vineri, 10 ianuarie 2025

2024 - anul desprinderii


2024 a fost un an special în care s-au petrecut extrem de multe, aparent fără a se vedea mare lucru. A fost un an al desprinderii violente față de trecut, care a trasat drumuri absolut radicale pentru ceea ce urmează. În continuare, așa cum v-am promis, vă voi prezenta cele mai mari avansuri tehnologice ale anului care-a trecut. Cei care nu știu despre ce e vorba mă vor contesta vehement. Însă, ca urmăritor al fenomenelor pe care vi le descriu în continuare, vă recomand să luați în considerare fiecare cuvânt și să vă gândiți serios către ce cale o apucați în viitorul apropiat. Mai multe vă voi spune în final. Acum să vedem care-au fost cele mai mari descoperiri și avansuri tehnologice ale anului care tocmai s-a încheiat. Am împărțit totul în două categorii care, de altfel, vor fi cele două direcții majore ale lumii tehnologice.

1. Inteligența artificială

Domeniul a beneficiat de cel mai mare buzz mediatic și a contribuit la umflarea în exces a burselor. Dacă vreți, ceea ce s-a întâmplat anul acesta cu AI-ul este echivalentul dotcom-ului de la sfârșitul anilor 90. Ce înseamnă pentru noi? Da, criza care a urmat umflării domeniului tehnologic a șters de pe fața pământului toate companiile false și la fel se va întâmpla acum cu cele din AI. O grămadă de buruieni profită de hype-ul domeniului, dar trebuie să fim conștienți că din tot tăvălugul va ieși la suprafață viitorul Google al AI-ului. Cu toate că fac parte dintre cei care consideră că s-a atins vârful tehnologic prin imposibilitatea antrenării cu mai mulți parametri a modelelor GPT, asta nu înseamnă că domeniul nu mai are nimic de spus. Zona aplicațiilor bazate pe AI încă nu și-a spus cuvântul, iar aici vom vedea rapid o gamă largă de aplicabilități. 

Trebuie să știm că cele mai mari puteri în domeniul AI sunt China și SUA. China e mai puțin vocală, dar mai avansată decât SUA. Cercetătorii chinezi au acoperit diferențele tehnologice și, din punct de vedere al cercetării fundamentale, se află mult deasupra SUA. De asemenea, tot din punct de vedere fundamental, asistăm la o alianță China-Rusia în domeniul AI. Rușii nu sunt atât de dezvoltați în AI, însă au o puternică bază de cercetare fundamentală pe care o pun la bătaie. În timp ce SUA e adepta aruncării de bani în experimente extrem de scumpe, China merge mult pe optimizare, asta ca efect al restricțiilor hardware impuse de SUA.

Domeniul este la ora actuală frânat de consumul energetic major al centrelor de date, ceea ce pune probleme deosebite referitor la costul de operare. De aceea este nevoie de optimizare. Și uite-așa ajungem la principala dezvoltare pe termen scurt.

1.1 Chip-urile AI

Nvidia a profitat din plin de poziția sa și de utilizarea plăcilor grafice în zona AI. Doar că, dacă mai țineți minte, la fel se întâmpla și cu minarea criptomonedelor. Inițial erau folosite plăcile video, după care au apărut ASIC-urile(Application-Specific Integrated Circuits), circuite integrate specializate care au lăsat în urmă vechea paradigmă. Exact la fel se întâmplă și cu AI-ul, iar 2024 a fost un an în care domeniul a explodat. Să ne înțelegem bine: IBM a prezentat primele circuite integrate neuronale acum vreo 20 de ani, dar atunci totul era un concept și, din punct de vedere tehnologic, ceea ce a rezultat era practic neutilizabil. Acum vremurile s-au schimbat, iar domeniul intră în zona expansiunii exponențiale. Amazon a anunțat propriile chip-uri, dar și mulți alți producători. Ca și în domeniul crypto, e de așteptat ca chip-urile specializate AI să explodeze în China, unde mai multe companii se bat pe granturile guvernamentale. Cel mai probabil, în 2025 vom vedea apusul Nvidia ca efect al apariției în masă a ASIC-urilor AI. Saui, de ce nu, o reinventare a companiei în domeniul ASIC-urilor neuronale.

