Anul trecut, prin decembrie, vorbeam despre renaşterea otomană, un fenomen care promite sa creeze un fel de poartă de comunicare între Orient şi Occident. Un fenomen în centrul căruia se află, incontestabil, Turcia, o ţară fascinantă şi, în acelaşi timp, deosebit de pragmatică.
Din nefericire, evoluţia lui Erdogan din ultima perioadă ne-a arătat mai degrabă o faţă pronunţat islamistă, oarecum antioccidentală şi fundamentalistă. Aşa se face că am văzut o Turcie în poziţia de lider al unei ofensive diplomatice masive faţă de Israel(nu vreau să mă pronunţ asupra subiectului şi nici asupra cărei părţi e justificată să-i reproşeze ceva celeilalte), al unei ţări care are ceva de împărţit cu state occidentale şi, cu toată că nu a fost pronunţat numele, cu SUA. Pare o poziţie radical opusă celei de echilibru cu care eram obişniuţi.
Privind din punctul lor de vedere trebuie să înţelegem că, atât la nivelul opiniei publice cât şi la nivelul politicienilor, s-au adunat nenumărate frustrări. Declaraţiile aberante şi umilitoare ale lui Sarkozy, răceala arătată de liderii europeni şi constatarea pe propria piele a tragicului fapt că niciodată nu vei egalul celui mai egal decât tine s-au constituit în lovituri dure încasate de turci. Din acest punct de vedere este cât se poate de logică orientare impusă de opinia publică turcă. Mai grav este că, în faţa unei asemenea realităţi, liderii occidentali au preferat să întoarcă spatele situaţiei, părând a sugera celor care au îmbrăţişat ideea democratică un sfidător "descurcaţi-vă!".
Au fost mai multe momente în care am vrut să atac acest subiect deosebit de sensibil, dar m-am lăsast purtat de vârtejul evenimentelor şi, de fiecare dată, l-am amânat. Astăzi însă mă văd obligat să o fac sub presiunea unui eveniment de o importanţă covârşitoare pentru situaţia din zonă: vizita lui David Cameron la Ankara. Este un eveniment care, probabil, se va constitui într-un punct de inflexiune al politicii externe turceşti. N-o spun ca pe un slogan ci ca urmare a subiectelor care vor fi atacate de Cameron în discursul său de azi.
Conform informaţiilor, prim-ministrul britanic se va declara un avocat al Turciei pentru integrarea în UE şi va ataca toate clişeele vehiculate într-un mod inconştient de unii lideri europeni. Tonul discursului va fi dur la adresa celor care se opun integrării, iar pasaje de genul "I believe it's just wrong to say Turkey can guard the camp but not be allowed to sit inside the tent" vor face probabil deliciul presei turce de mâine.
Cu toate că pare o întoarcere la 180 de grade, nu pot uita un element interesant. Dacă nu mă înşel, în urmă cu vreo trei luni, într-un editorial din New York Times, Thomas Friedman remarca derapajul periculos al Turciei şi spunea că este recomandabil ca Obama să-l invite pe Erdogan într-o vizită oficială. Opinii de acest gen nu apar din senin, iar ceea ce cred este că vizita lui Cameron nu este întâmplătoare ci face parte dintr-un scenariu mult mai mare de "recuperare". În aceste condiţii, nu m-ar mira ca, în cel mult un an, să vedem o vizită istorică a lui Erdogan la Casa Albă. Dar, până atunci, nu-mi rămâne decât să închei cu un fragment din discursul de azi care este destul de sugestiv pentru ceea ce se urmăreşte:
"I will always argue that the values of real Islam are not incompatible with the values of Europe. That Europe is defined not by religion, but by values. The EU is a secular organisation. And Europe welcomes people of all faiths, or none.(...)
Turkey can be a great unifier. Because instead of choosing between East and West, Turkey has chosen both. And it's this opportunity to unite East and West that gives Turkey such an important role with countries in the region in helping to deliver improved security for us all."
Turcia TREBUIE sa faca parte din UE. Este adevarat ca foarte multe ne despart de lumea islamica, DAR Turcia este o tara europeana. Pe de alta parte, angajamentele trebuie respectate DAR si rasplatite. Si asta, ACUM. Au fost in OTAN de la inceputuri, si-au asumat riscuri imense (iar noi stim ce inseamna sa fii inamic cu Rusia AVAND granita cu ea). Pentru altii: este usor sa te scuipi cu rusii cand ai un ocean intre tine si ei...I'a fa asta cu ei cand intre tine si rusi incape doar in A4 pe...muche!
