miercuri, 29 octombrie 2014

De ce dosarul Microsoft miroase urat

Francezii au inventat suvenirul „Air de Paris”: o conservă goală, plină(sic!) ochi cu aer din celebrul oraș. Conceptul a avut o priză atât de mare încât acum poți cumpăra conserve cu „aer îmbuteliat” aproape din orice mare oraș  al lumii.  În esență avem de-a face cu o găselniță genială, char dacă - dată fiind globalizarea - absolut toate conservele au probabil același aer, de undeva dintr-o zonă industrială chineză unde, alături de conserve cu „Aer de ...” se produc și magneți „autentici din ...”.

Zilele acestea spiritele sunt înfierbântate de defilările pe la DNA ale suspecților din dosarul Microsoft. Ceea ce însă e dubios e faptul că, dincolo de ceea ce se discută, dincolo de „aromele” politice și de acțiunile spectaculoase, esența dosarului nu este atinsă. Într-adevăr, suntem surprinși de dimensiunea șpăgilor care se vehiculează, suntem impresionați de numele implicate, dar, cu toate acestea, ancheta nu atinge nici pe departe miezul problemei.

luni, 27 octombrie 2014

Campanie

Suntem în ultima săptămână de campanie electorală. E mult spus campanie, deoarece ceea ce am avut până acum a fost o mizerie indescriptibilă. Teoretic se desfășoară un scrutin pentru alegerea celui mai important om în stat. Practic însă nu a rămas nimic altceva decât o desemnare. Aproape din oficiu.

V-ați gândit la cauzele pentru care lucrurile au căzut atât de rău în derizoriu? Oricât de mult am urî viața politică, oricât de mult ne-am detașa de realitatea imediată, efectiv nu putem ignora ceea ce se întâmplă. Lucrurile au ajuns mult prea jos, mult prea ordinare.

luni, 20 octombrie 2014

Verde apasator

Săptămâna aceasta liderii europeni urmează să se întâlnească pentru a discuta spinoasa problemă a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Dorința Uniunii Europene este aceea de a reduce cu 40% emisiile de gaze cu efect de seră(față de 1990), de a crește cu 30% eficiența energetică și de a avea o pondere de 27% a energiei regenerabile. Toate acestea până în 2030!

Cu un asemenea plan ambițios, Uniunea Europeană se situează în avangarda luptei pentru reducerea emisiilor și creionarea unei noi economii bazate pe eficiență energetică și energie verde. Până acum lucrurile au mers în direcția creionată de mai marii Uniunii, însă de-aici înainte lucrurile par a deveni problematice.

marți, 14 octombrie 2014

Cat de mult inseamna Big Data?

Există în această perioadă o controversă destul de mare la adresa subiectului „big data”. Asemenea tuturor tehnologiilor aflate la început, valoarea reprezintă o mare necunoscută. În timp ce unii sunt dispuși să acorde valori astronomice, alții pur și simplu ignoră subiectul. 

De ce e atât de important subiectul e limpede. Companii precum Google, Amazon, Facebook Twitter s.a.m.d. au depozite imense de date. O mare parte din activitatea lor(dacă nu cumva toată) este dependentă de aceste depozite. Și-atunci, totuși, cum le evaluăm? Mai mult, având în vedere creșterea exponențială a informațiilor din aceste depozite, putem deduce că în același mod crește și valoarea companiilor respective?

joi, 9 octombrie 2014

Confruntarea statiilor

Începerea sezonului de toamnă deschide o nouă confruntare „pe viață și pe moarte” între principalele stații TV generaliste de la noi. Scopul îl cunoaște toată lumea: cucerirea unui segment cât mai generos de audiență și monetizarea lui. E un business cât se poate de simplu de definit, însă extrem de greu de îndeplinit.

Pentru a spulbera din start pozițiile „ideologice” voi face precizarea că nu mă număr printre telespectatorii niciuneia dintre televiziunile despre care vom vorbi, iar interpretările reprezintă opinia(subiectivă a) unui observator care se vrea cât se poate de obiectiv :-). Prefer să privesc fenomenul strict prin prisma business-ului, al banilor puși la bătaie și al rezultatului.