Pe la începutul anului avertizam asupra faptului că valul de optimism revărsat asupra noastră este unul fals. În timp ce analiştii băncilor prognozau revenirea cursului euro sub nivelul de 4 RON, BNR făcea un joc de glezne arătându-ne cât de grea este menţinerea cursului peste nivelul menţionat. Practic, întreg optimismul a fost alimentat de ceva intrări de fonduri speculative care au încercat să profite de diferenţialul de dobândă(n-am înţeles de ce mişcarea respectivă nu a fost catalogată ca "atac speculativ").
Pseudo-optimismul care ne cuprinsese a făcut ca unii mai înfierbântaţi să prognozeze revenirea creşterii economice, cu toate scenariile idioate asociate. Nu mai contau problemele structurale ale economiei sau celelalte nimicuri gen rata şomajului în creștere, restanţele galopante la credite s.a.m.d. Era momentul în care trebuia să fim optimişti. Şi, ca urmare a acestei directive, ne-am trăit optimismul până când ne-am re-trezit cu fundul în baltă. Ceea ce se întâmplă acum este reacţia normală a şobolanilor(a se înţelege a capitalurilor speculativ) care, cum bine se ştie, sunt primii care părăsesc corabia în flăcări. Aceasta se simte pe bursă unde scăderile sunt de 30% - 50%(faţă de începutul anului) şi, în mod evident, pe piaţa valutară unde cursul cunoaşte cea mai ridicată valoare din ultima perioadă în condiţiile în care euro se află la cotaţii minime în raport cu dolarul. De la începutul crizei este a doua oară când pățim acest lucru, dar se pare că trebuie să mai avem parte de vreo câteva exoduri similare până când vom înțelege fenomenul.
În mod cât se poate de evident, ceea ce ne aşteaptă în continuare nu e liniştitor. La nivel local, prostia, corupţia şi lipsa de viziune vor continua să fie principalii duşmani. Situaţia locală va fi agravată de revenirea problemelor de pe pieţele internaţionale unde lucrurile sunt departe de a fi tranşate. Problemele sistemului bancar spaniol, revenirea tensiunilor in Asia şi precaritatea măsurilor adoptate până acum reprezintă un cocktail care se va manifesta devastator pe pieţele emergente. În plus gâfâitul unor jucători regionali este din ce în ce mai sacadat, lucru pe care bravii noștri oficiali încă nu-l percep. Ne vom trezi iar la spartul târgului? Eu pariez că răspunsul este da și, mai mult, că vom avea parte de măsuri din ce în ce mai aberante. Oare până când?
P.S. Cititi in editia de azi a Financial Times "The grasshoppers and the ants", un editorial excelent despre dezechilibrele economiei mondiale.