RăspundețiȘtergereAcum ar trebui sa ii bagam pe turci de frica in EU ? Dupa ce am aderat noi s-au fript cu multe si nu cred ca se mai risca nimeni mai ales cu o tara care e dificil de plasat in contextul actual. Nu va ceda nimeni la presiuni sa bage Turcia in EU de frica, cum ai putea atunci avea incredere in ea ca partener ? Si nu il mai blamati pe Sarko, el a zis cu voce tare ce gandesc toti dar nu zic si i-a lasat sa creada ca au vreo sansa din 87 incoace. Apoi ar trebui sa va uitati si tehnic la procesul de negociere. Aderarea nu e politica doar, iar Turcia refuza sa se plieze pe cererile UE. In acest context e greu de crezut ca vor putea implementa vreodata aquis-ul comunitar, ca vor transparentiza suficient serviciile publice, etc.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereRadicalizarea pozitiei Turciei datorita amanarii intrarii in UE este o dovada in plus ca Turcia nu merita sa adere. Avem si noi o vorba: 'se supara ca vacarul pe sat'.
RăspundețiȘtergereAderarea la UE inseamna ca aderi la valorile UE cu tot ce inseamna acest lucru. Daca poporul turc si conducatorii sai, inainte de a adera efectiv, deja se supara pe UE dovedesc o imaturitate periculoasa. Aderarea la UE nu e un scop in sine! Vor intra in UE daca vor converge singuri la valorile UE. Cum s-ar descurca UE cu o Turcie la fel de instabila in interiorul sau? Odata intrat in UE esti mai greu de controlat (a se vedea chiar cazul nostru).
Pentru anonimul de mai sus: Turcia nu este o tara europeana si inca spera la gloria de altadata. Nu au trecut inca 100 de ani de la razboaiele ruso-turce si nu-mi doresc o Turcie puternica (nici o Rusie puternica) in zona. Ca natiune ar trebuie sa fim noi puternici (dar de obicei nu stim cum) si sa avem vecini destramati.
Off-topic: Deocamdata se pare ca ungurii isi baga coada si ar trebuie sa le-o dam elegant peste botic. Si mai ales ar trebui sa le-o dea ardelenii! Sa-si intrebe ei parintii si bunicii cat de bine o duceau pe vremea Ungariei mari. Eu cred ca trebuie asimilat civilizatia occidentala care a fost impusa in Ardeal de Austro-ungari, dar prefer sa care cei care o impun sa fie romanii si nu strainii. Nu cred ca este nevoie de conducere straina ca sa respectam legea si valorile si sa scapam de balcanismul asta, impus de turci!
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere1. Turcia nu e o tara europeana, nici prin geografie, nici prin valorile de civilizatie levantina/orientala, nici prin cultura dictatoriala (sultanat, republica militarista-armata inca mai controleaza parghiile), nici prin traditiile aduse de la originile asiatice, nici prin religia islamica (laicismul a fost impus brutal, cu baioneta).
RăspundețiȘtergere2. Turcia ar aduce in interiorul UE noi probleme foarte grave: aceea a genocidului contra armenilor (intre 500.000 si 1,5 milioane victime), a razboiului civil violent cu miscarea de eliberare kurda (saptamanal mor soldati in Kurdistan), a unor frontiere cu state jihadiste (Iran) sau care sustin terorismul (Siria).
3. Economic, integrarea unei Islande sau Croatii nu pune probleme, insa deja UE are dificultati cu Romania, Bulgaria si chiar Ungaria. Ori Turcia e un stat de 80 de milioane locuitori, cu un grad de saracie si coruptie cel putin la fel de mari ca cele din Romania si Bulgaria. E ca si cum UE si-ar multiplica de cateva ori efortul de a integra un nou membru: In actualele conditii de criza e de neconceput, pur si simplu institutiile UE nu ar face fata.
