vineri, 21 iunie 2024

Lovitura lui Putin


În scurtul său turneu extern, Putin a dat o lovitură de maestru. Pe scurt, numele acestei lovituri este ... Vietnam. Pentru mulți, vizita nu a avut nicio semnificație, însă aceștia nici nu au habar ce cutremur a putut produce.

SUA a profitat de divergențele dintre Vietnam și China pentru a-și implementa diverși agenți acolo. Fostul dușman, care-a săvârșit crime atroce de război în Vietnam, și-a schimbat blana, pozând acum în susținător al cauzei Vietnamului în divergența cu China. Este adevărat că există o groază de divergențe între Vietnam și China, generate în principal de delimitarea marină. Însă, fără doar și poate, sunt o mulțime de elemente care-i leagă și care ar putea sta la baza unor negocieri reciproc avantajoase. Americanii însă bagă bățul prin gard pentru a-i întărâta și pentru a scoate profit maxim din situația conflictuală.

Apariția lui Putin în Vietnam a fost elementul care-a schimbat toate planurile americane. Motivul e simplu: Putin nu a venit cu sloganuri! A venit cu elemente concrete, care presupun nu doar colaborarea Rusia-Vietnam, ci și cheia către piața BRICS. În timp ce americanii împart promisiuni, rușii au venit cu propuneri concrete și, mai ales, viabile. Desigur, în toată întreprinderea există și o constantă care cântărește extrem de greu, anume încrederea. Rusia a fost țara care a ajutat Vietnamul mereu, i-a susținut cauza și de aceea imaginea pe care o are acolo este una nepătată. 

Nu trebuie să credeți că am asistat la un proces pripit. O vizită precum cea a lui Putin a fost pregătită de cel puțin trei luni. Cu siguranță s-au discutat cele mai multe puncte ale vizitei, aspectele detaliate ale tratatelor semnate și mai toate întâlnirile nu doar dintre oficialii de rang secundar, care reprezintă baza tehnică a oricărei vizite de nivel înalt. De-aici trebuie să înțelegeți că, prin acceptarea vizitei lui Putin, de fapt s-a acceptat o foaie de drum deja discutată.

Americanii par a fi fost luați prin surprindere. Nu se așteptau la o asemenea turnură a evenimentelor, ceea ce arată un mare grad de amatorism al instituției conduse de Blinkin. Așa că, după ce Putin a anunțat că a stabilit cu Hanoiul construcția unei „platforme de securitate de încredere”, SUA a programat în grabă vizita unui neica nimeni Daniel Kritenbrink, având misiunea de a deschide discuții cu privire la „regiunea indo-pacifică deschisă și liberă”. Așadar, în timp ce Putin propune o arhitectură de securitate de încredere, adică stabilirea unor reguli universal acceptate, americanii propun continuarea trăncănelilor inutile legate de „libertate, democrație, liberă trecere” și, mare minune că n-au propus și ceva LGBT!

Rămân însă rezultatele palpabile ale vizitei lui Putin: s-au semnat nu mai puțin de 11 memorandumuri de cooperare, acoperind un spectru larg de domenii, precum proiecte civile nucleare, energie, petrol, educație, medicină s.a.m.d. În aceste condiții e de înțeles disperarea SUA care văd cum le alunecă din mână o altă zonă pe care credeau că o controlează. 

Reluarea la scară a cooperării între Rusia și Vietnam reprezintă un punct de cotitură în ceea ce privește arhitectura mondială de securitate. După cum putem observa, Rusia joacă nu doar rol de deschizător de drumuri, ci își asumă un rol diplomatic activ acolo unde China eșuase. E foarte interesant rolul pe care și l-a luat Vladimir Putin, anume acela de consolidator al blocului BRICS+. Asta ne arată cu următorul summit BRICS va veni cu surprize de proporții. Dar despre acest subiect vom mai discuta în viitor. 

36 de comentarii:

  1. Americanii chiar ca doar promit. In general iau: vieți, resurse, bani. Ne promit viza de vreo 25 de ani. Cam neplăcut. Vor bani, dar nu dau drumul la negustorie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost de doua ori în Vietnam. Vietnamezi desi îi tolerează pe americani, nu îi au la suflet. Încă nu s-au închis rănile din timpul razboiului. Parintii multor vietnamezi au murit in razboi. Si au murit milioane. Am fost la Muzeul Razboiului în Ho Chi Min. Așa atrocități...nici nu au cum sa le uite. In schimb despre Rusia și Putin vorbesc cu respect și admirație.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ar trebui sa faca si Japonia....nici ei nu au uitat sunt sigur dar cred ca au la conducere vasali ca si noi...