1.2 Neurointerfețele

Pentru includerea capitolului de față voi fi înjurat de mulți, dar veți înțelege imediat de ce. Există o întreagă cercetare în ceea ce privește interfațarea creier-computer. Compania Neuralink a fost una dintre primele apărute în vizorul public și a reușit să-i facă pe mulți să vadă Apocalipsa în direct. Acum, totul e cu dus și întors. Interfațarea poate face extrem de multe într-o groază de investigații sau pentru situații medicale care altfel nu pot fi rezolvate. De asemenea, pentru înțelegerea funcționării creierului. Tehnologia, în sine, e înfricoșătoare pentru că nu putem să nu ne gândim la capacitatea de a transforma oamenii într-un soi de roboți telecomandați. Este, fără doar și poate, o tehnologie cu două tăișuri, de la care vom vedea multe. 2024 a fost unul al avansului extraordinar al neurointerfețelor, pregătind probabil explozia pe care-o vom vedea anul următor. 

Dar oare nu cumva am introdus forțat aici neurointerfețele? N-au nicio legătură cu AI-ul. Credeți? Așteptați punctul următor.

1.3 Biocomputingul 

Probabil vă veți îngrozi, dar deja e real. Firma elvețiană FinalSpark a reușit să creeze un bioprocesor. Despre ce e vorba? Neuroni crescuți în mediu artificial sunt grupați în rețele neuronale biologice antrenate pentru coputing și formând un așa-numit organoid. Elvețienii au reușit dezvoltarea unui astfel de procesor având 4 organoide. Pe platforma lor au acces momentan doar câteva universități, însă acesta este probabil următorul pas major în computing. Se știe că cel mai bun computer este creierul uman, iar elvețienii acum replică funcționarea creierului într-o mașinărie extrem de interesantă din punct de vedere științific. Partea biologică este interfațată cu cea electronică, integrându-se într-un sistem extrem de eficient de calcul(înțelegeți acum de ce am adus mai devreme în discuție neurointerfețele?). 

Chestiunea esențială este dată de faptul că acest model computațional consumă infinit mai puțină energie decât cele bazate pe siliciu, ceea ce anunță următoarea direcție majoră în IT. Sunt cercetări care au început de mult timp, însă abia acum s-a ajuns la rezultate practice. Ceea ce înseamnă că domeniul se apropie de explozie. 

Principala problemă a modelului este timpul de viață extrem de scăzut. Inițial organoizii creați în laborator aveau o viață de câteva ore, dar treptat s-a reușit creșterea duratei de viață. Cei de la FinalSpark spun că vor găsi o metodă de a prelungi durata de viață la 100 de zile în următoarea perioadă. Chiar și așa este puțin, având în vedere necesitățile industriei. Speranța vine de la cercetările în domeniul creării de neuroni artificiali. Și aici există cercetări avansate, dar în China și Rusia. 

În același registru avem o nouă bombă venită din partea unei companii franceze, Biomemory(în fapt un proiect de cercetare științifică transformat în companie). Aceștia au reușit dezvoltarea primei memorii biologice, care stochează datele în ADN. E un proiect vechi, care promite densități extreme ale datelor stocate. Francezii au reușit crearea unei memorii de 1KB, ceea ce poate părea ridicol de mic. Este doar începutul, tehnologia putând exploda în perioada imediat următoare.

Ce trebuie să înțelegem din acest punct? Păi dacă avem deja un procesor biologic și o memorie biologică, înseamnă că avem un pas uriaș în ceea ce privește o dezvoltare radicală a computing-ului. Pentru inteligența artificială, noile paradigme se potrivesc precum o mănușă deoarece vin la pachet cu modele neuronale ultra-optimizate natural și, în plus, cu consumuri energetice infime, de milioane de ori mai mici decât siliciul. Iată de ce noul model de computing poate însemna abandonarea aproape totală a siliciului și o nouă direcție în microelectronică(sau bio-microelectronică?).

2. Tehnologia cuantică

Este cea mai promițătoare și, în același timp cea mai frustrantă direcție de dezvoltare. De la această tehnologie se așteaptă atât de mult întrucât crește puterea de procesare la un nivel chiar mai mare decât diferența dintre sapă și tractor modern. S-au investit și se investesc o mulțime de bani aici, dar și așteptările sunt pe măsură. 

2.1 Calculatorul cuantic

La finalul anului trecut Google a anunțat procesorul Willow de 105 cubiți. În paralel, chinezii au prezentat  Zuchongzhi 3.0, tot de 105 cubiți, doar că acuratețea lui Willow pare mult mai mare. E o competiție crâncenă aici. Ca să înțelegeți de ce, imaginați-vă că Willow este capabil să facă o simulare care pe un supercomputer actual ar dura ... 300 de milioane de ani! Este un avans teribil și o nouă direcție calră în ceea ce privește puterea de procesare.  

