miercuri, 30 aprilie 2014

Rusia celor trei misiuni istorice

Cu fluxurile de știri încărcate de informații din conflictul ruso-ucrainean suntem impulsionați să discutăm despre problemă, să dezbatem și venim cu idei. Nu ne întrebăm niciodată dacă suntem pregătiți să facem față discuției, dacă avem dreptate sau, mai bine spus, dacă pe baza informațiilor pe care le deținem putem avea dreptate.

Știm oare cu adevărat ce este/cine este Rusia? Avem idee despre istoria rușilor, despre aspirațiile lor? Știm că am stat aproape jumătate de secol sub dominația lor însă putem trage de-aici concluzia că știm ceva? Cred că se impune o scurtă prezentare a Rusiei deoarece în România - ca de altfel mai peste tot în lume - această țară nu este cunoscută. Pentru noi cunoașterea Rusiei nu este un moft ci o obligație. Aceasta din cauză că suntem aici, în coasta Imperiului, a „dușmanului nostru natural” - cum bine spunea Pamfil Șeicaru.

Rusia este mai mult decât o țară: este un fenomen! Cu toate că din punct de vedere geografic ar putea fi considerată europeană(după locul unde-și are „capul”), rădăcinile și seva acestei țări se află în Asia. Pentru Europa, Rusia a fost întotdeauna moștenitoarea instinctelor lui Ginghis Han, amenințarea perpetuă a barbariei asiatice asupra Europei. Creștinismul a șlefuit spiritul rus, îndemnându-l spre căutarea unor noi valori, dar nu a reușit niciodată să-i schimbe esența, instinctul primordial. A rezultat un mix, un fel de amestec între animal și ființă umană

Rușii ca popor cred în destinul lor mesianic. O întreagă literatură susține un destin măreț al spiritului rus care pare a se fi născut pentru a îndeplini trei misiuni istorice. Prima dintre acestea este reprezentată de reunirea tuturor slavilor într-un stat unic. Panslavismul, ca mișcare, a apărut oficial în secolul al XIX-lea, pe vremea când popoarele slave(cu excepția Rusiei) se zbăteau sub dominația Imperiilor Austro-Ungar și Otoman. Rădăcinile mișcării pot fi văzute însă cu mult înaintea datării istorice, motiv pentru care nu cred că greșim dacă afirmăm că panslavismul este un instinct nativ al Rusiei. România este situată extrem de prost din acest punct de vedere. Este unul din motivele pentru care Rusia este un dușman al României. Situată fix în mijlocul „Mării Slave” a Europei, România pare așezată parcă special pentru a se opune dorințelor istorice ale Rusiei. Un lucru care însă nu-i împiedică pe ruși ca, în ultimă instanță, să tranșeze problema în stilul specific. Deja am luat contact cu metoda în anii de început ai comunismului, atunci când se demonstra „ștințific”(sic!) cum româna se trage din rusă.

Cea de-a doua misiune istorică a poporului rus este una mistică. Rusia se consideră păstrătoarea tradițiilor seculare, deținătoarea aproape exclusivă a adevărului religiei nealterate. Acestă a doua misiune istorică face din Turcia principalul dușman al Rusiei. O întreagă ideologie trasează ca principal obiectiv al Rusiei eliberarea Constantinopolului și eliminarea turcilor - o răzbunare istorică pentru vina de a fi pângărit locurile sfinte ale Imperiului Bizantin. În conformitate cu această viziune, Moscova se consideră „A Treia Romă”, al cărei obiectiv sfânt este eliberarea capitalei anterioare a imperiului creștin. Cu toate că pare exagerat, rușii se consideră moștenitorii spirituali ai Bizanțului și, prin intermediul acestei moșteniri se consideră obligați să repare stricăciunile spirituale produse de Imperiul Otoman. Un obiectiv atât sfânt cât și strategic. Moscova nu doar urmărește realizarea acestui obiectiv, dar, mai mult, de-a lungul timpului, și-a creat baza „materială” pentru justificarea sa. Un exemplu este dat de trecerea prin istorie unei icoane sfinte a Bizanțului. Puțini știu legenda din spatele icoanei Blachernitissa(Θεοτόκος των Βλαχερνών). Icoana, considerată protectoarea Constantinopolului, s-a crezut pierdută în incendiul din 1434 al Bisericii Maica Domnului din Vlaherne - biserică în care se afla și de la care și-a luat și numele. În mod ciudat, icoana reapare în secolul XVII, atunci când călugării atoniți i-o fac cadou țarului Alexei I. Cadoul este interpretat de ruși ca o recunoaștere a moștenirii sfinte. Dacă locul acestei icoane este Constantinopolul - A doua Romă - iar ea a ajuns la Moscova nu înseamnă aceasta că centrul Rusiei este deja „A Treia Romă”? Este doar un exemplu dintr-o lungă listă care poate fi adusă ca argument de ruși.

