duminică, 20 iulie 2025

Siria update


Al-Jolani, teroristul pe care Occidentul l-a considrat bun pentru Siria, și-a dat în petec mai devreme decât s-ar fi crezut. Ajuns la butoane s-a gândit să facă ce știe el mai bine, anume să omoare oameni doar pentru că sunt de altă credință. Și uite-așa s-a ajuns la absolut penibilul „război” din Sweida, unde teroriștii lui Al-Jolani s-au gândit că e cazul să omoare druzi în masă. Și cum acolo mai sunt și câteva lăcașe de cult creștin-ortodoxe, inclusiv creștinii din zonă au picat victime. Comunicatul sfâșietor al Patriarhiei Siriene - care afirmă că asistăm la un „război de anihilare” - e de-a dreptul cutremurător și ne indică tragedia care se întâmplă sub ochii noștri.

Dar, înainte de a intra în esența problemei, cred că ar trebui să clarific incertitudinile celor care nu știu ce anume sunt druzii. Teoretic sunt musulmani, grupul lor desprinzându-se prin secolul XII din ramura ismaelită a islamului șiit. Însă trebuie reținut că ei nu se identifică a fi musulmani! Religia lor este una sincretică, preluând din iudaism, creștinism, islam, zoroastrism, maniheism, pitagorism s.a.m.d. Practicile și scrierile lor religioase sunt secrete, iar împărțirea societății druze este, de asemenea extrem de interesantă. O comunitate druză este grupată în jurul unor inițiați denumiți „uqqāl”(înțelepții). Aceștia sunt singurii care au acces la cărțile și ritualurile secrete ale religiei. Ceilalți, „juhhāl” sau laicii, se dedică laturii practice a vieții. Și mai interesant e că druzii sunt, atât ca doctrină religioasă cât și din punct de vedere al comunității, închiși. Nu poți adera la religia druză deoarece druz, conform religiei lor, te poți doar naște. Dacă nu te-ai născut druz, nu ai cum să devii druz. Nici căsătoriile mixte nu prea sunt acceptate, ei căutând strict menținerea comunității. 

Toate aspectele pe care vi le-am expus au făcut ca această comunitate să fie una dintre cele mai persecutate din istorie. Dacă stăm să ne gândim, singura comunitate mai persecutată decât cea druză a fost(și este) cea nestoriană. Revenind la druzi, aceștia se întind în zone care acoperă Siria Libanul,  Iordania și Israelul. Singurele regimuri în care nu au cunoscut persecuția au fost cel sirian al lui al-Assad și cel israelian, unde druzii au făcut notă discordantă față de restul comunității arabe, fiind de acord să lupte în armata israeliană. Într-un fel decizia lor a fost logică întrucât statul Israel i-a recunoscut, le-a dat o anumită autonomie și reprezentare în Knesset. Însă, cu toate că au fost o comunitate devotată statului Israel, au primit o lovitură semnificativă în 2018, atunci când a fost votată Legea "Statului Național al Poporului Evreu", care definește Israelul ca stat-națiune al poporului evreu și ebraica drept unica limbă oficială. Există o incertitudine și în ceea ce privește druzii din Înălțimile Golan, teritoriu anexat de Israel de la Siria. Aceștia au refuzat cetățenia israeliană, se identifică în continuare ca sirieni și au doar statut de rezidenți permanenți.

Cred că acum avem o imagine cât de cât completă asupra duzilor, motiv pentru care putem trece la analizarea evenimentelor recente din Siria. Practic acolo, absolut neprovocați de nimeni, islamiștii lui Al-Jolani s-au apucat să atace comunitatea druză pentru a o lichida. Au omorât la grămadă tineri, bătrâni, femei, copii, absolut fără niciun motiv. Desigur, au profitat de faptul că au acces la arme, muniție și că de acum ei fac legea în Siria. Doar că druzii întotdeauna au fost pregătiți pentru astfel de evenimente, motiv pentru care au putut reacționa. Însă forța adversă era mult mai mare. Iar determinarea teroriștilor islamiști era dublată de „credința lor” că, luptându-se cu druzii, de fapt se luptă cu diavolul. 