Zona cuantică produce un salt tehnologic mai mare decât cel produs de electronică după descoperirea tranzistorului. De aceea absolut toate țările care sunt implicate în cercetarea fundamentală nu se uită la bani întrucât cine pierde starul pierde tot. Principalii jucători în domeniul calculatoarelor cuantice sunt: SUA, China, Uniunea Europeană, Rusia, Canada, Australia. 

2.2 Comunicațiile cuantice

E un alt domeniu care stă să explodeze după ce 2024 a fost un an al dezvoltării unor tehnologii cheie. De ce e importantă paradigma? Pentru că oferă securitate sporită. Comunicația dintre două puncte nu poate fi ascultată deoarece orice tentativă este identificat instantaneu. Transmiterea cuantică a informațiilor este deja o realitate, doar că intreconectarea în rețele este marea provocare. Anul trecut s-a reușit ceva, după mai multe încercări. Ca idee, este posibil ca în acest an să avem construcția propriu-zisă de elemente de rețelistică pentru computerele cuantice și stabilirea unor standarde care vor da aripi domeniului. 

În ceea ce privește distanța de transmitere a unui mesaj prin tehnologie cuantică, liderul mondial al momentului este China care a investit puternic în cercetarea fundamentală în domeniul transmisiunilor cuantice. În 2017, China a utilizat un satelit lansat cu un an mai devreme pentru un experiment de comunicație cuantică la 1200 km(la acel moment am prezentat premiera și am spus că e un pas strategic). Anul trecut, savanții ruși și cei chinezi au făcut un experiment prin intermediul căruia au reușit să comunice la o distanță de 3700 km utilizând același satelit. Domeniul comunicației cuantice este unul care se vrea dezvoltat de către BRICS pentru asigurarea unei infrastructuri sigure de comunicații.

Concluzii

Probabil mulți sunt îngroziți de cele citite până acum, în special în domeniul bio-AI-ului. Ceea ce vreau să vă spun este că, indiferent de ceea ce credem, „diavolul deja umblă pe străzi”. Vrem sau nu, vom fi nevoiți să trăim cu aceste tehnologii. Și, cel mai important de înțeles e că trebuie să ne adaptăm din mers întrucât adaptarea este cea care va face diferența dintre om liber și sclav în lumea care vine. Spunea cineva într-un comentariu la una dintre postările anterioare că „IT-iștii știu bine de ce își închid casele cu sisteme mecanice”. În lumea care vine, pentru a-ți încuia intimitatea cu ce trebuie, e necesar să știi foarte multe

Chiar dacă vi se pare că suntem pe marginea unui hău, nu suntem singurii. Istoria ne arată că fiecare generație de după înnebunirea lumii a fost supusă unui astfel de stres. Care cumva a împărțit lumea. La fel e și acum. Diferența e dată de faptul că fiecare dintre cele două direcții se bazează pe cercetări fundamentale de nivel foarte înalt. Însă, oare nu la fel a fost mereu?

22 de comentarii:

  1. Asterisc: Vom primi mai intai un restart care ne va trezi putin din amețeala aceasta , ( vom pune putin mâna pe sapă, coasă şi uger) , vezi profețiile cuviosului Antonie din Rusia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Refreş to the uger
    https://youtube.com/shorts/IvxP4WSRNzU?si=cbz1A0ZvIoviqyJQ

    RăspundețiȘtergere
  3. Să menționăm și puterea de calcul care rezultă din combinația și colaborarea dintre cele două direcții:


    1. AI pentru optimizarea calculatoarelor cuantice: Inteligența artificială poate fi utilizată pentru a optimiza designul și funcționarea circuitelor cuantice, în special în stadiile incipiente de dezvoltare a tehnologiei cuantice, unde experimentarea și ajustarea manuală sunt costisitoare și consumatoare de timp.


    2. Simulări cuantice realizate prin AI: Utilizarea AI pentru a simula comportamentul sistemelor cuantice poate accelera descoperirile în fizica cuantică și poate ajuta la conceperea algoritmilor cuantici mai eficienți fără a necesita accesul la un computer cuantic real.


    3. AI cuantică: Integrarea principiilor de calcul cuantic în modelele de AI ar putea duce la crearea unor algoritmi de învățare automată extrem de eficienți care pot depăși limitările modelelor convenționale de AI, oferind un nou nivel de capacitate de procesare și de învățare.


