Dinamica unei societăți o înțelegi măsurând averea la nivel de generație. În acest fel știi dacă economia respectivă este ascendentă, stagnantă sau descendentă. E logic. Așa avem o dinamică pe termen lung. Fenomenul e chiar mai interesant de atât întrucât ne arată aspecte pe care le veți înțelege azi.
Studiind „averea generațiilor”, observăm că este descendentă. Baby Boomers(generația născută între 1946-1964) sunt cei mai bogați, urmați de Generația X(1965-1980), urmați de Millennials(1981-1996) și Generația Z(1997-2012). Privind însă brut, povestea nu spune nimic întrucât Baby Boomers sunt la sfârșitul vieții, în timp ce Generația Z abia deschide ochii spre viața reală. În mod normal astfel de calcule au o valoare dacă sunt făcute după ce generațiile s-au încheiat. Chestiunea însă nu e total greșită deoarece putem compara bogăția unei generații la o anumită vârstă - să zicem 30 de ani. În acest caz avem, de asemenea, o diferență vizibilă de avere, în aceeași direcție. Cu toate că putem trage o concluzie, aceasta trebuie cumva moderată de un alt ciclu care ne dezvăluie un secret de care ar trebui ținut cont.
Măsurând ponderea salariilor în PIB, avem o imagine interesantă și veți înțelege imediat de ce. După Război, economia americană a avut o continuă perioadă de creștere. Doar că, studiind dinamica salariilor în PIB vom constata un element interesant: salariile au continuat să-și mențină un nivel de peste 50% raportat la PIB în perioada 1945-1975. Cu alte cuvinte, în această perioadă americanul simplu a simțit o îmbunătățire continuă a nivelului de trai. Pe măsură ce economia creștea, creșteau și veniturile sale. Ce s-a întâmplat după? Criza americană a condus către o financiarizare a economiei: creditul nelimitat și ieftin a generat o creștere de productivitate și un impuls al datoriei. În acest fel economia a crescut exponențial, dar ponderea salariilor în PIB s-a diminuat permanent. Acum, la 50 de ani de la „momentul zero” constatăm un teribil „transfer de avere” dinspre salarii către proprietarii de capital. În termeni reali valoarea sa este terifiantă: peste 150 trilioane de dolari!!!
Cu toate că poate părea complicat, venim acum cu un alt element: ponderea datoriei federale în PIB. La începutul acestor 50 de ani, datoria federală era undeva la 40% din PIB, iar în 2007 la ... doar 60%!!! Pare că le-a mers bine, doar că nu te pui cu capitalul. Acea creștere de la 40% la 60% este una de acumulare a excesului și urmată inevitabil de accelerarea ucigașă. Când auziți că „nivelul optim al datoriei publice este la 80% din PIB”, gândiți-vă că SUA sunt acum la 120%, iar spirala nu mai poate fi oprită.
Teoretic, financiarizarea economiei vine și ea la pachet cu avantajele sale. După cum vedeți, cifrele de consum au tot crescut, astfel că, pe bună dreptate, ne întrebăm cum? Fenomenul, în sine, este unul pervers: ca efect al evaluărilor. Să vă explic. Activele deținute de populație - cele imobiliare - devin active „comercializabile” vândute către ceea ce cunoaștem drept „capitalul global”. Pe măsură ce financiarizare crește, crește și averea populației deoarece activele sale reevaluate valorează mai mult. Astfel, chiar dacă nu faci nimic și abia te târăști de la o zi la alta, în termeni financiari ești mai bogat deoarece casa în care locuiești valorează mult mai mult. În acest mod ești impulsionat să împrumuți mai mult și să cheltuiuești deoarece, nu-i așa?, ai o avere mai mare, deci ești mai bogat.
Iată esența fenomenului care a generat criza din 2008. Reevaluările continue ale imobilelor - devenite suport pentru credite din ce în ce mai mari - au secătuit populația la bază. Când nu și-au mai putu plăti datoriile(din cauza ratelor ajunse la valori de neimaginat), oamenii și-au pierdut proprietățile, ajungând în parcurile de rulote sau chiar pe stradă. Efectul falsei bogății.