Atacul radical și crimele oribile i-au făcut pe druzii din Israel să reacționeze violent, fiind determinați să treacă granița pentru a lupta alături de frații lor. Armata israeliană le-a interzis acest lucru, oferindu-se în schimb să apere la modul organizat druzii sirieni. Și așa a avut loc atacul asupra instituțiilor cheie ale Siriei. De asemenea, Mossad-ul a vrut să-l elimine pe Al-Jolani, însă acesta a scăpat fugind în Turcia, locul unde se află în prezent. 

Pe moment, Israelul și druzii luptă de aceeași parte, dar din interese diferite. În timp ce druzii vor să nu-și mai vadă frații terorizați, Israelul se gândește că e un moment propice să-și extindă și mai mult teritoriul în corpul sirian. Iată de ce Erdogan a protestat, declarând că Israelul este stat terorist și spunând răspicat că nu va permite o divizare a Siriei. Ceea ce uită însă să spună Erdogan este că nu ai cum să te apuci să acuzi un stat de terorism în condițiile în care tu stai cu teroristul în ogradă. Hai să fim serioși, cei care au început toată nebunia sunt „mielușeii” lui Al-Jolani, susținuți de turci cu arme, bani și acoperire informațională.

Desigur, nici Israelul nu e un mielușel în ecuația respectivă. Terorismul din Orientul Mijlociu a fost inventat de ei, împreună cu „aliatul strategic” SUA. Ar trebui oare să uităm impulsionarea activității teroriste de către SUA în timpul anilor 80, când au susținut gruparea lui Osama bin Laden și când, cu mijlocirea Arabiei Saudite, au radicalizat prima generație de teroriști? Ar trebui oare să uităm cum Israelul a înarmat Hamas-ul - cel pe are acum îl consideră terorist - trimițându-l să lupte împotriva lui Bashar al-Assad? Are oare Israelul acum motiv să se plângă de impulsionarea statului terorist în Siria în condițiile în care au pus umărul la debarcarea aberantă a lui Bashar al-Assad? Și, mai mult, are cineva curaj să dezvăluie paternitatea ISIS? Oare ce s-ar întâmpla în SUA dacă s-ar afla oficial că organizația care a omorât în direct americani era coordonată de la Washington și Tel Aviv? Poate că sunt eu conspiraționist, dar are cineva explicație pentru numărul imens de camionete Toyota noi nouțe cu care a fost dotat  ISIS? Și mai sunt și alte controverse, atât de evidente încât nu are sens să ne mai facem dileme.

Așa cum am spus, stricarea echilibrului din Orientul Mijlociu nu aduce după sine o separare a apelor, ci o complicare și mai mare a lor. Situația siriană nu mai poate fi rezolvată decât ori printr-o fragmentare extremă a țării - spre care se merge în prezent - ori prin revenirea la putere a lui al-Assad. Ultima variantă este puțin probabilă întrucât ar necesita un război intens pentru eliminarea teroriștilor de pe teritoriul țării. Nici prima variantă nu este una fericită întrucât explozia unui număr mare de țărișoare va face și mai complicată negocierea sau abordarea interacțiunii dintre ele.

Ce urmează? E imposibil de prezis. Orientul este, în sine, o ecuație fără rezolvare. Ceea ce e interesant e că publicul are impresia că cineva poate veni acolo cu o rezolvare universală a situației, în condițiile în care orice astfel de rezolvare, în realitate, introduce necunoscute noi în ecuație, făcând și mai imposibilă rezolvarea. 

17 comentarii:

  1. O problema mare este ca au poipulat si Europa si vor fi transferate toate conflictele aici pentru ca... de ce nu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, inca mai esti vrajit de tv, crezi ca conflictele sunt generate de oameni simpli. Never!

      Cei care au populat europa vor viata liniștită unde sa si creasca copiii in pace, nimic altceva.

      Ștergere
  2. In filmul sovietic " Soarele alb al desertului " este o replica memorabila a actorului principal : " Orientul este un lucru fin ". Te bagi cu bocancii o iei in bot cand nu te astepti si de la cine ai incredere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte bun filmul , dar si romania de la oltenia pana la moldova este vazuta ca orientala

      Ștergere
    2. Filmul asta este o adevărată capodopera.
      Recomand cu caldura.

      Ștergere
  3. Acolo este macel in toata regula. Se intampla atrocitati. Prima data i-au mazilit pe alawiti (sau alauiți) si de cateva zile acum au trecut la populatia druza (druzii) din regiunea Suwayda (Sudul Siriei). Dupa ce Israelul a sarit in ajutorul lor, s-a intors roata; acum druzii ii "dispera" pe cei din "armata" teroristului Al-Jolani, liderul care acum cateva luni era inamicul pulic No.1 (cu un pret pe capul lui de 10 mil $), dupa care a devenit prietenul tuturor, nu de mult se plimba cu Macron prin Paris. Nebunie curata!

