Am avut mai multe tentative de a scrie despre previzibila părăsire a Chinei de către Google, dar, de fiecare dată, am amânat deoarece bănuiam că în spatele acestei ştiri se află altceva. Decizia Google de a sfida autorităţile chineze a venit după un atac asupra sistemului său informatic, a cărui sursă s-a dovedit a fi guvernul roşu. Pentru un individ care trăieşte într-o ţară cât de cât liberă, un asemenea atac s-ar putea dovedi prostesc, dar într-o zonă comunistă lucrurile au un cu totul alt sens. Simplul fapt că au fost descoperiţi ca fiind în spatele acţiunii e simplu de argumentat: un comunicat oficial care neagă acest lucru şi gata, toată media răspândeşte "versiunea adevărată" a ştirii.
Într-un act de revoltă, Google a anunţat că va renunţa la filtrarea rezultatelor întoarse de motorul de căutare. Mulţi au considerat acţiunea prostească, fără sens. În fapt, cred că americanii au luat cea mai bună decizie, cel puţin din două motive: în primul rând filtrarea rezultatelor atârna ca o piatră de moară de gâtul lor(dacă un guvern putea face asta cine putea să garanteze că serviciile secrete ale oricărui alt stat nu au "cârtiţe" în sistemele lor), iar în al doilea rând din cauză că presiunile oficialilor chinezi oricum s-ar fi intensificat pe măsură ce cota de piaţă a serviciilor Google creştea. Astfel, ieşirea de pe piaţa chineză se va face într-un mod eroic, ceea ce va creşte prestigiul companiei.
De fapt, în spatele acestui tărăboi este o întreagă nebunie. China vrea să redevină stăpână pe propria economie, iar pentru a-şi realiza acest deziderat a găsit duşmanul împotriva căruia să lupte: marile multinaţionale şi investitorii străini. Dacă până acum jenarea companiilor străine se făcea cu o oarecare discreţie, în prezent lucrurile se fac pe faţă. The Wall Street Journal a compilat într-un articol o serie de acţiuni protecţioniste ale autorităţilor chineze din ultimul an:
- Cu un an în urmă autorităţile de reglementare au interzis participarea Coca Cola la licitaţia pentru preluarea China Huiyuan Juice Group Ltd. deoarece această posibilă preluare ar fi condus la o poziţie dominantă pe piaţă a companiei americane;
- Tot anul trecut am avut parte de scandalul Rio Tinto, în care compania anglo-australiană a fost acuzată de spionaj şi dezvăluirea unor secrete de stat.
- Recent introdusa legislaţie referitoare la patente impune companiilor farmaceutice să licenţieze producţia de medicamente unor companii chinezeşti la preţuri fixate de stat.
Exemple sunt multe şi, combinate cu sentimentul negativ al executivilor multinaţionalelor din China semnalizează o clară revenire a protecţionismului. Desigur, poate fi o mişcare riscantă, dar gesturile inexplicabile nu reprezintă o noutate pentru autorităţile comuniste. Oricum, în prezent chinezii se concentrează foare atent asupra pieţei interne, iar străinii devin de prisos în această ecuaţie. Probabil lucrurile se vor înrăutăţi şi, uşor, uşor, China se va închide. Va fi foarte interesant de observat reacţia celorlalte ţări. Personal cred că nu vom avea parte de reacţii foarte virulente deoarece rezervele şi puterea Chinei nu prea lasă loc altor alternative. Poate doar celor subversive, cum ar fi grevele şi nemulţumirile sociale. Dar chiar şi acestea se află în stadii incipiente atâta timp cât în occident nu sunt transmise decât de publicaţiile de nişă.
O 'inchidere' completa nu ar putea fi posibila, dar nici de dorit. Nici de ei, nici de ceilalti. Singuri nu isi pot sustine ritmul de crestere. Intarirea protectionismului i-ar putea aduce masuri similare. Au putere si rezerve, dar ultimele sunt limitate, tocmai aici fiind punctul lor slab.
