joi, 25 septembrie 2014

Inchideti TVR!

Prin 2012, cu ocazia blocării conturilor TVR de către ANAF, propuneam privatizarea instituției pe care eu o consider cea mai mare căpușă de pe piața media. Atunci am primit o groază de reacții negative pe care, dacă aveți curiozitatea, le puteți reciti. Aproape aveam impresia că toată România se uită la TVR și niște oameni răi refuză să le recunoască rating-ul.

Au trecut doi ani de-atunci. Fondurile TVR au fost suplimentate generos de la Buget, dar situația e similară. Politizarea e aceeași, jocurile care se fac prin intermediul instituției sunt la fel de macabre. Scandalurile se țin lanț, Televiziunea are din nou datorii care trebuie acoperite de undeva. De unde oare?


Dacă stăm să-l ascultăm pe marele manager „apolitic” Stelian Tănase, soluții ar fi. Spre exemplu, spune domnia sa, ar trebui mărită taxa TV care e mult pre mică. O adevărată gândire de manager! Cetățeanul țării e obligat să decarteze din propriul buzunar o taxă aberantă pentru a întreține una din multele șoricării publice. Iar marele manager n-are nicio apăsare când pronunță cuvântul taxă. Păi cam cât să fie bre nea Stelică? Ți-ajung vreo 10 meleoane pe lună de căciulă? Sau o fi nevoie s-o ridicăm la nivelul salariului mediu? Că eu așa mă gândeam. S-o punem echivalentul unui salariu mediu lunar ca să aibă și domnia matale bănuți. Că doar trebuie să fii plătit ca apolitic de respirație băsistă, nu-i așa?

Am văzut în tot scandalul cu noua grilă o chestie și mai interesantă. Moise Guran se plângea că-l dau afară. Adică tocmai el, performanța întruchipată a stației să fie dat afară? Ca să punem lucrurile pe făgașul normal ar trebui să precizăm că amenințarea adresată lui Guran a fost precum în bancurile cu ilegaliștii pe care nu-i urmărea nimeni, dar ei se ascundeau. La fel și cu ăsta: nici nu știa nimeni că există, dar el se băga în seamă. Nu întâmplător l-am adus pe marele gânditor oltean în discuție. Domnia sa reprezintă un alt element care cică e mai de dreapta. Adică, zice Guran, el nu ia bani de la TVR, el își face singur emisiunile, își găsește publicitate și le dă ălora ceva din încasări. Adevărat dă dreapta. Asta e ca și cum i-ai propune proprietarului unui hotel să-ti dea niște camere pentru că ai tu curve care pot presta acolo. În schimbul serviciului, te obligi să faci curățenie în camerele cedate și să-i dai amarnicului un 0.1% din banii produși de artiste. Iar dacă ăla se-ncruntă la tine, te vezi nevoit să ieși cu curvele-n stradă și să acuzi presiunea politică. O merge oare?

Lăsând gluma la o parte, trebuie să constatăm că situația e gravă. Dacă mă gândesc bine, taxa TV nu e constituțională, e o limitare a libertății individului. Cum să fii obligat să plătești pentru un produs de care nu ai nevoie? E normal ca eu, care nu mă uit de cel puțin 10 ani la TVR, să fiu obligat să întrețin șoricăria de-acolo? Mai mult, după ce c-o plătesc, mă mai trezesc și cu boul de Tănase care-mi reproșează că taxa e prea mică. Păi dacă e mică, vino bre scriitorul lu' pește și dedică-mi ode în fiecare dimineață că-ți întrețin șoricăria!

Privind obiectiv, cred că se impune lichidarea acestei căpușe naționale. Dacă suntem „dă dreapta” ar trebui să înțelegem că obligativitatea achiziționării unui serviciu nu are legătură cu economia „dă piață”. Dacă suntem „dă stânga” ar trebui să conștientizăm că nu e moral ca omul sărac să plătească din sărăcia lui veniturile salariale „cică plafonate” la 7000 lei și colaborările de maxim 2000 EUR/lună. Astfel încât nu-mi rămâne decât să reiau apelul pe care-l făcusem în urmă cu doi ani: privatizați Televiziunea sau lichidați-o! În cazul în care se închide vă garantez că nu va afla aproape nimeni.