4. UE e un proiect de civilizatie, unul politic, nu doar o piata comuna, e destinat sa fie federator pt popoarele europene si deja e foarte dificil, din cauza faptului ca unele state membre incearca din rasputeri, incurajate de USA si Rusia, sa blocheze (con)federalizarea. Ghici cine o face pe fata? UK! O tara membra UE care duce o politica anti-UE. UK sustine aderarea Turciei pt ca asta ar ingropa definitiv proiectul unei reale Uniuni, UE ar fi sufocata pt decenii, USA ar avea in continuare un leadership necontestat, discutand eventual doar cu China. Si gasca de kgbisti de la Moscova ar fi fericita. De altfel, cinic, colonelul Putin e mare partizan al aderarii Turciei la UE. Desigur, Putin vrea numai si numai binele UE :))
5. Daca UE pare deja incapabila sa integreze milioane de tigani est-europeni si milioane de arabi si negri, cum s-ar ameliora situatia cu un aport suplimentar de milioane de turci saraci?
Sarkozy exprima exact ce gandesc o majoritate de europeni.
Va rog, lasati opinia publica sa dezbata liber 1 an si apoi acceptati un referendum in Europa, privind Turcia. Sau nu va pasa de ce vor europenii?
Faceti urmatorul experiment: urca in masina la Bucuresti, mergi pana al Giurgiu, treci in Bulgaria, traverseaza tara pana la Edirne, plimbate cat vrei prin Turcia si vino inapoi la Bucuresti. Vei intelege fara greutate si fara dubii unde e Europa si unde nu e.
RăspundețiȘtergereIntamplator am fost in Cipru acum doua saptamani si pentru cei care cunosc situatia de acolo (evident nu si autorul articolului, altfel nu vad cum de a nu a pomenit nimic despre asta), Turcia nu are cum sa intre in UE deocamdata. Ca sa nu mai amintesc de genocidul armean sau de conflictele cu Grecia.
RăspundețiȘtergereSarkozy exprima exact ce gandesc o majoritate de europeni
RăspundețiȘtergereDa, dar Dan nu e de acord, el crede ca francezul este aberant. Eu cred ca Dan stie ce spune.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAm mai sters din comentariile aberante sau deosebit de prostesti introduse! Mai jos raspunsurile pentru cele ramase :-))
RăspundețiȘtergereAnonim(2):Sarkozy e un individ dezechilibrat care nu are habar ce e diplomatia. Declaratiile respective le-a facut in timpul campaniei electorale deoarece stia ca-i vor aduce voturi. Problema Frantei nu sunt turcii ci algerienii, marocanii s.a.m.d. pe care nu-i recunosc ca minoritate. Dar asta e o alta discutie pe care probabil o voi dezvolta intr-un alt articol.
In ceea ce priveste aderarea Turciei, trebuie ca ei sa nu fie capabili sa indeplineasca conditiile, nu noi sa ne dam cu presupusul ca nu le indeplinesc.
Alex V: Comentariul tau era cat pe ce sa-l sterg din cauza de iredentism. L-am lasat deoarece nuanta nu era atat de evidenta ca in alte cazuri. Si pt. tine e valabil raspunsul de mai sus(ultima parte)
Anonim(3): Din pacate si tu, ca multi altii de altfel, faci confuzia intre islam si aberatiile extremiste din unele regimuri. Ce-ar fi sa pui putin mana pe carte si sa studiezi istoria ca sa intelegi mai bine lucrurile?
Nicky: Pai experimentul asta de care vorbesti tu l-au facut mai multi romani care, daca ar fi sa se ia dupa perceptii de acest gen, s-ar jura ca Europa incepe de la granita dintre Bulgaria si Turcia, adica de unde incepe autostrada. :-)
XYZ: Intr-adevar nu am habar despre Cipru, mai ales ca am si o proprietate acolo. In mod evident, are unu' ca tine care a aterizat in Larnaka si a facut un drum cu taxi-ul pana-n Nicosia. Prietene, daca vrei sa intelegi cum stau lucrurile trebuie sa vezi doua "obiective" turistice: muzeul atrocitatilor comise de turci(in partea greceasca a Nicosiei) si muzeul atrocitatilor comise de greci(in partea turceasca a Nicosiei). Lucrurile sunt relative, iar o intelegere deplina a lor nu e posibila privind dintr-un singur sens. Dar evident, e mai simplu sa ne dam cu parerea!