      Ștergere
    2. Corect!
      Toate țările care nu-i au pe americani la suflet sunt conduși pe model Japonia, iar tehnica aplicata la noi a fost modelul sud-american, a scris DD un articol pe tema asta.

      Ștergere
    3. "Asa ar trebui sa faca si Japonia" Uiți că Japonia, ca și Germania, este o țară frântă. Spre deosebire de Vietnam, la fel cu Coreea de Nord, care este o țară neînfrântă. Cât despre noi... Am plecat să cucerim Moscova alături de Hitler, și apoi am luat Berlinul alături de Stalin. O țară foarte principială... LOL!

      Ștergere
  3. https://m.activenews.ro/stiri/Interviul-care-a-trecut-neobservat-in-presa.-Aleksandar-Vucic-Europa-va-fi-in-razboi-in-cel-mult-trei-sau-patru-luni.-Ne-verificam-stocurile-de-petrol-faina-si-zahar-190085
    Ce părere aveți de această declarație a președintelui Serbiei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am prezentat-o acum câteva zile pe Telegram. :)

      Ștergere
    2. Înțeleg preocuparea pentru stocuri de petrol și faina.
      Dar zahar? Vor sa facă prăjituri?

      Ștergere
    3. Oare Plavanis&CSAT-ul romanesc "globalizat", au tinut cont de previziunea presedintelui Vucic atunci cand au donat un Patriot Ucrainei?
      S or fi gandit ca procedand astfel, vor mai putea tine razboiul la distanta de Romania?

      Ștergere
    4. Este posibil sa fi fost rugat sa o faca. Este interesant de ce a ales aceste trei elemente: petrol, zahar și faina.

      Pe vremuri lumea simpla punea chibrite și sare deoparte.
      Cele trei de mai sus erau Dumnezeu cu Mila!

      Ștergere
    5. https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/reactia-unui-general-in-rezerva-dupa-ce-romania-a-donat-ucrainei-un-sistem-patriot-vom-ramane-cu-doua-sisteme-operationale.html

      Lasa ca dam noi cadou Ucrainei un sistem antiracheta pe care am platit miliarde. Si anume pe gratis. Ca sa poata face in continuare purificare etnica in Bucovina/Cernauți.

      Ștergere
  4. Este adevarat ca la inceputul lui iunie, Rusia a atacat centrul de comanda NATO de la Yavoriv? D-ta nu ai comentat nimic, nici front update, nimic... Ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mă întreb cum ar fi sa vină Putin in Romania?
    Să avem tratate de colaborare pe petrol, gaze naturale etc ... Și să luăm bucățica dată Ungariei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are cine sa-l primeasca, pampalaul nostru este doar in concediu!

      Ștergere
  6. Păi e că la șah, Putin a luat nebunul adversarului cu o mișcare de cal în formă de L. Au rămas fără un nebun și mai au doar unul. Puțin are doi cai și începe să facă prăpăd între pioni. Dar acum a luat o piesă mai mare decât un pion.
    Ideea este că ne îndreptăm spre șah -mat. Dar până atunci toate piesele de pe tablă vor fi curățate.
    Din ce se vede in ultimii doi ani pionul Kiev a ajutat enorm de mult RUSIA și China. Din analiza mea swot reiese că Zelinski e pionul lui Putin.
    Războiul din Ucraina a adus tot câștigul pe masa Rusiei.
    Tot ce trimiți in Ucraina donezi de fapt Rusiei și ajuți cauza lor.
    E CEVA ce nu înțeleg cum de nu văd ăia din conducerea lumii occidentale.



    RăspundețiȘtergere
  7. ...„deschisă și liberă”, poate insemna si băgarea mortului lgbt-ist sub preș.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie alta mi se pare lovitura de maestru. Probabil lui Putin i-au gasit slabiciunea si acum o intretin.
    Rusia alimenteaza cu resurse mai ieftine China si India, care astea fac cercetare mai mult ca toti ceillati. Acum China mai mult, va veni si India.
    Gazul rusesc nu era chiar optim folosit in Europa, asa ca acum se duce la aia care lucreaza la regenerabile, la scaderea populatiei (vezi tot estul Asiei).
    Ecologia a invins, chair daca a disparut din discutiile mainstream. Se plang astia de caldura, dar asa ca fapt divers :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Orice TÂLHAR ….pe limba lui moare ; Prin războiul proxi pe care îl duce in Ucraina, USA și a Sapat singura groapa; Putin- are inegalabilul merit - de a fi înclinat definitiv balanța - spre o lume mai buna -cu mai mult d zeu; China - si a câștigat- prin mijloace oneste- dreptul de a si impune in lume-propria i cultura ; este in beneficiul nostru - al tuturor occidentalilor-sa devenim si noi mai spirituali, cu atât mai mult cu cât - dacă suntem sinceri cu noi - nu putem sa nu recunoaștem faptul ca : așa zisa bunăstare financiară capitalista, îmbibată cu mult stres- si minciuna , ne a distrus -atât ca indivizi, cât si ca societate-pe toate planurile; Felicitări adevăraților ,,inteligente” -care au creat condițiile nașterii acestei noi lumi, mu.e ,,inteligence” din vest, care au pus umărul - la decesul unei lumi create -după chipul si asemănarea lor, de bestii cu chip de om;

