Hotărât lucru, trăim în cea mai ciudată dintre lumi. Dacă ar trebui să facem o contabilizare a faptelor ilogice și a deciziilor aberante, cred că ne-ar trebui un spațiu mai mare decât cel al La Grande Encyclopédie Larousse.
Cu atâtea exemple negative, cu atâtea erori celebre, e normal să avem pretenția ca respectivele greșeli să nu se mai repete. Istoria însă e pusă pe glume. De fiecare dată, într-un mod hilar, ne aruncă în față toți gogomanii pentru a dezvălui o nouă fațetă a prostiei. Este aproape o fatalitate; poate ar trebui să ne obișnuim cu acest curs al lucrurilor.
Criza în care ne tot scufundăm nu pare a avea un final fericit. În condiții normale nu cred că există o soluție de ieșire. Și spun aceasta deoarece „condițiile normale” presupun inclusiv actualele structuri decizionale. Este cât se poate de clar că cei care au condus lumea în dezastru nu au cum s-o scoată din criză. Sunt prea proști, prea limitați pentru a-și înțelege propriile greșeli.
Pentru a nu fi suspectat că fac acuzații fără sens, o să încep cu un exemplu pe care l-am tot repetat în ultima vreme, anume cel al deja perpetuei lupte cu criza. Cum luptă oficialii împotriva crizei? Lasă totul la latitudinea funcționarilor din băncile centrale. Teoretic e corect, doar bancherii centrali sunt arhitecții actualului model financiar al lumii, deci ei sunt cei care știu cel mai bine „cum merge și cum poate fi reparat sistemul”. Să mergem mai departe cu raționamentul. Cum luptă bancherii cu criza? Simplu, pompând bani și scăzând dobânzile. O fac pentru a încuraja băncile din subordine să plaseze banii pe care-i au. Totul e ca la carte, dar situația se agravează de la o zi la alta. Care e totuși cauza? Avem de-a face cu un mega-paradox, sau doar cu o eroare de percepție? Desigur, răspunsul corect este dat de ultima variantă. Încercând să generalizăm simplificăm într-un mod nepermis, iar realitatea ne dă peste ochi.
Este cât se poate de logic să se întâmple ceea ce se întâmplă. Criza nu a fost generată de o lipsă de apetit a consumatorului, ci este mult mai gravă: este o criză de sistem. Este un faliment al societății actuale. Ar trebui să spunem apăsat că principalul vinovat încă nu a ieșit la lumină. Este vorba despre unul dintre marile noastre defecte, ridicat de actualul sistem la nivel de calitate: lăcomia.
Întreaga societate pe care am construit-o are la bază lăcomia. Ce anume a contribuit decisiv la exacerbarea nebuniei de acum șapte ani? Ce anume-i determina pe bancheri să evalueze fantasmagoric niște proprietăți pentru a credita isteric? Ce anume îi arunca în horă pe naivii oameni de rând și-i determina pe cei de la vârf să fraudeze? Desigur, lăcomia. Fiecare vedea numai oportunități care-i trec prin fața și pe care e obligat să nu le piardă deoarece, nu-i așa, i-ar aduce și mai mulți bani. Este scenariul clasic, cel care s-a repetat de atâtea ori în istorie: lăcomia extremă a condus la exuberanță irațională.
Prostia oficialilor este demonstrată de arsenalul cu care luptă împotriva crizei. Păi dacă ai avut de-a face cu o criză generată de lăcomie, tu tocmai lăcomia o stimulezi? Scăzând dobânzi și pompând irațional bani în piețe, factorii de decizie speră să retrezească lăcomia adormită, să reaprindă fatala caracteristică a omului întru așa-zisa renaștere a economiei. Numai că, orbiți de ceea ce consideră ei că este corect, uită câteva amănunte esențiale. Unul ar fi cel al gradului de îndatorare care se situează la un maxim istoric atât pentru indivizi cât și pentru companii. În aceste condiții e clar că toate eforturile tale sunt în van. E clar că acel canal clasic Bancă Centrală - Bănci Comerciale - Populație/Economie este unul colmatat și imposibil de utilizat. Iar tot ceea ce fac bancherii centrali este de o prostie impardonabilă. Însă această prostie este generată de propria lor neputință de a percepe corect realitatea. Lumea nu e o bancă, iar canalul normal de circulație al banilor este cel al participanților la jocul economic: populație și firme. În toată această ecuație băncile nu trebuie să fie decât un participant, un ofertant de servicii și nicidecum un jucător principal, intangibil. Asta nu pare a înțelege nimeni!
