joi, 5 septembrie 2024

De ce criza actuală are potențial terminal?


Scânteia de la bursa americană este este echivalentul doar a unui mic băț de chibrit într-un incendiu devastator. Poate că unii cred că folosesc o figură de stil, dar să știți că aceasta-i realitatea. Într-adevăr, în momentul în care la omul obișnuit ajunge știrea conform căreia Nvidia a scăzut cu o sumă mai mare decât întreaga economie a Greciei sau a Ungariei, ceva nu se mai leagă. Despre câți bani poate fi vorba, dacă o simplă speculație ajunge să valoreze mai mult decât țări cu aproximativ 10 milioane de locuitori? Iar când spui că un asemenea dezastru e ca un băț de chibrit, atunci chiar că totul se blochează pentru omul normal.

Până să ajungem la esență să vă mai reamintesc niște informații. Americanii au introdus probabil cel mai masiv pachet de sancțiuni financiare împotriva Rusiei și a potențialilor săi parteneri, cu gândul la blocarea totală a exporturilor de petrol ale acesteia. Rusia exportă cam 10% din petrolul mondial. Până acum destinația favorită era Europa. Acum destinația s-a schimbat, fiind India, care India exportă produse finite către Europa. Aveți idee cât exportă acum India spre Europa(mă refer strict la produse petroliere)? De 2500 de ori mai mult decât exporta înainte de începerea conflictului din Ucraina. Așadar, ce se întâmplă dacă se blochează „robinetul indian”? Europa intră în colaps deoarece prețul petrolului sare. Doar că nu e atât de simplă ecuația!

După cum știți, Iranul încă nu s-a răzbunat pentru operațiunile teroriste efectuate de Israel pe teritoriul său. SUA s-au opus energic, amenințând cu extinderea de către ei a războiului de-acolo. Chiar au deplasat fiarele lor vechi plutitoare cărora le spun portavioane. De partea cealaltă, iranienii au tot căutat să găsească o metodă se a lovi temeinic Israelul, nu doar să dea o replică prin care să-și arate puterea, așa cum au făcut-o ultima dată. De aceea, pe moment, s-au limitat la a crește nivelul tehnologic al rebelilor Houthi, care efectiv au pus stăpânire pe Marea Roșie. Însă nu aceasta este răzbunarea! Cu siguranță Iranul va da o lovitură grea Israelului într-un moment limită. Iar situația va culmina, cel mai probabil, cu blocarea strâmtorii Hormuz, adică 50% din livrările mondiale de petrol. Despre impactul unui asemenea eveniment cred că nimeni nu se îndoiește. Doar că s-ar putea să nu realizați cu adevărat cât de mare e buba.

Teoretic, izolarea petrolului rusesc ar duce cotațiile pe undeva pe la 200-300 $ pe baril. Da, americanii sunt de-a dreptul cretini deoarece impun în disperare sancțiuni gândindu-se doar la impactul pe termen scurt. Însă ce să te aștepți de la unii precum Jake Sullivan sau Blinken? Însă, în cazul în care presupunem că actualul pachet de sancțiuni reușește, cam aici se va ajunge cu prețul barilului. Reușita este diminuată de capacitatea Rusiei care, de facto, este izolată față de valutele occidentale. Dar, ca punct de bază este esențială observația. OK, ce s-ar întâmpla dacă s-ar bloca și Strâmtoarea Hormuz? Dincolo de colaps, prețul cel mai probabil al barilului ar depăși 800 de dolari. Sunt sume pe care nici măcar nu ni le putem imagina, dar ele rezultă din calcule efectuate de experții de la Goldman, în care tefeleii care mă contestă, cu siguranță au încredere!

Însă nu doar prețul petrolului e problema. Este o judecată mult prea simplistă care nu ține cont de micul-mare secret al lumii financiare. Noi nu avem doar negocieri directe, ci avem o întreagă piață de produse financiare derivate având ca suport petrolul. Dacă v-ați frecat la ochi când ați aflat că scăderea Nvidia e mai mare decât economia Greciei sau a Ungariei, pregătiți-vă să fiți halucinați de cifrele care urmează în continuare.

Valoarea noțională a derivativelor este pe undeva pe la 550 trilioane $ la sfârșitul lunii decembrie. Aici e vorba de o estimare a BIS. Piața produselor financiare derivate nu este una reglementată și, de aceea, estimarea BIS nu surprinde întreaga realitate. Chiar și așa, pe la sfârșitul lunii iunie piața a crescut, ajungând pe la 715 trilioane $!!! Pe lângă ceea ce spune BIS, anumite case elvețiene de tranzacționare adaugă piețe ceva mai exotice, despre care au cunoștință, astfel încât estimările lor sunt substanțial mai mari decât ceea ce dă BIS la oficial. Adică pe undeva pe la ... peste 2 cvadrilioane!!! O grămadă de bani! Atât de mulți încât efectiv, ca oameni simpli, nu ni-i putem imagina. 

