N-aş mai fi vrut să scriu despre România, mai ales din cauză că avem de-a face cu un context internaţional destul de complicat, în care efectele despre care vorbeam în urmă cu doi ani încep să se facă simţite. În faţa unei asemenea imagini, a te apleca asupra României pare pur şi simplu o pierdere inutilă de timp. Cu toate acestea, cred că uneori este util un asemenea exerciţiu, mai ales prin prisma faptului că prostiile făcute, infinit mai mari decât în alte părţi, produc efecte mult mai categorice.
Cum bine ştiu cei care-mi citesc blogul, de la începutul crizei autohtone am fost adeptul unei soluţii radicale, în care cei care au făcut excesele să fie lăsaţi să plătească. Pe vremea aceea, dacă mai ţineţi minte, un individ ne atrăgea vehement atenţia că trebuie să plătim deoarece, chipurile, el ne-ar fi scos din comunism. În locul unei politici corecte, care ar fi presupus asumarea greşelilor făcute de fiecare, România a ales cea mai periculoasă cale, anume transformarea unei componente importante a datoriei private în datorie publică. Sunt mulţi care susţin că acesta era preţul pe care trebuia să-l plătim pentru accesul nostru la lumea civilizată. Acestora le-aş pune în vedere studierea Islandei, mai precis a tacticii adoptate de această ţară în lupta cu marile forţe de pe piaţa financiară. Nu vă voi spune decât că, cel mai grav efect al tacticii corecte pe care au adoptat-o a fost ... retragerea lanţului McDonalds din ţară. Într-adevăr, tragic! :-)
Revenind la România, primul element la care trebuie să ne uităm este creşterea galopantă a împrumuturilor pe termen scurt. Astfel, în trimestrul doi al anului curent s-a consemnat o datorie totală pe termen scurt de 21.4 mld. EUR. Comparaţi această valoare cu cele 22 mld. EUR cât reprezenta datoria pe termen scurt a ţării în decembrie 2008, pentru a înţelege că, de fapt, în aceşti trei ani de la începerea crizei, România nu a făcut altceva decât să se învârtă în cerc. Numai că această tură de cerc a costat peste 20 mld EUR datorie publică şi numeroase sacrificii inutile care au produs contracţii economice galopante cu efecte puternic negative pe termen mediu şi lung.
Şi pentru că am vorbit despre contracţii economice, ar trebui văzut exact unde ne aflăm acum. Guvernul şi agenţii de marketing ai actualei puteri urlă din bojoci că economia a crescut cu 1.4% în termeni anualizaţi(întrucât creşterea faţă de trimestrul anterior e rahitică, nu prea mai aduc vorba de acest indicator inventat numai de prostia lor). Însă, dacă vom contrapune acestei creşteri creşterea datoriei pe termen scurt cu peste 30%, din care o componentă importantă este cea guvernamentală, vom înţelege că ne aflăm pe un drum înfundat. Mai grav este că, în condiţiile deteriorării puternice a climatului internaţional, dependenţa României de finanţarea externă se accelerează, fapt care nu ne poate conduce decât către o aterizare forţată. Această realitate, dublată de posibilitatea de a ni se refuza o nouă asistenţă a FMI exact în momentul în care aveam cea mai nevoie mai mare de aceasta, pare ne conduce iremediabil către o plonjare liberă în prăpastie.
Pe la începuturile crizei am atras atenţia că cel mai bun lucru pentru România ar fi corecţia cursului pentru protejarea producţiei interne, descurajarea importurilor şi încurajarea exporturilor. Spuneam atunci că, în cazul în care nu se va proceda aşa, vom avea parte de o corecţie a veniturilor de natură salarială, urmată de o nouă diminuare a acestora prin intermediul inflaţiei pentru ca, până la urmă, să se constate că drumul a fost greşit şi trebuie corectat cursul. Acum suntem în pragul celei de-a treia etape, iar cea de-a patra nu cred că va mai exista.
