Am evitat luna trecuta să vorbesc despre subiectul restanțe din cauză că am intuit că în tot raportul prezentat publicului e ceva în neregulă. Așa că am preferat să aștept raportul corespunzător lunii ianuarie pentru a putea trage concluziile corecte.
În ceea ce privește creditele în lei nu sunt mari schimbări, creșterea restanțelor continuându-și evoluția liniară. Ponderea restanțelor în credite a ajuns la 5.75%, pregătindu-se probabil ca luna viitoare să schimbe prefixul. Cum lesne se poate observa în graficul de mai jos, această creștere se produce pe fondul unei oarecare stabilizări a diminuării creditelor curente.
Situația cu adevărat spectaculoasă se manifestă însă la creditele în valută. La sfârșitul anului trecut, diminuarea restanțelor cu aproximativ 65 milioane de euro a aprins imaginația optimiștilor de profesie care, cu superficialitatea caracteristică, au tras concluzia că lucrurile merg spre bine. Lucrurile au sărit însă din limite în luna ianuarie, când creditele restante în valută au crescut cu ... 185 milioane EUR. Privind pe grafic, ne putem da lesne seama că un pattern similar s-a înregistrat în luna iunie 2009. Deci, despre ce poate fi vorba? Eu unul cred că avem de-a face cu clasicele cosmetizări bilanțiere, astfel încât cifrele să arate cât de cât bine. Iar creșterea înregistrată pe creditele curente în valută probabil se datorează restructurărilor.
Putem spune fără să ne înșelăm că lucrurile stau destul de prost în ceea ce privește creditele băncilor autohtone. Restructurările nu fac altceva decât să mascheze realitatea, dar, până la urmă, trendul rămâne neschimbat. Trebuie să remarcăm că această deteriorare a portofoliului de credite se produce pe fondul unui curs artificial, puternic apărat de BNR(cu sprijinul rezervelor și al trompetelor media).
În ultima perioadă anumiți băieți au adus în discuție paradoxul reprezentat de lipsa creditării în condițiile în care băncile stau pe munți de bani. Dacă vreți să înțelegeți de ce nu se creditează, gândiți-vă la graficele pe care vi le-am prezentat. Adăugând acestor valori și creditele externalizate/cesionate, cred că ar trebui să aplicăm actualului nivel al restanțelor un multiplicator substanțial.
Diminuarea din Decembrie provenea dintr-o cesiune de creanta sau mai multe. Cresterea din ianuarie reprezinta restante noi, ce n-au fost inca ascunse. Pana la urma, pierderile mascate in cesiuni de creanta nu sunt tot pierderi? Si atunci de ce vorbim despre 5.75% samd cand stim ca operam cu date cosmetizate? Poate ca soldul restantelor a trecut de mult de 10%
RăspundețiȘtergereasybaris: La asta m-am gandit si eu atumci cand am spus ca trebuie aplicat un multiplicator... Din pacate nu-mi dau seama care e nivelul acestuia.
RăspundețiȘtergereoff-topic: Hannity Special "Generation Zero" Part 1, Part 2, Part 3, Part 4
RăspundețiȘtergereDane, uita-te la Guran ca explica exact ce spui tu in articol!
RăspundețiȘtergereAnonim: Am vazut si i-am intors pe twitt o replica de-a sa. E posibil sa fie o simpla coincidenta.
RăspundețiȘtergere