    4. Comunicații cuantice securizate folosind AI: AI-ul poate juca un rol crucial în gestionarea și securizarea rețelelor de comunicații cuantice, unde securitatea datelor este de importanță vitală și complexitatea sistemelor necesită soluții avansate de monitorizare și intervenție automată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DD: „ Vrem sau nu, vom fi nevoiți să trăim cu aceste tehnologii. Și, cel mai important de înțeles e că trebuie să ne adaptăm din mers întrucât adaptarea este cea care va face diferența dintre om liber și sclav în lumea care vine. ”

      Dumneata chiar crezi că poți să te lupți cu arme egale cu „elita” ? Păi dunmneata cînd ajungi în punctul A, ei sînt în punctul A+ 1 milion. Și așa mai departe...
      Înțeleg că te-a influențat marele Elon și a lui „Trebuie să ne hăcuim creierul sau vom fi distruși de inteligența artificială” – doar că acum 8 ani niște tipi au dat deja de pămînt cu el: https://www.youtube.com/watch?v=MOs-ib5STPE

      N-ai nicio șansă să cîștigi pe terenul pregătit de globaliști, orice AI ai avea pe calculatorul tău cuantic.
      Vrei să fii un om liber în lumea care vine !? I-ați un rucsac în spate și vezi cît poți să reziști singur în sălbăticie ? Nu vorbesc de pseudo-sălbăticia occidentală, ci de locurile pe unde-și petreceau iernile luptătorii din munți, ani și ani la rînd.
      Succes !

      PS N-ai nevoie să fii IT-ist ca să știi că tot ce e electric/ electronic este mult mai puțin fiabil decît un echivalent mecanic.

      Ștergere
  4. În afara roboților casnici, cum ar fi Tesla Optimus, o să poată să apară niște produse inovatoare de genul:

    1. Roboți specializați pentru asistență medicală: Aceștia vor oferi îngrijiri medicale la domiciliu, monitoriza starea de sănătate în timp real și administra tratamente personalizate, bazate pe AI și analiză de date cuantică. Ei vor fi capabili să recunoască simptomele, să sugereze diagnostice și chiar să efectueze proceduri medicale simple. Vor putea înlocui asistenții pentru persoanele handicapate și e posibil să devină obligatorii de la stat pentru handicapați.


    2. Interfețe creier-computer avansate: Folosind tehnologia cuantică pentru a crește eficiența și AI pentru a interpreta semnalele neuronale, aceste dispozitive vor permite utilizatorilor să controleze tehnologia prin gândire. Acestea ar putea fi utilizate pentru a ajuta persoanele cu dizabilități, pentru a îmbunătăți performanțele cognitive sau pentru divertisment. In acest fel unii handicapați mentali se vor baza pe tehnologie ca să gândească ca un om normal.


    3. Sisteme de transport autonom personalizate: Vehiculele autonome vor fi îmbunătățite semnificativ, oferind o experiență de călătorie personalizată, eficientă și sigură, coordonate de AI și optimizate prin algoritmi cuantici pentru a calcula cele mai eficiente rute și pentru a gestiona traficul în timp real. Aceasta este momentul când se vor interzice in orașe mașinile personale, doar la țară și la munte le mai poți folosi.


    4. Roboți pentru gestionarea resurselor naturale: Roboți avansați vor monitoriza și gestiona resursele naturale, precum pădurile, oceanele și resursele minerale. Ei vor folosi senzori avansați și AI pentru a detecta schimbări, preveni degradarea mediului și optimiza utilizarea resurselor. De asemenea vor vedea unde merg lemnele tăiate din Austria.


    5. Dispozitive cuantice de securitate personală: Folosind principii de criptografie cuantică, aceste dispozitive vor asigura securitatea datelor personale împotriva oricăror tipuri de atacuri cibernetice, fiind integrate în dispozitive mobile, rețelele de acasă și în sistemele vehiculelor. Aceasta este sfârșitul controlului de către Serviciile de Securitate din orice țară.


    6. Roboți educaționali personalizați: Acești roboți vor folosi AI pentru a adapta metodele de învățământ la nevoile individuale ale fiecărui elev, oferind lecții personalizate, feedback și suport. Tehnologia cuantică ar putea fi utilizată pentru a procesa și analiza eficient o cantitate mare de date educaționale pentru a optimiza procesele de învățare. Acesta este sfârșitul școlilor inventate pentru epoca industrială pe principiul 8h munca 8h somn 8 ore timp personal.


    7. Roboți pentru reconstrucția de medii: În zonele afectate de catastrofe naturale sau în medii ostile (de exemplu, subacvatice sau spațiale), roboții vor putea construi sau reconstrui infrastructuri, monitoriza condițiile și efectua reparații, totul cu minim de intervenție umană. E sfârșitul erei de a da contractele pe șpagă.