Cea de-a treia misiune istorică este cea legată de Occident. Rusia consideră civilizația occidentală aflată într-o perpetuă descompunere. E un motiv suficient pentru eliminarea unei civilizații aflate în declin și înlocuirea ei cu un suflu proaspăt. Cu toate că este atras de Occident, rusul se consideră superior și, privindu-l, are sentimentul turistului căzut în admirația unor ruine aflate în descompunere. Pentru a înțelege cum își justifică această misiune, e destul de ilustrativ un citat din Odoievski(Nopți Rusești):
„Să îndrăznim să rostim cuvântul care va putea să pară straniu, dar care va fi în câtva timp foarte simplu: Occidentul Piere? Tot așa cum într-o zi creștinismul a adus forțe noi lumii decadente a lumii antice și i-a reînnoit existența, la fel astăzi salvarea Europei nu este cu putință decât dacă un popor nou, cu forțe proaspete apare pe scena istoriei. (...) noi suntem la răspântia a două lumi, a trecutului și a viitorului; noi suntem proaspeți și neuzați, noi n-am fost amestecați cu stricăciunile bătrânei Europe; înaintea noastră se desfășoară o dramă stranie și misterioasă, al cărei deznodământ poate este ascuns în profunzimile spiritului rusesc”*
Ca și în cazul „misiunii spirituale” rușii își asigură o fundație solidă, considerându-se salvatorii valorilor europene, a celor pure, desigur. Un exemplu este reprezentat de dispariția în timpul celui de-al doilea Război Mondial a așa numitei comori a lui Priam. Vestita comoară scoasă la lumină de descoperitorul Troiei - Heinrich Schliemann - a avut o traiectorie ciudată: furată de sub nasul autorităților turce care, în final, s-au ales cu o despăgubire simbolică, a fost donată în final de  către descoperitor statului german(un alt stat cu instinct de proprietar al Continentului). În perioada tulbure din finalul Războiului comoara a dispărut pentru a reapărea în anii '80 la ... Moscova. La un moment-dat se părea că rușii vor înapoia Germaniei tezaurul, însă tranzacția a fost blocată de autoritățile din Rusia. Și probabil așa va rămâne.

Cu toate că e considerat apocrif, testamentul lui Petru cel Mare e mai actual ca oricând.  Realitatea ne arată că Rusia și-a urmat același plan indiferent de regim sau intemperii. „Planul rusesc” pare înscris în ADN-ul acestei națiuni, e un element de care trebuie ținut cont. Cum probabil intuiți, actorii scenei internaționale ignoră istoria, fiind dominați de o superficialitate crasă. Într-un episod viitor vom încerca să analizăm pe îndelete care sunt greșelile și cum putem noi să ne salvăm.

__
* Citat preluat din excelentul eseu al lui Pamfil Șeicaru - Rusia „dușmanul natural” al României, Revista Historia, nr. 147

16 comentarii:

