De multe ori comunitatea open source ne-a surprins, venind cu soluții viabile acolo unde alții frânaseră evoluția. Numai dacă ne gândim la Arduino putem vedea ce ruptură fantastică a putut să genereze comunitatea open source.
Dacă în unele articole trecute v-am bombardat cu analize din domeniul ceva mai arid al electronicii pure, de data aceasta voi coborî „în stradă” pentru a analiza un concept revoluționar recent apărut. Este vorba despre un telefon de top care va veni de la una dintre cele mai respectate companii din zona open source: Canonical.
Cunoscută pentru „umanizarea” linux-ului, compania care a creat Ubuntu a făcut pași imenși în impunerea propriei variante de linux. Dincolo de coerența și stabilitatea distribuțiilor proprii, Ubuntu a făcut extrem de accesibil un sistem de operare pe nedrept criticat de outsider-i. Acesta este motivul pentru care distribuțiile lansate se bucură de un succes enorm. Iar compania continuă să evolueze în ciuda faptului că produsul său este ... gratuit.
Cea mai recentă inițiativă a celor de la Canonical promite să fie una revoluționară. Ubuntu Edge este o inițiativă care are ca scop final lansarea unui telefon de top. Specificațiile sunt amețitoare pentru cei care se pricep. Cu 4 GB de RAM și cu un storage de 128GB, telefonul celor de la Canonical se situează fără drept de apel în fața tuturor. Display-ul are 4.5'', rezoluția de 720x1280, iar sticla de protecție este realizată din safir! Sunetul este stereo(în premieră la un telefon); bateria este și ea de ultimă generație(Silicon-anode Li-ion). Prețul final al telefonului este surprinzător de mic având în vedere specificațiile și concurența: între 780$ și 830$.
Ei bine, dacă până acum am vorbit despre specificații, poate vă întrebați(pe bună dreptate) ce e revoluționar în toată această „afacere”. Lucrurile bune însă de-abia acum încep. Ubuntu Edge are o personalitate multiplă. El poate fi folosit ca telefon - cu o variantă de Android finisată de Ubuntu - însă, de asemenea, se poate transforma în computer desktop prin cuplarea sa la un monitor(prin intermediul conectorului HD) , tastatură și mouse(prin USB). „Existența” desktop a device-ului este posibilă prin echiparea sa, în același timp, cu un sistem de operare Ubuntu Desktop. Practic nu trebuie decât să faci reboot și te afli în fața unui sistem desktop total funcțional. Este un concept revoluționar de portabilitate care mută computerul de acasă în buzunar, făcându-l accesibil oriunde.
Întregul sistem este deosebit de inteligent gândit atât din perspectiva utilizatorului cât și a dezvoltatorului. Este posibilă crearea de aplicații care să ruleze atât în varianta desktop cât și în cea mobilă(din păcate doar aplicații cloud). Privit din această perspectivă prețul nu mai pare deloc mare deoarece plătești un preț mic pentru mai multe dispozitive de top.
Ajunși aici voi încerca să extind puțin orizontul. Cât de revoluționar ar fi, conceptul celor de la Canonical are un mare neajuns. Sistemul dual de boot(Android/Ubuntu) este cel care permite existența celor două „personalități” ale telefonului. Cu toate că acesta este „responsabilul” cu revoluția, reprezintă în sine marele dezavantaj. Aplicațiile instalate rulează în spații separate, iar fișierele corespunzătoare celor două sisteme de operare sunt fizic separate. În plus, oricât de mult s-au fi chinuit cei de la Canonical, singurele aplicații care pot fi considerate „duale”(cu versiuni atât desktop cât și telefon) sunt cele care rulează în cloud, având view-uri separate pentru fiecare „dispozitiv”. Aplicațiile native nu pot rula în fiecare „față” a device-ului decât dacă sunt compilate separat pentru fiecare sistem de operare în parte.