UE are nevoie de Turcia si nu Turcia de UE. Turcia e in prezent in top 3 al tarilor cel mai putin afectate de criza - de ce? Pentru ca au productie, evita importurile de produse care pot fi realizate si in Turcia - ex: echipamente si utilaje, muncesc si nu le e rusine de asta, au lideri politici capabili care iau adevarate masuri anti-criza si pot propune solutii viabile, etc, etc,etc. In plus, premierul turc, unul din cei mai capabili oameni politici din TURCIA a initiat o politica in forta de deschidere a granitelor, creand facilitati vamale statelor vecine, deci asemanator uniunii europene in faza incipienta.
RăspundețiȘtergereAsa cum a spus si Nicky - urcati-va in masina, treceti vama la Giurgiu care arata ca o groapa de gunoi, fara niciun steag al Romaniei, treceti Bulgaria si veti vedea cum steagurile turcesti anunta inca de pe prima colina ca se intra in spatiul turc. Eu consider ca Europa are multe de invatat de la Turcia, o tara care a putut sa prospere prin dragoste de tara si munca (spre deosebire de Romania unde aceste practici sunt aproape inexistente), o tara care a spus NU compromisurilor istorice si nu a permis nimanui sa le ia din teritorii: nici britanicilor (care au suferit cea mai crancena si umilitoare batalie in Dardanele) si nici macar armenilor care au atacat poporul turc miseleste, ucigand femei, copii si distrugand sate.
Cam atat am avut de zis ... Intre timp putem vedea statisticile referitoare la numarul de turisti romani care isi petrec vacantele in Turcia, unde se practica servicii de calitate la preturi rezonabile vs. numarul de turisti care merg pe litoralul romanesc (unde serviciile sunt jalnice, preturile mari si fitzele in floare). Sa traim bine si sa ne mai uitam si peste granite, ca avem ce invata!
Danutz, te-ai suparat? Acum ca suntem prieteni, pot sa iti spun Danutz? :)
RăspundețiȘtergereEu doar nu am inteles de ce nu ai mentionat nimic in articolul tau de situatia delicata a Turciei dpdv al politicii externe. Sau crezi ca UE si politica nu au nimic in comun?
PS: Felicitari pentru casa in Cipru, esti cel mai tare prieten ai mei!
xyza: Daca din folosirea conotativa a cuvantului "prietene" ai inteles ca si suntem prieteni e cam nasol pt. tine...
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei, poate-mi expui si mie in ce sens e dezastruoasa politica lor externa. Poate e ceva ce mie-mi scapa. Nu de alta, dar dezastrul ala de politica externa i-a facut sa fie marii castigatori ai razboiului din Irak(asta ca sa-ti dau un exemplu banal).
In cazul in care vrei sa scrii o replica, te rog sa retii ca postarea anterioara e ultima aberatie pe care ti-o mai accept aici. Nu de alta, dar cel mai rau ma deranjeaza vorbitul de dragul vorbitului.
Hmmm ... şi care ar fi de fapt scopul integrării Turciei în UE ?
RăspundețiȘtergereSau luat altfel - care ar fi scopul final al UE : să ia locul ONU în privinţa numărului de ţări membre ? :)
Ar fi putin naiv sa credem ca vizita lui Cameron nu are deaface cu anumite interese islamice. Axa Saudi-USA-GB dicteaza din nou. Vezi doar cazul recent cu Lockerbie bomber care nu a fost eliberat din motive pur umanitare asa cum sa crezut intitial. Vestul e cumparat, ademenit, sau pacalit iar lumea islamica castiga. In timp ce europenii se joaca “Nu te Supara Frate” iei joaca sah la mai multe mese…
RăspundețiȘtergereMăi domnule, nu ţi-e ruşine să acuzi de ignoranţă şi incultură comentatorii care, spre deosebire de tine, ştiu că islamul este intrinsec legat de politic? mai bine pune dumneata mîna pe o carte de istorie sau de politologie şi încearcă să afli nivelul de interdependenţă intre instituţiile statelor majoritar musulmane şi sharia -normaa absolutistă de drept divin ce se aplică in majoritatea ţărilor islamice, nu numai in regimurile totalitare denumite de presa europeană islamiste.