  1. da,americanii sunt prosti,nu au istorici,cercetatori,psihologi,etc au doar dolari ,degradare morala si negrii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate cele 3 motive mi se par a nu avea legatura cu vremurile de acum.
    Nu ii vad pe bulgari, cehi, slovaci, sloveni sau croati ca fiind apropiati de mama Rusia.Ca sa nu mai spun de polonezi.Sint suficienti de conectati la valorile europene ca sa nu creada ca va exista cindva un imperiu Slav.De altfel, care ar fi beneficiul dupa ce si ei au stat sub cizma sovietica?
    Al doilea motiv se loveste apartenenta statelor mentionate mai sus la religia romano-catolica, protestanta, etc.Nu cred ca este un motiv pentru ca aceste popoare sa se apropie de Rusia.Au apus vremurile in care religia dicta politica.
    Al 3-a lor misiune poate parea realista insa nu vad contributia lor in economie, mai putin gazul/petrolul si industria de armament, pentru ca ei sa atraga si sa se impuna in estul Europei.
    Nici un stat nu va accepta cizma Rusiei in viitor fiindca experientele din secolul XX au fost traumatizante.
    Nu am idee cum isi desfasoara viata un rus dar cred ca deciziile majore sint luate de Putin impreuna cu cei din spatele lui fara ca alte persoane sa poata interveni.Cu alte cuvinte discutam de un stat condus aproape dictatorial.
    Destinul lor mesianic este bun pentru prostime insa nu isi are loc in realitatea de azi sau de maine.
    Au linga ei marea galbena de care nu pot trece si pe care o vad ca fiind ursul trezit din hibernare dupa sute de ani si care intr-adevar poate conduce lumea sau cel putin sa impuna reguli.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare mie, sau pe blogul asta de fapt vorbeste Vocea Rusiei ?
    Nimic de obiectat, toate articolele despre investitii, noutati tehnice sunt foarte interesante de citit, dar cand se ajunge la politica, frate ... directia este clara, trebuie sa mergem toti la Moscova sa ne minunam in fata maretului spirit rus.
    O sa continui sa citesc blogul, clar, pentru ca aflu multe lucruri de bun simt, dar prozelitismul rusesc mi se pare cel putin suspect.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu tot respectul, mi se pare ca unii comentatori rateaza concluziile (probabil ca din neatentie citind articolul in graba).

    Articolul vorbeste despre:
    - cum se vad rusii pe ei (nu despre cum sunt in ei in realitate sau cum ii privim noi)
    - despre motivatiile ideologice ale lor
    - despre faptul ca politica lor externa (expansionista) s-a pastrat neschimbata in ultimii 300 de ani
    - la o potentiala noua revarsare a puhoiului rusesc suntem in prima linie

    Concluzia nu e deloc magulitoare la adresa rusilor si reprezinta o avertizare pentru noi - mai ales in contextul subestimarii rusilor, a superficialitatii ideii ca suntem "aparati de americani", samd.

    Trebuie sa-ti cunosti, sa-ti intelegi adversarul si in primul rand trebuie ca noi sa ne aparam interesele si sa ne aparam noi pe noi. (sa invatam din greselile trecutului: vezi anii 30 cand ne-am bazat utopic pe garantiile Frantei/Marii Britanii).

    Asta nu inseamna sa dam cu piciorul actualilor aliati - catre care s-a orientat ideologic Romania in ultimii 150-200 de ani (exceptand perioada sub cizma ruseasca din prima parte a comunismului), ci sa fim realisti in a accepta (intr-unul din scenarii) posibilitatea ca in caz de "shit happens" sa fim printre primii "oferiti" adversarului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ignoranta si prostia unora mi se pare dezarmanta. Cum poti apara valorile, aliantele sau prioritatile daca nu-ti cunosti nici interesul, nici prietenii, nici dusmanii? Si daca incerci asta e denumit prozelitism rusesc. Cel mai bine sa nici nu discutam, sa ignoram total tot ce-i in jurul nostru, sa ne legam cu ochelari de cal si sa credem ca detinem adevarul. Bravos, natiune, halal de voi! Domnule Dan, eu sunt de acord cu ceea ce scrii, mi se pare vital sa cunoastem aspectele in profunzime si va sustin abordarea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Perfect de acord cu analiza Domniei Voastre! Aș dori să fac o scurtă mențiune: ingineriile sociale sunt o realitate de necontestat! Produsul ingineriilor sociale îl regăsim într-un individ fad, cum sunt acele roșii de la supermarket fără formă, gust sau consistență, complexat FĂRĂ IDENTITATE! Așa zisa lui IDENTITATE este dată de consumism și de globalism! Un astfel de individ urăște pe ruși fără să fi pus piciorul vreodată în Rusia, fără să-l fi citit pe Tosltoi, Dostoievski sau Pușkin, fără să fi mers la vreo piesă de-a lui CEHOV, fără să-i fi ascultat ep Rahmaninov or Schostakovici! Acești indivizi urăsc tot ce pune în pericol sublimul lor monument MALLul! Găsim acești indivizi, ce luptă inutil pentu supraviețuirea zeului lor de lut, pe toate forumurile și pe toate canalele MAin Stream MEDIA ca vașnici apărători ai Occidentului!
    Articolul de față, precum și alte câteva din online ale unor oameni înțelepți, demonstrează o viziune corectă asupra realității!
    Viziunea corectă asupra realității lipsește INDIVIDIULUI ORWELLIAN căruia i se pare normal să muncească ca să stea în chirie și să plătească pentru apa de băut!
    Mulțumesc pentru ocazia de a-mi exprima umila părere!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mare-i Gradina lui Dumnezeu...oare cum de nu pot intelege unii oameni ca avand dorinta de a descifra comportamentul unui popor nu inseamna ca esti anti-ceva? Daca nu stergi cu rusul de pereti, daca nu-l scuipi, daca nu-l injuri, imediat apare un taliban portocaliu si-ti pune eticheta: rusofon. KGB-ist, agent de influenta, coada de topor... trist. E trist cum a reusit mult iubitul presedinte sa divizeze populatia in "noi" si "ei". Si chiar daca sunt in minoritate si sunt constienti ca pierd teren, iti invadeaza pana si cele mai intime locuri de tihna ca sa te avertizeze ca nu esti pe aceeasi lungime de unda cu ordinele Marelui Licuric.
    Nu e bine Dl. Neacsu, nu e bineee...