    RăspundețiȘtergere
  4. https://www.youtube.com/watch?v=PPlysHazvQw

    1:53:

    "Race is still an issue and so is religion.
    Your god doesn't exist.
    My god does and he's all love
    and if you disagree with me,
    I kill you."

    RăspundețiȘtergere
  5. Patru jucători majori „comandau” în Siria (Rusia, Statele Unite, Iran și Turcia). Viitoarea divizare a Siriei va fi rezultatul interacțiunii dintre acești patru. Cred ca cesta ar putea fi rezultatul previzibil în viitor:

    1. Zone kurde care se întind de la Kobani în jos, de-a lungul Eufratului, până la nord-vest de Deir el-Zor și granița cu Turcia, în nord.

    2. O zonă care va fi dominată de Turcia și miliții sponsorizate/controlate de Turcia, care va deveni mai mult sau mai puțin o zonă tampon între zonele kurde și cele ale regimului din nordul Siriei.

    3. O rămășiță a Siriei originale, susținută de Rusia, Iran și sateliții săi.

    4. Zona Dara’a-Suwayda din sudul Siriei, care se întinde de la sud de Kuneitra în Golan și la nord de granița cu Iordania, are potențialul de a deveni o zonă autonomă druză.

    Toate părțile implicate în războiul civil din Siria încearcă să-și îmbunătățească pozițiile pe teren pentru a le consolida și a le permite să facă parte din procesul politic care va determina viitorul Siriei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sinteza dintr-un articol de Malek al-Khoury - pentru o mai buna intelegere a conflictului regional din Suwayda. [1]

    Odată cu căderea fostului președinte sirian Bashar al-Assad și ascensiunea lui Ahmad al-Sharaa (Abu Muhammad al-Julani) la putere in Damasc – cu sprijinul Turciei – Siria a trecut de la o parte integrantă a Axei Rezistenței la un teren disputat între proiecte regionale rivale.
    Au apărut două viziuni concurente: „Drumul Dezvoltării” al Turciei, un coridor de transport propus care leagă Basra de Turcia și mai departe de Europa; și „Linia de Pace” a Israelului, care își propune să lege Golful Persic de Marea Mediterană prin Iordania și portul ocupat Haifa.

    Aceste coridoare de infrastructură nu sunt simple inițiative economice; ele sunt câmpurile de luptă ale unei noi ordini regionale. Suwayda, considerată mult timp periferică, a devenit un punct strategic de conflict în acest război al logisticii. Această provincie cu majoritate druza a devenit o potențială poartă de acces către un război regional pentru coridoarele comerciale și de transport. Aceste planuri se extind și în Libanul vecin.
    Astfel, vitalul guvernorat Suwayda din sudul Siriei se află brusc în prima linie - nu din cauza unei dispute privind un conflict localizat, ci pentru că este o cheie strategică în bătălia feroviară, unde drumurile devin granițe, iar conductele se transformă în fronturi.
    Între timp, conducerea religioasă druză a Suwaydei a emis o declarație vehementă prin care respinge utilizarea regiunii lor ca punte pentru proiecte străine care le ignoră suveranitatea sau existența: "„Cei care pariază pe încălcarea acordului Suwayda vor pierde. Soarta muntelui va fi decisă chiar în munte.”

    Proiectul Katz

    În noiembrie 2018, ministrul transporturilor de atunci și actualul șef al Apărării israeliene, Israel Katz, a dezvăluit la o conferință internațională privind transporturile din Oman proiectul „Calea Ferată a Păcii”, care viza conectarea țărilor din Golful Persic la Israel prin Iordania, ca parte a unui plan strategic de stimulare a integrării economice și de conectare a piețelor din Asia de Vest la porturile mediteraneene israeliene. El a spus: „Calea Ferată a Păcii va permite evitarea riscurilor de securitate la Strâmtoarea Hormuz și Bab al-Mandab și va deschide alternative vitale pentru transportul de mărfuri între Golf și Europa.”
    Proiectul se remarcă ca o alternativă importantă, permițând statelor din Golful Persic să ocolească amenințările la adresa securității la Strâmtoarea Hormuz și Bab al-Mandab, oferind o rută terestră mai sigură și mai ieftină pentru transportul de mărfuri, cu beneficii economice semnificative pentru toate țările participante, inclusiv Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, alte state din Golf și, eventual, Irak și Siria.
    Includerea Iordaniei și a Palestinei ocupate a fost prezentată ca stimulente economice. Dar adevăratul scop era hegemonia regională prin infrastructură.
    Deși declarațiile lui Katz erau presărate cu eufemisme despre pace și dezvoltare, logica de bază era clară: utilizarea infrastructurii de transport pentru a normaliza rolul regional al Israelului, blocând în același timp competitorii iranieni și turci.

