luni, 16 septembrie 2024

De ce există trădare?


Pentru unii e o întrebare la care nu au răspuns. Știu că trădarea există, că „e în firea lucrurilor”, dar, cu toate acestea, nu-și pot explica de ce există. Și e chiar greu de înțeles, mai ales într-o țară ca a noastră, unde trădarea este deja parte a „bunelor maniere” în politică. 

M-am întrebat adesea care-au fost motivele pentru care anumite regimuri au căzut din cauza trădării interne. Sunt ferm convins că Libia nu va mai trăi niciodată la fel de bine ca pe vremea lui Gaddafi și, cu toate acestea, el a murit ca un câine, victimă a trădării alor lui. N-ai cum să nu te întrebi obsesiv de ce? Istoria e plină de acte de trădare care au înclinat hotărâtor soarta în favoarea unora. Bazându-te pe universalitatea trădării n-are cum să nu te roadă curiozitatea, să nu faci scenarii de genul „ce s-ar fi întâmplat dacă X n-ar fi trădat” sau „dacă trădarea ar fi apărut în partea cealaltă”. Cu toate acestea, trădarea a apărut în acea tabără și nu în cealaltă din motive cât se poate de clare. Iar mulți arată spre ban. Să fie banii problema sau cu totul altceva? 

În realitate nu banii sunt esența trădării. Desigur, de cele mai multe ori sunt și bani la mijloc, dar nu acela e mobilul! Dacă s-ar limita treburile la bani, am avea parte de adevărate licitații pentru „achiziția” trădătorilor. Însă nu este așa. Banul e atât de neimportant în procesul trădării încât ar trebui uitat. Aș merge chiar mai departe, spunând că banul apare în ecuație pentru a ne tulbura mințile. Cronicarii evenimentelor, incapabili să înțeleagă fenomenul în intimitatea sa, se agață și ei de facila explicație a banului. Să luăm un exemplu interesant. Pentru noi, creștinii, trădarea lui Iuda este o lecție care face parte din esența învățăturii. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, nu o înțelegem la adevărata valoare. Rămânând la nivelul arginților pierdem poate cel mai important mesaj. Nu, cu siguranță, nu arginții au fost factorii hotărâtori!

De fapt, elementul esențial care duce la trădare este lipsa atașamentului generat de neîncrederea în cauză. Atunci când cauza pe care o urmărește altcineva nu este și cauza mea, devin susceptibil de a trăda. Iuda nu pentru bani a trădat ci, în primul rând, din cauză că nu credea. Aici e principalul filon care trebuie înțeles. Însă, nu doar la lipsa credinței se limitează totul. Cineva ar putea obiecta că, urmându-l pe Iisus, Iuda a avut o mulțime de exemple care să-i arate cine e cel pe care-l urmează. Cu alte cuvinte, nu putea fi necredincios total, mai ales atunci când vedea întreg fenomenul din apropiere. Și-atunci care-i celălalt element determinant? 

Aici descoperim o altă latură a naturii umane, anume atașamentul față de învingător. Trădătorul, dincolo de lipsa credinței sau, mai bine spus, existența îndoielilor în ceea ce privește „proiectul” sau „obiectivul” celui în a cărui tabără se află, este determinat să trădeze deoarece este convins că cealaltă tabără va câștiga lupta. De aceea, de-a lungul istoriei, am tot văzut trădătorii care-au înclinat balanța către cei puternici. Fără doar și poate, trădătorii sunt convinși că cel pe care-l trădează este mai slab decât adversarul. Cu siguranță Iuda știa că ceilalți sunt mai puternici decât cei ai lui Iisus, iar lipsa credinței l-a determinat să înțeleagă greșit care era lupta sau, mai bine spus, care era adevăratul raport de forțe. De la nivel uman, cel de la care acționa Iuda, lucrurile erau clare: nimic n-ar fi putut înfrânge puterea Romei. Ce putea face un biet Învățător în fața celor care stăpâneau pe atunci lumea? Incapacitatea sa de a se ridica deasupra condiției umane - generată de lipsa credinței - l-au făcut să judece greșit. Asta cred că este morala, înțelesul întâmplării.

