucât producția din Rusia era ieftină și performantă.
Deja compania fusese lovită în moalele capului de sancțiuni, întrucât o mare parte a titanului necesar construcției aeronavelor sale era luat din Rusia. Chiar și acum, o grămadă de titan este de proveniență rusească, dar achiziționat pe alte canale mai obscure și, desigur, mai scumpe. Problemuța schimbătoarelor de căldură este însă una esențială întrucât de ele depinde funcționarea unui sistem vital. Și uite-așa înțelegem, între altele, de ce furau sau importau rușii mașini de spălat și frigidere: ca să fure schimbătoarele de căldură de pe ele pe care apoi să le revândă americanilor de la Boeing! UM Digi, ai cuvântul!
O altă boacănă vine tot dintr-o sancțiune. SUA le-a cerut în 2019 operatorilor săi de telecomunicații să reducă la zero dependența de hardware-ul chinezesc pe care să-l înlocuiască de urgență cu unul de proveniență occidentală. Desigur, era o miză în utilizarea de către operatori a hardware-ului de la Huawei și ZTE: prețul extrem de mic pentru o performanță superioară. Operatorii s-au opus măsurii pe care au considerat-o absurdă și, prin presiuni, au obținut subvenționarea parțială a înlocuirii acelor componente printr-un program de 3 mld. $. Că așa e în capitalism, cu subvenția.
Programul de înlocuire este finanțat de FCC și cunoscut sub numele „Rip and Replace”. Toate bune și frumoase, însă mărețul program, în al cincilea an de funcționare, a ajuns la un deficit de finanțare de 3 mld. $. Cu alte cuvinte, „nu mai e bani”(sic!). Și asta se întâmplă din două motive. În primul rând pentru că prețul a crescut și în al doilea rând pentru că trebuie să înlocuiască echipamente vechi. Fiecare dintre aceste elemente e de râsul curcilor.
Să începem cu începutul: de ce au crescut prețurile echipamentelor? „Elementary, my dear Watson, purely elementary”. Păi când s-au trezit deștepții gen Trump să sancționeze firmele chinezești cu intenția clară de a le scoate de pe piață, de fapt au făcut un cadou nesperat propriilor lor ploșnițe tehnologice care abia mai răsuflau din cauza imposibilității concurării chinezilor. Astfel, după ce s-au dumirit care-i chestia, producătorii occidentali au făcut ce știu ei cei mai bine: au mărit prețurile că doar rămăseseră jupâni pe piață. Și uite-așa, costurile inițial estimate au sărit la cer, iar acum Congresului i se cer alți mulți bani pentru a compensa pierderile. Marfă, frățioare!
Doar că problemele nu se opresc aici. Mai e ceva, anume faptul că tehnologia care trebuie înlocuită rapid este una care s-a învechit deja, anume cea 4G. Producătorii occidentali s-au concentrat pe 5G întrucât aici e un ban serios de luat, iar vechile linii de producție ale hardware-ului 4G au cam fost abandonate. Cei care mai produc au pretenții să obțină profituri similare și din business-ul ăsta, dar cum nu prea pot au temporizat producția(pentru că nu ma au linii fizice). Deci nu doar că echipamentele sunt scumpe, ci și rare, ceea ce le face și mai scumpe!
Acum problemele operatorilor s-au înmulțit deoarece nu doar că nu mai primesc banii promiși de stat, dar se confruntă și cu sume mai mari pe care trebuie să le decarteze. Știrile dinspre Congres nu sunt favorabile. Din cei aproape 5 miliarde de dolari de care era nevoie, Congresul a aprobat doar 1.9 miliarde din cauză că „nu mai e bani!”(sic!). Și-aici apare dilema operatorului. El ce să facă? Legea îl obligă să schimbe echipamentele respective, dar Congresul nu decartează subvenția, iar producătorii s-au nesimțit de tot cu prețurile. Ei bine, în condițiile acestea, soluția optimă e una singură: să oprească serviciile. Doar că aici apare dauna majoră. Numeroase comunități izolate sunt dependente de comunicațiile în tehnologie veche deoarece nici naiba nu are bani să investească acolo. Asta înseamnă că treaba e oablă și numeroși americani își vor regăsi liniștea deoarece fără dementele comunicații de date vor avea răgaz să mediteze la ceea ce contează. Și uite-așa, vor ajunge la concluzia că era mia bine pe vremea lui Trump. Extremiști, ce să mai faci.
Am dat două exemple dintre mult prea numeroase alte exemple. De fapt se vede limpede că, la fiecare pas, există disfuncționalități generate de sancțiunile care trebuiau să-i omoare pe ceilalți. Și dacă tot am ajuns aici, constat cu satisfacție că previziunile mele în ceea ce privește Apple încep să se îndeplinească. Compania americană e cuprinsă de o banalitate absolută întrucât îi e imposibil să inventeze un nou Jobs. În schimb, faultatul Huawei e pe val, profitul crescându-i aproape cu 600%! Ce se întâmplă? În China cererea de Apple s-a prăbușit în timp ce telefoanele de la Huawei mai au puțin și se vând „pe sub mână”. Cu alte cuvinte, sancțiunile funcționează ceas! Până la prăbușirea totală a lor, că celor sancționați văd că le merge bine.