RăspundețiȘtergereşi încă ceva...spre binele tău...ştii că există o axă islamică cu finalitate politico-religioasă? ei singuri îşi afirmă identitatea hibridă politico-religioasă a statalităţii prin constituirea Organizaţiei Conferinţei Islamice, bloc ce cuprinde 57 de state cu populaţie mahoritar musulmană, fără ca statele pseudodemocratice să simtă vreun deranj in asocierea cu dictaturi oribile precum Iranul şi Libia. Pînă la urmă cine eşti matale să conteşti realitatea ce o proclamă chiar liderii islamului, ba chiar şi dulcele erdogan?
Anonim(ultim): Nu, nu mi-e rusine si-ti repet solicitarea mea de a pune mana pe carte. Mai mult decat atat, poate ar fi bine sa intelegi ca pe lumea asta nu toti sunt identici, nu toti au aceleasi valori, iar superioritatea ta ca om se dovedeste atunci cand reusesti sa intelegi complexitatea lumii si diferentele culturale, nu cand adopti unilateral pozitii de ura si idei preconcepute.
RăspundețiȘtergereInteresantă e următoarea remarcă ( destul de corectă ) :
RăspundețiȘtergere>Nu de alta, dar dezastrul ala de politica externa i-a facut sa fie marii castigatori ai razboiului din Irak
dar concluzia ei logică ar fi oarecum alta decât cea susţinută de autorul articolului. ;)
La fel ca şi decizia recentă a Turciei de a da pur şi simplu cu flit cerinţei UE şi SUA de a impune sancţiuni suplimentare Iranului faţă de cele impuse de ONU deoarece ... aşa vrea ei şi nu consideră justificat/profitabil pentru ea să o facă. :)
Nu cred că e neapărat vreo "aderenţă la islamismul radical" la mijloc cât calcule reci de geopolitică - dar autorul le ignoră cu o graţie şi prejudecăţi ... similare cu cele din mesajele pe care le ridiculizează. :)))
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere>Aderarea la UE inseamna ca aderi la valorile UE cu tot ce inseamna acest lucru. Daca poporul turc si conducatorii sai, inainte de a adera efectiv, deja se supara pe UE dovedesc o imaturitate periculoasa.
RăspundețiȘtergereÎn mare nu cred că se poate afirma că poporul turc ( care oricum se exprimă aşa ... mai controlat din diverse puncte de vedere ) doreşte în aceeaşi măsură aderarea la UE precum au dorit-o est-europenii - în fond de-aia simt nevoia conducătorii turci să pozeze în "campioni regionali" ( asta implicând şi poziţii cvasi-pan-islamistoide sau/şi anti-kurde ).
Şi asta e - finalmente - ceea ce contează cel mai mult, nu ?
În fond e o prejudecată ordinară din partea noastră, bazată - fireşte - pe o prezumţie neruşinată de "superioritate culturală" europenocentristă ;), să credem că inclusiv o ( mare ) putere regională în (re)afirmare cum e Turcia se dă imediat cu cracii în sus de plăcere la o ofertă din partea UE care implică/aduce o renunţare - fie ea şi limitată - la suveranitatea naţională, limitări serioase în politica externa ( extrem de eficace ! după cum menţionează şi Dan ), reglementări suplimentare costisitoare legate de protecţia mediului etc. :)
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAnonim: Cred ca o sa ma sinucid din cauza la tu si xyz nu mai treceti pe-aici. Marele dezavantaj al unui blog este ca, pe langa o multime de oameni care pot discuta civilizat sa mai strecoara si tot felul de frustrati care au impresia ca sunt detinatorii adevarului absolut!
RăspundețiȘtergereEu iti propun sa stergi toate comentariile care nu sunt pe acceasi lungime de unda cu tine...
RăspundețiȘtergereUltimul anonim a scris un text valabil si chiar daca te-a "injurat", eu spun ca a facut-o destul de elegant.
In scris in aceeasi nota cu " ce-ar fi sa pui putin mana pe carte ".
Dar pana la urma e blogul tau si mai da-i in ...de "frustrati".
Ce naiba , li s-a stricat telecomanda?!
Cornel: Dreptul de selectare a comentariileor apartine proprietarului blogului, la fel cum libertatea de lectura apartine cititorului. E o regula simpla si de bun simt.
RăspundețiȘtergereCui nu-i convine e liber sa treaca de partea cealalta a baricadei si sa-si expuna ideile. Doar e libertate.
Iar in ceea ce-l priveste pe ilustrul anonim, in afara de prostie si extremism nejustificat nu prea am gasit altceva.
