Fără doar și poate, îngenuncherea Franklin Templeton în instanță este o știre în sine. Dar, cu adevărat important este modul în care această hotărâre va lovi Fondul Proprietatea. Neavând de a face decât cu varianta lacunară a hotărârii e greu de spus ce va urma. În mod normal ar trebui să așteptăm motivarea pentru a ști cu adevărat ce urmează de fapt.
Indiferent însă de nuanțele legale, e cert că avem de-a face cu o premieră. Venirea celor de la Franklin Templeton n-a împlinit speranțele acționarilor inițiali(foștii proprietari) care și-ar fi dorit o cotație a acțiunilor cât mai apropiată de valoarea nominală. Privind retrospectiv putem spune că așa ceva era imposibil din cauza șerpăriei din firmele statului. A fost lucrul pe care l-a conștientizat administratorul Fondului Proprietatea încă de la instalare și nu trebuie să uităm cum primele acțiuni întreprinse efectiv i-au șocat pe politicieni. Forțarea transparentizării activității din firmele statului la care Fondul era acționar, contracararea unor acțiuni cu iz electoralo-căpușător și criticile deschise la adresa managementului slab au fost principalele arme de asalt ale administratorilor privați.
Nu trebuie însă să picăm în admirație prostească. Franklin Templeton n-a venit să facă opere de binefacere, n-a venit să pună umărul la propășirea neamului sau pentru că ar avea vreo simpatie. Oamenii au venit pentru bani. Modul în care au acționat a fost unul perfect logic, dictat de regulile business-ului. Dacă vrei să faci bani dintr-un fond trebuie să te asiguri că investițiile pe care le faci sunt profitabile. Fondul Proprietatea nu trebuia să urmărească altceva decât maximizarea dividendelor încasate și, ca o consecință logică, creșterea valorii societăților la care deține acțiuni. Din acest punct de vedere cred că nu sunt subiectiv dacă afirm că modul în care s-a acționat până acum la Fondul Proprietatea a fost unul corect, determinat de interesele acționarilor.
Decizia Curții de Apel pare însă a fi tăiat aripile celor de la Franklin Templeton. Într-un scenariu extrem, americanii vor fi obligați să returneze comisioanele de administrare încasate până acum, iar vechea conducere a Fondului ar urma să-și reintre în atribuții. E de văzut cum vor decurge lucrurile, mai ales prin perspectiva faptului că americanii au fost reconfirmați ca administratori în trei AGA(2010, 2011 și aprilie 2012).
Trebuie însă să înțelegem și că, din cauza unui viciu de procedură, numirea Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea este lovită de nulitate, iar decizia Curții de Apel e una cât se poate de corectă. Principalii vinovați sunt cei din fosta conducere a Fondului Proprietatea. În aceste condiții, dacă va pierde bani, Franklin Templeton probabil se va îndrepta împotriva Ministerului de Finanțe pentru a-și recupera pagubele și, în dulcele stil românesc, tot contribuabilul bizon va plăti.
Personal mă aștept ca întreaga telenovelă să ofere posibilități bunicele de speculare a prețului FP. Chiar și în cazul scenariului extrem, după o nouă AGA, tot cei de la Franklin Templeton vor fi numiți administratori ai Fondului. Rămâne însă o întrebare legată de contextul internațional. Timp nu mai e foarte mult, așa că stați cu ochii(ca) pe butelie. :-)
O alta manipulare pentru ca prostii sa-si vinda actiunile ieftin si sa cumpere strainii. Sa vedem ce rulaj se face astazi, pina acum a scazut cu 3% pe 3000000 de actiuni, se pare ca prosti sunt :)
RăspundețiȘtergereNu-i obligatoriu sa fie prosti. Pot fi, spre exemplu, fonduri de investitii care au o anumita politica de risc.
ȘtergereUn articol despre al nostru Maddoff, ceva puncte de vedere?
RăspundețiȘtergereDaca te referi la Sima, zic sa te mai documentezi.
ȘtergereDaca am timp scriu maine ceva. Azi, din pacate, am avut o groaza de tapenii de finalizat. :-)
ȘtergereSe declara pierderi de până 100 de ori mai mici decît în realitate, din două motive:1. teama de fisc-uteanu și
RăspundețiȘtergere2. ridicolul țepei luate din cauza lacomiei de nestăpânit și a prostiei fără margini a victimelor; auto-pretinși dăștepți pe toate canalele TV comerciale.
Suntem masochisti cu acte in regula( cu certificate de la docor) traim un sfarsit de sitem ne amuzam , ne plangem , ne complacem in rahat ! Dar solutiile practic nu le vedem macar discutate la nivel inalt . Tot ce vedem este o scarba continua generata fie de incapacitati , fie de unele "solutii" care ne depasesc pe noi trepadusii .....
RăspundețiȘtergere