Jobs ăla era mare jmecher, că știa să vândă cele mai proaste produse, prezentându-le lipsurile ca pe niște avantaje. Ia să vedeți cum am pus monitorul, calculatorul și boxele în aceeași carcasă că nu de alta dar e mult mai ieftin și suntem așa de zgârciți că nici butoane de reglaj n-am pus la monitor și prin urmare vi-l vindem de 3 ori mai scump decât produsul concurenței, care spre deosebire de al nostru chiar se poate folosi.
RăspundețiȘtergerehttps://en.wikipedia.org/wiki/IMac_G3
Lăcomia este, pe scurt, vectorul de bază al capitalismului vechi.
RăspundețiȘtergereCAPITALISMUL ȘI A DAT CU STÂNGU-N DREPTUL; Motorul capitalismului -a fost -clasa sa de mijloc, clasa socială potenta financiar, capabilă sa achiziționeze bunurile și serviciile cu plus valoare mare- pe care le crea; odată cu epurarea sistematica a clasei de mijloc, piața interna -care se evapora de la o zi la alta, face tot mai mult loc -produselor chinezești , care au un raport preț/ calitate net superior ; dacă adăugăm la acest lucru- faptul ca cei doi poli de putere își trasează noile granițe, își închid granițele comerciale, curand vestul/ Occidentul -va deveni fostul est: FALIMENTAR; piața interna nu va mai avea resurse financiare sa absoarbă producția interna, iar la cea externa va fi blocata ; Nu ți trebuie mai mult de 2 clase sa constați ca, CAPITALISMUL ESTE IN COMA PROFUNDA/ REALIZAREA ,,ELITELOR” A CELOR CARE ȘI REVENDICA MERITUL ȘI DREPTUL-DE A NE CONSTRUI O NOUA LUME ,,MAI BUNA”.
RăspundețiȘtergerePASTE CU BUCURII,SANATATE SI PUTERE DE MUNCA,D-LE DIACONU!
RăspundețiȘtergere..."Acel gaz neutru... Cred că se spune corect GAZ INERT!!!
RăspundețiȘtergereAșa e, corect. Am cam tradus literal noțiunea! :)
ȘtergereHristos a Înviat!
RăspundețiȘtergereAdevărul și Lumina vor triumfa!
Nici in ceasul al 13lea occidentul capitalist nu cauta solutii reale pentru redresare ci face tot ce stie de cateva secole, o punem de supape razboinice sa neutralizam caderea, monitorizam si tocam pe toti cei care se nu se supun si au alta parere sau care vad caderea. Dar caderea va fi atat de brutala ca La Revedere toata constructia megalitica monolit lut a fostului Occident. In Romanica daca spui cumva adevarul, vin repede baietasii ultra inteligenti ai lui Sri si te pun sub agresiva supraveghere ca fiind element cu viziuni deviationiste ca sa ne le strici propaganda lor si stapanilor lor si nu cinva sa se trezeasca lumea.
RăspundețiȘtergerePrea tarziu. Oamenii stiu sa caute adevarul si in fata securistilor nu mai da nimeni 2 bani pe asa zisa lor putere deja inexistenta. A trecut vremea serviciilor si a puterii lor. Iar ei asta nu vor sa inteleaga. Sunt multitudini de posibilitati prin care ii anulezi lor intaietatea de putere fara sa iti bati capul prea mult, dar lasandu-i in prostia lor de fapt le faci cel mai mare rau, caci singuri se vor autodistruge. Asa si Occidentul, cadere libere, fara oprelisti. Pentru ca nu au stiut sa soutioneze si au fost lacomi si ingamfati!
Imi scapa ceva ? Ce schimbatoare de caldura sunt intr-o masina de spalat ? Si chiar de ar fi, cum poate cineva sa creada ca se poate demonta si pune pur si simplu intr-un avion ?
RăspundețiȘtergereĂsta e comentariul zilei!
ȘtergereIngenuu, da!
Ștergerepai nu ai fost atent la ora de fizica. Cum crezi ca se incalzeste apa in masina de spalat? normal ca exista schimbator de caldura cu operatorul, acesta cedeaza un procent din caldura sa sufleteasca. Daca e bun la suflet, procentul e mai mare. De aceea aplauda oamenii la aterizare, produc lucru mecanic si vibratie pozitiva, iar asta incalzeste cipul avionului si tine calea dreapta. Ai vazut tu avion care sa acada dupa aplauze?
ȘtergerePai si e vina congresului ca piata nu in loc sa ofere echipamentr 4G ieftine, profita de situate si creste pretul ? Aici e vina capitalismului tampit, unde totul este ptr profit, nu ptr scop. Din acelasi motiv Ucraina nu primeste armamentul necesar, ptr ca se fabrica scump si putin, in loc de ieftin si mult. In alta ordine de idei, credeti ca in Rusia economia functioneaza la fel ? Credeti ca furnizorii de echipamente ptr armata (letale sau nu) si-au dublat preturile doar ptr ca guvernul comanda in nestire ? Va zic eu, nu. Mai mult, in fabricile din Rusia se lucreaza acum in 3 schimburi ca in anii '80, lucru care nu se intampla in UE sau USA. Si la anumite chestii preturile sunt la 50% fata de acum 2 ani. Asta ptr ca fabricile respective sunt controlate de Kremlin, direct sau indirect. Aici vedem limitarile economiei de piata, care practic se sufoca in situatii de criza, ptr ca urmareste doar PROFITUL ptr actionari, si nu binele(sau interesul) comun.
RăspundețiȘtergere