De ce Ephialtes i-a trădat pe spartani? Pentru banii lui Xerxes? Sub nicio formă! Ephialtes era convins că rezistența spartană era doar o chestiune temporară, care nu putea să țină în fața colosului persan. Și, de asemenea, pentru el ca păstor, ori că erau spartanii, ori că erau perșii, viața era identică. Înțelegeți, sunt cele două elemente: lipsa de credință și atașamentul față de cel mai puternic. De ce a trădat Bicillis, vânzându-l pe Decebal romanilor? Pentru că era convins că, în final, colosul roman va ieși învingător. 

Cel mai exemplificator reprezentant al conceptului este însă Talleyrand. Niciodată nu a existat un trădător mai tipic, un om care să se confunde atât de mult cu trădarea. De ce trăda Talleyrand? Motivele sale erau același ca ale tuturor trădătorilor istoriei, însă ceea ce-l scoate în evidență este claritatea cu care i se văd trăsăturile tipice de trădător. Talleyrand era necredinciosul absolut. Îi era imposibil să fie, din convingere, parte a unei cauze. Mai mult, pentru a întări conceptul, de fiecare dată când ajungea în tabăra învingătoare căuta viitoarea alternativă cu potențial câștigător pentru a se alătura acelei cauze prin trădare. Talleyrand înțelegea esența lumii sale, știa că totul e perisabil și gusta cu o asemenea savoare din tortul trădării încât contemporanii se blocau văzând toate acestea. 

Trădarea este, probabil, trăsătura cea mai urâtă a omului și de aceea trebuie să ținem cont de ea, atât la nivelul intim, al propriilor relații, cât și atunci când construim ceva mai amplu: o organizație, o firmă, un plan de țară s.a.m.d. De obicei marile erori apar atunci când ignori trădarea. În general, idealiștii sunt cei care, orbiți de idealul lor, trec cu vederea această tară a omului, expunându-se astfel celui mai mare pericol posibil. 

De aceea vă spun cât se poate de serios: „Trădarea e în toate! Țineți cont de ea!”

47 de comentarii:

  1. Excelent, mulțumim.
    Azi se zice " sa fii de partea buna a istoriei". Coroborat cu " istoria e scrisa de invingatori".

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai incercat , ai reusit cu exemple concrete sa ... luminezi...cu exactitate din punctul meu de vedere...dilema ...tradarii universale.
    Corect,simplu ,concis.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. I do not care about Hunter Biden’s gun charges, drug possession, or tax evasion.

    I DO care about his biolab company, Metabiota, which was heavily involved in developing bat coronaviruses in Ukraine, via USAID Project PREDICT, prior to the C19 outbreak.

    Nothing else matters.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. corect! Multă lume uită asta...sau nu vrea să stie sau să se uite....!

      Ștergere
  4. Îți reamintesc(?!), parafrazându-te... : ”CONȘTIINȚA este în toate”, nu trădarea stimabile. Trădarea este o consecință a INCONȘTIENȚEI, dar cum nu vrei ca să mergi la rădăcina fenomenelor, te cantonezi în tot felul de superficialități. Răspunsul se află de mii de ani scris pe frontispiciul templului din Dephi... acolo se află SOLUȚIA unică...ultimă. Poți să-ți ridici potențialul...FĂ-O !!! Desigur, îți vei pierde foarte mulți urmăritori...care te vor ”trăda” tot atât de ușor, cum acum te laudă...dar MERITĂ. CALITATEA stimabile...CALITATEA este reprezentativă omului...OM !

    RăspundețiȘtergere
  5. Legat de trădători și specia numită trădător: de ce mereu între trădători apare câte un "rătălău"? Unul care trădează dar ratează, nu dă gol.

    RăspundețiȘtergere
  6. DD, la înălţime, ca de obicei. SUPERB !
    Cu o mică precizare: Talley a trădat DOAR după ce căpoşenia, fudulia, suficienţa şi prostia de proporţii hymalaiene ale trădatului l-au dus pe el la exasperare, iar pe Franţa, pe buza prăpastiei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca e vorba de Bicilis, nu de Biciclis. De ce a tradat generalul Stanculescu e o buna intrebare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pt. că m-ai tras de mânecă. L-am făcut biciclist din tastatură. :)
      În ceea ce-l privește pe Stănculescu, nu a trădat. A executat ceea ce trebuia pentru cei din neamul lui. Știu, chestia asta n-o cunoaște mai nimeni, dar Ceaușescu o știa și, ca orice fraier, a ignorat-o. Iar asta l-a costat. Mai dau un indiciu pentru curioși: de ce Stănculescu era cel care-i ducea „tributul” de 10 000 $/lună Regelui Mihai? Hai că aproape am spus tot! :)

      Ștergere
    2. Ceausescu nu a ignorat ca Stanculescu era sot de aleasa si amant al cumnatei Raselei. Pur si simplu nu avea ce face, era deja prizonier de peste 10 ani. Referitor la intrebare, raspunsul e simplu: faceau parte din aceeasi increngatura!