S-a mai întâmplat însă ceva. Jocul pe care vi-l explic, dacă știi să-l joci - adică să nu ajungi să te împrumuți prostește pentru nimicuri -, te îmbogățește. Așadar, în perioada în care unii se bucurau de „viața ușoară” ceilalți acumulau și investeau, iar când a venit nota de plată, în timp ce foștii „răsfățați ai soartei” își părăseau casele învinși de iluzia prosperității, ceilalți prindeau momentul pentru a investi în imobiliare incredibil de ieftine.
Care-i poza momentului? 10% din familiile americane sunt responsabile cu 50% din consumul total al SUA! Și, întâmplător, ponderea celor mai în vârstă familii este ucigătoare în acest segment rarefiat. Cu alte cuvinte, oamenii având valori solide au reușit să se îmbogățească, în timp ce fluizii se tăvălesc în probleme. Doar că povestea nu e încheiată.
Debalansarea puternică face ca economia să nu mai existe și, în același timp, societatea să se dizolve. De-atâta timp urlu ca nebunul în pustiu că SUA și Occidentul nu mai au economie. Mai e însă și altceva: generația tânără, cocoșată de datorii și incapabilă să înțeleagă jocul, nu mai poate face nimic pentru a ieși din spirala ucigătoare în care se află. Astfel natalitatea se prăbușește ca efect al incapacității tinerilor de a-și întemeia o familie. Rolul acestora în societate este preluat de imigranții atrași de bunăstarea economiilor occidentale, cei care sunt învățați să trăiască la nivel jos și să facă muncile pe care tinerii ori le refuză ori nu sunt capabili să le facă. Doar că și imigranții învață rapid jocul, profitând de sistem și de ajutoarele sociale, ajungând și ei o povară chiar mai mare pentru societate.
Ce se întâmplă acum în SUA este ceea ce numesc eu „bula noastră cea de toate zilele”. Iluzia și traiul în minciună reprezintă ultima redută a bunăstării americane. Generațiile bătrâne sunt cele care au tras lozul câștigător, având absolut toate beneficiile, în timp ce cele tinere se zbat într-un dezastru absolut deoarece nu au înțeles cum funcționează lumea. Jocul însă nu are cum să fie unul câștigător pentru nimeni deoarece bunăstarea celor puțini depinde acum, mai mult ca oricând, de menținerea bulei tuturor bulelor la fel de întinsă ca și acum. Este posibil? Istoria și bunul simț spun că nu.
O să avem suficient timp să analizăm problemele pe care le vedem în piața americană. Este însă momentul să trecem la noi. De ce? Pentru că similaritățile sunt șocante. Între 1990 și 2020 ne-am aflat în cei 30 de ani de menținere a salariilor în PIB în jurul valorii de 50%. De cinci ani de zile trăim un început de financiarizare a economiei românești: PIB-ul crește fără motiv ca efect al creditului ieftin. În acest fel se observă tendința de scădere accentuată a veniturilor salariale în PIB. În prezent, dacă am calculat corect, suntem sub 48%. Prețul imobilelor crește și va continua să crească. Consumul va continua să fie impulsionat să crească. Astfel, oamenii se vor împrumuta și mai mult ca efect al „creșterii averii personale”, adică a casei în care locuiesc. Totul până când se vor bloca, locuințele le vor fi luate și vor ajunge pe stradă. E efectul pervers al falsei bogății.
Situația este efectiv „trasă la indigo”. Înainte de 2008 aveam sub 15% datorie publică(procent din PIB). După 2008 am cescut la 35%, în 2020-2024 am ajuns la 47% din PIB, iar acum accelerează la 55%, fiind foarte aproape de atingerea nivelului de 60%, adică cel în care lucrurile o iau razna. Cu alte cuvinte am reușit performanța de a concentra 30 de ani de excese americane în câțiva ani. Impunerea la putere a degeneraților actuali va avea ca efect o deteriorare rapidă a tuturor indicatorilor, iar apetitul pentru cheltuirea banului public ne va duce, probabil anul viitor, la peste 60% datorie publică.
Studiind piața creditului înțelegem că și aici finanțările au fost întinse la maxim, astfel încât este foarte posibil ca ceea ce am văzut la americani în 2008 să se întâmple la noi simultan cu explozia mega-bulei americane, întinzând financiarizarea la cote devastatoare pentru întreaga populație.
Pun acum punct analizei de azi, dându-vă răgazul necesar rumegării tuturor informațiilor pe care vi le-am prezentat. Și, mai ales, a înțelegerii fenomenelor respective. Totul e logic, totul se leagă!