Conceptul este revoluționar, dar implementarea sa este încă la început. Problema pe care și-o poate pune oricine este una cât se poate de simplă și logică: oare nu poate fi implementat acest concept cu un sistem de operare omogen, care să ruleze partea mobilă cu un număr redus de servicii sistem, iar la pornirea părții de desktop doar să-și pornească serviciile suplimentare fără a mai fi nevoie de repornirea în alt sistem de operare? Ei bine, răspunsul este pozitiv, dar îi va dezamăgi pe susținătorii pinguinului. Chiar dacă cea mai probabilă și simplă implementare a unui asemenea sistem s-ar putea face tot în linux, soluția pare a fi deținută de cei din Redmond, adică de „corporatiștii hapsâni” de la Microsoft. Pentru Microsoft ar fi foarte simplu să conceapă o funcționalitate precum cea descrisă mai sus în Windows8, mai ales că sistemul lor de operare pare gândit în acest sens.
Indiferent de critici, indiferent de rezultatele proaste pe care le are în prezent, cred că trebuie să înțelegem că Microsoft este un jucător care a repurtat victorii pornind de pe locul 2. Așa s-a întâmplat cu sistemul Office, așa s-a întâmplat cu browser-ele și, probabil, așa se va întâmpla și cu noile dispozitive mobile. După o evoluție bursieră bună de la începutul anului, acțiunile Microsoft încep să-și piardă din atractivitate pe fondul vânzărilor în scădere. Compania se confruntă cu o presiune imensă: tableta proprie a dezamăgit, Windows 8 a fost primit cu răceală și critici. Singura cale prin care se poate salva este cea a mobilității. Având tehnologia și un parteneriat cu un constructor de top(Nokia), Microsoft se poate revigora pe valul noului concept lansat de Canonical. Aceasta, desigur, numai în cazul în care nu va mai pierde timpul.
În mod normal, m-aș fi așteptat la o asemenea mișcare din partea Apple. Ar fi un concept capabil să relanseze mărul, dar, cum un Steve e deja praf, multe nu cred că vom mai avea din partea Apple. Rămâne să vedem dacă am avut dreptate în ceea ce privește soliditatea conceptului propus de Canonical și, de asemenea, dacă acest concept va lansa un nou lider în tehnologie.
Ce dragut, acesta este si pariul meu pe Microsoft. Ai dreptate, multe se pot întâmpla in 6 luni,rămâne de vazut
RăspundețiȘtergereBrowserele devin din ce in ce mai performante si au capabilitati din ce in ce mai variate. Exista destule platforme de dezvoltare care-ti permit sa dezvolti o aplicatie ca pentru browser si apoi s-o compilezi pentru toate platformele pastrand exact aceeasi functionalitate. Este ca si cum ai accesa un site de pe Firefox vs Internet Explorer; daca aplicatia e facuta corect nu pierzi nimic. Nu vei putea rula Adobe Photoshop pe telefonul mobil, dar cred ca e acceptabil.
RăspundețiȘtergere@Dan: MS ii vad intr-o pozitie similara cu Nokia anul trecut si daca mi-ar placea sa jov pe bursa, actiunile lor le-as cumpara;)oricum, ei se orienteaza tot mai mult pe zona enterprise (vezi Office 365: Office pack, SharePoint, Lync, e-mail)unde au sanse sa detina noi monopoluri.
RăspundețiȘtergereCanonical cred ca va ramane o nisa pe telefoane la fel cum e si pe sistemele de operare si initiativa nu stiu daca le apartine lor ci MS-ului.
@Logosfera: solutia de dezvoltare cross-platform e ok pana la un anumit nivel de cmplexitate dupa care cele native au avantajul lor.
Salut Dan,
RăspundețiȘtergeredin http://www.indiegogo.com/projects/ubuntu-edge (the software si the rollout plan), inteleg ca de de fapt Ubuntu Mobile OS este sistemul care permite cele doua 'personalitati' si asta fara reboot. Androidul e instalat doar ca sa ai un telefon care ruleaza si androidul in caz de ai o colectie importanta de aplicatii pentu android, e ceva de genul desktop-urilor dual-boot Windows-Linux.