Conform unor informaţii compilate de Caijing, rezultă că cele patru mari bănci chineze aflate în proprietatea statului au acordat credite noi în valoare de numai 110 miliarde de yuani. Trendul clar descrescător al creditării din China are rolul de a stârni îngrijorări. Dacă mai ţineţi minte, la sfârşitul lunii iulie, SSE a scăzut într-o singură zi cu aproximativ 8% pe fondul unor zvonuri privind încetinirea creditării. La momentul respectiv zvonul a fost combătut puternic de către autorităţi pentru a preveni o cădere bruscă a pieţei.
În cazul în care datele publicate de Caijing se dovedesc a fi reale, putem trage concluzia că ceea ce se întâmplă reprezintă o politică oficială. Dincolo de îngrijorările pe care şi le exprimă unii, cred că fenomenul nu este unul negativ, chiar dacă pe termen scurt va avea ca efect o scădere a cotaţiilor pe fondul reducerii lichidităţii(acest lucru deja se întâmplă de aproximativ două luni). Frânarea creditării va avea rolul de a repune ordine în complicata economie chineză care, mai mult ca oricând, trebuie, în primul rând, restructurată.
Cu toate că poate părea ciudat, noua politică a fost "desenată" la ultima întrunire G20, atunci când liderii statelor membre au hotărât să ia măsuri pentru combaterea aşa numitelor dezechilibre globale. Pentru chinezi aceasta înseamnă reorientarea unei bune părţi a producţiei către piaţa internă în condiţiile în care "consumatorul american" începe să-şi piardă condiţia de cărămidă a economiei mondiale. Marea întrebare a acestui moment este ce se va pune ceva în locul consumatorului american supraîndatorat. În cazul în care se va elimina această "variabilă" din ecuaţia, s-ar putea să fie nevoie de restructurări mult mai radicale decât ne imaginăm acum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)