RăspundețiȘtergereCat despre Google, iesirea lor de pe piata va reprezenta pentru multe companii chinezesti un dezastru. Infrastructura gigantului american va deveni nefolosibila pentru chinezi, iar pierderile potentiale ale lor ar putea depasi cu mult veniturile potentiale ale Google, daca ar ramane.
de zeci de ani america practica un protectionism feroce pentru companiile lor. acum mai iau si ei niste usi trantite in nas. asta este,nu mai sant la fel de puternici ca acum 20-30 de ani
RăspundețiȘtergereChina vrea să redevină stăpână pe propria economie. Mda, nasoala treaba... :)
RăspundețiȘtergereAu resurse, au productie, forta de mana ieftina si usor controlabila, iar know-how au "imprumutat" de peste tot in ultima vreme.
S-ar putea spune ca au cam tot ce le trebuie, mai putin libertatea de a comenta. O au altii in schimb si se cam intreaba in ultima vreme la ce le folos...
Intamplarea cu Google n-as considera-o neaparat o incercare de sicanare. Mai degraba google a fost "victima coletarala" care a mirosit ca s-a intamplat ceva. Presupun ca domnii chinezi urmareau si interceptau informatii din multe corporatii. Asta presupunea si mailurile angajatatilor respectivelor corporatii de la google. Scopu' as zice ca era mai degraba "spionaju industrial" decat sicanarea. Avand in vedere cat se chinuie sa copie diverse tehnologii, s-ar potrivi.
RăspundețiȘtergereCat despre protectionism nu zic ca n-ar fi sau ca n-ar fi, ca nu ma pricep.
Eu ma gandeam ca daca SUA ar alege inflatia sau nu si-ar mai platii obligatiile financiare China ar putea sa confiste activele sau filialele detinute de firme americane din acest stat care nu sunt putine in china....
RăspundețiȘtergereMa gandesc ca SUA in prima instanta ar strange din dinti ca nu prea sunt alternative la produsele chinezesti ca si pret si volum... iar pe termen lung ar putea sa gaseasca alternative.
Sau... e invers decat vad ca se presupune si in articol si in majoritatea comentariilor.
RăspundețiȘtergereHai sa pornim de la alta premisa: ca "democratii" au cam ajuns la fundul sacului si e foame mare la ei in tara. Si foamea naste nesimtire, cum s-a vazut de cele mai multe ori in istorie. Si lipsa scrupulelor. Dispare sau se atenueaza foarte mult "grija fata de consumator" (in cazul acesta China) si apare incercarea disperata de a "face profit". De cele mai multe ori CU ORICE PRET din pacate... :(
Acum hai sa fim seriosi, credeti ca ii doare in paispe pe domnii patroni de la Google sau de la alte multi-nationale de lipsa libertatii de exprimare a unui taran chinez? Punem pariu ca nu?
Adica atat timp cat profitul a curs din afacerile chineze i-a durut in spate de micul amanunt ca cei care trudeau la bunastarea lor s-ar putea sa isi duca zilele de azi pe maine. Si nici macar sa tipe nu aveau voie. Si acum, deodata, nu, ca sa le dam dreptul sa se informeze si sa isi spuna parerile. Intrebarea este: de ce acum?
Raspunsul este destul de simplu, nu trebuie sa cauti prea mult: cred ca gandesc si ei "romaneste" si au descoperit ca daca le-ar muri capra chinezilor ar avea o gramada de avantaje, printre care reducerea deficitului de balanta comerciala si o inchipuita "crestere a eficientei" a propriilor economii sunt doar partea vizibila.
Plus ca asa pot sa dea vina pe chinezi pentru toate relele. Ceea ce nu e putin lucru, nu?
