marți, 18 mai 2010

Febra galbena

Până nu de mult, China părea să fi descoperit panaceul economic. Nicio criză nu atingea această ţară şi nici nu se întrevedeau probleme. Mă rog, mai existau unii nebuni, printre care şi subsemnatul, care încă de acum doi ani spuneau că modelul perpetuu de creştere experimentat de China este nesustenabil. Anul trecut, dezastrul a fost evitat printr-un mega pachet de stimulare care s-a transformat într-un adevărat succes. China a crescut spectaculos evitând problemele economice şi, implicit, sociale.

Modelul de creştere, cum bine se ştie, a fost ajutat de devalorizarea monedei naţionale care a dat un plus de competitivitate produselor chineze. O competitivitate atât de mare încât, taxele vamale ale partenerilor comerciali erau o adevărată glumă. Pentru a evita un scandal, China şi-a devalorizat moneda "legând-o" de dolar. Cum dolarul scădea, produsele chinezeşti îşi păstrau competitivitatea pe piaţa americană, iar pe restul pieţelor deveneau atât de ieftine încât îngropau întregi sectoare industriale.

Din tot acest joc, valuta încasată de China a mers în două direcţii: infrastructură şi rezerve. Astfel s-a ajuns la o rezervă gigant cu potenţial distructiv. Succesul economic al ţării însă nu a fost transferat la nivelul omului de rând. A fost o decizie politică, menită a menţine supremația sistemului și a partidului unic. Cum societatea chineză este un melanj între comunism şi capitalism, din politica restrictivă a rezultat o puternică polarizare a societății, vizibilă mai ales în zonele de boom. 

Ceea ce se remarcă acum în China este o cădere accentuată a pieței bursiere. SSE a pierdut peste 22% de la începutul anului și fenomenul nu dă semne de stabilizare. De ce? Unii explică aceasta prin efectul pervers produs de deprecierea euro în raport cu dolarul. Poate că au dreptate, dar eu cred că avem de-a face exact cu semnalul pe care-l dau economiile în momentul în care supraîncălzirea se transformă în dezumflare bruscă. Vom vedea un picaj în forță al "Imperiului galben"? Probabil, dar mai trebuie luată o variabilă în calcul: rezerva valutară. De multe ori, observatorii fenomenului economic uită să ia în consideraţie anumite variabile. Aceasta e una de care trebuie să ţinem cont. Va fi foarte interesant de văzut ce se va întâmpla cu uriaşele cantităţi de dolari deţinute de chinezi. Le vor reintroduce în propria economie pentru susţinere? Vor demara noi proiecte gigantice de infrastructură? Greu de spus. Cert este însă că uriașa rezervă valutară are potențialul unei bombe de distrugere în masă. Economia Chinei devine, pe zi ce trece, un balon din ce în ce mai artificial, pe care autoritățile se încăpățânează să-l umfle la infinit. De fiecare dată când apare o gaură se grăbesc s-o peticească, după care, reumflarea continuă cu voioșie. 

Deocamdată nu putem spune decât că a apărut o nouă fisură. Dacă aceasta va fi și cea care va declanșa marea explozie rămâne să vedem. Oricum, certitudinea e că, până la urmă, vom avea ceva haos în zona menționată. Iar acest haos, este, cu siguranță, unul care va zdruncina ordinea economică mondială.

26 de comentarii:

  1. De data asta ai explicat-o cum trebuie. Cu accentul pus pe rezerva in dolari a chinezilor. Ca aia e buba de fapt.

    Cu porcusorii si TARP-ul de 1 trilion al europenilor stim cum stam. Acum ca s-au terminat alegerile intra si englezii pe teava.