Daca 10% din familiile americane sunt responsabile cu 50% din consumul total al SUA! in Romania care este situatia ?
RăspundețiȘtergereBun articolul, oare pulifricii de la guvern au curajul sa citeasca asa ceva ?
Nu doar ca au curajul sa citească, ba au indrazneala sa elimine asemenea voci. În spațiul public trebuie sa fie o singura voce, cea oficială. Ei nu se lupta pentru binele populației ci pentru propriile avantaje.
ȘtergereDomnii de la butoane nu citesc. Nu inteleg prea multe si nici nu-i intereseaza deloc. Isi fac plinul acum si traiesc cu iluzia ca sărăcia care va veni nu-i va afecta si pe ei.
ȘtergereInainte sa citeasca trebuie sa ceara voie de la Macron si de la handlerul sau, frumosa lui "sotie".
Ștergereastia n au citit nici Capra cu trei iezi!!
ȘtergereNu sunt interesați de nimic, în afara propriilor buzunare. Personal, consider și că sunt total pe dinafara subiectului, sunt absolut "afoni și analfabeți".
ȘtergereFinancializarea economiei Romaniei a inceput inainte de criza din 2008. Vezi cartea "Central Banking and Financialization: A Romanian Account of how Eastern Europe became Subprime", scrisa de Daniela Gabor, de la University of the West of England din Bristol in 2011.
RăspundețiȘtergereAcum situatia este si mai grava, bula si mai mare. Bilanturile bancare depind fundamental de tinerea sus a preturilor de pe piata imobiliara, altfel vor inregistra niste pierderi masive. Culmea este ca masurile adoptate de guvern vor pune presiune foarte mare si pe aceste preturi, oricum rupte de realitate.
Foarte bun articolul. Bunastare pe bani imprumutati. Mentalitate de tanar. Cei in varsta sunt mai temperati.
RăspundețiȘtergerePentru un tanar (sau familie de tineri) e foarte grea decizia de a NU isi face credit bancar pentru o casa si/sau o masina, chiar daca dupa plata ratelor nu mai ramane mare lucru din salariu. Care ar fi alternativa? Sa astepte pana la momentul in care-si vor strange/economisi banii necesari?
ȘtergereIn orice caz, lumea de azi, fiind formata in principal din indivizi din specia Homo Consumans, care nu inteleg nimic din aspectul spiritual al Creatiei cosmice din care ei insisi fac parte, se indreapta - lumea asta, zic - intr-o directie deloc compatibila cu nemurirea, desi toti si-o doresc, daca-i intrebi...
Oare cat mai pot creste preturile caselor in Romania si pana cand? Deja bula este foarte mare, cat mai poate fi sustinuta?
RăspundețiȘtergereCred că până prin 2028 vor tot crește.
Ștergerepretul caselor creste din mai multe motive:
Ștergere1. cerere, in special din cauza bugetarilor care au salarii mult marite in ultimii 10 ani, locuri de munca "stabile", sunt afoni la investitii si obtin extrem de usor credite imobiliare
2. cresterea pretului materialelor de constructii si al transportului pe piata UE
3. cresterea pretentiilor salarilale ale angajatilor din constructii
4. cresterile anuale de taxe, impozite, accize, birocratie
etc.
pana la urma, pretul nu este mare sau mic, pretul ori ti-l permiti, ori nu!
pentru cine si-l primite, este optim sau chiar mic, iar pentru cine nu si-l permite, este mare sau chiar enorm.
pana la urma, oamenii inteligenti si avuti se concentreaza pe cresterea si diversificarea veniturilor personale, iar oamenii saraci si prosti, se concentreaza pe economii si credite.
Da, corect, bunăstarea pe bani împrumutați este toxică. Dar ce alta varianta ar fi? Până la expendarea creditului și a masei monetare, omenirea se zbătea într-o mizerie crunta. Un procent infim de privilegiați aveau acces la avuția națiunilor. In momentul in care John Maynard Keynes a spus: "nu sunt bani? Păi tipăriți mai mulți, că să fie!" s-a crezut că s-a descoperit o rezolvare facilă a problemei. După cum pui problema, se pare că persoanele care vor să trăiască decent sunt de vina pentru colapsul economiilor. Eu cred că e nevoie de o mai multa reglementare din partea băncilor centrale astfel că aceste bule financiare sa nu poată fi posibile.