      Ștergere
    3. @Dan, vorbesti prostii. Nu la acel neam mă refeream și, în niciun caz, la amantlâcurile presupuse ale lui Stănculescu, ci ale mamei sale. De ce vorbești dacă nu știi despre ce e vorba?

      Ștergere
  8. O elucidare a cauzei profunde a trădării pe care atât de mult mi-am dorit să o aflu!
    Nu am înțeles niciodată cum a trădat Iuda pentru 40 de arginți! Nu am găsit un răspuns la această chestiune în cărțile de teologie citite. Am aflat-o din această postare. Da, și Petru a trădat - de frică. Esența trădării tb căutată, cum reiese din postarea d-lui Dan Diaconu, în absența unei maxime dăruiri unei cauze, unei persoane. A doua oară Petru nu a mai trădat. El a și intrat primul - a avut acea îndrăzneală - în mormântul din care înviase Iisus. El nu și-a mai prețuit viața mai mult decât pe preaiubitul Învățător, Mântuitor, așa cum s-a întâmplat în momentul nefast al trădării. Există un virus teribil al trădării care poate pătrunde peste tot unde nu există o imunitate dată de un maxim devotament.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Nu stiu de unde faza cu 40 de arginti.. Eu stiam de 30. In fine... poate e greseala de tastare... Oricum e o observatie putin importanta, ref la mesajul transmis. In ce priveste explicatiile ref la tradarea lui Iuda ma mir ca ati spus ca nu le-ati gasit in cartile de teologie citite. Admit ca mecanismele psihologice primare sunt explicate in articolul de fatza, dar, daca cititi in Sfanta Scriptura (Noul Testament) despre acest episod, puteti sa concluzionati singur, fara ajutor "de specialitate".
      - Matei si Luca spun cam la fel: dupa ce Domnul i-a dojenit ca au certat-o pe femeia din grupul lor care a "irosit" mir de 300 dinari ungand capul Mantuitorului, Iuda s-a dus la arhierei cu propunerea de "vanzare" (tradare). Imediat dupa aceea, la celebra Cina, Mantuitorul i-as spus direct lui Iuda ca stie despre fapta lui.
      - Luca, despre acest episod spune abrupt, fara a mentiona contextul cu mirul: "Şi a intrat satana în Iuda, cel numit Iscarioteanul, si, ducându-se, el a vorbit cu arhiereii şi cu căpeteniile oastei, cum să-L dea în mâinile lor."
      Ei bine, pentru mine este clar mecanismul prin care au loc marile tradari numai citind aceste scurte versete biblice.

      2. Spuneti ca Sf. Ap. Petru (pe cand inca nu era apostol, ci ucenic) l-a tradat pe Iisus Hristos. Banuiesc ca va referiti la intamplarea cu cantatul cocosului de 3 ori... Dpmdv nu a fost tradare. A fost o minciuna, sau lepadare de Adevar, daca doriti, dar nu tradare. Si da, multi dintre noi, daca nu chiar 99,99% din oameni, apelam la minciuna, in special daca prin asta se rezolva, pe moment, o problema de supravietuire.

      Ștergere
  9. În romanul "Evanghelia după Iuda" de Cristos Kazantzakis, precum și în filmul inspirat de acest roman, "Ultima ispită a lui Hristos" (regizat de Martin Scorsese), găsim o interpretare a trădării in care ea ajută la îndeplinirea destinului. În această lucrare, Iuda este văzut ca un personaj esențial în planul lui Dumnezeu, iar trădarea sa este prezentată nu ca o trădare propriu-zisă, ci ca un act necesar pentru ca Iisus să-și împlinească destinul mesianic. Astfel, Iuda devine un instrument al împlinirii profeției.