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan, ești super tare. În general te urmăresc cu mare plăcere, chiar și când nu sunt neapărat de acord cu tot ce scri, deși asta se întâmplă mai rar. Foarte capabil, foarte informat, realist, poate uneori prea pesimist - dar cine nu ar fi zilele astea?! - chiar dacă urmăresc mai multe voci acum pe Telegram, tot pe tine te urmăresc cu cea mai mare plăcere.

    RăspundețiȘtergere
  11. O adevărată campanie de denazificare va fi o muncă de zeci de ani până când ultimul nazist din Europa și America vor fi denazificati. Doar RUSIA poate îndeplini această chemare și misiune în lume.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre o adevarata deznatificare se va putea vorbi doar dupa starpirea acelor nazisti care au finantat Germania hitlerista, care sunt tot aceleasi bestii criminale care au pregatit, organizat si finantat toate cele 3 razboaie mondiale

      Ștergere
    2. Adică va referiți la Pfizer care a organizat și plandemia cu tot genocidul aferent. Cam greu

      Ștergere
  12. diplomații americani recunosc că ar prefera ca Hanoi să își reducă legăturile cu Moscova, dar nu se așteaptă și nici nu cer acest lucru

    https://www.b1tv.ro/externe/incercarile-sua-de-a-incerca-sa-lege-legaturile-cu-vietnamul-nu-prea-au-succes-la-hanoi-1283458.html

    RăspundețiȘtergere
  13. Off topic, AI are acum propriul Instagram:

    💬 AI generativ a fost folosit în principal pentru chatbot-uri precum ChatGPT, dar o nouă aplicație numită Butterflies duce mai departe prin crearea unei platforme de social media similară cu Instagram, în care personajele AI interacționează.

    Utilizatorii creează „Fluturi” AI care generează fotografii și comentarii, iar aceste IA interacționează cu conturile umane. Uneori, conținutul este ciudat, ca imagini cu trei brațe sau comentarii repetitive. În ciuda acestui fapt, Butterflies câștigă popularitate și este acum disponibil pe Apple App Store și Google Play Store, cu finanțare de 4,8 milioane de dolari.

    CEO-ul Vu Tran, fost la Snap, își propune să facă AI-urile mai distractive și mai atractive folosind modele avansate de AI. Conceptul aplicației sugerează un viitor în care IA devine o parte obișnuită a rețelelor noastre sociale, o tendință susținută de companii mari precum Meta și TikTok. Mark Zuckerberg a menționat planurile Meta pentru un studio AI, permițând utilizatorilor să-și creeze propriile versiuni AI pentru interacțiunile cu rețelele sociale.

    Lumea devine din ce în ce mai străină, iar oamenii se scufundă în lumi virtuale. Cel mai surprinzător lucru este că personal găsesc acest lucru fascinant – chiar am instalat eu aplicația 🤭

    @Skynet_Dreams

    https://www.theverge.com/2024/6/18/24181196/butterflies-app-ai-chatbots-social-media

    RăspundețiȘtergere
  14. E greu cu Putin să facă față la toți din BRICS. Nu prea știu țările din Asia să se comporte. China nu prea se arată a mare putere deși este. Singurii care știu să se poarte sunt rușii care nu se lasă călcați în picioare. Acum cu ajutorul Rusiei și ceilalți încep să își afirme suveranitatea națională și să oprească călcatul in picioare.
    Dar încă majoritatea au comportamentul de sclav supus.

    RăspundețiȘtergere
  15. Când pisica 🐈 nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă:


    ȘTIRE:

    Ucraina lansează cel mai mare atac cu drone împotriva Rusiei de până acum

    Ca. 100 de drone lansate și lovite:

    - Rafinăria de petrol Krasnodarekoneft
    - aerodrom militar din Yeisk
    - Centrul de apărare aeriană 726 din Yeysk
    - Rafinăria de petrol Ilsky
    - Rafinăria de petrol din Volgograd

    RăspundețiȘtergere
  16. Cred va vietnamezii îi " iubesc" mult si pe primii lor colon isti din Accidentul Colectiv, foarte razboinici azi: claponii galici.