    Putem declara oficial deschisa faza urmatoare a "crizei" economice. Asteptam si chinezii cu dolari cu tot sa mareasca potul, apoi distractie fara limite ne asteapta... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Flavian - esti un om informat, destept si care in general spune lucruri adevarate si ai pareri in general bine fundamentate. esti insa si incredibil de arogant! Exista nuante, nu tot e in alb si negru (sau rosu si verde - cum preferi), si trebuie sa accepti posibilitatea ca poti gresi. De-asta e mult mai placut sa il citesc pe Dan decat pe tine. P.S. - nu observi ca nu-ti raspunde lumea la comentarii? Crezi ca e un motiv in spatele acestui fapt?

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu, ai dreptate. Am un ego nitzel cam mare. Incerc sa-l mai controlez, dar faptul ca vad atata prostie in jur nu ajuta de fel... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Atrag atentia ca rezervele valutare a guvernului chinez nu trebuie analizate prin o pura prisma economica sau financiara ! Aceste rezerve sint de fapt "arma" strategica prin care chinezii au astupat gura tuturor celor care critica guvernul comunist .
    Cine indrazneste sa critice deschis Republica Populara Chineza sau comunismul de stat ?
    Si o alta problema .
    La 300 milioane de cetateni cu nivel de trai occidental, avem 1 miliard in pura saracie . Deci , efectele unei "febre galbene" nu vor fi niciodata egale cu efectele aceleasi boli in tarile dezvoltate unde majoritatea peroanelor au un nivel de trai decent ! Mai bine zis, efectul de contagiere poate fi mai ridicat in cei cu niveluri de trai apropriate . in China sint o minoritate . In USA , UE , sint o majoritate .

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut. Foarte interesant articolul. Taios ca o lama.
    Totusi, poti sa-mi explici si mie de ce rezerva valutara a chinezilor e periculoasa? Nu intreb la misto. Chiar nu ma pricep si as vrea sa inteleg niste lucruri din povestea asta cu criza. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. E periculoasa pentru dolar. Pentru ca ii va scadea valoarea in momentul in care chinezii vor arunca in joc rezervele respective.

    Dar pentru lumea de rand va avea in final un efect benefic. Pentru ca va fi inca un branci dat sistemului economic putred.

    RăspundețiȘtergere
  7. 2 pasi:

    a) cu valuta strinsa cumpara si vor cumpara masiv companii multinationale din alte tari decit china preferabil batrina europa, companii carora le vor servi materie prima in mare proportie de nimic altundeva decit din fabriciile chinezesti...(rog dezvoltati subiectul)

    b) investesc si vor investi in continuare in cumpararea de tehnologii din alte tari decit din China tehnologii pe care le vor copia si revinde altor tari decit China la un pret mult sub pretul cotat de piata..

    intr-un mare final vor beneficia de industrii intregi din alte tari decit China, industrii controlate de catre "patroni" Chinezi...care vor avea nevoie "suprinzator" de materie prima din China...

    Concluzia.. mediul de afaceri privat din China va suferi
    Mediul "pseudo-privat" de afaceri din China sau din afara Chinei controlat va inflori ca un ghiocel.. (rog dezvoltati subiectul)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Flavia

    Viziunea ta e foarte aproape de adevar..., exista o mare posibilitate ca atunci cind vor arunca rezervele in diverse economii externe Chinei, China sa fie acceptata ca un fel de binefactor al economiei mondiale...
    Pacat ca in europa precum si in alte continente sunt oameni scoliti care nu au facut nimic pt preintimpinarea efectului crizei..

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim - povestea diversificarii investitiilor chinezesti e veche. Evident ca aceste investitii nu au fost vazute mereu cu ochi buni de vestici.

    Evident ca atunci cand vesticii cumparau pe nimic fabrici sau industrii din tari precum Romania nu era nici o problema.

    Acum ca sunt cam stramtorati la cash, iar chinezii folosesc rezervele pentru a recurge la aceleasi practici, nu le mai convine.

    Asta e unul din motivele pentru care multi au pariat ca se va recurge la inflationare pentru diminuarea puterii de cumparare a rezervelor respective.

    Dar nici inflationarea nu se poate face prea brusc daca nu vrei sa crape sistemul. Iar speculatorii si bancherii evident ca se tem de asa ceva.