    Aceasta este o viziune alternativă, care îl prezintă pe Iuda nu ca un trădător din interes personal, ci ca pe cineva care, în mod conștient și din convingere, îl ajută pe Iisus să își îndeplinească rolul de Mântuitor.

    O altă lucrare ce explorează această idee este romanul "Evanghelia după Iuda" scris de Jeffrey Archer și Frank Moloney, care prezintă o reinterpretare a rolului lui Iuda în povestea biblică, oferindu-i o motivație mult mai complexă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ne putem lua după Nikos Kazantsakis! Ca scriitor, cu o perspectivă potrivnica credinței creștine sau dispusa la rastalmaciri, putea scrie orice, cu orice interpretare! E cert că Iuda însuși nu a avut această conștiință că este "instrumentul destinului"! Dacă ar fi avut-o, nu avea nici un motiv de suicid! Doar își implinise misiunea!

      Ștergere
  10. ❗️Public support for funding Zelensky has collapsed overnight after the Trump assassin's links to Ukraine went viral.

    😁A complete own goal by Ryan Routh.

    🎙Subscribe @AussieCossack

    Deci razboiul din bUcraina e gata.

    RăspundețiȘtergere
  11. Tradatorii sunt acele gunoaie ale societatii, care-si cauta maretia, puterea si bogatia, facand pact cu Diavolul.
    In Romania, in care majoritara este prostimea, oamenii sunt atat de redusi mental, atat de inconstienti si mai ales lipsiti de repere morale, incat isi voteaza numai hotii, mincinosii si tradatorii.
    Probabil pentru ca se identica cu acestia si astfel se simt corect reprezentati.
    In tarile in care jmecheria este considerata ca fiind prostie, si nu o dovada de inteligenta ca in Romania, mincinosii si hotii sunt exclusi din viata sociala, nicidecum votati, iar tradatorii sunt spanzurati, pe cand la noi exact acestia sunt mereu votati.
    Si asta face diferenta intre noi ca popor, si unii dintre vecinii nostrii!

    RăspundețiȘtergere
  12. Scuze pentru comentariul off topic.

    Ce se întâmplă cu canalul de telegram? S-au schimbat setările și nu mai e public? Până de curând puteam să-l văd și fără să am cont, exista opțiunea „preview channel”, cu adresa https://t.me/s/DanDiaconu (un /s în plus). Acum nu mă mai lasă, doar cei cu cont de telegram au acces.

    Nu puteți să-l faceți din nou public?

    NB

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce ai facut la canalul tau de telegram de nu mai este accesibil in mod public?
    Optiunea "preview channel" nu face nimic si nu mai da accesul liber la canal.
    Este stupid.

    Refuz sa instalez aplicatii retardate pe desktop sau mobile pentru un lucru absolut trivial!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu înțeleg, da-mi mai multe detalii că eu nu am făcut nimic. E posibil să fi schimbat ăia de la Telegram ceva, că de când l-au băgat pe Durov la bulău tot fac modificări de „politici și strategii”.

      Ștergere
    2. Durov a declarat presei, ca va "colabora" cu "autoritatile" ... " franceze".

      Ștergere
    3. Adresa standard a canalului tau este asta:
      https://t.me/DanDiaconu

      Ca sa poti sa il accesezi la liber, dai click pe optiunea "preview channel" si te ducea la adresa asta:
      https://t.me/s/DanDiaconu

      Acum poti sa dai click de un milion de ori pe "preview channel" si nu se mai intampla nimic. Face un refresh de pagina si ramane tot la prima adresa care iti cere un cont si o aplicatie pur si simplu retardata: "view in telegram".
      https://desktop.telegram.org/

      Si aplicatia de mobil, cel putin pentru useri, dupa atatia ani, tot retardata este. Oricum, aplicatia desktop este campioana la retardare in tot internetul.