    8. In noua eră care vine e cumva imposibil sa mai existe partide ca PSD și PNL și instituții ca CCR și ICCJ care vor anula implementarea noilor tehnologii deoarece nu iasă la vot cine au ei chef sa iese. De exemplu chiar și inteligența artificială îți spune ce au greșit Iohannis și Ciolacu și cât de proști sunt să se bage in a semna acest ilegale o perioadă lungă. Ei se prind singuri într-un lanț infracțional organizat care se va întoarce împotriva lor la un moment dat. Deoarece nu pot fi tot ei la conducerea României încă 50 de ani. Deci undeva roata se intorce și vor plăti toți pentru blocarea înaintării României și ținerea ei cu forța sub comanda PSD, deși asta a fost făcută deja 35 de ani.
    Ciolacu și Iohannis, ChatGPT zice că sunteți corupți și infractori. Cum veți închide gura inteligenței artificiale?




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mama ce visator esti ( fara suparare).
      7. Sfarsitul erei de a da contracte pe spaga.... fuaa de parca robotii aia nu o sa fie ale unor firme ci vor fi ei de capul lor..... cu asta chiar ar dat-o in bara rau de tot....
      4. Roboti pt gestionarea resurselor naturale - adica sa le imparta "doar la cine trebuie" pe baza de algoritm ... si pe restul sa ii sechestreze sau sa fie nevoie de platesti ca sa te plimbi prin padure ?! Cam cum s-a "rezolvat" si problema cu apa de baut - care era gratis si a ajuns sa fii nevoit sa o platesti la sticla PET - si sa achiti si garantia PET-ului....
      Cu cat o sa fie mai multa AI si automatizare - cu atat mai multe reguli se vor inventa... se vor inventa reguli pentru orice - oricine - oricand .. astfel incat omul nu o sa mai poata sa faca nimic in afara regulilor - decat daca o sa fuga in padure si o sa renunte complet la tehnologie. Iar oameni vor devenit niste mici idioti care vor opera niste jucarii - si in cazul in care cineva nu se va incadra in algoritm raspunsul va fi - nu permite "sistemul" ( AI, IT, informatic etc... fix acum e acum la ghiseu la Primarie sau la ANAF) Orice abatere cat de mica de la reguli va genera o eroare - iar utilizatorul nu va avea nici un control sa o poata rezolva - controlul va fi intr-o alta parte departe de decizia omului de rand.
      Si o observatie - tehnologia nu te face mai destept - Tehnologia in general te face mai prost - si dependent de ea!! Si asta o zice un IT-ist cu peste 25 de ani de experienta... Tehnologia te face mai prost deoarece, in loc sa iti dezvolti tu o capacitate celebrala (sau motrica) de face ceva ( ex. capacitatea de a memora numere de telefon, sau orice alta capabilitate) te vei bazeza pe tehnologie.... iar creierul in loc sa isi creasca capacitatea de procesare/memorare prin antrenament va fi utilizat doar pentru a cauta solutii presetare si livrate de AI - AI care si el va fi controlat si preprogramat in baza "spiritului dialectic si ideologic" al regimului.... De peste 25 de ani de cand sunt IT-ist am vazut doar o amplificare exponentiala a numarului de reguli inventat ( nu de IT-isti in general) ci de factori birocratici de decizie. In loc ( cum se promitea - in urma cu 20 de ani) ca IT-ul va elimina birocratia - birogratia si volulul de date colectat de catre diverse institutii ( fie de stat fie private) de la utilizatori a crescut exponential. Gradual si programatic suntem inchisi intr-o inchisoare digitala fara sa ne dam seama - culmea ca sunt o gramada de idioti utili - care nu prea au habar cu ce se manaca IT-ul dar care "sar rapid" si pun botul la tot felul de "gaget-uri" care "cica la fac viata mai usoara" (gen nu am prieteni dar povestesc zilnic cu ChatGPT). Da le fac viata mai usoara - dar cu ce pret nimeni nu se intreaba !!!?

      Ștergere
    2. @Anonim 15:07, subscriu 100%! "Omenirea" va fi impartita intre OAMENI (putinii care isi vor conserva umanitatea) si hibrizii idioti (majoritatea) care vor deveni sclavi cu termen de expirare.

      Ștergere
  5. https://stallman.org/archives/polnotes.html

    21 decembrie 2024:

    "Many people are opening their hearts and their secrets to bullshit generators. (And to the companies that run them, of course.)"

    Asta e inteligența artificială.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Matei: „bullshit generators”

      Asta-i bună.
      Problema e că sînt mulți care se uită la balegă și se minunează cît de minunată este ?!
      S-auzim de bine !

