Asistăm de săptămâni bune la manipulări servite cu toptanul. Ne aflăm în mijlocul unui război mediatic halucinant, care are rolul de a livra opinii prefabricate despre binele absolut. Realitatea nici nu mai contează. Esențială este finalitatea, gândită în laboratoare specializate și livrată sub forma acadelelor păcălitoare: frumoase și apetisante, dar care, la final, se dovedesc a fi plastice de butaforie.
Manipulările legate de Ucraina au atins paroxismul. Avem o confruntare directă dintre două laboratoare propagandistice: cel american și cel rusesc. România, aflată de „partea bună a forței”, are ca temă servirea exclusivă a propagandei americane și inhibarea celei rusești. Lucru care, în niciun caz, nu garantează(sau contribuie la) interesele legitime ale României. Ca de fiecare dată, oficialii noștri se dovedesc a fi doar niște mediocri slujbași ai unor interese total străine de interesul național.
Puțin contează care este adevărul despre conflictul ruso-ucrainean. Din punctul nostru de vedere, atât Rusia cât și Ucraina reprezintă dușmani istorici. Cunoaștem bine ce a însemnat intrarea noastră sub sfera de influență rusească, astfel încât nu mai insist asupra acestui aspect. În ceea ce privește Ucraina, lucrurile sunt cu adevărat grave. Vecinul de la nord are anexate artificial regiuni istorice ale României. Minoritatea românească are parte de foarte rele tratamente, limba română nu este recunoscută, iar învățământul în limba maternă este intimidat, supus unui regim continuu de semi-legalitate. Scena politică din Ucraina este dominată de naționaliști rudimentari care forțează decizii aberante și comportamente incredibile. S-a văzut bine cât de ușor a trecut legea interzicerii limbilor minorităților. Acel episod reprezintă o realitatea de care ar trebui să ne temem. Când rușii spun că naționaliștii ucrainieni sunt fasciști nu se află departe de adevăr. Ceea ce vedem acum sunt doar comportamente cenzurate ale clasei politice de la Kiev. În momentul în care vor deține controlul absolut al puterii își vor arăta adevărata față: cea radical-xenofobă.
Să fim bine înțeleși, actuala conducere din Ucraina este total ilegitimă. O putere impusă printr-o lovitură de stat ascunsă într-o revoluție simulată și stimulată. O putere care, în cel mai bun caz, se bazează pe o susținere de 25%-30% din populație, dar care este considerată bună deoarece îmbrățișează de fațadă așa-zisele valori occidentale. În realitate, în jocul puterii din Ucraina, avem de-a face cu înlocuirea unei găști de mafioți cu o altă gașcă de mafioți. Că unii-și zic pro-ruși, iar ceilalți pro-europeni e o chestie care ține doar de propagandă. În realitatea bătălia internă e doar pe bani, mulți bani!
Revenind la conflict, nu înțeleg de ce anume suntem noi deranjați. Dacă se bat doi dușmani ai României, de ce trebuie să fim noi de partea unuia sau a altuia? De ce îmbrățișăm și propovăduim, prin vocea propagandiștilor de doi bani de pe-aici, ideea inviolabilității teritoriului ucrainean? Interesul nostru este cel de reîntregire a țării. Destrămarea Ucrainei, chiar forțată de ruși, nu este nimic altceva decât un fapt pozitiv pentru noi deoarece ne aduce mai aproape de idealul nostru național. În plus, o Ucraină mai mică și mai lipsită de putere crește greutatea noastră în zonă.
Realitatea istorică este de partea rușilor. Atât Crimeea cât și estul actualei Ucraina aparțin Rusiei. Pe de altă parte, realitatea istorică se poate dovedi aliatul nostru. Cui a aparținut Insula Șerpilor? Nouă, desigur! Așa cum Rusia a demarat recursul istoric în ceea ce privește Crimeea, la fel de bine putem beneficia de precedent pentru a recupera Insula Șerpilor. De același precedent poate beneficia și Republica Moldova pentru recuperarea județelor sudice artificial integrate de comuniști în Ucraina. Faptul că dezmembrarea Ucrainei este în interesul rușilor contează mai puțin. Esențial e că acest lucru e în interesul nostru!