RăspundețiȘtergereDaca matale, nea Dane descoperi metoda mai buna de a redistribui corect avuția națiunilor, atunci chiar ai merita premiul Nobel.
Marxiștii au crezut că au descoperit secretul și am văzut cu toții ce a ieșit.
Dacă ai fi citit cu atenție articolul, ai fi înțeles că cea mai democratică distribuire a avuției este prin intermediul salariilor, adică așa cum s-a făcut în generația Baby Boomers. De asemenea, ai fi înțeles că financiarizarea produce o falsă avere pe care oamenii o pierd prin împrumuturi.
ȘtergereRedistribuire corectă? Secret? Premiul Nobel? Suprareglementare? Ăstea sunt prostii. În realitate totul e simplu: banul trebuie să-și îndeplinească rolul său de intermediere și atât. Atunci totul se va împărți corect!
Printre voi este careva, care in ultimii 5-10 ani sa fi primit ceva, de la fostii si/sau actualii guvernanti?
RăspundețiȘtergereCa eu unul, n-am primit niciodata nimic! Si acu' mai vor ca sa ma si "asigure social", execute cu forta/silit!
DA ! Vaccinuri...
Ștergere"Prețul imobilelor crește și va continua să crească. Consumul va continua să fie impulsionat să crească. Astfel, oamenii se vor împrumuta și mai mult ca efect al „creșterii averii personale”, adică a casei în care locuiesc."
RăspundețiȘtergereLuati un creion, notati si repetati pana va intra in cap:
1. Casa sau locuinta in care locuiesti NU REPREZINTA "BOGATIE" sau "AVERE"!
2. Imobiliarele NU REPREZINTA "INVESTITII" ci "COLLATERAL" si se incadreaza in categoria ACTIVELOR IMOBILIZATE FIXE sau "CORPORALE"!
Numai prostii si imbecilii "investesc" in imobiliare sau isi cheltuie si ultimul ban sau fac credite pentru a-si face o "casa bengoasa"!
https://www.investopedia.com/terms/c/collateral.asp
https://moneypoint.ro/ce-inseamna-active-imobilizate/
Tu probabil n-ai auzit de "reverse mortgage". Da, poti sa stai in ea si sa o si cheltui in acelasi timp. Iar dupa ce mai creste putin, mai extragi niste "equity" si iar te simti bogat. Daca se opreste muzica, te salveaza guvernul.
Ștergere"Criza Datoriilor", este o marota scoasa la frecat, o data la fiecare deceniu!
RăspundețiȘtergereAstfel incat: saracii - cei multi - sa ajunga iarasi saraci, pentru ca odata ramasi imbogatiti, ei nu-si mai bat capul cu munca pentru "societatea masonica", care: "i-a facut oameni"!
Daca as guverna, eu as taia doar din salariile si pensiile nesimtite. Nu m-as atinge de salariile si pensiile insuficiente de azi pe maine!
ȘtergereCa asta nu mai e democratie!
Analiza este inspirată din articolul scris de Charles Hugh Smith, ar merita sa fie citată sursa.
RăspundețiȘtergereScrieti va rog despre ce vor sa ne faca in continuare:
RăspundețiȘtergereFinancializarea Naturii. https://iaindavis.com/wp-content/uploads/2021/10/G3P-Chart-White-Background.png
https://iaindavis.com/what-is-the-global-public-private-partnership/
"Soluția viitorului: Natural Asset Companies
Dar ar mai fi o alternativă - mai puțin cunoscută, poate, dar care ține de ceva vreme lumea de peste ocean cu sufletul la gură. În 2023, Securities Exchange Commission (SEC) - Comisia de Valori Mobiliare din SUA – a încercat să aprobe crearea unui nou vehicul investițional: Natural Asset Companies – NAC (companii de bunuri naturale), care ar avea drepturi asupra „performanței ecologice” a zonelor naturale sau agricole, fie ele din domeniul public, fie din cel privat.
În esență, este vorba despre listarea la bursă a „bunurilor naturale” – păduri, munți, ape, plaje, terenuri agricole și nu numai, parcuri naturale, aerul, ploaia, vântul - planeta, altfel spus.