    Eh.. sunt multe aspecte.. povestea are o mie de unghiuri din care poate fi privita. Dan pana acum expunea doar unul, de aceea am apreciat articolul de azi ca o usoara schimbare de perspectiva.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc. Acum cred c-am priceput ;-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant articol. La ce ai spus tu, ar mai fi de adaugat si cresterea vanzarilor de autoturisme....

    firmele fiind obligate sa cumpere autoturisme in fucntie de cati angajati au...

    RăspundețiȘtergere
  12. eu sincer nu prea vad de ce ar fi un lucru rau ca statul chinez sa cheltuie rezerva de valuta in infrastructura si alte proiecte care sa le dezvolte industria si economia. si daca pica dolarul ce? si asa consumul US a scazut enorm. insa daca chinezii isi fac infrastructura si industrie, pot continua dezvoltarea prin cresterea nivelului de trai si a consumului intern. totul e sa ai infrastructura. nu ar strica sa aloce si fonduri frumoase armatei, just in case :) eu nu vad de ce le-am plange de mila. cu o strategie buna, graduala si neheirupista, vor cumpara USA si UE bucata cu bucata si acestia nu vor avea ce sa faca! ceea ce se si intampla, vezi VOLVO :)

    RăspundețiȘtergere
  13. orice boom are logic si-un bust, important e sa canalizezi energiile din perioadele de boom in mod inteligent, ca de ex infrastructura, ca asta ramane, banii sunt doar hartii a caror cantitate se dilata sau contracta. Iar cresterea chinei nu e un balon de sapun cum se poate trage concluzia, au investit masiv in infrastructura, au rezerve f mari..
    Chinezii s-au ridicat prin munca, acumulare, inteligenta, nu prin credit si consum care te duce la sapa de lemn ca la noi.. Toata lumea critica sistemul comunist de acolo, dar mai bine dati un search pe google la images sa vedeti cum arata guangzhou, shanghai.. pana la urma niciun sistem nu e perfect
    In singapore e un sistem neocomunist de cateva zeci de ani si e una din tarile cu cel mai ridicat nivel de trai si mai civilizate din lume..
    Ce ma incanta pe mine ca la noi guvernantii se declara liberali, democrati, daca in realitate sunt mai comunisti decat chinezii in fapte, si ce vedem azi la tv e cea mai pura mostra de comunism primitiv, haiducesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu respect, cateva observatii pentru autor:

    1.nu este suficient sa spui ca o tara va avea candva probleme; orice tara, orice economie are ups and downs, China nu face exceptie. Deci, daca sustineti ani la rand idea asta, fiti sigur ca la un moment dat se va adeveri. Poate ati putea sa fiti mai specific in legatura cu problemele si manifestarile modelului chinezesc de crestere, de exemplu cam cand, in ce domeniu, datorita caror factori (interni externi, economici,politici) etc. vor aparea probleme?
    2.Yuanul nu s-a devalorizat, ci a fost oprit din apreciere, este o mare diferenta. Uitati-va pe un grafic USDCNY si veti vedea evolutia.
    3.Ati fost cumva in China pentru a vedea in ce masura succesul modelului de dezvoltare chinezesc a fost transferat asupra “omului de rand”? Ati discutat vreodata cu vreun chinez despre aceste probleme? Este foarte adevarata observatia privind polarizarea, dar una este ca plecand de la o situatie (pur ipotetica) in care toata lumea castiga 5$ pe zi sa ajungi ca unii sa castige 3$ iar altii 30$ si cu totul altceva este sa ajungi ca unii sa castige 25$ iar altii 80$. Polarizare este in ambele cazuri dar situatiile sunt foarte diferite.
    4.De ce insistati in a vedea in rezerva valutara a Chinei numai potentialul distructiv si nu si pe cel de calmare, de asigurare ca lucrurile nu vor scapa de sub control? Eu cred ca acesta este rolul unei rezerve, de factor pasiv, nu activ. Rezervele nationale nu se constituie pentru a fi aruncate pe piata la un moment dat in totalitatea lor, ci pentru a asigura o stabilitate, o siguranta; dupa cum spunea dl.Vasilescu (pe care nu il simpatizez deloc ca si economist), simpla “zornaire” a banilor din rezerva poate da de inteles pietelor despre directia de urmat, mai ales cand rezervele sunt uriase cum este cazul Chinei.
    5.De ce folositi sintagma de “balon artificial”? Asa o fi, dar la ce va referiti? La piata imobiliara? La exporturi (si daca da, care exporturi)? La raportul depozite/credite? La constructii? Mi-e greu sa cred ca va referiti pur si simplu la intreaga economie, niste observatii mai pertinente ar fi necesare.