9 comentarii:

  1. Guran e "Turcescu de la TVR". Singur a spus că telespectatorul lui preferat e Bogdan Drăgoi (consilierul lui băs, filiera "tata, coleg securist"), de luni de zile e în campanie electorală, iar Traian Băs este invitat în camera TVR închiriată de curvele economiste care-și produc singure banii... cu gura(n). :)

    N-ar fi rău să se mărească taxa. Poate așa contribuabilii vor fi motivați să se și uite la TVR 123HD3DOldNews pentru a lua decizia finală în cunoștință de cauză.

    RăspundețiȘtergere
  2. Clar, Guran "se plangea"... Avea niste lacrimi de inundase studioul..., inteleg eu acum, dupa ce am citit articolul plin de spirit si intelepciune irefutabila de mai sus. Eu nu observasem "plangerea" respectiva, da' m-ai luminat tu...
    Lichidati-i pe toti, afara cu mamelucii! Doar avem antenele...

    RăspundețiȘtergere
  3. TVR inca mai produce singurele emisiuni educative si de cultura in timp ce pe televiziunile comerciale colcaie de manelisti/curve/tigani/morti/sange etc. Un motiv suficient pentru mine sa platesc acea taxa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti liber sa le platesti cate taxe vrei. Dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc si eu!

      Ștergere
    2. Sint perfect de acord ca o televiziune/televiziuni publice trebuie sa existe altfel pulimea nu va vedea decit antenele si alte manelisme de rahat...Oricum maestrii papusari indreapta incet dar sigur Occidentul spre "Idiocracy", parerea mea este ca prin SECU
      Romania este deja acolo, nu exista on loc pe lumea asta unde sa fi avut loc o prostire mai mare a populatiei intr-o generatie decit in RRomania...

      Ștergere
    3. Anonim(ultim): Inainte de a vorbi prostii, ar fi cazul sa-ti platesti abonamentul TV pe care-l preamaresti. Nu ti se pare ca e cel putin imbecil sa te pronunti asupra acestui subiect in conditiile tu stai in Canada? Ai tu habar ce se intampla aici? Desigur nu, dar o freci deontologeste din lipsa de ocupatie si creier.

      Ștergere
    4. În timp ce Stelică urlă după majorarea taxei, TVR anunță lansarea a două noi televiziuni. Din rațiuni de "antene" și "labeune" e de înțeles dorința sclavilor din Cacanada ca TVR să existe.
      24 de ore din 24 de emisiuni educative și informative, fie ele și afectate de politruco-securiștii care au pus mâna pe acest mijloc de manipulare fără potențial, pot fi... tolerate.

      Trotuș, de ce să susțină consumatorii de curent electric din România ț-șpe televiziuni și studiouri de cretinei nepotiști răspândiți prin toată România?.

      P.S. L-aș provoca pe cacanadian să ghicească la ce televiziune va lucra fiul lui Vlad Arhire, comentator sportiv TVR, la rândul lui, fiul lui Vasile Arhire, director TVR Iași? TVR Ottawa? :)

      Ștergere
  4. Persoana fizica : taxa radio 2 lei si taxa TV R 2 lei.
    Persoana juridica : taxa radio 10 lei si taxa TV R 15 lei.
    Ma intreb cite firme exista si din toate firmele cite achita taxele astea.Cel putin aia de TVR este aberanta fiindca nu prea am vazut canalul TVR pornit pe unde am umblat.
    Daca platesc o taxa(chiar daca ea pare mica) atunci trebuie sa stiu pe ce/cine dau banii.In schimb toti politrucii impun emisiuni, programe, comentatori, bla-bla lalala.Asta inseamna pt tvr-isti echidistanta.Probabil ceva mai multa echidistanta fata de cei din opozitie si mai putin echidistanta fata de cei de la putere.Care de fapt sint unii si aceeasi: capusarea Electrica cu baietii destepti care aveau aprobare de la toti politrucii, capusarea Oltchim, capusarea combinatului Galati, etc.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)