Bravo Dane! Mi-a placut cum ai punctat cu Islanda.
RăspundețiȘtergereIn ultima saptamana am vazut si pe alte bloguri ca incep sa se coaguleze cateva idei de acelasi gen, simple si eficiente, enuntate cu subiect si predicat.
E prima data cand vad asa ceva. Sper sa se umfle pana ajungem la masa critica. Doamne-ajuta!
islanda e un rahat de musca dpdv economic,militar,geopolitic. de ce nu avem alta tara europeana care sa fi adoptat acelasi model? ungaria e pe aproape?
RăspundețiȘtergeredane,sa inteleg ca suntem in pragul unei corectii importante a cursului eur/ron?
RăspundețiȘtergere@Anonim,
RăspundețiȘtergereIslanda are enormul avantaj al unei comunitati mici si transparente.
Cu cat o organizatie este mai mare si mai birocratica cu cat exista riscul aparitiei derapajelor. Acest risc este caracteristic statelor, oraselor mari, corporatiilor, etc.
Pana la urma nu conteaza prea mult importanta/marimea entitatii administrative ci calitatea relatiilor intre indivizii ce o compun.
Rusia e un colos militar, industrial, geografic, etc. Intre Rusia si Islanda, orice individ cu un minim instinct de conservare, va alege Islanda.
Ca veni vorba de Ungaria: Ungaria a sfidat si ea FMI-ul si bine a facut.
Unde e "austeritatea" promisa de guvernanti? In ultimii 3 ani, ponderea cheltuielilor publice, ca procent din PIB, a crescut continuu, iar datoria publica la fel. Taierile au fost mai mult cosmetice, si au afectat exact angajatii publici care de bine de rau, mai asigurau niste servicii. In schimb, birocratia, reteaua de agentii, departamente, ministere si subsecretariate, impreuna cu trepadusii care le populeaza nu numai ca au ramas intacte, dar s-au mai si imflat si inmultit. Astfel, componenta pur parazitara a statului a crescut si mai mult. "Statul obez" s-a transformat in "statul metastaza". Deasemenea, guvernul a preferat sa continue diverse "investitii" bugetofage, in loc sa le sisteze, sau sa le concesioneze/vanda catre investitori privati.
RăspundețiȘtergereAusteritatea nu trebuie sa fie pentru sectorul privat, ci tocmai pentru stat! Cresterile de taxe si cheltuieli publice nu pot decat sa deturneze resurse de la indivizii productivi, catre masinaria birocratica a statului, si catre clientela politica atasata. Cu o asemenea doza de cinism politic si analfabetism economic nici nu e de mirare ca ne afundam din ce in ce mai adanc in criza. Din pacate, alternativa la cacofonia politica portocalie este la fel de jalnica. Un plan de guvernare complet schizoid, propus de doi parteneri intr-o coalitie impotriva naturii.
Singura politica corecta in cazul de fata este una real liberala (nu social-liberala, democrat-liberala si alte "liberalisme" de carnaval). Asta inseamna scaderea drastica a cheltuielilor publice, nu prin "perierea" amploaiatilor fara pile, ci prin desfiintarea unor intregi departamente, sau chiar ministere. Multe dintre ele oricum au atributii redundante, sau pur si simplu nu au nicio utilitate, servind doar pentru a gazdui clienti politici mai marunti. Deasemenea, e cruciala trecerea in proprietate privata a tuturor "gaurilor negre" din economie, precum si liberalizarea pietelor unde astazi, la adapostul reglementarilor, se lafaie "baietii destepti". In fine, alte taieri importante trebuie sa vina in domeniul protectiei sociale, prin eliminarea ajutorarelor pentru cei care le-au obtinut fraudulos, precum si prin scurtarea perioadei de acordare in cazul celor care sunt apti de munca. Pentru a-i ajuta pe acestia sa se angajeze, salariul minim ar trebui eliminat.