    Cam atat cu observatiile pe marginea textului. Nu sunt deloc impotriva ideii ca si China va suferi la un moment dat o cadere economica, dar hai sa fim un pic mai profesionisti in abordare. Am fost in China de multe ori, am stat de vorba cu multi chinezi, atat oameni de rand care castigau 2$ pe zi, cat si cu oameni de afaceri sau profesori de economie. Probleme Chinei sunt mult, mult mai mari decat vi le puteti imagina, dar nu sunt decat marginal legate de ce ati scris in articol; ele tin in mare parte de modelele de dezvoltare si integrare regionala foarte diferite de la o regiune la alta a Chinei (autonomia regiunilor este un fapt real acolo). Capacitatea unor regiuni de a se dezvolta mai rapid decat altele (prin modele si programe proprii) este o mare bataie de cap pentru guvernul central, atat din punct de vedere economic cat mai ales social. Mai adaugati peste asta faptul ca in China e vorbesc 56 de dialecte, adaugati dezinformarea internationala orchestrata (cel mai bun exemplu este Tibetul), adaugati ignorata tipic ocidentala cand vine vorba de a intelege resorturile unui model si ale unei culturi si ajungem sa scriem un text ca cel al dumneavoastra.
    Cu tot respectul, voi continua sa va urmaresc in continuarea postarile.

    RăspundețiȘtergere
  15. Valentin, excelent comentariu. O singura intrebare am daca tot ai avut rabdarea sa abordezi atat de atent subiectul China de care sunt si eu interesat de buna vreme.

    La ce anume faci referinta atunci cand vorbesti de problema Tibetului si dezinformarea internationala ? Chiar nu am avut ocazia sa aflu parerea chinezului de rand despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  16. Marele pericol pentu China va fi intern.
    Pe plan extern au investit in productie,export,plusvaloare si securizarea de materii prime,au rezerve valutare si armata mare,nu vad o amenintare externa.
    Provocarea va fi gestionarea interna,a unui amestec de economie libera si comunista.Fructele dezvoltarii si investiile externe au creat o clasa privata bogata,care va presa progresiv politicul ca sa preia bogatiile,acivele tarii contra clasei sarace majoritare care au prins gustul consumlui.

    RăspundețiȘtergere
  17. Bine ca am avut rabdare sa citesc comentariul lui Valentin. Credeam ca e ceva neinregula cu mine pentru ca eu nu intelesesem nimic din articol- sunt prezentate pareri personale neargumentate in nici un fel. E foarte posibil sa se intample ce scrie in articol dar la fel de posibil e sa nu se intample! Am ajuns si eu pana in Beijing si intr-adevar diferentele sociale sunt vizibile dar in acelasi timp oamenii de acolo m-au impresonat cu ambitia lor...