Asa cum zicea si Anonimul de mai sus, asta cu protectionismul e veche la americani si nu numai. Cat despre spionajul industrial, hai sa fim iar cinstiti si sa recunoastem ca DACA NU AR EXISTA ar fi ciudata situatia, si nu invers. Ce poate fi mai usor ca american decat sa mituiesti niste "cadre" comuniste chineze sa arunce un ochi pe planurile unei companii franceze, sa zicem, pentru un mic "schimb de idei"? Toata lumea castiga: americanii isi fac planul, chinezii mai afla know-how-ul necesar productiei de rahaturi, francezii pot sa dea vina pe mediul de afaceri si pe coruptie pentru incompetenta personala. Iar asociatiile pentru protectia drepturilor omului mai castiga si ele imagine si bani facand galagie asa, de forma, ca fara chinezii rai isi pierd obiectul existentei... :)
Intr-un final parerea mea este ca in cazul Google "comunistii" chinezi fac ce ar face orice capitalist ca sa isi apere tarlaua, pentru ca na, dreptul la proprietate e sfant, indiferent cum ai pus mana pe ea, nu? ;)
PS. Chestia despre nesimtirea patronilor straini nascuta din foame nu am zis-o asa, ca sa ma aflu in treaba, ci din proprie experienta. Pana prin toamna trecuta am lucrat pentru o firma americana. In Romania nu ajungeau decat strict banii de salariu plus taxele, asa ca practic aici firma nu avea profit. Ei bine, deja din 2008 incepusera presiunile asupra firmei de aici, domnul patron a ajuns la concluzia ca statul roman IL FURA!!! cerand taxele pe salarii si CAS!
Nu conteaza ca cel furat este angajatul roman, pentru ca el NU beneficiaza de servicii corecte din partea statului pentru taxele pe care le plateste...
Asa ca a inceput sa nu mai plateasca taxele sau CAS-ul...
Motivatia din spate: ca orice american care se 'respecta' isi luase casa de vreo cateva 'meleoane' pe credit si acum dadea din colt in colt ca ii dadea cu virgula cand trecea prin fata bancii. Asta, combinat cu niste 'decizii manageriale' aiuristice, de genul sa te certi cu unicul client mare al firmei (s-a mai si laudat cu asta, 'mama ce le-am facut alora, niste parliti') au dus la plata cu intarziere a taxelor, la inceput, apoi a salariilor, iar mai spre final chiar la sistarea lor.
Cat despre 'schimbarea la fata' asta a pus capac intr-un final: de unde inainte eram o firma "progresista si liberala", acum se ajunsese la un fel de "taci si sapa".
Si da, era acelasi om. Sau cel putin asa parea pe dinafara...
PPS. Ce frumos, am dat "Previzualizati" si exact cand sa dau "Publicati" modemul de cablu a decis sa se reseteze. Ceea ce nu face prea des, mai precis cam o data pe luna. Daca dadeam, pierdeam ce am scris, cu sanse mari sa nu mai ma apuc din nou de lene... :)
RăspundețiȘtergereO fi ceva la mijloc? Si ce anume? ;)
Paranoie, te mananc! =))
Da, sigur e ceva la mijloc. Ca era pacat sa se piarda asa un post interesant.
RăspundețiȘtergerePe bune si fara la misto, e de 10 ori mai cinstit decat articolul original.
Dane, nu sunt economist dar fiind programator cunosc cat de cat segmentul Business of Software.
RăspundețiȘtergereNu sunt foarte convins ca G va parasi China, cel mai important din cauza loviturii de imagine data Chinei - va parea un mediu ne-prielnic investitiilor straine.
Ca sa ai o imagine mai obiectiva, vezi aici http://www.cioinsight.com/c/a/Slideshows/Google-China-Standoff-372302/?kc=rss
Deabia acum am vazut materialul, s-ar putea sa fie si aici o chestie... Furtul electronic la tranzactiile pe burse!