    În ciuda faptului că majoritatea statelor arabe implicate nu aveau relații diplomatice oficiale cu Israelul, proiectul a primit un sprijin american clar, trimisul american de atunci, Jason Greenblatt, considerându-l parte a eforturilor Washingtonului de a promova „Acordul Secolului” pentru pace regională.

    Aici, Suwayda devine un nod strategic indispensabil care ar putea servi drept poartă de trecere de la Golanul ocupat de Siria către zonele controlate de kurzi din Siria și Irak.
    Mass-media și oficialii israelieni au numit uneori acest traseu „Coridorul lui David” - un coridor care reimaginează rolul Israelului în regiune prin dominația infrastructurală, îmbinând colonialismul coloniștilor cu logistica.

    RăspundețiȘtergere
  7. Suwayda devine câmpul de luptă - pentru o mai buna intelegere a conflictului regional din Suwayda. [2]

    Înainte de a-și îndrepta atenția asupra Suwaydei, ascensiunea lui Sharaa a fost marcată de campanii brutale în regiunea de coastă, inclusiv masacre ale comunităților alawite care au eliberat spațiu pentru dominația susținută de Turcia. Odată cu finalizarea acestor operațiuni, atenția s-a îndreptat spre sud, către bastionul druz.
    În vidul post-Assad, Sharaa a ales Suwayda ca bază pentru consolidarea puterii și avansarea proiectului Turkiye - cu scopul de a securiza punctele de trecere a frontierei de sud a Siriei, de a crea profunzime strategică și de a extinde influența către Liban și Iordania.

    Turkia a susținut această traiectorie prin acorduri directe și indirecte cu facțiunile siriene aliniate cu ea, în special Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care joacă acum un rol central în administrarea zonelor de la Idlib până la zona rurală estică a Hama, unde deșertul întâlnește drumurile care duc spre sud, spre Suwayda.
    Ambițiile Ankarei s-au extins și către Liban - în special către orașul nordic Tripoli și împrejurimile sale - unde și-a construit influență socială, politică și economică prin intermediul rețelelor de instituții, asociații și cetățeni recent naturalizați.
    Portul Tripoli, pe care Turkiye speră să-l transforme într-o alternativă la portul Beirut, este conceput ca o stație cheie de-a lungul rutei regionale de tranzit.

    Sharaa și-a bazat o parte din această convingere pe înțelegeri secrete încheiate în capitala Azerbaidjanului, Baku, care au implicat personalități siriene și israeliene sub auspicii neoficiale ale Turciei. Aceste înțelegeri au fost interpretate ca o aprobare implicită pentru extinderea sa spre sud, în schimbul garanțiilor împotriva revenirii influenței iraniene și al angajamentelor turcești de a nu amenința securitatea israeliană.
    Dar această ambiție a declanșat o linie roșie israeliană. Netanyahu a avertizat asupra apariției unui „nou Liban de Sud” în Siria. Katz a declarat: „druzii sunt frații noștri și nu-i vom lăsa singuri în fața acestei expansiuni”, semnalând disponibilitatea de a interveni. La scurt timp după aceea, avioanele de război israeliene au vizat Damascul și unitățile aliniate cu Sharaa care înaintau spre sud.

    Washingtonul urmărește, reglementează, dar nu decide

    SUA nu au lipsit de pe scenă. Washingtonul și-a exprimat salutul față de preluarea puterii de către Sharaa în repetate rânduri, considerându-l o figură acceptabilă la nivel internațional în comparație cu guvernul anterior. Cu toate acestea, nu i-a acordat un mandat liber pentru a se deplasa spre sud.
    Washingtonul părea dornic să regleze ritmul, dar nu era dispus să ia o decizie decisivă. Caută să evite confruntarea directă cu Turcia sau Israelul, dar nici nu este pregătit să permită expansiunea turcească necontrolată.