Să continuăm analiza acestui articol - al doilea din ultimele care e aşa ... cam otevistic ... :(
RăspundețiȘtergere>Privind din punctul lor de vedere trebuie să înţelegem că, atât la nivelul opiniei publice cât şi la nivelul politicienilor, s-au adunat nenumărate frustrări.
Şi mă rog de ce au acumulat respectivii atâtea frustrări ? Sau - mai corect spus - de ce ar avea mai multe frustrări decât unii din noi membrii UE - ca românii astfel încît să merite să li se sufle în c... ?
De ex. - spre deosebire de români - în multe cazuri turcii au acces mai rapid ( deşi aşa ... neoficial ) pe piaţa muncii dintr-un stat ca Germania.
Turiştii europeni se bulucesc în staţiunile lor .. oare chiar aşa ar fi de convenabil ca să beneficieze pe domeniul turismului de nişte reglementări/limitări europene ? ;)
Nu au fost nevoiţi să-şi lichideze industrii ... să privatizeze bănci la "cine trebuie" ... ş.a.m.d.
Şi atunci de ce trebuie să le plângem atâta de milă şi ( eventual ) să ştergem mesajele care nu ne convin - inventând tot felul de invective gen extremism alea alea ? :)
MIA: ...Printre altele pentru ca mi se pare odios sa spui despre un om ca e prost doar pentru ca nu e de aceeasi religie, culoare a pielii sau limba cu tine. Pentru ca este o idiotenie sa pornesti de la o idee preconceputa ca aia ca "oricum sunt prosti si deci nu au cum sa indeplineasca niste criterii". Si, nu in ultimul rand, pentru ca am cativa prieteni turci pe care-i respect pentru eruditia lor si care sunt ferm convins ca ar fi mahniti daca ar constata cat de rudimentari sunt unii care-si zic europeni.
RăspundețiȘtergereNu-i pupa nimeni nicaieri pe turci, iar articolul de fata nu e nimic altceva decat un comentariu geopolitic, mai precis modul in care vad eu o realitate.
Sper ca nu e nicio crima sa ai propriile idei pe propriul blog... Daca ti se pare otevistic, de ce mai stai pe-aici si te bagi in seama? Te simti cumva obligat sa ma aduci pe calea cea buna? Nu stii ca daca te amesteci in tarate te mananca porcii?
>Nu-i pupa nimeni nicaieri pe turci, iar articolul de fata nu e nimic altceva decat un comentariu geopolitic, mai precis modul in care vad eu o realitate.
RăspundețiȘtergereFaptul că exprimă o părere e clar - faptul că e un comentariu geopolitic e deja cam pretenţios spus ... :)
>Printre altele pentru ca mi se pare odios sa spui despre un om ca e prost doar pentru ca nu e de aceeasi religie, culoare a pielii sau limba cu tine.
Nu zice nimeni de prostie ( iar simpla reducere a oricăror argumente contrare la aşa ceva e nimic altceva decât o creare a unui "om de paie" ) - însă cele enunţate indică o destul de mare posibilitate ca respectivul să aibă interese/ţeluri diferite. Sau chiar contrare ... ;)
>Si, nu in ultimul rand, pentru ca am cativa prieteni turci pe care-i respect pentru eruditia lor {...}
Şi Vadim Tudor e foarte erudit dacă e să o luăm aşa. :))
>Daca ti se pare otevistic, de ce mai stai pe-aici si te bagi in seama?
Este într-adevăr un punct bun de vedere. :)
>Te simti cumva obligat sa ma aduci pe calea cea buna?
Mai degrabă pe cititori.
MIA:Pentru unul ca tine, probabil Vadim e erudit. Asimilarea unor cunostinte si bombardarea interlocutorului cu citate nu e eruditie. E pur si simplu capacitate de asimilare. Si cu asta pun punct discutiei cu tine deoarece devine din ce in ce mai sterila si neimportanta.
RăspundețiȘtergeremia trolleaza o gramada de bloguri
RăspundețiȘtergereE neplăcut să fi combătut cu propriile argumente, nu ? :)
RăspundețiȘtergereAsta legat de erudiţie - şi deşi personal nu pot să-l urmăresc pe Vadim mai mult de 2 minute ( deşi cam aceeaşi reacţie o am şi la Patapievici şi la alţii de genul ... ).