Warren Buffett a avertizat asupra problemei derivativelor, subliniind că o implozie a pieței ar conduce la un setup economic devastator, care ar face să pălească ceea ce s-a întâmplat în 1929. De aceea observați că Berkshire își închide pozițiile dubioase(inclusiv cele pe care le are pe piața instrumentelor derivate) și investește în „business-uri de bază”. De exemplu, una dintre achizițiile recente este asigurătorul elvețian Chubb, a cărui activitate este una tradițională, fără poziții substanțiale suspecte în portofoliu. 

Având o imagine de ansamblu, puteți înțelege sensibilitatea și echilibrul precar al piețelor. Cu experiența anului 2008 în gând, cei care învârt banul sunt conștienți că în prezent sunt participanți într-un joc al prostului, în care cel care pleacă ultimul și-o fură grav. Doar că aceiași sunt conștienți și că o ieșire prematură din piață poate avea consecințe vizibile asupra performanțelor lor și de aceea sunt prinși într-o dihotomie. De cele mai multe ori, rezultatul unei asemenea stări psihologice este o reacție absolut irațională. Astfel, chiar dacă scânteile ar trebui să pornească marea implozie, e posibil ca adevăratul dezastru să-l constatăm fix într-un moment de calm, atunci când toată lumea a căzut de acord că „treburile s-au rezolvat”.

De aceea cred că acum suntem într-un moment cheie al piețelor. Oficialii americani încă nu sunt conștienți că s-au împușcat singuri în picior, însă, când vor conștientiza acest lucru, cangrena deja va fi cuprins acel organ defect, astfel încât nu va mai fi mare lucru de făcut. 

Se vorbește intens despre o naționalizare a Băncilor Centrale pentru rezolvarea problemelor. Oare? Cine să naționalizeze Băncile Centrale? Statele supraîndatorate, aflate într-un faliment nedeclarat? E o himeră de care se leagă cei care cred că așa vor reuși să salveze sistemul. Personal nu cred că merge, dar vom mai avea timpul să discutăm diversele scenarii. 

20 de comentarii:

  1. Tradițional, luna sept e extrem de volatila! Anul asta avem in plus alegerile din nov. Nvidia a scazut, dar nu va pica cum zici tu, pt ca are MONOPOL! Pt ca marele lor client e microsoft, care nici el nu pica…etc etc
    Probl nvidia in acest moment e productia noilor chipuri (ceva ireal de viteza luminii!), pt care are enorm de multe comenzi pe care nu le poate onora repede….
    Vor urma cam 8 sapt de volatilitate dupa care isi revine, the big 7 sunt too big to fail, da, se va face o corectie, e normal, dar stai linistit ca nu pica lumea 😉

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce urmează?

    Uitați-vă la EASTER ECONOMIC FORUM se da live pe telegramă la Sputnik Africa:

    https://t.me/sputnik_africa

    RăspundețiȘtergere
  3. "După cum știți, Iranul încă nu s-a răzbunat pentru operațiunile teroriste efectuate de Israel pe teritoriul său".
    Iran-ul probabil urmărește o ripostă, dar nu e vorba de răzbunare ci de descurajare. La fel a fost și la atacul precedent, zic eu. Nu-l văd pe Khamenei să nutrească simple gânduri de răzbunare, dar ideea este că trebuie să-i pună la respect pe israelieni, ca să nu mai continue cu astfel de acțiuni pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa ne amintim cum a inceput criza financiara din 2008:

    “On Thursday at about 11 am the Federal Reserve noticed a tremendous drawdown of money market accounts in the United States to the tune of 550 billion dollars, being drawn out in the matter of about an hour or 2. The Treasury opened up its window to help, pumped 105 billion dollars in the system and quickly realized they could not stem the tide…We were having an electronic run on the banks. They decided to close the operation, close down the money accounts and announce a guarantee of $250,000 per account so there wouldn’t be further panic out there. If they had not done this, their estimation was that by 2 o’clock that afternoon, 5.5 trillion dollars would have been drawn out of the money market system of the United States, would have collapsed the entire economy of the United States, and within 24 hours the world economy would have collapsed…”

    “We talked about what would happen–it would have been the end of our economic and political system as we know it, and that’s why we had to act and do things quickly. "

    Atunci au aflat ca exista o putere care controla toate conturile importante si care putea retrage 500 de miliarde de dolari pe ora din sistem.