      Chiar daca au facut modificari, verifica setarile canalului.
      Oricum, trebuie inteles ca oricine vrea sa fie "social" dar si "antisistem", viitorul este doar descentralizat.
      https://matrix.org/
      https://fediverse.party/

      Ștergere
    4. Indiferent cum a ajuns să fie privat, în principiu, poate fi făcut public la loc. Aici sunt niște instrucțiuni cum se face:

      https://help.be.live/en/destinations/how-to-change-privacy-settings-in-telegram

      Ștergere
    5. @Anonim(18:28) - păi și la alte canale îți merge acel preview? Că impresia mea e că topcmai aici au schimbat: nu mai lasă să faci preview in browser. Oricum, dacă nu-ți convine aplicația lor de mobil, vezi că mai ai altele open source...

      P.S. Am și Matrix, dar îl țin pentru vremuri mai grele.

      Ștergere
    6. Da, există canale unde preview-ul merge. Am verificat chiar acum și am găsit câteva unde merge.

      Cum am spus și în comentariul de mai sus (cel de la ora 20:36), duceți-vă la adresa
      https://help.be.live/en/destinations/how-to-change-privacy-settings-in-telegram
      și urmați instrucțiunile de acolo. Sunt 3 pași, durează un minut.

      Ștergere
    7. Am verificat, e în continuare public. Posibil ca de la un anumit numar în sus sa nu mai permită preview-ul în browser...

      Ștergere
    8. Eu am access in continuare la canal, dar de vreo doua zile nu mai am access la comentarii!!! Nu stiu de ce!!!!

      Ștergere
    9. Confirm ca nu mai este asa de...public, canalul dlui DD de pe Telegram! Poti da click oricat pe "Preview channel", poti da refresh cat doresti, oricum nu se mai afiseaza nimic in afara de poza dlui DD. Asta ca Anonim, nelogat la Telegram.

      Ștergere
  14. Mda !
    Chestie la care , chiar nu m'am gândit .
    Personal mi'ai dat " temă de casă " cu
    explicația ta detaliată asupra subteranului trădării.
    Mi'am schimbat percepția
    Mulțam fain !

    RăspundețiȘtergere
  15. Tradarea arata slabiciunea fiintei umane. sunt si oameni care nu au tradat indiferent de context sau greutati. Dar putini. Foarte putini!
    Se ce la ordinul unui securist toti, dar toti, din jurul obiectivului tinta tradeaza pe linie? Unii putin, altii foarte putin, altii mai mult, unii si mai mult etc.
    Cand obiectivul tinta e in catarea vreunei structuri, aproape titi din jurul sau tradeaza, la care se ajunge cu intentie respectiva, desigur.

    Romanii au tradat in toata istoria, dar in toata, si pe semenii lor si pe liderii lor, si aliante, si tot ce a fost nevoie. Unii vor spune ca s-au descurcat bine in istorie, oportunism realist strategic. E buna si varianta asta. Dar fostii aliati ce zic?!
    Singur Adevarat Dumnezeu nu a tradat, in rest omul este mult prea slab. Putini cei puternici sa nu tradeze, foarte putini.

    Un general sovietic de spionaj din GRU era intrebat: Si cand ajungem in strada ce facem, cat e de greu? Nu e greu, tradeaza singuri, asa au facut mereu...
    Cinic raspunsul lu ala, dar cam asa e. Testat concret pe fapte actuale, nu pe filme sau carticele.
    Cu Dumnezeu inainte featilor, Doar El Singur nu tradeaza!

    RăspundețiȘtergere
  16. De ce se tradeaza? Pentru ca nu i-ai spanzurat in public pe ultimii care au incercat .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Naiv! Dacă nu a mai căutat Țepeș Vodă să stârpească și trădarea prin teroarea țepei și nu a reușit! La fel cu atotputernicul Stalin! A venit și pentru el momentul în care cei din jur l-au lăsat să moară!

      Ștergere
  17. Trump, la al doilea atentat? 😅🤣😂

    Razboi Civil: garantat! 😅🤣😂

    RăspundețiȘtergere
  18. Daca nu revine Trump presedinte ca sa restabileasca pacea lumii, atunci va fi garantat 100%:

    Razboi Civil in America! 😅🤣😂
    ... imediat dupa sondajele la iesirea de la urne!

    Va garantez ca in clipa asta:

    viitorul lumii a fost deja decis/jucat!

    "Alea, iacta est!"