    Războiul proiectelor

    Bătălia pentru Suwayda nu este neapărat despre sectarism sau guvernare. Este un război între două viziuni infrastructurale: una turcească, una israeliană. Fiecare proiect își propune să dicteze rutele comerciale, energetice și de influență în Siria post-Assad.
    Bătălia de la Suwayda este primul test real pentru era post-Assad. Rezultatul său va modela nu numai viitoarele granițe ale Siriei, ci întreaga hartă a transporturilor și a puterii din regiune. De asemenea, va determina dacă noua Sirie va urma Drumul Dezvoltării al Turciei sau așa-numita Linie de Pace a Israelului.

    RăspundețiȘtergere
  8. K si totul in prezent, tot ce are loc in Suria este controlat, testat, analizat in detaliu si la microscop, expediat pe la "scoli" de gandire de concluzionare/ implementare si mai ales ÎMPACHETARE dupa care in mod PROMPT exportat unde-i nevoie la alti gura cască.

    RăspundețiȘtergere
  9. Se spune ca druzii sunt urmasii lui Jetro din Midian, si nu numai ca ei cred in reincarnare dar este atestata de nenumarate ori ca adevarata prin ceea ce spun ei, dovezi ca aceasta exista. Siria nu mai ezista, Iraq la fel, iar in curand Jordania apoi Arabia lui Saud. In europa va fi haos deoarece hoardele de marocani si alti musulmani se vor rascula, de foame.Impunerea de taxe pe singurul lucru (aproape singurul ca al doilea e uraniul) importata de US din Russky , adica ingrasamintele chimice, va creea mari probleme de aprovizionare cu alimente si corent. Nu pare cunoscut ? Si in teritoriul numit Ro se face de mult eliminarea agriculturii si a productiei de corent, azomures a fost primul inchis.Mari migratii din Asia vor navali in europa, in curand, daca nu cunva ses chimba ceva in FR prima si DE secundo.

    RăspundețiȘtergere
  10. Corect referitor la import. In schimb nu Urainium ci Uran235( imbogatit). Cu asta-i bataia pestelui nu cel din zacaminte238 de care este plin in lume impreuna cu Thoriu dar deocamdata,degeaba.

    Navalirea lumii a 3a in evropa va fi ...ca din lac in puț?
    Fara nici un rost.
    Ok ii usurezi de țoale, aur, hartii, tablouri, Lamborghiniuri si ce-ai rezolvat deoarece acestea nu sunt DIGERABILE si nu produc lumina si curent electric.

    VAX

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde sti ce stii, pentru ca repeta altcineva ? Stii ca lista cu produsele exportate in US a fost trecuta la secret din 2022 putin dupa feb sa nu stie prostimea ?

      Ștergere
  11. Prezentarea teoretica a druzilor este corecta, dar cand punem cateva fapte in formula, lucrurile capata alte valori si consideratii. Sa nu uitam ca imediat dupa fuga lui Bashar Al Assad in Rusia liderul druid a dat o fuga la Netaniahu si ia pupat pantoful, planuind probabil ceea ce se intampla acum in Siria. Druizii au provocat un scandal violent cu o alta minoritate in Sweida, ir cand autoritatile tribale au intervenit israelienii au bombardat tot ce le convenea sub pretext ca ii apara pe druizi. Trebuie precizat ca pasnicii si loialii druizi desi sunt doar rezidenti permanenti in Israel si nu sunt, dupa legea Israelului[caci Constitutie inca nu are] conscriptibili in armata, dar ei voluntar merg in armata IDF, chiar si cei din teritoriile din afara Israelului ca tinutul Inaltimilor Golan, formand forte de aparare a frontierelor sub conducerea IDF.
    Sunt prea secrete liftele astea ca sa poti avea incredere in ele, la fel ca si curzii, neiubiti de toata lumea. Curzii isi omoara rudele de alta religie Yazidis, o religie zoroastriana persana. Bashar a incercat sa apere si sa protejeze toate aceste minoritati inflamabile si necontrolabile ce l-au tradat si pe el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, inclusiv yazidiții sunt o comunitate progonită de toți cei din jurul lor.

      Ștergere
  12. Nimic nu ramane coerent in logica disperarii!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)