"Pe la începuturile crizei am atras atenţia că cel mai bun lucru pentru România ar fi ... descurajarea importurilor şi încurajarea exporturilor"
RăspundețiȘtergere... adica, romanica sa fi declarat deschis un "trade war" imediat dupa aderarea la UE? pey nu-i stricam lu' Celente programu' sau algoritmu' crizei?
De ce ti se pare tragica situatia cu Mc Donald's? Oricum e un lant de fast-food ( mancare proasta calitativ ). Din pacate problema cu mancarea sanatoasa VS mancarea nesanatoasa nu prea mai intereseaza pe locuitorii marilor metropole ale lumii. Unii sunt pe principiul decat sa nu mai bag combustibil prost in rezervor mai bine bag din ala prost dar stiu ca ma deplasez.......
RăspundețiȘtergereReferitor la Romania ....uneori e mai bine sa fii deasupra rahatului mirosindu-l din plin decat sa te arunce altii cu capul direct in el .
Pe deo parte iubesc Romania arhaica si "invechita" fiindca nu e atinsa peste tot de capitalismul asta atat de iubit de unii , pe de alta parte urasc Romania comunista (nu socialista) cu reminescente adanci totalitariste .
Defindus: Era o gluma aia cu McDonalds. Am si marcat-o in text! :-))
RăspundețiȘtergerePare simplu la prima vedere si foarte eficient - creste cursul scad importurile si cresc exporturile - totul se rezolva printr-o miscare simpla. Problema e ce se intampla cu toate creditele luate in Euro(de stat,firme si populatie) care reprezinta o suma frumusica. Si cand nu se mai pot plati ratele din cauza asta, ce vor face bancile respective - se profileaza un efect de domino?
RăspundețiȘtergerePractic nu se putea intampla alftel decat s-a intamplat. Adica fortele economice care au investit in romania sa-si salveze fundul pe spinarea tuturor romanilor odata cu taierea finantarii de la ei de acasa. Lobby se face peste tot, dar noi romanii suntem mult mai sensibili la asta decat alte popoare.
RăspundețiȘtergereE greu de spus cum ar fi fost mai bine. Daca s-ar fi lasat cursul liber, majoritatea creditatilor ar fi intrat in default, generand falimente in lant in toata economia.
O sa ne taram asa, atata timp cat cei de-afara sunt dispusi sa ne rostogoleasca datoriile.
Din postura de a comenta de pe margine e usor sa spunem ca ar fi fost mai bine sa se taie in carne vie, dar sunt sigur ca oricare din analisti ar fi fost pusi la guvernare ar fi luat aceeasi decizie, nimeni n-ar fi avut curaj sa-si asume o responsabilitate atat de mare, cu riscul de-a fi linsat de mase.
De data asta, daca e sa fie ceva rau, nu cred ca mai conteaza ce fac mioriticii. Mingea e in alta parte.
RăspundețiȘtergereDin cât de apocaliptice sună toate previviunile economice, se pare că cea mai bună decizie ar fi să ne pregătim fiecare să trecem de la o economie de schimb la o economie naturală.
RăspundețiȘtergerein alta ordine de idei, Chavez cere ca 99 de tone de aur fizic sa-i fie returnat de BOE, JP si Bank of Nova Scotia :)
RăspundețiȘtergereJP morgan Chase are in seifuri ..... 10.6T
in America, singurul candidat care a militar de vreo 30 de ani impotriva FED si a cartelului bancar e marginalizat de televiziunile aservite oranduirii (fox, cnn, abc, etc) desi are de departe cea mai mare sustinere printre americanii din clasa mijlocie.
si ma refer la Ron Paul.
Peste balta, Merkel si Sarkozy promoveaza un guvern economic european care sa controleze centralizat si sa submineze sueranitatea statelor din zona EURO.
NWO sau libertate....