Și pentru că am amintit de interesele Rusiei, poate că ar trebui să rememorăm un episod al existenței noastre: Războiul de Independență. Și pe-atunci, interesele noastre au coincis cu cele ale Rusiei și nu ne-a fost rău deloc. Chiar dacă Rusia Țaristă avea interese ticăloase în ceea ce privește viitorul României, cartea bine jucată ne-a ajutat în obținerea independenței. Acum suntem într-o situație similară. Desigur, nu trebuie să întoarcem spatele aliaților actuali, dar trebuie să tratăm situația cu responsabilitate. Recuperarea teritoriilor istorice trebuie să devină prioritară pentru politica românească! Este un lucru obligatoriu de conștientizat și de aliații noștri. Atâta vreme cât acceptăm transformarea țării într-o cazarmă, ar trebui să avem și ceva de câștigat. Nu de alta, dar expunerea țării unui conflict iminent nu este subiect de discursuri sforăitoare sau de gratuități generoase. Riscurile cărora ne expunem sunt mari, fapt pentru care și beneficiile ar trebui să fie pe măsură. Nu de alta, dar pe-aici unii au murit prin pușcării din cauză că și-au strâmbat gâturile așteptând venirea „din cer” a eliberatorilor americani!
Dar de Krivoi Rog ce se mai aude?
RăspundețiȘtergereexcelent
RăspundețiȘtergere@Dane: cred ca Petre Tutea (Dumnezeu sa-l odihneasca) ar fi mandru de tine.
RăspundețiȘtergerePetre Tutea (daca e sa citam dintr-un autor nerelavant azi) ar fi repetat ca americanii, si propaganda lor, sunt preferabili rusilor,si propagandei aferente, din motive de scrupule (religioase).
ȘtergereIn articol se vorbeste de "asa-zisele valori occidentale", care sunt cat de poate de reale si de morale (cat se poate concepe la nivel uman, desigur), de imoralitatea grupului de interese pro-Vest din Ucraina etc. Lucruri stiute.
Dupa asta vine lovitura de gratie. Autorul se intreaba daca nu cumva interesul Romaniei ar fi servit mai bine prin neutralitate, sau chiar "tinerea" cu rusii.
Perfect, dnu Dan. Ar cam fi a treia alianta tradata de romani in ultima suta de ani (NATO). Dar va fi si ultima !
Propaganda agresiva a americanilor este de-a dreptul penibila dupa mine; e pentru oameni care nu gandesc.
RăspundețiȘtergereUcraina va ramane fara zona Donului pana la urma, cat dureaza, vom vedea. De ce? Americanii s-au bagat in stupul cu miere al ursului rus.
Pentru noi ar fi bine sa se ajunga la pierderea zonei Donului, astfel Ucraina va fi mai mica, mai antiruseasca, problema Transnistriei s-ar pune altfel, tinand cont ca ucrainenii reprezinta cam 1/3, teritoriul fiind o insula geopolitica intre Moldova si Ucraina. Totodata importanta populatiei romanesti de aproximativ 500.000 oameni ar creste.
Din pacate pentru noi, ucrainenii sunt mai periculosi decat rusii, la ora actuala, deoarece duc o politica de ucrainizare a celorlalte populatii. Scolile romanesti se reduc treptat.
Cititi si despre Teofil Bauer, ambasadorul acestora care prin Bucovina s-a purtat tare urat cu romanii de acolo; un nationalist. Cititi aici despre el:
http://cugetliber.wordpress.com/2013/02/11/teofil-bauer-amabasadorul-ucrainei-minte-la-bucuresti-asa-cum-mintea-si-la-cernauti/#more-3713
Am citit in presa romana din Bucovina de Nord cum ucrainenii fac apeluri la romani sa se inregimenteze in cazacimea bucovineana. De unde D-zeu cazaci in Bucovina? cazaci in secolul 21!