    RăspundețiȘtergere
  8. Domle, ce sa zic, mi s-a ridicat un val de pe ochi. Nici ca stiam ca rusii astia sunt din tagma imperialistilor(desi ei n-ar recunoaste nici morti), asa cum sunt si americanii, englezii sau (au fost) , de ce nu turcii.
    Sa-i cunostem spuneti... Sa descoperim apa rece. Pai ce, voi credeti ca cei de acum 30,50,100 de ani nu stiau cu ce "se mananca" Rusia.?! Si la ce le-a folosit?!
    Singura dilema e daca stam cu fata la licurici sau cu spatele la rusi. Poate dupa aia facem rocada, sa incercam si alte pozitii.
    Bun, acum ca tot ne-a lamurit autorul cum sta treaba cu rusii, putem sa-i uram asa...un pic?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa stai cu fata la licuric si cu spatele la rus dar...drept. Si nu trebuie sa uiti ca unul e cam pervers iar celalalt e cam violent. Dar daca te mai si apleci...

      Ștergere
  9. In ton cu ceea ce se spune in articol iata si o voce parca prea de sus si parca prea sloboda:
    http://m.romanialibera.ro/actualitate/international/barroso--obiectivul-lui-putin-este-sa-aiba-control-total-asupra-ucrainei-333838

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paduchele asta pletos cand a aflat ca gluma se ingroasa si ca s-ar putea sa ramana fara gaze a pus manuta pe condei si i-a raspuns lui Putin: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-14-132_en.htm
      Muuuulta miere in glasul lui...iar acum a inceput sa piste. Ipocrizie tipic occidentala.

      Ștergere
  10. Rusia este exact cum au definit-o americanii...o benzinarie condusa de niste mafioti. Rusia are un singur avantaj...find cea mai intinsa tara din lume e in mod firesc si cea mai bogata in resurse naturale...si asta ii da o importanta strategica pt guvernul mondial care are o singura cale sa o integreze si aceasta este promovarea la conducerea Rusiei a partidelor pro-occcidentale iar acest trend nu se va instala decat urmare a SANCTIUNILOR ECONOMICE seioase ce urmeaza..........

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cu ”sancțiunile economice” este cea mai discutabilă.
      Din ce motive?
      1. Rusia are resurse, inclusiv umane, are piață internă și externă (să fim atenți la China, India, Iran, mare parte din america Latina, Egipt, s.a.m.d....).
      2. Ceea ce numim noi ”comunitatea internațională” are ca nucleu SUA, UE (relativă în aplicarea sancțiunilor), Australia, Noua Zeelandă și...cam atât. Dacă Rusia este izoaltă economic de acestă ”comunitate” va suferi, dar nu vital.
      3. Rusia nu este Cuba. Și chiar și Cuba nu a sucombat.

      Rusia este ”inamicul natural” al României. Asta nu ne obligă însă să fim orbi, proști și sinucigași în aprecierea situației. Chiar dimpotrivă. Iar prima dovadă a inteligenței noastre ar fi identificarea corectă și completă a situației ”inamicului”.
      Mi-a plăcut articolul!
      Paradoxal, cei mai lipsiți de luciditate par a fi luceferii ”elitei” în România.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)