marți, 1 iulie 2014

Deranjul bulgar

La sud de Dunăre lucrurile se agită pe zi ce trece. Într-o țară în care timpul părea a trece mai greu și mai așezat, dintr-o dată, pe nepregătite, evenimentele au explodat. O criză cât se poate de artificială(din punctul meu de vedere) a pus stăpânire pe țară, iar disperarea oamenilor pare a nu avea limită.

Ce se întâmplă? Practic, peste noapte, bulgarii au început să se teamă de economiile lor și au dat buzna în bănci pentru a-și recupera banii. Când vine vorba de bănci, panica este ucigătoare. Nicio instituție financiară din lume nu poate face față unui „atac” al deponenților. La bulgari, unde piața este rudimentară, panica provocată a făcut toată treaba. 



Istoricul este unul clasic, pe care l-am mai văzut. A început cu un scandal legat de viceguvernatorul Țvetan Gounev asupra căruia au început ceva proceduri judiciare preliminare. Fix în acel moment, un email anonim transmis redacțiilor celor mai importante publicații bulgărești denunța dependența lui Gounev „de o anumită bancă”. Lucrurile nu erau însă lăsate la voia întâmplării. Autorii „anonimei” dădeau indicii clare care conduceau către Corporate Commercial Bank(KTB). Întâmplător sau nu, KTB era una dintre băncile destul de solide din punctul de vedere al lichidității. Răspândirea penibilului zvon a avut ca efect retrageri uriașe din KTB și picajul băncii. Era cât se poate de logic să se întâmple așa. În aceste condiții, Banca Centrală a Bulgariei s-a văzut nevoită să o pună sub supraveghere specială, blocând activitățile pentru trei luni. Interesant este că, toată lichiditatea „uriașă” a KTB s-a făcut praf la primul zvon, iar autoritățile speră să obțină bani de la acționari. Altfel banca trebuie naționalizată. KTB era a patra bancă din sistem după dimensiunea activelor. 

Lucrurile nu s-au oprit la KTB. După un scurt respiro, a treia bancă din sistemul bulgar - First Investment Bank(FIB) - este atacată cu o strategie nouă. Dacă la KTB atacul s-a rezumat la presă, de data aceasta s-a folosit SMS bomb-ul. Zeci de mii de bulgari au primit SMS-uri în care li se recomanda să-și retragă banii de la FIB. Lucru pe care oamenii l-au și făcut. Inițial mai cu precauție, pentru ca apoi lucrurile să se precipite. Cum era de așteptat, au început să-și facă apariția „golurile de cash” în casierii, lucru care a generat isteria. Și, în acest mod simplu, Bulgaria s-a trezit sub asediu. 

Sunt scheme simple, banale de-a dreptul. Uneori te întrebi de ce oamenii reacționează așa. Însă întrebări de acest tip nu mai contează atunci când se declanșează criza. Iar la bulgari este criză în toată regula. Lucrurile sunt atât de apăsătoare încât țara a cerut ajutor Comisiei Europene. 2.3 miliarde de EUR au fost eliberate în regim de urgență pentru a „calma spiritele”. Suma însă nu este decât începutul. Cu siguranță banii nu vor ajunge iar bulgarii se vor vedea obligați să iasă pe piață după bani. 

De-aici încolo vorbim despre scenarii. Tind să cred că Bulgaria va fi nevoită să semneze rapid un aranjament cu FMI pentru acordarea unei finanțări de urgență. Un acord binecuvântat de Bruxelles care va impune reforme dure țării. Și, cum e vorba de o problemă pe piața bancară, cred că se va forța o „soluție cipriotă”. Cu alte cuvinte, deponenții vor suporta nota de plată. 

Aflându-ne pe teritoriul speculațiilor, putem bănui două chestiuni în ceea ce privește criza bulgărească. În primul rând este posibil ca fonduri rusești deloc neglijabile să se afle prin băncile bulgărești. Cum bine știm, ansamblurile imobiliare de la Marea Neagră au fost achiziționate într-o proporție covârșitoare de ruși. Există o posibilitate mare ca, odată cu „investiția imobiliară”, rușii să fi ascuns și ceva „bani negri pentru zile albe” prin conturi bulgărești. În acest caz, rușii vor fi din nou cei care vor cădea pradă naționalizării de tip nou. Putem să ne gândim la o răfuială instrumentată de serviciile secrete.

O a doua variantă pe care ar trebui să o avem în vedere ar trebui să fie cea referitoare la ceea ce am putea numi „testarea și pregătirea terenului”. Din informațiile pe care le am, în Bulgaria nu ar exista foarte multe disponibilități de peste 100000 EUR. În acest caz, penalizarea celor cu economii peste suma garantată s-ar putea dovedi insuficientă. Și atunci care ar fi soluția? În mod evident, taxarea tuturor, în mod democratic. Astfel, Bulgaria ar fi teritoriul UE care ar produce prima ruptură în ceea ce privește garantarea disponibilităților. Ar fi o etapă pregătitoare pentru ca garantarea să fie pusă sub semnul întrebării peste tot în lume. 