Trebuie sa jucam inteligent, sa ne vedem de interesul nostru, nu trebuie sa fim purtati de altii ci numai de interesul nostru.
Dar cu cine? Cu clasa politica actuala, de la "stanga" la "dreapta"?
ga4
E normal ca interesele Romaniei sa nu fie luate in seama din moment ce cei care conduc Romania nici macar nu sunt romani.
RăspundețiȘtergereRomania cred ca poate profita de pe urma acestui conflict. In primul rand economic. Investitorii din Rusia si Ucraina isi vor muta afacerile intr-o zona mai sigura din aceeasi regiune. Iar aceasta ar putea fi Romania. Sunt asezati strategic si suntme o tara destul de mare in zona.
RăspundețiȘtergereCu abordarea aceasta se deschide o cutie a pandorei. Asa vin si Ungurii si doresc teritorii istorice si ce alt popor.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereCa o completare la articol, nu trebuie uitat ca si Ungaria poate revendica pretentii asupra provincilor istorice din Romania ( Transilvania a fost mai mult parte a Impreiului Ungar decat a Romaniei). Chiar procentajul de unguri este mai ridicat in multe zone ale Romaniei decat procentajul de romani in Ucraina.
Nu trebuie deschisa aceasta cutie a Pandorei. Ca si natie am gresit cand am anexat Cadrilaterul, indepartand un popor (bulgar) relativ prietenos noua. De ce sa repetam greselile trecutului ?
Privind in ansamblu, trebuie sa fim multumiti cu actuala intindere a tarii(chiar norocosi daca Moldova se va alipi intr-un viitor mediu).
Numai bine,
A mai fost o opinie similara aici, insa e profund incorecta. Revendicarile Ungariei au sens doar in mintea ungurilor. Transilvania a fost o provincie anexata, cu populatie intotdeauna majoritar romana. Daca vrei un exemplu concludent, ungurii au tot atata dreptate in ceea ce priveste revendicarea Transilvaniei cata ar avea turcii in cazul in care si-ar revendica Bulgaria, Grecia si restul statelor balcanice pe care le stapaneau. E o chestiune legata strict de logica si de sens al istoriei!
ȘtergereUitandu-ma mai atent la istoria Bucovinei, se pare ca argumentele articolului sunt in mare parte valide. Comparatia cu Ungaria este intr-adevar gresita, mult mai adecvata fiind o comparatie cu Dobrogea (care este a noastra de 100 ani, si mici perioade masurate in decade in decursul ultimului mileniu).
ȘtergereProbabil ca nu sunt un bun om de stat, nu sunt de acord cu aplicarea de masuri total diferite in situatii relativ similare, chiar daca se poate forta o "justificare".
Numai bine,
Excelentă analiză! Observ că rusofobii cretinoizi au rămas fără replică! Sau or fi ocupați cu postările antirusești pe platformele de dezinformare cele mai mârșave din online-ul românesc Evenimentul Zilei și HoțNews!
RăspundețiȘtergereNumai un schizofrenic bețiv nu putea să înțeleagă ce a pățit Saakașvili (un alt agent CIA ''recuperat'' se pare in prezent) când instigat de Occident a împroșcat lături înspre Rusia și s-a trezit în 7 ore cu trupele speciale ale Kremlinului bându-i șampania și imbăindu-se în piscina din palatul prezidențial!
La fel UE a lătrat atunci și cu Washington și degeaba!
Este clară problema că Ucraina se va rupe iar vestul țării va acumula idioții care-i așteaptă boardul de la FMI să-i reformeze!
Însă chestiunea extrem de importantă de analizat este NU CUMVA ACEASTA ESTE DOAR UN PRELUDIU la foamea de petrol a USA? De la IRAN prin SIRIA au sărit direct la RUSIA!