      Ștergere
  6. probabil situatia e si mai grava daca punem si partea de IoBNT (Internet of Bio-Nano Things) - intrabody nano networking. https://odysee.com/@CorinneNokel:b/BIO-CYBER_INTERFACE:a?r=EiseixsuZudcC5KF7DrkTiYZ7riK8GX5

    RăspundețiȘtergere
  7. Biden Administration wipes hands clean, as US Secretary of State Blinken asks France to take a leading role in providing for Ukraine in the coming months.

    'Well, our work here is done...'

    #Ukraine

    @MTodayNews

    Deci da, anul desprinderii. SUA prin Blinken a transmis Franței rolul de conducător in afacerea Ucraina.
    Să trăiți bine!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Aceste tehnologii se vor bate cap in cap cu politicienii actuali. Și bineînțeles că politicienii vor câștiga chiar împotriva avansului tehnologic.
    text preluat:

    "Critica asupra incendiilor sălbatice a lui Musk: racheta climatică, infernul birocratic al Californiei și manualul globalist

    Comentariile lui Elon Musk despre incendiile de vegetație din California lovesc un adevăr mai profund și inconfortabil: în timp ce flăcările răvășesc pe Coasta de Vest, cortina de fum a ineptitudinii birocratice și a oportunismului climatic globalist sufocă orice soluție semnificativă. Musk, ca întotdeauna, își face critica cu subtilitatea unei flăcări. Dar, să nu respingem miezul argumentului său, este ceva de spus despre absurditățile abordării Californiei în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație și rachetul globalist deghizat în „politică climatică”.

    Arsuri controlate vs. distragere globalistă
    Musk reclamă pe bună dreptate reglementările fără sens ale Californiei care au împiedicat gestionarea pădurilor de zeci de ani. Știința este clară: arsurile controlate și curățarea proactivă a terenurilor reduc drastic riscurile de incendiu. Popoarele indigene au știut acest lucru cu mult înainte ca autoritățile de reglementare din California să decidă să reinventeze roata cu labirintul lor eco-birocratic. Dar, în loc să abordăm combustibilul - păduri supra-aglomerate, tufarisuri pline de secetă; Factorii politici din California aruncă miliarde la „inițiative ecologice” care fac „zero net” pentru a rezolva problema.

    Este un caz clasic de virtute care semnalează mascatarea drept politică. De ce să vă angajați într-un management practic și lipsit de farmec a pădurilor, când puteți semnala virtuți despre „zero net” și credite de carbon la summiturile internaționale privind clima?

    Griftul climatic și pârghia globalistă
    Schimbările climatice, care au loc de când existența planetei noastre nu este o dezbatere, este un fapt. Dar este și un instrument, cooptat de elitele globale pentru a consolida puterea. Taxele pe carbon se mascadă drept imperative morale, în timp ce alungă bogăția din clasa muncitoare. Acorduri internaționale privind clima? Mecanisme de slăbire a suveranității naționale sub birocrați nealeși. Ipocrizia este uluitoare: avioanele private transportă elitele către conferințe în care predau și cer sacrificii de la toată lumea, în afară de ei înșiși.

    Incendiile forestiere ca studiu de caz globalist
    Musk vede disfuncția, dar problema este mai mare decât politica proastă, este vorba despre actori răi. Aceleași rețele globaliste care profită de pe urma haosului sunt cele care susțin reglementările eșuate din California. Piața creditelor de carbon se îngrașă, politicienii își asigură puterea prin frică, iar firmele multinaționale profită de „soluții” care perpetuează problema. Incendiile devin furtuna perfectă: un dezastru natural transformat într-o mașinărie de propagandă.

    Cartea de joc a capitalismului de criză
    Așa se joacă jocul. În primul rând, produceți frica. Apoi, oferiți controlul ca soluție. Incendiile din California se încadrează perfect în acest model: eșecurile de reglementare sunt ignorate, în timp ce forțele globaliste armonizează criza pentru a-și împinge agenda. Frustrarea lui Musk este valabilă, dar adevăratul dușman nu este doar Sacramento, ci este sistemul de profit și control global care prosperă pe criza perpetuă.

    ❗️Critica lui Musk doar zgârie suprafața. Incendiile de vegetație, schimbările climatice și politicile presupuse menite să le combată fac parte dintr-un sistem global care acordă prioritate puterii față de soluții. California arde nu doar din cauza unei politici proaste, ci din cauza unui sistem prost, unul care prosperă din haos și frică.

