Ceea ce iniţial părea a fi un clasic pattern H&S(pe graficul de 5 min) s-a transformat într-o explozie a preţului euro în raport cu dolarul. Rezultatul arată fabulos în special pe graficul 1h. Pe piaţă se speculează că atingerea nivelului de 1.24 a antrenat activarea unor stop loss-uri ale celor care pariau împotriva monedei unice, iar aceasta a avut ca efect saltul spectaculos la aproape 1.26 în numai două ore. Personal n-aş merge pe aceasta variantă din cauză că saltul spectaculos(şi isteric în acelaşi timp) a început de pe la 1.234.
Tind să cred că mişcarea în sens invers a apărut ca urmare a hotărârii arătate de Germania şi Franţa pentru reglementare pieţelor financiare şi pentru o mai mare integrare politică a UE(dacă aş avea o mare doză de cinism dublată de o pierdere temporară a facultăţilor mentale aş putea susţine că Merkel îmi citeşte blogul :-) ). De asemenea, oficialii celor două ţări par foarte hotărâţi să rezolve problema datoriilor suverane ale ţărilor membre. Mai mult, s-a făcut din nou vorbire despre înfiinţarea unei agenţii europene de rating, instituţie, aş spune, esenţială pentru întreaga construcţie europeană.
Avem de-a face cu o diferenţă fundamentală de abordare a actualei crize. În timp ce europenii sunt adepţii rezolvării problemei datoriilor imediat cum acestea apar, englezii şi americanii preferă să vadă mai întâi rezolvate problemele mediului economic şi abia apoi să se preocupe de datorii. În acest moment e greu să dai dreptate unei părţi. Abordarea europeană pare mai responsabilă, dar presupune sacrificii mai mari din partea mediului economic şi a populaţiei. Cealaltă abordare acordă mai mult suport mediului economic pentru rezolvarea problemelor pieţei muncii urmând ca abia după rezolvarea acestor probleme să-şi pună serios problema finanţelor publice. E greu de spus cine are dreptate. Remarc însă că o prelungire a crizei îi avantajează pe cei care aleg să privească cu responsabilitate din toate unghiurile, fără a ignora "elemente minore" precum datoriile.
Deocamdată investitorii par a aprecia mai mult intenția principalilor jucători din UE. Rămâne de văzut dacă propunerile de reglementare a piețelor financiare vor fi îmbrăţişate şi de ceilalţi participanţi la G20. Tind să cred că luarea unor decizii clare la următoarea întâlnire G20 ar putea reda încrederea în mediul economic. Altfel, nu-mi rămâne decât speranţa că, cel puţin la nivelul UE vom vedea bazele unei noi abordări. Acum e nevoie mai mult decât oricând de o acţiune concertată a tuturor membrilor.
P.S.
1. Ieri, pe la ora 21.30, în timp ce euro creştea în draci, meseriaşii de la Ziarul Financiar(care este un fel de "Libertatea" între publicațiile de business) publicau prognoze sumbre cu privire la euro(via translatorii de la Mediafax). Între timp au mutat articolașul undeva pe la fundul site-ului. Rămân în continuare fidel ideii că poți ajunge miliardar dacă acționezi întotdeauna contrar sugestiilor din ZF. Alții care s-o dea mai rău în bară n-am văzut!
2. Nu trebuie să fim euforici la aprecierea actuală. Tehnic, putem vorbi de o recuperare numai după spargerea nivelului de 1.3(către acel nivel pare a se îndrepta E/U acum).
Mie situatia actuala mi se pare a fi doar o inchidere de shorturi, asadar nu cred ca va dura. Asa-zisele masuri ale zonei euro exista deocamdata doar pe hartie si-s pline de populisme, nu de realism. Nu sunt apocaliptic si-mi doresc sa se rezolve odata marasmul asta, dar......lucrurile par foarte grave.
RăspundețiȘtergereCu ce ne incalzeste ca eurusd ajunge 1.35 (de exemplu) foarte rapid, iar dupa aia se apuca iar de scazut?
Sa gandesc ca unul de pe bvb care pana acum dansa ca ii urcau actiunile, iar acum plange in pumni pentru ca aceleasi actiuni par sa fi urcat degeaba si scad de rup?
Esenta e ca prognozele is rele tare, iar zig-zag-urile astea ocazionale pe mine unul chiar nu ma intereseaza.
Nu suntem euforici. Asteptam sa faca poc atat dolarul cat si euro, abia apoi vom fi.
RăspundețiȘtergerePana atunci, pierdem vremea discutand despre calitatea hartiei igienice.
Cea produsa de americani cred ca a fost afectata si de stirea asta: Bill Ending Wall Street’s ‘Joyride’ Goes to House-Senate Talks
margin: In general piata reactioneaza la stiri. Chiar daca planul prezentat nu e o certitudine, impulsul de genul celui de ieri poate fi cauzat si de o reactie emotionala. In ceea ce priveste evolutiile viitoare, eu nu cred ca va ajunge foarte rapid la 1.3. Spuneam doar ca in cazul in care sparge pragul respectiv putem spera la un trend pozitiv.
RăspundețiȘtergerecred ca o sa mai ramana jos fata de dolar, cel putin pana europa revine pe crestere. ca a crescut de la 1.23 la 1.25 mi se pare irelevant in conditiile in care a scazut de la 1.5 in doar cateva luni. a mai fost o miscare d-asta de 'revenire' si dupa anuntul cu planul de salvare FMI+UE
RăspundețiȘtergereA sarit deoarece pe graficul de 24h si weekly EUR/USD este foarte Oversold. Probabil este doar un pullback care va mai creste inca putin, dupa care directia este tot down pe fundamental. Niciun instrument financiar nu va pica sau cadea la nesfarsit fara sa faca macar o mica corectie. In general pe timeframe-urile mari gen daily, weekly, indicatorii se respecta fata de timeframe-urile mici.
RăspundețiȘtergere