    Zarurile sunt deja "cazute"!
    Nu se mai "invart"! 😅🤣😂

    Numai ca rezultatul se comunica cu intarziere de 15 minute, ca la irice "piara"/"bursa", ca sa nu afle toti "investitorii" deodata/simultan, si sa se creeze diaree la uesire!!😅🤣😂

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trumpi nu va castiga , si nimeni nu se va da jos de pe canapele de la popcorn si netflix.
      100% GARANTAT!

      Nepasarea si Idiocratia este la cote maxime "as we speak" si asa va ramane inca multe decenii.
      Americanasilor de balta li se rupe in paişpe cine castiga.

      CC

      Ștergere
    2. S au mai dat jos cativa de pe canapea, ca sa "vandalizeze" Capitoliul!
      Daca li se fura si acum Speranta Trump, mai mult de jumatate din America va da foc instant, Americii!

      Ștergere
    3. Cu citiva nu faci mare branza. Cind ies de pe Netflix doar 50 dintr o populatie de 350 milioane, este extrem de trist.

      Fix asa va fi și la stirea din Noiembrie.
      Au grija mare de soriciul propriu...ca toata lumea.

      Ștergere
    4. Vor iesi inteadevar doar 50 din 350 de milioane, dar, la fel ca minerii, in cateva zile de manifestari steadale, le vor baga frica-n oase la televizomani ... remote!🤣🤣🤣

      Ștergere
  19. "Talleyrand înțelegea esența lumii sale, știa că totul e peren" - aici cuvantul peren nu este folosit corect, mai potrivit ar fi fost formularea "totul este in schimbare", cuvantul peren are intelesul de durabil/trainic; nu poti fi un tradator de meserie - precum Talleyrand - decat atunci cand simti ca totul se schimba, totul se transforma, nimic nu este persistent, durabil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfff, în loc de perisabil am folosit peren. Am corectat, mulțumesc! E clar că mă ramolesc. :)

      Ștergere
  20. Romania pregateste ceva. A tradat in '44 si in '89. Urmeaza 2025. Tineti aproape. Nu uitati, noi mereu vo fi de partea invingatorilor, chiar de nu vom avea nimic de castigat din asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. RoDeja este in tabara invingatorilor...pentru ca pentru ei alta tabara nu e.

      Acum ramane sa te gindesti, dar bine de tot cine sunt perdantii, invinsii si ce soarta crunta ii asteapta daca inving... invingatorii.
      CC

      Ștergere
    2. Tovarasu', Măi animalule!
      Pactul Ribentrop-Molotov a fost semnat în august 1939 și împărțea Europa între bolșevicii internationalisti din USSR și bolșevicii naționaliști din Reich al 3-lea (ei erau uber și restul unter).
      După ce bolșevicii din USSR au dat ultimatumul din 1940 și au ocupat o parte din România, Hitler a trădat România și a forțat cedarea către Ungaria a Ardealului de Nord. Alternativa era ocuparea României de către trupele germane.
      De asemenea, la asediul Stalingradului , trupele române nu dispuneau de suficiente tunuri antitanc și nici blindate iar cererile către comandamentul german au fost ignorate. Mai grav, cercetașii români au aflat despre pregătirea ofensivei Sovietice și au informat comandamentul german dar informațiile au fost ignorate, ceea ce a dus la distrugerea diviziilor românești cu peste 90% din efectiv căzut în luptă când ofensiva sovietică a spart frontul. Iar tovarășii germanski ce au făcut? Au acuzat de trădare trupele române și au dezarmat soldații români. Din cauza erorilor comandamentul german trupele române au plătit polița iar de atunci încolo, germanii au demonstrat că nu mai sunt de încredere.
      Așa că lasă propaganda jos că macane, germanii au fost primii care au trădat și au primit plata pentru asta.
      Dacă agenții sovietici nu organizau lovitura de stat " lovilutia din 1944", iar Antonescu ajungea la un armistitiu cu URSS, atunci germanii aveau 2 săptămâni să se retragă din România fără lupte. Însă petrolul românesc era important pentru Reich și probabil tot la lupte se ajungea.
      PS. Iar germanii au o listă lungă de acțiuni ostile împotriva românilor, nu este de ieri și azi.

      Ștergere
  21. Iubirea de arginti e mama tuturor pacatelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii ar zice (si chiar au zis) ca mandria e mama tuturor pacatelor.
      Si este adevarat. Foarte multe rautati intre oameni se fac pe gratis, numai din mandrie si invidie...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)