RăspundețiȘtergerehttp://news.cnet.com/8301-27080_3-20000589-245.html
Flavian: Daca nu-ti place blogul, nu trebuie sa te simti dator sa comentezi. Pur si simplu poti ignora existenta lui.
RăspundețiȘtergereDane, e cam greu. As deveni un ignorant si i-as lasa in ingnoranta si pe ceilalti cititori. Pentru ca dezbaterea e buna, asa se nasc ideile si se lamuresc oamenii care e adevarul.
RăspundețiȘtergereIar blogul imi place, doar unele idei cred ca trebuiesc corectate. E drept, parca nu mai are acelasi farmec ca pe vremuri, dar nu stiu daca aici ai tu vreo vina. Poate am mai urcat eu cateva trepte si ma asteptam ca si altii sa faca la fel.
Flavian: Uneori urcatul asta aiuristic te face sa te lovesti cu capul de tavan si sa-ti revii. Din punctul meu de vedere, pe zi ce trece tu te rupi din ce in ce mai mult de realitate, iar tavanul ala cu rol "corectiv" nu prea mai apare... Ia-o ca pe o observatie onesta nu ca pe o critica!
RăspundețiȘtergereChina nu a făcut decît ceea ce trebuia pentru a-şi păzi propria economie de intruziunea străină a supranaţionalelor denumită aberant drept "mare investiţie".
RăspundețiȘtergereNu ştiu dacă aţi băgat de seamă că actuala criză NU a atins China în nici un fel.
Şi, de asemenea, nu ştiu dacă aţi sesizat atacul abia mascat al Marelui Frate de peste Baltă la adresa marilor producători de automobile niponi : Toyota şi Honda...
Asta nu-i tot protecţionism ?
De ce la unii se poate şi la alţii nu ? În sensul că "Qvot licet Jovis non licet bovis" ?
Un pic de protectionism ne-ar fi trebuit si noua. Dar cine s-o faca? Tradatorii care ne-au vandut cu totul?
RăspundețiȘtergereFoarte bun articolul tau. Regret doar ca nu am destul timp sa te citesc mereu.
RăspundețiȘtergereRevenind la caz, SUA s-ar putea inchide intre granitele ei ceva timp, de fapt sunt si pregatiti pentru asta. De ce si-au pastrat rezervele de petrol si si-au educat poporul prin filme impotriva oricarui dezastru?
Revenind la chinezi, am vazut de curand un film italian care ataca coruptia din industria Chineza care nu se simte responsabila pentru nimic. Daca iti iei un tricou cu 1 dolar din China si te imbolnavesti de cine stie ce boala de piele sau ca in cazul filmului ala, iti explodeaza o fabrica pe cine tragi la raspundere?
Statul american are dreptate in a da in judecata Toyota, companie japoneza, pentru ca a introdus o arma mortala pe piata.
Dar sa fim seriosi, nici occidentalii nu sunt sfinti.
Acum cand s-a contractat piata un Citroen C1 sau Peugeot 101 e bun dar o Toyota Yaris nu, desi sunt aceleasi masini.
Razboiul economic e inca la inceput.
Cam puţine şi slăbuţe exemple pentru a conchide că a "revenit vremea protecţionismului" în China. :)
RăspundețiȘtergereSă nu ne raportăm la China şi nici la veşnica obsesie cu SUA pe moment - Germania de ex. e campioană în a introduce tot felul de reglementări şi a găsi tot felul de portiţe în legislaţia comunitară pentru niscai protecţionism ... aşa că, pe moment, nu e nimic deosebit/anormal în astfel de acţiuni. ;)
Bravo, Mia, pentru comentariu.
RăspundețiȘtergereNu toată lumea trăieşte în America şi nu toată lumea îi plînge de milă pentru că a declanşat cele mai aberante procese financiare, economice şi etice din ultimul secol, aş spune (poate, puţin exagarînd, dar nu prea mult)