Poate că ar trebui să înțelegem că societatea actuală e schimbată iremediabil în rău. Chiar dacă unii mă vor înjura, voi continua să afirm că ne aflăm într-o situați nu cu mult diferită de comunism. Într-adevăr, nu mai avem de-a face cu un stat atotstăpânitor, cu un partid unic și cu toate instituțiile sale ramolite. Însă nu putem să nu constatăm cum societatea actuală arată din ce în ce mai mult ca un comunism în oglindă. Ideologia de-atunci a fost înlocuită cu liberalismul extrem, monopartidismul cu un pluripartidism în care diferența e dată doar de indivizi și nicidecum de ideologie. „Averea” nu mai e a statului, ci în mâna unora care controlează banii. În aceste condiții și propaganda s-a mutat dinspre „partidul unic” înspre mediul privat. Polarizarea extremă a societății(subiect despre care vom mai vorbi în curând) a generat instituții corupte, nefuncționale și demagogice. În toată această ecuație criza este noua normalitate, iar banii pompați de băncile centrale sunt tributul plătit lăcomiei celor care conduc sistemul.
Privind în această cheie înțelegem că avem de-a face în realitate cu o criză mult mai profundă și că adevăratele cauze ale sale sunt mascate pervers de către sistem. Lăcomia a condus, în final, la o preluare brutală a tuturor bunurilor de către o minoritate abilă și isteț mascată. O minoritate care a atras lumea într-o capcană fără ieșire, proiectând întreaga societate într-o dictatură instaurată democratic. În realitate de-aici începe criza și acesta e câmpul de bătaie. Lăcomia ne-a mai tras o palmă, iar istoria râde de noi. Chiar dacă lucrurile par făcute, putem totuși spera la un recurs. Vindecându-ne de lăcomie am putea prăbuși tot sistemul fals și pervers care ne-a înghițit. Poate că aceasta e soluția la îndemâna fiecăruia și poate că ne vom trezi la un moment dat din tot acest coșmar înainte de a ni se fi spălat iremediabil creierele. Poate!
"E clar că acel canal clasic Bancă Centrală - Bănci Comerciale - Populație/Economie este unul colmatat și imposibil de utilizat. Iar tot ceea ce fac bancherii centrali este de o prostie impardonabilă." Pai au gasit solutia: Bancile centrale sa dea bani moca direct populatiei. Nu-i asa ca e genial!!! Mai pe larg aici: http://www.zerohedge.com/news/2014-08-26/it-begins-council-foreign-relations-proposes-central-banks-should-hand-consumers-cas
RăspundețiȘtergereE si asta un zvon inceput de-aici: http://www.foreignaffairs.com. Ideea e ca daca se rezolva problema cu lacomia poti incerca sa dai bani si cu forta ca tot degeaba.
ȘtergereEu am senzatia ca tocmai la asta se lucreaza, plebea e pregatita lent pentru un "soc in sistem", un "big reset" in urma caruia tot "vechile programe" vor fi incarcate in sistem. Dar un "big reset" vine cu avantajul unei memorii curate cu un sistem care se misca mult mai fluid si astfel isi pot cumpara alte cateva decenii de liniste. Resetul va produce in mod cert pagube masive in randul plebei, averile mari insa vor fi protejate. Nu conteaza daca dupa reset populatia va datora doar doua Pamanturi in loc de 7 ca acum, relatiile de vasalitate se mentin.
RăspundețiȘtergereBuna ziua.Va citesc cu placere de mult, de aceea va lansez o mica provocare : cand va intalniti cu mari bancheri si alte asemenea specimene, sa-i intrebati va rog cui ii suntem datori noi toti (state si persoane fizice)?Poate vreunei banci extraterestre?Ca de aici incepe magaria.Si ce explicati dumneavoastra mai sus, eu rezum mai simplu : sistemul a (auto)evoluat in asa fel, incat astia pur si simplu nu mai au control (macar total) aupra lui.Si atunci fiecare incearca ce stie si crede ca-i bine.Rezultatele se vad, si ele spun ca inca nu si-a pus nici un geniu amprenta pe sistem.Problemele complicate (de la nodul gordian incoace) au mereu solutii simple.Trebuie doar sa (vrei) le vezi.Cu respect.
RăspundețiȘtergereÎntrad-evăr CRIZA este SISTEMICĂ și fără o conștientizare a cauzelor și prosibilelor soluții deznodământul este clar TRAGIC.