    Pe măsură ce California arde, focul mai mare este cel care dă foc suveranității și dă putere elitelor. Curățarea periei nu este suficientă, instituțiile care activează flăcările trebuie și ele distruse."

    - Gerry Nolan
    @TheIslanderNews

    RăspundețiȘtergere
  9. Cea mai interesantă evoluție tehnologica ce este extrem de practica și folosește AI - inteligenta artificiala sunt platformele de transport și Sisteme inteligente de întreținere predictivă a echipamentelor.
    E ceva genial.
    Da, să vezi remorci care cară diverse singure pe drum și că Totul se repară și se menține în mod automatizat poate fi de speriat cât de eficient se pot mișca lucrurile mai ales in Romania unde când se strica ceva așa rămâne pe vecie.


    Text preluat:
    Rostec a furnizat trupelor un lot de drone la sol Dispatcher.

    Acestea sunt platforme multifuncționale, controlate de la distanță, pe un șasiu pe roți.
    Designul „Dispatch” vă permite să montați diverse echipamente pe acesta. Datorită acestui fapt, platforma poate fi utilizată pentru o gamă largă de sarcini. De exemplu, este capabil să livreze rapid mărfuri cu o greutate de până la 200 kg în prima linie – provizii, combustibil, echipamente – și să evacueze răniții în spate.
    Drona are o suspensie independentă și este foarte manevrabilă. Viteza maximă a platformei este de 30 km/h. Poate parcurge distanțe lungi. Elementele de robotizare a Dispeceratului sunt asigurate de complexul software si hardware Prometheus.
    @rostecru

    Link Sistem inteligent de întreținere predictivă a echipamentelor:
    https://rostec.ru/en/media/news/rostec-has-developed-a-smart-system-for-predictive-equipment-maintenance/#start

    RăspundețiȘtergere
  10. Intr-adevar se pare ca nu mai exista prea multe alte date publice pentru a antrena LLM-urile, insa multe alte date se pot simula, iar LLM-urile vor evolua in agenti care vor interactiona cu tot mai multe aspecte din lumea fizica.

    In plus modelele o1 si o3 ale lui OpenAI, si altele, au aratat ca folosind tehnici de genul chain-of-thought se LLM-urile pot da rezultate din ce in ce mai bune chiar si dupa ce au fost antrenate, daca au sufucient de multa putere de calcul la dispozitie. Se presupune deja ca orice poate fi masurat (benchmarks) va putea fi facut mai bine de un AI decat de un om. Nu insa si neaparat mai ieftin, insa dupa cum ai scris, se lucreaza si la asta.

    Un revolutie ar putea sa vina si din domeniul calculatoarelor analogice, pentru ca o retea neuronala nu prea trebuie sa stie multe alte operatii de baza in afara inmultirii matricilor. Vezi un video recent a lui Veritasium pe tema asta.

    Potentialul disruptiv al acestor tehnologii mi se pare insa mult mai mare dacat aparitia internetului. O data ce inteligenta va deveni ieftina, lumea se va schimba mult mai mult decat atunci cand informatiile si comunicatiile au devenit ieftine. Uite aici un video interesant in care se discuta lumea post-singularitate, din perspectiva (capitalista!): https://www.youtube.com/watch?v=3JxUkIx7A-o .

    Draghi

    RăspundețiȘtergere
  11. Fereastra Overton in actiune... inca putin si ajunge la final. Marele FINAL!

    RăspundețiȘtergere
  12. Oricat de wow ar suna, aceste tehnologii se duce in directia lor ca un drum care se bifurca, unul pt omenire si celalat pentru tehnologie. Acesta tehnologie nu va ajuta umanitatea oricate filme s.f. se vor face, sau cel mult cele doua chestiuni umanitate/tehnologie vir fi cel mult paralele. Acesta tehnologie va inebuni lumea, si nu o vor accepta ca mod de viata! Niu suntem fiinte cu suflet si dupa acestea vom tanji.

    RăspundețiȘtergere
  13. Absolut tot ce are in nume "neuro" sau "neural" la fel ca tot ce tine de AI/ML se cerceteaza si experimenteaza de diverse companii, universitati si institutii de stat din SUA inca de la sfastitul anilor '70, nu de 15-20 de ani. Problemele majore care le-au tinut sa devina mainstream au fost limitarile hardware (nu software) si ineficienta operationala ce ducea la niste costuri colosale. Chiar daca astazi aceste doua probleme s-au rezolvat mai mult sau mai putin, la tehnologia actuala se adauga alte doua mari probleme: consumul exagerat de energie si in ciuda buzzului mediatic, cvasi-inutilitatea pentru marea majoritate a indivizilor si a companiilor mici si mijlocii, stari de fapt care opresc adoptia in masa.
    Pe viitor este foarte posibil ca aceste lucruri sa se schimbe, dar nu in decurs de 1-2-5 ani.