Iar rușii de 300 de ani NU AU PIERDUT NICI UN RĂZBOI LA EI ACASĂ! Rusia nu are nevoie de noi teritorii sau resurse! Căci are prea multe! În schimb OCCIDENTUL clădit prin jafuri și măcel ar vrea să pună URSUL RUSESC definitv cu botul pe labe! NIET!
De data asta o să li se înfunde Occidentalilor!
Strategia corectă a UE este distanțarea de interesele americano-sionito-birtanice și apropierea sau parteneriatul cu drepturi depline cu RUSIA!
În fond rușii sunt popor frate de sânge cu toate popoarele ariene din Europa! Nu văd de ce trebuie tratați rușii ca inamici de europeni căci rușii au plătit în ultimii 120 de ani cel mai mare preț de sânge dintre toate țările planetei: peste 40 de milioane de morți de la revoluția bolșevică până în 1991!
Reamintesc, celor care cred în poveștile cu RAMBO, că în 1806 trupele rusești au staționat 6 ani în PARIS după ce mai fusese un idiot care încerca să cucerească RUSIA!
USA nu au intervenit in cel de-al doilea război mondial fiindcă au sperat că idiotul de Hitler, finanțat de familiile ROTHSCHILD și ROCKEFELLER, va produce pagube suficient de mari rușilor încât o insurecție americană după nu va avea vreo rezistență!
Planul însă a fost dat peste cap când cretinoidul zugrav s-a apucat să bombardeze Londra! Și astfel să scape de sub control!
Bomba atomică a fost aruncată la HIROSHIMA ȘI NAGASAKI tot ca să înfricoșeze Rusia însă KGBul avea deja planurile direct de la sursă!
Dacă americanii s-au încumetat să atace rusia, căci asta se întâmplă acum, e semn rău! NU MAI AU TIMP! ȘI NICI PETROL IEFTIN! Iar ei asta vor!
Mulțumesc pentru șansa de a-mi exprima opinia!
Iar te masturbezi pe internet. Si ti-am mai zis ca nu-I frumos.
ȘtergereTi-as spune ca ai sa orbesti dar deja e prea tarziu...
"Reamintesc, celor care cred în poveștile cu RAMBO, că în 1806 trupele rusești au staționat 6 ani în PARIS după ce mai fusese un idiot care încerca să cucerească RUSIA!" ...Toate bune , dar campania (esuata) de cucerire a Rusiei a fost in 1812. Secventa evenimentelor poate ar trebui reviziuta ! :)
ȘtergereCred ca v-a stat ceasul la toti. Poate nu ati aflat intre timp ca Romania face parte din UE. Ce reintregire mai buna a granitelor decat diluarea lor cu totul prin intrarea in UE a Ucrainei si a Moldovei - semnul intrebarii - . Dusmani - ce gandire invechita - mai bine ati spune viitori cetateni ai Uniunii Europene. Azi suntem dusmani cu Bulgarii sau suntem din ce in ce mai deschisi sa calatorim in tara lor si sa ne bucuram de vacante - semnul intrebarii -
RăspundețiȘtergereazi este in UE, maine poate nu mai e UE; dar Rusia va fi.
ȘtergerePrietenia se naste din interes.
ga4
Naiba stie ce dincolo de usile inchise.....
RăspundețiȘtergereDar perdelele de fum fac parte din rgula jocului. Asa ca eu n-as acuza prea mult chestia asta.
Cine stie ..poate ca treaba e deja transata in laboratoare si noi putem deveni beneficiari. Dar aparentele trebuie pastrate.
Nu prea merge sa fii membru NATO si EU si sa o arzi pe felie cu Putin. O sa fie razboi civil probabil in Ucraina, secesiune, dar cand ai intrat in NATO/EU ai renuntat la pretentii teritoriale de la alte tari, deci pa si pusi.
RăspundețiȘtergere