    RăspundețiȘtergere
  17. In cazul in care ii ajutati pe ucraineni ca sa i pagubeasca rau de tot pe rusi, macar renuntati ca sa mai pariati pe o alta reactie=pe un alt raspuns Logic si Rational din partea rusilor (atat lideri, cat si popor) decat loviturile nucleare devastatoare!

    Si de ce sustineti ca Putin ar bate campii, atunci cand vorbeste despre amenintarea existentiala din partea colectivei occidentale la adresa Rusiei, cand voi vreti ca sa vi i faceti pe toti rusii sclavii vostri, nu doar pe ucraineni?!

    RăspundețiȘtergere
  18. In cazul in care ii ajutati pe ucraineni ca sa i pagubeasca rau de tot pe rusi, macar renuntati ca sa mai pariati pe o alta reactie=pe un alt raspuns Logic si Rational din partea rusilor (atat lideri, cat si popor) decat loviturile nucleare devastatoare!

    Si de ce sustineti ca Putin ar bate campii, atunci cand vorbeste despre amenintarea existentiala din partea colectivei occidentale la adresa Rusiei, cand voi vreti ca sa vi i faceti pe toti rusii sclavii vostri, nu doar pe ucraineni?!

    RăspundețiȘtergere
  19. Cu ocazia implinirii a 70 de ani de la schisma coreeana provocata de SUA, va fi fix asa cum v am prezis cu circa un an in urma:

    Coreea de Nord va ataca nuclear SUA in vederea Reunificarii cu Sudul, iar Rusia si Iranul ii vor "sigila cerul" de contraatacul nuclear al SUA!

    RăspundețiȘtergere
  20. A reînceput războiul SUA - Vietnam?
    Cablurile de internet ale Vietnamului au fost detonate de americani, mai sunt funcționale doar cele americane.

    RăspundețiȘtergere
  21. Filmul pe care l-ați publicat pe platformă, azi, 23 iunie, este purul Adevăr! Cine are "ochi" să vadă înțelege Adevărul timpurilor pe care le trăim!

    RăspundețiȘtergere
  22. China are divergente nu numai cu Vietnamul ci si cu celelalte state din Asia de Sud - Est. Ca orice mare putere zonala. In Marea Chinei de Sud de exemplu cu celelalte state riverane. Unele dispute din trecut le-a rezolvat prin cedare, una din motivatii fiind aceea de a evita o alianta intre partea oponenta si puteri concurete/adverse. Rolul atribuit Rusiei se datoreaza faptului ca la modul general, in istorie, cei mici cauta sprijin la puteri mai indepartate si concurente/ostile marilor vecini pe motiv de rele tratamente applicate lor de acei vecini. Pe vremea lui Ceasca, Romania a cautat sprijin in China si in vest (Franta, SUA) si asta intemeiat si confirmat de trecutul mai indepartat sau mai recent. Recent, de exemplu anii 90, chiar mai aproape, cum ar fi luarile de pozitie ale Mariei Zaharova ori ambasadorului rus in retragere de la Bucuresti referitor la teritoriile de la est de Prut. Foarte bine ca Rusia si Vietnamul, sau sa zicem Cuba, Venezuela dezvolta si pun in aplicare planuri comune, chiar si militare (de genul baze rusesti. chinezesti pe acele teritorii, nu planuri de invazie). Sunt natiuni suverane, si nu este treaba nimanui sa le forteze sa faca altfel decat in acord cu vointa lor. SUA de exemplu, in calitate de natiune suverana (ceea ce la ora asta nu este) ar putea pune in vedere partenerilor lor comerciali sa aleaga cu cine sa faca afaceri sau nu, cu cine sa se alieze militar sau nu, dar nimic mai mult. De exemplu cabluri taiate, conducte sabotate sau blocade maritime, adica acte de razboi. Iar acei parteneri, suverani, sa aleaga. O astfel de politica a celor mici are desigur riscuri, oricand poti fi listat la Yalta, Malta sau sa te transforme aia in colonie, ca doar au baze acolo, cazul Romaniei din zilele noastre. Cate dreptate a avut ofiterul, cu oaresce grad si functie, care cu ceva timp inainte de Malta '89 ne-a spus ca pe noi nu trebuie sa ne bucure ca cei mari se inteleg, ca atunci cand o fac, o fac pe seama celor mici. Deci la momentul ala, cel putin in structurile de aparare, se stia ca pe capul Romaniei s-a pus pret, se stia si de catre cine, poate si pretul. Referitor la "baza unor negocieri reciproc avantajoase", exista o singura baza: aceea de recunoatere, acceptare, asumare si respectare a adevarului si dreptului istoric. Nu tergiversari, gaze, petrol si alte bazaconii. "Nu-mi aduce la granita pe te miri cine" nu este un drept istoric, motivele-s mai sus.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)