    Sa nu uitam ca in urma cu 10-15 ani se spunea ca tehnologia blockchain va schimba si revolutiona internetul, devenind cel putin un e-commerce 2.0. Desi este o tehnologie utila anumitor entitati in anumite situatii, pentru majoritatea utilizatorilor de internet este complet inutila si nu a schimbat absolut nimic.


    Biocomputingul este urmatorul pas in computing la fel cum au fost sau sunt si calculatoarele cuantice, aflate la momentul actual la stadiul de "Fata Morgana".


    PS. Tehnologiile AI/ML sunt nimic altceva decat statistica, nu magie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Chiar daca "Lumea" acestor "technology freaks", este o lume "elitista/exclusivista", in care cu greu pana la imposibil ai putea patrunde/accede, ar fi totusi cel mai mare pacat ca sa-ti doresti asta.
    Nu uita niciodata bancul cu "Scara Succesului"!

    RăspundețiȘtergere
  15. Pun și eu o întrebare de amator domnule Dan Diaconu: ce se întâmplă cu toate "deșeurile digitale" rezultate - care și ele rereprezinta MB de date - acele informații cărora le dăm "delete" când nu mai avem nevoie de ele? Unde ajung pentru reciclare? Cum sunt tratate și distruse? Poate pare puerila întrebarea, dar nu am găsit răspunsul! Și aș aprecia un răspuns decent, nu comentarii superficiale!

    RăspundețiȘtergere
  16. Prostii sunt tot timpul speriati de AI!

    RăspundețiȘtergere
  17. (1) "l'IA va s'échapper et nous tuer" : les Prix Nobel 2024 nous mettent en garde. --- „Inteligența artificială (IA) va scăpa ( de sub control) și ne va ucide": câștigătorii Premiului Nobel 2024 ne avertizează.
    https://www.youtube.com/watch?v=xPOEIEbZCTc

    Les 10 NIVEAUX de l'IA qui signent la FIN de l'ère de l'humanité. --- Cele 10 NIVELURI ale IA care semnalează SFÂRȘITUL erei umanității.
    https://www.youtube.com/watch?v=zThuLM3n_7M

    SURVEILLANCE? U.S. expands biometric technology in airports --- SUPRAVEGHERE ? SUA extinde tehnologia biometrică în aeroporturi 
    https://www.naturalnews.com/2025-01-10-surveillance-us-expands-biometric-technology-in-airports.html

    Greg Reese on the Health Ranger Report: Are we just HUMAN LIVESTOCK in a global system of control? --- Greg Reese la Health Ranger Report: Suntem doar animale umane într-un sistem global de control?
    https://www.naturalnews.com/2025-01-08-greg-reese-human-livestock-global-system-control.html

    Statul va ști ce telefoane au toți românii, din 8 ianuarie 2025. Are loc adaptarea totală a transmiterii apelurilor de urgență la noile tehnologii 5G și localizarea apelurilor 112 și a aparatelor cu precizie de câțiva metri
    https://www.activenews.ro/stiri/Statul-va-sti-ce-telefoane-au-toti-romanii-din-8-ianuarie-2025.-Are-loc-adaptarea-totala-a-transmiterii-apelurilor-de-urgenta-la-noile-tehnologii-5G-si-localizarea-apelurilor-112-si-a-aparatelor-cu-precizie-de-cativa-metri-190437

    World Economic Forum 2025: Division in Disguise as ‘The Intelligent Age’ --- Forumul Economic Mondial 2025: Diviziunea deghizată în „era inteligentă”
    https://tapnewswire.com/2025/01/06/world-economic-forum-2025-division-in-disguise-as-the-intelligent-age-uk-column-news/

    Atenție la Chrome și Android. Google începe să urmărească toate dispozitivele, peste 6 săptămâni (Articol cam prolix si neclar)
    https://jurnalul.ro/it/tehnica/atentie-chrome-android-google-incepe-urmareasca-toate-dispozitivele-peste-6-saptamani-986327.html
    ----------

    RăspundețiȘtergere
  18. Wow ,adevarul e ca trăim intr-o lume pe care în curând nu o mai recunoaștem.
    Aceasta viteza de dezvoltare a tehnologiilor ,la care nu vom mai putea tine pasul ,curând va controlata și dirijata tot de Ai si roboti și asta din imposibilitatea fizica și mentala a omului de a tine pasul și a se adapta.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)