    De data asta vor sa declanseze criza financiara in paralel cu primele manifestari astronomice/geologice care vor incepe (cam prin decembrie, daca nu mai devreme).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care vor fi concret schimbările geologice și astronomice vizibile prin carr vom trece? Ca să le recunoaștem. Mulțumesc

      Ștergere
    2. In 1918, pana pe 12 octombrie, nu exista nici un fel de pandemie pe scara larga, cu toate incercarile facute (aspirina in doze toxice, vaccinare, conditiile de pe teatrul de razboi). Dar pe 12 octombrie, a avut loc cea mai mare eruptie vulcanica a sec. XX, Katla din Islanda. Dupa raspandirea prafului vulcanic in semiplanul nordic a inceput dezastrul, pandemia de M. tuberculosis/M. influenzae.

      1. Eruptii vulcanice de proportii uriase (Pacific, langa Filipine/Indonezia), si de asemenea Mediterana (Campi Phlegraei)
      2. Cometa cu efecte ca in 1811/1812
      3. Pandemii cauzate de aparitia cometei (sursa astrobiologica)

      Cometa va fi ceea ce era descris ca fiind sora lui Marte, Eris/Nemesis, Discordia (Marte avea trei insotitori, the Maruts: Phobos, Deimos si Eris/Discordia), adica Wormwood din cap 8 din apocalipsa (artemisia absinthium). Curenti Birkeland (plasma) care vor apare din steaua Alnilam (centura Orion), langa Pleiade. Inclin sa cred ca nova din Corona Borealis va fi in primavara, desi daca cometa Tsuchinshan-Atlas trece pe acolo, poate fi activata mai devreme.

      Asta in prima faza. Apoi urmeaza chiar aparitia lui Marte in atmosfera noastra, cu efecte si mai teribile. Si Ragnarok, unde conflictul dintre Olimpieni si Titani va fi reluat cu forte noi.

      Ștergere
  5. Iata ce va veni dupa prabusirea economiei, a bancilor.. Sclavia digitala, inabusirea in sange a revoltelor, etc. : https://opozitia.net/2024/09/04/globalismul-este-sclavie-economica/

    RăspundețiȘtergere
  6. Romani morti la Poltava:

    https://t.me/intelslava/66031

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca Biden a fost inlaturat, pentru ca a vrut sa l convinga pe Netanyahu sa accepte (temporar) conditiile de pace ale Hamas:

    1) Biden/SUAdand astfel in comun cu Israelul/Netanyahu, o puternica lovitura de imagine globala, cu eliberarea ostaticilor de catre Hamas,
    2) subliniind totodata, ca inamicul comun cel mai periculos, si care trebuie invins - prin nerisipirea fortelor si banilor - este Putin/Rusia, si nu Hamas.

    Daca Kamala sau Trump, dupa castigarea alegerilor, nu vor propune o impacare reala a tuturor fortelor globale pornite pe inarmare, vorbim doar ca sa n-adormim despre economie, cresteri, si relatii internationale.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ziua buna Dane. Nu este nimic hazardat, planul insasi a fost colapsarea Europei, falimentarea economica si industriala, invazia cu "refugiati" pana la asfixiere, plan ce continua actiunile din 1914 si 1939. Deturnarea produselor petroliere rusesti au fost facute cu bune stiinta, nu este o "stupiditate" americana, dezarmarea etc. ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Sistemul, Matrix, nu suportă o corecție mai mare de 15 %, poate max 19, iar cei de la butoane cunosc acest prag și vor interveni ca și până acum.
    Piețele regimului financiarizat iubesc, adoră incertitudinea, cu atât mai mult adoră problemele, dificultățile, catastrofele. De ce ? Pentru că modernitatea financiară este definită de inflaționism. Inflaționismul este doctrina care susține că toate problemele nu pot fi rezolvate, ci amânate la infinit prin crearea de lichidități, credit, promisiuni de fiecare dată de o și mai mare amploare.
    Inflaționismul este secretul iluzioniștilor. Inflaționismul a fost la putere de zeci de ani, dar din cauza înapoierii intelectuale a maselor, nu este încă un fenomen conștientizat, masele încă nu au înțeles că elitele nu rezolvă nicio problemă și că doar fac apel la pușculița socială. Inflaționismul înseamnă a împinge, a decala pentru un viitor nedetermonat toate problemele, imposibilitățile, conflictele, antagonismele spre înainte, precum un buldozer împinge gunoiul de dinaintea noastră. Gunoiul nu dispare ci este acumulat într-o grămadă tot mai mare în față ( sub preș, căci invizibil pentru cei mai mulți), atâta doar că nimeni nu-l vede. Iată geniul iluzioniștilor.

    Tot ce este nerezolvat se acumulează și în fața a ceea ce se acumulează sunt datoriile care se umflă. Acestea nu sunt altceva decât acumulări de promisiuni care nu se vor ține niciodată, e matematic. Nivelul de trai ar trebui să scadă la pragul sărăciei pentru a onora promisiunile delirante conținute în datorii, în credit, în pensii, în asigurări de viață, în asistență medicală, în acțiunile listate la bursă.