RăspundețiȘtergereO grupare infracțională destul de retrânsă a creat un sistem global de spoliere și jaf al resurselor planetare.Aceasta grupare demult a atins un nivel de acumulare al bogăției încât acum vor să se bucure singuri de ce au....li se pare că restul ''pulimii'' este prea numeros....de aceea pe EI nu-i intereseaza decat un singur scop: REDUCEREA POPULAȚIEI PLANETARE prin orice mijloc: vaccinuri, mâncare iradiată, cianurare, ebola, război hibrid (în care și componenta economică își are importanța ei).Lăcomia este indusă doar păturii de slugi imediat următoare pe scara ierarhică acestor ''ARHITECȚI ai NOII ORDINI MONDIALE''....din punctul meu de vedere privind lucrurile prin această logică imediat și evenimentele din UCRAINA, ROMÂNIA, AFRICA, ISRAEL și IRAK, IRAN si SIRIA încep să se lege și să rezulte un tablou sinistru.....ca sa iesim din CRIZA populatia planetara trebuie sa renunte la a se mai lasa păcălităde TV și să reacționeze....daca REACȚIA capătă accente globale meciul se poate termina cu victoria oamenilor.....în SPANIA dacă vrei să pui un panou fotovoltaic pe casă ca să mai suplimnetezi din factura de energie electrică ești amendat cu 30 de milioane de euro....această nebunie a dictaturii ar trebui să scoată in stradă imediat oamenii...aceștia insa nu o fac! De ce? Din vina lor! CRIZA ACTUALĂ este de fapt CRIZA NOASTRA DE IDENTITATE! Cine suntem? Sclavi sau oameni liberi? iar această criză va ține cel puțin cât restul vieții noastre! Mulțumesc pentru ocazia de a-mi exprima punctul de vedere!
Si uite cum ne intoarcem la Hristos si zarafii din Templu...solutia este à la Gandhi.Boicot total tuturor produselor fabricate de societatile oligopol.Reducerea consumului la minim.evitarea platirii taxelor la maxim.In mod legal vreau sa spun, adica diminuarea veniturilor impozabile.Fiecare sistem are portite de iesire legale, trebuie numai identificate.
RăspundețiȘtergereIn afara de calugarii budisti nu vad altii dispusi sa faca cele enumerate
ȘtergereK
Ei bine, eu am inceput sa o fac de anul trecut.Cand imi vor vedea declaratia de venituri la anul, odata cu cererea de scutire de taxe d'habitation le va pica fata .Scazi consumul , le scazi veniturile la toti : producatori + stat.In orice buget de stat te uiti, vezi ca TVA este peste 40%.Pana la urma , pe vremea comunismului nu a murit nimeni de foame...ma uitam la rusii din Moscova tristi ca nu mai aveau branza frantuzeasca....daca pretul pentru libertatea de a-ti alege cum sa iti traiesti viata, libertatea de expresie si accesul la informarea trece prin asta, asta este.Sunt gata sa il platesc...legi care iti interzic sa spui ce gandesti, legi care iti interzic sa faci o casa unde vrei pe pamantul tau, legi, legi, legi, semn sigur de societate pe cale de disparitie....
ȘtergereNu se rezolva nimic prin reformare sistem financiar; problema e mult mai adâncă si principalii vinovați nu sunt bancherii ci politicienii si noi, populația ca ii alegem. Pot intra in detaliu dar nu cred ca cineva de pe aici este dispus sa inteleaga. Tot aud: băncile, băncile, băncile. Dar cel care cheltuiește mai mult decit il tine punga (adică statul) ce este? Cel care încurajează nemunca, furtul, cheltuielile nesăbuite si care ne va îngropa pe toți - statul - de ce nu este tras la răspundere?
RăspundețiȘtergeretrage-l tu primul pe ponta la raspundere ca pe mine ma bufneste rasul
ȘtergereChiar nu vedeti ca nu exista candidati ? nu sunt propulsate la varf decat persoanele care isi asuma to do list-ul de la Washginton. Cum puteti spune ca sistemul financiar este sanatos? cand bancile speculeaza banii depunatorilor si socializeaza pierderile ? ce spuneti de jocul pe bursa prin HF ? cum este posibil sa fie piata drivatelor de 10 ori PIB-ul mondial ? spuneti "Pot intra in detaliu dar nu cred ca cineva de pe aici este dispus sa inteleaga. "Cum puteti avea certitudinea? poate vrem din tot sufletul sa intelegem si,mai ales, cum sa facem ce trebuie ....
Ștergere