După cum știm, în criza cipriotă s-a pus problema „atacului” asupra tuturor banilor din conturi. Doar în ultimul moment, de frica panicii, s-au taxat doar disponibilitățile care depășeau 100 000 EUR. Bulgaria ar fi teritoriul unde un asemenea „accident” s-ar putea desfășura la un nivel controlabil. Ar servi însă drept precedent pentru „evoluția” spre o nouă etapă în paradigma financiară mondială. 

Așa cum știam până acum, excesele statelor sau ale băncilor centrale erau rezolvate prin hiperinflație. În contextul actual, inflația pare a nu fi acceptată din cauza riscurilor sistemice pe care le are. Rămâne ca variantă confiscarea. O măsură care în dictatură funcționa fiabil, dar în condiții democratice pur și simplu nu se potrivește. Astfel se inventează culpabilizarea clientului și taxarea sa deoarece cineva trebuie să răspundă pentru deranj. E o ipoteză la care ar trebui să medităm.

9 comentarii:

  1. Martin Armstrong a mai fost în pușcărie așa că, în lumea asta îmbibată de democrație securistă și socialism pentru capitaliști, în care ești liber să spui ce vrei pentru că faci pârnaie abia după, o să-l bag tot pe el la înaintare:
    Things are starting to get chaotic. It is very interesting that the Fed is concerned about liquidity in the world’s most liquid market. This dovetails into the IMF proposal. While the IMF is suggesting that government simply extend maturity of government debt unilaterally to prevent liquidation, Fed is taking another approach and is looking at putting an exit tax to hopefully prevent liquidation voluntarily. This is all about the Sovereign Debt Crisis and behind the curtain, they are scared to death about the seriousness of the banking, municipal, and federal debt insolvency on the horizon in Europe. This is why the EU Commission is pushing hard during the World Cup to federalize Europe.

    I have been getting a pile of emails blaming me for these actions arguing that they are listening to me. No doubt they read what we put out – fine. That does not mean anything other than they seem to be aware of what is coming. The media are not reporting it at all. One friend in Europe called a major newspaper and insisted they interview me on the IMF report. Their response – they already read the IMF paper and see nothing to report. The media will NOT explain the facts. Sorry – that is just the way it is.
    sursa

    RăspundețiȘtergere
  2. Experţii economici de peste ocean spun că, deşi impactul regional al crizei din Bulgaria este mic în momentul de faţă, e de aşteptat ca astfel de incidente să aibă loc şi în alte ţări. Este vorba mai ales de statele unde rata creditelor neperformante este mare, precum România, Ungaria sau Croaţia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fiecare dintre noi am aflat de undeva de stirea asta,intrebarea este daca ne v a incerca si pe noi romanii

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa cum spuneti, seamana a rafuiala intre servicii. In absenta datelor, la fel de plauzibila ramane ipoteza unui atac din partea rusilor drept razbunare pentru anularea South Stream.

    Nu uitati ca nu statul rus sau Gazpromul au bani in bancile bulgare (daca sunt chiar atat de multi bani rusesti in ele...) iar sistemul bancar bulgar e detinut totusi de occidentali...

    RăspundețiȘtergere
  5. Atacul din partea Rusiei pare foarte puţin probabil.

    De ce? Pentru că e foarte mare probabilitatea ca după acest episod, Bulgaria să intre sub "oblăduirea" FMI.
    Asta vine la pachet cu o creştere substanţială a datoriei (momentan e foarte mică ~18% din PB - similar cu ce avea Romania în 2008) şi cu o respectare cu stricteţe a comenzilor impuse de "stăpâni" (caz în care South Stream e pus "on hold").

    După ce în ultimele zile: Austria, Ungaria, Serbia au bătut palma cu tov. Putin, referitor la South Stream, Bulgaria rămâne singurul bastion care răspunde comenzilor EU/US. Iar cacialmaua bancară din Bulgaria pare să ducă spre o întărire a acestui control :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt suficienți banii din depozite ca să acopere ”excesele statelor sau ale băncilor centrale”? Cine mai are depozite bancare în ziua de azi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu știu, nu mă pricep. Dar am văzut azi un grafic interesant, despre creația monetară a băncilor britanice. Care arată cam așa: 67 de miliarde de lire, bani reali, 2270 de miliarde de lire bani ”creați” de bănci. Ce dracu să confiști, în cazul ăsta? Că tot rămân vreo 2200 de miliarde imaginare, pe care nu le acoperă nici mama confiscărilor! Cât o fi în SUA, nici nu vreau să mă gândesc! Pur și simplu sistemul nu mai poate fi stabilizat, și astea sunt doar simptome ale dezastrului ce va să vină.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)