    RăspundețiȘtergere
  18. Valentin: Cu pct. 1 sunt total de acord. Intr-adevar, este un lucru pe care l-am reprosat si eu altora, dar aici este vorba de altceva. Ceea ce voiam sa spun este ca,din cauza refuzului revenirii in realitate, problemele Chinei se vor agrava. Practic, cu cat mai tarziu va veni corectia, cu atat va fi mai grava.
    Da, intre timp am fost si eu in China, iar investitiile facute acolo sunt fabuloase. De asemenea, oamenii sunt impresionanti. Insa nu despre asta este vorba. Pachetul de stabilizare de anul trecut, care pentru multi a fost considerat un succes, nu a avut ca efect decat cresterea nejustificata a capacitatilor de productie. Aici e problema. E similar productiei pe stoc incurajata de Vacaroiu, numai ca in China avem de-a face cu o "productie" de fabrici. Lucrurile acestea sunt periculoase si produc efecte.
    In rest, ma abtin sa comentez problemele de ordin politic(gen Tibet) deoarece nu sunt suficient informat in acest domeniu(si nici nu prea am competente).

    RăspundețiȘtergere
  19. @Bradut: te rog sa faci update la blogul tau, te citeam zilnic si ai disparut
    @all
    Am stat 2 luni in China si am gasit o tara cu totul si cu totul altfel decit imi imaginam. propaganda western spunea ca-s vai de mama lor si cistiga in medie $20 pe luna. Fals!. Nu exista libertate politica, insa exista libertate economica. Tara dispune de un potential fantastic, daca va fi condusa cum trebuie pot domina usor lumea. Investesc masiv in infrastructura si tehnologii. Nivelul de trai se ridica usor usor, acum vezi turisti chinezi peste tot. 25 de ani de aici inainte oamenii vor pune la ciorap yuan si nu dolari.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Valentin,
    Subscriu la intrebarea lui Flavian: "La ce anume faci referinta atunci cand vorbesti de problema Tibetului si dezinformarea internationala ?"
    Occidentul in mod clar denunta probleme legate de drepturile omului.
    De cealalta parte a baricadei, media chineza de propaganda ii denumea pe tibetani "triburile barbare din Tibet"; si au justificat asta, zeci de ani la rand, cu exemple de o cruzime uluitoare ale tibetanilor vis-a-vis de taranii chinezi din zona de granita. Din cate imi dau seama, de cand Tibetul a intrat definitiv sub controlul chinezesc, acest tip de propaganda a disparut.
    De ce chinezii au tinut mortis sa isi treaca in jurisdictie Tibetul e o problema prea complexa si nu-si are locul aici. Insa, desi nu am fost nici in China nici in Tibet, am citit si mai ales am avut ocazia sa discut direct cu persoane care au mers in Tibet (cel chinezesc si cel indian); persoane care nu s-au dus ca niste turisti ignoranti, sa caste gura la "spiritualitatea tibetana". Si inclin sa dau dreptate Occidentului.

    RăspundețiȘtergere
  21. Intrebarea pe care mi-o pun eu este cat din rezervele Chinei sunt lichide si cate in titluri de stat americane? Si ce se intampla daca au nevoie de cash?

    RăspundețiȘtergere
  22. Anonim, am pus blogul la loc. Zbarnaie! :-)

    RăspundețiȘtergere
  23. Bradut Florescu: Excelente blogurile tale. De ieri ma tot "delectez" prin ele.

    RăspundețiȘtergere
  24. Vulpea spune ca strugurii sunt acri atunci cand nu ajunge la ei. Nu zic ca modelul chinez o fi perfect, dar jhai sa privim si sa invatam macar lucrurile bune din el. Asta daca si reusim sa nu mai apelam la orgoliu, atunci cand vecinul isi mai ea masina noua, iar noi ne rugam sa nu se strice de tot asta pe care o avem. Sunt evident variante multiple de evolutie a Chinei si in mod evident vor avea si coborasuri, sau asta poate ne dorim sa moara si capra vecinului?

    E intradevar un sistem strutocamila care cel putin la momentul de fata functioneaza .

    RăspundețiȘtergere
  25. Interesant articolul, insa majoritatea afirmatiilor sunt pure speculatii.

    Apropo de speculatii: interesanta zi la bursa, parca a mai scazut presiunea la vanzarea. Short covering?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)