    RăspundețiȘtergere
  10. Republica de la Wiemar, inflația și Războiul sunt viitorul nostru.
    Sper din tot sufletul să NU am dreptate ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Sint curios in ce ati recomanda cuiva sa investeasca pentru a se pune cit de cit la adapost de furtuna financiara pe care o anticipati ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. recomand teren si aur

      Ștergere
    2. Multumesc. Le aveam in vedere deja alaturi de actiuni (stocks) in agro-alimentare si resurse, in tangibile indispensabile din lumea atomilor, dar mereu sint curios ce alte idei au oamenii.

      Ștergere
    3. Petrolul va fi cu siguranță un alt loc de investire pentru următorii 5 ani

      Ștergere
  12. Cele 4 obiective majore ale Romaniei, asumate fara nici un referendum – dar pe care o populatie imbecilizata le-ar fi votat, au fost:
    Admiterea in NATO – ni s-a spus ca in felul acesta ne vom asigura securitatea. Dar cine ne ameninta? Dimpotriva, participind la actiuni agresive ale NATO (direct sau indirect) inca inainte de intrare ne-am facut dusmani (Serbia, Irak, Afganistan), am devenit stat agresor ucigind patriotii care isi aparau tara de invadatori, am cheltuit sume enorme pentru inarmare (iar acum donam armament statului care a fost singurul nostru dusman dupa 1991- Ucraina), riscam sa fim tiriti ca virf de lance in al treilea razboi mondial. Cu mult timp in urma am definit NATO organizatie terorista de tip fascist.
    Admiterea in UE – ni s-a spus ca in felul acesta vom primi mai multi bani decit cotizam. Dar nu ni s-a spus ca pentru a fi primiti in acest club select si mafiot (ca si in NATO) a trebuit sa dam ca mita tot ce era mai profitabil in Romania – economia si serviciile publice. Am scris destul in decursul timpului despre cum am spaguit fiecare tara ca sa fie de acord cu primirea noastra. Am primit intr-adevar bani, dar din cauza unor imbecili care nu au fost in stare de proiecte fezabile nu am putut accesa tot ce puteam, parte din sume au ajuns la patroni straini ai firmelor din Romania iar alti bani am fost obligati sa-I dam firmelor din vest fiindca nu ni se permitea sa facem contracte mult mai avantajoase cu tari extra-UE (de pilda China). In schimb ne-am pierdut suveranitatea , sintem obligati sa acceptam directive contra naturii, anti-crestine, care impun discriminarea pozitiva, inegalitatea, imbecilizarea, etc.
    Admiterea in Schengen – imi dau seama de avantajele acesteia, dar eu privesc lucrurile altfel. Tot de ani de zile eu numesc acest spatiu visul de aur al traficantilor si contrabandistilor. Nu sintem primiti fiindca mafia europeana nu vrea sa vina la masa si mafia sud-est europeana.
    Adoptarea euro. Si aici, cei care toata ziua se plimba prin Europa, vad un mare cistig. Dar sint doua mari dezavantaje. Unul este legat de faptul ca trecerea la euro a insemnat o explozie a preturilor cu ocazia transformarii lor. Al doilea insa este un risc major pentru intreaga UE: o moneda unica este ocazia perfecta pentru papusari pentru ca prin jocul bursei sa distruga economia unui intreg continent (ginditi-va la pariul lui Soros contra lirei sterline).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Romania a intrat in NATO mai degraba constransa de situatie. Dusmanul traditional al Romaniei este... Ungaria!, nu Rusia asa cum se zice la tv. Chiar in decembrie 1989, au existat manevre unguresti prin care au incercat sa intre in Romania sub pretextul protejarii populatiei maghiare. Deci revenind, Ungaria a intrat in NATO. Deci aveam o mare problema acum. Celalalt inamic este... Ukraina. Pai cine vrea de 30 de ani sa fure Delta si litoralul ? Cine a scufundat Rostok ? Cine ne-a dus in tribunale ptr Insula Serpilor si platoul continental ? Deci inamicul din vest era in NATO iar cel din est era puternic si bataios. Sansa noastra era sa intram si noi in NATO, altfel riscam un dezastru pe model iugoslav.

      Ștergere
  13. "Se vorbește intens despre o naționalizare a Băncilor Centrale pentru rezolvarea problemelor". Pai cum adica? Bancile Central sunt deja nationale :) Cu exceptia FED-ului, care este o struto-camila, partial privata, partial de stat. Dar in rest, absolut toate bancile nationale, inclusiv BNR, sunt nationale ! Ca nu se afla sub control politic, asta e altceva.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)