Creatorul acestui nou vehicul este Intrinsic Exchange Group – IEG (fondată de Rockefeller Foundation, cu sprijinul mai multor parteneri, printre care organizații internaționale „de mediu”) în colaborare cu Bursa din New York.
IEG susține că valoarea acestei „economii a bunurilor naturale” s-ar ridica la un stupefiant 5.000 de trilioane de dolari, pentru că s-ar crea „un întreg set de valori noi prin cuantificarea și monetizarea «proceselor naturale» și a «serviciilor ecosistemice» de care orice ființă umană are nevoie ca să trăiască, dar care nu pot fi proprietatea nimănui”. (Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...) https://www.activenews.ro/opinii/Noua-Utopie-climatica-Se-pregateste-scoaterea-la-mezat-a-Planetei-%E2%80%93-munti-paduri-campii-ape...-188855
Cate ceva despre ACTIVELE LUMII:
RăspundețiȘtergereptr 2021 avem un total de 90 Trilioane (T)
1% din populatie controleaza 35 T (Ultrabogatii)
~15% ...controleaza 40 T ( clasa de mijloc)
85% ... controleaza 15T ( saracii lipiti, cei care traiesc pe $1-$2/zi, adica cei care nu "joaca", irelevantii
Acum trebuie sa-l rugam pe DD sa ne exolica care este TELUL celor din 1% referitor la cei din 15%.
In afara de ceea ce deja este oficial declarat de Schvab:
- Patagonizarea lumii ( saracie, austeritate)
- Degrowth
- Downscale economy, prin renuntarea la PIB CA INDICATOR economic. Ce rost are sa mai folosim PIB-ul daca mergem pe panta descendenta.
Stakeholder capitalism in loc de Shareholder.
DD, ai putea sa ne lamuresti?
- Programele verzi?
*Carsharing
* CHirie nu Propietate
*orase smart
samd
The Great Reset: Revenire la ZERO a CONTORULUI
Programele verzi și car sharing exista deja in occident și destul de agresiv. Asta cu car sharing a apărut după pandemie .. practic exista platforme unde te înscrii sa ți împărți mașină cu alții. In Franța ii spune Co voiturage si au deja 2 plateforme cu peste 1 milion de abonați bla bla car si city go https://www.blablacar.fr/
Ștergere"Criza Datoriilor" - adica: Deficitul Financiar - este de Lei, sau este de Valuta?
RăspundețiȘtergereAdrian - "Trompeta BNR=Isarescu" - Vasilescu (jurnalist=economist de conjunctura/oportunitate) ar zice sigur daca-l intrebati, ca:
"Romania a crescut nesanatos, si trebuie nu doar taiata, ci trebuie chiar scoasa din radacina spre a fi incinerata!"
Inca ceva:
RăspundețiȘtergereInca ceva ce observam in societatea americana este simplificarea omului si restratificarea societatii in 90/10 saracii(90) si bogatii cu superbogatii(10)
In prezent urmarim doua sisteme sociale distincte in derulare/testare cum ar veni.
PRIMA VARIANTA: Un sistem de divizare a saracilor etnic, sexual, eco, lingvistic , wok, BIOLOGIC, si care deja cuprind o mare parte din clasa de mijloc.
Am putea spune ca sunt divizati dupa un model de casta precum in India insa cu mult mai diversificat.
Acesta este cel mai preferat pe motiv ca el prin sistemul de casta elimina conflictele interne MARI! Atentie!
A DOUA VARIANTA:
O lume Techo-Cripto unde lumea nu mai este dizizata si modificata biologic ci CONTROLATA din Tehnologie
Aici avem:
-Cripto-bogatii
- Aici avem chiar si o mica clasa de mijloc
- Si de asemenea PURUREA vom avea si pe saracii tehno ( insa fara cripto, care nu-i pentru toti...) deoarece saracii se vor multumi si chiar vor fi fericiti cu credite carbonice de la luna la luna acordat in functie de PROFIL si creditul social.
Ceva Idei? Nu va sfiiti...
Comentarii?
Mai aveti si alte sisteme sociale, sau ale caracteristici si detalii ale celor de mai sus?
Nu va obositi sa afirmati ca si societatea actuala este ok, deoarece nu mai este. Priviti mai atent si informati-va. Progresul Material a ajuns la saturatie.
CC